liveblog

Bruls: neem risico, niet blindstaren op cijfers • Gezondheidsraad: advies AstraZeneca onveranderd

liveblog gesloten

Aboutaleb: 'Ik ben niet bereid om waterkanon in te zetten'

Burgemeester Aboutaleb van Rotterdam twijfelt of de maatregelen nog langer te handhaven zijn als het straks mooi weer is en iedereen in het Kralingse Bos gaat zitten. Hij zegt niet bereid te zijn om het waterkanon in te zetten om samenkomsten op te breken.

Aboutaleb: 'ik ben niet bereid om het waterkanon in te zetten'

Deskundigen: gebruik zelftest niet bij klachten

Zeker 200.000 zelftests zijn vorige week over de toonbank gegaan bij apotheken. Deskundigen maken zich zorgen over de toenemende populariteit, want een negatieve test betekent niet dat je geen corona hebt. Een korte uitleg.

Deskundigen waarschuwen: gebruik zelftest niet bij klachten

Gezondheidsraad verduidelijkt: advies over AstraZeneca niet veranderd

De Gezondheidsraad spreekt tegen dat het orgaan is terugkomen van het advies om mensen onder de 60 jaar niet met AstraZeneca te vaccineren. Donderdag bracht de raad dat advies naar buiten, maar vandaag leek de raad 60-minners zelf te willen laten kiezen of ze met AstraZeneca gevaccineerd willen worden. "Wat ons betreft kan het, maar het is aan de minister om dat te beslissen", zei een woordvoerder van de Gezondheidsraad over de keuzevrijheid.

De raad zegt nu in een persverklaring: "Het advies van de Gezondheidsraad is om bij 60-plussers door te gaan met het AstraZeneca-vaccin, en 60-minners te vaccineren met een ander vaccin. Aan dit advies van 8 april jl. is niets veranderd. De Gezondheidsraad heeft niet geadviseerd over een keuzemodel, en zal dat ook niet doen. Als die indruk is ontstaan, dan berust dat op een misverstand."

Aanleiding voor het advies om 60-minners een ander vaccin te geven, zijn meldingen van de zeldzame combinatie van trombose en een verlaagd aantal bloedplaatjes na het vaccineren.

De Gezondheidsraad is een onafhankelijk wetenschappelijk orgaan dat de regering en het parlement adviseert over vraagstukken op het gebied van volksgezondheid.

Gevangenis Esserheem in Veenhuizen opnieuw in lockdown

Gevangenis Esserheem in Veenhuizen is voor de derde keer in lockdown gegaan. 54 gedetineerden van verschillende afdelingen zijn in contact geweest met een besmette sportinstructeur, meldt RTV Drenthe.

Ze moeten sinds gisteren allemaal in quarantaine op hun eigen cel blijven. De gevangenen kunnen niet meedoen aan het reguliere dagprogramma, niet luchten en ook niet naar de doucheruimtes. Meerdere medewerkers zitten in thuisquarantaine.

De vorige lockdown in de gevangenis werd op 6 april opgeheven. Zo'n 200 gevangenen moesten daarvoor een week lang in quarantaine, vanwege besmettingen bij vier gedetineerden en drie personeelsleden. Begin februari was de eerste lockdown.

De 54 gedetineerden die nu in quarantaine zitten, worden morgen getest. Afhankelijk van de uitslagen bepaalt de gevangenis welke vervolgstappen moeten worden genomen.

Ook in Luxemburg weer mensen op het terras, ondanks de kou

Net als in het Verenigd Koninkrijk mogen ook mensen in Luxemburg sinds vandaag weer op het terras zitten. Veel mensen deden dat ook, ondanks de kou. Onze correspondent Sander van Hoorn ging kijken.

'Het is al meer dan 4 maanden geleden. We hebben dit nodig'

Bruls: je moet risico nemen, niet elke dag naar cijfers kijken

"We zullen iets van risico moeten nemen en niet wachten tot de vaccinaties vorderen ergens in juni", zei de voorzitter van het Veiligheidsberaad Bruls over het afbouwen van de coronamaatregelen, na het overleg tussen de burgemeesters en demissionair minister Grapperhaus. "Je kunt niet elke dag sturen op de cijfers", bepleitte Bruls.

