liveblog
NOS VoetbalAangepast

Vitesse lijdt pijnlijke nederlaag op Kasteel • De Graafschap laat kans liggen

liveblog gesloten

Tot morgen!

We houden ermee op voor vandaag. Morgen gaat de eredivisie verder en dan zijn wij er natuurlijk met een vers liveblog.

Voor nu: bedankt voor het volgen en graag tot morgen!

Het programma in de 32ste speelronde van de eredivisie

De stand in de eredivisie

Door de nederlaag tegen Sparta lijkt Vitesse de aansluiting met PSV en AZ definitief te hebben verloren. De Arnhemmers moeten vrezen dat Feyenoord (dat zondag Ajax treft) dichterbij komt in de strijd om de vierde plaats.

Sparta ruikt de play-offs om Europees voetbal. De Rotterdammers klimmen naar de achtste plaats.

Lees alles over Sparta-Vitesse in het wedstrijdverslag.

De stand in de eredivisie na het eerste duel van speelronde 32

De Graafschap is er nog niet na remise tegen Jong Ajax

In een spectaculaire slotfase op sportpark De Toekomst krijgt De Graafschap nog de nodige kansen op de overwinning, maar het blijft bij 1-1. Daardoor zijn de Superboeren nog niet zeker van promotie naar de eredivisie.

Lees meer in het wedstrijdverslag.

De Graafschap-aanvaller Ralf Seuntjens baalt

SPA-VIT AFGELOPEN

Het eindsignaal heeft geklonken op Het Kasteel. Vitesse lijdt de eerste nederlaag sinds februari, waardoor het zicht op PSV en AZ vertroebeld is.

Sparta rukt op naar de achtste plaats. Die plek geeft aan het einde van het seizoen recht op deelname aan de play-offs voor Europees voetbal.

Sparta-Vitesse 3-0

SPA-VIT 80' GOAL SPARTA

En weer is het raak voor Sparta, dat Vitesse met een grote nederlaag naar huis gaat sturen. Invaller Emanuel Emegha tikt de bal van dichtbij binnen.

Sparta-Vitesse 3-0

SPA-VIT 77' GOAL SPARTA

Waar Vitesse de beste kansen krijgt, slaat Sparta opnieuw toe. Lennart Thy kopt de thuisploeg op een 2-0 voorsprong.

Sparta-Vitesse 2-0

Lille kan gat slaan met concurrentie

In de Franse Ligue 1 kan koploper Lille vanavond een gat slaan met de directe concurrenten (PSG, AS Monaco en Olympique Lyonnais). Op bezoek bij Lens staat Lille na een half uur met 1-0 voor. Sven Botman staat, zoals het hele seizoen al het geval is, in de basis. Als Lille weet te winnen vanavond, neemt het vier punten voorsprong op nummer twee Paris Saint-Germain, acht op AS Monaco en negen op Olympique Lyonnais. Dat betekent dat Monaco en Lyon de titel kunnen vergeten. Er zijn namelijk na dit weekend nog twee wedstrijden te spelen.

De Graafschap op gelijke hoogte met Jong Ajax

Goed nieuws voor De Graafschap, dat in Amsterdam op gelijke hoogte is gekomen met Jong Ajax. Toine van Huizen tekende halverwege de tweede helft voor de 1-1.

De Superboeren hebben nog twintig minuten voor een tweede doelpunt. Bij een overwinning zijn ze na vanavond zeker van directe promotie naar de eredivisie.

SPA-VIT 68' Bazoer raakt de lat

Vitesse wordt op Het Kasteel, met nog iets meer dan twintig minuten op de klok, steeds sterker. Riechedly Bazoer was dicht bij een doelpunt, maar zijn poging van afstand raakte de lat.

Sparta-Vitesse 1-0

SPA-VIT Tweede helft is onderweg

Sparta en Vitesse zijn in Rotterdam begonnen aan de tweede helft. Beide coaches hebben geen wissels doorgevoerd.

Sparta-Vitesse 1-0

Uitstel promotiefeest De Graafschap dreigt

Ook in de Keuken Kampioen Divisie, waar een volledige speelronde wordt afgewerkt, is het rust. De Graafschap moet in de tweede helft volop aan de bak om vanavond nog promotie naar de eredivisie af te dwingen. De Superboeren staan op bezoek bij Jong Ajax nog altijd met 1-0 achter.

