liveblog
NOS NieuwsAangepast

Nederland aast op Deense vaccins • Duits constitutioneel hof laat avondklok voorlopig intact

  • Welkom in het liveblog van woensdag 5 mei. Hier vind je al het coronanieuws uit binnen- en buitenland.
  • Voordringende Belgische burgemeester door het stof.
  • Vaccin in Canada goedgekeurd voor 12- tot 15-jarigen.
  • Duitsland schiet India te hulp en brengt zuurstofapparatuur.
  • De Britse regering bekijkt of iedereen ouder dan 50 jaar in de herfst een derde coronaprik kan krijgen.
liveblog gesloten

VS voorstander van vrijgeven patent op vaccins

De VS is voor het tijdelijk opheffen van de wettelijke bescherming van producenten van coronavaccins tegen het namaken daarvan. De Wereldhandelsorganisatie WTO vergadert later deze maand over zo'n voorstel. "Wij zijn voor het opheffen van die bescherming, wij zijn voorstanders van wat de indieners van dit voorstel willen bereiken", zei de vertegenwoordiger van de VS, Katherine Tai, in een interview met Bloomberg. "Dat is meer toegang, meer productie en meer injecties."

De VS was tot vandaag tegenstander van het voorstel. De EU, het VK, Japan, Zwitserland, Brazilië en Noorwegen zijn dat nog steeds, schrijft Bloomberg. De koerswijziging van de VS kan tot gevolg hebben dat ook andere landen hun standpunt herzien. Topman Tedros Adhanom Ghebreyesus van de wereldgezondheidsorganisatie WHO is optimistisch. "Dit is een cruciaal moment in de strijd tegen corona", twittert hij.

India en Zuid-Afrika

Het voorstel is door India en Zuid-Afrika ingediend. Beide landen zijn zwaar getroffen door de pandemie en zeggen dat het opheffen van de bescherming de snelste en rechtvaardigste manier is om het vaccintekort in arme landen aan te pakken.

Producenten van geneesmiddelen en andere critici zeggen dat de maatregel niet effectief is omdat het productieproces complex is. Slechts een klein aantal landen zou in staat zijn om vaccins te produceren en dan moeten ze ook nog de exacte samenstelling kennen. Verder moet de nieuwe producenten de juiste grondstoffen te pakken zien te krijgen.

Het voorstel van India en Zuid-Afrika komt later deze maand opnieuw op de agenda van de WTO.

Nederland wil niet-gebruikte Janssen-vaccins van Denemarken overnemen

Nederland is geïnteresseerd in coronavaccins van de farmaceut Janssen die in Denemarken op de plank blijven liggen. Denemarken heeft het vaccin uit zijn vaccinatieprogramma geschrapt vanwege de zeer zeldzame bijwerking van trombose en een laag aantal bloedplaatjes. Omdat de coronasituatie "onder controle" is, wegen de voordelen van het vaccin mogelijk niet op tegen het mogelijke nadeel van de bijwerkingen, zeiden de Denen.

Wat de Denen doen met hun voorraad en toekomstige leveringen is nog onzeker, zegt het Nederlandse ministerie van Volksgezondheid. Mogelijk wordt het nog verstrekt aan Denen die zich er zelf voor melden, maar dat is nog onduidelijk.

Als de Denen ze willen afstaan, wordt eerst op Europees niveau geïnventariseerd wie ze wil hebben. Daarna kan er dan naar rato een herverdeling worden gemaakt. Ook Polen heeft aangegeven de Deense doses wel te willen. Hoeveel andere landen interesse hebben, kon het ministerie niet zeggen.

In Nederland wordt sinds 21 april met het Janssen-vaccin geprikt. "Het Europees Medicijnagentschap (EMA) heeft goed gekeken en stelt dat het aantal gemelde gevallen van de bijwerkingen extreem laag is. Daarmee is het vaccin in te zetten als gepland", zei De Jonge.

Duits constitutioneel hof laat avondklok voorlopig intact

Het Duitse constitutionele hof laat de avondklok die de regering-Merkel in zijn 'noodremwet' heeft opgenomen voorlopig intact. Bezwaren tegen de avondklok zijn in een spoedprocedure afgewezen. "Daarmee is niet gezegd dat de beperking om naar buiten te gaan, met de grondwet overeenstemt", zegt het hof. Een definitief oordeel volgt als het hof de zaak uitgebreider heeft onderzocht.

