liveblog
NOS VoetbalAangepast

Touré verlost Vitesse • AZ buigt achterstand om • Utrecht zeker van play-offs

liveblog gesloten

Tot morgen!

We besluiten dit liveblog met de trotse recordhouder Sven van Beek. Ook negatieve records komen in de boeken, namelijk. Bedankt voor het volgen en graag tot morgen!

Van Beek over recordaantal eigen goals: 'Blijf wel altijd in de boeken staan'

Ultee wil het niet alleen maar hebben over Ajax

Zondag zijn we rond een uur of elf terug met het liveblog. En de dag wordt afgesloten met Studio Voetbal, waar morgenavond Fortuna-coach Sjors Ultee te gast is. Die wilde komen, op voorwaarde dat het niet alleen maar over Ajax zou gaan.

We zullen zien wat we voor je kunnen doen, Sjors.

Ultee schuift aan bij Studio Voetbal: 'Zal wel over Ajax gaan, maar lekker dat ik af en toe 3-0 kan roepen'

Kampioensduel Ajax? 'Heb de pee in'

Zondag staat natuurlijk in het teken van de wedstrijd tussen Ajax en FC Emmen. Want dat Ajax in die wedstrijd de 35ste landstitel zal grijpen, daar twijfelt eigenlijk niemand meer aan. Toch is één oer-Ajacied knap chagrijnig.

'Mister Ajax' Sjaak Swart niet in stadion bij kampioensduel: 'Heb de pee in'

Programma eredivisie

Het programma in de 31ste speelronde van de eredivisie.

Stand in de eredivisie

De stand halverwege de 31ste speelronde in de eredivisie.

Vitesse-PEC Zwolle: samenvatting en reacties

RKC Waalwijk-AZ: samenvatting en reacties

FC Utrecht-Willem II: samenvatting

Bekijk de samenvatting van FC Utrecht - Willem II

Fortuna Sittard-FC Twente: samenvatting en reacties

Heracles-VVV: samenvatting en reacties

Real Madrid verslaat Osasuna en blijft in titelstrijd

Stadgenoot Real Madrid blijft door een overwinning tweede, al had de regerend kampioen moeite het krachtsverschil met Osasuna in de score uit te drukken. Bij een gelijk puntenaantal blijft Real Madrid op basis van het onderlinge resultaat Barcelona voor NOS

De Madrilenen speelden een goede eerste helft, maar in de afwerking schortte het nogal. Bovendien tikte doelman Sergio Herrera twee keer een bal heel knap net over de lat. Osasuna kon aanvallend maar weinig uitrichten.

Pas in het laatste kwartier sloeg Real toe. Met een kopbal opende Militao de score en vier minuten later werd het 2-0 via Casemiro, die met meer geluk dan wijsheid scoorde. De Braziliaan nam de bal verkeerd aan, maar tikte die daarmee toevallig binnen.

Barcelona gaat zondag op bezoek bij Valencia, Sevilla ontvangt maandag Athletic Club.

  • Pro Shots
    Vinicius gaat over de knie bij Osasuna's Aridane.
  • NOS
    Op onderling resultaat blijft Real Madrid bij een gelijk puntenaantal Barcelona voor

El Ghazi dwingt Everton op de knieën met wereldgoal

Veel speeltijd krijgt hij niet bij Aston Villa. Maar als hij speelt is hij wel vaak belangrijk. Anwar El Ghazi heeft zijn club Aston Villa in de uitwedstrijd tegen Everton aan drie punten geholpen. Tien minuten voor tijd haalde hij verwoestend uit en zorgde zo voor de 2-1.

In de eerste helft kwamen Ollie Watkins (0-1) en Dominic Calvert-Lewin tot scoren. Aston Villa klom naar de negende plek. Everton bleef hangen op de achtste plaats.

  • Pro Shots
    Anwar El Ghazi legt aan voor de 2-1 tegen Everton...
  • Pro Shots
    ... en viert zijn treffer met ploeggenoot John McGinn.

Lille blijft koploper in bloedstollende titelstrijd

Lille bezwijkt in de Franse voetbalcompetitie vooralsnog niet onder de druk. Het elftal van coach Christophe Galtier zette OGC Nice met 2-0 aan de kant en nam zo de koppositie weer over van Paris Saint-Germain. De regerend kampioen versloeg eerder op zaterdag RC Lens met 2-1. Met nog drie wedstrijden te gaan heeft Lille 1 punt meer dan Paris Saint-Germain en ook nummer 3 AS Monaco doet nog mee in de strijd om de titel.

Burak Yilmaz en Zeki Çelik waren trefzeker voor de ploeg van Sven Botman. Bij Nice, dat vanaf de 48ste minuut met een man minder speelde na rood voor Jordan Lotomba, had oud-Ajacied Kasper Dolberg een basisplaats.

Lille speelt nog tegen RC Lens, Saint-Étienne en Angers.

Sven Botman viert feest met doelpuntenmaker Burak Yilmaz.

AC Milan wint weer eens bij terugkeer Ibrahimovic

AC Milan schoof voor minstens één etmaal op naar de tweede plaats, al kan Atalanta die zondag weer heroveren. Milan kwam thuis tegen Benevento al na zes minuten op 1-0 dankzij Hakan Calhanoglu. Na precies een uur voetbal bracht Theo Hernandez de eindstand op het bord.

Zlatan Ibrahimovic maakte na drie wedstrijden inactiviteit door een schorsing en een spierblessure zijn rentree. Eerder op de dag won stadgenoot Internazionale met 2-0 van hekkensluiter Crotone, waardoor Inter op een zucht van de landstitel kwam.