Go Ahead Eagles (2-1 tegen NEC), Almere City (2-0 tegen Jong FC Utrecht) en NAC Breda (1-0 tegen MVV) staan wel voor, waardoor die clubs nog mogen hopen op directe promotie.

SPA-VIT RUST

Scheidsrechter Bas Nijhuis heeft gefloten voor de rust. Sparta leidt thuis met 1-0 tegen Vitesse, dankzij de rake kopbal van Bryan Smeets.

De bezoekers kregen in de slotfase van de eerste helft nog een behoorlijke kans. Sparta-keeper Okoye had een fraai antwoord op een schot van Wittek.

Sparta-Vitesse 1-0

SPA-VIT 36' GOAL SPARTA

Hij kreeg eerder al een goede kans, maar nu is het raak voor Bryan Smeets. De middenvelder van Sparta kopt zijn ploeg op voorsprong tegen Vitesse.

Is er een verrassing in de maak op Het Kasteel?

Sparta-Vitesse 1-0

Bryan Smeets (rechts) heeft Sparta op voorsprong gekopt

De Graafschap is er nog lang niet, Jong Ajax op voorsprong

De Graafschap is bij een zege op Jong Ajax zeker van promotie naar de eredivisie. Het gaat in Amsterdam voorlopig niet de goede kant op voor de Superboeren.

Na 25 minuten heeft Jong Ajax de leiding genomen, door een doelpunt van Kenneth Taylor.

SPA-VIT 23' Vuurwerk buiten het veld

Buiten het stadion van Sparta wordt door een groepje supporters vuurwerk afgestoken. Op het veld knalt het vooralsnog niet; Sparta en Vitesse houden elkaar nog in evenwicht.

Na ongeveer een kwartier kreeg de thuisploeg een aardige mogelijkheid. Spartaan Bryan Smeets dacht met een volley te scoren, maar zijn inzet werd voor de lijn weggehaald.

Sparta-Vitesse 0-0

SPA-VIT 10' Nog geen kansen

Sparta en Vitesse zijn intussen tien minuten bezig aan het eerste eredivisieduel van speelronde 32. Opvallende momenten zijn er op Het Kasteel nog niet te noteren geweest, of het moet de vrije trap van Oussama Tannane zijn geweest. De spelmaker van Vitesse schoot de bal over het Sparta-doel.

Sparta-Vitesse 0-0

Champions League-finale verplaatst?

Het zou kunnen dat de finale van de Champions League tussen Manchester City en Chelsea eind mei niet in het Turkse Istanbul, maar in Engeland wordt afgewerkt. Turkije is door het Verenigd Koninkrijk op de rode lijst gezet voor reizen naar het buitenland. Dat betekent dat het voor fans van de beide finalisten lastig wordt om naar Turkije te reizen.

Engeland wil de finale graag van Istanbul overnemen. Dat zei minister van Transport Grant Shapps vrijdag. "We staan erg open voor het organiseren van de finale. De beslissing is echter aan de UEFA."

Opstellingen Sparta en Vitesse

De wedstrijd in het Kasteel begint om 20.00 uur. Vitesse heeft nog een kleine kans op plek twee, wat voorronde Champions League zou betekenen aan het einde van het seizoen. En ook Sparta kan nog voor Europees voetbal gaan. De Rotterdammers staan negende. Eén plekje hoger en ze mogen deelnemen aan de play-offs voor de Conference League.

Botmans Lille vervolgt jacht op Franse titel met beladen derby

Nog drie zeges is Sven Botman met Lille OSC verwijderd van de Franse titel. De voorsprong op Paris Saint-Germain - dat afgelopen dinsdag een stevige tik te verwerken kreeg met de uitschakeling in de halve finales van de Champions League door Manchester City - is slechts een punt.

Van de drie resterende duels is de beladen noordelijke derby bij nummer vijf Lens vrijdag om 21.00 uur misschien wel de zwaarste opgave. Als Lille deze horde zonder kleerscheuren weet te nemen, dan wacht nog een thuiswedstrijd tegen Saint-Étienne. Op de slotdag speelt Lille uit bij Angers.