Hij wilde geen datum noemen waarop versoepelingen volgens hem mogelijk zijn. Gisteren lieten de burgemeesters van de vier grote steden nog in een gezamenlijke verklaring weten teleurgesteld te zijn over het kabinetsvoornemen om niet per 21 april te versoepelen. "We hebben niet gesproken over data. Het zou mooi zijn als we zo snel mogelijk kunnen beginnen", zei Bruls na het overleg vandaag.

Volgens Bruls ligt het voor de hand om als eerste de publieke buitenruimten te openen. "Wij hopen dat het kabinet daarmee rekening houdt morgen. De druk is daar het grootst, want mensen willen naar buiten en het risico is er het kleinst."

De vier genoemde burgemeesters zeiden gisteren dat de handhaving onhoudbaar wordt als onder meer terrassen niet snel opengaan. Bruls vindt dat de verkeerde discussie. "We moeten praten over naleving in plaats van handhaving. Je merkt dat het draagvlak minder wordt met het mooie weer en de langere dagen. Daarom moet je júíst activiteit buiten mogelijk maken. We hebben een ander perspectief nodig dan alleen kijken naar de cijfers."

Grapperhaus: zeker binnen een maand versoepelingen

Versoepelingen zullen in ieder geval niet langer dan een maand op zich laten wachten. Die verwachting heeft demissionair minister Grapperhaus (Justitie) uitgesproken na het overleg in het Veiligheidsberaad.

Volgens Grapperhaus kunnen de publieke buitenruimten gezien de coronacijfers nog niet open. Die wens hadden onder anderen de burgemeesters van de grote steden uitgesproken. "Ik heb in herinnering gebracht dat het probleem is dat dan niet alleen de horeca-mobiliteit toeneemt, maar de hele recreatie-mobiliteit. Meer bewegingen en meer mensen op de been."

Gisteren besloot het kabinet dat er zeker niet vanaf 21 april zal worden versoepeld, maar mogelijk wel een week later. Grapperhaus zegt nu dat het kabinet per week gaat bekijken of versoepelingen mogelijk zijn. Morgen vergaderen de demissionaire ministers en de voorzitter van het Veiligheidsberaad opnieuw en volgt er een persconferentie.

Grapperhaus benadrukte dat versoepeling niet mogelijk is voordat de piek van de coronacijfers is bereikt. "We zien dat we dicht in de buurt van die piek zitten. Als ik het OMT goed beluister, dan zeggen zij: houd het nog even vol want dan zal het dalen. Ik denk in ieder geval korter dan een maand."

Zorgautoriteit: versoepelingen nu onverstandig

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) roept het kabinet met klem op voorlopig af te zien van versoepeling van de coronamaatregelen. Burgemeesters van de vier grote steden, enkele ziekenhuizen en intensivist Diederik Gommers stellen dat de buitenruimten gecontroleerd open kunnen, maar de NZa is het daarmee oneens.

"De NZa vindt het, met het oog op de toegang tot zorg, zeer onverstandig om op dit moment in deze tijd versoepelingen door te voeren. Het hoogtepunt van de derde golf is nog niet bereikt", zegt de zorgautoriteit. "Als de huidige covid-maatregelen nog enkele weken in stand blijven en het vaccinatietempo maximaal wordt opgevoerd, kunnen we voorkomen dat we in het zwartste scenario voor de Nederlandse samenleving terechtkomen. Daarom adviseren wij met klem versoepelingen met enkele weken uit te stellen."

De zorgautoriteit wijst erop dat de druk op de zorg nog steeds stijgt: ziekenhuizen schalen op naar 1550 IC-bedden, het ziekteverzuim onder zorgpersoneel blijft hoog en de kritiek planbare zorg wordt afgeschaald om ruimte te maken voor coronapatiënten. "De minder urgente planbare zorg blijft al sinds de start van de pandemie achter bij de zorg die onder normale omstandigheden in deze tijd naar verwachting wordt geleverd. Sinds de start van de pandemie is het aantal verwijzingen van de huisarts naar ziekenhuizen 1,4 miljoen lager dan in tijden zonder covid."

