liveblog
NOS NieuwsAangepast

Utrechtse burgemeester Dijksma heeft corona • Rode Kruis slaat alarm over situatie Azië

  • Welkom in het liveblog van donderdag 6 mei. Hier vind je al het coronanieuws uit binnen- en buitenland.
  • RIVM meldt 6861 nieuwe besmettingen;
  • Kinderombudsman: open scholen weer helemaal;
  • Duitsland geeft AstraZeneca-vaccin vrij voor alle volwassenen;
  • Rode Kruis slaat alarm over situatie Azië.
liveblog gesloten

GGD'en schalen op naar 2 miljoen prikken per week in juni

De GGD's bereiden zich voor om vanaf juni 2 miljoen coronavaccins per week te zetten, meldt het ministerie van Volksgezondheid. Op dit moment kunnen de GGD's ongeveer 1,5 miljoen prikken per week toedienen. Maar de komende weken worden grote leveringen van een aantal vaccins verwacht, onder meer van Pfizer/BionTech en Janssen.

De ziekenhuizen zullen dan bijspringen en het overschot voor hun rekening nemen, is de afspraak volgens het ministerie. De ziekenhuizen zullen niet structureel gaan vaccineren, maar inspringen als er meer wordt geleverd dan de GGD's kunnen toedienen. De leveringen zullen per week verschillen en zodoende zal ook de hulp vanuit de ziekenhuizen per week variëren.

Volgens de verwachting krijgen in juni zeker 8 miljoen mensen een prik.

Kamer steunt voorstel voor toegangstesten

Een meerderheid van de Tweede Kamer steunt het wetsvoorstel van het kabinet om mensen via testen toegang te geven tot bijvoorbeeld sportwedstrijden, musea en theaters. Wel blijven veel partijen vragen hebben over de noodzaak van het voorstel, de kosten en de tijdelijkheid van de wet.

In principe is het een tijdelijke wet die drie maanden geldig is, maar demissionair minister De Jonge van VWS kon geen garantie geven dat er geen verlenging nodig is. Hij hoopt dat het zo snel mogelijk weer kan om helemaal zonder voorwaarden naar het theater of restaurant te gaan, vooral omdat er voldoende mensen gevaccineerd zijn. Dan is de wet overbodig. Maar als de besmettingscijfers weer stijgen, of een nieuwe mutatie opduikt waar het vaccin geen vat op heeft, kan het zijn dat het langer nodig is om met testbewijzen te werken. De Jonge moet dan wel weer terug naar de Kamer voor toestemming.

Lees hieronder het hele artikel:

Burgemeester Dijksma van Utrecht heeft corona

De Utrechtse burgemeester Dijksma is positief getest op corona. Op sociale media zegt ze dat zij en haar gezin thuis in quarantaine zitten.

Ongeveer 60 ziekenhuizen gaan ook prikken zetten

Ziekenhuizen gaan vanaf eind mei helpen bij de vaccinatiecampagne. Met een half miljoen prikken per week, vooral voor jonge, gezonde mensen:

Duitsland geeft AstraZeneca-coronavaccin vrij voor alle volwassenen

Alle Duitse volwassenen kunnen een prik met het AstraZeneca-vaccin krijgen. Tot nu toe werd dit coronavaccin voornamelijk aan 60-plussers toegediend in verband met een risico op een zeldzame, maar gevaarlijke bijwerking bij jongere volwassenen.

In Nederland worden uitsluitend 60-plussers met AstraZeneca geprikt.

Bedenkingen Merkel bij Amerikaans plan om coronavaccinpatenten te omzeilen

De Duitse bondskanselier Merkel heeft bedenkingen tegen het plan om patenten op coronavaccins tijdelijk vrij te geven. De stap, waarvan de Verenigde Staten sinds woensdag voorstander zijn, zorgt voor "ernstige complicaties" bij de productie van vaccins, zegt een woordvoerder.

Veel ontwikkelingslanden en opkomende economieën pleiten er al langer voor om de kennis achter de ontwikkeling van coronavaccins kosteloos te delen. Dit zou armere landen meer toegang moeten bieden tot de vaccins, die zo mogelijk ook goedkoper worden. Na eerdere tegenstand beloofde de regering van de Amerikaans president Biden zich binnen de Wereldhandelsorganisatie (WTO) in te zetten voor een akkoord hierover. Vervolgens toonde de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de Europese Unie, zich bereid om het opzijschuiven van patenten te bespreken.