  • Pro Shots
    Zlatan Ibrahimovic keerde terug bij AC Milan en zag dat het goed was.
  • NOS
    Stand aan kop Serie A

Borussia Dortmund in finale DFB Pokal tegen RB Leipzig

Borussia Dortmund heeft in de strijd om de DFB-Pokal voor de tiende keer de finale gehaald. In Dortmund versloeg de viervoudig winnaar Holstein Kiel, de nummer vier van de Tweede Bundesliga, met klinkende cijfers: 5-0. Opmerkelijk, de eindstand was bij rust al bereikt.

Marco Reus viert zijn goal tegen Holstein Kiel

Wedstrijdverslag FC Utrecht-Willem II (3-2)

FC Utrecht mag proberen zich via de play-offs voor Europees voetbal te plaatsen. Door een thuiszege op Willem II (3-2), zonder de door een hernia gevelde trainer Zeljko Petrovic, weet het elftal van René Hake zich verzekerd van een plek bij de eerste acht, met dank aan een ijzersterke tweede seizoenshelft.

Willem II moet op zijn beurt blijven oppassen, want de Tilburgers staan maar net boven de degradatiezone in de eredivisie.

UTR-WIL AFGELOPEN

Poeh, dat was nog een zware bevalling in de tweede helft. Maar FC Utrecht houdt de punten toch thuis tegen Willem II. Het wint met 3-2 en is nu zeker van een plek in de play-offs.

FC Utrecht - Willem II 3-2

UTR-WIL 90'+4 Knap staaltje Kerk

Ramselaar en Kerk proberen tijd te winnen bij de conrenervlag, maar dan fopt Kerk tegenstander Llonch opeens en kan zo op het doel af. Zijn schot belandt echter in het zijnet.

FC Utrecht - Willem II 3-2

UTR-WIL 90'+2 Zes minuten extra tijd

Nog vier minuten heeft Willem II voor de 3-3. En dat is niet onmogelijk, want Utrecht roept de gelijkmaker een beetje over zichzelf af.

FC Utrecht - Willem II 3-2

UTR-WIL 85' Daar komt toch nog Pavlidis!

Topscorer Vangelis Pavlidis was eigenlijk niet fit genoeg om te spelen vandaag, maar bij deze stand neemt Gery Vink (vervanger van Petrovic op de bank) graag een risico. Hij komt er sam,en met Lindon Selahi in voor de laatste minuten. Saddiki en Trésor gaan naar de kant.

FC Utrecht - Willem II 3-2

Vangelis Pavlidis voor de wedstrijd tegen FC Utrecht.

UTR-WIL 82' GOAL WILLEM II

Köhn bedient zijn vriend Wriedt met een harde voorzet en die verlengt de bal in het doel van Utrecht.

Ook VAR Nijhuis geeft nu wel zijn fiat (geen buitenspel). En dus kan het nog echt spannend worden: 3-2.

FC Utrecht - Willem II 3-2

UTR-WIL 75' Strafschop of geen strafschop?

Krijgt Willem II een strafschop? Mike Trésor brak door en wordt daar door Warmerdam ten val gebracht. Het lijkt duidelijk, maar arbiter Manschot liet doorspelen en ook VAr Nijhuis vindt het geen duidelijke overtreding.

Kortom, het antwoord is nee. Daar komt FC Utrecht goed weg.

FC Utrecht - Willem II 3-1

UTR-WIL 68' GOAL FC UTRECHT

De thuisploeg speelt een zwakke tweede helft, maar brengt de marge tegen Willem II wel weer op twee.

Van de Streek bedient Kerk en die schuift de bal door de benen van doelman Muric.

FC Utrecht - Willem II 3-1

Premier League: Chelsea steviger op plek vier

Kai Havertz scoorde beide doelpunten in de 2-0 overwinning van Chelsea op Fulham. De ploeg van Hakim Ziyech, die in de basis begon en halverwege de tweede helft naar de kant werd gehaald, staat nu stevig op de vierde plaats.

  • AFP
    Kai Havertz maakte twee treffers tegen Fulham.
  • NOS

UTR-WIL 57' GOAL WILLEM II

Later is nu al! Aanvoerder Sebastian Holmén kopt een corner van Willem II hard in het doel van Utrecht: 2-1. In het gewoel botst Warmerdam ook nog met zijn achterhoofd op de neus van Hidde ter Avest, die ook meteen met een hevig bloedende neus gewisseld moet worden. Giovanni Troupéé is zijn vervanger.

De corner waaruit de goal viel ontstond trouwens na de eerste echt grote kans van de Tilburgers. Wriedt speelde de bal door de benen van St Jago, stormde af op het doel van Oelschlagel, maar die hield zijn ogen goed op de bal en bracht redding.

FC Utrecht - Willem II 2-1

UTR-WIL 55' Niet om over naar huis te schrijven

De tweede helft in Utrecht is alweer tien minuten oud en het spel na rust is niet om over naar huis te schrijven. Dus dat doen we ook niet. Later meer.

UTR-WIL '45+4 GOAL FC UTRECHT

Over een paar minuten gaan we in Utrecht verder met FC Utrecht-Willem II. En daar staat het 2-0, want in de toegevoegde tijd kopt Sven van Beek een corner nog in het eigen doel. En dat is niet voor het eerst...

FC Utrecht - Willem II 2-0

RKC-AZ AFGELOPEN

Ook in Waalwijk zit het erop. AZ wint na een 1-0 achterstand met 3-1 van RKC Waalwijk.

