liveblog

Mount beslist het duel: Chelsea gaat naar finale tegen Manchester City

Wie plaatst zich naast Manchester City voor de finale van de Champions League?

liveblog gesloten

Tot morgen!

Komt er na de Champions League-finale ook een volledig Engelse Europa League-finale? Dat weten we morgen. Manchester United lijkt wel zeker na de 6-2 zege op AS Roma, al moet de return in Rome nog gespeeld worden.

De grootste spanning ligt morgen in het Emirates Stadium in Londen waar Arsenal een 2-1 nederlaag tegen Villarreal (van oud-Arsenal-coach Unai Emery) moet zien weg te poetsen. En dat wordt niet gemakkelijk, want in het het keramiek-stadion in Spanje werden de Engelsen volledig weggespeeld.

Beide duels kun je morgen natuurlijk weer volgen in ons liveblog. Bedankt voor het volgen en tot morgen!

Martin Ødegaard loopt gedesillusioneerd van het veld na de eerste halve finale tegen Villarreal.

Zo ziet teleurstelling eruit

Sergio Ramos verbijt zijn teleurstelling na de uitschakeling in de Champions League.

Mount: 'Hadden er wel vijf moeten maken'

"We hadden er wel vijf moeten maken", zei Mount, oud-speler van Vitesse. "Twintig minuten voordat ik scoorde had ik ook al moeten scoren. Je zag aan de blijdschap bij de tweede treffer wat het ons deed. De opluchting was enorm. We hebben verdiend gewonnen."

Chelsea speelt zaterdag 29 mei in de finale tegen Manchester City. Maar eerst treffen beide ploegen elkaar in de competitie, aanstaande zaterdag om precies te zijn. "Ach, we hebben al drie keer tegen elkaar gespeeld dit jaar. Dat worden weer geweldige wedstrijden".

Samenvatting: nu inschakelen op NPO 1

Een korte samenvatting van Chelsea-Real Madrid is te zien in het late journaal op NPO 1 rond 23.20 uur. Nu inschakelen dus!

Aanstaande zaterdag: Man City-Chelsea

De finale is pas op 29 mei in Istanbul. Maar raad eens welk affiche er komende zaterdag op het programma staat in de Premier League: Manchester City - Chelsea!

City kan zich in die wedstrijd officieel verzekeren van de landstitel. Voor Chelsea staat er ook nog een aardig duel te wachten: de FA Cup-finale tegen Leicester City.

CHE-RMA Nog meer knuffels

Voor Thomas Tuchel is het al de tweede keer op rij dat hij de finale van de Champions League haalt. Net als Thiago Silva verloor hij vorig jaar met PSG met 1-0 van Bayern München.

Trainer Thomas Tuchel knuffelt Mason Mount na het bereiken van de Champions League-finale.

CHE-RMA AFGELOPEN - CHELSEA FINALIST

Chelsea is finalist! Het wint met 2-0 van Real Madrid en plaatst zich voor het eerst sinds 2012 voor de finale van de Champions League!

CHE-RMA 88' Mount wordt geknuffeld

Inmiddels is Mount naar de kant gegaan en wordt daar geknuffeld door trainer Tuchel. Ook aanvoerder Azpilicueta is gewisseld. En dat betekent dat Ziyech de laatste minuten nog even mee mag doen!

Chelsea - Real Madrid 2-0 (eerste duel 1-1)

Hakim Ziyech mag nog een paar minuten meedoen bij Chelsea tegen Real Madrid.

CHE-RMA Papa Mount is ook blij

CHE-RMA 85' GOAL CHELSEA

Mason Mount! Hij schiet Chelsea naar de finale op 29 mei in Istanbul tegen Manchester City!

De goal komt vooral op conto van de uitstekend ingevallen Pulisic, die zijn tegenstander afschudt, goed inhoudt en de bal precies op het juiste moment voor de voeten avn de inglijdende Mount speelt. Een knappe goal!

Chelsea - Real Madrid 2-0 (eerste duel 1-1)

Mason Mount heeft voor 2-0 gezorgd in het duel met Real Madrid.

CHE-RMA 83' Tuchel blijft fanatiek coachen

Thomas Tuchel ziet zijn ploeg heel veel kansen missen tegen Real Madrid.

CHE-RMA 76' Zidane neemt (wat) risico

Zinedine Zidane heeft niet veel spelers met ervaring naast zich op de bank zitten. Maar hij moet wat en dus haalt hij controleur Casemiro eruit voor aanvaller Rodrygo.

