liveblog
NOS VoetbalAangepast

Ajax verovert twintigste KNVB-beker door goal in blessuretijd van Neres

De KNVB-bekerfinale tussen Ajax en Vitesse in De Kuip.

Kijk om 22.25 uur naar de terugblik in Studio Voetbal op NPO 1 of de livestream.

liveblog gesloten

Tot de volgende keer!

We houden ermee op hier in Hilversum. Komende donderdag gaat de bal weer rollen in de eredivisie, als Ajax de inhaalwedstrijd tegen FC Utrecht.

Tot die tijd zal er waarschijnlijk nog wel veel over de omstreden plannen voor een Europese Super League worden gesproken. Zelfs de Britse premier Boris Johnson heeft zich er via Twitter inmiddels al tegen gekeerd. Wordt dus ongetwijfeld vervolgd.

Ten Hag prijst mentale weerbaarheid Ajax na bekerwinst

Ajax-trainer Erik ten Hag was uiteraard een tevreden man na de bekerwinst en prijst met name de mentale weerbaarheid van zijn ploeg, na de Europese kater van donderdagavond.

Ten Hag prijst mentale weerbaarheid Ajax na bekerwinst

Letsch en Pasveer teleurgesteld na bekerfinale: 'Balen, het zat er niet in'

Trainer Thomas Letsch baalde van de manier waarop hij met Vitesse de bekerfinale van Ajax verloor: "Als je in blessuretijd nog een doelpunt tegen krijgt, dan is dat heel zuur", zei hij over de winnende treffer van David Neres. "Ik dacht al aan een verlenging."

Ook aanvoerder Pasveer baalde: "We leden te veel balverlies en speelden niet ons beste spel. Ik weet niet hoe dat komt. Misschien was het de spanning van een finale."

Letsch en Pasveer teleurgesteld na bekerfinale: 'Balen, het zat er niet in'

Verdeling Europese tickets na bekerzege Ajax

Met de winst van Ajax van de KNVB-beker is ook duidelijk geworden hoe de Europese tickets aan het einde van het seizoen worden verdeeld.

De kampioen plaatst zich rechtstreeks voor de groepsfase van Champions League. De nummer 2 mag aan de voorronden van de Champions League deelnemen.

Als Ajax - zoals valt te verwachten - de landstitel wint, begint het Europese avontuur van de nummer 3 in de play-offs om een plaats in de Europa League. De nummer 4 start in de derde voorronde van de nieuwe Conference League. De winnaar van de play-offs tussen de nummers 5 tot en met 8 van de competitie begint in de tweede voorronde van de Conference League.

Ondertussen in Engeland: United langs Burnley, Van de Beek valt in en levert assist

Manchester United heeft zich dankzij een 3-1 zege op Burnley steviger genesteld op de tweede plek in de Premier League. Dankzij de winst heeft de ploeg uit Manchester tien punten voorsprong op nummer drie Leicester City. Stadgenoot Manchester City is nog altijd de koploper met acht punten voorsprong op United.

Donny van de Beek, Edinson Cavani en Mason Greenwood

Knuffel voor de geblesseerde Blind

Ook de geblesseerde Daley Blind is aanwezig in De Kuip en kan delen in de Amsterdamse feestvreugde.

Daley Blind wordt enthousiast begroet door Davy Klaassen

Aanvoerder Tadic neemt namens Ajax KNVB-beker in ontvangst

Dan is het de beurt aan Ajax. Aanvoerder Tadic neemt de KNVB-beker in ontvangst, de kanonnen met confetti worden afgestoken, er klinkt harde muziek. Maar fans om de bekerwinnaars toe te juichen zijn er helaas niet.

Ajax viert feest na het uitreiken van de KNVB-beker

Spelers Vitesse krijgen medailles voor tweede plek

Als eerste krijgen de spelers van Vitesse hun medailles voor de tweede plek. Die worden zonder veel enthousiasme in ontvangst genomen.

Ajax wint voor twintigste keer KNVB-beker

Na vijf minuten blessuretijd is het voorbij: Ajax wint de bekerfinale met 2-1.

De laatste kans van de wedstrijd was een vrije trap voor Vitesse vanaf een mooie plek. Specialist Tannane is er al uit, Bazoer schiet over de muur, maar in de armen van Stekelenburg.