Duitsland is het thuisland van BioNTech, het biotechnologiebedrijf dat samen met farmaceut Pfizer een van de eerste goedgekeurde coronavaccins ontwikkelde. BioNTech is fel gekant tegen het plan om de bescherming van de eigen uitvinding op te heffen. Het bedrijf pleit in plaats daarvan voor meer gezamenlijke steun van bedrijven, overheden en maatschappelijke organisaties om de vaccinleveringen aan armere landen op te voeren. Dat zou moeten gebeuren door meer productielocaties geschikt te maken voor de vaccins. Door het patent vrij te geven zouden farmaceuten in de toekomst huiveriger worden om veel geld in onderzoek te steken.

Corona in verpleeghuis Wehl breidt zich uit, gevaccineerde bewoner overleden

In een Gelders verpleeghuis dat kampt met een corona-uitbraak is een bewoner overleden. Dat zegt een woordvoerder van zorgorganisatie Sensire, waar het woonzorgcentrum in Wehl onder valt, tegen Omroep Gelderland. Het gaat om een bewoner bij wie na volledige vaccinatie als eerste corona werd vastgesteld. Sensire weet niet of de bewoner aan corona is overleden of aan een andere oorzaak.

Vorige week werden twaalf van de 29 bewoners positief getest, terwijl het merendeel van de dementerende bewoners al was ingeënt tegen het virus. Het aantal besmettingen is gestegen met 6, er zijn nu totaal 18 coronabesmettingen onder gevaccineerde bewoners van het verpleeghuis. De besmette bewoners hebben milde klachten. "Maar het gaat om mensen die tachtig jaar en ouder zijn", benadrukt de woordvoerder.

Medewerkers

Volgens Sensire zijn bij een tweede coronatest ook vijf medewerkers positief op corona getest. De woordvoerder weet niet of het medewerkers zijn die gevaccineerd zijn. "Die informatie mag de werkgever niet weten", legt hij uit.

Sensire werkt samen met ziekenhuizen Slingeland in Doetinchem en Rijnstate in Arnhem. Er lopen twee onderzoeken. "We willen weten hoe het kan gebeuren dat er corona optreedt, terwijl bewoners volledig gevaccineerd zijn en hoe het virus zich heeft kunnen verspreiden."

Door de uitbraak heeft het verpleeghuis een aangepaste bezoekregeling. Er mag per bewoner maximaal een bezoeker komen en die moet beschermende kleding dragen, een mondmasker en een spatscherm. Ook moet de persoon afstand houden.

Wereldwijd meer dan 20 miljoen mensen geprikt met Spoetnik

Wereldwijd hebben inmiddels meer dan 20 miljoen mensen een of meer doses van het Russische Spoetnik V-vaccin gekregen. Dat heeft het Russische staatsinvesteringsfonds RDIF gezegd, dat verantwoordelijk is voor de financiering en marketing van het vaccin. Ongeveer 8 miljoen Russen zijn volledig gevaccineerd met het middel.

Spoetnik was het eerste geregistreerde covid-vaccin ter wereld en heeft volgens de producten een effectiviteit van 97,6 procent op basis van twee prikken. Het middel is volgens het RDIF nu in 64 landen toegelaten, waaronder in India, Mexico en Turkije. In Nederland is het vaccin niet tot de markt toegelaten: het Europese Geneesmiddelenagentschap heeft het (nog) niet goedgekeurd. Uitsluitsel daarover wordt deze maand of in juni verwacht.

Vandaag werd ook bekend dat Spoetnik Light, eveneens een Russisch vaccin, goedgekeurd is voor gebruik in Rusland. Van het vaccin is, in tegenstelling tot Spoetnik V, maar één dosis nodig. Met één prik wordt een effectiviteit van 79,4 procent beloofd. Daarmee leent het zich potentieel goed voor landen die kampen met een acute corona-uitbraak en snel moeten ingrijpen.

Hongaars festival Sziget opnieuw uitgesteld

Het populaire festival Sziget in Hongarije wordt opnieuw met een jaar uitgesteld. De organisatie heeft dat besluit genomen omdat er nog te veel onduidelijk is op het gebied van onder meer reizen en vaccinatiepaspoorten.