De wet biedt de federale regering in Berlijn de mogelijkheid een lokale of regionale avondklok in te voeren als het aantal coronabesmettingen te snel oploopt. De avondklok moet voorkomen dat mensen 's avonds in privékring bij elkaar komen. Het hof noemt dat een legitiem doel.

De Duitse Bondsdag stemde er vorige maand mee in, maar niet van harte. Zo sprak de rechts-populistische AfD van "een aanval op de vrijheid", terwijl de Groenen de wet niet ver genoeg vonden gaan.

New Yorkers gratis naar honkbal als ze zich laten vaccineren

Fans van de New York Yankees of de New York Mets krijgen een gratis ticket voor een volgende wedstrijd als ze zich voor een wedstrijd bij een van de stadions laten vaccineren. Dat heeft gouverneur Cuomo van de staat New York bekendgemaakt, vermoedelijk omdat minder New Yorkers een injectie hebben gehaald dat de autoriteiten wenselijk vinden.

De honkbalwedstrijden kunnen vanaf 19 mei weer worden bezocht. Bezoekers die volledig gevaccineerd zijn mogen in de stadions van de Yankees en Mets plaatsnemen in vakken waarin alle stoelen worden benut. Niet-gevaccineerde fans mogen alleen plaatsnemen in vakken waar bijna twee meter afstand moet worden gehouden. Mondkapjes zijn daar verplicht.

De corona-uitbraak is in New York zo ver teruggedrongen dat er weer kaartjes voor Broadway kunnen worden verkocht. De theaters op Broadway gaan op 14 september weer volledig open, zei Cuomo. Die verkoop begint morgen.

Voordringende Belgische burgemeester maakt excuses voor 'inschattingsfout'

Burgemeester Veerle Heeren (56) van de Belgische plaats Sint-Truiden ligt onder vuur. Ze heeft toegegeven dat zij al in maart werd gevaccineerd op een moment dat de 85-plussers nog aan de beurt waren. Uit gelekte documenten blijkt dat Heeren ook vaccinaties voor familie, medewerkers en buren had geregeld, schrijft HLN.

Gisteren wilde ze nog niet reageren, vandaag gaf ze een verklaring uit. "Ja, ik ben inderdaad gevaccineerd in maart", schrijft ze. Volgens haar heeft ze gebruikgemaakt van vaccins die over waren gebleven en dat ook pas nadat het vaccinatiecentrum daar meermalen op had aangedrongen. "Gelet op mijn dagelijkse aanwezigheid in het vaccinatiecentrum als burgemeester, ben ik uiteindelijk op deze suggestie ingegaan. Men heeft mij meegenomen in de vaccinatie van de groep vrijwilligers van het vaccinatiecentrum." Ze ontkent dat ze voor vrienden en familie heeft bemiddeld.

Het vaccinatiecentrum in Sint-Truiden zegt dat het op het einde van de dag geen overgebleven doses wil weggooien. Daarom biedt het centrum op het einde van de dag vaccinaties aan, "al moeten we bejaarden van de markt gaan plukken".

Heeren schrijft dat ze niets onwettigs heeft gedaan, maar een "inschattingsfout" heeft gemaakt. "Bovendien heb ik de foute perceptie niet voorzien die de voorbije dagen is ontstaan en ik wil mij hiervoor uitdrukkelijk verontschuldigen bij de inwoners van de regio Sint-Truiden."

Canada keurt gebruik Pfizer/BioNTech voor 12- tot 15-jarigen goed

Canada keurt het gebruik van het Pfizer/BioNTech-vaccin voor 12- tot 15-jarigen goed. De resultaten van een onderzoek onder meer dan 2000 Amerikaanse jongeren van dezelfde leeftijd zijn zo goed dat het agentschap dat de goedkeuring moet geven akkoord is gegaan.

Geen van de Amerikaanse jongeren die het vaccin kregen, liep een besmetting op. In de groep die een placebo kreeg toegediend, raakten 18 jongeren besmet. Bijwerkingen als hoofdpijn, koorts en vermoeidheid, zijn dezelfde als die bij jonge volwassenen.