David Neres en Antony vieren feest

AJA-VIT - 90+1' Doelpunt voor Ajax!

In blessuretijd schiet invaller Neres de 2-1 binnen tegen de tien man van Vitesse.

Na een voorzet van Gravenberch komt de bal via Haller bij Neres, die simpel kan binnenschieten.

Ajax-Vitesse 2-1

Ajax viert feest na de 2-1 van David Neres

AJA-VIT - 86' Rode kaart Rasmussen, Vitesse met tien man

Rode kaart voor Vitesse! Rasmussen haalt de ontsnapte Antony van achteren onderuit en scheidsrechter Kuipers trekt rood. Vitesse moet met tien man verder.

Antony mag meteen gaan rusten en wordt vervangen door Neres. Klaassen wordt bij Ajax vervangen door Ekkelenkamp. Bij Vitesse maken Wittek en Tannane plaats voor Hajek en Darfalou.

Ajax-Vitesse 1-1

Jacob Rasmussen haalt Antony neer en krijgt daarvoor de rode kaart

AJA-VIT - 83' Bekerfinale stevent af op verlenging

Het is spannend in De Kuip, maar het wil niet echt sprankelen. Bij beide teams gaat er veel fout en doelpogingen zijn al een tijdje schaars. Met de 1-1 op het scorebord stevenen Ajax en Vitesse af op een verlenging.

Ajax-Vitesse 1-1

Ondertussen in de Women's Champions League: exit titelhouder Lyon

Na een heerschappij van bijna vijf jaar moeten de voetbalsters van Olympique Lyonnais afstand doen van de titel in de Women's Champions League. De Franse club verloor de thuiswedstrijd in de kwartfinales tegen Paris Saint-Germain met 2-1. Het eerste duel in Parijs was geëindigd in 1-0 voor Lyon.

Paris SG speelt in de halve finales tegen FC Barcelona, de club van international Lieke Martens. Bayern München, de club van aanvaller Lineth Beerensteyn, neemt het op tegen Chelsea.

AJA-VIT - 74' Weer eens een kansje voor Ajax

Er gebeurde een tijdje even niet zoveel in Rotterdam, maar daar was dan toch weer eens een doelpoging van Ajax. Antony haalt uit vanaf de rand van het strafschopgebied, maar de bal gaat (niet voor het eerst) recht op Pasveer af.

Het aantal gele kaarten is ondertussen opgelopen naar drie: ook Touré en Wittek zijn door scheidsrechter Kuipers op de bon geslingerd.

Wissel bij Ajax: Schuurs vervangt Rensch.

Ajax-Vitesse 1-1

AJA-VIT - 65' Geel Tannane, Openda eruit

De eerste gele kaart van de wedstrijd is voor Tannane, na een forse overtreding op Rensch.

Bij Vitesse gaat Openda, die na zijn goal in de eerste helft last had van zijn hamstring, er alsnog af. Touré is zijn vervanger.

Ajax-Vitesse 1-1

AJA-VIT - 60' Ajax krijgt kansen na rust

De kansen zijn sinds de rust voor Ajax, dat iets beter uit de kleedkamers lijkt te zijn gekomen van Vitesse. Net was er weer eentje: Tadic kopte terug, Bazoer haalde halfbakken weg bij de doellijn, waarop Gravenberch een schietkans kreeg. De poging ging echter recht op Pasveer af, die kan oppakken.

Ajax-Vitesse 1-1

AJA-VIT - 50' Tweede kans Ajax na rust

Na vijf minuten is er de tweede kans voor Ajax sinds de rust: Antony krult de bal beheerst net naast.

Ajax-Vitesse 1-1

Riecheldy Bazoer in duel met Sébastien Haller

AJA-VIT - Tweede helft begonnen

De tweede helft is begonnen in de bekerfinale tussen Ajax en Vitesse. De stand is 1-1. Bij Vitesse is de aangeslagen Dasa vervangen door Oroz.

Meteen na rust is er al een grote kans voor Ajax. Klaassen krijgt de bal met enig geluk klaar om te schieten, maar Wittek en Pasveer maken zijn poging onschadelijk.

Ondertussen in Spanje: Atlético Madrid krikt vertrouwen op

Atlético blijft leider in de Primera Division. De koppositie van de Madrilenen is de laatste weken in gevaar gekomen, maar met hekkensluiter Eibar werd betrekkelijk eenvoudig afgerekend (5-0).

Marcos Llorente en Ángel Correa vieren de 4-0

RUST - Het staat 1-1 bij Ajax-Vitesse

Het is rust bij de bekerfinale in De Kuip. Het staat 1-1 bij Ajax-Vitesse.

AJA-VIT - 40' De rust nadert in De Kuip

De rust nadert na een afwisselende eerste helft. Vitesse begon sterk, toen scoorde Ajax en hadden de Amsterdammers een sterke fase, toen scoorde Vitesse en is de boel weer enigszins in evenwicht.

Wel was er net nog een grote kans voor Tadic, die een voorzet van Antony bij de tweede paal maar nét mist.

Ajax-Vitesse 1-1

Jacob Rasmussen in duel met Antony

AJA-VIT - 30' DOELPUNT VITESSE

Openda schiet de gelijkmaker binnen voor Vitesse in de bekerfinale uit een voorzet van Broja. Het is 1-1 in de Kuip! Martínez gaat in de fout, Broja gaat ervandoor en die legt de bal pasklaar voor Openda. Die grijpt na de goal naar zijn hamstring, maar lijkt wel door te kunnen gaan.

Sinds de 1-0 was Ajax heer en meester geworden in de finale en was het eigenlijk wachten op de 2-0. Zo was Klaassen nog dicht bij een goal. Maar ineens is het toch Vitesse dat scoort.

Ajax-Vitesse 1-1

Loïs Openda juicht na zijn gelijkmaker

AJA-VIT - 23' DOELPUNT AJAX

Na een sterk begin van Vitesse kwam Ajax steeds beter in de wedstrijd en maakt Gravenberch er 1-0 van.

Na een voorzet van rechts komt de bal met enig toeval voor de voeten van Gravenberch, die vervolgens uithaalt, hoog in de korte hoek.

Ajax-Vitesse 1-0

Ryan Gravenberch springt en juicht na zijn goal

AJA-VIT - 20' Vitesse sterk, eerste kans Ajax

Vitesse is de betere ploeg in de eerste twintig minuten in De Kuip en is al een paar keer dreigend opgedoken rond Stekelenburgs strafschopgebied.

Maar de beste kans tot nu toe was in de twintigste minuut van Ajax. Tadic en Klaassen combineren in het volle strafschopgebied met Gravenberch als eindstation. Zijn schot mist echter kracht, Pasveer redt.

Ajax-Vitesse 0-0

AJA-VIT - 10' Tweede kansje Vitesse

Ook het tweede kansje van de wedstrijd is voor Vitesse. Via Dasa en Bero komt de bal bij Broja, die vanuit kansrijke positie slapjes inschiet. Stekelenburg kan de bal eenvoudig keren.

Ajax-Vitesse 0-0

Devyne Rensch in duel met Oussama Tannane

AJA-VIT - 6' Rommelig begin bij bekerfinale

De bekerfinale kent een rommelig begin. Beide teams zijn nog aan het aftasten en gebruiken daarbij de nodige overtredingen. Scheidsrechter Kuipers lijkt echter in een tolerante bui en houdt de fluit op zak.

We hebben één doelpoging kunnen noteren: Stekelenburg had weinig moeite met een poging van Tannane.

Ajax-Vitesse 0-0

Aftrap: de bekerfinale tussen Ajax en Vitesse is begonnen

De bal rolt in de Rotterdamse Kuip voor de bekerfinale tussen Ajax en Vitesse!

Strijd om Europese Super League bereikt kookpunt

De UEFA en organisatoren van Europese competities willen dat Europese topclubs stoppen met hun plannen over de Super League. "We zullen alle middelen die voor ons beschikbaar zijn, op alle niveaus, zowel gerechtelijk als sportief, inzetten om een Super League te voorkomen", waarschuwen ze in een gezamenlijke verklaring.

De verklaring volgde op de dag dat Italiaanse topclubs in een spoedzitting bijeen kwamen. Juventus, AC Milan en Internazionale willen mogelijk aansluiten bij de Super League. Europese topclubs spelen al langer met het idee tot de oprichting van de nieuwe competitie.