RKC Waalwijk - AZ 1-3

VIT-PEC AFGELOPEN

In de laatste seconden van de wedstrijd kreeg Thomas Lam toch nog dé kans op 2-2, maar hij schiet recht op doelman Pasveer. En dus is Touré vanavond de verlosser van Vitesse. En dat is fijn voor de Duitse middenvelder met Guineese roots, die door Vitesse gehuurd wordt van Juventus. In Zwolle stond hij met een onnodige rode kaart namelijk nog aan de basis van de 2-1 nederlaag die Vitesse toen leed.

Maar hoed af voor PEC Zwolle, dat zo zwaar gehavend aan dit duel begon.

Vitesse - PEC Zwolle 2-1

VIT-PEC 90'+3 GOAL VITESSE

In blessuretijd zorgt breekijzer Idrissa Touré toch nog voor de overwinning van Vitesse tegen PEC Zwolle.

Hij kopt een voorzet van Tannane hard in het doel: 2-1.

Kan PEC nu nog wat?

Vitesse - PEC Zwolle 2-1

Idrissa Touré kopt in belssuretijd de 2-1 binnen voor Vitesse tegen PEC Zwolle.

VIT-PEC 90'+1 Wat een redding van...Pasveer!

Er komen vijf minuten bij in Arnhem. Maar in de eerste van die vijf is het PEC dat via Benson Manuel bijna op 1-2 komt. De invaller schiet uit een moeilijke hoek richting de kruising, maar Pasveer haalt hem eruit!

Vitesse - PEC Zwolle 1-1

VIT-PEC 84' Niet Vitesse, maar PEC dringt aan

Vitesse-trainer brengt de boomlange Idrissa Touré nog als breekijzer in de laatste vijf minuten. Hij komt voor Thomas Bruns.

Want om nou te zeggen dat de Arnhemmers een echt slotoffensief hebben ingezet, nou nee. Sterker, de laatste minuten is het PEC met de betere mogelijkheden. En PEC is de ploeg, die liefst tien spelers moet missen wegens een coronauitbraak.

Vitesse - PEC Zwolle 1-1

RKC-AZ 82' GOAL AZ

Ook Calvin Stengs doet nog een duit in het zakje. Hij houdt Ahmed Touba goed van zich af en schuift simpel binnen: 3-1.

RKC Waalwijk - AZ 1-3

RKC-AZ 79' Boadu geblesseerd naar de kant

Myron Boadu, de maker van het belangrijke tweede doelpunt van AZ, moet geblesseerd naar de kant. Dani de Wit is zijn vervanger.

RKC Waalwijk - AZ 1-2

Verslag Fortuna Sittard- FC Twente (3-0)

Fortuna Sittard heeft met een overtuigende 3-0 overwinning op FC Twente goede zaken gedaan in de strijd om een plek in de play-offs voor Europees voetbal. De ploeg van trainer Sjors Ultee klom naar de negende plaats in de eredivisie, terwijl Twente uit het linkerrijtje viel naar de twaalfde plaats.

RKC-AZ 69' RODE KAART RKC

RKC moet met tien man verder tegen AZ. Sylla Sow raakt verwikkeld in een worsteling met Timo Letschert en lijkt richting het gezicht van de Utrecht-verdediger te trappen. Scheidrechter Dennis Higler beoordeelt het als natrappen en dus mag Sow naar de kant.

Letschert komt eraf met een gele kaart.

RKC Waalwijk - AZ 1-2

Sylla Sow maakt een trappende beweging richting Timo Letschert.

VIT-PEC 66' Darfalou op de lat

De frustratie stapelt zich op bij Vitesse, dat tegen het ernsitig gehavende PEC Zwolle zomaar de vierde plek uit handen ziet glippen. Het is zaak om die energie te gebruiken voor een slotoffensief en dat leek er net ook even op: de beste kans was voor invaller Oussama Darfalou, die via de grond en de lat over kopte.

Daarna was het verdediger Tomas Hajek, die snoeihard in het zijnet schoot. Maar het staat nog altijd 1-1.

Vitesse - PEC Zwolle 1-1

RKC-AZ 63' GOAL AZ

Anass Tahiri staat bekend om zijn prima balbehandeling. Maar als hij van een meter of drie hard in de voeten wordt gespeeld door Melle Meulensteen met drie spelers van AZ in zijn rug is ook Tahiri kansloos. Myron Boadu profiteert, gaat alleen op het doel af en schuift de bal simpel in het doel van RKC.

De voorsprong is logisch, want sinds het eerste kwartier is er nog maar een ploeg die voetbalt in Waalwijk.

RKC Waalwijk - AZ 1-2

54' GOAL PEC ZWOLLE

Net leek Vitesse op 2-0 te komen, maar een minuut later is het PEC dat scoort!

Jesper Drost schiet via het lichaam van Enzo Cornelisse de 1-1 binnen.

Dat is verrassend!

Vitesse - PEC Zwolle 1-1

VIT-PEC 48' VAR annuleert tweede treffer Vitesse

Vlak na rust leek Vitesse op 2-0 te komen. Tannane mikt op het doel, maar raakt onderweg Openda. De bal stuitert vervolgens tergend langzaam over de lijn van het Zwolse doel, waar Broja hem nog het laatste zetje lijkt te geven. Wie hem precies maakte is niet helemaal duidelijk, maar dat hoeft ook niet.

De VAR heeft namelijk gezien dat de bal onderweg tegen de arm van Openda kwam. En dus annuleert arbiter Joey Kooij de treffer helemaal.

Vitesse - PEC Zwolle 1-0

UTR-WIL 3' GOAL FC UTRECHT

Dat heeft niet lang geduurd in Utrecht. Warmerdam stoomt op langs de lijn en legt terug op Sander van de Streek. En die maakt met een bekeken schot 1-0.

