liveblog
NOS NieuwsAangepast

Versoepelingen als piek 3e golf voorbij is • Besluit terrassen en avondklok uitgesteld

liveblog gesloten

Gommers: 'Rutte doet belofte die hij niet kan waarmaken'

Diederik Gommers van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care reageert bij Op1 op de manier hoe demissionair premier Rutte versoepelingen aankondigt. Volgens Gommers doet hij een belofte die hij niet kan waarmaken. Eerst moeten alle 60-plussers worden gevaccineerd voordat dat kan gebeuren, zegt hij.

Diederik Gommers over versoepelingen: 'Wat Rutte belooft kan hij niet waarmaken'

Nog geen toestemming voor theorie-examens auto, motor en bromfiets

Het kabinet heeft het CBR nog geen toestemming gegeven voor theorie-examens voor de auto, motor, bromfiets en recreatievaart. Het CBR vindt dat "ontzettend vervelend". "Wij zijn er klaar voor om, zodra het mag, alle theorie-examens coronaproof af te nemen. Onze examencentra zijn zo ingericht dat je makkelijk en veilig examen kunt doen."

Kandidaten van wie een examen niet door kan gaan, krijgen deze week bericht van het CBR. Plekken voor nieuwe theorie-examens kunnen voorlopig worden gereserveerd voor de periode augustus/september. Binnenkort komen ook voor oktober plekken beschikbaar.

Zelfstandige ondernemers teleurgesteld over niet noemen van datum

De vereniging voor zelfstandige ondernemers VZN is teleurgesteld dat het kabinet weer geen datum heeft genoemd waarop leden van wie het bedrijf stilligt weer kunnen beginnen. "Rutte spreekt over 'een einde in zicht' maar veel zelfstandigen hebben de financiële noch mentale veerkracht om dat einde te halen. De hopelijk 'mooie zomer' waarover Rutte spreekt, is voor velen gewoonweg te ver weg om het vol te houden", zegt VZN-voorzitter Van der Ven.

VZN vraagt het kabinet om een duidelijke vaccinatiestrategie en een duidelijk herstelplan. Voor zelfstandige ondernemers die nog niet voor steun in aanmerking zijn gekomen, moet er een compensatieregeling komen.

Bijna 4 miljoen prikken gezet

Het aantal toegediende vaccinaties is in de eerste helft van april toegenomen van 3,2 miljoen naar bijna 3,8 miljoen. Dat komt onder meer omdat er vorige week fors meer is gevaccineerd, zegt het RIVM. Verder waren de vaccinaties met AstraZeneca al tien dagen niet bijgewerkt, terwijl 60-plussers die wel kregen. Ook zijn er minder vaccins verloren gegaan dan eerst werd gedacht.

Meer dan 2,2 miljoen prikken werden gezet door ggd's. Ongeveer 880.000 coronavaccins werden gegeven in ziekenhuizen en instellingen en ruim 750.000 bij huisartsen.

Deze week moeten 757.719 prikken worden gezet. Het is onduidelijk in hoeverre de prikstop bij AstraZeneca voor mensen onder de 60 en een eventuele pauze bij het vaccineren met het Janssen-vaccin daar invloed op hebben.

Meer bezoekers welkom bij Fieldlab Evenementen

De komende weken zijn meer bezoekers welkom bij testevenementen. Organisator Fieldlabs Evenementen heeft daarvoor goedkeuring gekregen van het kabinet. Bij de grootste evenementen, op 24 april en 1 mei, zijn 10.000 man welkom.

De nieuwe tests beginnen overmorgen al, met de 3FM Awards in TivoliVredenburg in Utrecht. Daarbij zijn 1500 mensen welkom. De grootste evenementen zijn 538 Oranjedag op 24 april in Breda en het concert Startschotgala op 1 mei in Lichtenvoorde. Daar mogen 10.000 mensen naartoe. Ook kunnen negen keer 3500 mensen naar het Eurovisie Songfestival in mei. Mensen die mee willen doen aan de testevenementen moeten maximaal 24 uur voor het einde van een evenement een sneltest doen.

Ook voetbalwedstrijden, festivals, theatervoorstellingen en zakelijke congressen worden vanaf deze maand georganiseerd als test.

Zo gaat een Fieldlab-evenement in zijn werk:

'Als dit nodig is om naar een festival te kunnen, dan kan ik dat zeker begrijpen'

Organisatie van sneltesten niet aanbesteed vanwege snelheid, zegt De Jonge

Demissionair minister De Jonge bestrijdt dat de overheid in de fout is gegaan bij de toewijzing van het het organiseren van sneltesten aan de stichting Open Nederland. Het onderzoeksplatform Follow the Monney schreef dat daarmee honderden miljoenen euro's zijn gemoeid en dat de overheid aanbestedingsregels heeft overtreden.

Om sneltesten bij bijvoorbeeld evenementen snel mogelijk te maken is vanuit de werkgeversorganisatie VNO-NCW de stichting naar voren is geschoven, zei De Jonge. "Wij hebben dat omarmd, om snel aan de slag te kunnen." Er is bewust niet aanbesteed om een snelle start en testen bij de fieldlabs van deze maand mogelijk te maken. Daarvoor zijn tientallen miljoenen aan de stichting overgemaakt. "Dat is niet aanbesteed, omdat we anders deze maand die pilot met toegangstesten niet hadden kunnen doen."

Voor de toekomstige fasen kunnen bedrijven zich inschrijven bij Open Nederland. "Ieder bedrijf dat een bijdrage zou kunnen leveren, kan zich melden bij de stichting." Open Nederland is een stichting zonder winstoogmerk.

Koninklijke Horeca Nederland: openingsplan zijn kleine stapjes

Koninklijke Horeca Nederland vindt dat het openingsplan wel "iets van perspectief biedt, maar dat daar de positiviteit ook ophoudt". Directeur Drirk Beljaarts zegt dat de plannen van de KHN niet als uitgangspunt zijn genomen bij het maken van het plan, maar dat dat wel was beloofd.

"Het zijn zulke kleine stapjes", zegt hij. "Alleen onder hele strenge voorwaarden mogen de terrassen open en pas later onder strenge voorwaarden de restaurants, op deze manier wordt het heel lastig als ondernemer om rendement te maken." Beljaarts vindt het dan ook teleurstellend dat de terrassen nog niet open mogen.

