liveblog
NOS VoetbalAangepast

PSG knikkert Bayern uit Champions League • Omhaal à la Van Basten deert Chelsea niet

liveblog gesloten

Tot morgen!

We besluiten dit liveblog met een prachtig inkijkje in een van de sfeervolste stadions van de wereld (zelfs als het leeg is). Bedankt voor het volgen van dit blog en graag tot morgen!

Woensdag: Liverpool-Real en Dortmund-City

Woensdagochtend wordt meer nieuws verwacht over de mogelijke vaccinatie van Nederlandse olympiërs. Wellicht lees je er morgenavond dus wel meer over in het liveblog.

Want natuurlijk zijn we er weer voor de laatste twee duels in de kwartfinales van de Champions League. Nog even teruglezen hoe die duels vorige week verliepen?

Voetbalsters over mogelijke voorrang bij vaccinaties: 'Fijn, maar wel gevoelig'

Vanavond sijpelde ook het nieuws door dat Nederlandse sporters die deze zomer zullen deelnemen aan de Olympische Spelen waarschijnlijk voorrang krijgen bij de vaccinaties.

Daniëlle van de Donk is blij met die uitzondering, maar heeft ook oog voor de zwakkeren in de samenleving. Bondscoach Sarina Wiegman stelt dat zij als sporters bevoorrecht zijn en daar zorgvuldig mee moeten omgaan.

Olympische voetbalsters over vaccinatienieuws: 'Heel fijn, maar wel gevoelig onderwerp'

Samenvatting: Nederland-Australië (v) 5-0

Oranjevrouwen veel te sterk voor Australië in oefenduel: 5-0

Alle twaalf deelnemers olympisch voetbaltoernooi bekend

In tegenstelling tot Spanje (dat een paar dagen geleden verdiend met 1-0 won van Oranje) zijn de voetbalsters van Australië komende zomer wel een mogelijke opponent van Oranje bij de Olympische Spelen in Tokio. Vandaag werd het deelnemersveld trouwens gecompleteerd met de laatste twee play-offduels.

Chili hield in het Turkse Antalya Kameroen (dat Oranje bij het WK in 2019 nog op een buitengewoon agressieve manier bespeelde) op 0-0 en dat was genoeg voor plaatsing na de eerdere 2-1 zege. En China was in eigen huis Zuid-Korea de baas na verlengingen (2-2), nadat het eerste duel in 2-1 was geëindigd.

De twaalf landen zullen verdeeld worden over drie groepen van vier. De beste twee ploegen gaan door naar de kwartfinales, net als de twee beste nummers drie. De loting voor het olympisch voetbaltoernooi is op 21 april in Zürich.

Deelnemers olympisch voetbaltoernooi (vrouwen)

Japan Canada
Brazilië Verenigde Staten
Groot-Brittannië Zambia
Nederland Australië
Zweden China
Nieuw-Zeeland Chili

Even terug naar eerder vanavond: reactie Oranjevrouwen

Eerder op de avond boekten de Oranjevrouwen in een opmerkelijk open oefenwedstrijd in Nijmegen een klinkende 5-0 zege op Australië. Toch ging niet alles even goed, beseften Daniëlle van de Donk, Jill Roord en bondscoach Sarina Wiegman.

Vreugde bij PSG!

Mitchel Bakker staat voor het tweede jaar op rij in de halve finales van de Champions League.

PSG tegen Dortmund/City, Chelsea tegen Liverpool/Real

Wat nu al duidelijk is: in de halve finales speelt Paris Saint-Germain tegen de winnaar van Borussia Dortmund-Manchester City. Voor Chelsea lonkt een confrontatie met Liverpool of Real Madrid.

AFGELOPEN

Het is afgelopen in Parijs en in Sevilla. Paris Saint-Germain neemt revanche voor de finale van vorig jaar en knikkert titelhouder Bayern uit de Champions League. En helaas voor Porto tellen weergaloze omhalen niet dubbel. En dus is het Chelsea dat doorgaat.

Eindstand: Paris Saint-Germain - Bayern München 0-1 (3-2)

Eindstand: Chelsea - FC Porto 0-1 (2-0)

CHE-POR 90'+3 GOAL PORTO

Wat een schitterende treffer van FC Porto! Mehdi Taremi met een omhaal in de kruising zoals Marco van Basten dat ooit deed tegen Fc Den Bosch. Een schitterende treffer in een draak van een wedstrijd.