Het Amerikaanse geneesmiddelenagentschap neemt vermoedelijk volgende week een besluit over toelating in de VS van het vaccin voor deze groep. Voor het begin van het nieuwe schooljaar zouden dan alle Amerikanen van die leeftijd kunnen zijn ingeënt.

Pfizer heeft maandag bij het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) een aanvraag ingediend om gebruik van zijn vaccin toe te staan bij 12- tot 15-jarigen. Het besluit van het EMA wordt verwacht in juni. Op dit moment is het Pfizer/BioNTech-vaccin in de EU alleen goedgekeurd voor 16 jaar en ouder. Als het EMA de aanvraag goedkeurt, zal in Nederland vermoedelijk eerst nog een advies van de Gezondheidsraad volgen. Het ministerie van Volksgezondheid beslist uiteindelijk over de daadwerkelijke inzet.

Foutje van gemeente: 70-plussers toch niet welkom bij Songfestival

70-plussers in de gemeente Rotterdam zijn toch niet welkom op het Eurovisie Songfestival, later deze maand. De gemeente had ze een brief gestuurd waarin werd uitgelegd hoe ze aan een kaartje konden komen, schrijft Rijnmond. Voorwaarde was wel dat ze volledig gevaccineerd zouden zijn én een negatieve testuitslag bij zich zouden hebben.

Het RIVM rekent 70-plussers echter tot de risicogroepen. Die zijn niet welkom bij Fieldlab-evenementen. Bij het Songfestival wordt publiek onder dezelfde voorwaarden toegelaten.

"Dit vinden wij ontzettend spijtig voor deze mensen," laat de gemeente aan Rijnmond weten. "We hadden ook deze groep toegang gegund en hebben dus de mogelijkheden onderzocht. Helaas blijkt dit niet te kunnen in de huidige regelgeving."

Regering India moet binnen dag plan hebben om New Delhi van zuurstof te voorzien

De regering van India moet van het hooggerechtshof binnen een dag een plan op tafel leggen waarin staat hoe de ziekenhuizen in New Delhi genoeg zuurstof krijgen om patiënten te beademen. Een lagere rechtbank had zes regeringsfunctionarissen aangeklaagd, omdat ze het bevel zouden hebben genegeerd om ziekenhuizen te bevoorraden. Ze riskeren een gevangenisstraf van een half jaar en een boete. Vooralsnog spreekt het hooggerechtshof zich daar niet over uit. "Uiteindelijk levert dat geen zuurstof op. Zeg ons alstublieft hoe dit wordt opgelost."

In april nam het aantal besmettingen in India explosief toe. Ziekenhuizen kunnen de toestroom van patiënten niet meer aan. Ze kampen al twee weken met een tekort aan zuurstof. De woordvoerder van de partij die de stad bestuurt, zegt dat de regering slechts 40 procent van de zuurstof levert die nodig is. Patiënten die opgenomen moeten worden, krijgen het advies het in een ander ziekenhuis te proberen, waar vaak ook geen plaats is.

In India zijn vandaag meer dan 380.000 nieuwe besmettingen gemeld. In de afgelopen 24 uur stierven 3780 Indiërs aan de gevolgen. In totaal zijn 226.188 mensen vanwege covid overleden. Experts zeggen dat de cijfers in werkelijkheid hoger zijn, omdat lang niet alle besmettingen en sterfgevallen worden gemeld.

7336 nieuwe besmettingen, ziekenhuisbezetting voor derde dag op rij afgenomen

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 7336 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 461 minder dan gisteren. Op woensdag en donderdag is het aantal positieve tests vrijwel altijd hoger dan in de rest van de week. Dat komt omdat mensen zich in het weekend minder laten testen en er in de loop van de week vervolgens een 'inhaaleffect' ontstaat.

Gemiddeld daalt het aantal positieve coronatests ook: afgelopen week werden gemiddeld 7244 positieve tests per dag geregistreerd. Dat is een daling van 8 procent vergeleken met vorige week.

In de strijd tegen het coronavirus zijn naar schatting van het ministerie van Volksgezondheid 5,8 miljoen prikken gezet. Het gaat daarbij om het aantal gezette prikken, niet het aantal gevaccineerden.