"We denken dat we echt een rol kunnen spelen in het bestrijden van het virus. Het is een uitgestoken hand naar het kabinet, gesteund door een aantal burgemeesters en ziekenhuisdirecteuren."

Ook studentenorganisatie ISO wil kabinet aan 26 april houden

Ook het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) houdt vast aan 26 april als datum dat studenten weer fysiek hoger onderwijs kunnen volgen. "Een keer per week naar de instelling mogen is geen luxe, maar broodnodig voor studenten die al een jaar volledig online onderwijs volgen. Juist daarom is het noodzakelijk dat het kabinet zijn belofte waarmaakt, op 26 april moet de beeldschermstudent terug in de collegebanken."

Voorwaarde voor een heropening is dat studenten zichzelf testen op een coronabesmetting. Het ISO vindt het jammer dat dit als voorwaarde gesteld wordt, maar grijpt alle mogelijkheden tot fysiek onderwijs aan. "Als een zelftest ervoor zorgt dat je je medestudenten en docenten weer in het echt mag zien, dan zou ik het wel weten", zegt voorzitter Dahran Çoban

Studentenbond LSVB wil kabinet aan 'afspraak' over 26 april houden

De Landelijke Studentenvakbond (LSVB) wil het kabinet aan de "afspraak" houden om fysiek hoger onderwijs op 26 april weer mogelijk te maken. "Het is erg belangrijk dat studenten weer fysiek les krijgen", zegt voorzitter Lyle Muns. "Het gaat veel te slecht met jongeren om openstelling nogmaals uit te stellen."

Het kabinet wil volgende week pas een definitief besluit nemen. Voorwaarde is dat besmettingscijfers en de bezettingscijfers van de ziekenhuizen laten zien dat de derde coronagolf over zijn piek heen is.

De LSVB noemt eventuele verder uitstel "zeer onwenselijk" en "onacceptabel". Muns: "Het collegejaar loopt al bijna op zijn einde. Als het hoger onderwijs op 26 april met één fysieke les in de week opengaat dan kunnen studenten nog enigszins fatsoenlijk dit absurde jaar afronden."

'Niet in te schatten wanneer we af zijn van 1,5 meter maatregel'

Minister De Jonge kan nog niets zeggen over het moment waarop alles in Nederland weer normaal is en ook de basisregels tegen corona, zoals anderhalve meter afstand houden en veelvuldig handen wassen, niet meer gelden. "Dat is niet in te schatten", zei hij. "Maar we zullen geen dag te lang wachten om ze af te schaffen."

In het 'openingsplan' staat de terugkeer naar normaal gepland voor ergens in de zomer, maar ook dat is nog erg onzeker volgens De Jonge. Hij wees erop dat het mogelijk is dat ook na de zomervakantie de basisregels nog gelden, bijvoorbeeld omdat de mogelijkheid bestaat dat mensen "allerlei tropische varianten van het virus meenemen in hun koffer".

Hogescholen en universiteiten hoopvol over mogelijke heropening op 26 april

De voorzitter van de Vereniging Hogescholen zegt ervan uit te gaan dat het kabinet volgende week besluit om het hoger onderwijs per 26 april weer fysiek te openen. "We weten al langer dat coronabeleid tot op zekere hoogte gaat om dagkoersen", zegt Maurice Limmen.

"Wij staan klaar om studenten weer veilig fysiek onderwijs te geven. Dat is ook hard nodig want veel van onze studenten, docenten en medewerkers snakken daarnaar." Ook de Vereniging van Universiteiten rekent op die datum. Pieter Duisenberg, voorzitter VSNU: "We gaan er nog steeds vanuit dat we per 26 april meer ruimte krijgen voor fysiek onderwijs. Studenten hebben dat ook hard nodig. We werken optimistisch door aan het verder openen van de universiteiten. Met als uiteindelijke doel om vanaf augustus de introductieweken en het onderwijs weer zo normaal mogelijk te kunnen organiseren".

Het kabinet presenteerde een openingsplan. Daarin staat dat de hoge scholen op 26 april onder voorwaarden weer fysiek les mogen geven. Rutte benadrukt dat het geen harde datum is en dat daar volgende week het besluit over wordt genomen.

Dit is het voorwaardelijke openingsplan voor de komende maanden

Als de situatie het toelaat, kunnen op 28 april de horecaterrassen onder voorwaarden weer open en verdwijnt de avondklok. Dat zei premier Rutte op de persconferentie met minister De Jonge. Het kabinet heeft een openingsplan voor versoepelingen opgesteld en gepubliceerd. In het plan wordt nadrukkelijk gezegd dat alles afhankelijk is van de situatie op dat moment. Zo spelen het aantal ziekenhuisopnames, vaccinleveringen en ontwikkelingen op het gebied van virusmutanten hierbij een belangrijke rol.

In het plan worden vijf besluitmomenten genoemd: momenten waarop knopen worden doorgehakt welke ruimte er is voor versoepelingen. Hoe verder het besluitmoment, hoe onzekerder het is of de geplande voornemens door kunnen gaan. De basisregels (afstand houden en handen wassen) blijven sowieso gelden.

Het eerste besluitmoment is volgende week dinsdag, op 20 april. Als alles meezit, kunnen een week later de avondklok worden afgeschaft, terrassen onder voorwaarden worden geopend en de voorwaarden voor openstelling van winkels worden verruimd. Per 26 april is fysiek hoger onderwijs weer mogelijk, ook onder voorwaarden.

De andere stappen vindt u hier.

De Jonge: 'Natuurlijk snakt iedereen naar het einde van alle maatregelen'

De Jonge: 'Natuurlijk snakt iedereen naar het einde van alle maatregelen'

De Jonge weet nog niet of prikken met Janssen-vaccins doorgaat

Minister De Jonge kan nog niet zeggen of er vanaf aanstaande donderdag geprikt kan gaan worden met de 80.000 Janssen-vaccins die al in Nederland zijn. "Daar kan ik nu nog geen uitsluitsel over geven", zei De Jonge.