Het zal te laat zijn waarschijnlijk, want ook bij 1-0 gaat Chelsea (waar Ziyech in de 86ste minuut nog is ingevallen) verder.

Chelsea - FC Porto 0-1 (2-0)

PSG-BAY 90' Wat een kans voor Neymar!

Bayern gooit alles wat het heeft in de aanval en dus ligt het achterin open. En als Mbappé gaat sprinten tegen Hernandez, dan weet je de uitkomst wel. Mbappé geeft af op Neymar, maar Neuer komt supersnel uit het doel en onderschept met zijn voeten.

Paris Saint-Germain - Bayern München 0-1 (3-2)

PSG-BAY 82' Respirez, expirez

Wat een bloedstollende slotfase is dit aan het worden in Parijs. Net was het Sané, die Bakker passeerde en de 2-0 op de schoen had. Maar zijn poging belandde niet binnen de palen. En daarna is het even flipperkast in het strafschopgebied van PSG, maar met name Müller weet niet te profiteren.

Houdt PSG dit vol? Hansi Flick heeft in ieder geval een breekijzer gebracht in de vorm van Javi Martínez. Hij vervangt - opvallend genoeg - Choupo-Moting.

Paris Saint-Germain - Bayern München 0-1 (3-2)

Leroy Sané dolt met Mitchel Bakker maar zijn inzet treft geen doel.

PSG-BAY 79' Mbappé scoort, maar buitenspel

Het ligt nu open in de verdediging van Bayern en dat is dodelijk met een tegenstander als Kylian Mbappé. In de eerste helft ontsnapte hij al eens vanaf de middenlijn, maar werd teruggefloten. Ten onrechte, zo bleek.

Nu wacht arbiter Orsato nadrukkelijk af en zo kan Mbappé de bal snoeihard in het dak van het doel rammen. En dan klinkt toch het fluitje: buitenspel.

Paris Saint-Germain - Bayern München 0-1 (3-2)

Kylian Mbappé heeft opnieuw pech in het duel met Bayern.

CHE-POR 75' Nieuwe voorhoede bij Porto

Bayern moet nog een keer scoren, voor Porto is de opgave nog groter. Twee doelpunten hebben ze nodig tegen Chelsea, maar dat is lastig met maar een poging binnen de palen tot nu toe. Coach Sergio Conçeiçao hoopt op een verrassingseffect en brengt in een keer drie verse krachten: Luis Díaz, Evanilson en Nanu komen erin, Corona, Marega en Manafa gaan eruit.

Chelsea - FC Porto 0-0 (2-0)

Mason Mount schermt de bal af in het duel met FC Porto.

PSG-BAY 73' Kean voor Draxler

PSG-coach Mauricio Pochettino reageert met het inbrengen van Moise Kean voor de onzichtbare Julian Draxler.

Paris Saint-Germain - Bayern München 0-1 (3-2)

PSG-BAY 70' Druk Bayern neemt toe

Je voelt de spanning in de ploeg van Paris Saint-Germain kruipen. De 0-1 stand van nu is voldoende om door te gaan, maar of ze daarop moeten gokken?

Bayern heeft nog een treffer nodig en brengt het pas 19-jarige talent Jamal Musiala. Hij komt erin voor Alphonso Davies, die niet bepaald zijn beste wedstrijd speelde.

Paris Saint-Germain - Bayern München 0-1 (3-2)

CHE-POR 65' Eerste poging op doel?

Was dat dan de eerste poging binnen de palen bij Chelsea-FC Porto? Invaller Mehdi Taremi kopt van een meter of twaalf op het doel, maar er zit zo weinig kracht achter dat Edouard Mendy de bal simpel kan oprapen.

Chelsea - FC Porto 0-0 (2-0)

Chelsea-coach Thomas Tuchel spoort zijn ploeg aan tegen FC Porto.

PSG-BAY 62' Müller bijna...!

Daar was bijna de 2-0 van Bayern. Thomas Müller weet de bal vlak voor de neus van doelman Navas nog te verlengen met de punt van zijn schoen, maar de Costa Ricaanse doelman weet de bal toch te stoppen.