'BoekenVoordeel vraagt faillissement aan'

Boekenketen BoekenVoordeel heeft faillissement aangevraagd, meldt persbureau ANP. Het bedrijf verkoopt vooral goedkopere boeken en hobbyartikelen en heeft meer dan 86 winkels in Nederland. De Belgische winkels vallen niet onder de faillissementsaanvraag.

Volgens ANP kwam het bedrijf door de gedwongen sluiting in de coronacrisis in de problemen en was de overheidssteun, de flexibele opstelling van de leveranciers en extra investeringen van de eigenaar niet genoeg. Een poging om met Nederlandse verhuurders tot een oplossing te komen, is niet gelukt. Daarom is het volgens BoekenVoordeel niet meer verantwoord om door te gaan.

In 2014 nam BoekenVoordeel nog onderdelen over van de Free Record Shop, onder meer het klantenbestand, de websites en het interieur van 36 winkels.

Meerderheid Nederlanders voor versoepelingen

Zes op de tien Nederlanders staan geheel of grotendeels achter de versoepelingen van de coronamaatregelen. Dat dit nu voorlopig niet doorgaat is voor mensen dan ook moeilijk te slikken, concludeert I&O Research uit draagvlakonderzoek dat het bureau geregeld doet in opdracht van de NOS.

Britten mogen weer naar de pub: 'Het voelt hemels'

In het Verenigd Koninkrijk zijn vandaag alle winkels, kappers, sportscholen en terrassen weer opengegaan. Daar wordt gretig gebruik van gemaakt.

Britten genieten weer van de pub: 'Dit is de beste maandag in lange tijd'

Morgen duidelijkheid over voortgang vaccinaties

Morgen wordt bekend of het kabinet de vaccinatiestrategie gaat aanpassen. Demissionair minister De Jonge laat dan weten of er naar aanleiding van de laatste ontwikkelingen aanpassingen komen in het vaccinatiebeleid.

De Jonge maakte vorige week bekend dat mensen onder de 60 niet meer het coronavaccin van AstraZeneca krijgen. Vandaag noemde Ernst Kuipers van het LNAZ dat besluit "onbegrijpelijk". De Gezondheidsraad adviseerde vorige week nog om mensen onder de 60 jaar te vaccineren met een ander vaccin dan AstraZeneca, maar vandaag stelde de raad dat 60-minners zelf die keuze moeten hebben. Mogelijk doet dat De Jonge besluiten om vaccinaties met AstraZeneca onder de 60 toch toe staan.

Daarnaast zei de Gezondheidsraad vandaag dat het uitstellen van de tweede prik door het kabinet kan worden overwogen, omdat het mogelijk leidt tot minder ziekenhuisopnames. Volgens Kuipers zou het zelfs tot aanzienlijk minder opnames leiden. Mogelijk neemt De Jonge ook dat advies over. Het is de vraag of honderdduizenden tweede prikken dan moeten worden uitgesteld.

Ook komt er mogelijk antwoord op de vraag naar wie de Janssen-vaccins gaan. Zaterdag werd duidelijk dat de eerste helft van de lading vaccins naar het ziekenhuispersoneel gaat dat in direct contact staat met de patiënten. Voor bescherming met het Janssen-vaccin is één prik nodig.

Hoge Raad moet zich buigen over huurkorting horeca

De Hoge Raad moet een besluit nemen over de vraag of uitbaters van cafés en restaurants een huurverlaging moeten krijgen vanwege de coronamaatregelen, schrijft het FD. Het besluit zal vermoedelijk grote gevolgen hebben voor horeca-ondernemers en vastgoedbezitters.