Paris Saint-Germain speelt zondagavond (21.00 uur) uit bij Stade Rennes. Daarna volgen nog duels met Stade Reims (thuis) en Stade Brest (uit).

Sven Botman viert de zwaarbevochten zege op OGC Nice met zijn teamgenoten.

Kabinet: 'Geen supporters in laatste speelronden betaald voetbal'

Er zullen definitief geen supporters meer aanwezig zijn bij de resterende speelrondes in het betaalde voetbal. Dat is de uitkomst van het overleg dat het kabinet vrijdag voerde met de KNVB, de Eredivisie CV en de Keuken Kampioen Divisie.

Het kabinet laat weten dat de juridische basis ontbreekt om publiek toe te laten. De KNVB betreurt dit besluit.

De voetbalbond hoopt nog wel op supporters in het stadion in de nacompetitie en de play-offwedstrijden voor promotie/degradatie en voor een Europees ticket. De Eredivisie CV, Keuken Kampioen Divisie en KNVB blijven hierover in gesprek met het kabinet.

Doelman Vermeer verkast naar Stams FC Cincinnati FC

Kenneth Vermeer vervolgt zijn loopbaan bij FC Cincinnati. De club van trainer Jaap Stam haalde de 35-jarige doelman transfervrij binnen, nadat Vermeer in april zijn contract met LAFC had laten ontbinden. In het seizoen 2006-2007, zijn eerste seizoen bij het eerste van Ajax, speelde Vermeer nog samen met Stam.

Een keer stonden beiden samen op het veld: in de eerste ronde van de UEFA Cup tegen het Noorse IK Start. Behalve Ajax en LAFC kwam 5-voudig international Vermeer ook uit voor Feyenoord, Willem II en Club Brugge.

Bij FC Cincinnati, dat in zijn eerste drie duels deze competitie slechts een punt pakte, treft hij onder meer Maikel van der Werff, Jürgen Locadia, Kamohelo Mokotjo en Haris Medunjanin.

De Bruyne heeft wat te vieren en trakteert (vast)

In de sterrenformatie van Manchester City is Kevin De Bruyne misschien wel de grootste ster. En de Belgische middenvelder heeft wat te vieren. Afgelopen dinsdag bereikte hij met zijn ploeg voor het eerst de finale van de Champions League. Daarin neemt zijn ploeg het op 29 mei in Istanbul op tegen Chelsea.

En laat die ploeg zaterdag om 18.00 uur nu net de tegenstander zijn in de wedstrijd waarin City voor de zevende keer kampioen van Engeland kan worden! Reden voor De Bruyne om het kantoorpersoneel alvast te trakteren op zoetigheid.

Koeman nog steeds kwaad over schorsing: 'Gevoel dat het persoonlijk is'

De schorsing wegens onbehoorlijk taalgebruik zit Ronald Koeman nog altijd dwars. "Ik heb het gevoel dat het iets persoonlijks is, ja", reageerde Koeman desgevraagd vrijdag bij een persconferentie. "Als je zegt, 'wat een kerel', is dat niet beledigend en het is dan ook geen reden om iemand voor twee duels te schorsen. Dus ja, ik heb het gevoel dat het dieper gaat."

Door de schorsing kan Koeman zaterdagmiddag niet op de bank zitten in het cruciale duel met koploper Atlético Madrid, dat slecht twee punten meer heeft dan Barcelona.

Koeman benadrukte dat zijn ploeg de speelwijze niet zal aanpassen tegen de Madrilenen. "Barça is een ploeg die wil aanvallen en daar blijven we trouw aan, trouw aan onszelf, en dat veranderen we niet. We verwachten dat zij ons niet veel ruimte zullen laten als ze de bal niet hebben."

Volgens de coach is de afgelopen week niet anders dan andere weken geweest. "Je hoeft niets anders te doen, want de spelers weten hoe belangrijk deze wedstrijd is. Ik ben ervan overtuigd dat als we vier resterende wedstrijden winnen, we de titel pakken."

Barça-coach Ronald Koeman wordt in het duel met Granada na ruim een uur naar de tribune gestuurd.

Hoe zit het eigenlijk in de eerste divisie?

SC Cambuur is al lang en breed en kampioen in de Keuken Kampioen Divisie en keert na de zomer na vijf jaar terug naar de eredivisie. Met nog twee duels te gaan heeft De Graafschap nog een overwinning nodig om de tweede promotieplek voor zich op te eisen.

