liveblog
NOS VoetbalAangepast

Willem II boekt cruciale zege op concurrent RKC • Publiek is grote winnaar

liveblog gesloten

Tot morgen!

Als de sfeer op deze vrijdagavond een voorbode is voor de rest van het eredivisieweekend, dan gaan we nog veel mooie momenten beleven. Uiteraard zijn we er zaterdag en zondag weer bij met een liveblog.

Voor nu: bedankt voor het volgen en graag tot morgen!

Het programma in de 30ste speelronde van de eredivisie.

Lees verder op NOS.nl en kijk straks naar Eredivisie op Vrijdag

Hoe het afloopt in de eerste divisie lees je straks op NOS.nl. En voor de samenvatting, analyse en reacties na Willem II-RKC Waalwijk kun je om 22.20 uur inschakelen op NPO 1 of kijken via de livestream op NOS.nl.

Want dan begint Eredivisie op Vrijdag met Henry Schut, Jeroen Stekelenburg en - de jarige - Leonne Stentler in de studio. En natuurlijk mag ook de bij vlagen euforische commentator Jeroen Elshoff vanavond niet ontbreken. Hij praat mee vanuit Tilburg. Hallelujah!

Eerste divisie: NAC Breda verliest, De Graafschap op drempel eredivisie

Bij rust zag het er nog zo goed uit voor NAC Breda. Met een 1-0 voorsprong tegen Excelsior leek de ploeg van trainer Maurice Steijn mee te blijven doen in de strijd om de tweede directe promotieplaats. Maar na rust ging het toch mis. Reuven Niemeijer maakte twee treffers en dus kan De Graafschap zich vanavond al bijna verzekeren van promotie.

De Doetinchemmers spelen thuis tegen concurrent Almere City. De tussenstand is na ruim een kwartier is 1-0 voor De Graafschap, door een treffer van Elmo Lieftink.

Petrovic: 'We speelden met dertien. Met mij en het publiek'

Het deed hem een beetje pijn als een lid van de club van Misters RKC, maar vanavond kon Willem II-trainer Zeljko Petrovic zijn geluk niet op. De trainer leefde zo mee met zijn ploeg, dat hij in de slotfase zelfs het veld instapte om te voorkomen dat een vrije trap van RKC snel genomen werd. "Ik vind het echt klasse van Makkelie dat hij mij geen rood gegeven heeft. Volgens de regels is het rood, maar hij geeft geel."

Vooraf was Petrovic niet zeker hoe zijn ploeg zou reageren op de aanwezigheid van het publiek. Maar vandaag was dat publiek echt een twaalfde man. "We hebben met twaalf gevoetbald. Met mij en met het publiek. Dus eigenlijk dertien."

WIL-RKC Feest in Tilburg!

De spelers van Willem II vieren voor het eerst in zeven maanden een overwinning met het publiek.

Stand in de eredivisie

De stand in de eredivisie na het eerste duel in de 30ste speelronde.

WIL-RKC AFGELOPEN!

Het wordt gevierd in Tilburg alsof de landstitel binnen is! Willem II wint met 1-0 van RKC, komt zo op een punt van RKC Waalwijk en - belangrijker - neemt een klein beetje afstand van de degradatiestreep.

EINDSTAND: Willem II-RKC Waalwijk 1-0

WIL-RKC 94' Alles uit de kast

In deze slotfase zijn alle trucs geoorloofd. Zo zien we trainer Petrovic, die een meter in het veld voorkomt dat Anita een vrije trap snel kan nemen. En doelman Muric ging zojuist weer naar de grond, na een heel lichte aanraking.

Petrovic krijgt touwens geel voor zijn actie. Er staat veel op het spel, zullen we maar zeggen.

Willem II-RKC Waalwijk 1-0

WIL-RKC 89' Publiek staat achter de thuisploeg

Staan is officieel niet toegestaan in deze Field Lab-wedstrijd. Maar in deze zinderende slotfase kan het Tilburgse publiek het niet laten om als een man achter de ploeg te gaan staan.

En bijna hadden ze de zege al kunnen vieren: weer was het Nunnely, die in de tegenstoot ontsnapte en ook Lamprou passeerde, maar vervolgens struikelend de bal in het zijnet duwt.

Willem II-RKC Waalwijk 1-0

WIL-RKC 86' Wat een kans voor Willem II!

Als RKC aanvalt, dan ontstaat er ruimte voor de tegenstoot. En die komt er via invaller Köhlert. Hij sprint Azhil eruit (die onderweg ook nog aan zijn hamstring geblesseerd raakt) en bedient Nunnely, maar die maakt het zichzelf te moeilijk.