2545 coronapatiënten in het ziekenhuis

In de ziekenhuizen nam de bezetting af. Er zijn dus meer patiënten uit het ziekenhuis ontslagen of overleden dan dat er werden opgenomen. Er liggen nu 2545 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 2613), van wie 830 op de IC (gisteren: 818), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Bij het RIVM werden 24 overleden covid-patiënten gemeld. Gisteren waren dat er nog 32. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 20 doden per dag, tegen 17 doden per dag een week eerder.

Hoe het aantal doden zich ontwikkelt, hangt mede af van het aantal besmettingen in verpleeghuizen. Er zijn nu 158 verpleeghuizen waar de afgelopen twee weken minimaal één coronabesmetting is vastgesteld. Een week geleden waren dat er 162.

Coronastress leidt tot meer schade aan tanden

De afdeling tandheelkunde van de Radboud Universiteit in Nijmegen ziet in coronatijd meer patiënten met afgebroken stukjes tandglazuur, slijtage aan het gebit en gebarsten kiezen. De vermoedelijke oorzaak: tandenknarsen als gevolg van coronastress.

"Er is niet specifiek onderzoek naar gedaan", zegt tandarts Bas Loomans tegen Omroep Gelderland "Ik denk wel dat corona en alles wat erbij komt - het veel thuis zitten, geen mensen kunnen ontmoeten, niet naar je werk kunnen - een hoop spanning oplevert. Spanning en stress is een belangrijke factor voor knarsen en klemmen. Dus is het een reëel iets dat het toeneemt? Ja!"

Voor mensen die alleen 's nacht knarsen kan een knarsplaat uitkomst bieden, zegt Loomans. Orofaciaal fysiotherapeut Simone Gouw raadt patiënten aan ontspanningsoefeningen te doen.

Defensie breekt luchtmachtoefening in Portugal af vanwege besmettingen

Militairen van de vliegbasis Volkel keren vervroegd terug van een oefening met F-16's in Portugal omdat binnen hun eenheid tien personen positief zijn getest. De eenheid telt 120 militairen. Die zitten nu allemaal in isolatie. In overleg met Portugal wordt bekeken wanneer ze veilig terug kunnen naar Nederland.

De groep van Volkel oefende strikt gescheiden van collega's uit andere landen. Die gaan zonder de Nederlanders verder met de oefening.

2545 coronapatiënten in het ziekenhuis, minder dan gisteren

In de ziekenhuizen nam de bezetting af. Er zijn dus meer patiënten uit het ziekenhuis ontslagen of overleden dan dat er werden opgenomen.

Er liggen nu 2545 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 2613), van wie 830 op de IC (gisteren: 818), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

KHN: verplichte sneltest voor horecabezoek geen optie

Een meerderheid van de horecaondernemers vindt een sneltest als voorwaarde om naar een café of restaurant te gaan "onbespreekbaar". Zelfs niet als ze daardoor het maximaal aantal personen per ruimte hoger wordt. Dat blijkt uit een onderzoek van branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN).

Volgens KHN wordt zo een extra barrière wordt opgeworpen, terwijl de sector ook zonder sneltests veilig open kan. "De horeca is dé huiskamer van de samenleving waar iedereen welkom is", schrijft de KHN.

"We moeten zo snel mogelijk terug naar het oude 'normaal' en niet onnodig een systeem van testen in stand willen houden", zegt voorzitter Robèr Willemsen. "Het lijkt wel alsof het kabinet de enorme uitgaven op deze manier wil verantwoorden, in plaats van de focus te leggen op de heropening van de samenleving."

Demonstratie op Bevrijdingsdag 'ongepast' en 'smakeloos'

Demissionair staatssecretaris Raymond Knops (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) noemt een aangekondigde demonstratie tegen coronamaatregelen "ongepast". De actiegroep 'Nederland in Verzet, weg met het kabinet' gaat vanmiddag op de Dam in Amsterdam picknicken. Niet om Bevrijdingsdag te vieren maar "om te herdenken hoe het was om in vrijheid te leven".

"Natuurlijk is het zo dat als gevolg van het coronavirus er maatregelen genomen moeten worden waardoor mensen enigszins in hun vrijheid worden ingeperkt", zei Knops in Goedemorgen Nederland. "Maar dat staat in schril contrast met het totale gebrek aan vrijheid in de Tweede Wereldoorlog." Ook sergeant Dennis Kroon keurt het uitgekozen moment af: "Ik vind het smakeloos om vandaag te kiezen om te demonstreren".

De gemeente Amsterdam staat de bijeenkomst toe onder strenge voorwaarden. Zo mag er niet gedemonstreerd worden aan de kant van het Nationaal Monument en mag er geen muziek worden gemaakt.

Duitsland schiet India te hulp en brengt zuurstofapparatuur

Een Duits legervliegtuig met daarin apparatuur die zuurstof produceert is vandaag vertrokken naar India. Het vliegtuig maakt een tussenstop in Abu Dhabi en landt morgen in India.

Ziekenhuizen in India zitten met een nijpend tekort aan medicinale zuurstof om coronapatiënten te behandelen. Familieleden van patiënten smeken op Twitter radeloos om hulp en er is al een depot met zuurstofflessen geplunderd. Het tekort in India is ontstaan na een snelle stijging van het aantal coronabesmettingen, ook in gebieden waar eerder weinig gevallen waren.

Een luitenant van de Duitse luchtmacht zegt tegen persbureau DPA dat hij trots is om bij te kunnen dragen aan de strijd tegen het virus. "Luchttransport is voor routine, maar we weten dat het gevecht tegen deze pandemie over mensenlevens gaat en dat elk leven telt."

Merkel geeft 5 mei-lezing via video-verbinding in Kunstmuseum Den Haag

De Duitse bondskanselier Angela Merkel verzorgt vanmiddag de jaarlijkse 5 mei-lezing, die het begin vormt van de nationale viering van Bevrijdingsdag. Vanwege het coronavirus zal ze niet lijfelijk aanwezig zijn in het Kunstmuseum in Den Haag waar demissionair premier Rutte en studenten haar toehoren, maar spreekt ze via een videoverbinding vanuit Berlijn.

Merkel zou vorig jaar de lezing al houden, maar door de pandemie ging haar optreden toen niet door. Na haar speech gaat ze met de studenten in gesprek over de betekenis van vrijheid. Ook Rutte doet mee aan de discussie.

De toespraak van Merkel is vanaf 12.00 uur rechtstreeks te volgen bij de NOS: op NPO 1 en een livestream op NOS.nl en de NOS-app.

Indiase minister van Buitenlandse Zaken niet in persoon aanwezig bij G7

De minister van Buitenlandse Zaken van India is virtueel aanwezig bij de vergaderingen van de G7 in Londen, vanwege twee positieve testen in de Indiase delegatie. Dat meldt Sky News.

De twee testten gisteren positief. Hoewel India geen lid is van de G7, de zeven belangrijkste westerse industrielanden, was het wel uitgenodigd voor bijeenkomst met de ministers van Buitenlandse Zaken. Het is de eerste fysieke bijeenkomst van de G7 in ruim twee jaar.

Een Britse diplomaat noemt het jammer dat India niet fysiek aanwezig kan zijn. Ook zegt hij dat dit wel de reden is waarom er strenge coronaprotocollen zijn bij de G7 en er elke dag wordt getest.

Live muziek tijdens het wachten bij XL-vaccinatielocatie Jaarbeurs Utrecht

In de vaccinatielocatie in de Utrechtse Jaarbeurs kunnen mensen die net zijn gevaccineerd vanaf vandaag genieten van live klassieke muziek. RTV Utrecht schrijft dat het een idee is van het Utrechts Muziekoverleg (UMO) en poppodium TivoliVredenburg.

Na een vaccinatie moet iedereen verplicht een kwartier wachten in verband met eventuele bijwerkingen. "Hoe leuk zou het zijn als Utrechtse muzikanten laten weten dat wij er nog zijn, hoewel we in deze tijd geen concerten kunnen geven, en tegelijkertijd voor mensen het wachten te veraangenamen", zegt het UMO.

Vandaag verzorgt een duo van de Nederlandse Bachvereniging het eerste optreden. Later volgen onder meer het Nederlands Vioolconcours, Gaudeamus, de Kargadoor en De Utrechtse Muziekschool.

Farmaceutisch bedrijf in Indonesië verkocht gebruikte tests aan vliegveld

Verschillende medewerkers van een farmaceutisch bedrijf in Indonesië zijn gearresteerd, omdat ze gebruikte coronatests doorverkochten. Ze wasten de tests en verkochten ze als nieuw, meldt de BBC. Mogelijk zijn zo'n 9000 passagiers op het Kuala Namu vliegveld in Medan, op het eiland Sumatra, daarmee getest.

De politie zegt dat de oplichters vanaf december actief zijn. Reizigers moeten een negatieve test kunnen laten zien om te vliegen. Op dat vliegveld werden die tests ter plekke aangeboden. Medewerkers van de luchthaven gebruikten daarvoor de sneltests van Kimia Farma.

Passagiers klaagden dat hun testresultaten vals positief waren. De politie zette vervolgens een undercoveragent in. Toen ook hij een vals positieve uitslag kreeg, doorzocht de politie de testlocatie.

'Met Kerst dreiging corona uitgeroeid in Verenigd Koninkrijk'

De Britse regering bekijkt of iedereen ouder dan 50 jaar in de herfst een derde coronaprik kan krijgen. Volgens The Times wil de Britse overheid zo proberen om nog voor Kerst de dreiging van corona volledig uit te roeien. Er lopen al twee proeven voor extra vaccineren.

De eerste proef kijkt naar vaccins die speciaal zijn aangepast om gemuteerde coronavarianten aan te pakken. De tweede proef is met een derde prik van de al gebruikte vaccins van Pfizer, AstraZeneca of Moderna.

Protestantse Kerk Nederland: denk na over apart kerkdiensten voor gevaccineerden

De Protestantse Kerk Nederland (PKN) geeft plaatselijke kerken in overweging om aparte kerkdiensten aan te bieden voor gevaccineerden. De PKN heeft een werkgroep gevraagd om te kijken wat er straks weer mogelijk is als steeds meer mensen gevaccineerd zijn. Speciale diensten voor gevaccineerden zouden een optie zijn, meldt Trouw.

"De overweging daarbij is dat in heel veel gemeenten, niet alleen in kerken, de vraag op het bord ligt: wat betekent het als een deel van de mensen gevaccineerd is en een deel niet?", zegt René de Reuver, scriba van de PKN in het NOS Radio 1 Journaal. "Daar willen we lokale kerken bij helpen: om dat proces van overwegen op een zorgvuldige manier te doen."

Uiteindelijk is het aan de kerken om te beslissen wat ze daarmee doen. Zo zou een kerk bijvoorbeeld kunnen beslissen om een paar maanden te wachten met aparte kerkdiensten tot iedereen gevaccineerd is, zegt De Reuver. "Dat zou een lokale afweging kunnen zijn", zegt hij. "Wij kiezen een ietwat andere route, omdat je ziet dat heel veel ouderen graag naar de kerk komen. En dat hebben ze al heel lang niet kunnen doen."

Ook in gemeenten waar maar dertig mensen in de kerk komen, zeggen veel ouderen volgens De Reuver "Ik ga toch niet, want ik voel me extra kwetsbaar. Dat durf ik gewoon niet aan." Doordat zij zich hebben laten inenten, is de situatie anders. "Dat gevaar om besmet te raken of te besmetten, is nagenoeg verdwenen. Om in die behoefte tegemoet te komen, is het verantwoord om dat toch voor deze mensen te doen. Want die zitten al heel lang thuis."

Het is niet de bedoeling om de normale zondagse dienst aan te passen. Die blijft zoals die is. Bij de aparte kerkdiensten, bijvoorbeeld voor 70-plussers, zou het niet nodig zijn om een vaccinatiebewijs te laten zien. "We gaan uit van vertrouwen", zegt De Reuver.

Meer pintransacties sinds de versoepelingen

Drukke winkelstraten en volle terrassen: Nederlanders geven weer geld uit. Sinds de versoepelingen van 28 april zijn de pinuitgaven in winkels en de horeca met tientallen procenten toegenomen, blijkt uit onderzoek van ING en Rabobank.

"Het is goed om te zien dat er meer economische activiteiten zijn en meer omzetten komen, want uiteindelijk is dat wat ervoor gaat zorgen dat bedrijven weer gaan draaien en mensen hun baan kunnen behouden", zegt Marten van Garderen, econoom bij ING.