Dat de Hoge Raad met een antwoord moet komen, komt door een uitspraak van een Limburgse kantonrechter vorige week. De rechter besloot niet zelf een besluit te nemen over een huurgeschil, maar het aan de hoogste rechter voor te leggen. Die moet nu uitleggen welke regels er gelden voor huurkorting.

Vanwege de coronamaatregelen komen steeds meer huurconflicten voor de rechter. De uitspraken van rechters zijn tot nu toe steeds verschillend: zo besloot de Haagse rechtbank dat eigenaren van een café recht hebben op 50 procent huurkorting tijdens de lockdown, terwijl eigenaren van een hotel in Amsterdam volgens een andere rechter alleen recht hebben op een omzetafhankelijke korting.

Feest in India, ondanks oplopende cijfers

Terwijl het aantal coronabesmettingen in India oploopt, hebben miljoenen hindoes zich verzameld voor een religieus feest. In de stad Haridwar duiken ze met z'n allen de rivier de Ganges in, zonder zich aan de coronamaatregelen te houden.

'We zijn niet bang, want God is met ons en corona bestaat niet'

Meerdere ziekenhuizen steunen oproep heropening terrassen

Ook vanuit meerdere ziekenhuizen klinkt nu steun om buitenruimten gereguleerd te heropenen.

Lid van de raad van bestuur van het Amsterdam UMC Mark Kramer vindt net als de burgemeesters van de grote steden dat terrassen open kunnen. "In de grote parken zitten mensen nu dicht op elkaar", zegt hij tegen persbureau ANP. "Het is beter om de terrassen weer te openen, mits gemeenten goed letten op de handhaving van de coronamaatregelen. Ik geef de burgemeesters gelijk. Nu is de drukte niet te reguleren."

Ook het Medisch Spectrum Twente is voor gereguleerde heropening. "De zorg is belangrijk, maar niet de enige factor waar de regering rekening mee moet houden", zegt een woordvoerder van het ziekenhuis. "Mensen hebben het nodig om elkaar te ontmoeten. Het is beter als dat op een veilige, gecontroleerde manier kan."

Geen versoepelingen op 21 april

Gisteren werd bekend dat het demissionaire kabinet morgen geen versoepelingen bekend zal maken per 21 april. De voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Ziekenhuizen, Ad Melkert, zei blij te zijn met het besluit, maar de burgemeesters Aboutaleb (Rotterdam), Halsema (Amsterdam), Van Zanen (Den Haag) en Dijksma (Utrecht) uitten hun teleurstelling. Zij deden een dringende oproep aan het kabinet om de terrassen te openen, omdat handhaving van de maatregelen volgens hen onhaalbaar is in dichtbevolkte gebieden.

Vandaag twitterde bestuursvoorzitter Maurice van den Bosch van het OLVG-ziekenhuis in Amsterdam dat versoepeling niet per se in strijd hoeft te zijn met het belang van de ziekenhuizen. Diederik Gommers onderschreef die woorden, maar voegde eraan toe dat het gevaar pas geweken is als alle 60-plussers zijn gevaccineerd.

Ernst Kuipers noemt stoppen met AstraZeneca onder de 60 onbegrijpelijk

Voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute zorg heeft geen enkel begrip voor het besluit om te stoppen met vaccinaties van AstraZeneca bij mensen onder de 60. "Onbegrijpelijk", zei hij tijdens zijn wekelijkse persmoment. "En ik heb nog geen collega gesproken in de ziekenhuiswereld die er anders over denkt."

Eind vorige week besloot demissionair minister De Jonge dat 60-minners een ander vaccin krijgen. Hij deed dat om gezondheidsrisico's te voorkomen, na een spoedadvies van de Gezondheidsraad.

Les krijgen op het strand, het gebeurt in Spanje

In het Spaanse Los Nietos bij Murcia heeft een basisschool de lessen naar het strand verplaatst. Na een jaar zonder school of onderwijs op afstand heeft de school besloten om vanwege de coronaregels de lessen in de open lucht te geven. Dat mag wel.