Azhil kan trouwens niet meer vervangen worden, want RKC heeft al vijf keer gewisseld. Wat een spanning in deze slotfase!

Willem II-RKC Waalwijk 1-0

WIL-RKC 84' Slotoffensief RKC

Het slotoffensief van RKC is ingezet! Tachtig minuten lang bakte de ploeg van Fred Grim er niets van, maar nu hebben ze in korte tijd al twee grote kansen gehad. Eerst was er een schot in de korte hoek van Sow, waar Muric zijn hand nog tegen kreeg. En daarna moet Muric redden op een schot vanaf de rand van de zestien.

Muric voelt het gevaar en blijft even liggen.

Willem II-RKC Waalwijk 1-0

WIL-RKC - De bingokaart van Pavlidis

RKC was 1 van de 4 huidige eredivisieclubs waartegen Pavlidis nog niet had gescoord in de Eredivisie. Hij hoeft nu alleen nog PSV, FC Utrecht en Sparta af te strepen.

Willem II treft in de komende speelronden Utrecht (1 mei) en PSV (9 mei).

Vangelis Pavlidis na zijn 1-0 tegen RKC Waalwijk.

WIL-RKC 74' Kolderiek foutje Willem II-doelman

Als RKC dan niet tot een echte kans komt, dan is Willem II-doelman Arijanet Muric niet te beroerd een handje te helpen. Een eenvoudige vangbal laat hij zomaar glippen en tot zijn grote opluchting stuit de bal niet in het doel, maar tegen de paal.

Het zou tegen de verhouding in zijn geweest, zoals meteen daarna al blijkt. Derrick Köhn neemt een vrije trap van grote afstand en Lamprou heeft de grootste moeite om de bal uit de hoek te duiken. Weer valt de rebound voor de voeten van Pavlidis, maar dit keer zit Lamprou er wel heel goed bij.

Willem II-RKC Waalwijk 1-0

WIL-RKC 70' Drie wissels bij RKC

We krijgen liefst drie nieuwe gezichten bij RKC, dat tot nu toe geen schijn van kans heeft in Tilburg. Cyril Ngonge (die onlnags tegen Ajax nog bijna een punt redde met een vrije trap op de paal), Lars Nieuwpoort en Sylla Sow komen erin. Daneels, Oosting en Tahiri gaan eruit.

En bij Willem II zien we de rentree na lang blessureleed van Victor van den Bogert. Hij komt in het veld voor Owusu, die een goede wedstrijd speelde.

Willem II-RKC Waalwijk 1-0

WIL-RKC 67' Pavlidis op de paal!

Die 2-0 kan toch niet uitblijven, zou je zeggen. Nu is het weer Pavlidis, die met een prachtige krul de bal buiten bereik van Lamprou op de paal plaatst. En net als bij zijn treffer, valt de rebound ook nu voor zijn voeten. Maar de tweede poging is een stuk minder overtuigend en wordt makkelijk gevangen door Lamprou.

Willem II-RKC Waalwijk 1-0

WIL-RKC 65' Willem II wil meer

Willem II trekt zich niet terug na de 1-0. Net zagen we Nunnely met een knappe dribbel tot diep in het strafschopgebied van RKC, maar Touba - niet voor het eerst deze wedstrijd - brengt met een heel knappe tackle op het laatste moment redding.

Willem II-RKC Waalwijk 1-0

WIL-RKC 54' GOAL WILLEM II

Eindelijk is daar de 1-0 van Willem II!

Bakkari verkijkt zich op een lange bal van Bakkari, Trésor legt de bal goed terug op Pavlidis. Die mikt eerst nog op de billen van teamgenoot Wriedt, maar de rebound duwt hij hard in het dak van het doel.

Willem II-RKC Waalwijk 1-0

Doelpuntenmaker Vangelis Pavlidis knuffelt met Pol Llonch na de 1-0 tegen RKC.

WIL-RKC 52' Pavlidis, wat doe je?

Vangelis Pavlidis wordt vrijgespeeld in de zestienmeter en kan de bal ogenschijnlijk simpel in de hoek schuiven. Maar in plaats daarvan kiest de Griek ervoor om Touba nog een keer uit te kappen. Zijn schot is vervolgens te slap om landgenoot Lamprou te kunnen verrassen.

Intussen is Jordens Peters begonnen aan zijn warming-up. En dat zet de Tilburgse fans meteen in vuur en vlam.

Willem II-RKC Waalwijk 0-0

Supporters leven mee op de tribune bij Willem II-RKC Waalwijk.

WIL-RKC - Ook Joep ging sfeer proeven in Tilburg

'Goedenavond, u komt voor Willem II of voor een vaccinatie?'