De UEFA heeft maandag een bijeenkomst om te praten en te stemmen over hervormingen van de Champions League. De toekomst van de belangrijkste Europese clubcompetitie is onzeker vanwege de plannen van de Super League.

De krant The Times meldde zondag dat de Engelse topclubs Manchester United, Liverpool, Arsenal, Chelsea en Tottenham Hotspur zich sowieso bij de Super League willen aansluiten. Manchester City ontbreekt in dat rijtje. De Premier League kwam ook met een statement naar buiten dat de clubs met de onderhandelingen moeten stoppen.

De warming-up van Ajax en Vitesse

Devyne Rensch en Nico Tagliafico tijdens de warming-up
De warming-up van Vitesse in De Kuip

Overmars: onderhandelingen met Onana stopgezet

André Onana dreigt over een jaar gratis de deur uit te lopen bij Ajax. Het contract van de keeper, die op dit moment een dopingschorsing uitzit, loopt medio 2022 af.

Technisch-directeur Marc Overmars vertelt voor de camera van ESPN dat de gesprekken over een nieuw contract tot 2025 vooralsnog niets hebben opgeleverd. "We zijn gestopt met de onderhandelingen. Jammer dat we er niet uitgekomen zijn."

André Onana

Politie grijpt in bij botsing voetbalsupporters in Delft, 32 aanhoudingen

Nabij de Ikea-vestiging in Delft heeft de Mobiele Eenheid ingegrepen bij een botsing tussen voetbalsupporters. Daarbij zijn 32 mensen aangehouden.

Volgens onbevestigde berichten ging het om een confrontatie tussen Ajax- en Feyenoordsupporters. Ajax komt om 18.00 uur in de bekerfinale uit tegen Vitesse, in de Kuip in Rotterdam.

Voetbalsupporters aangehouden langs snelweg in Delft

De opstelling van Vitesse

Dit zijn de elf namen die Vitesse-coach Thomas Letsch straks de wei instuurt voor de bekerfinale. Patrick Vroegh moet verstek laten gaan wegens een hamstringblessure. De overige selectiespelers zijn fit.

De opstelling van Ajax

Devyne Rensch, die nog een twijfelgeval was, is fit om te spelen en staat in de basis bij Ajax. Sean Klaiber, ook een twijfelgevalletje, zit op de bank, net als de na lang blessureleed teruggekeerde Noussair Mazraoui. De keurig ingeschreven Sébastien Haller keert terug in de spits.

Vitesse-fans vieren al feestje in Sonsbeekpark

Vanwege de coronamaatregelen zit er straks helemaal niemand op de tribune in De Kuip. Zo'n honderd tot tweehonderd Vitesse-fans hebben toch al een feestje gevierd in het Arnhemse Sonsbeekpark, meldt De Gelderlander.

Eerder deze week was er al een fraaie sfeeractie op de John Frostbrug, waar niet alle supporters zich even netjes gedroegen.

Ook elders in Arnhem worden hier en daar bescheiden supportersfeestjes gehouden.

Arnhemse banketbakker verkoopt ‘met pijn in het hart’ ook Ajax-gebakjes

De bekerfinale tussen Vitesse en Ajax splijt een bakkersfamilie uit Arnhem in tweeën. De ene broer is voor Vitesse, de ander voor Ajax.

Arnhemse banketbakker verkoopt ‘met pijn in het hart’ óók Ajax-gebakjes

Vrouwen PSV houden Ajax uit bekerfinale dankzij kleine thuiszege

De vrouwen van PSV hebben zich voor de vierde keer geplaatst voor de finale van de KNVB-beker. De Eindhovense ploeg, die de vorige finales steeds verloor van Ajax, versloeg de rivaal nu in de halve eindstrijd met 1-0.

Vrouwen PSV houden Ajax uit bekerfinale dankzij goal Leuchter

Bayern München niet te spreken over handelwijze Flick

Bayern München heeft in een statement zijn onvrede geuit over de openlijke vertrekwens van trainer Hansi Flick. "Wij keuren die eenzijdige communicatie af."

