NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Adviesgroep: vaccinatie bij zwangerschap is veilig • 'Kerkdiensten weer met bezoekers'

 • Welkom in het liveblog van vrijdag 23 april. Hier vind je al het coronanieuws uit binnen- en buitenland.
 • Kerkenkoepel: diensten vanaf volgende week weer mogelijk.
 • 9292 nieuwe positieve tests vastgesteld.
 • Artsen moeten in bepaalde gevallen toch AstraZeneca toedienen aan mensen onder de 60 jaar, zegt KNMG.
 • Mensen geboren in 1955 kunnen prik krijgen.
Liveblog gesloten
 • Advies: alle zwangere vrouwen kunnen worden gevaccineerd

  Zwangere vrouwen kunnen zich veilig laten inenten met het coronavaccin. Dat adviseert een werkgroep van de Federatie Medisch Specialisten (FMS), bestaande uit afgevaardigden van onder meer het RIVM en de beroepsverenigingen voor verloskundigen en kindergeneeskunde. Voorheen gold het advies om alleen kwetsbare vrouwen met onderliggende ernstige aandoeningen te vaccineren.

  Volgens de FMS hebben ervaringen uit de Verenigde Staten, waar al zo'n 90.000 zwangere vrouwen zijn gevaccineerd, aangetoond dat inenten niet tot "noemenswaardige bijwerkingen" leidt. Ook heeft de Gezondheidsraad geconcludeerd dat de vaccins niet in borstvoeding terecht kunnen komen.

  In het advies staat wel dat de voorkeur uitgaat naar een zogeheten mRNA-vaccin. Pfizer en Moderna werken met die techniek, AstraZeneca en Janssen leveren vectorvaccins.

 • Ook in VS advies om inentingen met Janssen-vaccin te hervatten

  Een adviespanel van het CDC, de Amerikaanse tegenhanger van het RIVM, heeft aanbevolen het gebruik van het Janssen-vaccin te hervatten. Volgens de gezondheidsautoriteiten wegen de voordelen van het middel op tegen de zeer zeldzame bijwerkingen. Zeer waarschijnlijk neemt de Amerikaanse overheid het advies over.

  Het gebruik van het vaccin in de VS werd vorige week opgeschort nadat zes mensen na inenting te maken kregen met bloedstolsels in combinatie met een laag aantal bloedplaatjes. In totaal hebben zo'n zeven miljoen Amerikanen het Janssen-vaccin ontvangen.

  De farmaceut besloot vervolgens de levering van vaccins aan Europese landen op te schorten. Het Europees Medicijnagentschap (EMA) maakte afgelopen week bekend dat het middel veilig is. Sinds woensdag is het Janssen-vaccin onderdeel van de Nederlandse vaccinatiecampagne.

 • Gevaccineerd worden onder een blauwe walvis

  Inwoners van New York kunnen sinds vandaag worden gevaccineerd op een opmerkelijke plek. In een hal van het Museum of Natural History is een vaccinatielocatie ingericht onder een walvis-replica van dertig meter lang.

  Op een vin van de blauwe walvis is voor de gelegenheid een pleister geplakt, als verwijzing naar de pleisters die mensen na de vaccinatie op hun arm krijgen geplakt.

  De nieuwe locatie bleek direct populair. Dat komt mede door het nieuwe vaccinatiebeleid dat vandaag in New York is ingegaan: burgemeester De Blasio maakte bekend dat het in de hele stad niet meer nodig is om een afspraak te maken.

  De walvis is bijna dertig meter lang AFP
 • Inschattingsfout van Zwolse huisarts; tientallen coronaprikken in prullenbak

  Een foto van zijn prullenbak die een huisarts uit Zwolle gisteren plaatste op Twitter heeft tot flink wat reuring geleid. Op de foto is te zien dat de arts tientallen vaccins van AstraZeneca moest weggooien omdat er te weinig mensen kwamen opdagen voor een prik. "Er zijn twee dingen misgegaan", blikt huisarts Marco Blanker een dag later terug bij RTV Oost.

 • Kerkenkoepel: diensten weer mogelijk met bezoekers

  Kerkenkoepel CIO zegt dat kerken vanaf volgende week woensdag weer diensten kunnen houden met bezoekers. Het aangepaste advies is opgesteld na overleg met demissionair minister Grapperhaus. Voor kleinere kerken geldt een advies van maximaal dertig bezoekers en in kerken met meer dan 300 zitplaatsen mag 10 procent worden bezet.

  Bij de deze week aangekondigde coronaversoepelingen werden kerken niet expliciet genoemd, maar het CIO ging wel in overleg met Grapperhaus om te spreken over de mogelijke gevolgen voor de eerder opgestelde 'routekaart' voor kerken. Daaruit volgde de conclusie dat een versoepeling mogelijk is per 28 april, de datum waarop ook bijvoorbeeld de terrassen weer opengaan.

  "Dit betekent dat het advies om zoveel mogelijk uitsluitend digitale kerkdiensten te houden komt te vervallen", stelt het CIO. Wel blijft het "aanbeveling verdienen" om de dienst ook digitaal te blijven aanbieden. "Ook past dit in de kwetsbare situatie waarin we ons nog bevinden."