WIL-RKC - Tweede helft, een wissel bij RKC

RKC-trainer Fred Grim heeft Ola John in de kleedkamer achtergelaten. Voor hem komt middenvelder Ayman Azhil en dus schuift Van der Venne een linie naar voren.

Sven van Beek rekt en strekt zijn lies en gaat dus gewoon aan de tweede helft beginnen.

Willem II-RKC Waalwijk 0-0

Eerste divisie - Tussenstanden

Ook in de eerste divisie wordt al gevoetbald. NAC Breda leidt bij rust met 1-0 tegen Excelsior. En in de derby tussen Helmond Sport en Eindhoven staat het nog 0-0.

WIL-RKC RUST

Het is rust in Tilburg. Willem II is beter en heeft de nodige kansen gekregen, maar het staat nog altijd 0-0.

Leeroy Owusu van Willem II in duel met RKC'er Richard van der Venne.

WIL-RKC 44' Wat gebeurde daar met Van Beek?

De vrije trap is voor RKC na een overtreding op Van der Venne. Maar een paar meter verder op het veld duikt Sven van Beek opeens voorover naar het gras. Hij lijkt pijn te hebben aan zijn lies, maar geeft nog niet op. Het is bijna rust, dan kan de verdediger zich laten verzorgen.

De vrije trap leverder niets op. En dat geldt ook voor de prachtige aanval van Willem II, die we daarna zagen. Via Saddiki en Köhn wordt de bal op het laatste moment voor de voeten van Pavlidis weggetikt door Meulensteen.

Willem II-RKC Waalwijk 0-0

WIL-RKC 40' Storm is beetje gaan liggen

De Tilburgse storm lijkt een beetje te zijn gaan liggen. Steeds vaker durft RKC de aanval te kiezen, maar een echte kans haaft dat nog niet opgeleverd. En nu ligt het spel weer seven stil, nadat Meulensteen en Holmén hard met de hoofden tegen elkaargeklapt zijn. De Zweedse aanvoerder van Willem II lijkt er het ergst aan toe, maar ook hij staat weer.

Willem II-RKC Waalwijk 0-0

WIL-RKC - Zeljko Petrovic, icoon in Waalwijk

Zeljko Petrovic kwam als speler in 2 verschillende periodes tot 158 wedstrijden voor RKC in de eredivisie (18 goals). Daarmee staat hij op plek 10 in de lijst van spelers met de meeste eredivisiewedstrijden voor RKC.

Vanavond is Petrovic coach van Willem II. En hij zal tevreden zijn over het spel van zijn ploeg. Alleen een doelpunt ontbreekt voorlopig en daar gaat het wel om.

Willem II-RKC Waalwijk 0-0

Willem II-coach Zeljko Petrovic emotioneel langs de lijn in de degradatiederby tegen RKC.

WIL-RKC 26' Van Beek kopt op de lat

Op 14 februari 2016 maakte Sven van Beek voor het laatst een doelpunt in de eredivisie. En het scheelde maar een haar of hij had een einde gemaakt aan die reeks.

De oud-Feyenoorder springt met zijn hele hebben en houwen naar de bal uit een corner en kopt de bal snoeihard op de lat!

Willem II-RKC Waalwijk 0-0

WIL-RKC 20' Publiek schreeuwt Willem II naar voren

De sfeer zit er lekker in in Tilburg. Er wordt gezongen, gejoeld en gefloten op de tribunes en dat klinkt als muziek in de oren. Er zijn inmiddels twintig minuten gespeeld en net zagen we RKC voor het eerst voor het doel van Willem II. Veel had dat niet om het lijf.

Dan is Willem II al een stuk dichter bij de 1-0 geweest. Na de afgekeurde treffer van Wriedt in de eerste minuten en de scrimmage voor het Waalwijkse doel zagen we ook dat Pavlidis een paar centimeter tekortkwam om een goede voorzet in te koppen. En net moest Lamprou zich strekken op een venijnig schot van Köhn. Maar ook die kans leverde geen treffer op.

Willem II heeft de overhand in deze eerste helft, RKC moet de rug rechten.

Willem II-RKC Waalwijk 0-0

Giggs ook als bondscoach niet naar EK

Als voetballer van Wales speelde Ryan Giggs, ondanks zijn enorme status als aanvaller van Manchester United, nooit op een eindtoernooi. Als bondscoach leek daar deze zomer verandering in te komen. Niet dus.

Ryan Giggs is namelijk aangeklaagd voor mishandeling van twee vrouwen. De voetbalbond van Wales meldde daarop in een statement dat Giggs "in het licht van dit besluit" geen bondscoach is op het komende EK.

Assistent Robert Page leidt de ploeg op het eindtoernooi, geassisteerd door Albert Stuivenberg. Lees verder.

Ryan Giggs

WIL-RKC 8' En weer een kans voor Willem II

Kun je het een kans noemen? Na een hoekschop van de Tilburgers blijft de bal liggen in het strafschopgebied. De scrimmage eindigt met een schotje, dat vlak voor de neus van doelman Lamprou smoort in de drukte. Daar komt RKC goed weg.

Willem II-RKC Waalwijk 0-0

WIL-RKC Nog even de stand in de eredivisie

Stand eredivisie

WIL-RKC 5' Buitenspelgoal

Al binnen vijf minuten kan het publiek in Tilburg juichen als Wriedt van dichtbij scoort. Er was echter al gevlagd vanwege buitenspel.

Willem II-RKC Waalwijk 0-0

WIL-RKC - Aftrap in Tilburg

De bal rolt Willem II-RKC in Tilburg.

WIL-RKC - Met bord op schoot

Supporters op de tribune in Tilburg bij het duel tussen Willem II en RKC Waalwijk

WIL-RKC OPSTELLINGEN

Om 18.45 uur begint in Tilburg de degradatiekraker tussen Willem II en streekgenoot RKC Waalwijk. Dit zijn de opstellingen van beide ploegen.

  • NOS
    De opstelling van Willem II voor het duel met RKC Waalwijk.
  • NOS
    De opstelling van RKC voor het duel met Willem II.

Acht duels vanavond in de eerste divisie

Het programma in de eerste divisie, met acht duels die op het programma staan.

Jong PSV-Top Oss gaat niet door vanwege een aantal coronabesmettingen in de selectie van de Eindhovenaren, die nu tot en met dinsdag in quarantaine zitten.

FC Utrecht haalt Griekse aanvaller (21)

FC Utrecht heeft de Griek Anastasios Douvikas voor vier seizoenen aan zich verbonden. De 21-jarige aanvaller komt in juni over van Volos NFC, waar hij dit seizoen 13 keer scoorde in 32 duels.

Douvikas maakte tien van zijn dertien goals in de Griekse competitie en werd daarmee de jongste speler die in de nationale competitie tien goals of meer heeft gescoord.

Interlanddebuut

Hij maakte in maart onder bondscoach John van 't Schip zijn debuut als international in de door Griekenland gewonnen oefenwedstrijd tegen Honduras (2-1).

Douvikas, die naar verluidt ook in de belangstelling van Anderlecht stond, werd na het seizoen 2017/2018 verkozen tot Grieks talent van het jaar.

Vitesse zonder Eli Dasa, Wittek en Rasmussen tegen Feyenoord

Trainer Thomas Letsch kan zonder in het topduel met Feyenoord (aftrap 16.45 uur) geen beroep doen op Eli Dasa, Maximilian Wittek en de geschorste Jacob Rasmussen, die rood kreeg in de bekerfinale tegen Ajax. Dasa en Wittek zijn niet fit.

"Het is goed om een dergelijke wedstrijd te hebben na de verloren bekerfinale", vertelt Letsch tegen ESPN. "We hebben in de bekerfinale soms goed gespeeld en daarom kunnen we met vertrouwen naar Feyenoord afreizen. We zijn sterk, daarom staan we ook voor Feyenoord op de ranglijst."

Manchester City heeft De Bruyne al terug voor bekerfinale

Manchester City kan zondag in de finale van de League Cup (aftrap 17.30 uur) tegen Tottenham Hotspur weer beschikken over Kevin De Bruyne.

De Belgische aanvoerder liep vorige week in het verloren duel met Chelsea in de halve finales van de FA Cup (0-1) een voetblessure op. De Bruyne herstelde sneller dan verwacht en trainde vrijdag alweer mee.

Ook spits Sergio Aguëro stond weer op het trainingsveld. De Argentijn, die City na dit seizoen verlaat, ontbrak de laatste vier wedstrijden vanwege fysieke problemen.

Alleen Clasie onzeker bij AZ voor topper tegen Ajax

AZ werkt met een nagenoeg volledige selectie toe naar de topper van zondag tegen Ajax. Alleen de inzetbaarheid van middenvelder Jordy Clasie is twijfelachtig. Aanvoerder Teun Koopmeiners keert na een schorsing terug in de ploeg van trainer Pascal Jansen.

"Onze ploeg is hartstikke fit", zegt Jansen. "Dat komt mede door het feit dat we ons slechts hoeven te concentreren op één duel in de week en veel kunnen trainen. Alleen Clasie is een vraagteken, hij had aan het begin van de week even een momentje."

Bij de laatste wedstrijd, twee weken geleden tegen Sparta (2-0), nam Clasie als vervanger van Koopmeiners de openingstreffer voor zijn rekening. AZ heeft met nog vijf duels te gaan 12 punten minder dan koploper Ajax.

AZ viert de goal van Jordy Clasie tegen Sparta

Schmidt verwacht dat Götze bij PSV blijft

Trainer Roger Schmidt van PSV verwacht dat spelmaker Mario Götze ook volgend seizoen bij PSV speelt.

"Ik kan niet voor hem spreken, maar mijn gevoel is dat hij hier gelukkig is en dat PSV een goede stap voor hem is geweest", zei Schmidt vandaag tegen het Eindhovens Dagblad.

"Helaas heeft hij wat blessures gehad en dat vertraagde het proces van zijn ontwikkeling. Ik ben ervan overtuigd dat we goede kansen hebben dat hij hier komend seizoen opnieuw speelt."

Götze heeft bij PSV een contract tot met medio 2022, waarin onder meer een gelimiteerde transfersom is opgenomen.

Mario Götze

Advocaat: 'Super League komt weer terug, hoor'

Dick Advocaat liet op de persconferentie ook zijn licht schijnen over de deze week veelbesproken Super League.

"Het is leuk hoe het is geëindigd, maar het komt over drie-vier jaar gewoon terug", verwacht Advocaat. "Iedereen zoekt naar het grote geld. En zeker clubs zoals Barcelona of Real Madrid die altijd een schuld van 500 of 600 miljoen euro hebben. Je ziet nu ook de reacties van de voorzitters van Real Madrid en Barcelona, zij willen het nog niet opgeven"

De grote weerstand tegen de Super League komt volgens Advocaat misschien ook wel door een slechte communicatiestrategie van de Super League-clubs.

"De voorzitter van Madrid zei het ook: 'misschien hebben we ons niet goed voorbereid, hoe we dit verhaal moesten vertellen'. Het verhaal op zich, is natuurlijk heel bepalend."

Advocaat: 'Die Super League komt over een paar jaar weer terug'

Advocaat heeft fitte selectie

Feyenoord speelt zondag in De Kuip vanaf 16.45 uur de topwedstrijd tegen Vitesse, waarin de vierde plaats op het spel staat.

Die plek is, door de eindzege van Ajax in het bekertoernooi, extra interessant geworden omdat het recht geeft op directe plaatsing voor Europees voetbal (Conference League)

"Behalve Bart Nieuwkoop, die een terugslag met zijn knieblessure heeft, is iedereen fit", laat Advocaat weten.

'Vijf finales'

"Er komen vijf finales, daar komt het gewoon op neer. We zullen van Vitesse moeten winnen om de rest van het seizoen nog glans te geven."

Advocaat was naar eigen zeggen onder de indruk van Vitesse in de bekerfinale, die afgelopen zondag door Ajax werd gewonnen.

"Ik vond Vitesse de eerste twintig minuten beter, in tegenstelling tot wat de media schreven. Zij kregen toen twee-drie goede kansen."

Advocaat: 'Ik vond Vitesse in de eerste 20 minuten beter dan Ajax'

Groningen zaterdag zonder Robben naar PSV

Arjen Robben moet zaterdag het duel met zijn oude club PSV aan zich voorbij laten gaan. De 37-jarige aanvaller van FC Groningen is niet fit genoeg voor het treffen met de nummer 2 van de eredivisie.

"Robben reist niet mee naar PSV om zich met een individueel programma te richten op de thuiswedstrijd van FC Groningen, volgende week tegen Sparta Rotterdam", melden de Groningers.

PSV en FC Groningen treffen elkaar zaterdag om 18.45 uur in Eindhoven.

Robben stond vandaag overigens wel gewoon op het trainingsveld bij Groningen, zo blijkt uit de onderstaande tweet:

Schmidt: 'Misschien was Van der Kuijlen wel beter dan Romario en Ronaldo'

"Iedereen heeft het hier over Romario en Ronaldo, maar Willy van der Kuijlen was misschien wel de beste spits die ooit voor PSV heeft gespeeld", reageert PSV-coach Roger Schmidt tegen Omroep Brabant op het overlijden van de legendarische voetballer.

Van der Kuijlen, de eredivisietopscorer aller tijden met 311 goals, overleed afgelopen maandag op 74-jarige leeftijd aan de gevolgen van Alzheimer.

"Hij was een fantastische ambassadeur voor de club. Hopelijk kunnen we hem zaterdag in de wedstrijd tegen Groningen een gepast eerbetoon geven", aldus Schmidt over 'Mister PSV'.

Uitvaart Van der Kuijlen vanaf 12.00 uur

De uitvaart van Van der Kuijlen is zaterdag vanaf 12.00 uur in het Philips Stadion en wordt door een beperkt aantal gasten bijgewoond. De begrafenis is ook live te volgen via YouTube en via www.psv.nl/misterpsv.

'Iedereen heeft het over Romario en Ronaldo, maar Van der Kuijlen was misschien de beste'

Bayern heeft Lewandowski terug voor kampioenswedstrijd

Bayern München heeft Robert Lewandowski terug voor de kampioenswedstrijd van zaterdag tegen 1. FSV Mainz 05.

De Poolse topscorer ontbrak de afgelopen weken vanwege een knieblessure, opgelopen bij de nationale ploeg in de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Andorra.

Lewandowski hervatte deze week de training en behoort tot de selectie van de vertrekkende trainer Hansi Flick voor het duel met Mainz.

Bayern verzekert zich met een zege van de negende landstitel op rij en de 31ste in totaal.

Robert Lewandowski

'EK-duels in Sint-Petersburg en Sevilla, Bilbao en Dublin geschrapt'

Volgens diverse internationale media krijgen Sint-Petersburg en Sevilla (extra) wedstrijden op het EK, dat van 11 juni tot en met 11 juli wordt afgewerkt.

Sevilla, dat in tegenstelling tot Bilbao wel fans bij de EK-duels kan garanderen, zal de drie wedstrijden van Spanje en een duel uit de achtste finales huisvesten.

Ook oud-voetballer een vice-voorzitter Zbigniew Boniek van de UEFA laat op Twitter "officieel" weten dat Sevilla en Sint-Petersburg (extra) EK-duels hebben gekregen.

Ajax bevestigt transfer Pasveer: contract voor twee jaar

Ajax heeft de transfer van doelman Remko Pasveer bevestigd. De 37-jarige doelman van Vitesse tekent voor twee jaar bij de club uit Amsterdam.

Het is nog onduidelijk in welke rol Pasveer komend seizoen bij Ajax binnenstapt. De club beschikt ook nog over de geschorste André Onana, Kjell Scherpen en hoopt ook Maarten Stekelenburg met een nieuwe verbintenis aan boord te houden.

"Ik heb ook mijn ambities. Ik ben blij als sportman dat ik deze kans krijg", laat Pasveer in een reactie weten.

Pasveer naar Ajax: 'Goed om jezelf te blijven vernieuwen'

Ook investeerder JPMorgan trekt zich terug uit Super League

Ook de Amerikaanse bank JPMorgan heeft zich van de plannen voor een Europese Super League gedistantieerd.

De bank was met een bedrag van 3,5 miljard euro de grootste geldschieter van het project, dat nu definitief dood en begraven lijkt.

"Het is wel duidelijk dat we verkeerd hebben ingeschat hoe deze deal in de voetbalgemeenschap zou vallen en welke impact het allemaal zou hebben. We zullen hiervan leren", verontschuldigt JPMorgan zich bij monde van een woordvoerder.

PSV met fitte groep richting duel met Groningen

PSV heeft in alle rust en zonder blessures toe kunnen werken naar de competitiewedstrijd tegen FC Groningen van zaterdagavond (aftrap 18.45 uur).

Trainer Roger Schmidt zag de afgelopen periode Armando Obispo, Lars Unnerstall en Marco van Ginkel even wegvallen door ziekte, maar het drietal is beschikbaar voor zaterdagavond.

De Eindhovenaren, die met AZ strijden om de tweede plaats in de eredivisie, missen wel nog de langdurig geblesseerden Ryan Thomas, Richie Ledezma, Érick Gutiérrez, Mauro Júnior en Maxi Romero.

Roger Schmidt

Van Polen tekent bij; vijftiende seizoen bij PEC in aantocht

Bram van Polen is ook komend seizoen in het shirt van PEC Zwolle te bewonderen.

De aanvoerder bereikte met de club een akkoord over een nieuwe eenjarige verbintenis en is daardoor voor het vijftiende seizoen actief bij PEC.

Het nieuws werd door Zwolle uitgebreid gevierd en zelfs voormalig PEC-speler en PSV'er Ryan Thomas deed een duit in het zakje.

KNVB-directeur Gudde gaat met de schaal naar Alkmaar

KNVB-directeur Eric Gudde gaat vrijdagavond met de kampioensschaal in zijn auto naar Alkmaar, waar SC Cambuur kampioen kan worden van de eerste divisie.

Cambuur-trainer Henk de Jong adviseerde Gudde eerder om de schaal niet persoonlijk te komen uitreiken vanwege alle commotie van vorig jaar toen de KNVB besloot het seizoen zonder promotie/degradatie af te breken, terwijl Cambuur op weg was naar de eredivisie.

Een woordvoerder van de KNVB laat weten dat Gudde echter 'gewoon' naar Alkmaar gaat, omdat het uitreiken van de kampioensschaal tot de verantwoordelijkheden behoort van de directeur betaald voetbal.