En mocht het onverwacht toch misgaan tegen nummer 16 Jong Ajax, dat sinds 20 november slechts drie wedstrijden wist te winnen, dan is promotie ook zeker bij misstappen van concurrenten Go Ahead Eagles, Almere City en NAC Breda.

Van 15 tot en met 23 mei zullen zes ploegen strijden met de nummer 16 van de eredivisie om het laatste plekje op het hoogste niveau. Als De Graafschap direct promoveert, zijn dat Go Ahead Eagles, Almere City, NAC Breda, NEC, FC Volendam en Roda JC.

De winnaar van het duel tussen de nummers 5 (nu NAC Breda) en 6 (nu NEC) van de eerste divisie stuiten in de halve finales op de nummer 16 (nu FC Emmen) van de eredivisie. Wie die confrontatie wil vermijden, doet er dus goed aan om nog een tandje bij te zetten.

Belangrijkste duels Keuken Kampioen Divisie

20.00 uur Jong Ajax - De Graafschap
20.00 uur Go Ahead Eagles - NEC
20.00 uur Jong FC Utrecht - Almere City
20.00 uur NAC Breda - MVV Maastricht
20.00 uur Jong PSV - FC Volendam
20.00 uur Roda JC - FC Eindhoven
De stand bovenin de eerste divisie.

Ondertussen op de A18...

Baant de spelersbus van De Graafschap zich een weg richting Amsterdam, waar de club vanaf 20.00 uur tegen Jong Ajax promotie hoopt te bewerkstelligen. Aan de steun zal het niet liggen.

Meer dan honderd trekkers begeleiden de spelers op de snelweg en ook op viaducten hebben Achterhoekse fans zich verzameld om de ploeg tot te juichen. Echt oerend hard gaat het niet, trouwens.

Hoe is het met de Zwolse ziekenboeg?

Liefst tien spelers moest PEC Zwolle-trainer Bert Konterman afgelopen zaterdag missen vanwege een coronauitbraak. Toch hield zijn jonge ploeg Vitesse bijna op 1-1, maar in blessuretijd ging het toch nog mis. Zondag neemt PEC Zwolle het om 14.30 uur op tegen ADO Den Haag en de zorgen zijn nog steeds groot. "We hebben dezelfde groep als vorige week", aldus Konterman op het clubkanaal, "plus twee, want Destan Bajselmani en Immanuel Pherai zijn terug."

De terugkeer van Bajselmani gaat ten koste van de 16-jarige Rav van den Berg, die tegen Vitesse zijn debuut maakte. "Rav heeft het naar behoren ingevuld vorige week, al is hij geen rechtsback. Na zo'n wedstrijd kwam er veel op hem af. Tevens werd hij ook wel wat gehypet. Daar heb ik met hem over gesproken. Zondag speelt hij niet, dan staat Destan rechtsachter."

De kans is klein dat spelers die daadwerkelijk besmet waren (naar verluidt gaat het om zes spelers) dit seizoen nog in actie komen. Huurling Thomas Buitink is zelfs al terug bij Vitesse om daar te werken aan zijn herstel.

Bekijk de samenvatting van Vitesse - PEC Zwolle

Petrovic is terug, maar onder de pijnstillers: 'Thuis zitten onverdraaglijk'

Als Sven van Beek zondag tegen PSV opeens in de spits staat van Willem II en Pol Llonch opeens onder de lat staat, dan komt dat omdat trainer Zeljko Petrovic onder de morfine zit. Vandaag stond Petrovic voor het eerst weer op het trainingsveld na zijn acute hernia.

"Ik heb onmenselijk veel pijn gehad", aldus de Montenegrijn, die koos voor zware pijnstillers in plaats van een operatie. "Nu is het acceptabele pijn. Ik wilde geen voorrang hebben op andere patiënten in deze coronatijd met een operatie, dus hebben ze een spuit gezet. De gedachte dat ik de laatste drie wedstrijden thuis zou zitten, misschien wel de drie belangrijkste in de geschiedenis van de Willem II, was voor mij onverdraaglijk."

