NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Politie maakt einde aan straatfeest • Arts start petitie tegen testfeest Koningsdag

Liveblog gesloten
 • Petitie tegen testfeest Koningsdag meer dan 45.000 keer ondertekend

  De petitie tegen een testevenement voor een Koningsdagfeest van Radio 538 op 24 april in Breda is rond 22.15 uur meer dan 45.000 keer ondertekend. Een arts van het Amphia Ziekenhuis in dezelfde stad startte de petitie vanmiddag; rond 19.00 uur stond de teller nog op ruim 8000 handtekeningen.

  De arts schrijft dat hij namens "verontruste zorgverleners, patiënten op de steeds langer wordende wachtlijst, hun naasten en anderen" het "ondoordachte pseudo-experiment" wil laten annuleren. Het evenement, waar 10.000 mensen welkom zijn, vindt vlak bij het ziekenhuis plaats.

 • Drie lagen beveiliging moeten publiek weghouden bij Amstel Gold Race

  Drie lagen beveiliging moeten ervoor zorgen dat wielerpubliek morgen wordt geweerd bij de Amstel Gold Race. "Je moet door drie schillen wil je überhaupt bij het parcours kunnen komen", zegt Roy Packbier, van de organisatie.

  "Blijf thuis voor de buis":

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Drie lagen beveiliging houden publiek weg bij Gold Race: 'Blijf thuis voor de buis'
 • Politie maakt einde aan straatfeest in De Goorn

  De politie heeft een einde gemaakt aan een straatfeest in het Noord-Hollandse dorp De Goorn, waar 300 tot 400 mensen bij aanwezig waren, meldt persbureau ANP. Agenten grepen rond 21.30 uur in, waarbij gebruik werd gemaakt van wapenstokken.

  Een woordvoerder van de politie zei vanmiddag nog dat de sfeer "gemoedelijk" was. De politie wilde aanvankelijk niet ingrijpen: "Ons streven is om de situatie beheersbaar te houden."

  In het dorp zou dit weekend een kermis plaatsvinden, maar die werd geannuleerd in verband met de coronamaatregelen.

  Politie bij het straatfeest in De Goorn Inter Visual Studio
 • Een prikafspraak maken kan en moet makkelijker, stellen logistiek experts

  De weg naar een prik bij de GGD moet simpeler en sneller. Dat vinden deskundigen van een groep grote bedrijven die de afgelopen weken aan een alternatief werkten voor het afsprakensysteem van de GGD.

  Een drukbezette telefoonlijn, te weinig vaccins op bepaalde locaties, en systeemstoringen bemoeilijkten de afgelopen weken de opschaling van de vaccinatiecampagne. Hun alternatieve systeem is veel simpeler en zou die problemen kunnen voorkomen, stellen de logistiek experts van onder meer ASML, Bol.com, Heineken en ING.

  De experts hebben koepelorganisatie GGD GHOR en het RIVM aangeboden dit systeem op te zetten, maar dat aanbod is na zes weken overleg afgeslagen.

  Volgens koepelorganisatie GGD GHOR is het voorgestelde systeem niet nodig. "Werken met een virtuele wachtrij veronderstelt dat er te weinig mensen zijn die gevaccineerd willen worden. Maar er is geen gebrek aan mensen, maar een gebrek aan vaccin."

 • Honderden mensen bij straatfeest in De Goorn

  In het Noord-Hollandse dorp De Goorn zijn ongeveer 300 mensen bij elkaar gekomen voor een straatfeest. De politie is aanwezig, maar heeft nog niet ingegrepen.

  Een woordvoerder van de politie spreekt van een "gemoedelijke sfeer". "Ons streven is om de situatie beheersbaar te houden." Het is niet duidelijk of de politie boetes heeft uitgedeeld.

  In het dorp zou dit weekend een kermis plaatsvinden, maar die werd geannuleerd vanwege de coronamaatregelen.

 • Arts van Bredaas ziekenhuis start petitie tegen testfeest Koningsdag

  Een arts van het Amphia Ziekenhuis in Breda is een petitie gestart tegen een testevenement voor een Koningsdagfeest van Radio 538 op 24 april in dezelfde stad. De arts, Rogier Crolla, schrijft dat hij namens "verontruste zorgverleners, patiënten op de steeds langer wordende wachtlijst, hun naasten en anderen" het "ondoordachte pseudo-experiment" wil laten annuleren.

  Voor het evenement, vlak bij het ziekenhuis, zijn 10.000 mensen welkom; de petitie noemt dat "een slag in het gezicht van patiënten en zorgverleners". De petitie is rond 19.00 uur ruim 8000 keer ondertekend.