Het is nog lang niet voorbij in Parijs!

Paris Saint-Germain - Bayern München 0-1 (3-2)

PSG-BAY 59' Bakker valt in bij PSG

Net als in München krijgt Mitchel Bakker speeltijd bij Paris Saint-Germain. Hij vervangt de geblesseerde Abdou Diallo.

Paris Saint-Germain - Bayern München 0-1 (3-2)

CHE-POR 56' Kansje Mount

Zagen we daar een kans voor Chelsea. Jazeker, maar tot een schot binnen de palen komt het niet. Mason Mount is het met de kans, maar zijn schot wordt geblokt en vliegt naast.

Een aardig weetje: Chelsea heeft deze Champions League-campagne pas twee goals tegen gekregen. Alleen in de laatste groepswedstrijd tegen FK Krasnodar stond het achter: vier minuten om precies te zijn!

Chelsea - FC Porto 0-0 (2-0)

PSG-BAY 53' Niet te geloven wat een kans...!

Dat PSG vanavond nog niet gescoord heeft mag echt een wonder heten. Nu is het Di Maria die met een prachtige beweging Davies in de luren legt en de bal voortrekt op Neymar. De Braziliaan komt echter een teen tekort om de bal in het doel te glijden en zo kan Boateng de voorzet met een kunstig hakje tot corner verwerken.

Paris Saint-Germain - Bayern München 0-1 (3-2)

Je zou er moedeloos van worden: Neymar heeft geen geluk in het duel met Bayern München.

PSG-BAY 47' Eerste kans is voor Bayern

De voorsprong voor Bayern is leuk, maar de Duitsers hebben nog een treffer nodig om door te gaan naar de halve eindstrijd. En daar waren ze meteen na rust al dichtbij: Alaba schiet van buiten de zestien net naast.

De winnaar van dit duel speelt trouwens tegen de winnaar van de ontmoeting tussen Manchester City en Borussia Dortmund. City won thuis met 2-1.

Paris Saint-Germain - Bayern München 0-1 (3-2)

CHE-POR TWEEDE HELFT - Ook in Sevilla rolt de bal weer

Ook in Sevilla is de tweede helft begonnen. Hier is het vooral hopen op een schot op doel. Dat is tot nu toe namelijk nog niet gelukt.

Chelsea - FC Porto 0-0 (2-0)

PSG-BAY TWEEDE HELFT - Vindt Neymar na rust wel het net?

De pechvogel van de eerste helft luistert naar de naam Neymar, die de paal en de lat raakte. Heeft hij in de tweede helft meer geluk?

Paris Saint-Germain - Bayern München 0-1 (3-2)

Neymar kan zijn ogen niet geloven in het duel met Bayern München.

CHE-POR RUST - Porto wil wel, maar kan niet

Ook in Sevilla is het rust bij Chelsea-FC Porto. De Portugezen doen hun best, maar weten geen echte kansen te creëren. En Chelsea? Dat vindt het wel best.

Chelsea - FC Porto 0-0 (2-0)

Jesus Corona baalt na een gemiste kans tegen Chelsea.

PSG-BAY RUST - PSG krijgt de kansen, Bayern op 1-0

Na de 1-0 van Choupo-Moting hebben we nog twee heel grote kansen gezien. Eerst moest Keylor Navas redding brengen op een hard schot van Alaba. En aan de andere kant was het Mbappé, die weer eens doorbrak. Zijn schot rolde net voor het doel langs.

Bayern begint de tweede helft met een 1-0 voorsprong. Dat is overigens nog niet genoeg om door te gaan.

Paris Saint-Germain - Bayern München 0-1 (3-2)

PSG-BAY 40' GOAL BAYERN

Niet te geloven! Juist nu PSG een paar keer zo dicht bij de 1-0 is, komt Bayern op voorsprong. Eric Maxim Choupo-Moting - vorig jaar nog verliezend finalist met PSG tegen Bayern - maakt 'm. Een intikker, nadat Keylor Navas eerst nog knap redding bracht op een inzet van David Alaba.

Het is tegen de verhouding in, maar wat geeft het?

Paris Saint-Germain - Bayern München 0-1 (3-2)

Eric Maxim Choupo-Moting na zijn 1-0 tegen PSG.

PSG-BAY 40' Neymar op de paal!

En nu is het de paal die een goal van Neymar voorkomt. Wat een pech!

Paris Saint-Germain - Bayern München 0-0 (3-2)

PSG-BAY 37' Neymar raakt de lat!

Wat een mooie actie van Neymar. Hij ontdoet zich simpel van Coman en mikt de bal hard met de binnenkant van de voet op de paal boven Neuer. En die Duitse doelman voorkwam met een geweldige redding zojuist ook al dat een schot van Neymar via de binnenkant van de paal zou binnenslaan.

Het is PSG dat de boventoon voert vanavond.

Paris Saint-Germain - Bayern München 0-0 (3-2)

CHE-POR 34' Kans Corona!

Eindelijk weet Jesus Corona zich eens te ontworstelen aan Ben Chillwell, maar vervolgens volleert hij de bal wild over. Er zijn al niet veel kansen in Sevilla, dan moet je hier meer mee doen.

Chelsea - FC Porto 0-0 (2-0)

PSG-BAY 32' Kansen voor PSG!

Dit lijkt op het spektakel van vorige week! Nu is het PSG met twee enorme kansen. Weer is het Mbappé met de knappe actie, maar dit keer legt hij breed op Neymar. En weer stuit de Braziliaan op de snel uitgekomen Manuel Neuer. En even later schreeuwt Neymar om een strafschop, maar uit de beelden blijkt dat hij zelf aan zijn tegenstander Lucas Hernández sleurt.

Dat zag arbiter Orsato prima, maar dat geldt niet voor het buitenspelgeval met Mbappé. De pijlsnelle aanvaller had een vrije doortocht gehad, maar wordt ten onrechte teruggefloten.

Het is wachten op de eerste goal, in welk doel valt niet te zeggen.

Paris Saint-Germain - Bayern München 0-0 (3-2)

Neymar in actie in de tweede kwartfinale in de Champions League tegen Bayern München.

PSG-BAY 26' Kansen voor Bayern!

Het heeft een tijdje geduurd, maar daar zijn toch de kansen voor Bayern München. Eerst is het Leroy Sané die van een meter of twintig rakelings naast schiet. En daarna is het Joshua Kimmich met een heerlijke schuiver vanaf ongeveer dezelfde plek. Ook het resultaat is ongeveer hetzelfde: net naast.

Er komt leven in de wedstrijd!

Paris Saint-Germain - Bayern München 0-0 (3-2)

CHE-POR 15' Nog niets gebeurd

Net als vorige week ligt het initiatief in Sevilla bij FC Porto, maar tot echte kansen heeft dat nog niet geleid. Chelsea vindt dat voorlopig prima. Dat kan ook met de 2-0 van vorige week in de achterzak.

Chelsea - FC Porto 0-0 (2-0)

PSG-BAY Bekende scheids

Scheidsrechter in Parijs vanavond is trouwens een oude bekende. De Italiaan Daniele Orsato was ook de scheidsrechter bij de eindstrijd tussen beide ploegen vorig jaar. Dat duel eindigde toen in 1-0 voor Bayern, dankzij een treffer van Parijzenaar Kingsley Coman.

Paris Saint-Germain - Bayern München 0-0 (3-2)

PSG-BAY 9' Kans Neymar

Een prachtige actie van Mbappé leidt een grote kans in voor Neymar. Mbappé dribbelt simpel langs landgenoot Pavard, maar zijn schot wordt gekraakt. De bal belandt echter per toeval voor de voeten van Neymar, die uit de draai uithaalt. Nu ligt doelman Neuer echter in de weg.

Het is PSG met de meeste dreiging deze openingsfase.

Paris Saint-Germain - Bayern München 0-0 (3-2)

Benjamin Pavard roeit de bal weg in het duel met Paris Saint-Germain.

Nieuwtje uit Amsterdam: Hamstra wordt rechterhand Overmars

Gerry Hamstra wordt bij Ajax de rechterhand van directeur voetbalzaken Marc Overmars. De 50-jarige geboren Groninger vertrok dinsdag bij sc Heerenveen na een verschil van inzicht met de directie en woensdag werd bekend dat Hamstra al enige tijd gesprekken voerde met de Amsterdamse club.