Teruggekeerde Petrovic over acute hernia: 'Onmenselijk veel pijn gehad'

Advocaat duidelijk over erehaag voor kampioen Ajax: 'Doen we niet in Nederland'

Ajax hoeft in De Kuip niet te rekenen op een erehaag van Feyenoord. "Dat is niet de gewoonte om te doen hier. We zullen ze netjes een hand geven en feliciteren, niet meer dan dat", is trainer Dick Advocaat duidelijk. "In Nederland doen we dat niet. Dit is genoeg."

Speler van NEC vormen in 2014 een erehaag voor de kersverse kampioen Ajax.

Advocaat: 'Vorige week verkeerde dingen gezegd'

Feyenoord-trainer Dick Advocaat hintte na de verloren wedstrijd tegen ADO op een vertrek. Op de persconferentie richting de Klassieker laat hij weten gewoon aan te blijven. "Vorige week heb ik door de emotie en de frustratie een aantal dingen verkeerd gezegd. Dat kan mij ook weleens overkomen. Ik had nooit gedacht dat we van ADO zouden verliezen en dan kun je dingen zeggen die niet verstandig zijn. Dat heb ik ook aan de spelersgroep laten weten. Jullie hebben er de hele week over kunnen schrijven en praten in programma's en podcasts. Ik heb het afgesloten."

In een gesprek met de spelersgroep trok Advocaat dus het boetekleed aan. Wat is er nog meer besproken? "Frank Arnesen (technisch directeur, red.) en ik hebben gezegd wat we in de komende twee weken verwachten. Wat er meer is gezegd is allemaal niet belangrijk hier.

"We moeten in ieder geval dezelfde intensiteit hebben als Ajax, strijd leveren. Tegen ADO was het gelaten. We willen goed afsluiten. En dan moeten jullie maar bepalen of het genoeg was. Het doel is Europees voetbal halen, hoe maakt niet uit. Je moet realistisch zijn, de vierde plek (Vitesse heeft vijf punten meer, red.) zal heel moeilijk worden. Dus dan via de nacompetitie."

Lees verder.

Ajax op oorlogssterkte naar De Kuip: 'Het is de Klassieker'

Als kersverse kampioen reist Ajax zondag af naar De Kuip voor de Klassieker met Feyenoord (14.30 uur). Ten Hag heeft de overvolle programma's van zijn internationals goed bekeken. Misschien gunt hij in de laatste weken van het seizoen wat andere jongens speeltijd. Maar zondag op bezoek bij Feyenoord niet.

"Voor onze fans weten we dat deze wedstrijd heel belangrijk is. En zo zullen we hem ook benaderen", zegt Ten Hag vastbesloten. "Het is de Klassieker, we willen winnen. Ik kies het elftal waarmee ik denk dat we de grootste kans hebben om te winnen. Het gaat niet om spelers wel of niet belonen na een lang seizoen."

Tagliafico mag op vakantie

Ajax kan zondag niet beschikken over de geschorste Nicolás Tagliafico, terwijl Daley Blind nog herstellende is van zijn enkelblessure. Verder staat alleen achter de naam Brian Brobbey een vraagteken vanwege niet benoemde "klachten" bij de spits.

Tagliafico kan daarna vervroegd met vakantie. "Na zondag geven we misschien nog een of twee spelers die mogelijkheid", aldus Ten Hag. Lees verder.

  • Pro Shots
    Ajax-trainer Erik ten Hag knuffelt Nicolas Tagliafico na de zege in de bekerfinale tegen Vitesse.

Ten Hag reageert op ophef kampioensfeest: 'Ongetwijfeld dingen verkeerd gegaan'

Ajax-trainer Erik ten Hag ging bij de persconferentie voor de Klassieker tegen Feyenoord nog even in op de ophef over over het kampioensfeest. Na de 4-0 zege op FC Emmen lieten de spelers en staf van Ajax zich vanaf het parkeerdek van de Johan Cruijff Arena toejuichen door enkele duizenden fans, die zich ondanks de coronamaatregelen hadden verzameld.

"Er zijn ongetwijfeld dingen verkeerd gegaan", aldus Ten Hag. "Iedereen moet maar in de spiegel kijken. Dat moeten wij doen, maar zeker ook alle anderen die daarbij betrokken zijn geweest. Op sommige vlakken had het anders gekund, maar het was geen uitbundig feest. Er waren mensen, dat klopt. We hadden de fans liever gereguleerd in het stadion gehad, want we hebben ze gemist. Maar dat was niet mogelijk."

Ajax toont kampioensschaal aan wederom massaal toegestroomde supporters

Schreuder denkt niet aan overstap: 'Heel blij in Barcelona'

Alfred Schreuder heeft inmiddels aan de NOS laten weten niet bezig te zijn met een lokroep van Julian Nagelsmann en Bayern München. "Ben heel blij hier", aldus de gewilde assistent van Ronald Koeman in Camp Nou. "Geruchten hou je altijd."

Alfred Schreuder (midden) naast hoofdtrainer Ronald Koeman en assistent Henrik Larsson bij Barcelona.

Kippenvel bij Twentse derby

Een stukje noordelijker dan het Gelderse Doetinchem zetten zich FC Twente en Heracles zich schrap voor de Twentse Derby. Beide ploegen kunnen zich nog plaatsen voor de play-offs om Europees voetbal. De club uit Almelo heeft daarvoor trouwens de beste papieren

"Ik kijk er naar uit", aldus trainer Frank Wormuth op de clubwebsite. "De derby brengt toch altijd wat extra's, dat was ook tijdens het onderlinge duel in Almelo (2-2, red.) het geval. Maar als ik aan de editie van vorig seizoen in Enschede (2-3, red.) denk dan krijg ik nog steeds kippenvel. De overwinning, de beleving van onze supporters, dat was fantastisch."

"We staan na de winst van vorige week nog steeds achtste en we gaan natuurlijk vol voor de play-offs. Daarnaast zijn de spelers deze week bij de supporters langs geweest en daarbij hebben ze gemerkt hoe belangrijk de wedstrijd voor de fans is."

Doetinchem zet zich schrap voor promotie

De Graafschap en de gemeente Doetinchem bereiden zich voor op de mogelijke promotie van de voetbalclub van de Keuken Kampioen Divisie naar de eredivisie. Hoewel een grote huldiging niet mogelijk is vanwege het coronavirus, is de verwachting wel dat er alsnog feestende fans naar stadion De Vijverberg komen.

De club uit Doetinchem kan zich vanavond verzekeren van een comeback in de eredivisie door te winnen van Jong Ajax. Als dat lukt is het de tiende keer dat De Graafschap promoveert naar de hoogste divisie. De laatste keer dat het gebeurde was in 2018.

"Het zal geen grootse huldiging worden", zegt algemeen directeur Hans Martijn Ostendorp van De Graafschap tegen Omroep Gelderland. "Er mag niets worden georganiseerd en dat zullen we dan ook niet doen. We doen een oproep namens de club aan supporters om thuis de wedstrijd te kijken. Op het moment dat supporters toch naar het stadion komen, dan zullen we dat zo goed mogelijk proberen te reguleren."

  • NOS
  • Pro Shots
    Fans van De Graafschap zorgden in de topper tegen Almere City al voor vuurwerk.

Goed nieuws voor RKC: Sow vrijgesproken door tuchtcommissie

Sylla Sow van RKC Waalwijk wordt door de KNVB-tuchtcommissie niet bestraft voor de rode kaart die hij zaterdag in het duel met AZ kreeg Sow kan daardoor zaterdag spelen in de degradatiekraker tegen VVV-Venlo. Sow kreeg rood omdat hij al liggend Timo Letschert in zijn gezicht geschopt zou hebben.

"Na uitvoerige bestudering van de beelden kan de tuchtcommissie niet concluderen dat er sprake geweest is van het trappen van een tegenspeler door Sow", aldus de tuchtcommissie.

Sylla Sow raakt Timo Letschert na een worstelpartijtje tijdens RKC-AZ.

Terug op het veld: dat ziet er prima uit Petro!

'Nagelsmann wil Schreuder meenemen naar München'

Nu we het toch over Spanje hebben. Volgens de Spaanse krant Mundo Deportivo zou Alfred Schreuder, assistent van Ronald Koeman bij Barcelona, in de belangstelling staan van Bayern München. Julian Nagelsmann, de coach die voor liefst 25 miljoen werd losgeweekt van RB Leipzig, zou Schreuder mee willen nemen naar München.

