liveblog
NOS NieuwsAangepast

CoronaMelder vanaf morgen weer actief • Kabinet verlengt vliegverboden

liveblog gesloten

Liveblog gesloten

Dit liveblog is gesloten. Morgen zijn we terug met een nieuw liveblog met het laatste nieuws over het coronavirus.

CoronaMelder vanaf morgen weer actief

De app CoronaMelder werkt weer vanaf morgen. De app was sinds woensdag uit de lucht vanwege privacyproblemen. Door een fout bij Google hadden apps op Android- telefoons toegang tot gecodeerde data van de CoronaMelder.

Nu Google een oplossing heeft voor het lek, worden de meldingen over contacten met besmette personen hervat vanaf morgen 17.00 uur. Opgespaarde meldingen worden alsnog doorgegeven op de app. De update om het lek te dichten wordt de komende dagen geïnstalleerd op alle Android-telefoons. Google heeft geen aanwijzingen dat er misbruik gemaakt is van het datalek.

CoronaMelder vanaf morgen weer actief

Club in Liverpool geopend als proef

Voor het eerst sinds de pandemie wordt er dit weekend in een club in Liverpool weer gefeest. Feestgangers kunnen in het kader van een proefevenement dit weekend weer met de voetjes van de vloer.

In de club is normaal gesproken plek voor 7500 mensen, maar bij het proefevenement mogen 5000 mensen aanwezig zijn. De bezoekers hoeven binnen geen mondkapje op of afstand van elkaar te houden. Wel moeten ze een negatieve coronatest laten zien en vraagt de organisatie bezoekers zich vijf dagen na het evenement opnieuw te laten testen. De organisatie wil tijdens dit proefevenement ook de rol van de testlocaties in kaart brengen, daarom is een negatieve thuistest geen geldig toegangsbewijs.

Tijdens de proef wordt met camera's vastgelegd hoe de mensen zich ten opzichte van elkaar bewegen. Met deze methode willen de onderzoekers de belangrijkste vraag beantwoorden: "Hebben mensen ondanks de maatregelen nog steeds plezier?", zegt professor Iian Buchan tegen de BBC. Daarnaast onderzoeken ze ook of dansende mensenmassa's in binnenruimtes de overdracht van het virus vergroten.

De onderzoekers en de organisatoren zeggen dat ze niet verwachten dat de proef een risico vormt voor de volksgezondheid. "Als er vanuit de gezondheidsautoriteiten zorgen zouden zijn geweest, zouden we het niet hebben laten doorgaan."

100 miljoen Amerikanen volledig gevaccineerd

In de Verenigde Staten zijn inmiddels 100 miljoen mensen volledig gevaccineerd tegen het coronavirus. Dat is bijna een verdubbeling in een maand tijd. Toen waren er 55 miljoen mensen volledig gevaccineerd en werd de mijlpaal van 100 miljoen prikken bereikt.

Inmiddels is 40 procent van alle volwassenen in de VS gevaccineerd. Zij kunnen volgens de lokale autoriteiten veilig zonder mondkapje naar buiten.

Kabinet verlengt vliegverboden tot 15 mei

Het kabinet heeft besloten de vliegverboden voor vluchten uit India, Zuid-Afrika en heel Zuid-Amerika te verlengen tot 15 mei, na een advies van het Outbreak Management Team. Het ministerie van Buitenlandse Zaken schrijft dat mensen die vanwege een noodsituatie naar Nederlands grondgebied moeten terugkeren, contact met het ministerie moeten opnemen.

Het gaat specifiek om een verbod op vluchten uit Zuid-Afrika, de Dominicaanse Republiek, Brazilië, Argentinië, Bolivia, Chili, Colombia, Ecuador, Frans-Guyana, Guyana, Panama, Paraguay, Peru, Suriname, Uruguay, Venezuela en India. Dat verbod gold tot 1 mei, maar wordt dus twee weken verlengd.