Janssen schortte vandaag de levering van vaccins in Europa op, nadat in de VS enkele gevallen van een zeldzame vorm van trombose waren vastgesteld. Of dat ook betekent dat het vaccin niet wordt gebruikt, is nog niet duidelijk. De eerste doses waren bestemd voor zorgpersoneel.

De Jonge wil adviezen van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) en het Europees Medicijn Agentschap (EMA) afwachten, voordat hij besluit of de prikafspraken door kunnen gaan.

De Jonge over het openingsplan met minder maatregelen

De Jonge over het openingsplan met minder maatregelen

Rutte: 28 april is geen harde datum voor eerste versoepelingen

In het 'openingsplan' dat het kabinet heeft gepresenteerd wordt de datum van 28 april genoemd voor de eerste versoepelingen, maar volgens premier Rutte is dat "geen harde datum". "We besluiten volgende week of het kan, en als het niet kan doen we het niet", zei Rutte. Het kabinet hoopt dan de terrassen weer te openen en de avondklok op te heffen.

"We zouden het niet opschrijven als we niet zouden denken dan het wel mogelijk zou zijn. Maar het moet wel verantwoord zijn."

De Jonge: onduidelijk nog wat leveringsstop Janssen betekent voor vaccinatie

Volgens minister De Jonge levert het besluit van Janssen om de levering van hun vaccin in Europa tijdelijk stil te leggen "nieuwe vragen" op. "Die kunnen vandaag niet beantwoord worden. Het effect van dat besluit zal komende tijd moeten blijken."

Het RIVM gaat ervan uit dat er vanaf aanstaande donderdag gewoon geprikt kan worden met Janssen. Nederland heeft inmiddels circa 80.000 doses binnen.

Rutte: 'Niet uit het veld laten slaan door de laatste obstakels'

Rutte: 'Niet uit het veld laten slaan door de laatste obstakels'

Rutte: ‘Uitlekken datum 21 april was ongelukkig’

Demissionair premier Rutte vindt het "ongelukkig" dat vorige week uitlekte dat het kabinet per 21 april een aantal versoepelingen wilde doorvoeren, zoals het einde van de avondklok en het openen van de terrassen.

"We hoopten dat het kon, maar het moest wel verantwoord zijn", zei Rutte. Hij bood verontschuldigingen aan aan burgers en ondernemers die op basis van dat uitgelekte bericht al weer plannen aan het maken waren. Het kabinet wil nu de aangekondigde versoepeling een week later laten ingaan, op 28 april. Maar dan moeten de besmettingscijfers en de situatie in de ziekenhuizen dat wel toelaten.

Kabinet presenteert stappenplan voor heropening samenleving

Demissionair premier Rutte en demissionair minister van Volksgezondheid De Jonge presenteren een stappenplan voor heropening van de samenleving. "De samenleving kan op een verantwoorde manier open", zei Rutte op de coronapersconferentie. "We zetten kleine stappen in het begin en grotere stappen als de kwetsbaarste groepen zijn gevaccineerd."

De eerste stap gaat in op 28 april. Rutte benadrukt dat het een mogelijke datum is. Voorwaarde is dat de derde golf van het virus over zijn piek heen is. Het definitieve besluit wordt volgende week dinsdag genomen. Dan heeft het kabinet het voornemen om de avondklok te beëindigen. Ook is dan het advies om twee mensen per dag thuis uit te nodigen in plaats van één. Buitenterrassen mogen onder voorwaarden weer open en er komt ook een verruiming voor winkels.

Iets eerder, in dezelfde week op 26 april, is het plan dat hoger onderwijsinstellingen weer onder voorwaarden fysiek onderwijs mogen geven.

Tot 7 juli wordt dan de samenleving geleidelijk steeds verder geopend. Zo hoopt het kabinet dat op 26 mei de restaurants weer open kunnen, en per 16 juni evenementen weer mogelijk zijn. Per 7 juli kan het thuisbezoek worden versoepeld tot 6 à 8 personen per dag. Op een nog nader te bepalen datum kan Nederland "terugkeren naar normaal".

Over reizen is nog niets besloten. Het kabinet zegt met nadruk dat om de paar weken bekeken wordt of alle versoepelingen kunnen doorgaan.

Rutte: 'Na de piek spreken over versoepelingen'

Rutte: we zitten in een spagaat

De premier zei op de persconferentie dat er sprake is van twee werelden; binnen de ziekenhuizen en daarbuiten. In de ziekenhuizen loopt het personeel op het tandvlees en liggen de IC's vol. 'Maar de situatie in de samenleving is ook nijpend. Bij de horeca, de winkels, de reiswereld. Daarmee worstelen we in het het Catshuis. Het is een spagaat."

Olympiërs krijgen voorrang bij vaccinatie tegen corona

Nederlandse sporters die zich gekwalificeerd hebben voor de Olympische Spelen en Paralympische Spelen van Tokio krijgen voorrang bij de vaccinatie tegen het coronavirus.

Tot nu toe hebben zo'n tweehonderd sporters zich geplaatst voor de Spelen in de Japanse hoofdstad, die op 23 juli beginnen. Verwacht wordt dat die groep de komende tijd nog flink zal groeien. Het is nog niet duidelijk welk vaccin de sporters krijgen. De sporters mogen zelf beslissen of ze wel of niet gevaccineerd willen worden. Het is niet verplicht.

De verwachting is dat er vanavond, na de persconferentie van demissionair premier Rutte en demissionair minister De Jonge van VWS (19.00 uur), meer duidelijkheid komt over het vaccineren van de olympiërs.

Coronapersconferenitie vanaf 19.00 uur live

Demissionair premier Rutte en minister De Jonge van Volksgezondheid geven om 19.00 uur weer een persconferentie over de coronamaatregelen. Bekend is al dat de buitenschoolse opvang weer opengaat; grotere versoepelingen worden verder niet verwacht. Wel presenteren Rutte en De Jonge een stappenplan met de volgorde van de beoogde versoepelingen.

De persconferentie is live te volgen op NPO 1, NPO Politiek, NPO Start en NPO Radio 1, via een livestream op NOS.nl en de NOS-app, via de Facebookpagina van de NOS en via het NOS-YouTube-kanaal hieronder:

Turkije scherpt coronamaatregelen aan

De Turkse president Erdogan heeft strengere coronamaatregelen aangekondigd. Die gelden gedurende de eerste twee weken van de vastenmaand ramadan en gaan morgen in.

De avondklok gaat dan om 19.00 uur in, nu is dat nog 21.00 uur. Reizen buiten je eigen stad of gemeente is niet toegestaan en restaurants en cafés gaan weer dicht. Bezorgen of afhalen van eten en drinken is wel toegestaan. Scholen gaan weer online lesgeven en bruiloften en andere indoorevenementen zijn verboden. Turken moesten al van vrijdagavond tot maandagochtend binnen blijven. Dat blijft zo.

De afgelopen twee weken is het aantal coronabesmettingen hard opgelopen. Elke dag testen nu rond de 50.000 mensen positief. Het dodental ligt tussen de 200 en 300 per dag. Op 1 maart kondigde Erdogan juist versoepelingen aan, restaurants en cafés mochten toen weer open.

Turkije gebruikt vaccins van Sinovac en Pfizer/BioNTech. Volgens het ministerie van Gezondheid zijn er 18 miljoen prikken gezet, 7,6 miljoen mensen hebben de tweede prik gehad, op een bevolking van 83 miljoen inwoners.

'EU wil uitleg van Johnson & Johnson over uitstel van levering Janssen-vaccin'

De Europese Commissie wil opheldering van Johnson & Johnson over de "volkomen onverwachte" aankondiging dat het Janssen-vaccin voorlopig niet geleverd wordt. Dat heeft een EU-medewerker tegen persbureau Reuters gezegd.

De Amerikaanse farmaceut heeft verklaard dat ze eerst wil onderzoeken of er een verband is tussen inentingen met het vaccin en een zeer beperkt aantal trombosegevallen in de VS. Het doel blijft om voor eind juni 55 miljoen doses aan de EU te te leveren, zei een medewerker tegen Reuters.

Bij de EU zou de vrees zijn ontstaan dat de leveringen achterblijven bij wat was afgesproken, net zoals dat met het vaccin van AstraZeneca het geval is. Deze Brits-Zweedse farmaceut zou volgens afspraak eind juni 300 miljoen doses geleverd moeten hebben. Dat worden er naar verwachting 100 miljoen.

In de VS hebben zes vrouwen van onder de vijftig die met het Janssen-vaccin waren gevaccineerd zeldzame bloedstollingen gekregen, op een totaal van 6,8 miljoen inentingen. Behalve in de VS begint ook in de Europa een onderzoek naar de vraag of er een verband is tussen de stollingen en de vaccinaties.

PvdA en D66 willen 60-minners zelf laten kiezen over AstraZeneca

Een deel van de Tweede Kamer vindt dat mensen onder de zestig zelf moeten kunnen kiezen of ze met het vaccin van AstraZeneca worden ingeënt.

Vorige week besloot minister De Jonge na een advies van de Gezondheidsraad dat 60-minners niet meer met AstraZeneca worden gevaccineerd. Hij deed dat nadat in een aantal gevallen een zeldzame combinatie van trombose en een verlaagd aantal bloedplaatjes aan het licht was gekomen.

D66 en PvdA zeggen dat mensen die jonger zijn dan zestig de vrijheid moeten hebben om zich toch met AstraZeneca te laten vaccineren, als hun huisarts het daarmee eens is.

D66-Kamerlid Paternotte benadrukt dat iedereen zo snel mogelijk moet worden ingeënt. Hij vindt daarom dat je vaccins die overblijven niet moet weggooien. Zijn PvdA-collega Kuiken voegt eraan toe dat "we niet de luxe hebben om te wachten". Ze wijst daarbij bijvoorbeeld op kwetsbare mensen die al lang in isolatie zitten.

Frankrijk weert alle vluchten uit Brazilië vanwege zorg om virusvarianten

Frankrijk laat geen vliegtuigen uit Brazilië meer toe. De reden is de vrees dat daarmee nieuwe varianten van het coronavirus naar Frankrijk komen. "We zien dat de situatie alsmaar slechter wordt. Daarom hebben we besloten om alle vluchten tussen Frankrijk en Brazilië tot nader order op te schorten", zegt premier Castex.

In Frankrijk zijn sinds het begin van de pandemie zo'n 5,1 miljoen besmettingen geconstateerd. Dat is het hoogste aantal van alle Europese landen. Er zijn meer dan 99.000 mensen gestorven aan de gevolgen van het virus.

Nederland heeft al langer een vliegverbod voor passagiersvluchten uit Brazilië, meldt de website https://www.nederlandwereldwijd.nl/ van de Rijksoverheid.

Borden met basisregels bij persconferentie Rutte en De Jonge

Bij de persconferentie van premier Rutte en minister De Jonge over de coronamaatregelen zijn vanavond borden te zien waarop de basisregels staan.

Op die manier willen de demissionaire ministers nog eens het belang benadrukken van handen wassen, anderhalve meter afstand houden en testen. Het is de eerste keer dat deze borden worden getoond. De borden staan op de katheders van Rutte en De Jonge.

Geen nieuwe meldingen zeldzame trombose door AstraZeneca

Bij Bijwerkingencentrum Lareb zijn de laatste dagen geen nieuwe meldingen van de zeer zeldzame AstraZeneca-bijwerking van trombose in combinatie met een laag aantal bloedplaatjes binnengekomen.

Er is nog steeds sprake van acht meldingen van de zeldzame trombose-klachten. Dat is hetzelfde aantal als vorige week, toen het Lareb met een extra rapportage over trombosemeldingen kwam. Eén persoon is overleden na deze klachten.

Wel kwamen er nog meldingen van 'gewone' trombose en longembolieën na coronavaccinatie binnen. Het is onduidelijk of deze meldingen bijwerkingen zijn van het vaccin. Lareb is bezig met het maken van een overzicht van alle meldingen van trombose en embolieën na vaccinatie. Er is inmiddels meer dan 600.000 keer geprikt met AstraZeneca in Nederland.

Johnson & Johnson stelt levering Janssen-vaccin in Europa uit vanwege bloedstollingproblemen

Johnson& Johnson, het moederbedrijf van vaccinproducent Janssen, levert voorlopig geen vaccin meer. In een verklaring zegt het bedrijf dat samen met de Europese gezondheidsautoriteiten uit voorzorg is besloten de introductie van het vaccins in Europa uit te stellen.

In de VS is een onderzoek gestart naar mogelijke bijwerkingen, omdat zes jonge vrouwen een zeldzame vorm van trombose hebben gekregen, nadat ze met het vaccin waren ingeënt. In de VS hebben 6,8 miljoen mensen een injectie met het vaccin gehad.

Nederland kreeg deze week 79.200 vaccins geleverd. In de week van 26 april werden er 90.300 verwacht. In totaal zou Nederland in april, mei en juni 3 miljoen Janssen-vaccins krijgen.

Pfizer levert in mei en juni 300.000 vaccins versneld aan Nederland

Pfizer verwacht in de maanden mei en juni samen 300.000 vaccins versneld aan Nederland te leveren, laat de farmaceut weten aan de NOS. Het totale aantal geleverde vaccins komt daarmee op 10,5 miljoen dosis in het eerste half jaar van 2021. De 300.000 doses zijn strikt genomen niet extra, maar worden versneld geleverd uit het derde of vierde kwartaal. Het totale aantal Pfizer-vaccins dat Nederland in 2021 ontvangt gaat niet omhoog.

Pfizer levert nu wekelijks een lading Pfizer-BioNtech-vaccins af. Daarvan moeten twee prikken worden gezet voor de beste bescherming. In april en mei gaat het om zo'n 500.000 doses per week. In juni gaat de levering omhoog naar wekelijks bijna 800.000 doses.

Vooralsnog is Pfizer is een betrouwbare leverancier van coronavaccins, alleen in het begin van de vaccinatiecampagne was er een tijdelijke vertraging. Sindsdien komt er een nagenoeg constante stroom vaccins uit de fabriek in het Belgische Puurs. Om die reden hebben het ministerie van Volksgezondheid en het RIVM eerder al besloten om de voorraad Pfizer-vaccins te verlagen naar bijna nul. Er worden geen tweede prikken meer op voorraad gehouden omdat die moeten komen van nieuwe leveringen.

Gisteren adviseerde de Gezondheidsraad om de tijd tussen de eerste en de tweede prik van Pfizer te verruimen van 6 naar 12 weken. Hierdoor kunnen op korte termijn meer prikken worden gezet. Waarschijnlijk maakt het kabinet vanavond bekend of dit advies wordt overgenomen.

CBG: voordelen Janssen-vaccin wegen op dit moment op tegen de risico's

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) zegt in een reactie op het besluit in de VS om het Janssen-vaccin voorlopig niet te gebruiken dat de voordelen op dit moment opwegen tegen de risico's.

In de VS heeft de federale overheid het vaccineren met het Janssen-vaccin tijdelijk stilgelegd, in afwachting van een onderzoek naar zes gevallen van zeldzame trombose bij vrouwen tussen de 18 en 48 jaar. Een vrouw is aan de mogelijke bijwerkingen overleden, een tweede ligt in kritieke toestand in het ziekenhuis.

De verwachting is dat afzonderlijke staten het Janssen-vaccin voorlopig ook niet meer gebruiken. 6,8 miljoen Amerikanen hebben het vaccin al toegediend gekregen.

In Europa loopt al een onderzoek. Het is nu nog te vroeg om conclusies te trekken, zegt het CBG. "Mocht er aanleiding zijn om tot actie over te gaan, zoals het aanpassen van de productinformatie en bijsluiter, dan zullen wij de betrokken instanties, consumenten en zorgverleners informeren", zegt het CBG.

Afgelopen week meer besmettingen, vooral bij jongeren

De afgelopen week is het aantal positieve testen met 6 procent gestegen ten opzichte van de zeven dagen daarvoor. De toename volgt op een korte periode van dalende cijfers in aanloop naar het Paasweekeinde. In totaal werden er ruim 51.240 besmettingen geregistreerd.

Dat blijkt uit de weekrapportage van het RIVM. Het reproductiegetal lag op 29 maart op 0,97. Een week daarvoor was het 1,01.

De grootste stijging van het aantal besmettingen deed zich voor bij de leeftijdsgroep van 13 tot 17 jaar (+15 procent) en bij de 18- tot 24 jarigen (+ 5 procent). Bij de 80-plussers en kinderen onder de 12 daalde het aantal besmettingen

In de ziekenhuizen stabiliseerde het aantal covidpatiënten deze week. Er liggen nu 2554 mensen vanwege covid in het ziekenhuis, vier minder dan een week geleden. Ook de bezetting van de intensive care is vergelijkbaar met een week geleden: nu 794 tegen 776 vorige week dinsdag

Susan van den Hof van het RIVM over de jongste weekcijfers:

RIVM over besmettingen bij jongeren

Koning bezoekt covid-patiënten in beschermende kleding

Koning Willem-Alexander heeft vanochtend een bezoek gebracht aan het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis in Dirksland op Goeree-Overflakkee. Het ging om een werkbezoek om te zien wat de gevolgen zijn van de coronapandemie op de ziekenhuiszorg. Hij bezocht onder meer, met beschermende kleding aan, de cohort-afdeling waar alleen coronapatiënten worden verpleegd.

Swipe hieronder door de foto's:

Buitenschoolse opvang gaat maandag weer open

De buitenschoolse opvang gaat maandag weer open, bevestigen bronnen aan de NOS na berichtgeving van RTL. Voor de bso zullen dezelfde regels gelden als voor de basisscholen, die twee maanden geleden opengingen. Kinderen hoeven daar onderling geen anderhalve meter afstand te houden. De leerkrachten moeten wel afstand houden tot de kinderen. Bij de scholen is het zo dat bij een besmetting een hele schoolklas in quarantaine moet.

VS stopt voorlopig met Janssen-vaccin na zeldzame trombosegevallen

De gezondheidsautoriteiten in de Verenigde Staten willen voorlopig stoppen met inentingen met het Janssen-vaccin. De diensten CDC en FDA doen gezamenlijk onderzoek naar zes gevallen van zeldzame trombose bij vrouwen tussen de 18 en 48 jaar. Een vrouw is aan de mogelijke bijwerkingen overleden, een tweede ligt in kritieke toestand in het ziekenhuis, meldt The New York Times. De meldingen lijken heel erg op eerdere na vaccinatie met AstraZeneca.