Schreuder zal er ongetwijfeld vragen over krijgen, want ook in de topper met Atlético is hij weer eindverantwoordelijk. Ronald Koeman moet namelijk nog een duel schorsing uitzitten nadat hij scheidsrechter Pablo González Fuertes beledigd zou hebben na in het competitieduel met Granada (2-1 nederlaag).

Nagelsmann en Schreuder werkten eerder al samen bij Hoffenheim. In 2018 gingen we bij hem op bezoek.

2018: Schreuder over 'bijzondere jongen' Nagelsmann

Sevilla heeft er vertrouwen in....

Sevilla, de ploeg van Luuk de Jong en Karim Rekik, haakte afgelopen weekend zo goed als af in de Spaanse titelstrijd door een late nederlaag tegen Athletic de Bilbao. Maar getuige deze tweet hadden de Andalusiërs toch al niet al te veel vertrouwen in de goede afloop.

Hoewel, de voorgaande 13 (!) nederlagen in Madrid tegen Real waren allemaal in het Santiago Bernabéu. En die voetbaltempel wordt nog altijd verbouwd. De laatste doelpuntenmaker voor Sevilla in Bernabéu was trouwens...Luuk de Jong.

Weerzien van vrienden

Barcelona-Atlético betekent ook de terugkeer van Luis Suárez bij de club waar hij afgelopen zomer nog werd weggestuurd. Suárez kreeg geen nieuw contract en zocht zijn heil bij Atlético. Dit was zeer tegen de zin van boezemvriend Lionel Messi, die aan het begin van het seizoen zelf nadrukkelijk dreigde met een vertrek.

Tijd voor een charmeoffensief moeten ze gedacht hebben in de Catalaanse hoofdstad.

Weekend van de waarheid in La Liga!

Dit wordt ook het weekend van de waarheid in de Spaanse Primera Division. Zaterdagmiddag (16.15 uur) kan Barcelona koploper Atlético Madrid van de troon stoten met een zege in de topper in Camp Nou. Of dat genoeg is voor de eerste plek, moet zondagavond blijken als Real Madrid nummer vier Sevilla ontvangt.

In Spanje telt het onderlinge resultaat boven doelsaldo en dat betekent bijvoorbeeld dat Real Madrid bij een gelijke stand het voordeel heeft boven Barcelona.

Stand aan kop in La Liga.

Wie zijn de verborgen parels van de eredivisie?

Wie op de Nederlandse voetbalvelden verder kijkt dan grote namen als Dusan Tadic, Steven Berghuis of Mario Götze ziet dat de eredivisie beschikt over een aantal verborgen parels. Zo blijkt uit wat opvallende statistieken van Opta.

Een van die parels is Danilho Doekhi, Rotterdammer van Vitesse, opgeleid bij Excelsior, door zijn oom Winston Bogarde gekneed tot topverdediger bij Jong Ajax en de laatste seizoenen uitgegroeid tot rots in de branding in de Arnhemse defensie. En misschien wel het meest opvallend: Doekhi heeft amper overtredingen nodig.

Afgelopen weekend tegen PEC Zwolle (2-1 zege in de slotseconden) kreeg Doekhi pas zijn eerste gele kaart dit seizoen (en pas zijn derde in zijn eredivisieloopbaan). Wat de cijfers zeggen over Doekhi, George Cox (Fortuna Sittard), Luca de la Torre (Heracles) en Vangelis Pavlidis (Willem II) lees je hier.

Ihattaren afwezig wegens ziekte

Mohamed Ihattaren komt zondag niet in actie tegen Willem II. De aanvaller, die een moeizaam seizoen beleefd, is ziek. Dat vertelde PSV-trainer Roger Schmidt bij de wekelijkse persconferentie op De Herdgang.

"Het is voor Mo een seizoen met ups and downs geweest. Hij leek op een positieve manier te eindigen met zijn geweldige goal (tegen Heracles, red.). Maar twee weken geleden had hij last van zijn knie en nu die ziekte. We hopen dat hij er donderdag weer bij is en nog wat minuten kan maken dit seizoen."

Zondag is Willem II de tegenstander van PSV. De Tilburgers vechten nog tegen degradatie, maar ook voor PSV zijn de belangen groot. Winnen is noodzaak om de voorronden van de Champions League te bereiken. "Wij staan er het beste voor van alle ploegen die om de tweede plek vechten. Wij denken niet aan de mogelijkheid dat we derde of zelfs vierde worden. Onze focus ligt nu op de derby van zondag tegen Willem II."