Het algemene advies om bij terugkeer uit oranje gebied in quarantaine te gaan, wordt volgens deskundigen slecht nageleefd. Van een quarantaineplicht is nog geen sprake. Vanaf 15 mei hoopt het kabinet de quarantaineplicht wel politiek geregeld te hebben. Tot die tijd wordt met vliegverboden getracht gevaarlijke coronavarianten buiten de deur te houden.

Zeker vijftig kerken lieten meer dan honderd mensen toe

Zeker vijftig kerken zijn het afgelopen half jaar wekelijks met meer dan honderd mensen bij elkaar gekomen. Die kerkdiensten hebben niet tot coronabesmettingen geleid, stellen de kerken zelf. De cijfers komen uit een rondgang van het NPO Radio 1-programma Dit is de Dag (EO) en het Nederlands Dagblad langs ruim honderd reformatorische kerken.

Deze week paste het Interkerkelijk Contact in Overheidszaken (CIO) het advies voor kerken aan van 'zoveel mogelijk digitaal' naar 'maximaal dertig bezoekers'. Voor grotere kerken geldt een maximum van tien procent van de zitplaatsen in een kerkgebouw. Maar het afgelopen halfjaar lieten zeker vijftig reformatorische kerken al meer dan honderd bezoekers per kerkdienst toe. Tenminste vijftien kerken kwamen het afgelopen half jaar met 250 of meer leden bij elkaar.

De ondervraagde kerken benadrukken dat ze zich houden aan de RIVM-voorschriften, zoals afstand houden en hygiëne. Bovendien is volgens hen geen enkele coronabesmetting direct te herleiden tot een kerkdienst. Het RIVM onderschrijft dat religieuze gemeenschappen zeker niet bovenaan staan in het rijtje met plekken waar de meeste coronabesmettingen plaatsvinden. Diverse GGD's in regio's met relatief veel kerkgangers geven aan dat samenkomsten een risico vormen, maar dat bron- en contactonderzoek nog altijd vooral leidt naar de thuis- en werksituatie.

Coronamaatregelen in de Laurenskerk in Rotterdam

Geen Vrijthofconcerten van André Rieu in 2021

Ook dit jaar gaan de concerten van violist André Rieue op het Vrijthof in Maastricht niet door. Vorig jaar werden de zomerconcerten vanwege de coronacrisis ook afgezegd. Dit jaar zouden de concerten worden gehouden van 1 tot en met 24 juli. De concertkaartjes voor beide uitgestelde optredens blijven geldig voor 2022.

In een verklaring laat Rieu weten dat hij en zijn orkest enorm verlangen naar de avonden op het Vrijthof. "Velen van jullie, mijn lieve fans, zijn inmiddels al gevaccineerd, ikzelf ook. Helaas zijn we wereldwijd nog niet ver genoeg met de vaccinaties om in juli onbezorgd en gelukkig samen in Maastricht te zingen, te lachen en te dansen."

Teststaafje met lollysmaak moet coronatest prettiger maken voor kinderen

In vijf peuterspeelzalen in Wenen wordt een nieuw teststaafje met een zoete smaak voor kinderen uitgeprobeerd. Kinderen en ouders zijn enthousiast, maar om het succes van de proef goed te kunnen bepalen, moeten er ook kinderen positief worden getest. Dat is nog niet gebeurd.

Teststaafje met lolliesmaak moet coronatest prettiger maken voor kinderen

Wetenschappers onderzoeken gevolgen van de prikpauze AstraZeneca

Het besluit van demissionair minister De Jonge om een prikpauze met het AstraZeneca-vaccin in te lassen, heeft naar schatting aan dertien Nederlanders het leven gekost. Door de prikpauze kwamen waarschijnlijk negentig extra mensen in het ziekenhuis terecht, van wie dertig op de intensive care. Dat blijkt uit een reconstructie van vijf wetenschappers die verbonden zijn aan het onder meer het Radboud UMC en het Nijmeegse Canisius Wilhelmina Ziekenhuis. Ze publiceerden hun bevindingen in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde.