FC Utrecht - Willem II 1-0

UTR-WIL AFTRAP

Er is afgetrapt bij FC Utrecht-Willem II. Ook in Waalwijk en Arnhem rolt de bal weer, maar dan voor de tweede helft van RKC-AZ (1-1) en Vitesse-PEC Zwolle (1-0).

FC Utrecht - Willem II 1-0

Inter heeft eerste titel sinds 2010 bijna binnen

Internazionale is bijna kampioen van Italië. De Nerazzurri wonnen met 2-0 bij Crotone en hebben nu veertien punten meer dan Atalanta. Als de nummer twee van de Serie A zondag punten morst bij Sassuolo, is de negentiende landstitel van Inter een feit.

UTR-WIL - De opstellingen

Om 21.00 uur trapt Willem II, zonder trainer Petrovic, af in de Galgenwaard tegen FC Utrecht. Dit zijn de opstellingen.

  • NOS
    De opstelling van FC Utrecht voor het duel met Willem II.
  • NOS
    De opstelling van Willem II voor het duel met FC Utrecht.

40' Verschrikte gezichten op de bank bij PEC: Paal en paal.

We zien verschrikte gezichten op de bank bij PEC Zwolle. De aanleiding is een blessure van Kenneth Paal, die na Dean Huiberts al de tweede Zwollenaar zou kunnen zijn die met een blessure het veld verlaat. En dan wordt de spoeling op de bank wel heel dun.

Paal kan gelukkig verder, maar daarna is het weer schrikken voor de Zwollenaren. Broja poeiert de bal namelijk snoeihard op de paal. Het aluminium welteverstaan.

Vitesse - PEC Zwolle 1-0

FOR-TWE AFGELOPEN - Fortuna blijft in race om Europees voetbal

Het is afgelopen in Sittard. Fortuna, dat rond de jaarwisseling nog bijna onderaan bungelde, blijft in de race om Europees voetbal dankzij een 3-0 zege op directe concurrent FC Twente.

Lisandro Semedo jubelt na zijn 1-0 tegen FC Twente.

VIT-PEC Broja in aardig rijtje

De 19-jarige Armando Broja maakt zijn 10de eredivisiegoal van het seizoen. De enige twee tieners die ooit vaker scoorden voor de Arnhemmers in een seizoen op het hoogste niveau waren Bertrand Traoré (13) in 2014/2015 en Lucas Piazón (11) in 2013/2014.

Armando Broja is Rav van den Berg te snel af en maakt 1-0 voor Vitesse tegen PEC Zwolle.

28' GOAL AZ

De laatste minuten sloot AZ RKC al op in de eigen zestien. En nu levert dat ook de 1-1 op. Albert Gudmundsson maakt 'm, na een mooie draai, met een schuiver van dichtbij.

RKC Waalwijk - AZ 1-1

27' GOAL VITESSE

Het is 1-0 voor Vitesse tegen PEC Zwolle. Bruns geeft de bal net op tijd in de diepte aan Broja.

Die houdt de jonge Rav van den Berg simpel van zich af en schiet via het lichaam van doelman Mous raak.

Vitesse - PEC Zwolle 1-0

74' GOAL FORTUNA

In Sittard is het inmiddels 3-0 geworden voor Fortuna tegen FC Twente. En weer is het Semedo die het doelpunt maakt. Hij houdt het hoofd koel oog in oog met doelman Drommel.

Fortuna Sittard - FC Twente 3-0

17' GOAL RKC

Uitgerekend AZ-huurling Thijs Oosting maakt met een fijn stiftje de 1-0 voor RKC tegen AZ.

En die voorsprong is niet eens onterecht, want de beste kansen waren al voor de Waalwijkers.

RKC Waalwijk - AZ 1-0

VIT-PEC 15' Nog niet veel gebeurd

In Arnhem is in het eerste kwartier nog niet al te veel gebeurd. Of het moet de kans van PEC-spits Tedic zijn, die Pasveer zelfs wist te omspelen, maar zijn inzet vervolgens door Enzo Cornelisse geblokt zag worden. Maar eigenlijk telt die kans ook niet, want Tedic stond buitenspel.

Vitesse - PEC Zwolle 0-0

RKC-AZ 11' Grote kans AZ

AZ is de nummer drie en RKC staat veertiende in de eredivisie. Maar in de eerste tien minuten in Waalwijk is de underdog de betere. De beste kans van de wedstrijd was zojuist voor Richard van der Venne, die vrijgespeeld werd door AZ-huurling Thijs Oosting na een glijpartij van Timo Letschert.

Marco Bizot kreeg zijn hand nog tegen de bal en voorkwam zo de 1-0.

RKC Waalwijk - AZ 0-0

FOR-TWE 62' GOAL FORTUNA

Mats Seuntjens maakt vanaf de stip 2-0 voor Fortuna tegen FC Twente. Semedo's inzet kwam tegen de arm van Brama en op advies van de VAR kregen de Limburgers inderdaad een penalty.

Fortuna Sittard - FC Twente 2-0

FOR-TWE 60' Hoe is het in Sittard?

Vlak na rust kreeg Flemming een levensgrote kans om Fortuna op 2-0 te zetten tegen FC Twente, maar ook hij kreeg de bal - net als Hansson voor rust - op onbegrijpelijke wijze niet over de lijn. En zojuist zagen we een inzet van Semedo (via de arm van Brama?) niet in het doel verdwijnen.

De VAR gaat er even naar kijken.

Fortuna Sittard - FC Twente 1-0

AFTRAP - Bal rolt in Arnhem en Waalwijk

De bal rolt in Arnhem bij Vitesse - PEC Zwolle.

En ook in Waalwijk is het duel tussen RKC en AZ begonnen.

RKC Waalwijk - AZ 0-0
Vitesse - PEC Zwolle 0-0

TWEEDE HELFT - Brama en Ilic in de ploeg bij Twente

Met twee wissels gaat FC Twente proberen om de 1-0 achterstand in Sittard weg te poetsen.

Wout Brama en Luka Ilic komen in het veld voor Bosch en Zerrouki.

Fortuna Sittard - FC Twente 1-0

FOR-TWE RUST - Fortuna leidt met 1-0

Fortuna Sittard leidt bij rust met 1-0 tegen FC Twente. Gezien de kansen is dat terecht, maar ook FC Twente is lang niet kansloos.

Fortuna Sittard - FC Twente 1-0

Lisandro Semedo jubelt na zijn 1-0 tegen FC Twente.

FOR-TWE - VAR voorkomt 1-1 van Twente

Dario Dumic dacht met een prachtige kopbal de 1-1 te maken voor FC Twente tegen Fortuna Sittard. Maar de VAR heeft gezien dat de Bosniër net een fractie buitenspel stond. Pech voor Twente.

Fortuna Sittard - FC Twente 1-0

Het VAR-moment bij Fortuna Sittard-FC Twente.

RKC-AZ - Opstelling RKC: AZ-huurling Oosting in de spits

Bij RKC Waalwijk staat Thijs Oosting in de spits, gehuurd van AZ. Hij scoorde sinds de winterstop twee keer in 13 eredivisiewedstrijden voor RKC.

Opstelling RKC Waalwijk tegen AZ

FOR-TWE 35' GOAL FORTUNA

Lisandro Semedo loopt achter een lange bal van Tekie aan. Verdediger Dumic zit mis en Semedo prikt de bal in de lange hoek.

Het staat 1-0 voor Fortuna tegen FC Twente.

Fortuna Sittard - FC Twente 1-0

Lisandro Semedo en Lazaros Rota

FOR-TWE 20' Hoe kan die er nu niet ingaan?

Wat een enorme kans voor Fortuna Sittard! Mats Seuntjens wordt precies op tijd in de diepte gestuurd door Zian Flemming. Seuntjens had zelf kunnen scoren, maar is niet zelfzuchtig en geeft een niet te missen kans voor Emil Hansson.

Euh...niet te missen? Toch wel. Want Joël Drommel weet zich nog net voor het schot te werpen.

Fortuna Sittard - FC Twente 0-0

RKC-AZ - Opstelling AZ: Reijnders vervangt zieke Koopmeiners

Tijjani Reijnders, vorig jaar verhuurd aan RKC, vervangt bij AZ de zieke Koopmeiners. Wijndal draagt de aanvoerdersband.

Opstelling AZ bij RKC

FOR-TWE - Aardig spel, maar venijn ontbreekt

Het veldspel in Sittard is best aardig. Zo zagen we net een fijne aanval van FC Twente over vele schijven, maar afmaker Danilo kwam niet verder dan een slap rolletje in de handen van doelman Van Osch.

Veel kansen hebben we nog niet gezien.

Fortuna Sittard - FC Twente 0-0

Lamme tegen blinde: 15 spelers afwezig bij Vitesse-PEC

Het duel tussen Vitesse en PEC Zwolle om 20.00 uur in Arnhem heeft veel weg van een duel tussen de blinde en de lamme. Vitesse, dat de vierde plaats in de eredivisie wil vasthouden, mist met de geschorste Wittek, Bazoer, Rasmussen en Tronstad en de geblesseerde Dasa liefst vijf spelers.

Maar het kan altijd nog erger. PEC Zwolle mist namelijk tien spelers vanwege een uitbraak van corona in de selectie. Van Polen, Kersten, Bajselmani, Van Duinen, Buitink, Van Wermeskerken, Reijnders, Bertrams, Pherai en Misidjan.

Voor Buitink en Van Polen is dat extra jammer. Buitink wordt gehuurd van Vitesse, Van Polen speelde er in de jeugdopleiding.

  • NOS
    De opstelling van Vitesse voor het duel met PEC Zwolle.
  • NOS
    De opstelling van het gehavende PEC Zwolle voor het duel met Vitesse.

FOR-TWE 3' Wat een kans voor Fortuna!

Fortuna begint voortvarend in het duel met FC Twente. Na mistasten van doelman Drommel haalt Semedo hard uit, maar Ebuehi weet nog net zijn been uit te steken en de bal zo uit het lege doel te houden. En uit de corner die eruit volgt kopt Angha de bal in het zijnet.

Lekker begin in Sittard!

Fortuna Sittard - FC Twente 0-0

FOR-TWE AFTRAP

De bal rolt in Sittard bij Fortuna Sittard - FC Twente. Beide ploegen zijn nog in de race voor een plek in de play-offs om Europees voetbal.

Het verschil met Heracles is voor beide vijf punten. Winst is geboden, kortom.

Fortuna Sittard - FC Twente 0-0

Verslag Atlético Madrid-Elche

Atlético Madrid staat met nog vier duels te gaan nog steeds alleen aan kop in Spanje. Kleine kanttekening is dat het volgende week op bezoek moet bij Barcelona en de drie achtervolgers met een wedstrijd tegoed de druk op de ranglijst nog flink kunnen opvoeren in de spannende titelstrijd.

Het bezoek aan Elche werd met veel geluk in winst omgezet (0-1). Fidel Chaves schoot een penalty tegen de paal, in de laatste minuut van de wedstrijd.

Verslag Heracles-VVV

VVV-Venlo is door een kansloze 4-0 nederlaag bij Heracles Almelo nog dieper in het moeras gezakt. De Limburgers leden hun twaalfde verlies op rij en stevenen in deze vorm af op directe degradatie. Het verschil met nummer zestien FC Emmen, dat zondag op bezoek gaat bij Ajax, is twee punten.

De stand na Heracles-VVV

De nummers vijf tot en met acht spelen na de reguliere competitie nog play-offs om een plek in de voorronde van de Conference League. En dus is meteen duidelijk hoe belangrijk ook voor Heracles deze zege was.

En ook hoe belangrijk het duel tussen Fortuna Sittard en FC Twente, dat om 18.45 uur begint, is.

De stand in de eredivisie na Heracles-VVV (4-0).

FOR-TWE - Over naar Sittard!

Twente-doelman Joël Drommel warmt zich op voor het duel met Fortuna Sittard.

HER-VVV AFGELOPEN - VVV ook afgedroogd in Almelo

Scheidsrechter Kuipers heeft voor het laatste gefloten en dat betekent dat het blijft bij 4-0 voor Heracles Almelo. En die zege had nog veel groter kunnen zijn, want VVV is de weg al maanden helemaal kwijt. En dan is het niet zo gek dat ze voorlaatste staan in de eredivisie.

Heracles neemt afstand van de directe achtervolgers Fortuna Sittard en FC Twente en kan rustig achteroverleunen en kijken naar dat duel. Volgende week is het trouwens FC Twente-Heracles Almelo!

Heracles Almelo - VVV-Venlo 4-0

HER-VVV 83' GOAL HERACLES

Sinan Bakis maakt zijn hattrick compleet. Hij scoort vanaf de strafschopstip, nadat Swinkeld overduidelijk met zijn arm naar de bal dook. Het is 4-0 voor Heracles tegen VVV.

Het is trouwens al de tweede hattrick van Bakis, eerder deed hij dat ook al tegen FC Emmen. In totaal maakte hij er dit seizoen trouwens negen.

Heracles Almelo - VVV-Venlo 4-0

FOR-TWE - Opstelling Fortuna Sittard: van Osch terug onder de lat

Bij Fortuna Sittard is doelman Van Osch terug uit quarantaine na een positieve coronatest en zijn Angha en Janssen terug van een schorsing. Seuntjens krijgt voorin de voorkeur boven Polter.

Opstelling Fortuna Sittard tegen FC Twente

Spektakel in Spanje!

Atlético Madrid leek weer averij op te lopen in de strijd om de Spaanse landstitel. Op bezoek bij Elche kreeg het zojuist, bij een 1-0 voorsprong, een strafschop tegen na een vreemde, maar overduidelijke handsbal van Llorente. De strafschop wordt door aanvoerder Fidel echter op de paal geschoten.

En dus komt Atlético met de schrik vrij. Sterker, het is afgelopen: Atlético wint met 1-0 en blijft koploper.

HER-VVV 73' Azzaoui op de rode loper

Het geloof in een comeback is helemaal weg bij VVV en dat is ook wel een beetje begrijpelijk. Maar om tegenstander Azzaoui nu keer op keer een vrije doortocht te geven? De invaller heeft een prima trap in huis, maar mikt voorlopig alleen nog naast.

Heracles Almelo - VVV-Venlo 3-0

FOR-TWE - Opstelling FC Twente: Dumic en Markelo voor Pierie en Oosterwolde

Met Dumic voor de geblesseerde Pierie en Markelo voor de geschorste Oosterwolde treedt FC Twente aan tegen Fortuna Sittard.

Opstelling FC Twente bij Fortuna Sittard

HER-VVV Sprankje hoop voor VVV???

Wie VVV vanmiddag aan het werk ziet (en eigenlijk geldt dat al elf wedstrijden) kan maar een conclusie trekken. Toch is er nog wel degelijk wat mogelijk voor de Venlonaren. In de laatste drie duels spelen ze namelijk nog thuis tegen directe concurrenten RKC Waalwijk en FC Emmen. Tussendoor mogen ze ook nog een middagje naar Amsterdam om tegen Ajax te voetballen.

HER-VVV 60' Giakoumakis uit lijden verlost

De kroniek van de aangekondigde wissel heeft een uur geduurd. Maar nu mag Georgios Giakoumakis eindelijk naar de kant. Jafar Arias is zijn vervanger.

Heracles Almelo - VVV-Venlo 3-0

HER-VVV 55' GOAL HERACLES

Nou, vergeet die Venlose comeback maar. Bakis maakt zijn tweede op aangeven van Noah Fadiga, die zich op curieuze wijze langs (of door) tegenstander Joshua John wurmt en zo een niet te missen kans geeft aan de Turkse spits. Het is 3-0.

Heracles Almelo - VVV-Venlo 3-0

HER-VVV 52' Kansjes VVV, ja echt!

Net schrijven we dat VVV vooral moet tegenhouden en prompt zien we twee kansjes voor de Venlonaren. Eerst is het Giakoumakis, die op het doel schiet en dat ogenschijnlijk moet bekopen met een flinke pijnscheut. De kans van Pachonik vlak daarna is groter, maar hij schiet in het zijnet.

Heracles Almelo - VVV-Venlo 2-0

HER-VVV 50' Kansen voor Heracles

Ondanks al die wissels blijft het spelbeeld hetzelfde als voor rust. Heracles valt aan en VVV houdt tegen, maar vooral Vloet is een voortdurende plaag voor de Venlonaren. Net gaf hij weer een fraaie pass op Delano Burgzorg, die vrij kan uithalen. Maar nu is het Kirschbaum die de bal stijlvol uit de hoek duikt.