OMT-lid Koopmans: verder onderzoek nodig naar jongere patiënten in ziekenhuis

Viroloog en OMT-lid Marion Koopmans wil dat er goed wordt uitgezocht waarom bedden in het ziekenhuis steeds vaker worden bezet door coronapatiënten die niet uit een risicogroep komen. Het AD schrijft dat ze het onderwerp op de agenda wil hebben bij het Outbreak Management Team voor verder onderzoek.

Een mogelijke verklaring is dat de vaccinatiegraad bij mensen tussen de 30 en 50 jaar nog laag is. Een andere mogelijkheid is dat de Britse variant relatief meer slachtoffers zou maken onder bijvoorbeeld dertigers en veertigers. Maar daar is geen harde onderbouwing voor, stelt Koopmans.

Onderzoek: kleine meerderheid Nederlanders staat achter versoepelingen

Een kleine meerderheid van de Nederlanders staat achter de versoepelingen die vorige week woensdag zijn ingegaan. Een even grote groep vindt dat het daar nu even bij moet blijven. Dat concludeert I&O Research uit het maandelijkse draagvlakonderzoek in opdracht van de NOS.

Ruim de helft van de bevolking wil de situatie laten zoals die nu is of de maatregelen zelfs weer aanscherpen.

Vrijheidssoep en online vieringen in plaats van 5-meifeesten

Bevrijdingsdagevenementen en andere festiviteiten kunnen dit jaar vanwege corona niet doorgaan en dus bedenken organisaties alternatieven voor de viering van 5 mei. Zo zijn er allerlei online vieringen en herdenkingen in kleine gezelschappen.

De Jonge: vaccinatiebewijs voor de zomer geregeld hebben

Demissionair minister De Jonge verwacht dat het kabinet begin juni een besluit neemt over het invoeren van het vaccinatiebewijs. Dat schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer. De Kamer kan zich de eerste drie weken van juni buigen over het ontwerp van de maatregel.

Brussel streeft ernaar de verordening op 21 juni van kracht te laten worden. Vervolgens hebben EU-lidstaten nog zes weken de tijd om de maatregel door te voeren. De Jonge wil zo lang niet wachten. "Gezien het begin van de zomervakanties, vrij snel na 21 juni, acht ik het echter van belang geen tijd te verliezen en van start te gaan zodra dat medisch en technisch verantwoord is." De Tweede Kamer heeft De Jonge al verzocht om niet te wachten tot de zomer met de invoering van het vaccinatiebewijs.

Met zo'n bewijs moeten mensen straks ook weer evenementen in Nederland kunnen bezoeken, zonder zich vooraf te laten testen. Ook zouden zij bij terugkeer uit een hoog risicoland mogelijk niet in quarantaine hoeven. De Jonge wil wel dat er voldoende onderzoek is gedaan naar de kans dat een gevaccineerd persoon toch nog iemand besmet met corona.

Het is de bedoeling dat een negatief testbewijs en een vaccinatiebewijs straks op dezelfde app komen te staan. Aan het groene vinkje mag niet af te lezen zijn om welke van de twee het gaat, omwille van de privacy van de app-gebruiker en om een indirecte vaccinatiedwang te vermijden. Dat geldt niet voor internationale reizen.

Gratis glas bier voor wie zich in mei laat vaccineren in New Jersey

De Amerikaanse staat New Jersey probeert burgers die nog geen prik hebben gehaald over te halen dat wel te doen door ze een gratis glas bier in het vooruitzicht te stellen. Inwoners die ouder zijn dan 21 en zich deze maand laten vaccineren, krijgen op vertoon van het vaccinatiebewijs een gratis biertje bij een van de dertien bars en brouwerijen die aan de actie meedoen.

Het zogenoemde Shot and Beer-programma is een van de manieren waarop de gouverneur van New Jersey probeert om eind juni 4,7 miljoen inwoners te hebben ingeënt. Op dit moment zijn 3,2 miljoen inwoners volledig gevaccineerd, maar het aantal aanmeldingen neemt steeds verder af.

De staat probeert ook om mensen die hun vaccinatie nog niet hebben gehaald thuis op te zoeken of ze op te bellen en ze op die manier over te halen om zich alsnog te laten inenten.

Welkom

Welkom in het liveblog met coronanieuws van woensdag 5 mei. Het blog van gisteren kun je hier teruglezen.