  Horecaondernemers uitten eerder deze week al hun onvrede over het evenement. "Dat dit evenement mag doorgaan op een steenworp afstand van de horeca die als sector niks mag, steekt enorm. Het voelt als een mes in je rug", zei Johan de Vos, vicevoorzitter van de afdeling Breda van Koninklijke Horeca Nederland, toen.

 • Demonstratie tegen maatregelen in Rotterdam rustig verlopen

  Een paar honderd mensen hebben vanmiddag in het centrum van Rotterdam geprotesteerd tegen de coronamaatregelen. Ze verzamelden zich rond 14.00 uur op het Stadhuisplein en liepen toen de 'mars voor vrijheid' naar het Schouwburgplein, meldt regionale omroep Rijnmond.

  Vorige week zaterdag was er een soortelijke demonstratie bij Kasteel Groeneveld in Baarn. Net als toen droegen veel mensen vanmiddag spandoeken met teksten als 'genoeg = genoeg'. Ook waren er opvallend veel gele paraplu's met teksten als 'waarheid' en 'liefde'. Vrijwel niemand droeg een mondkapje. Onderling hielden de demonstranten geen afstand.

  Een politiewoordvoerder zegt dat de demonstratie vreedzaam is verlopen en dat iedereen naar huis ging toen om 15.45 uur werd opgeroepen om uit elkaar te gaan. Voor de demonstratie was geen vergunning aangevraagd, maar er zijn geen boetes uitgedeeld.

  MediaTV
 • Drukte in Amsterdamse parken: ingangen weer gesloten

  In het Amsterdamse Vondelpark is het vanmiddag weer te druk geworden; de gemeente heeft daarom alle vier de zij-ingangen gesloten om een verdere toestroom aan mensen te voorkomen. Het werd de afgelopen tijd bij mooi weer vaker te druk in het park. De gemeente sloot de afgelopen weken daarom vaker de ingangen, eind vorige maand werd het park tevens ontruimd.

  In het Sarphatipark, tevens in Amsterdam, is het ook te druk. De gemeente heeft daar alle ingangen gesloten; mensen mogen het park alleen verlaten.

 • Nederlandse grenspendelaars kunnen gratis sneltest doen in Duitsland

  Nederlanders die voor hun werk geregeld naar Duitsland moeten, kunnen zich vanaf nu gratis laten testen op corona in Duitsland. Dat heeft het Duitse ministerie voor Volksgezondheid bekendgemaakt.

  Op grond van het aantal besmettingen beschouwt Duitsland Nederland sinds 6 april als hoogrisicogebied. De grenzen zijn dicht, maar voor Nederlanders die in Duitsland werken geldt een uitzondering. Zij mogen toch de grens over als zij een sneltest doen en laten zien dat het resultaat daarvan negatief is.

  In Nederland zijn echter maar heel weinig mogelijkheden om bij een officiële instantie een sneltest te doen, en erkende commerciële testen kosten 60 euro per keer.

 • 8336 nieuwe besmettingen, minder dan gisteren, maar meer dan gemiddeld

  Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 8336 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 610 minder dan gisteren.

  Gemiddeld stijgt het aantal positieve coronatests juist: afgelopen week werden gemiddeld 7581 positieve tests per dag geregistreerd. Dat is 12 procent meer dan een week eerder.

  In de strijd tegen het coronavirus zijn naar schatting van het ministerie van volksgezondheid 4,4 miljoen prikken gezet. Het gaat daarbij om het aantal gezette prikken, niet het aantal gevaccineerden.

  2428 coronapatiënten in het ziekenhuis

  In de ziekenhuizen nam de bezetting af. Er liggen nu 2428 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 2490), van wie 802 op de IC (gisteren: 792), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

  31 overleden covid-patiënten

  Bij het RIVM werden 31 overleden covid-patiënten gemeld. Gisteren waren dat er 12. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 22 doden per dag, tegen 21 doden per dag een week eerder.

  Hoe het aantal doden zich ontwikkelt, hangt mede af van het aantal besmettingen in verpleeghuizen. Er zijn nu 178 verpleeghuizen waar de afgelopen twee weken minimaal één coronabesmetting is vastgesteld. Een week geleden waren dat er 175.

 • 1200 Britse geestelijken willen geen vaccinatiepaspoort

  Ruim 1200 Britse katholieke en anglicaanse geestelijken hebben premier Johnson opgeroepen geen vaccinatiepaspoort in te voeren, schrijft BBC. Ze noemen die in een open brief een "onethische vorm van dwang" en vrezen voor "medische apartheid".