De federale overheid zal stoppen met het vaccineren met het Janssen-vaccin en de verwachting is dat staten en andere aanbieders van vaccins zullen volgen. Morgen wordt er binnen de CDC, de tegenhanger van het RIVM, gesproken over de trombosegevallen. Daarnaast stelt de FDA, dat verantwoordelijk is voor de toelating van medicijnen, een onderzoek in. Totdat de resultaten bekend zijn, wordt een pauze ingelast, zo zeggen CDC en FDA. Ze benadrukken dat ze geen enkel risico willen nemen.

In de VS zijn al bijna 7 miljoen mensen ingeënt met het Janssen-vaccin, dat als belangrijkste voordeel heeft dat er maar een prik voor nodig is om zo goed mogelijk beschermd te zijn.

Nederland heeft meer dan 11 miljoen Janssen-doses besteld, maandag kwamen de eerste vaccins hier binnen. In eerste instantie wordt het ziekenhuispersoneel ermee ingeënt.

Merkel wil deelstaten buitenspel zetten met eigen 'lockdownwet'

Het Duitse kabinet wil zelf kunnen beslissen of er een lockdown wordt afgekondigd. Een wetsvoorstel waarin dat wordt geregeld is klaar en wordt mogelijk nog deze week door het parlement behandeld.

Nu ligt de bevoegdheid voor het afkondigen van een lockdown nog bij de deelstaten. Er zijn wel afspraken gemaakt over het aantal besmettingen dat aanleiding moet zijn voor strengere maatregelen, maar in de praktijk komt daar weinig van terecht. "De deelstaten verzonnen steeds nieuwe dingen om onder de strenge regels uit te komen", zegt correspondent Judith van de Hulsbeek.

Lees hier het hele verhaal:

Ruim 112.000 coronaboetes in dertien maanden

Voor overtreding van de coronamaatregelen heeft de politie het afgelopen jaar 112.975 bekeuringen uitgeschreven. Dat blijkt uit een inventarisatie die is uitgevoerd op verzoek van de media. Er is gekeken naar de periode van begin maart vorig jaar tot 1 april van dit jaar. Naast de bekeuringen werden er in die periode 40.555 waarschuwingen uitgedeeld.

Verreweg de meeste bekeuringen, 64 procent, werden uitgedeeld voor het overtreden van de avondklok, die 23 januari inging. Uit de gegevens blijkt dat in de grote steden relatief meer is bekeurd en gewaarschuwd dan in landelijke gebieden. Volgens de politie is dat logisch: er wonen meer mensen dicht bij elkaar en er is daarom meer politie op straat.

Op de site van de politie staat een interactieve kaart waarop je per gemeente kan zien hoeveel boetes zijn uitgedeeld. Amsterdam spant de kroon met 10.461 bekeuringen. Rotterdam volgt met 9180.

In Delfzijl en Appingedam zijn de burgers heel gezagsgetrouw, of wordt maar weinig gecontroleerd: in beide Groningse gemeentes werd in dertien maanden maar één coronaboete uitgeschreven.

Teler Hanneke Dings verkoopt haar asperges precies op de grens

Aspergeteler Hanneke Dings heeft haar bedrijf in Duitsland, net over de grens bij Tegelen, maar driekwart van haar klanten komt uit Nederland. En dus heeft ze, net nu de aspergetijd is begonnen, een probleem. Want Duitsland eist van mensen die de grens overgaan een negatieve coronatest en dat is voor een kilootje asperges wel veel gevraagd.

Hanneke Dings heeft er wat op gevonden, meldt 1Limburg. Als haar klanten niet naar haar komen, gaat zij wel richting de klanten. Ze loopt twee keer per dag met een kruiwagen van haar bedrijf naar de grensovergang bij Tegelen en verkoopt daar haar asperges. Zijzelf blijft in Duitsland, de klanten in Nederland. Van grensverkeer is geen sprake.

"We leven in deze regio eigenlijk zonder het besef dat er een grens bestaat. We zijn niet anders gewend dan over en weer te gaan, zonder hindernissen", zegt Dings. Ondanks haar inventiviteit verliest ze veel omzet, want heel veel grensverkeer is er niet. Normaal gesproken gaan veel Nederlanders in Duitsland tanken en nemen dan meteen asperges mee. "Dat mis je nu."

Aspergeteler verkoopt haar asperges precies op de grens

Nog twee Nederlandse judoka's missen EK door coronabesmetting

Tornike Tsjakadoea en Simeon Catharina missen de EK judo, die vrijdag in Lissabon beginnen, vanwege een coronabesmetting. Ze namen eerder in Georgië deel aan een toernooi en een trainingskamp en zijn daar besmet geraakt. Eerder werd al bekend dat Frank de Wit de EK moet missen door een in Georgië opgelopen besmetting.

De Nederlandse ploeg voor Portugal bestaat nu nog uit dertien judoka's.

  • EPA
    Simeon Catharina (in het wit)
  • AFP
    Tornike Tsjakadoea (met het blauwe pak)

Open Nederland spreekt beschuldiging van gebrekkig toezicht tegen

Tom Middendorp, het gezicht van Open Nederland , spreekt tegen dat zijn stichting niet transparant is over de besteding van overheidsgeld. Open Nederland heeft volgens onderzoeksplatform Follow the Money de beschikking over 925 miljoen euro. Daarmee moet een infrastructuur worden opgezet waarbij mensen die negatief getest zijn weer naar (bijvoorbeeld) een bioscoop, theater of museum kunnen. Mensen betalen wel zelf voor hun kaartje, maar niet voor de test.

Volgens Follow the Money-journalist Eelke van Ark komt de gekozen vorm erop neer "dat Middendorp, samen met twee consultants, vrij spel heeft om een enorme publieke opdracht privaat uit te voeren".

Middendorp spreekt dat tegen. "Wij zijn een non-profitstichting, werken met een duidelijke opdracht die is vormgegeven door het ministerie en leggen verantwoording af voor elke rekening." Middendorp benadrukt dat een externe accountant de boekhouding controleert.