Maar voorlopig zien we alleen maar gemiste kansen van Chelsea. Nu is het weer Pulisic met de prima voorzet, maar Havertz kan hem er net niet inglijden. Courtois zou kansloos zijn geweest.

Chelsea - Real Madrid 1-0 (eerste duel 1-1)

De bal moet die kant op, lijkt Zidane te bedoelen.

CHE-RMA 73' Silva kopt voorlangs

Weer laat Chelsea een grote kans liggen. Thiago Silva kopt de fijn aangesneden corner van Mount voorlangs. Bij Real begint de frustratie wat op te lopen: zelfs Toni Kroos liet zich net verleiden tot een tackle en dat kostte hem een gele kaart.

Real Madrid heeft nog geen kans gehad na rust. Maar pas op, een goal is genoeg voor verlenging.

Chelsea - Real Madrid 1-0 (eerste duel 1-1)

CHE-RMA 72' Om moedeloos van te worden

Eden Hazard wordt er moedeloos van tegen zijn oude liefde Chelsea.

CHE-RMA 67' Werner naar de kant

Ook Chelsea wisselt. Doelpuntenmaker Timo Werner gaat naar de kant, Christian Pulisic is zijn vervanger.

Zojuist kreeg ook N'Golo Kanté een reuzenkans, maar weer bracht Courtois redding met zijn voeten. Chelsea had dit duel allang moeten beslissen.

Chelsea - Real Madrid 1-0 (eerste duel 1-1)

CHE-RMA 64' Wissels Real Madrid

Daar zijn de wissels bij Real. Asensio en Valverde komen erin voor Vinicius en Ferland Mendy. De linksback van Real Madrid heeft geen tijd om zijn neef aan de overzijde even gedag te zeggen. Inderdaad, Ferland Mendy en Chelsea-doelman Edouard Mendy zijn neven.

Zojuist zagen we trouwens ook nog een vreemd opstootje tussen Havertz en Nacho. Het kost de Spanjaard een gele kaart.

Chelsea - Real Madrid 1-0 (eerste duel 1-1)

Eden Hazard wordt er moedeloos van tegen zijn oude liefde Chelsea.

CHE-RMA 60' Havertz, Havertz, Havertz!

Havertz had al twee keer pech deze wedstrijd, maar dit moet hij toch echt zichzelf aanrekenen. Hij gaat vrij op doelman Courtois af, heeft Werner zelfs nog naast zich, maar belsuit zelf te schieten. Courtois redt met zijn benen.

Chelsea - Real Madrid 1-0 (eerste duel 1-1)

CHE-RMA 58' Warmlopen

Chelsea heeft zijn zaakjes prima voor elkaar vanavond. Toch lopen Reece James, Christian Pulisic en Hakim Ziyech warm langs de zijlijn. Het is Real Madrid dat iets moet forceren en daarvoor zijn Marco Asensio en Valverde inmiddels naar buiten gestuurd.

Chelsea - Real Madrid 1-0 (eerste duel 1-1)

Hakim Ziyech loopt warm in de tweede helft van Chelsea-Real Madrid

CHE-RMA 52' Kansen Silva en Mount

Real Madrid moet scoren, maar het is alleen maar Chelsea dat de klok slaat. Eerst was het Thiago Silva die rakelings over kopte. En daarna kwam Mason Mount oog in oog met Courtois na een knappe combinatie met Werner. De oud-Vitessenaar wipt de bal over het doel.

Chelsea - Real Madrid 1-0 (eerste duel 1-1)

CHE-RMA 47' Havertz kopt op de lat!

César Azpilicueta krijgt alle tijd om de bal voor te zetten en Havertz kopt 'm prachtig in. Maar voor de tweede keer vanavond eindigt een inzet van de Duitser op de lat. En dit keer is er geen Werner om het klusje af te maken.

Chelsea - Real Madrid 1-0 (eerste duel 1-1)

Havertz kopt op de lat tegen Real Madrid.

CHE-RMA TWEEDE HELFT - Geen wissels

Beide ploegen beginnen ongewijzigd aan de tweede helft op Stamford Bridge. Dus ook nog geen Ziyech, die nog altijd dik ingepakt een balletje heeft getrapt in de rust.

Chelsea - Real Madrid 1-0 (eerste duel 1-1)

Man United-Liverpool wordt volgende week ingehaald

De competitiewedstrijd tussen Manchester United en Liverpool wordt donderdag 13 mei ingehaald, heeft de Engelse voetbalbond besloten. Het duel kon zondag niet doorgaan omdat boze supporters stadion Old Trafford waren binnengedrongen.

Manchester United speelt door de verplaatsing van het duel met Liverpool drie wedstrijden in vijf dagen. Komende zondag (9 mei) staat een uitduel met Aston Villa op het programma. Op dinsdag 11 mei is nummer drie Leicester City de tegenstander op Old Trafford.

Donderdag speelt United ook nog in Rome tegen AS Roma in de halve finale van de Europa League.

CHE-RMA RUST - Tuchel tevreden

De spelers gaan rusten met een 1-0 stand in het voordeel van Chelsea. Real Madrid moet nog altijd scoren, maar nu levert dat in eerste instantie een verlenging op. Maar Chelsea is dreigender geweest deze eerste helft.

Chelsea-coach Thomas Tuchel verloor trouwens nog nooit van Real Madrid. Van de vijf duels tegen Real met Borussia Dortmund en PSG won hij er een en speelde er vier gelijk.

Chelsea - Real Madrid 1-0 (eerste duel 1-1)

Thomas Tuchel juicht na de 1-0 van Timo Werner.

CHE-RMA 39' Gele kaarten

Opeens regent het gele kaarten in Londen. Nou ja, regen. Arbiter Orsato heeft zojuist Christensen de gele kaart getoond nadat hij zijn noppen lomp op de voet van Vinicius plaatste. En even daarvoor kreeg Sergio Ramos geel voor wat druw- en trekwerk met Azpilicueta.

Ook Jorginho is al op de bon geslingerd. Kaarten zonder gevolgen voor een eventuele finale.

Chelsea - Real Madrid 1-0 (eerste duel 1-1)

CHE-RMA 36' Weer wint Mendy van Benzema

Dat had de 1-1 kunnen zijn. Luka Modric geeft een prima voorzet, maar die komt wel net achter Benzema. De Franse spits weet desondanks de bal op doel te koppen, maar met net iets minder kracht dan gewenst. En dus krijgt Mendy er weer een handje tegen.

Chelsea - Real Madrid 1-0 (eerste duel 1-1)

CHE-RMA 28' GOAL CHELSEA

Kanté zet de aanval op, combineert met Werner en zet Havertz vrij voor Courtois. De stift van Havertz stuit nog op de lat, maar dan is het zelfs voor Werner een koud kunstje om de bal in het doel te koppen. Het staat 1-0 voor Chelsea!

Chelsea - Real Madrid 1-0 (eerste duel 1-1)

  • Reuters
    Timo Werner is de gevierde man na zijn 1-0 tegen Real Madrid
  • Reuters
    Een koud kunstje voor Timo Werner: hij kopt in de rebound de 1-0 binnen tegen Real Madrid

CHE-RMA 26' Geweldige save van Mendy!

Het eerste echt gevaarlijke moment van Real Madrid! Na een lange combinatie haalt wie anders dan Karim Benzema uit vanaf de punt van de zestien. Edouard MEndy moet zich strekken, maar doet dat met verve!

Chelsea - Real Madrid 0-0 (eerste duel 1-1)

CHE-RMA 18' Werner scoort, maar buitenspel

Timo Werner krijgt ook nu het vertrouwen van trainer Thomas Tuchel, maar echt gelukkig is hij nog niet geweest in Londen. Ook nu is hij te ongeduldig. Chilwell wordt prima vrijgespeeld en geeft de bal perfect op maat in de loop van de Duitse spits, die hem ijskoud in het doel prikt.

Maar Werner stond duidelijk (en volkomen onnodig) buitenspel. Daar is geen VAR voor nodig.

Chelsea - Real Madrid 0-0 (eerste duel 1-1)

Timo Werner staat buitenspel op de voorzet van Ben Chilwell.

CHE-RMA 15' Chelsea meldt zich

Chelsea heeft tien minuten lang toegekeken hoe de spelers van Real Madrid elkaar de bal geduldig toespeelden. Maar nu bijt de Londense ploeg van zich af. Eerst was het Rüdiger met een gevaarlijk draaiend afstandsschot, daarna zagen we een prachtige dribbel van Mount tot aan de achterlijn.

Beide keren kbrengt Courtois redding.

Chelsea - Real Madrid 0-0 (eerste duel 1-1)

Antonio Rüdiger speelt met een bescherming tegen Real Madrid.

CHE-RMA 10' Nog niet veel gebeurd

Een voorzichtig begin op Stamford Bridge van beide ploegen. Er is nog niets gebeurd, of het moet de stevige tackle van Christensen zijn op Hazard.

Chelsea - Real Madrid 0-0 (eerste duel 1-1)

Eden Hazard krijgt een stevige tackle van Andreas Christensen te verduren.

CHE-RMA AFTRAP

De hymne heeft geklonken, de handen zijn geschud. Real Madrid heeft afgetrapt. We zijn begonnen!

Chelsea - Real Madrid 0-0 (eerste duel 1-1)

CHE-RMA En ook Courtois kent hier elk hoekje

En ook Thibaut Courtois heeft veel herinneringen liggen op Stamford Bridge. De Belgische doelman speelde 154 wedstrijden voor The Blues en won daarin twee landstitels, een FA Cup en een League Cup. Net zoveel als landgenoot Hazard, inderdaad.

In 2018 stapte hij voor 35 miljoen euro over naar Madrid,

Thibaut Courtois trotseert de hagel voor het duel met zijn oude club Chelsea.

CHE-RMA Hazard terug op oude nest

Eden Hazard heeft zijn stempel nog niet kunnen drukken op Real Madrid, sinds hij in 2019 voor liefst 115 miljoen euro overkwam van Chelsea. Afgelopen weekend stond hij voor het eerst sinds 30 januari weer eens in de basis bij Real Madrid.

Voor Chelsea speelde hij liefst 352 duels in zeven jaar tijd en won daarin twee landstitels, een FA Cup en een League Cup.

Eden Hazard is met Real Madrid terug op het oude nest van Chelsea.

CHE-RMA Ziyech is goed ingepakt

Gisteren hagelde het in Manchester voor het duel tussen City en PSG. Ook vandaag in Londen is het fris en nat. En dus heeft Hakim Ziyech voorzorgsmaatregelen genomen.

Hakim Ziyech betreedt goed ingepakt het veld van Stamford Bridge.

CHE-RMA Weg naar halve finales

-

Chelsea Real Madrid
Groepsfase 1. Chelsea 2. Sevilla 3. FK Krasnodar 4. Stade Rennes 1. Real Madrid 2. Borussia Mönchengladbach 3. Sjachtar Donetsk 4. Internazionale
Achtste finales Atlético Madrid (0-1u, 2-0t) Atalanta Bergamo (0-1u, 3-1t)
Kwartfinales FC Porto (0-2u, 0-1t) Liverpool (3-1t, 0-0u)

CHE-RMA Geen publiek, wel fans op straat

  • Pro Shots
    Chelsea-fans hebben zich verzameld buiten Stamford Bridge voor het duel met Real Madrid.
  • Pro Shots
    Supporters op straat in Londen voor het duel Chelsea-Real Madrid.

CHE-RMA Opstelling Real Madrid

Zoals verwacht staat Sergio Ramos vanavond voor het eerst in lange tijd weer in de basis bij Real Madrid. En wie zien we voorin? Eden Hazard! De Belg begint tegen de club waar hij zijn grootste successen vierde.

De opstelling van Real Madrid voor de return in de halve finales van de Champions League tegen Chelsea.

CHE-RMA Opstelling Chelsea

Geen Hakim Ziyech in de basisopstelling van Chelsea vanavond. Ook geen Schristian Pulisic, de maker van het Londense doelpunt vorige week. Wel Kai Havertz, dit weekend nog goed voor twee goals tegen Fulham. En natuurlijk Mason Mount.

De opstelling van Chelsea voor de return in de halve finales van de Champions League tegen Real Madrid.

Zidane: 'Als het moeilijk wordt, staan ze er'

Spelers Real klaar voor zware klus: 'Als het moeilijk wordt, staan ze er'

Opmerkelijk: Beenhakker gaf ooit fl. 1000,- boete aan Ajacieden wegens 'wanprestatie'

De Champions League wordt niet voor niets miljoenen (of tegenwoordig zelfs) miljardenbal genoemd. Dan is een boete van 1.000 gulden (500 euro) natuurlijk klein bier.

Maar in 1989 was die boete toch een aardige aderlating voor Ajax-jonkies Dennis Bergkamp, Ronald de Boer, Marciano Vink, Bryan Roy en Richard Witschge. De vijf kreeg de straf van technisch directeur Leo Beenhakker "wegens het als AJAX-speler leveren van een wanprestatie in een vertegenwoordigend KNVB elftal".

Ook over de prestatie van Frank de Boer was Beenhakker niet te spreken, maar omdat de huidige bondscoach slechts wisselspeler was werd zijn boete gehalveerd. Ondanks treffers van Eric Viscaal en Ronald de Boer (strafschop) verloor Jong Oranje in Schiedam met 3-2 van IJsland.

Met dank aan Marciano Vink voor het delen van dit juweeltje uit de voetbalgeschiedenis

CHE-RMA Sterkhouders terug bij Real

Marcelo, die vorige week verrassend terugkeerde in de basis van Real Madrid, dreigde de returnwedstrijd in de halve finales van de Champions League te missen omdat hij zich als medewerker op een stembureau moest melden. De verdediger van Real Madrid heeft dinsdag zijn burgerplicht vervuld en is gewoon meegereisd naar Londen voor de wedstrijd tegen Chelsea woensdag.

Dat Marcelo vanavond ook mag beginnen tegen Chelsea is de vraag. Trainer Zinedine Zidane kan namelijk weer beschikken over eerste keus Ferland Mendy. En nog belangrijker is de terugkeer van captain Sergio Ramos. Ramos lag dit kalenderjaar vooral in de lappenmand met een gescheurde meniscus, spierblessures en een coronbesmetting en speelde pas twee wedstrijden.

Keert Sergio Ramos tegen Chelsea terug in de basis van Real Madrid?

MCI-PSG Krijgen we Engelse finales?

Een ding is zeker: Manchester City is op 29 mei de eerste finalist. Daarmee is aan de eerste voorwaarde voldaan van een bijzondere (maar niet unieke) samenloop. Het zou namelijk kunnen dat er straks alleen maar Engelse clubs in de finales van de Champions League en de Europa League staan.

De enige keer dat dat eerder gebeurde, ligt nog vers in het geheugen: in 2019 won Liverpool de Champions League in de finale tegen Tottenham Hotspur en was Chelsea de beste in de Europa League-finale tegen Arsenal.

Ook aardig: mochten Manchester City en Manchester United straks triomferen, dan zou het voor de derde keer zijn dat de twee belangrijkste trofeeën verdeeld worden onder stadgenoten. Dat gebeurde twee keer eerder: Milaan (1994) en Madrid (2018).

MCI-PSG Schold Kuipers tegen spelers PSG?

Björn Kuipers hield zich knap staande in de chaos, maar was na afloop wel de kop van jut voor de verliezende partij. Volgens middenvelders Marco Verratti, Leandro Paredes en Ander Herrera zou de Oldenzaalse arbiter zelfs tegen hen gescholden hebben.

Voor coach Mauricio Pochettino reden voor de UEFA om misschien wel een onderzoek in te stellen.

Woede bij PSG om Kuipers: 'Verhaal waar de UEFA misschien mee verder kan'

MCI-PSG Even terug naar gisteravond

Nu we het toch over Nederlandse arbiters hebben. Dinsdag was Björn Kuipers leidsman bij het duel tussen Manchester City en Paris Saint-Germain. City won met 2-0 en plaatste zich voor het eerst voor de finale van het miljoenenbal.

Dat konden de spelers van PSG moeilijk verkroppen. In de grimmige tweede helft liet de Franse ploeg zich voordurend gaan en mocht achteraf van geluk spreken dat Kuipers het slechts bij een rode kaart hield.

CHE-RMA Zo ging het vorige week: 1-1

De Super League speelde ook een grote rol in aanloop naar de eerste wedstrijd in deze halve finale, vorige week op het trainingscomplex van Real Madrid. Vooraf stonden de Spaanse kranten vol met suggesties dat scheidsrechter Danny Makkelie van de UEFA de opdracht zou hebben gekregen om Real Madrid te laten verliezen.

Het werd uiteindelijk 1-1, nadat Chelsea het grootste deel van de wedstrijd de betere ploeg was geweest. En Makkelie? Die kreeg na afloop vooral lof toegezwaaid.

CHE-RMA Niet graag geziene gasten

Zowel Chelsea als Real Madrid behoorden tot de founding members van de verguisde Super League. Na een ware supportersopstand trok Chelsea zich halsoverkop terug uit het megalomane project, maar formeel is Real Madrid nog altijd lid van de topcompetitie.

Sterker, voorzitter Florentino Pérez - tevens beoogd voorzitter van de Super League - bleef de voordelen van het project benadrukken, ook toen de fundamenten allang waren weggeslagen. Dat zijn de fans van Chelsea niet vergeten.

Een Chelsea-fan protesteert bij Stamford Bridge tegen de Super League.

Welkom!

Welkom op Stamford Bridge, waar Chelsea en Real Madrid vanavond om 21.00 uur gaan strijden om een een plek in de finale van de Champions League. Dinsdag plaatste Manchester City zich voor het eerst voor de finale. Krijgen we een volledig Engelse finale op 29 mei in Istanbul? Of steken de Champions League-routiniers van Real Madrid daar eens stokje voor?

Welkom bij het liveblog!