Is Gudde nou wel of niet welkom om Cambuur de schaal uit te reiken?

Willem II-supporters nog in spanning

Willem II kan nog geen duidelijkheid geven over de uitslagen van de coronatests, die voor de 2.000 fans nodig zijn om al dan niet toegang te krijgen tot het stadion.

Alle tests zijn wel afgenomen, maar lang niet alle fans hebben vanwege een technische storing de uitslag gekregen. De club zegt er uiteraard alles aan te doen om zijn supporters vanavond te kunnen ontvangen.

Utrecht-voetballer Kerk slachtoffer cyberpesten

Cyberpesten of 'cyber bullying' is op social media nog altijd een veelvoorkomend probleem. Ook sporters krijgen dikwijls via diverse online platforms te maken met berichten van anonieme personen waarin ze uitgescholden of onheus bejegend worden.

Voetballer Gyrano Kerk van FC Utrecht deelt via Instagram een bericht waarin hij wordt uitgescholden. "Stop ermee. Wat is dit voor gezeik", aldus Kerk.

Duitse bekerfinale in Berlijn zonder publiek

De Duitse bekerfinale wordt volgende maand zonder publiek gespeeld. De eindstrijd is op 13 mei in Berlijn en gaat tussen de winnaars van de halve finales Werder Bremen-RB Leipzig en Borussia Dortmund-Holstein Kiel (Tweede Bundesliga).

Volgens de plaatselijke autoriteiten is het half mei nog niet mogelijk om toeschouwers toe te laten bij sportwedstrijden in Duitsland, dat zich momenteel in de derde coronagolf bevindt.

Sinds de herfst van 2020 worden alle voetbalwedstrijden in Duitsland achter gesloten deuren gespeeld.

De strijd in de kelder van de eredivisie

Waar de strijd om het landskampioenschap dit weekend misschien al beslist wordt, zal het onderin de ranglijst vermoedelijk tot aan de laatste speeldag spannend blijven.

Uit het rijtje RKC Waalwijk, Willem II, VVV-Venlo, FC Emmen en ADO Den Haag zullen er twee rechtstreeks degraderen en komt één ploeg in de nacompetitie terecht.

Er staan nog vijf speelronden op het programma. Wie speelt tegen wie? En wat zijn de perspectieven?

Cambuur-selectie vanuit helikopter gehuldigd

SC Cambuur kan - na de eredivisiepromotie van afgelopen zaterdag - vrijdagavond ook het kampioenschap in de eerste divisie veiligstellen.

Bij een gelijkspel van De Graafschap (thuis tegen Almere City) zijn de Leeuwarders zeker van de titel. Cambuur gaat op bezoek bij Jong AZ.

'Leeuwarden moet geel-blauw kleuren'

Het is ook al bekend dat de selectie van Cambuur op zaterdag 1 mei de promotie en het kampioenschap vanuit een helikopter gaat vieren.

"In overleg met Cambuur en de spelers hebben we een alternatief gevonden", zegt burgemeester Sybrand Buma tegen de Leeuwarder Courant. "In twee helikopters zal de selectie op 1 mei over de stad vliegen."

"En we vragen de supporters om met zoveel mogelijk geel-blauwe vlaggen en spandoeken op huizen en in tuinen de stad te kleuren. Als huldiging van het team."

De spelers van Cambuur vierden vorige week na het duel met Helmond Sport al een feestje nadat de promotie officieus was behaald

München kan toch voetbalfans ontvangen op EK

München mag toch voetbalfans ontvangen bij de wedstrijden van het EK die in de Duitse stad worden gespeeld.

Kort voor aanvang van de bestuursvergadering van de UEFA, waarin het uitvoerend comité beslissing neemt over het EK, kondigde de Duitse voetbalbond DFB aan dat München naar verwachting minimaal 14.500 toeschouwers kan huisvesten in de Allianz Arena, het stadion van Bayern München dat een capaciteit heeft van 70.000 bezoekers.

De regering van de deelstaat Beieren heeft daar toestemming voor gegeven. In eerste instantie wilde het gemeentebestuur van München geen garanties bieden.

De Duitse stad dreigde daarom de organisatie van vier EK-duels (drie groepswedstrijden en een kwartfinale) kwijt te raken.

Begin deze maand moesten de twaalf gastlanden van het EK aan de Europese federatie UEFA laten weten hoeveel fans ze naar verwachting komende zomer kunnen ontvangen.

De Allianz Arena van Bayern München

Eredivisie: stand en programma speelronde 30

Paniek om coronatests door storing

Door een storing hebben nog lang niet alle 2.000 fans een testbewijs om vrijdagavond toegelaten te worden in het stadion voor Willem II-RKC Waalwijk.

