NOS Nieuws Binnenland Aangepast

Publiek blijft welkom bij Songfestival • Frankrijk vanaf 9 juni open voor toeristen

 • Welkom in het liveblog van donderdag 29 april. Hier vind je al het coronanieuws uit binnen- en buitenland.
 • Frankrijk: buitenlandse toeristen vanaf 9 juni welkom.
 • Zorgautoriteit: de druk op de ziekenhuizen is verder toegenomen.
 • RIVM: 7344 nieuwe besmettingen, minder dan gemiddeld.
 • Komend weekend nog geen publiek bij eredivisie.
Liveblog gesloten
 • Ierse regering kondigt versoepelingen aan

  De coronabeperkingen in Ierland worden de komende tijd geleidelijk versoepeld, heeft premier Martin bekendgemaakt. In het land geldt sinds Kerst het hoogste risiconiveau, maar vanaf 10 mei worden de regels stap voor stap losgelaten.

  Vanaf die datum kunnen Ieren voor het eerst in vier maanden buiten hun regio reizen en mogen kappers, musea en bibliotheken weer open. Vanaf 17 mei kunnen niet-essentiële winkels weer mensen ontvangen. De horeca, sportscholen en zwembaden moeten geduld hebben tot 7 juni.

  In vergelijking met andere landen in Europa zijn er in Ierland weinig besmettingen, maar het land maakt geen grote haast met versoepelingen. In december leidde het loslaten van restricties tot een flinke piek in het aantal besmettingsgevallen.

  Ongeveer een vijfde van de Ieren heeft minstens één coronaprik gekregen. Het land telt 5 miljoen inwoners.

 • Congo stuurt 1,3 miljoen doses naar andere landen

  De Democratische Republiek Congo stuurt in totaal 1,3 miljoen doses van het AstraZeneca-vaccin naar andere Afrikaanse landen. De vaccins zijn houdbaar tot eind juni en het gaat volgens de minister van Volksgezondheid niet lukken om ze voor die tijd toe te dienen.

  Congo had de start van de vaccinatiecampagne uitgesteld vanwege de zeldzame trombosegevallen die in een aantal landen waren vastgesteld bij mensen die met AstraZeneca waren gevaccineerd. Maar ook daarna ging het niet hard met prikken; in de eerste negen dagen werden slechts 2035 mensen ingeënt.

  Een vliegtuig van Angola heeft vanmiddag bijna een half miljoen doses van het AstraZeneca-vaccin opgehaald uit Congo. De rest gaat naar Ghana, Togo, de Centraal-Afrikaanse Republiek en Madagascar.

  "De juiste term is herverdeling", zei de minister van Volksgezondheid, "het is geen donatie." De hoeveelheid vaccins komt volgens hem op een later moment terug via het Covax-programma. Dat initiatief van onder meer de Wereldgezondheidsorganisatie had de vaccins ook geleverd aan Congo, op 2 maart.

  Veel Afrikaanse landen hebben grote moeite met het organiseren van de coronavaccinaties, onder meer door een gebrek aan middelen en gekwalificeerd personeel.

 • Kabinet: publiek blijft welkom bij Eurovisie Songfestival

  Bij het Eurovisie Songfestival volgende maand in Rotterdam kan zoals gepland publiek aanwezig zijn. Het kabinet gaf begin deze maand in principe al groen licht, maar hield een slag om de arm omdat onzeker was hoe het aantal besmettingen zich zou ontwikkelen.

  Nu is afgesproken dat het Fieldlab-experiment door kan gaan. Alle toeschouwers moeten aantonen dat ze minder dan 24 uur geleden negatief zijn getest. Ook krijgen ze de vraag of ze zich vijf dagen na het evenement opnieuw willen laten testen. Onderweg naar hun plek en naar het toilet moeten bezoekers een mondkapje op.

  Bij de zes repetities, twee halve finales en de finale worden per keer maximaal 3500 toeschouwers toegelaten. Risicogroepen, zoals mensen ouder dan 70 jaar, zijn niet welkom. De halve finales van het liedjesfestijn zijn op 18 en 20 mei, de finale is op zaterdag 22 mei.

  De ticketverkoop begint op 8 mei op 12.00 uur 's middags. Dat kan in eerste instantie alleen voor mensen die al een kaartje hadden voor de editie van vorig jaar, die vanwege corona werd afgelast.