Heracles Almelo - VVV-Venlo 2-0

HER-VVV TWEEDE HELFT - Vijf nieuwe gezichten

Een hoop nieuwe gezichten in Almelo aan het begin van de tweede helft. Bij VVV komen Arjan Swinkels, Anastasios Donis en Joshua John zijn erin gekomen voor de onzichtbare aanvallers Hunte en Roemer en de niet helemaal foutloze verdediger Dekker.

Giakoumakis, ondanks al die pijntjes, staat gewoon nog op het veld.

Bij Heracles zijn Lunding en Quagliata in de kleedkamer gebleven. Mateo Les en Ismail Azzaoui zijn hun vervangers.

Heracles Almelo - VVV-Venlo 2-0

Willem II-coach Petrovic geveld door hernia

Zeljko Petrovic kan zaterdagavond niet aanwezig zijn bij FC Utrecht-Willem II. De trainer kampt met een acute hernia en zal een ingreep moeten ondergaan in het ziekenhuis.

Assistent Gery Vink zal in Utrecht op de bank zitten. Of Petrovic volgende week tegen PSV wel weer op de bank kan zitten, kan de club in dit stadium nog niet beoordelen.

HER-VVV RUST - Vrezen in Venlo

De 2-0 van Vloet kwam vlak na de eerste en enige grote kans van VVV-Venlo voor Roemer. En die ontstond ook nog na een blunder in de defensie van Heracles, maar de thuisploeg kwam ermee weg omdat Roemer iets te lang aarzelde.

Veel om over na te denken voor trainer Luhukay in de rust. Zijn ploeg moet beter, maar de vraag is of het beter kan.

Heracles Almelo - VVV-Venlo 2-0

VVV-doelman Thorsten Kirschbaum ziet de bui al hangen in Almelo.

HER-VVV 45' GOAL HERACLES

Deze treffer is eigenlijk te mooi voor deze wedstrijd. Rai Vloet schiet een vrije trap hard via de onderkant van de lat in het doel van VVV-Venlo. Het is 2-0 voor Heracles!

Heracles Almelo - VVV-Venlo 2-0

HER-VVV 38' Bijna ook al 2-0

En daar was ook al bijna de 2-0 voor Heracles. Rai Vloet stelt met een mooie actie Bakis in staat om uit te halen, maar dit keer mikt hij op de neus van doelman Kirschbaum. De VVV-doelman schudt even met het hoofd en kan verder.

Dat is nodig ook, want het zeer zwakke VVV dreigt overlopen te worden in deze fase.

Heracles Almelo - VVV-Venlo 1-0

HER-VVV 35' GOAL HERACLES

Sinan Bakis. Zo heet de 'Mister 1-0' van vandaag in Almelo. De spits profiteert van matig verdedigen van Da Graça en schiet de bal in de verre hoek. De pass kwam trouwens helemaal vanaf de middenlijn van Pröpper. Dat is wel heel erg simpel.

Heracles Almelo - VVV-Venlo 1-0

Sinan Bakis na zijn openingstreffer tegen VVV-Venlo.

HER-VVV 30' Gezocht in Almelo: een 'Mister 1-0'

Het is niet veel soeps in Almelo, waar we een kansje hebben gezien voor Rai Vloet. En zojuist zagen we een grote kopkans voor Robin Pröpper, die bij een corner directe tegenstander Danny Post onder de bal door ziet gaan, waardoor hij vrij kan inkoppen. Maar helaas, Pröpper mikt te hoog.

En zo hebben hebben we aan beide kanten nog geen poging op het doel mogen noteren. Kortom, het is hoog tijd voor iemand die de ban kan breken. Iemand als Davy Klaassen bijvoorbeeld. Niemand maakte dit seizoen meer belangrijke goals voor Ajax dan Klaassen, becijferde Opta Sports. De 'Mister 1-0' is zijn transfersom van ruim tien miljoen euro ruimschoots waard gebleken voor de Amsterdammers.

Klaassen breekt als 'Mister 1-0' vaak de ban tijdens successeizoen Ajax

HER-VVV 20' Giakoumakis gaat erbij zitten

Echt als een verrassing komt het niet na zijn hinkende warming-up, maar Georgios Giakoumkais is erbij gaan zitten in de middencirkel. Hij laat zich overigens niet behandelen aan zijn ingepakte linkerbeen, maar aan zijn enkel. Nog een probleem dus voor de Griek.

Het lijkt ons sterk dat hij deze wedstrijd zal uitspelen.

Georgios Giakoumakis begon niet fit aan het duel met Heracles en laat zich na twintig minuten behandelen.

HER-VVV 10' Mijlpaaltje

VVV heeft nu 300 minuten niet gescoord in de eredivisie (10de minuut). De laatste Venlose treffer was de 1-1 van Roy Gelmi (69') op 21 maart op bezoek bij PEC Zwolle (2-1 verlies).

HER-VVV 10' Eerste kans voor Vloet in rommelige openingsfase

De eerste kans van de wedstrijd in Almelo was zojuist voor Rai Vloet na fout in de opbouw bij VVV. Tristan Dekker geeft de bal zomaar weg, waardoor Vloet de hoek kan uitzoeken. Maar hij wacht iets te lang en dus kan Dekker zijn voet nog tegen de bal zetten.

Het is behoorlijk rommelig in de openingsfase trouwens. We hebben het fluitje van scheidsrechter Björn Kuipers al veel gehoord in het lege stadion en dat zegt ook wel iets. Laten we maar zeggen dat het de spanning is.