Bij alle eredivisieduels van deze speelronde mogen de thuisclubs een beperkt aantal toeschouwers naar binnen laten, in het kader van een grootschalige landelijke pilot.

Vrijwel alle bezoekers moeten vooraf een sneltest doen en mogen naar binnen als ze negatief testen op het coronavirus. Alleen kinderen tot en met 11 jaar mogen zonder test naar binnen.

Willem II-RKC zou om 20.00 uur beginnen, maar is in verband met de avondklok en het toestaan van publiek vervroegd naar 18.45 uur.

Utrecht bezorgt Ajax domper

Een kampioenswedstrijd tegen AZ voor 7.500 toeschouwers in de Johan Cruijff Arena, voor Ajax is dat scenario na het 1-1 gelijkspel van donderdag tegen FC Utrecht ineens ver weg.

Als PSV zaterdag thuis van FC Groningen wint, moeten de Amsterdammers nog minimaal een week wachten op de 35ste landstitel.

Bekijk de samenvatting van Ajax - FC Utrecht

Onderzoek naar betaald voetbal in Engeland na Super League-rel

De Engelse regering heeft naar aanleiding van de Super League-rel een alomvattend onderzoek naar het Engelse betaald voetbal gelast. De regering overweegt om een nieuwe toezichthouder in het leven te roepen en de screeningseisen voor eigenaren van betaaldvoetbalclubs aan te scherpen.

In het onderzoek wordt ook gekeken naar manieren om supporters meer inspraak in hun clubs te geven. Daarnaast wordt gezocht naar mogelijke ingrepen om de identiteit van Britse betaaldvoetbalclubs te beschermen.

De regering hoopt dat het schandaal rond de gespatte Super League-plannen voor verandering zorgt. Zes clubs uit de Premier League wilden aanvankelijk meedoen met de Super League: Arsenal, Chelsea, Liverpool, Manchester City, Manchester United en Tottenham FC.

'Remko Pasveer op weg naar Ajax'

Remko Pasveer is volgens diverse media op weg naar Ajax. Wat betekent dit voor de positie van André Onana? De contractbesprekingen werden onlangs gestaakt en de Amsterdamse club heeft al Maarten Stekelenburg en Kjell Scherpen in de selectie.

Pasveer was zondag de grote uitblinker bij Vitesse, dat de bekerfinale met 2-1 van de Amsterdammers verloor. De 37-jarige Pasveer kon zijn contract in Arnhem verlengen, maar liet donderdag weten niet tevreden te zijn over de aanbieding.

Remko Pasveer

Noodlijdend Bordeaux vraagt uitstel van betaling aan

De toekomst van de Franse voetbalclub Bordeaux ziet er somber uit. De directie heeft uitstel van betaling moeten aanvragen nadat eigenaar King Street, een investeringsmaatschappij, had aangekondigd geen geld meer in de club te willen steken. De grootaandeelhouder ondersteunde Bordeaux sinds de overname met een bedrag van ongeveer 46 miljoen euro.

De landskampioen van 2009 worstelt met een grote schuldenlast. Door de coronacrisis zijn er veel inkomsten bij Bordeaux weggevallen. Ook de opbrengsten uit de tv-rechten vielen sterk terug vanwege een faillissement van het zendgemachtigde bedrijf.

Met de hulp van een toezichthouder hoopt de clubleiding op korte termijn een structurele oplossing te vinden voor de huidige crisissituatie. Bordeaux neemt momenteel de zestiende plek in op de ranglijst van Ligue 1 en staat vijf punten boven de degradatiezone.

Brabantse derby uitverkocht

De wedstrijd tussen Willem II en RKC is overigens uitverkocht.

Niet helemaal natuurlijk, in coronatijd, maar vanwege een Fieldlab-experiment wordt er dit weekend weer een beperkt aantal supporters toegelaten in de stadions. In Tilburg zijn dat er 2.000 en de beschikbare kaarten vonden gretig aftrek.

In Tilburg zijn 2.000 supporters welkom

Goedemorgen!

Het wordt een dag met veel voetbalnieuws. We blikken zoals gebruikelijk vooruit op de aankomende wedstrijden in de eredivisie, speelronde 30 alweer.

Maar ook is er nieuws vanuit de UEFA, over de definitieve speelsteden over het EK. En over de clubs die een onafhankelijke Super League willen opzetten. Een plan dat deze week al na een paar dagen leek te stranden, maar waarover het laatste woord nog lang niet gewisseld is.

En om 18.45 uur rolt de bal in Tilburg, bij de Brabantse derby Willem II-RKC Waalwijk. Belangrijk voor de strijd onderin.