  Koning Willem-Alexander nam vorige week een kijkje bij de opbouw van het evenement ANP
 • Record in Duitsland: bijna 1,1 miljoen prikken op een dag

 • Buitenlandse toeristen vanaf 9 juni welkom in Frankrijk

  Nederlanders die komende zomer voor vakantie naar Frankrijk willen, kunnen daar als het goed is vanaf 9 juni terecht. De Franse overheid wil dan weer buitenlandse toeristen binnenlaten, mits ze zijn gevaccineerd of negatief zijn getest. Ze moeten dat kunnen aantonen met een gezondheidsverklaring.

  Het plan is onderdeel van de versoepelingen die president Macron in Franse kranten uit de doeken heeft gedaan. Een aantal voornemens werd vanmiddag al bekend. Zo gaan op 19 mei onder voorwaarden de terrassen weer open, net als musea, bioscopen, theaters, stadions en concertzalen. Bij binnenevenementen mogen maximaal 800 mensen komen, buiten is er plaats voor 1000 man publiek.

  Vanaf 9 juni zijn er bij evenementen maximaal 5000 mensen welkom en mogen cafés en restaurants weer binnen bedienen. Verder wordt de begintijd van de avondklok de komende maanden stapsgewijs opgeschoven, van 19.00 uur naar uiteindelijk 23.00 uur. De bedoeling is dat de maatregel op 30 juni helemaal van tafel gaat.

  Komende maandag vervalt het verbod om naar andere regio's te reizen en gaan de middelbare scholen weer beperkt open.

 • Ook na de zomer vermoedelijk nog coronabeperkingen in mbo en hoger onderwijs

  Mbo's, hbo's en universiteiten moeten ook komend studiejaar rekening houden met coronabeperkingen. Dat staat in een brief van onderwijsminister Van Engelshoven aan bestuurders van onderwijsinstellingen.

  In het "meest waarschijnlijke" scenario is er na de zomer weer fysiek onderwijs mogelijk en hoeft er geen afstand te worden gehouden. Wel geldt dan nog een maximale groepsgrootte. Ook moeten onderwijsinstellingen zorgen dat de ventilatie op orde is en er moet extra goed worden schoongemaakt.

  De minister gaat er in het meest waarschijnlijke scenario van uit dat "een aanzienlijk deel" van de bevolking is ingeënt en "het epidemiologische beeld het mogelijk maakt om veel maatregelen af te schalen". Als het meezit, komt er een scenario waarin alleen de basisregels nog van kracht zijn, zoals handen wassen en het laten testen bij klachten.

  Als het tegenvalt met de vaccinaties en de coronabesmettingen, worden er juist strengere regels van kracht. Het OMT wordt op zijn laatst in juli om advies gevraagd voor welk scenario het kabinet het best kan kiezen. In de aanbeveling moet ook meer duidelijk worden over het dragen van mondkapjes.

 • Teststraat voor grensgangers

  Bij Kerkrade is op de grens met Duitsland een coronasneltestcentrum geopend. De teststraat is bedoeld voor Nederlanders die voor school of werk de grens over moeten.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Teststraat op de grens: 'Ik vind het geweldig'
 • Foutje: mensen uit 1963 uitgenodigd voor coronaprik

  Door een administratieve fout hebben 40.000 mensen die in 1963 zijn geboren te vroeg een uitnodiging voor een coronaprik gekregen. Die groep is eigenlijk nog niet aan de beurt voor een vaccin, maar mag volgens het RIVM bij wijze van uitzondering toch een afspraak maken voor een inenting.

  Deze week krijgen mensen uit 1955 en 1961 een invitatie voor een coronaprik bij de GGD. Mensen die zijn geboren tussen 1956 en 1960 worden via de huisarts ingeënt.

 • Zorgautoriteit: druk op de zorg neemt verder toe

  Bijna de helft van de ziekenhuizen kan de kritisch planbare zorg nog volledig volgens planning leveren. Dat is aanzienlijk minder dan vorige week, toen nog 63 procent aangaf dat die zorg helemaal volgens planning verliep. 1 procent zegt dat er helemaal geen kritisch planbare zorg meer mogelijk is. De cijfers komen uit de wekelijkse inventarisatie van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).

  Bij kritisch planbare zorg gaat het om operaties en behandelingen die binnen zes weken moeten gebeuren om gezondheidsschade te voorkomen. Voorbeelden daarvan zijn kankerbehandelingen en nier- en stamceltransplantaties.

  Bijna een derde van de ziekenhuizen levert geen planbare zorg meer, zoals knie- en heupoperaties. Vorige week konden patiënten bij een kwart van de ziekenhuizen niet meer terecht voor zulke ingrepen. De planbare zorg verloopt in vrijwel geen enkel ziekenhuis volgens planning.

 • Turkije wekenlang op slot

  Turkije gaat vanaf 18.00 uur Nederlandse tijd voor bijna drie weken in lockdown. De maatregel was maandag aangekondigd door president Erdogan. Scholen en veel winkels zijn dicht en er mag geen alcohol worden verkocht.