Hamstra zal aan de slag gaan in een nieuwe functie bij Ajax, maar wat wordt zijn rol dan precies? Dat kun je lezen in dit artikel.

Marc Overmars en Gerry Hamstra

PSG-BAY 3' Kans Mbappé

Een week geleden opende Kylian Mbappé na drie minuten de score voor Paris Saint-Germain en ook nu vuurt hij na drie minuten voor het eerst op het doel. De hoek is lastig en dus schiet het wonderkind voorlangs.

Een verschil met het duel in München, voor de 0-1 van Mbappé had Bayern al twee grote kansen gehad. Nu staat die teller nog op nul.

Paris Saint-Germain - Bayern München 0-0 (3-2)

CHE-POR en PSG-BAY AFTRAP

De bal rolt in Parijs en in Sevilla! Wie mogen zich straks halvefinalist noemen?

Paris Saint-Germain - Bayern München 0-0 (3-2)

Chelsea - FC Porto 0-0 (2-0)

Hoe ging het vorige week: Porto valt aan, Chelsea wint

Zonder zich al te veel in te spannen heeft Chelsea in de kwartfinales van de Champions League prima zaken gedaan. In Sevilla werd de uitwedstrijd tegen FC Porto met 2-0 gewonnen.

Hakim Ziyech droeg daar niet aan bij; hij moest de hele wedstrijd op de bank blijven bij Chelsea. Mason Mount was er wel en speelde een hoofdrol. Lees het wedstrijdverslag.

Mason Mount viert zijn treffer tegen FC Porto

Hoe ging het vorige week: spektakel in de sneeuw

Paris Saint-Germain heeft een grote stap richting de halve finales van de Champions League gezet. De Franse grootmacht counterde zich dankzij uitblinkers Kylian Mbappé en doelman Keylor Navas naar een 3-2 zege op bezoek bij Bayern München.

De kraker in München was een reprise van de Champions League-finale van vorig seizoen. Maar behalve veel van de spelers, het shirt van Bayern en één van beide coaches hadden beide edities weinig gemeen.

Zo teleurstellend als de eindstrijd 7,5 maand geleden was, zo enerverend was de vorige ontmoeting. Lees het wedstrijdverslag.

Kylian Mbappé

Kwartfinales Champions League: het programma

Het programma in de kwartfinales van de Champions League.

CHE-POR OPSTELLINGEN

Na een week zijn Chelsea en FC Porto terug in Sevilla voor hun tweede duel in de kwartfinales van de Champions League. Chelsea verdedigt een 2-0 voorsprong en dus hoeft trainer Thomas Tuchel niet veel te veranderen. Alleen N'Golo Kanté keert terug in de ploeg in plaats van Mateo Kovacic en voorin mag Christian Pulisic (dit weekend nog goed voor twee treffers tegen Crystal Palace) beginnen in plaats van Timo Werner.

Bij FC Porto is Sergio Oliveira, in de vorige ronde met twee treffers nog de beul van Juventus, terug na een lichte spierblessure.

NED-AUS (v) AFGELOPEN - Oranjevrouwen winnen met 5-0!

Het is afgelopen in Nijmegen. De Oranjevrouwen winnen met liefst 5-0 van Australië, toch de nummer zeven van de wereld. Dat is nog eens revancheren. Lees het wedstrijdverslag.

Eindstand: Nederland - Australië (v) 5-0

NED-AUS (v) 88' Uithaal Beerensteyn

Wordt het ook nog 6-0? Lineth Beerensteyn had 'm al op de schoen, maar haar volley zoeft net langs de kruising.

Nederland - Australië (v) 5-0

NED-AUS (v) 80' Australië verdient een treffer

Wie met 5-0 achter staat, heeft iets niet helemaal goed gedaan. Maar feit is dat de Australische vrouwen vanavond ook wel een doelpunt verdienen. De kansen zijn er volop in ieder geval, zoals zojuist na een prima schot van Caitlin Foord. Van Veenendaal moest een rebound toestaan, maar die werd van een meter of drie naast de paal geschoten.

Inmiddels zijn bij Oranje ook doelpuntenmakers Lieke Martens en Jackie Groenen naar de kant gegaan. Renate Jansen en Sisca Folkertsma zijn hun vervangers.

Nederland - Australië (v) 5-0

PSG-BAY OPSTELLINGEN

Daar zijn de opstellingen van Paris Saint-Germain en Bayern München. Bij de thuisclub ontbreekt aanvoerder Marquinhos, die vorige week nota ben bij zijn treffer (2-0) geblesseerd raakte. Verder zijn het dezelfde elf namen als vorige week.

Bij Bayern zien we de terugkeer van Alphonso Davies en Jerôme Boateng in de basiself. Niklas Süle en Leon Goretzka ontbreken.

NED-AUS (v) 69' Miedema naar de kant

Het staat 5-0 en geen van die treffers staat op naam van Vivianne Miedema. Maar de topscorer aller tijden stond wel aan de basis van zeker drie treffers en dus mag ze tevreden naar de kant. Katja Snoeijs, tegenwoordig actief in Frankrijk bij Bordeaux, is haar vervanger.

Nederland - Australië (v) 5-0

NED-AUS (v) 69' GOAL ORANJE

Daar is toch de 5-0. Daniëlle van de Donk kreeg al twee kansen en de derde benut ze. Ze krijgt de bal met een gelukje van de Australische Dylan Holmes en schuift simpel binnen.

Nederland - Australië (v) 5-0

NED-AUS (v) 68' Strafschop? Nee...

Dat had een strafschop kunnen en misschien wel moeten zijn voor Oranje. Weer ontsnapt Lineth Beerensteyn en nu wordt ze in de zestien duidelijk vastgehouden door haar opponente Goad. De Zwitserse arbiter wuift het weg.

Nederland - Australië (v) 4-0

NED-AUS (v) 66' GOAL ORANJE

Lieke Martens geeft een fijne crosspass in de loop van Lineth Beerensteyn en de speelster van Bayern München lobt de bal fraai over de uitgekomen doelvrouw Arnold. Het staat 4-0!

Nederland - Australië (v) 4-0

Beerensteyn maakt de 4-0

NED-AUS (v) 60' Van Es voor Janssen

Daar is Kika van Es! De verdedigster, die afgelopen seizoen terugkeerde van Everton naar FC Twente vervangt - net als tegen Spanje - Dominique Janssen.

Nederland - Australië (v) 3-0

NED-AUS (v) 55' De kansen blijven komen

Het spelbeeld na rust is hetzelfde als voor rust. Australië blijft lustig aanvallen en krijgt ook wel kansjes, maar laat achterin ook de nodige steekjes vallen. En dus zagen we zojuist alweer een goede schietkans voor Miedema. Haar schot wordt gekeerd door doelvrouw Arnold en in de rebound schiet Daniëlle van de Donk in het zijnet. Zij stond trouwens buitenspel, dus die treffer had sowieso niet geteld.

En even later krijgt Van de Donk een nog grotere kans. Ze wordt vrijgespeeld door Arsenal-teamgenote Miedema, maar helaas laat de balaanname Van de Donk in de steek.

Het moet wel raar lopen als er vanavond in Nijmegen niet nog meer doelpunten vallen. Aan welke kant, dat is niet helemaal duidelijk.

Nederland - Australië (v) 3-0

NED-AUS (v) Roord in de knoop

Wat een koddig moment! Jill Roord raakt met haar veters verstrikt in de veters van de Australische rechtsback Hayley Raso. Dat is best knap.

De twee speelsters kunnen de humor er wel van inzien!

Nederland - Australië (v) 3-0

Jill Roord en Hayley Raso raken met de veters van hun schoenen in elkaar verstrikt.

NED-AUS (v) TWEEDE HELFT

De bal rolt weer in Nijmegen bij Nederland-Australië, waar Lineth Beerensteyn in het veld is gekomen voor Sherida Spitse. Het staat 3-0 voor Oranje!

Nederland - Australië (v) 3-0

Thomas Müller ziet het zo: 'Evolutionair gezien....'

Spits Thomas Müller reageerde maandag op de persconferentie gevat op een vraag van de pers over het conflict tussen Flick en Salihamidzic. "Toen ik jong was, sprak men altijd over FC Hollywood: er gebeurt altijd wel iets bij de club. Bayern blijft bijzonder."