"Na het zorgvuldig overwegen van de mogelijkheden en om de veiligheid van zowel jullie als van onze medewerkers en artiesten te garanderen, hebben we dan ook besloten om Sziget te verplaatsen naar 2022", schrijft de organisatie op Facebook. Tickethouders kunnen hun kaartje van vorig jaar bewaren.

Sziget, gehouden in Boedapest, is een van de grootste muziekfestivals van Europa en trekt jaarlijks ook veel Nederlandse festivalgangers. Bij de laatste editie traden onder meer de Foo Fighters, Ed Sheeran, Post Malone en Macklemore op.

Pfizer en BioNTech leveren vaccins voor olympische atleten en begeleiders

Het Amerikaanse farmaceutische concern Pfizer en de Duitse partner BioNTech gaan het Internationaal Olympisch Comité voldoende coronavaccins leveren om alle atleten, begeleiders en officials die hun opwachting maken op de Olympische Spelen van Tokio in te enten. Het IOC meldt dat elk nationaal olympisch comité een hoeveelheid doses krijgt die volstaat om iedere afgevaardigde van twee vaccinaties te voorzien.

De uitgifte van de vaccins vindt nog deze maand plaats. Daardoor kunnen de delegatieleden ruimschoots voor aankomst in Japan meermaals zijn ingeënt. In maart bood het IOC al aan om alle deelnemers aan de Zomerspelen van Tokio 2020 als de Winterspelen van 2022 in Peking in te enten, nadat de Chinese overheid had aangekondigd vaccins van eigen makelij te verstrekken.

Lees hieronder het hele bericht:

RIVM meldt 6861 nieuwe besmettingen, bezetting IC's iets gedaald

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 6861 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 427 minder dan gisteren.

In de ziekenhuizen bleef de bezetting ongeveer gelijk. Er liggen nu 2551 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 2545), van wie 807 op de IC (gisteren: 830), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Rode Kruis slaat alarm over situatie Azië

Het Rode Kruis slaat alarm over de coronacrisis in Zuid-Azië. De hulporganisatie spreekt van recordsterftecijfers in India, Nepal, Bangladesh en Pakistan als gevolg van het virus en ook de intensivecareafdelingen in de vier landen liggen volgens het Rode Kruis overvol. Meer internationale steun is snel nodig om "een grotere ramp" in Zuid-Azië te voorkomen, aldus het Rode Kruis.

In India staat de teller inmiddels op meer dan 21 miljoen bevestigde besmettingen. Doordat het virus zo hevig om zich heen grijpt, wordt de situatie in de buurlanden eveneens nijpender. Zo loopt in Nepal het aantal infecties rap op. In het land worden nu ruim vijftig keer zoveel besmettingen als vorige maand geregistreerd en afgelopen weekend bleek 44 procent van de geteste mensen corona te hebben, zegt het Internationale Rode Kruis.

Alle Zuid-Aziatische landen zijn begonnen met vaccineren, maar in Nepal heeft nog maar 1 procent van de totale bevolking twee prikken gekregen. In India is ongeveer 2 procent van de mensen gevaccineerd. Volgens de hulporganisatie hebben de landen dringend behoefte aan meer vaccins, medische apparatuur, beschermende kleding en andere hulpgoederen, inclusief zuurstof.

Vorige maand droeg de Nederlandse regering 1 miljoen euro bij aan het Rode Kruis in India.

Vliegtuig met hulpgoederen naar India

Een eerste van drie vluchten met hulpgoederen is onderweg van Amsterdam naar India. Dat laat het ministerie van Buitenlandse Zaken weten. In totaal worden er 449 beademingsapparaten en honderd zuurstofconcentratoren aan India geleverd. Met die apparaten kan zuurstof uit de lucht gefilterd worden om flessen mee te vullen. Er is een groot tekort aan zuurstof voor medische doeleinden in India.

De tweede en derde vlucht staan voor morgen en overmorgen gepland.

Limburgse gemeenten overleggen over terrasregels

Horecaondernemers in Limburg zijn niet blij met de strikte handhaving van ventilatiemaatregelen op terrassen. De regel schrijft voor dat een terras aan minstens drie kanten open moet zijn, of aan de bovenkant. Dat betekent dat de luifel officieel niet uit mag als er ook al schotten om een terras staan. Maar de ene gemeente in Limburg handhaaft wel streng op die regel, terwijl de andere een oogje toeknijpt, meldt 1Limburg.