"We hebben deze week naar de halve finales in de Champions League gekeken. Als je daar geen motivatie van krijgt, dan heb je niets te zoeken in het profvoetbal."

Ook zei Schmidt nog iets over Noni Madueke. De Engelse jeugdinternational zou nadrukkelijk in de belangstelling staan van onder meer Leicester City. Schmidt gaat ervan uit dat hij gewoon in Eindhoven blijft: "Hier kan hij zich het beste ontwikkelen. Madueke blijft gewoon."

Ihattaren schreeuwt na wereldgoal: 'Niemand die mij kapot krijgt, niemand!'

Petrovic is terug bij Willem II na hernia

Om 11.00 uur begint de training van Willem II, dat nog altijd in acute degradatienood verkeert. Zondag wacht de thuiswedstrijd tegen PSV. Opsteker voor de Tilburgers is de terugkeer van trainer Zeljko Petrovic. De coach was vorige week afwezig vanwege een acute hernia en is inmiddels succesvol geopereerd. We zijn bij zijn terugkeer!

Zeljko Petrovic langs de lijn bij Willem II.

Programma en stand

Nog maar drie speelrondes zijn er te gaan in de eredivisie en die worden alle drie in de komende tien dagen afgewerkt. De 32ste speelronde begint vanavond in Rotterdam met Sparta-Vitesse, donderdag (Hemelvaartsdag) komen alle eredivisieclubs tegelijk in actie en op zondag 16 mei is alweer de laatste speelronde.

Ajax reist als kersvers kampioen af naar De Kuip voor De Klassieker met Feyenoord, dat een zege nodig heeft om de play-offs voor Europees voetbal te ontlopen. Voor clubs als FC Twente, Heracles, Fortuna Sittard, Heerenveen en Sparta zijn die play-offs juist het grote doel.

En de strijd om degradatie te ontlopen nadert het kookpunt.

Topscorer eredivisie krijgt vanaf nu Willy van der Kuijlen-trofee

Natuurlijk, Willy van der Kuijlen was een echte Helmonder. Maar legendarisch werd hij in Eindhoven. De topscorer van de eredivisie krijgt vanaf dit seizoen de Willy van der Kuijlen-trofee uitgereikt. De topscorer aller tijden van de vaderlandse competitie overleed vorige maand op 74-jarige leeftijd, waarna direct geopperd werd deze prijs in het leven te roepen.

Oud-international Van der Kuijlen maakte liefst 311 goals in de eredivisie, waarvan 308 voor PSV en in zijn nadagen 3 voor MVV.

De kans dat een PSV'er de eerste Willy van der Kuijlen-trofee wint, is klein. Donyell Malen staat met nog drie speelronden te gaan door zijn zeventien goals weliswaar gedeeld tweede op de topscorerslijst, maar Georgios Giakoumakis van VVV-Venlo maakte er liefst zeven meer.

PSV-icoon en topscorer aller tijden Willy van der Kuijlen (74) overleden

Hiep hiep hoera!

We beginnen dit blog met een vrolijke noot en feliciteren de jarige Cody Gakpo (22), Orestis Kiomourtzoglou (23), Dave van den Bergh (45) en (voor altijd) Robby Alflen (53).

Voor Gakpo is het ook de dag waarop hij zijn eigen kledinglijn presenteert. Er zijn wat klinkers weggevallen, maar wij begrijpen dat het over zijn geboortestad gaat: EINDHVNR.

Welkom!

In de Warming-up kijken we vooruit naar het komende voetbalweekend:

  • We zijn vandaag onder meer bij de persconferenties van Feyenoord en Ajax.
  • Vitesse kan dit weekend Europees voetbal veilig stellen. Dan is winst op Sparta (20.00 uur) wel noodzakelijk.
  • Verzekert De Graafschap zich in de voorlaatste speelronde van de eerste divisie van promotie?
  • We kijken vooruit naar de toppers in het buitenland.

Welkom bij het liveblog!

Robin van Persie maakte twee doelpunten in de laatste zege (6-2) van Feyenoord op Ajax.