De spits was verbaal sowieso op dreef.

Het rommelt weer bij FC Hollywood

Straks, om 21.00 uur, probeert Bayern München uit bij PSG het vege lijf te redden. Het rommelt in München en niet zo'n beetje ook. Die onrust wordt alleen maar groter als Bayern vanavond in de Champions League wordt uitgeschakeld door Paris Saint-Germain.

Doet FC Hollywood, de bijnaam van Bayern vanwege zijn voortdurende (interne) problemen, zijn naam weer eer aan?

Natuurlijk, een 3-2 achterstand is in het Parc des Princes best goed te maken. Vooral als je regerend kampioen Bayern München bent en het spel van vorige week zag. Maar het gelijkspel tegen Union Berlin van afgelopen zaterdag was nou niet bepaald de opkikker waar ze bij de Duitse 'Rekordmeister' op hadden gehoopt.

Hansi Flick (links) en Hasan Salihamidzic in betere tijden na het winnen van de Duitse beker in juli 2020

Gosens wilde shirt ruilen met Ronaldo, maar kreeg...

Nu we het toch over Ronaldo hebben. Vandaag werd Robin Gosens na een training verrast door zijn ploeggenoten van Atalanta Bergamo. Kleedkamerhumor noemen ze dat.

Arbitrageblunder rond Ronaldo krijgt een staartje

Een moment van onoplettendheid. Veel meer was er niet nodig om Cristiano Ronaldo in blinde woede te laten ontsteken. Natuurlijk had Mario Diks als assistent-scheidsrechter moeten zien dat de inzet van de Portugees in het WK-kwalificatieduel met Servië over de lijn was geweest.

Danny Makkelie, scheidsrechter van die avond, zegde vier dagen later de samenwerking met zijn assistent op. "Op woensdag 31 maart heb ik van Makkelie te horen gekregen dat hij met een andere assistent verder wil, omdat het vertrouwen in onze samenwerking weg is", aldus Diks. "Dit is voor mij een zeer, zeer grote teleurstelling zo vlak voor het EK".

Servië-Portugal: grensrechter Diks haalt woede van Cristiano Ronaldo op de hals

NED-AUS (v) RUST

Het is rust in Nijmegen. De Nederlandse voetbalsters spelen niet eens echt heel goed, maar leiden wél met 3-0 tegen Australië. Dat belooft wat voor de tweede helft.

Nederland - Australië (v) 3-0

NED-AUS (v) 32' Van der Gragt neemt risico

We zeiden het al eerder. De voorsprong van Oranje is zeer comfortabel, maar wel wat geflatteerd. Want Australië speelt - gek genoeg - best een goede wedstrijd. Ze zetten Nederland snel vast en in de omschakeling hebben we al een paar mooie duels gezien tussen Sam Kerr en Stefanie van der Gragt.

Zojuist zagen we zelfs hoe Van der Gragt de doorgebroken Kerr even vasthield. De Australische ging naar de grond, maar de scheidsrechter zag er geen overtreding in. Dat had ook slecht kunnen aflopen. Met een rode kaart bijvoorbeeld.

Nederland - Australië (v) 3-0

NED-AUS (v) 28' GOAL ORANJE

Jackie Groenen legt de 3-0 in het Australische net! Sherida Spits verovert met een goede sliding de bal in de zestien van Australië, legt terug op Miedema en die speelt door op de volledig vrijstaande Groenen. En die scoort feilloos.

Nederland - Australië (v) 3-0

Jackie Groenen wordt na haar goal opgewacht door Merel van Dongen en Vivianne Miedema.

NED-AUS (v) 20' GOAL ORANJE

En zo staat het opeens 2-0! Lieke Martens kapt naar binnen en mikt op de korte hoek. De Australische doelvrouw Mackenzie Arnold gaat naar de hoek, maar is veel te laat. Voor Martens is het de 49ste treffer in het shirt van Oranje!