Het vaccineren met het vaccin van AstraZeneca werd in maart tijdelijk stilgelegd vanwege het risico op trombose. Volgens de wetenschappers heeft de prikstop gemiddeld 0,3 gevallen van ernstige trombose weten te voorkomen. Daarmee concluderen ze dat de prikstop niet proportioneel is geweest en schrijven: "Politici en de maatschappij moeten zich hiervan bewust zijn en ervoor zorgen dat besluiten redelijkerwijs op een objectieve manier worden onderbouwd. Of simpeler gezegd: angst is een slechte raadgever."

Europese landen maken toerismestrategie voor zomer bekend

Met de zomervakantie voor de deur hebben Europese landen hun voorlopige toerismestrategie bekendgemaakt. Gisteren stemde het Europees Parlement in met het gebruik van een coronapaspoort en meerdere Europese landen zeggen nu in de zomer de deuren te willen openen voor toeristen.

Vanuit Nederland is het nog niet de bedoeling om in het buitenland op vakantie te gaan. Dit advies geldt tot minstens 15 mei. Mogelijk wordt komende week meer bekend over hoe het daarna verder moet.

Resultaten testen voor toegang-pilot: 300 mensen zonder symptomen positief

De organisatie van de testen voor toegang-pilot heeft de eerste resultaten bekendgemaakt. In drie weken lieten ongeveer 140.000 mensen zich testen voordat ze een museum, concert of voetbalwedstrijd bezochten. Zaterdag 24 april was de drukste dag, toen werden er 23.000 mensen op een dag getest. De pilotfase liep van 27 maart tot 17 april. In die periode kregen 300 mensen zonder symptomen een positieve testuitslag, waardoor ze niet aan de activiteit konden deelnemen.

Uit de evaluatie van de pilotfase blijkt dat twee IT-storingen ertoe hebben geleid dat testuitslagen te laat binnenkwamen. Ook werd tijdens de proef duidelijk dat deelnemers zich bij voorkeur dicht bij huis laten testen. Daarom werkt de organisatie aan het opschalen van de testcapaciteit door meer testlocaties te openen. "Zo zijn wij voorbereid om met testen te helpen om het sociale leven weer stapsgewijs te openen, wanneer de Rijksoverheid hiertoe besluit", laat de organisatie aan de NOS weten.

Ministerie doet oproep aan 65-plussers om zich alsnog te laten vaccineren

Het ministerie van Volksgezondheid roept 65-plussers die zich nog niet hebben laten vaccineren op om alsnog een afspraak te maken. Via huis-aan-huisbladen, op sociale media en via belangenorganisaties voor ouderen probeert het ministerie mensen te verleiden om zich zo snel mogelijk te laten vaccineren.

Mensen uit het geboortejaar 1955 of eerder hebben de uitnodiging voor een prik inmiddels gehad, maar volgens het ministerie heeft nog niet iedereen daadwerkelijk een vaccinatie gehad.

Minister De Jonge van Volksgezondheid hoopt dat iedere 65-plusser die nog geen afspraak heeft gemaakt, dit weekend nog een afspraak bij de GGD inplant. "Want met vaccineren bescherm je jezelf en elkaar tegen corona. Met elke prik komen we een stapje dichterbij het heropenen van de samenleving."

Vanaf vandaag kunnen ook mensen uit het geboortejaar 1962 een vaccinatieafspraak maken.

Veel aandacht van de media tijdens vaccineren in de Jaarbeurs in Utrecht

Turkije keurt Russisch coronavaccin Spoetnik-V goed

In Turkije is het Russische coronavaccin Spoetnik-V goedgekeurd voor gebruik. Het land bestelde eerder deze week 50 miljoen doses van dat vaccin.

In Turkije werden mensen al ingeënt met de vaccins van het Chinese Sinovac en Pfizer/BioNTech. Er zijn 23 miljoen prikken gezet bij 13,7 miljoen mensen. Van de Turkse bevolking heeft tenminste 16 procent een prik gekregen.