School verplaatst lessen naar strand om coronaregels

Gezondheidsraad: mogelijk minder opnames door verlengen prikinterval

Het interval tussen de eerste en tweede dosis van de vaccins van Pfizer en Moderna kan worden verlengd naar twaalf weken, zegt de Gezondheidsraad. Op termijn zou dat tot iets minder ziekenhuisopnames moeten leiden.

Demissionair minister De Jonge had de raad om een advies gevraagd. De tweede prik met het Moderna-vaccin wordt nu nog vier weken na de eerst prik gezet. Bij Pfizer zitten er zes weken tussen de prikken. Door de tussenperiode te verlengen kunnen meer mensen een eerste prik krijgen, is het idee.

De Gezondheidsraad benadrukt dat het effect gering is en minimaal zes weken op zich laat wachten. "Het effect is in het gunstigste geval ongeveer vijf ziekenhuisopnames per dag minder", staat in een verklaring. De laatste weken belandden er per dag ongeveer 200 mensen in het ziekenhuis met covid-19.

Voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg zei vandaag opnieuw voorstander te zijn van het verlengen van de prikinterval.

Kuipers: 'We moeten inzetten op die eerste prik'

De Jonge: geen versoepelingen voordat piek is bereikt

Er komen pas versoepelingen als de piek in de coronacijfers is geweest, zei demissionair minister De Jonge na overleg in het Torentje. Hij zei te hopen dat de komende week een nieuwe stap kan worden gezet.

Demissionair minister van Justitie Grapperhaus reageerde onder meer op de oproep van burgemeesters om de terrassen te openen. Volgens hem is dat niet verantwoord. Vanmiddag overlegt hij met de burgemeesters in het Veiligheidsberaad.

Kijk hier wat de demissionaire ministers De Jonge en Grapperhaus na het overleg in het Torentje zeiden:

Veel minder nieuwe besmettingen dan gisteren, maar weekgemiddelde stijgt

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 6757 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 1497 minder dan gisteren.

Gemiddeld stijgt het aantal positieve coronatests juist: afgelopen week werden gemiddeld 7157 positieve tests per dag geregistreerd. Dat is een stijging van 4 procent vergeleken met de week ervoor.

Deelnemers testvakantie vlak voor vertrek: 'Ik ben negatief!'

Bijna 200 Nederlandse toeristen mochten vandaag voor een eerste testvakantie naar het Griekse eiland Rhodos vertrekken. De vakantiegangers moesten een negatieve coronatest tonen en ze mogen gedurende hun verblijf hun resort niet af.

'In het ergste geval lig ik de hele week te dobberen met een cocktail in m'n hand'

36 Vlaamse vaccinatiecentra gaan reservelijst gebruiken

Vanaf morgen gebruiken 36 prikstraten in Vlaanderen een nationale reservelijst voor vaccinatie, meldt het Agentschap Zorg en Gezondheid. Daarmee kunnen mensen worden opgeroepen naar een prikstraat te komen als er onverhoopt vaccins over zijn. Iedereen kan zich op die lijst inschrijven. Twee vaccinatiecentra gebruiken het systeem al.

In Nederland worden overgebleven vaccins gebruikt om eigen medewerkers van de prikstraten in te enten. Het ministerie van Volksgezondheid zei vorige week tegen De Volkskrant dat een reservelijst zoals in België op dit moment niet nodig is, maar wellicht voor de komende maanden een optie is.

Grote steden houden De Parade met coronasteun overeind

Festival De Parade krijgt van de gemeenten Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht samen ruim vier ton aan coronasteun. Het festival had om die steun gevraagd, omdat het als niet-gesubsidieerde instelling geen aanspraak kan maken op de steunpakketten van het ministerie of de afzonderlijke vier grote steden. Door deze financiële steun is het mogelijk om het rondreizende theaterfestival te behouden op hun vaste locaties in de Randstad.

Gommers: terrassen open als dat tot betere handhaving leidt

Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse vereniging van intensive care, sluit zich aan bij het pleidooi van een groep burgemeesters om de terrassen te openen, zodat de parken niet te druk worden. In het NPO Radio 1-programma 1 op 1 zei hij: "Ik ga uit van de expertise van de burgemeesters. Als zij zeggen dat ze beter kunnen handhaven met geopende terrassen, dan moet je dat volgen."