  Kerken hoeven zich niet te houden aan het advies van het CIO, een organisatie waarbij vrijwel alle grote kerkgenootschappen in Nederland zijn aangesloten. Zo zijn er kerken die gedurende de gehele coronatijd open zijn gebleven.

  Het CIO zegt dat minister Grapperhaus de kerken uitdrukkelijk vraagt om terughoudend om te gaan met de versoepeling. Vooral aan grotere kerken wordt gevraagd om het aantal bezoekers stapsgewijs uit te breiden.

 • Gebiedsverboden Museumplein dit weekend niet gehandhaafd

  De Amsterdamse politie zal komend weekend niet handhaven op de gebiedsverboden voor het Museumplein die eind vorige maand werden opgelegd aan honderden betogers. Dat heeft het Openbaar Ministerie besloten omdat de rechter in acht gevallen heeft bepaald dat het gebiedsverbod moet worden ingetrokken.

  De politie hield op 28 maart ruim 300 mensen aan die bij een protest tegen de coronamaatregelen de oproep negeerden om weg te gaan. Het OM legde aan hen allemaal een gebiedsverbod op voor ongeveer tien weekends. Een groot deel van de demonstranten ging daartegen in beroep.

  In acht zaken zijn de bezwaren vandaag gegrond verklaard. Het OM heeft volgens de rechtbank niet duidelijk genoeg aangegeven waarom die mensen zich de komende tijd opnieuw schuldig zouden maken aan ernstige verstoring van de openbare orde. Van grote vrees voor herhaling is dan ook geen sprake, zegt de rechtbank.

  Het OM heeft naar eigen zeggen "kennisgenomen" van de uitspraak van de rechtbank, en voor komend weekend besloten om niet te handhaven op alle ruim 300 opgelegde gebiedsverboden. De komende week wordt bepaald of dat daarna wél weer zal gebeuren.

  Overigens lijkt het uitgesloten dat het Museumplein komend weekend weer het toneel zal zijn van een nieuwe demonstratie. Deze week is de gemeente Amsterdam begonnen met het vervangen van de grasmat. Het plein is afgezet met bouwhekken.

 • Honderden coronapatiënten liggen thuis aan de zuurstof, ontbreken in de cijfers

  Honderden coronapatiënten worden noodgedwongen thuis behandeld. Ze zijn dusdanig ziek dat ze aan de zuurstof moeten liggen en medicijnen mee naar huis krijgen. Zij ontbreken in de ziekenhuiscijfers, waar het kabinet zijn beleid op baseert, meldt Nieuwsuur.

 • Zeven sneltestbedrijven gaan meewerken aan Testen voor Toegang-proef

  Zeven sneltestbedrijven zijn aangewezen om volgende maand te gaan meewerken aan de proef Testen voor Toegang. Dat is de uitkomst van de aanbesteding die was gedaan door de stichting Open Nederland, die door het ministerie van Volksgezondheid is aangewezen om de proef te organiseren.

  Bij de Testen voor Toegang-proef kunnen mensen naar bepaalde evenementen als ze een negatief testbewijs kunnen overleggen. De proef begon deze maand en wordt de komende tijd verder uitgebouwd. Uiteindelijk moet dat leiden tot een landelijke capaciteit van 400.000 sneltests per dag.

  Tot dusverre werden de sneltests voor de proef allemaal uitgevoerd door één bedrijf, Lead Healthcare. Dat leidde tot onbegrip bij andere bedrijven, maar demissionair minister De Jonge zei dat daarvoor was gekozen om geen tijd te verliezen.

  Voor de aanbesteding voor het vervolg van de proef schreven zich 44 partijen in, waarvan er 17 voldeden aan de voorwaarden. Vandaag heeft een notaris per loting beslist welke zeven partijen aan de slag mogen in de zeven regio's. Er wordt nog nader bepaald op welke locaties teststraten worden ingericht of opgebouwd voor evenementen vanaf mei.

 • Meer trombose-meldingen na Janssen-vaccin vastgesteld in VS

  In de Verenigde Staten zijn nu in totaal vijftien meldingen binnengekomen van ongewone bloedstolsels bij mensen die het Janssen-vaccin hadden gekregen. Drie van hen zijn overleden, zegt de CDC, het Amerikaanse equivalent van het RIVM. Het gaat in alle gevallen om vrouwen.

  In de VS werd het gebruik van het Janssen-vaccin stilgelegd toen de eerste meldingen binnenkwamen van de mogelijke bijwerking. Het betrof toen acht meldingen, waaronder één sterfgeval. In totaal zijn in het land bijna acht miljoen Janssen-vaccinaties toegediend. De CDC besluit mogelijk vandaag nog of de inentingen in de VS worden hervat.

  In verschillende Europese landen, waaronder Nederland, werden de Janssen-vaccins ook enige tijd niet gebruikt vanwege de meldingen over ernstige trombose. Inmiddels heeft het Europese Medicijnagentschap vastgesteld dat het inderdaad gaat om een bijwerking, zij het een zeer zeldzame. Nederland besloot deze week om de vaccinaties met het Janssen-vaccin op te starten.