President Erdogan zei vandaag dat hij "niet accepteert" dat er een vaccintekort komt in zijn land. Daarvoor werd gewaarschuwd. Erdogan verwacht binnenkort grote leveringen uit Moskou en Beijing.

Sinds gisteren is Turkije vrijwel helemaal op slot. Reizen naar andere steden mag alleen met toestemming van de autoriteiten, scholen en winkelcentra zijn dicht. Restaurants mogen alleen eten bezorgen. De strenge lockdown geldt tot 17 mei.

De beperkingen zijn op dronebeelden uit het hele land goed te zien:

Droneshots van een (bijna) leeg Turkije

RIVM: 7830 nieuwe besmettingen, gemiddelde cijfer blijft dalen

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 7830 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 515 meer dan gisteren.

Gemiddeld over een week bekeken daalt het aantal positieve coronatests juist: afgelopen week werden gemiddeld 7354 positieve tests per dag geregistreerd. Dat is een daling van 11 procent vergeleken met vorige week.

In de strijd tegen het coronavirus zijn naar schatting van het ministerie van volksgezondheid 5,3 miljoen prikken gezet. Het gaat daarbij om het aantal gezette prikken, niet het aantal gevaccineerden.

Fieldlabcafé dat naborrel hield, krijgt waarschijnlijk boete van 4.000 euro

Café 't Oude Pierement in Utrecht krijgt een officiële laatste waarschuwing vanwege een naborrel die werd gehouden na een Fieldlab-experiment. Waarschijnlijk moet het café een boete van 4.000 euro betalen. Als het café zich de komende tijd niet aan de regels houdt, moet het daarbovenop een zogeheten 'last onder dwangsom' van 5.000 euro betalen, bevestigt de gemeente Utrecht.

Personeel van de cafés Hofman, VinVin, Ubica en 't Oude Pierement was in de nacht van 17 op 18 april bijeengekomen nadat hun cafés die dag open waren geweest voor een Fieldlab-experiment. De cafés sloten die dag om 21.45 uur de deuren voor gasten, waarna het personeel van de vier cafés nog naar 't Oude Pierement ging.

De politie greep rond 02.15 uur in na een melding van geluidsoverlast. Daar bleek uiteindelijk geen sprake van, maar er waren wel veertig mensen aanwezig in het café. De aanwezigen vluchtten een bovengelegen woning in, waardoor ze geen boete kregen.

Het Openbaar Ministerie zal bepalen of het café de coronaregels heeft overtreden en welk bedrag er dan moet worden betaald.

Pfizer/BioNTech dient aanvraag voor gebruik vaccin vanaf 12 jaar in bij EMA

Farmaceuten Pfizer en BioNTech hebben bij het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) een aanvraag ingediend om hun coronavaccin ook te mogen gebruiken bij kinderen tussen de 12 en 15 jaar. Nu mag het vaccin vanaf 16 jaar worden toegediend.

De bedrijven dienden deze maand een soortgelijk verzoek in voor het vaccin in de Verenigde Staten. De fabrikanten stellen dat het vaccin 100 procent effectief was in een klinische test onder 2260 deelnemers van 12 tot 15 jaar in de VS. Het Amerikaanse medicijnagentschap FDA verwacht dat het daar half mei ingezet wordt.

In Europa zouden jongeren in die leeftijdscategorie niet eerder dan half juni met het vaccin ingeënt kunnen worden. Het EMA heeft vier tot zes weken nodig om een besluit te nemen.

Zorgpersoneel pleit voor nationaal herstelplan

De Federatie Medisch Specialisten (FMS) en de beroepsvereniging voor verzorgenden en verpleegkundigen (V&VN) willen een nationaal herstelplan voor de zorg. Daar moet in komen te staan hoe het zorgpersoneel na de coronacrisis kan herstellen van de werkdruk. "Het is een monster met veel koppen", zegt een woordvoerder van V&VN. "Er is straks een enorme berg aan inhaalzorg. Personeel moet simpelweg met vakantie."