De IC-baas onderschrijft daarmee de woorden van bestuursvoorzitter Maurice van den Bosch van het OLVG-ziekenhuis in Amsterdam. Die schaarde zich op Twitter achter de burgemeesters en stelde dat versoepeling van de regels niet per se in strijd hoeft te zijn met het belang van de ziekenhuizen.

Gommers waarschuwt echter dat met het openstellen van de terrassen niet het signaal moet worden afgegeven dat het gevaar van de coronapandemie geweken is. "Het is pas voorbij als alle 60-plussers zijn gevaccineerd, daar valt of staat het mee."

Meer slachtoffers van oplichting via nep-webwinkels in coronatijd

Oplichters hebben in de eerste maanden van dit jaar met nep-webwinkels al bijna net zoveel slachtoffers kunnen maken als in heel 2019. Ook ten opzichte van vorig jaar is een stijgende lijn te zien. Dat meldt de Fraudehelpdesk, die een link legt met de coronapandemie, die oplichters in de kaart zou spelen.

Criminelen konden inspelen op specifieke behoeften van mensen in coronatijd, zoals de grote vraag naar mondkapjes, zelftests en desinfectiemiddelen. Daarnaast heeft het virus voor een grotere groep onervaren online shoppers gezorgd, die voor de coronapandemie niet of nauwelijks iets kochten via webwinkels.

Grapperhaus reageert op burgemeesters: geen versoepeling buitenregels

"De situatie is er epidemiologisch niet naar dat we het verantwoord kunnen doen." Dat is de reactie van demissionair minister Grapperhaus op de oproep van burgemeesters om buiten meer toe te laten. De burgemeesters van de vier grote steden reageerden gisteren teleurgesteld op het nieuws dat het demissionaire kabinet de coronamaatregelen niet per 21 april wil versoepelen, maar pas de week daarna, als de besmettingscijfers het toelaten.

Vanmiddag hebben de burgemeesters overleg met Grapperhaus in het Veiligheidsberaad. "Dan gaan we het er goed over hebben", zei de minister. "En we gaan er zeker uitkomen."

Man overlijdt kort na bezoek nieuwe priklocatie, feestelijke opening afgeblazen

Een 77-jarige man is kort na het ontvangen van een coronavaccinatie overleden, meldt Omroep West. De man was een van de eerste mensen die geprikt werden in een nieuwe locatie in Noordwijkerhout. De priklocatie zou vandaag officieel worden geopend door burgemeester Wendy Verkleij, maar de feestelijke opening is afgeblazen.

Het is niet duidelijk of de vaccinatie iets met het overlijden van de man te maken heeft. Een woordvoerder van de GGD laat weten dat het hele vaccinatieproces volgens het protocol is verlopen. Er is een melding gemaakt bij het Bijwerkingencentrum Lareb. Dat centrum onderzoekt meldingen van eventuele bijwerkingen van de coronavaccins.

Medewerkers van de GGD zeggen tegen een verslaggever van Omroep West aangeslagen te zijn, maar hebben hun werk weer hervat. De priklocatie in Noordwijkerhout blijft gewoon open.

Gentse Feesten opnieuw afgelast, wel kleine feestjes

Voor het tweede jaar op rij worden de Gentse Feesten afgelast. Het is volgens de gemeente onverantwoord om het massaevenement door te laten gaan. Jaarlijks bezoeken honderdduizenden mensen het tiendaagse evenement, dat volgens de organisatie tot een van de grootste volksfeesten van Europa behoort. De zomerse feesten trekken ook veel Nederlanders.

"Ik weet dat het een bijzonder bittere pil is, die alle Gentse harten harten raakt", zegt de Gentse burgemeester De Clercq. Desondanks hoopt de gemeente komende zomer alternatieve, kleine feesten te kunnen organiseren, verspreid over de stad en over een langere periode. Daarvoor bestaat een speciaal 'knaldrangfonds', waar een miljoen euro in zit.