Flick liet gisteren na de gewonnen wedstrijd tegen VfL Wolfsburg weten deze zomer afscheid te willen nemen, ondanks een doorlopend contract tot medio 2023. Bayern was op de hoogte van zijn besluit, maar werd verrast door zijn actie.

Hansi Flick

Doekhi tegenover oom Bogarde, die hem bij Ajax fijne kneepjes van 't vak leerde

Winston Bogarde wordt vanavond met zijn eigen wapens bestreden. De assistent-trainer van Ajax treft in de bekerfinale het Vitesse van zijn neefje Danilho Doekhi, die hij ooit de fijne kneepjes van het vak bijbracht.

Want net als zijn oom is Doekhi een verdediger geworden. Een introverte versie van Bogarde, de bikkelharde linksback van weleer. Maar vergis je niet. "Ik ben niet te lief. Als het moet, dan ga ik gewoon goed de duels in."

Bazoer en Doekhi treffen oude club Ajax: 'In m'n hoofd al gewonnen'

Ajax-Vitesse: Tadic vs. Tannane en... Van der Vaart tegen Janssen

De KNVB-bekerfinale is niet alleen Ajax-Vitesse. Het is ook Amsterdam-Arnhem, Tadic-Tannane en (een beetje) Rafael van der Vaart-Theo Janssen. Twee liefhebbers van het spelletje, huisanalisten bij de NOS ook, maar vanavond tegenstanders als supporters.

Lees een voorbeschouwing op de bekerfinale door Theo Janssen, die eerst thuis op de bank met vrienden en een biertje de finale gaat kijken, en daarna naar Hilversum vertrekt voor Studio Voetbal, om 22.25 uur op NPO 1 en via deze livestream.

Rafael van der Vaart (l) en Theo Janssen tijdens Vitesse-Ajax in 2002

Ajax blijft favoriet in bekerfinale tegen Vitesse: 'Je voelt respect in Europa'

Voor Ajax is het zaak om voor 18.00 uur het likken van de wonden na de Europese uitschakeling te hebben afgerond. "Natuurlijk doet het pijn, het moet ook pijn doen", zei trainer Erik ten Hag vrijdag.

"Een nederlaag is nooit fijn. Maar het geeft ook motivatie. We zijn getergd om het zondag beter te doen. Je hebt maar een kans en die moet je grijpen."

Ten Hag ziet geen patroon: 'Waren ook gelijkwaardig aan Juventus en Real Madrid'

Stiekem hopen ze in Rotterdam, Alkmaar en Eindhoven dat Ajax de beker wint

De bekerfinale tussen Ajax en Vitesse gaat bepalend zijn voor de verdeling van de Europese tickets voor komend seizoen. Met nog vijf speelronden te gaan in de eredivisie loopt de spanning op.

Als Ajax de beker wint, gaat de vlag uit bij PSV, AZ en Feyenoord. Als Vitesse wint, dan is het dubbel feest in Arnhem. Want dan is Vitesse verzekerd van een ticket voor de Europa League.

  • NOS
    Stand in de eredivisie
  • NOS
    De verdeling van de Europese tickets

Uitschakeling Ajax zegt Vitesse niets: 'Heeft geen enkele invloed op bekerfinale'

Natuurlijk heeft Vitesse-trainer Thomas Letsch donderdag met veel belangstelling gekeken naar de Europa League-wedstrijd van tegenstander Ajax. Maar na de uitschakeling van de Amsterdammers door AS Roma kan de Duitser niet spreken over een voor- of nadeel voor zijn elftal.

"Dat heeft geen enkele invloed op de wedstrijd van zondag", aldus Letsch, die vooruitblikt op wat het hoogtepunt in zijn trainerscarrière moet worden.

Welkom bij de KNVB-bekerfinale!

Om 18.00 uur is in de Rotterdamse Kuip de aftrap van de finale van het KNVB-bekertoernooi 2021: Ajax-Vitesse.

Er zijn geen massale buitenkijkevenementen, geen optochten met volle supportersbussen en na afloop geen hossende menigtes op stadspleinen (als het goed is), toch houden we je met dit liveblog op de hoogte van alle voorbereidingen en alle ontwikkelingen.

Om deze schitterende beker gaat het allemaal vanavond