Er is nu te veel werk voor te weinig personeel. "De druk op de ziekenhuizen is heel erg hoog", zegt arts en voorzitter van FMS Peter Paul van Benthem in het NOS Radio 1 Journaal.

"Je moet voortdurend op je tenen lopen. Iedereen wil graag helpen, maar je wil eigenlijk betere zorg leveren dan nu gebeurt. Ik ben benieuwd wat er gebeurt als de adrenalinepomp afgaat, ik denk dat veel mensen dan uitgeput blijken."

Hij zegt dat er een hele hoop intrinsiek gemotiveerde professionals nodig zijn die ertegenaan gaan. "De vlam moet weer aan." Gebeurt dat niet op tijd dan vreest hij ervoor "dat aan de achterkant mensen uit de zorg gaan".

Inspectie wil dat coronazelftesten per stuk verpakt en verkocht worden

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd van het ministerie van Volksgezondheid wil dat coronazelftesten pas verkocht worden als de verpakkingen en bijsluiters op orde zijn. De inspectie krijgt klachten binnen van gebruikers die verkeerd verpakte tests hebben gekocht.

Zo hadden sommige tests een te lang wattenstaafje. Ook is de gebruiksaanwijzing soms te onduidelijk. De inspectie deed een paar proefaankopen en ontdekte dat geen van die bijsluiters de verplichte gezondheidswaarschuwing geeft.

"Om de testen zorgvuldig te kunnen gebruiken is het belangrijk dat de consument precies weet welk product hij gebruikt en waarvoor", schrijft de inspectie. De inspectie wil dat de zelftests per stuk verpakt en verkocht worden. "Dat voorkomt dat verkooppunten als drogisterijen en apotheken zelf de tests moeten ompakken in verpakkingen per stuk en vermindert de risico's dat er iets niet klopt aan de verpakking."

Publiek welkom op EK hockey in Amstelveen

Bij de Europese kampioenschappen hockey in Amstelveen is publiek welkom. Per dag mogen er bij de EK, begin juni, zo'n 2700 toeschouwers naar binnen. Naar alle waarschijnlijkheid moeten de supporters een negatieve coronatest kunnen overleggen.

De hockeybond heeft samen met het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, sportkoepel NOC*NSF en de gemeenten Amstelveen en Amsterdam het plan opgesteld voor de aanwezigheid van publiek.

Miljoenen klompen voor toeristen verstoffen in magazijn

Winkels die toeristische spullen als klompen en houten tulpen verkopen, hebben het zwaar. Bij Klompenfabriek Nijhuis in Beltrum wordt volgens directeur Paul Nijhuis 70 procent minder omzet gedraaid. Er zijn ook al mensen ontslagen. "Vier miljoen klompen en houten tulpen liggen er in het magazijn en ze worden niet verkocht."

Vanwege de coronacrisis blijven de grootste afnemers van de spullen - buitenlandse toeristen - weg en het duurt volgens Nijhuis nog wel even voor dat verandert. Hij denkt dat de verkoop over een half jaar of misschien pas over een jaar weer op gang komt. "Tot die tijd moeten we het hier uitzitten", zegt klompenmaker Luc Schilderink tegen Omroep Gelderland. Nijhuis hoopt dat hij het zo lang nog volhoudt.

Met de verkoop van de gewone klomp gaat het overigens wel goed. "De draagklomp verkoop je aan mensen die ze graag aantrekken in de tuin. Misschien wel oubollig maar de klomp is in de winter warm, in de zomer koel. De klomp is er niet voor niets al eeuwen", zegt Nijhuis.

Miljoenen klompen verstoffen in de opslag

Extra verpleegkundigen op Olympische Spelen leidt tot weerstand in Japan

Er is in Japan weerstand ontstaan tegen het plan van het olympisch organisatiecomité om tijdens de Spelen vijfhonderd verpleegkundigen extra in te zetten. De Japanse gezondheidszorg vreest dat de druk op de reguliere zorg hierdoor te groot wordt, met het oog op het coronavirus.

De Japanse overheid wil alle atleten en trainers bij de Olympische Spelen in Tokio dagelijks testen op het virus. Om dat te kunnen doen is de inzet van extra verplegend personeel nodig.

Rusland produceert 17.000 doses coronavaccin voor dieren

Rusland heeft als eerste land ter wereld een coronavaccin voor dieren geproduceerd. De eerste 17.000 doses van het Carnivac-cov-vaccin worden in eigen land gebruikt. Het middel beschermt zoogdieren als honden, katten, nertsen en vossen tegen het virus. Van die dieren is bekend dat ze besmet kunnen raken.

De toezichthouder van de landbouwsector in Rusland zegt dat meer dan twintig buitenlandse organisaties interesse hebben getoond in het vaccin. Het werd vorige maand goedgekeurd. Volgens de toezichthouder wordt de aanvraag voor goedkeuring in de Europese Unie op dit moment voorbereid.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zei eerder al bezorgd te zijn over de overdracht van het virus tussen mensen en dieren. De Russische toezichthouder zegt dat het vaccin kwetsbare soorten kan beschermen en virale mutaties kan dwarsbomen.

Corona-uitbraak onder ingeënte bewoners verpleeghuis Gelderland

In een verpleeghuis in Wehl in Gelderland zijn twaalf van de 29 bewoners positief getest, terwijl het merendeel van de dementerende bewoners al was ingeënt tegen het virus. Een woordvoerder zegt tegen Omroep Gelderland dat het overgrote deel van hen zowel een eerste als een tweede vaccinatie heeft gehad.

"De laatste prikken dateren al van meer dan twee weken geleden", zegt hij. Een enkeling wacht nog op de tweede prik. De besmette bewoners hebben milde klachten en verblijven in isolatie op hun kamers.

Het verpleeghuis van Sensire laat nog wel bezoekers toe, maar in beperkte mate. Zo mogen bewoners maximaal een vaste bezoeker per dag toelaten, op een vast moment. En die bezoekers moeten zich registreren en een mondmasker, een plastic halterschort en een spatbril dragen.

AstraZeneca boekt 227 miljoen euro omzet voor vaccin

De Brits-Zweedse farmaceut AstraZeneca heeft in het eerste kwartaal een omzet van 275 miljoen dollar (227 miljoen euro) geboekt met het coronavaccin. Het is voor het eerst dat het bedrijf informatie over de opbrengsten van het vaccin naar buiten brengt. Over dat bedrag wordt geen winst gemaakt, zegt het bedrijf: het wordt tegen kostprijs aangeboden. In totaal werden in de eerste drie maanden van dit jaar 68 miljoen doses gefactureerd.

In omzetcijfers betekent dat 224 miljoen dollar (185 miljoen euro) voor Europees gebruik, 3 miljoen dollar (2,48 miljoen euro) in "opkomende markten" en 8 miljoen dollar (6,6 miljoen euro) in "de rest van de wereld".

De 275 miljoen dollar is maar een klein deel van de totale omzet van de farmaceut. In totaal schreef AstraZeneca 7,3 miljard dollar (6 miljard euro) bij. Vooral de opbrengsten uit medicijnen tegen kanker namen toe.

Franse gezondheidsminister: onduidelijk of vaccins effectief zijn tegen variant uit India

Het is niet duidelijk of de beschikbare coronavaccins effectief zijn tegen de virusvariant uit India, zegt de Franse minister van Volksgezondheid Veran.

Tegen France Info Radio zei hij dat het gevaar van de variant niet moet worden onderschat. In Frankrijk zijn drie gevallen van de variant opgedoken die in India tot een explosie aan besmettingen heeft geleid.

De meerderheid van de besmettingen in Frankrijk is te herleiden tot de variant die voor het eerst in Groot-Brittannië opdook. Met meer dan 103.000 coronadoden staat Frankrijk hoog op de lijst van landen met het hoogste dodental als gevolg van het coronavirus.