Lees hieronder het hele verhaal:

Oostenrijkse gezicht van coronabestrijding stapt op

De Oostenrijkse minister van Volksgezondheid, Rudi Anschober, treedt om gezondheidsredenen terug. Hij is net als Hugo de Jonge in Nederland het gezicht van de aanpak van de coronacrisis. De 60-jarige Anschober, die lid is van Die Grünen, geeft aan dat hij overwerkt is: "Het is voor mij tijd om aan de noodrem te trekken." Op Twitter zegt hij dat Oostenrijk een 'coronaminister' nodig heeft die 100 procent fit is.

Anschober trad in januari 2020 aan en bijna onmiddellijk eiste corona het overgrote deel van zijn aandacht op.

Amersfoortse leerlingen doen eindexamen in leeg kantoorgebouw

Leerlingen van het Corderius College in Amersfoort gaan eindexamen doen in een kantoorgebouw van Royal HaskoningDHV. Veel medewerkers van het advies- en ingenieursbureau werken thuis, terwijl het in het schoolgebouw juist dringen is.

Rector Egbert Boerma van de scholengemeenschap is enthousiast over de oplossing. "We zijn blij met het aanbod waardoor onze vwo-eindexamenkandidaten de hele examenperiode in hetzelfde gebouw en op dezelfde plek terechtkunnen, zegt hij tegen RTV Utrecht. Volgens hem hebben de mavo- en havo-leerlingen door deze regeling ook genoeg ruimte om de examens in het schoolgebouw te maken.

Het is niet de eerste keer dat de Amersfoortse school gebruikmaakt van de kantoorruimte. Eerder werden er al een aantal lessen gegeven. "Het is prettig om als bedrijf in deze voor iedereen zware tijden een bijdrage te kunnen leveren aan de samenleving", aldus de directeur van het bedrijf.

Moslims begonnen aan tweede 'corona-ramadan'

Voor bijna 1 miljoen moslims is vandaag de vastenmaand ramadan begonnen. Net als vorig jaar is die door corona anders dan normaal. Er kan niet samen worden gebeden, doordat er in moskeeën maar beperkt plaats is. Ook de iftar-maaltijden, waarbij het vasten wordt gebroken, gaan niet door.

Het Contactorgaan Moslims en Overheid, dat honderden moskeeën vertegenwoordigt, roept gelovigen op om ramadan thuis te vieren en niet bij familie of vrienden op bezoek te gaan. "Ramadan is gezelligheid en lekker eten, maar dat is niet de essentie. Het is ook een moment van bezinning", zegt bestuurslid Saïd Bouharrou tegen het ANP.

De GGD Rotterdam-Rijnmond benadrukt dat wie klachten heeft zich gewoon kan laten testen, zonder dat dit het vasten verbreekt:

Snellere groei bij maaltijdbezorgers in tijd van lockdowns

Nederlanders, maar ook Britten, Duitsers en Canadezen lieten afgelopen kwartaal opnieuw vaker eten thuis bezorgen. Het Nederlands-Britse bedrijf Just Eat Takeaway.com, moederbedrijf van Thuisbezorgd, kreeg 79 procent meer orders binnen dan een jaar geleden. Vergeleken met het laatste kwartaal van 2020 ging het om een stijging van 11 procent.

In veel landen moest de horeca de deuren sluiten vanwege coronamaatregelen en konden consumenten alleen maaltijden van restaurants laten bezorgen. Jitse Groen, de hoogste baas van het bedrijf, wijst erop dat de groei van zijn bedrijf inmiddels vier kwartalen op rij versnelt. "We zijn ook erg trots op de groei in onze twee meest winstgevende markten, een groei van 77 procent in Duitsland en 53 procent in Nederland."

Er werd voor 4,5 miljard aan eten besteld via de sites van het bedrijf. Hoeveel het concern onderaan de streep overhoudt aan de bestellingen wordt later bekendgemaakt.

BNR: negatieve coronatest voor dagje uit wordt mogelijk verplicht

Het kabinet denkt erover om een negatieve coronatest of vaccinatiebewijs verplicht te stellen voor musea, dierentuinen en pretparken na heropening. Dat meldt BNR. Het is nog niet duidelijk wanneer de zogeheten doorstroomlocaties opengaan, maar het idee is om dan in het begin een vergelijkbaar systeem te gebruiken als bij de Fieldlab-evenementen. Mensen moeten dan via een app op hun telefoon kunnen laten zien dat ze óf gevaccineerd zijn óf recent een negatieve coronatest hebben gehad.

Alleen voor kinderen jonger dan 12 zou een uitzondering gelden. Het ministerie laat in een reactie weten dat het testen is bedoeld om eerder en ruimer open te kunnen gaan, waar dat op grond van de besmettingscijfers eigenlijk nog niet kan.

De branchevereniging voor dagattracties in Nederland is niet enthousiast. "We experimenteren er nu wel mee, maar we hebben liever dat we onze gasten zonder coronatest kunnen ontvangen", zegt voorzitter Mascha van Till-Taminiau tegen BNR.

Marktkooplui missen perspectief en protesteren in Den Haag

Marktkooplui gaan later vanochtend op het Malieveld in Den Haag protesteren. Ze willen dat de overheid hun ook perspectief biedt op heropening, zoals dat er ook is voor de horeca, de detailhandel en de evenementenbranche.

Al ruim zes maanden mogen op markten alleen etenswaren worden verkocht. Maar de duizenden ondernemers van zaken als beddengoed, gordijnen en kledingstoffen, mogen hun waren niet verkopen. "Die zitten thuis. Belachelijk gewoon", zegt marktkoopman Bol in het NOS Radio 1 Journaal. Hij heeft het gevoel dat Den Haag geen enkele aandacht heeft voor de marktkooplui. "Het is alsof we niet bestaan."

De kooplui rijden in colonne over de A12 naar Den Haag.

'Geen goed toezicht op de 925 miljoen voor sneltesten bij evenementen'

De constructie die de overheid heeft gekozen om Nederland door middel van sneltesten bij evenementen weer deels te heropenen is hoogst ongebruikelijk, niet transparant en het toezicht ontbreekt. Dat stelt onderzoeksplatform Follow the Money.