  De regering overweegt certificaten in te voeren waarop te zien is of Britten zijn gevaccineerd, negatief zijn getest of natuurlijke immuniteit hebben opgebouwd doordat ze besmet zijn geweest met het coronavirus. Dit soort documenten zouden een rol kunnen spelen bij het heropenen van onder meer theaters en nachtclubs.

  De geestelijken vinden het "een van de gevaarlijkste beleidsvoorstellen ooit" in de geschiedenis van de Britse politiek. Los van wat er besloten wordt, zijn ze niet van plan om mensen zonder vaccinatiepaspoorten of vergelijkbare certificaten in hun kerken te weigeren.

 • Nieuw Braziliaans kerkhof raakt snel vol met covid-slachtoffers

  De betonnen hoogbouw van het Inhauma-kerkhof in Rio de Janeiro had de komende jaren omliggende kerkhoven moeten ontlasten. Maar de extra capaciteit raakt alweer op, als gevolg van de gemiddeld 3000 coronadoden per dag in Brazilië.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Nieuw Braziliaans kerkhof loopt al weer snel vol met covid-slachtoffers
 • De Jonge aan kritisch ziekenhuis: 'Vaccinatiebereidheid essentieel'

  Minister De Jonge hoopt met een brief aan het Zuyderland Medisch Centrum in Zuid-Limburg onbegrip voor zijn vaccinatiebeleid weg te nemen. Gisteren zei het MC te overwegen AstraZeneca-vaccins aan te bieden aan medewerkers, ondanks de prikstop voor mensen onder de 60 jaar.

  Het ziekenhuis had een longfoto gedeeld van een coronapatiënt die was opgenomen nadat hij het AstraZeneca-vaccin had geweigerd. "We hoorden de enorme spijt in zijn stem en zagen de wanhoop in zijn ogen."

  Vaccinatiebereidheid

  "Het is spijtig dat u een meneer heeft moeten opnemen die al gevaccineerd had kunnen zijn en het is net zo spijtig dat hij zijn besluit kennelijk heeft gebaseerd op zijn angst voor een vaccin dat voor hem veilig was en hem had kunnen behoeden voor deze opname", schrijft De Jonge vandaag terug.

  "Aan ons allemaal de taak om iedereen ervan te doordringen dat vaccins noodzakelijk en effectief zijn. En veilig. En om dat laatste met gezag te kunnen zeggen, moeten we signalen over (ernstige) bijwerkingen serieus nemen en daar naar handelen."

  De Jonge schrijft ook dat hij het ongeduld deelt. "Hoe sneller we vaccineren hoe eerder we deze crisis achter ons kunnen laten." Volgens hem is de vaccinatiebereidheid essentieel om "met elkaar dit virus te overwinnen".

 • Cambuurfeest 'uiterst onverstandig', maar gemeente liet het bewust toe

  De politie heeft gisteren bewust niet ingegrepen, toen supporters van SC Cambuur massaal de avondklok negeerden. De fans van de voetbalclub vierden dat de club promotie naar de eredivisie niet meer kan ontgaan.

  "Je weet van tevoren dat supporters dit willen vieren", zegt woordvoerder Rob Leemhuis van de gemeente Leeuwarden. "Je weet wat voor energie erin zit. Daarom hebben we ervoor gekozen de situatie te beheersen en het ventiel leeg te laten lopen. Handhaven had tot confrontaties kunnen leiden."

 • Gert-Jan Segers (CU): Ook na 1 juli steun voor ondernemers

  Regeringspartij ChristenUnie wil dat ondernemers ook na 1 juli steun kunnen krijgen van de overheid. Dat zei partijleider Segers in een speech op een digitaal ledencongres. Het demissionaire kabinet heeft nog geen besluit genomen over een nieuw steunpakket voor het bedrijfsleven. Het onderwerp speelde deze week een rol in de gesprekken met de informateur.

  Segers zei dat de ChristenUnie hoop wil bieden aan mensen die zwaar zijn getroffen door de coronacrisis. Hij noemde daarbij ook "ondernemers die hun winkel of bedrijf nauwelijks meer overeind kunnen houden en de wanhoop nabij zijn".

  "Wat de ChristenUnie betreft stopt de steun voor ondernemers niet per 1 juli, maar blijft er steun voor de getroffen ondernemers die het nu van de overheid moeten hebben om te kunnen overleven."