Onder meer in Echt-Susteren hebben cafés een waarschuwing gekregen van boa's. "Wij voeren uit wat er vanuit de overheid wordt opgelegd", aldus een woordvoerder. Eigenaar Richard Spronken van Café Oppe Platz vindt de regels helemaal niet zo duidelijk: "Er zijn bijvoorbeeld ook collega's die een bloembak aan de zijkant hebben staan, dat zou dus ook niet mogen."

Gemeenten in Noord- en Midden-Limburg gaan nu in overleg over de handhaving.

Onderscheiding voor Jaap van Dissel

Jaap van Dissel krijgt de Akademiepenning van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen "voor de wijze waarop hij tijdens de corona-epidemie de minister van VWS en het crisisteam van de overheid wetenschappelijk heeft geadviseerd over de bestrijding van covid-19". De prijs wordt eens in de twee jaar uitgereikt aan iemand die zich inzet "voor de bloei van de Nederlandse wetenschap."

Van Dissel is directeur van het Centrum Infectieziektebestrijding van het RIVM en als zodanig ook voorzitter van het Outbreak Management Team. In een verklaring prijst de KNAW Van Dissel "tomeloze energie en bewonderenswaardige rust". "Hij blijft altijd dicht bij de rol die van een wetenschapper verwacht mag worden en laat zich niet verleiden tot politieke uitspraken. Jaap van Dissel is met recht te beschouwen als een 'honest broker' van de wetenschap."

De prijs wordt op 31 mei uitgereikt aan Van Dissel.

Kaag: 'Patentenstandpunt VS goed teken'

Minister Kaag voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking noemt het een goed teken dat de VS zich hardmaakt voor het vrijgeven van patenten op coronavaccins. De aankondiging van president Biden noemt ze een "constructieve positie in het WTO-debat hierover".

Eerder vandaag liet voorzitter Von der Leyen van de Europese Commissie al weten dat Europa openstaat voor gesprekken over het opschorten van de patenten. Het is belangrijk dat er wereldwijd meer vaccins komen, vindt de EU en mogelijk is het openbreken van patenten daar een manier voor, is de redenering van zowel Von der Leyen als Kaag. Kaag: "Nederland zal er op Europees niveau over verder spreken."

Van Haga: '5 mei-poster ongemakkelijk en onnodig'

Wybren van Haga, nummer twee van de Tweede Kamerfractie van Forum voor Democratie (FVD), neemt afstand van een poster die mede door zijn partij ondertekend is. Op de poster worden de coronamaatregelen in verband gebracht met de Tweede Wereldoorlog.

"Het voelt ongemakkelijk en wat mij betreft is het onnodig. Het is pijnlijk voor heel veel mensen en vertroebelt de discussie", aldus Van Haga.

India: blij met voorstel Biden over patenten

India heeft positief gereageerd op het voorstel van Joe Biden om de patenten op coronavaccins op te schorten. Samen met Zuid-Afrika is India de drijvende kracht achter dat idee binnen de Wereldhandelsorganisatie (WTO). "We zijn de VS dankbaar voor hun steun", aldus een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Op dit moment is India het zwaarst getroffen land ter wereld als het gaat om het aantal coronabesmettingen. Veel vaccins worden in India gemaakt, maar daarna geëxporteerd. Met het schrappen van patenten hoopt India de productie in eigen land verder uit te kunnen breiden om zo de pandemie het hoofd te kunnen bieden.

Gratis testen beschikbaar voor Nederlanders die met geldige reden naar Duitsland reizen

Nederlanders die voor zorg, werk of onderwijs naar Duitsland moeten, kunnen zich vanaf vandaag gratis laten testen op corona. Duitsland eist een negatieve coronatest op naam om het land binnen te komen. Via de website grenstesten.nl kunnen Nederlanders die het betreft een afspraak maken bij één van de zeven testlocaties langs de grens. Dat aantal wordt uitgebreid naar twintig.

GGD's geven geen negatieve testbewijzen op naam af, waardoor bewoners van grensstreken zich moesten laten testen via een commercieel testbedrijf. Vanwege de kosten die dat voor die groep met zich meebrengt, nam de overheid dit initiatief.