Nederland - Australië (v) 2-0

  • Pro Shots
    Lieke Martens aan de bal in het oefenduel met Australië.
  • ANP

NED-AUS (v) 15' Spel golft op en neer

Oranje staat dan wel met 1-0 voor, maar dat wil niet zeggen dat alles onder controle is. Sterker, Australië - dat afgelopen week ook een tik kreeg in het oefenduel met Duitsland (5-2 nederlaag) - dat naar hartelust aanvalt. Maar ook Oranje komt er af en toe gevaarlijk uit.

Het is een lekker open begin in Nijmegen, kortom.

Nederland - Australië (v) 1-0

De speelsters van Oranje vieren de 1-0 van Jill Roord in het oefenduel met Australië.

NED-AUS (v) 5' GOAL ORANJE

Jill Roord brengt Oranje al heel vroeg op 1-0!

De fout wordt gemaakt door Mary Fowler en via Lieke Martens belandt de bal voor de voeten van Miedema. Die mist in eerste instantie, maar bedient vervolgens wel haar teamgenoot bij Arsenal: 1-0.

Nederland - Australië (v) 1-0

NED-AUS (v) AFTRAP

Het eerste fluitsignaal heeft geklonken in De Goffert. Het oefenduel tussen Nederland en Australië is begonnen!

Nederland - Australië (v) 0-0

Oranje mét mascottes op het veld!

Sinds de coronacrisis hebben we geen kinderen meer gezien die aan de hand van spelers het veld betreden. Maar daar hebben de Oranjevrouwen iets op gevonden. Alle speelsters hebben een tablet meegenomen met een directe verbinding naar een fan.

Dichterbij kun je niet komen! De volksliederen hebben geklonken, we gaan zo beginnen!

De speelsters betreden het veld in De Goffert met een directe verbinding met jonge fans op tablets.

De ster van Australië

Sam Kerr, spits van Chelsea en Australië

Dé sterspeler van tegenstander Australië is natuurlijk Sam Kerr. In 88 interlands maakte de 27-jarige spits uit Perth liefst 42 doelpunten.

Bij het WK in 2019 maakte ze vijf treffers, maar kon niet voorkomen dat haar ploeg in de tweede ronde na penalty's ten onder ging tegen Noorwegen.

Zelfde elf als tegen Spanje

Sarina Wiegman stuurt dezelfde elf speelsters het veld in als tegen Spanje. Dus met Dominique Janssen als rechtsback en Sari van Veenendaal onder de lat.

Bondscoach Wiegman en Groenen over Australië

"Ik vind het niet zo erg dat ze niet naar de Olympische Spelen gaan." Het is duidelijk. Bondscoach Sarina Wiegman is een paar dagen later nog steeds onder de indruk van de Spaanse ploeg die Oranje op een kansloze nederlaag trakteerde.

De regerend Europees kampioen en WK-finalist verloor afgelopen vrijdag met 1-0 van Spanje, maar vooral de manier waarop was pijnlijk. Oranje kwam er niet te pas tijdens de wedstrijd in Marbella en werd negentig minuten lang onder druk gezet. "Dat maken we niet zo heel vaak mee, dus dat vond ik heel erg knap van Spanje."

Vanavond om 18.30 uur is Australië de volgende tegenstander in de oefencampagne richting de Olympische Spelen. Dat is het soort tegenstander dat Oranje beter ligt. "Het spel is opportunistischer. Australië geeft meer ruimtes weg en ik verwacht dat we daardoor zelf beter aan de bal kunnen zijn."

Dat is ook de verwachting van Jackie Groenen. "Het was heel duidelijk voor iedereen dat we tegen Spanje een lastige wedstrijd hadden. Het is een goede les geweest voor ons", zegt Groenen. "Hopelijk kunnen we dinsdag weer winnen. Dat zou fijn zijn voor de moraal." Lees verder.

Nederlaag tegen Spanje op 'heel goed moment' voor Oranje richting Spelen

Welkom!

De Oranjevrouwen zijn in het oefenduel met Australië uit op eerherstel na de zeperd tegen Spanje (1-0). En in de Champions League worden de eerste halvefinalisten bekend.

18.30 uur, Nijmegen: Nederland - Australië (v)

21.00 uur, Parijs: Paris Saint-Germain - Bayern München (3-2)

21.00 uur, Sevilla: Chelsea - FC Porto (2-0)

Welkom bij het liveblog!

Stefanie van der Gragt