Eén Rhodosganger positief getest

Eén van de 189 deelnemers aan een proefvakantie naar Rhodos is afgelopen weekend positief getest op het coronavirus. Die persoon kon daarom niet mee, iemand van de reservelijst is opgeroepen om alsnog mee te gaan. Alle andere reizigers zijn tweemaal negatief getest op het virus.

Vakantiegangers poseren voor een foto op Schiphol

Eerste levering Janssen-vaccin in Oss aangekomen

Farmaceut Janssen uit Leiden heeft een eerste partij van 79.200 doses coronavaccin bezorgd bij het centrale opslagpunt voor vaccins van Movianto in Oss. Van daaruit worden de vaccins verdeeld. Vaststaat dat 35.000 doses naar ziekenhuizen worden gebracht, bestemd voor het zorgpersoneel.

Janssen is het vierde coronavaccin dat in Nederland beschikbaar komt, naast Pfizer/BioNTech, Moderna en AstraZeneca. Van het Janssen-vaccin is, in tegenstelling tot de andere middelen, slechts één prik nodig.

De eerste levering van het Janssen-vaccin in Nederland

Politie schreef afgelopen week minder avondklokboetes uit

Afgelopen week heeft de politie 5554 avondklokboetes uitgeschreven. Een week eerder waren dat er nog 6392, de week daarvoor 6423. De meeste boetes voor het negeren van de avondklok werden bij aanvang van de maatregel uitgeschreven: in de eerste zes dagen werden 11.582 boetes uitgedeeld.

De boete voor het overtreden van de avondklok zonder geldige reden bedraagt 95 euro.

De politie meldt verder dat de afgelopen week 47 illegale feesten zijn beëindigd, tegen 57 een week eerder. Ook kregen 162 mensen een waarschuwing voor het overtreden van een of meerdere coronamaatregelen.

'Grote vaccinatiedag' in Denemarken: 100.000 prikken op één dag

De Deense minister Heunicke van Volksgezondheid heeft vandaag bestempeld als 'de grote vaccinatiedag'. Op één dag krijgen100.000 mensen een prik. De Denen willen daarmee testen of het land klaar is voor het grootschalige vaccinatieprogramma dat in juni moet plaatsvinden, zodra de vaccins voor de gehele bevolking beschikbaar komen. Heunicke vraagt iedereen die vandaag een prikafspraak heeft om op tijd te komen, "maar niet te vroeg".

Om de 'grote vaccinatiedag' te vieren, heeft een priklocatie in Frederikshavn leden van een symfonieorkest opgetrommeld:

Het Aalborg Symphony Orchestra speelt in een priklocatie in Frederikshavn

Kaartjes voor testdagen dierentuinen zijn populair

Er is veel belangstelling voor de proefopening van een aantal dierentuinen. De website van Artis in Amsterdam lag er enige tijd, kort nadat de tickets voor de drie testdagen om 10.00 uur in de verkoop gingen, uit. Ouwehands Dierenpark laat weten nog maar enkele plaatsen voor woensdag beschikbaar te hebben, de andere dagen zijn al uitverkocht. Blijdorp in Rotterdam en GaiaZOO in Kerkrade starten pas later met de kaartverkoop.

De proefopening van de dierenparken is onderdeel van het programma Testen voor Toegang, waarbij allerlei attractieparken, musea en theaters een of meerdere dagen opengaan, op voorwaarde dat alle bezoekers zich vooraf laten testen.

'EU gaat 19,50 per Pfizervaccin betalen'

De Europese Commissie gaat meer betalen voor het Pfizer/BioNTech-vaccin. Dat heeft de Bulgaarse premier Boyko Borissov bekendgemaakt, meldt nieuwssite Euractiv. De prijsafspraken tussen de vaccinproducenten en de EU worden geheim gehouden, maar zijn al meermaals uitgelekt. Volgens Borissov kostte het vaccin aanvankelijk 12 euro, maar werd de prijs later opgehoogd naar 15,50 euro. Voor leveringen in 2022 en 2023 moet de EU 19,50 euro afrekenen, aldus Borissov.