Wie zich via de site aanmeldt voor een test moet op de testlocatie kunnen bewijzen een geldige reden te hebben om naar Duitsland te reizen. Op de locaties zal bij wijze van steekproef om dat bewijs gevraagd worden.

Half april besloot Duitsland al dat mensen die in Duitsland werken zich gratis konden laten testen aan die kant van de grens.

Amsterdam bouwt noodopvang daklozen af

Vanaf 18 mei stopt Amsterdam met de coronanoodopvang voor daklozen. Er is een afbouwperiode van twee weken gepland, meldt de Amsterdamse zender AT5. Nu de avondklok is afgeschaft en de lockdown is versoepeld, moeten ongeveer 320 mensen weer voor hun eigen onderkomen zorgen.

Vanaf december was er in een aantal hotels en een opvanglocatie aan de Transformatorweg gelegenheid tot overnachting voor daklozen die normaal niet voor nachtopvang in aanmerking komen. Dan gaat het om mensen zonder geldige verblijfsdocumenten, arbeidsmigranten of wat zelfredzame daklozen genoemd worden.

Migranten worden geacht terug te gaan naar hun land van herkomst. Zelfredzame daklozen zijn bijvoorbeeld mensen die vanwege een scheiding en het woningtekort geen dak boven hun hoofd hebben. Volgens de gemeente kunnen die inmiddels weer bij vrienden of familie logeren terwijl ze geschikte woonruimte zoeken.

Hulporganisaties zijn niet blij met het besluit van de gemeente. Platform Opvang Amsterdam (POA), waarin verschillende organisaties verenigd zijn, pleit voor het opheffen van verschillende categorieën daklozen en per individu te kijken wat er nodig is om iemand te helpen.

EU: vrijgeven patenten vaccins bespreekbaar

De EU staat niet onwelwillend tegenover het tijdelijk vrijgeven van patenten op coronavaccins. Voorzitter Ursula von der Leyen reageerde daarmee vanochtend op een voorstel van de Amerikaanse president Biden.

Von der Leyen: "Ook de EU is er klaar voor om alle voorstellen te bespreken die de crisis effectief en pragmatisch bestrijden." Eerder was de EU nog tegen het vrijgeven van de patenten. Veel farmaceuten zien liever niet dat hun patenten op coronavaccins vervallen. Ze zeggen dat de vaccins alleen onder hun toezicht op de juiste manier geproduceerd kunnen worden. Ook verdienen ze dan minder geld aan de vaccins, waardoor er minder geïnvesteerd kan worden in innovatie, luidt het verweer.

Verschillende ontwikkelingslanden vragen al langer via de Wereldhandelsorganisatie (WTO) om de patenten van de coronavaccins los te laten. Zo zou de productie van werkende vaccins snel opgeschroefd kunnen worden. Gisteren gaf president Biden aan in de WTO te willen pleiten voor het opschorten van de patenten, terwijl de VS daar eerder nog een tegenstander van was. Binnen de WTO moet altijd consensus bereikt worden voordat een dergelijke beslissing genomen kan worden.

Tokio: verlenging noodtoestand nodig

De noodtoestand in Tokio moet verlengd worden, vindt de gouverneur van de prefectuur. Tot nu toe hebben de maatregelen die op 25 april ingingen de vierde coronagolf in Tokio en omgeving nog niet ver genoeg teruggedrongen. Het was de bedoeling de noodtoestand 11 mei op te heffen. Per dag komen er in de laatste week gemiddeld zo'n 5000 nieuwe coronabesmettingen bij in Japan.

Onder de noodtoestand zijn grote winkels en horeca die alcohol serveert gesloten en mag er geen publiek bij sportwedstrijden zijn. Ook in drie andere Japanse regio's geldt de noodtoestand: Osaka, Kyoto en Hyogo. De gouverneur van Osaka is ook voorstander van verlenging van de maatregelen.

Over minder dan drie maanden beginnen de Olympische Spelen in Tokio. De organisatie zegt dat het afgelasten van de Spelen geen optie is. Het vaccinatieprogramma in Japan loopt achter op een hoop andere landen. Pas 2 procent van de bevolking heeft minstens een eerste prik gehad.

Driekwart minder passagiers Air France KLM

In het eerste kwartaal van dit jaar heeft Air France KLM driekwart minder passagiers vervoerd dan in dezelfde periode een jaar eerder. Opnieuw boekt de luchtvaartmaatschappij daardoor een gigantisch verlies: 1,5 miljard euro. De omzet halveerde.