  De aankondiging van het verbod op alcoholverkoop leidde tot kritiek en veroorzaakte een run op drankwinkels. Volgens de regering-Erdogan is de maatregel bedoeld om oneerlijke concurrentie te voorkomen. Supermarkten mogen wel open zijn maar kleinere winkels moeten de deuren dichthouden.

  Turken kopen alcohol in een winkel in Istanbul, de dag voor de lockdown ingaat EPA

  Reizen tussen steden is voor inwoners alleen mogelijk met toestemming. Voor toeristen geldt die maatregel niet. De lockdown geldt tot 17 mei, als de ramadan en het Suikerfeest zijn afgelopen.

  Met de lockdown wil Turkije het aantal besmettingen de kop indrukken. Het land met zo'n 84 miljoen inwoners registreerde gisteren zo'n 40.000 nieuwe besmettingen. Twee weken geleden kwamen er dagelijks ruim 60.000 nieuwe coronagevallen bij. President Erdogan wil dat het aantal nieuwe besmettingen wordt teruggebracht naar minder dan 5000 per dag.

 • Burgemeester New York: geen coronabeperkingen meer in juli

  New York wil op 1 juli de coronabeperkingen opheffen, heeft burgemeester De Blasio gezegd tegen tv-zender MSNBC. "Wij zijn er klaar voor om winkels, bedrijven, kantoren en theaters weer helemaal open te gooien", zei De Blasio.

  De voorspoedige vaccinatiecampagne is volgens de burgemeester een van de redenen dat er weer meer mogelijk is. Meer dan de helft van de volwassen bevolking in New York City heeft minimaal een dosis van een coronavaccin gekregen, 36 procent is volledig ingeënt.

  De stap naar volledige heropening is in de stad minder groot dan in bijvoorbeeld Nederland, omdat de coronaregels er minder streng zijn. Gisteren maakte gouverneur Cuomo van de staat New York bekend dat de restricties verder worden versoepeld. Zo mogen vanaf 31 mei eet- en drinkgelegenheden ook na middernacht binnen serveren.

 • RIVM registreert minder nieuwe coronagevallen dan gemiddeld

  Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 7344 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 1338 minder dan gisteren.

  Ook gemiddeld gezien daalt het aantal positieve coronatests. Afgelopen week werden gemiddeld 7564 positieve tests per dag geregistreerd. Dat is een daling van 8 procent vergeleken met de week ervoor.

 • Terrassen Frankrijk medio mei open, ook andere versoepelingen aangekondigd

  Fransen kunnen vanaf 19 mei weer naar het terras, heeft president Macron gezegd tegen regionale media. Die dag zijn ook winkels, musea, theaters en bioscopen onder voorwaarden weer toegankelijk. Ook gaat de avondklok dan in om 21.00 uur in plaats van om 19.00 uur.

  Per 9 juni kunnen de cafés en restaurants ook binnen serveren en wordt de begintijd van de avondklok verschoven naar 23.00 uur.

  Op 30 juni wordt de avondklok helemaal afgeschaft, zei Macron in het interview. Dan zijn er ook weer evenementen mogelijk met meer dan 1000 mensen. Die moeten dan wel een gezondheidsverklaring bij zich hebben.

 • Ruim 2700 coronapatiënten in het ziekenhuis, hoogste aantal sinds 7 januari

  Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen is gestegen tot 2704. Dat zijn er 93 meer dan gisteren, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding.

  Sinds 7 januari lagen er niet zo veel mensen met een coronabesmetting in het ziekenhuis.

 • Duitse minister: jonge tieners mogelijk voor nieuwe schooljaar gevaccineerd

  De Duitse minister van Volksgezondheid Jens Spahn zegt dat tieners tussen de 12 en 15 jaar oud mogelijk nog voor het nieuwe schooljaar een coronaprik krijgen.

  Vaccinproducent Pfizer/BioNTech maakte vanmorgen bekend dat het "in de komende dagen" een vaccin voor kinderen van 12 tot 15 jaar ter goedkeuring voorlegt aan het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA). Dat heeft dan enkele weken nodig om over toelating te beslissen. Als de Europese Commissie ook akkoord gaat, kan in de zomervakantie met vaccineren worden begonnen, denkt Spahn.

  In het begin van de pandemie gingen wetenschappers ervan uit dat kinderen het virus niet kunnen verspreiden. Daar zijn ze inmiddels van teruggekomen. "Kinderen dragen in ieder geval aan de verspreiding bij", zei de president van het Duitse gezondheidsinstituut.