Eerste gevallen Indiase variant in Frankrijk opgedoken

In Frankrijk zijn de eerste gevallen van besmettingen met de 'Indiase variant' van het coronavirus vastgesteld, meldt persbureau Reuters. Die variant zorgt er in India mede voor dat het aantal besmettingen en doden extreem hoog is.

Gisteren werd in Frankrijk de eerste besmetting met de variant vastgesteld bij een vrouw die onlangs naar India was gereisd. Ook twee andere gevallen zijn te herleiden tot een reis naar India.

'Uitkeren vakantiegeld voor veel werkgevers een probleem'

Het wordt voor veel werkgevers die vanwege corona in zwaar weer zitten een probleem om het vakantiegeld uit te keren. Dat zeggen werkgeversorganisaties ONL en VNO-NCW aan BNR. Uit een rondvraag van de radiozender blijkt dat sommige werkgevers tegen hun werknemers hebben gezegd dat ze het vakantiegeld voorlopig niet krijgen.

Volgens Hans Biesheuvel, voorzitter van Ondernemend Nederland, is het moeilijk om precieze aantallen te geven. "Maar het probleem is groter dan vorig jaar. Toen was er eenmalig nog een mouw aan te passen. Nu zijn de reserves verder op, met name in de sectoren die hard getroffen zijn door de coronacrisis, zoals horeca, kleine winkels en evenementen."

Bedrijven mogen het geld echter niet achterhouden. Als een werknemer naar de rechter stapt, krijgt hij gelijk, zegt een deskundige. Een oplossing zou kunnen zijn om af te spreken dat de baas het vakantiegeld gespreid betaalt.

Eerste noodhulp uit Amerika aangekomen in India

Het eerste vliegtuig met noodhulp vanuit Amerika is aangekomen in de Indiase hoofdstad New Delhi. Het aantal coronabesmettingen neemt de afgelopen tijd explosief toe. Ziekenhuizen en crematoria kunnen de stroom zieken en doden niet meer aan. Gisteren waren er 1 miljoen bevestigde gevallen, het meeste op een dag tot nu toe.

De vlucht met hulpgoederen, zuurstofcilinders, maskers en testen is onderdeel van een steunpakket ter waarde van bijna 100 miljoen euro. Tientallen landen hadden hulp toegezegd. India spreekt zelf niet van noodhulp, maar van een internationale samenwerking, zegt correspondent Aletta André in het NOS Radio 1 Journaal.

In totaal zijn er ongeveer 18 miljoen besmettingen in het land met bijna 1,4 miljard inwoners. "Naar verwachting is het werkelijke aantal hoger, want niet alles wordt geregistreerd", zegt André. "Ik merk het ook om me heen: iedereen die ik ken heeft corona, of een gezinslid die heeft heeft. Wat je ziet is dat rijke Indiërs proberen India te ontvluchten, privé-jets worden massaal geboekt om naar Dubai te reizen."

Ierse regering kondigt versoepelingen aan

De coronabeperkingen in Ierland worden de komende tijd geleidelijk versoepeld, heeft premier Martin bekendgemaakt. In het land geldt sinds Kerst het hoogste risiconiveau, maar vanaf 10 mei worden de regels stap voor stap losgelaten.

Vanaf die datum kunnen Ieren voor het eerst in vier maanden buiten hun regio reizen en mogen kappers, musea en bibliotheken weer open. Vanaf 17 mei kunnen niet-essentiële winkels weer mensen ontvangen. De horeca, sportscholen en zwembaden moeten geduld hebben tot 7 juni.

In vergelijking met andere landen in Europa zijn er in Ierland weinig besmettingen, maar het land maakt geen grote haast met versoepelingen. In december leidde het loslaten van restricties tot een flinke piek in het aantal besmettingsgevallen.

Ongeveer een vijfde van de Ieren heeft minstens één coronaprik gekregen. Het land telt 5 miljoen inwoners.

Welkom in het nieuwe coronablog

Goedemorgen en welkom in het coronablog van 30 april. Volg hier het belangrijkste coronanieuws uit binnen- en buitenland. Het blog van gisteren teruglezen kan hier.