 • EMA: voordelen AstraZeneca wegen op tegen risico's voor alle leeftijden

  Het Europees Geneesmiddelenbureau blijft erbij dat de voordelen van het AstraZeneca-vaccin opwegen tegen de risico's van het coronavirus. Dat is het geval in alle leeftijdsgroepen, stelt het EMA na nieuw onderzoek.

  De voordelen van het vaccin nemen toe hoe ouder iemand is en hoe meer besmettingen er zijn, zegt het EMA. Nog steeds wordt aangeraden dat mensen de tweede dosis krijgen tussen de vier en twaalf weken na de eerste prik.

 • Artsenorganisatie: AstraZeneca in uitzonderingsgevallen naar 60-minner

  Artsen moeten in uitzonderingsgevallen toch het AstraZeneca-coronavaccin toedienen aan mensen onder de 60. Dat advies geeft artsenfederatie KNMG aan de beroepsgroep.

  Op last van het kabinet geven artsen het AstraZeneca-vaccin al enige weken niet meer aan 60-minners. Dat leidt er geregeld toe dat ze aan het eind van een dag noodgedwongen vaccins moeten weggooien.

  De KNMG wijst erop dat het op zichzelf niet verboden is om het vaccin te geven aan mensen onder de 60, aangezien het EMA goedkeuring heeft verleend voor toediening aan iedereen boven de 18 jaar. Het is onderdeel van de professionele standaard van artsen om in uitzonderingsgevallen een eigen afweging te maken, zegt de organisatie.

  Als een patiënt "om medische of sociale redenen" verzoekt om zo snel mogelijk het AstraZeneca-vaccin te krijgen, dan moet dit volgens de KNMG kunnen. Voorwaarden zijn wel dat de betreffende persoon niet op korte termijn in aanmerking komt voor een ander vaccin en dat het gaat om 'spillage', dus om vaccindoses die anders zouden worden weggegooid.

  Volgens de KNMG hoeven artsen niet bezorgd te zijn dat ze aansprakelijk worden gesteld als een prik onverhoopt verkeerd uitpakt. Verzekeraars zouden op dit gebied toezeggingen hebben gedaan.

 • Geen uitzondering voor kerk en moskee bij coronasluiting

  Burgemeesters krijgen de bevoegdheid om kerken en moskeeën te sluiten als daar vanwege corona een gevaar is voor de volksgezondheid. Het kabinet neemt een advies daarover van de Raad van State over.

  Het kabinet wil in de coronawet vastleggen dat een gemeente voor een periode van maximaal tien dagen bijvoorbeeld bedrijven, winkels en horecagelegenheden kan sluiten. Het wilde aanvankelijk een uitzondering maken voor levensbeschouwelijke gebouwen, vanwege het grondwettelijke recht op godsdienstvrijheid.

  De Raad van State redeneert nu echter dat die uitzondering niet mag worden gemaakt als er een ernstig risico is voor de onmiddellijke verspreiding van het coronavirus door een uitbraak.

  Demissionair minister De Jonge zegt dat hij het advies overneemt om de "onwenselijke situatie" te voorkomen dat een gebouw niet kan worden gesloten als de volksgezondheid daar wel om vraagt. Vanwege de scheiding tussen kerk en staat past de regering wel terughoudendheid bij dergelijk ingrijpen, stelt hij.

 • 9292 nieuwe coronabesmettingen, gemiddelde stijgt

  Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 9292 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 321 minder dan gisteren.

  Gemiddeld stijgt het aantal positieve coronatests wel: afgelopen week werden gemiddeld 8316 positieve tests per dag geregistreerd. Dat is een stijging van 11 procent vergeleken met een week eerder.

 • Ziekenhuisbezetting afgenomen, ook lichte daling op IC's

  In de ziekenhuizen is de bezetting afgenomen ten opzichte van gisteren. Er zijn dus meer patiënten uit het ziekenhuis ontslagen of overleden dan dat er werden opgenomen.

  Er liggen nu 2613 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 2682), van wie 837 op de IC (gisteren: 839), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding.

 • EU koopt 1,8 miljard doses Pfizer extra

  De Europese Commissie heeft afspraken gemaakt met vaccinproducent Pfizer/BioNTech over de levering van 1,8 miljard doses coronavaccin in de komende jaren. Het contract wordt de komende dagen getekend, zegt voorzitter Von der Leyen van de Europese Commissie.

  Van het vaccin zijn twee prikken nodig. De overeenkomst houdt in dat de 450 miljoen EU-burgers de komende jaren twee keer volledig gevaccineerd kunnen worden. De levering komt boven op de leveringen van 600 miljoen doses van Pfizer/BioNTech die voor dit jaar zijn afgesproken.

  Von der Leyen denkt dat 70 procent van de volwassen EU-burgers in juli gevaccineerd moet kunnen zijn dankzij de versnelde leveringen.

  NOS-correspondent Sander van Hoorn was bij de bekendmaking: