liveblog
NOS NieuwsAangepast

'Rust lijkt wedergekeerd in Amsterdam' • Miljoenenpubliek voor Oranjeconcert The Streamers

liveblog gesloten

Politie bekogeld met flesjes in Sonsbeekpark Arnhem

Bij de ontruiming van een feestje in het Sonsbeekpark in Arnhem zijn rond 20.00 uur twee mensen aangehouden. Agenten werden bekogeld met flessjes.

Politie bekogeld met flesjes in Sonsbeekpark Arnhem

Koningsdag 2021 in twee minuten

Dit was Koningsdag 2021 in twee minuten

Politie: rust lijkt wedergekeerd in Amsterdam

Sinds het ingaan van de avondklok om 22.00 uur is het in de hoofdstad relatief rustig, meldt AT5. Eerder op de avond trad de Mobiele Eenheid nog enkele keren op, maar volgens een politiewoordvoerder zijn er geen grote groepen meer bij elkaar.

De ME kwam voor het eerst in actie toen het Vondelpark 's middags werd ontruimd. 's Avonds werd er opgetreden bij een vechtpartij in de Westerstraat. In de loop van de avond bezocht de ME verschillende plekken waar het druk was.

Op video's op sociale media was te zien dat er op verschillende plekken buurtfeesten waren. Afstand houden was op deze plekken vrijwel onmogelijk.

Viroloog en OMT-lid Marion Koopmans zegt dat ze met zorg heeft gekeken naar de Koningsdagdrukte in sommige steden en parken. "We zijn er echt nog niet", reageerde Koopmans in Nieuws en Co op NPO Radio 1.

'Teststaafje prikken' en koekhappen met mondkapje als blinddoek

Koningsdag 2021 was zonnig, maar vanwege de coronapandemie waren de mogelijkheden om het te vieren beperkt. Uit ingestuurde foto's blijkt dat mensen er desondanks toch een eigen draai aan gaven.

Zo gebeurde koekhappen vaak met een mondkapje op als blinddoek. Of werd er een potje teststaafje prikken gespeeld:

Ivana Kurelja

Er kwamen ook inzendingen uit het buitenland, zoals deze uit Zuid-Afrika. "Ook de Nederlanders in Kaapstad vieren feest! En hier wel met vrijmarkt", mailt Linda van Geest.

Linda van de Geest

En Tessa Niesen zag in de uitzending op tv haar ingestuurde Koningsdagfoto langskomen:

Zo ging het er aan toe bij een van de straatfeestjes in Amsterdam

Rond 21.00 uur werd in Amsterdam nog op meerdere plekken feest gevierd, zoals hier in de Binnen Oranjestraat. Verderop in de Westerstraat traden agenten op; de politie meldt dat er onderlinge gevechten waren tussen aanwezigen.

Straatfeestje in centrum van Amsterdam

Ruim twee miljoen kijkers voor vertraagd concert The Streamers

Volgens de organisatie van Oranjeconcert The Streamers keken op het hoogtepunt ongeveer 2,4 miljoen mensen naar het online evenement. Het concert van Nederlandse artiesten bij Paleis Noordeinde in Den Haag was vanwege technische problemen een half uur later begonnen.

In de aanloop naar de start kwamen via sociale media klachten binnen van mensen met een kaartje. De problemen waren veroorzaakt door een stormloop op kaartjes op het laatste moment, zegt de organisatie.

Het concert trok meer bezoekers dan het Oranjeconcert van vorig jaar in Koninklijk Theater Carré. Daar keken op het hoogtepunt 1,8 miljoen mensen naar. Volgens de organisatie keken er dit keer ook mensen mee vanuit tientallen andere landen.

Winfrieds Roadtrip: Sint-Oedenrode en Den Bosch

Winfried Baijens reisde vandaag van paleis Noordeinde in Den Haag naar Eindhoven, waar de koning zijn verjaardag viert. Onderweg keek hij hoe mensen koningsdag vieren.

Hier zie je de video's van Sint-Oedenrode en Den Bosch:

Winfrieds Roadtrip: tompoucen droppen in Sint-Oedenrode
Winfrieds Roadtrip: Koningsdag en ook een 'gewone' vaccinatiedag

ME opnieuw in actie in Breda: 100 boetes uitgeschreven

De ME in Breda heeft volgens de politie fors moeten optreden. Eind van de middag en begin van de avond werden bij elkaar zo'n honderd boetes uitgeschreven voor het overtreden van de coronaregels. Twee mensen werden opgepakt.

De politie meldt op Twitter dat een van de arrestanten geweld heeft gebruikt tegen ME-ruiters. Eerder op de dag werd al een park in het centrum ontruimd vanwege drukte. In het centrum van de stad geldt sinds vanmiddag een noodverordening.

SQ Vision
Agenten in de binnenstad van Breda

Arrestaties bij vechtpartij in Deventer

In Deventer zijn tientallen mensen met elkaar op de vuist gegaan, schrijft RTV Oost. De politie heeft meerdere mensen opgepakt. Volgens ooggetuigen heeft een van hen een fles naar agenten gegooid.

De vechtpartij gebeurde op de Wellekade, waar het eerder vandaag al te druk was. Een groot deel van de aanwezigen was vertrokken op verzoek van de politie. Een groep van ruim honderd mensen had die waarschuwing genegeerd. Begin van de avond sloeg volgens de regionale omroep even de vlam in de pan. De omgeving wordt nu ontruimd.

Oranjeconcert The Streamers zojuist begonnen

Bij Paleis Noordeinde in Den Haag is zojuist het livestreamconcert van gelegenheidsformatie The Streamers begonnen. Het Oranjeconcert was vertraagd door technische problemen op de website.

Het eerste lied was een cover van Our House van Crosby, Stills & Nash door onder anderen Acda & De Munnik, Typhoon en Roel van Velzen. Dit lied werd gezongen in de kleine balzaal in Paleis Noordeinde.

ME treedt op in Westerstraat Amsterdam

De mobiele eenheid treedt op in de Westerstraat in Amsterdam. De politie meldt dat er onderlinge gevechten waren tussen aanwezigen. Honderden mensen worden weggestuurd.

Eerder op de dag werd in de stad het Vondelpark ontruimd. Ook daar hadden grote groepen mensen zich verzameld en werden de coronaregels genegeerd.

Burgemeesters: veel te druk op verschillende plekken

Op een aantal plekken in het land was het vandaag "echt veel te druk", maar burgemeesters verwachten dat het vanwege de avondklok snel rustiger wordt. Dat heeft het Veiligheidsberaad dinsdagavond bekendgemaakt in een verklaring.

De voorzitters van de 25 veiligheidsregio's, die ook burgemeesters zijn, wijzen op het grote contrast met vorige Koningsdag. "Waar vorig jaar het gros van de Nederlanders gehoor gaf aan de oproep om Koningsdag vooral thuis te vieren, is dat dit jaar anders: op een aantal plekken in de stedelijke gebieden is het veel te druk in de openbare ruimte en hebben gemeenten maatregelen moeten nemen door locaties te sluiten en mensen weg te sturen."

Buiten de steden was het overwegend rustig. Aangezien om 22.00 uur de avondklok ingaat - voorlopig voor de laatste keer - is de verwachting dat het overal straks een stuk rustiger is. Na vandaag wordt de avondklok geschrapt als onderdeel van een pakket versoepelingen.

Oranjeconcert The Streamers vertraagd door technische problemen

De website van het speciale Oranjeconcert van gelegenheidsformatie The Streamers kampt met forse technische problemen. Als gevolg begint de livestream naar verwachting om 20.30 uur in plaats van de geplande 20.00 uur, meldt de organisatie aan het ANP.

"Door de grote stormloop op kaartjes in de laatste paar uur moeten we een aantal zaken opnieuw instellen", laat een woordvoerder weten. Mensen met kaartjes voor het online concert melden op sociale media dat ze vastlopen zodra ze proberen in te loggen.

The Streamers, bestaande uit onder anderen Guus Meeuwis, Miss Montreal, VanVelzen en Nick & Simon treden op vanaf het plein bij de Koninklijke Stallen. Ruim een half miljoen mensen hebben een inlog voor het concert,

Eerder op de dag waren koning Willem-Alexander, koningin Máxima en de prinsessen Amalia, Alexia en Ariane aanwezig bij de repetities.

ANP

Winfrieds Roadtrip: Terrassen chekken in Zaltbommel

Tijdens zijn roadtrip van Den Haag naar Eindhoven in een zonneauto is Winfried Baaijens is Zaltbommel aangekomen, waar alvast de terrassen worden getest.

Winfrieds Roadtrip: Terrassen chekken in Zaltbommel

Drankverkoop in Amsterdam en Haarlem aangepakt

Op verzoek van burgemeester Halsema roept Koninklijke Horeca Nederland horeca-ondernemers op geen alcohol meer te schenken in Amsterdam. Eerder besloot de gemeente Haarlem al om geen alcoholhoudende drank meer te verkopen in supermarkten vanwege de drukte.

In beide steden was het vandaag zo druk dat de politie moest optreden. In Amsterdam zijn onder meer in het Westerpark nog te veel mensen bij elkaar om de coronaregels te kunnen handhaven. Vanaf 20.00 uur geldt sowieso overal een alcoholverbod. Tot die tijd roept de horecavereniging to-go-verkopers in Amsterdam op de tap dicht te laten.

Ook in de binnenstad van Haarlem is het nog te druk. De politie treedt 's avonds strenger op tegen het schenden van de regels dan eerder op de dag. Alle mensen worden weggestuurd van het Spaarne. Eind van de middag werden volgens de autoriteiten al enkele horecagelegenheden gesloten.

Van Maastricht tot Groningen: de drukte in beeld

Zo druk is het in het land met Koningsdag

Horecabond: niet slim dat sommigen in Amsterdam regels overtreden

De Amsterdamse afdeling van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) waarschuwt ondernemers om één dag voor de heropening van de terrassen geen gekke dingen te doen. Volgens de belangenvereniging houdt het merendeel van de ondernemers zich in de hoofdstad aan de regels. "Maar er zijn ook zaken waar de regels worden overtreden, waaronder versterkte muziek en zelfs terrassen in gebruik. Dit is niet de bedoeling en niet slim."

"Juist nu de terrassen morgen weer open mogen, is het niet fijn met een officiële waarschuwing te beginnen", vervolgt het persbericht. Volgens KHN registreren gemeenten de overtredingen, maar wordt er vanwege de drukte niet gelijk opgetreden. Horecazaken die de coronaregels aan hun laars lappen, zullen daar over enkele dagen over te horen krijgen.

Hijskraan met reusachtige Nederlandse vlag afgebroken

Omroep Flevoland schrijft dat de hijskraanarm met daaraan de grootste vlag van Nederland is afgebroken. De vlag van 25 bij 37,5 meter is deels in de naastgelegen Lemstervaart terechtgekomen.

Jeffrey Korte Media

Het ongeluk op een evenemententerrein in Emmeloord gebeurde rond 15.30 uur en de oorzaak is nog onbekend. Volgens de omroep zijn er voor zover bekend geen mensen gewond geraakt.

De vlag is van de Oranjevereniging Emmeloord, die claimt dat het de grootste van het land is. Overigens is de vlag in 2019 ook een keer afgebroken, schrijft de regionale omroep.

Koning heft het glas op snel einde aan 'verschrikkelijke pandemie'

Koning: 'Ik proost op uw gezondheid'

Noodverordening voor centrum Breda

De gemeente Breda heeft een noodverordening afgekondigd voor het centrum, park Vlakenberg en het stationsgebied. Volgens de gemeente is dat nodig om de openbare orde en veiligheid te handhaven.

Vanwege de combinatie Koningsdag en het zonnige weer is het vandaag erg druk in het centrum. Het Valkenbergpark werd al ontruimd door de ME, omdat er een aantal opstootjes waren.

SQ Vision
Agenten in het centrum van Breda

Van zaklopen tot springkastelen: zo vieren kinderen Koningsdag

Zo vieren kinderen vandaag Koningsdag

Ook te druk in Leeuwarden, Groningen, Deventer en Apeldoorn

Ook in het noorden en oosten van het land is het plaatselijk te druk in parken. Zo roept de gemeente Leeuwarden op niet meer naar de Prinsentuin te komen. Een gemeentewoordvoerster zegt tegen het ANP dat er voorlopig niet is ingegrepen, maar dat daar nog over wordt gesproken. In Groningen roept de gemeente op het Noorderplantsoen te vermijden vanwege de drukte.

Op het verlaagde Wellenpad in Deventer zijn ook te veel mensen. De gemeente Deventer vraagt mensen ergens anders heen te gaan. En de gemeente Apeldoorn waarschuwt dat het Oranjepark overvol is:

Beelden van drukte in Vondelpark en ingrijpen door politie

Drukte in Amsterdam, politie grijpt in

ME ingezet bij ontruiming park Breda

De politie ontruimt het Valkenburgpark in Breda vanwege de drukte. De mobiele eenheid (ME) wordt daarbij ingezet.

Kort voor de ontruiming waren een paar kleine opstootjes, zei een politiewoordvoerder tegen persbureau ANP. Het park wordt nu helemaal ontruimd om grote ongeregeldheden te voorkomen.

Koning proost op snelle terugkeer naar normale leven

Koning Willem-Alexander heeft zojuist een toost uitgebracht op "iedereen die passief en actief helpt in deze verschrikkelijke coronapandemie". Hij noemde onder andere zorgmedewerkers, maar ook "mensen die met vallen en opstaan" zich aan de coronaregels proberen te houden.

De koning sloot af door te zeggen dat hij hoopt dat dit de laatste anders dan andere Koningsdag zal zijn. "Ik proost op uw gezondheid. En dat we zo snel mogelijk weer aan het normale leven kunnen beginnen."

Ook vorig jaar werd het officiële toostmoment gewijd aan de iedereen die een bijdrage levert. Van de vakkenvullers en schoonmakers tot verpleegkundigen en het zorgpersoneel op de IC.

NOS

Koninklijke familie blikt terug op 'unieke Koningsdag'

Koning Willem-Alexander vond het een "unieke Koningsdag die heel bijzonder is gemaakt door Eindhoven", maar die hij niet wil herhalen. "Ik hoop dat we de vele jaren hierna weer een ouderwetse Koningsdag in het land kunnen hebben", zei hij aan het einde van zijn bezoek aan de Brabantse stad. Het echte contact met mensen mist hij "al meer dan een jaar, en niet alleen op Koningsdag".

Ook koningin Máxima kijkt uit naar het moment dat er weer meer kan. "Het hele jaar Zoomen, Zoomen, Zoomen. Het is een goede manier om het op te vangen, maar toch niet hetzelfde als een hand op een schouder te leggen van iemand die het moeilijk heeft, of iemand op het werkveld aanmoedigen." Wel zei Máxima dankbaar te zijn voor wat ze wel hebben kunnen doen.

Prinses Amalia werd gevraagd naar haar naderende achttiende verjaardag, op 7 december. "Ik bereid me nu voornamelijk voor op mijn eindexamen. De 18 is nog heel ver weg voor mij, daar heb ik nog niet heel veel gedachten aan gewijd", antwoordde ze. "Afgelopen december ben ik zeventien geworden, dat vond ik ook niet spannend, Dus achttien zal niet heel anders zijn."

Winfrieds roadtrip: de mooiste straat van Stolwijk

Tijdens zijn roadtrip van Den Haag naar Eindhoven in een zonneauto is Winfried Baaijens is Stolwijk aangekomen, waar hij op zoek is naar de mooiste straat van het dorp.

Winfrieds roadtrip: de mooiste straat van Stolwijk

Politie grijpt in bij drukte in Vondelpark

In het Vondelpark, ter hoogte van het midden van het park, heeft de politie ingegrepen om mensen uit het park te begeleiden. Ze worden door de politie naar de uitgangen gemaand. Het werd volgens een woordvoerder te druk bij het gebied rondom het standbeeld. Politiebusjes, politie te paard en de Mobiele Eenheid zijn aanwezig.

Er werd met blikken en glas gegooid, schrijft persbureau ANP. Dat kon de woordvoerder niet bevestigen of ontkennen.

Afsluitingen in Haarlem

In Haarlem zijn een straat en meerdere verkooppunten afgesloten om de drukte tegen te gaan. Ook daar roept de gemeente bezoekers op om te vertrekken.