Heracles Almelo - VVV-Venlo 0-0

HER-VVV - AFTRAP

VVV heeft afgetrapt in het duel met Heracles Almelo. Kan trainer Jos Luhukay straks zijn eerste overwinning deze competitie bijschrijven?

Heracles Almelo - VVV-Venlo 0-0

HER-VVV - Play-offs op het spel voor Heracles

De grootste spanning ligt bij VVV vanmiddag, maar ook voor Heracles staat er veel op het spel vanmiddag. De ploeg bezet namelijk de achtste plek in de eredivisie en dat is de laatste plek die goed is voor play-offs om Europees voetbal. FC Twente, sc Heerenveen, Sparta Rotterdam en Fortuna Sittard hebben slechts twee punten minder.

Het resterende programma met de derby tegen FC Twente en duels met AZ en Feyenoord is overigens niet bepaald makkelijk voor de ploeg van Frank Wormuth.

HER-VVV - Kwetsbare topscorer in de warming-up

Georgios Giakoumakis doet zijn warming-up voor het duel met Heracles met een flink ingepakte knie en hamstring.

HER-VVV - Verlangen naar een zege

Middenmoter Heracles speelt een sleutelrol in de strijd tegen degradatie: twee weken geleden won het met 4-0 van Willem II, afgelopen weekend ging de ploeg in extremis onderuit bij FC Emmen.

En nu wacht dus VVV0-Venlo, dat zelf al ruim drie maanden niet meer heeft gewonnen in de eredivisie. De laatste zege van VVV was wel een opmerkelijke: op 27 januari won VVV thuis met 4-1 van Vitesse, dankzij vier treffers van Gerogios Giakoumakis.

Goed nieuws dus dat de Griekse spits weer terug is in de ploeg, al kwakkelt hij in de warming-up duidelijk met zijn hamstring. En ook de terugkeer van Zinédine Machach, destijds goed voor drie van de vier assists, is goed nieuws voor de Venlonaren.

Bekijk de samenvatting van VVV-Venlo - Vitesse

HER-VVV - Geen fans in Almelo

Eigenlijk zou de wedstrijd tussen Heracles en VVV vrijdag gespeeld worden, maar de KNVB - voorsorterend op de mogelijkheid dat er met publiek gespeeld zou kunnen worden - verschoof het duel naar zaterdag om 16.30 uur). Het kabinet besloot echter geen vervolg te geven aan het experiment van vorige week en dus zijn de thuis- en uitfans vandaag alleen in gedachten aanwezig.

HER-VVV - Opstelling VVV-Venlo: Giakoumakis terug van schorsing

Met eredivisietopscorer Georgios Giakoumakis terug van een schorsing probeert VVV-Venlo bij Heracles het tij te keren na 11 nederlagen op rij.

Opstelling VVV-Venlo bij Heracles

HER-VVV - Opstelling Heracles: Vloet en Pröpper fit

Aanvoerder Pröpper en clubtopscorer Vloet zijn fit genoeg om te starten bij Heracles. Pröpper viel vorige week tegen FC Emmen in de warming-up uit en Vloet werd met een rugblessure vervangen.

Opstelling Heracles tegen VVV

Premier League: City heeft titel voor het grijpen

Manchester City heeft met nog vier duels te gaan zijn zevende landstitel nagenoeg binnen. De ploeg won met 2-0 bij Crystal Palace en heeft nu dertien punten voorsprong op stadgenoot Manchester United. Als United zondag thuis van Liverpool verliest (aftrap 17.30 uur), is City kampioen.

Dat is een prettige gedachte voor de ploeg, die deze week ook al goede zaken deed in de halve finales van de Champions League tegen Paris Saint-Germain (1-2). En het zou zomaar kunnen dat Chelsea straks de tegenstander is in die finale in Istanbul. Chelsea komt vanavond om 18.30 uur in actie tegen Fulham.

Vrijdag kwam nummer drie Leicester City niet verder dan 1-1 bij Southampton en dus kan Chelsea ook in de stand dichterbij sluipen.

Sergio Agüero

Spektakel in het buitenland

Ook op de Europese velden gebeurt er genoeg vanavond:

  • Spaanse titelstrijd: Elche - Atlético Madrid (16.15 uur) en Real Madrid - Osasuna (21.00 uur)
  • Franse titelstrijd: Paris Saint-Germain - Lens (17.00 uur) en Lille - Nice (21.00 uur)
  • Inter nadert titel in Serie A: Crotone - Internazionale (18.00 uur) en AC Milan - Benevento (20.45 uur)
  • Wie plaatst zich na RB Leipzig voor de finale van de DFB Pokal? Borussia Dortmund - Holstein Kiel (2, 20.30 uur)

Programma en stand

  • NOS
    Programma eredivisie speelronde 31
  • NOS
    De stand na speelronde 30 in de eredivisie.

Welkom!

Op de Dag van de Arbeid moeten liefst tien eredivisieploegen aan de bak. We beginnen al om 16.30 uur in Almelo bij Heracles - VVV-Venlo en we eindigen rond de klok van 23.00 uur na FC Utrecht - Willem II. Drie degradatiekandidaten komen vanavond in actie, maar ook de strijd om de bovenste plekken gaat verder.

En dan is er ook nog een bomvole programma in het buitenland. Ga er maar eens goed voor zitten! Welkom bij het liveblog.

Pep Guardiola zag Manchester City winnen van Crystal Palace en kan nu achteroverleunen en kijken of de landstitel dit weekend al voor hem is.