Voor de organisatie is een stichting opgericht, Open Nederland, die losstaat van de overheid. Het ministerie van VWS maakt de honderden miljoenen euro's die het project kost naar die stichting over en die kan het naar eigen inzicht besteden. Eerder werd in de media een bedrag van 700 miljoen genoemd, maar met het geld van de sneltesten erbij, die door VWS worden vergoed, is het volgens Follow the Money 925 miljoen.

Het werk van Open Nederland moet ertoe leiden dat mensen die zijn getest binnenkort weer naar een museum, dierentuin of theater kunnen. Hoe de controle op de stichting is geregeld, is onduidelijk. Een raad van toezicht ontbreekt en in de statuten staat ook niets over transparantie en verantwoording van de bestede gelden. Welke opdracht Open Nederland, dat wordt geleid door oud-topmilitair Tom Middendorp, heeft gekregen is niet duidelijk, de opdracht is geheim.

Follow the Money sprak een aantal experts en die zijn verbaasd over het gebrek aan transparantie. De constructie die is gekozen "oogt onrechtmatig en erg onprofessioneel", zegt een van hen. Ze zijn ook verbaasd dat er niet is gekozen voor een openbare aanbesteding. VWS wilde tegenover het onderzoeksplatform niet reageren op vragen over de gekozen constructie.

Veel mensen boven 60 willen geen AstraZeneca-prik meer

Het besluit om mensen van onder de 60 niet meer te vaccineren met AstraZeneca raakt de hele bevolking: 42 procent van de mensen boven de 60 wil nu ook niet meer met dat vaccin geprikt worden, blijkt uit onderzoek van I&O Research. Eerder concludeerden zorgverleners al dat in deze groep veel prikken worden afgezegd. Een meerderheid van de ondervraagden zou graag zelf kiezen met welk vaccin zij worden ingeënt. Nu bepaalt het kabinet dat. Hieronder lees je er meer over.

Studie: Britse variant niet dodelijker, wel besmettelijker

De Britse variant van het coronavirus is niet dodelijker dan de 'klassieke' coronavariant. Ook zijn de klachten die de Britse variant kan veroorzaken niet ernstiger. Wel is die, zoals eerder al was aangetoond, besmettelijker. Dat concluderen wetenschappers in twee afzonderlijke onderzoeken die zijn gepubliceerd in het medische vakblad The Lancet.

Bij een van de onderzoeken werd gekeken naar de gegevens van coronapatiënten die eind vorig jaar positief testten in het zuidoosten van Engeland, toen de Britse variant daar bezig was aan een opmars. De onderzoekers zagen dat de patiënten met de Britse variant meer virusdeeltjes bij zich droegen, en dus besmettelijker waren. Maar er werden geen verschillen gevonden in risico's op een ernstiger ziekteverloop of op overlijden.

Eerder waren er nog aannames dat de Britse variant mogelijk wel dodelijker zou zijn. Onder meer de Britse premier Johnson zei dat. Ook het RIVM stelt dat nog steeds op zijn website, onder het kopje Britse variant. Artsen van verschillende grote ziekenhuizen zeiden twee maanden geleden al tegen de NOS dat ze daar nog geen tekenen van zagen. Hetzelfde gold voor de ernst van de ziekte.

'Nieuwe mijlpaal' vaccinatie-strategie VK

In het Verenigd Koninkrijk heeft iedereen ouder dan 50 jaar en iedereen ouder dan 16 jaar met onderliggende gezondheidsproblemen de mogelijkheid gehad om de eerste vaccinatie te krijgen. 99 procent van de coronadoden komt uit die groepen.

De Britse regering spreekt van een mijlpaal en zegt dat het VK op koers ligt om alle volwassenen voor eind juli een eerste prik te geven. Het vaccinatieprogramma in het Verenigd Koninkrijk verloopt vlot. Ongeveer de helft van de bevolking heeft zijn eerste prik al gehad. Gisteren werden daarom de coronamaatregelen versoepeld. Onder meer de winkels, kappers, sportscholen en terrassen zijn weer open.

Voor het eerst daling in aantal besmettingen Curaçao

Op Curaçao is voor het eerst sinds een maand het aantal coronabesmettingen gedaald. Zondag waren er 4768 gevallen bekend op het eiland, gisteren stond dat aantal op 4472. Er liggen 118 mensen met corona in het ziekenhuis, van wie 41 op de intensive care.

Het aantal besmettingen op Curaçao nam in een maand enorm toe. Op 11 maart waren er 205 mensen besmet met corona. Een maand later, op 11 april, waren dat er 4768. Nu is dat aantal dus weer iets afgenomen.

Nederland stuurde tientallen hulpverleners naar het eiland om de druk op de zorg te verminderen. Er was een groot tekort aan medisch personeel. Ook werden er extra vaccins naar Curaçao gestuurd.

Meer duidelijkheid over voortgang vaccinaties

Vandaag wordt bekend of het kabinet de vaccinatiestrategie gaat aanpassen. Demissionair minister De Jonge laat dan weten of er naar aanleiding van de laatste ontwikkelingen aanpassingen komen in het vaccinatiebeleid.

De Jonge maakte vorige week bekend dat mensen onder de 60 niet meer het coronavaccin van AstraZeneca krijgen. Gisteren noemde Ernst Kuipers van het LNAZ dat besluit "onbegrijpelijk". De Gezondheidsraad adviseerde vorige week om mensen onder de 60 jaar te vaccineren met een ander vaccin dan AstraZeneca.

Daarnaast zei de Gezondheidsraad gisteren dat het uitstellen van de tweede prik door het kabinet kan worden overwogen, omdat het mogelijk leidt tot minder ziekenhuisopnames. Volgens Kuipers zou het zelfs tot aanzienlijk minder opnames leiden. Mogelijk neemt De Jonge ook dat advies over. Het is de vraag of honderdduizenden tweede prikken dan moeten worden uitgesteld.

Ook komt er mogelijk antwoord op de vraag naar wie de Janssen-vaccins gaan. Zaterdag werd duidelijk dat de eerste helft van de lading vaccins naar het ziekenhuispersoneel gaat dat in direct contact staat met de patiënten. Voor bescherming met het Janssen-vaccin is één prik nodig.

Nieuw liveblog

Welkom in het liveblog van dinsdag 13 april. Het coronablog van gisteren is hier terug te vinden.