De Franse staat voorzag Air France begin april van 4 miljard euro, Nederland besloot toen niet nog een extra bijdrage te doen aan KLM.

Veel meer cao's met afspraken over thuiswerken

Het aantal cao's met afspraken over thuiswerken is flink toegenomen. Vorig jaar stond in 8 procent van de cao's iets over thuiswerken, bij cao's dit jaar ingaan of zijn ingegaan is dat 31 procent, schrijft NU.nl op basis van een inventarisatie van werkgeversvereniging AWVN.

In de meeste cao's wordt bijvoorbeeld een passage opgenomen over een thuiswerkvergoeding. Vaak bedraagt die zo'n 2 euro per dag, zegt een woordvoerder van AWVN tegen NU.nl. Die vergoeding is nu nog niet fiscaal aftrekbaar.

Volgens AWVN werd er voor de coronacrisis al veel over thuiswerken gefilosofeerd: "Nu hebben werkgevers en werkgevers noodgedwongen ondervonden dat het ook echt werkt."

Kinderombudsman roept op de scholen weer helemaal te openen

Middelbare scholen en het mbo moeten na de meivakantie weer alle dagen per week fysiek les kunnen geven, zegt kinderombudsman Margrite Kalverboer tegen NRC. Volgens Kalverboer worden de belangen van scholieren niet genoeg meegewogen in de adviezen van het OMT en het beleid van het kabinet: "De schade die we aanrichten door jongeren zo te laten bungelen is enorm."

Het OMT sprak zich deze week uit tegen het loslaten van de anderhalvemetermaatregel in het onderwijs. Als leerlingen weer vijf dagen per week naar school gaan in plaats van minstens één kan de 1,5 meter in de meeste situaties waarschijnlijk niet gewaarborgd worden. Volgens het OMT zou dat kunnen leiden tot een tragere daling van de ziekenhuisbezetting en het slechtste geval zelfs tot een stijging.

Kalverboer onderkent de druk op de zorg: "Ik snap dat mijn timing lastig is. Maar mijn vraag is vooral om meer rekening te houden met kinderen en jongeren. Er voltrekt zich een stille ramp. Over een jaar, of misschien pas over vijf jaar, zullen we zien wat we aangericht hebben met een coronabeleid dat totaal gefixeerd is op de ontwikkeling van het virus en weinig oog heeft voor kinderen."

'Werkgevers doen niet genoeg tegen agressie in de zorg'

Werkgevers ondernemen niet genoeg actie tegen agressie in de zorg. Dat zegt stichting IZZ, een organisatie voor werkgevers en werknemers in de zorg. IZZ maakte een rondgang langs zo'n 600 medewerkers uit de hele zorgsector, zoals ziekenhuiszorg, ouderenzorg, patiëntenzorg en gehandicaptenzorg.

De helft van de ondervraagden zegt dat sinds de coronacrisis de agressie in de zorg is toegenomen. Voor ongeveer de helft wordt die agressie veroorzaakt door familie van patiënten, maar er is ook sprake van toegenomen agressie door personeel zelf, zegt Anouk ten Arve van IZZ: "De lontjes zijn allemaal wat korter."

Volgens Ten Arve is er te weinig aandacht voor agressie omdat de coronacrisis ervoor gezorgd heeft dat de meeste aandacht wordt opgeslokt door de zorg voor patiënten: "Vaak is een teamoverleg weggestreept waarin dit soort dingen bespreekbaar gemaakt kunnen worden. In de waan van de dag ga je maar door en door als zorgverlener. 40 procent van het zorgpersoneel zegt de eigen emoties aan de kant te zetten."

Het advies van Ten Arve aan werkgevers is om het gesprek aan te gaan. "Dat klinkt misschien wat flauw of simpel. Maar ga als team in gesprek over of je personeel het werk goed kan doen. Vraag: wat heb je daar voor nodig? Maar ook: ben je zelf fit en gezond? Ben je emotioneel of moe? Heb je zelf een kort lontje en wat ga je daar aan doen? En ga vervolgens in gesprek met het hogere management en bestuur.

Welkom in een nieuw coronablog!

Goedemorgen! Hier lees je al het coronanieuws van donderdag 6 mei. Het blog van gisteren kun je hier teruglezen.