De Bulgaarse premier wil met het openbaar maken van de gegevens inzicht bieden in de gestegen kosten van het vaccin. Bulgarije heeft eerder ingezet op het goedkopere AstraZeneca-vaccin, maar na leveringsproblemen van dat middel klaagde Borissov dat de Europese Commissie de aangekochte Pfizer- en Moderna-vaccins eerlijker moet verdelen tussen de lidstaten.

Tsjechië op de goede weg: laagste besmettingscijfer sinds september

Het aantal besmettingen in Tsjechië, maandenlang het zwaarst getroffen land van Europa, neemt snel af. De afgelopen 24 uur werden 976 nieuwe gerapporteerde besmettingen gemeld, het laagste cijfer sinds 20 september. De zeer strenge lockdown, die vorige maand werd ingesteld, lijkt zijn vruchten af te werpen.

De Tsjechische regering houdt de niet-essentiële winkels, horeca en sportfaciliteiten voorlopig gesloten, maar vanaf vandaag mogen de vijf laagste klassen van het basisonderwijs weer naar school. Volgens persbureau Reuters is het hoger onderwijs nergens in de Europese Unie zo lang gesloten als in Tsjechië.

Chinese RIVM-baas: uitspraken over vaccins verkeerd begrepen

Gao Fu, de hoogste baas van de gezondheidsautoriteit in China, zegt dat zijn uitspraken over de lage effectiviteit van Chinese vaccins verkeerd zijn begrepen. Zaterdag zei hij op een conferentie dat China een andere vaccinatiestrategie moet overwegen, omdat de vaccins van eigen makelij een relatief lage bescherming blijken te bieden. Vandaag zegt hij tegen het Chinese staatskrant Global Times dat buitenlandse media zijn woorden verkeerd hebben geïnterpreteerd.

Volgens Gao had hij het over een algemeen probleem dat zich bij alle vaccins voordoet. Hij zou slechts hebben willen bespreken hoe de effectiviteit van vaccins verhoogd kan worden, bijvoorbeeld door middelen van verschillende fabrikanten met elkaar te combineren.

Studentenbond: uitstel heropening hoger onderwijs onacceptabel

De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) vindt uitstel van de volledige heropening van hogescholen en universiteit onacceptabel. Gisteren maakte het kabinet bekend dat versoepelingen die waren voorzien voor 21 april, worden uitgesteld. Het is niet bekend of dat ook voor de opening van het hoger onderwijs geldt. Op dit moment vindt er slechts sporadisch fysiek onderwijs plaats, bijvoorbeeld voor tentamens of practica.

Volgens de studentenbond is "de rek eruit en staat het water de studenten aan de lippen". "Ze zitten sinds half december dag in dag uit achter de laptop", zegt LSVb-voorzitter Lyle Muns.

De bond zegt dat er geen redenen meer zijn om de onderwijsinstellingen dicht te houden. Zo kan er anderhalve meter afstand worden gehouden en hebben hogescholen en universiteiten voldoende zelftests ingekocht om eventuele virusuitbraken snel op te sporen.

Drie miljoen besmettingen in Duitsland, 'situatie is zeer ernstig'

Duitsland is de grens van drie miljoen coronabesmettingen gepasseerd. De 7-Tage-Inzidenz, het aantal nieuwe infecties per 100.000 inwoners in de afgelopen week, ligt op 136. Dat is weliswaar lager dan in buurlanden als Polen (359), Nederland (294) en Tsjechië (264), maar een verdubbeling ten opzichte van een maand geleden.

Het Robert Koch Instituut, het Duitse RIVM, noemt de huidige situatie "zeer, zeer ernstig". Voor zover bekend zijn er 78.452 personen in Duitsland overleden als gevolg van een coronabesmetting.

Binnen de Duitse regeringspartij CDU wordt volgens Duitse media gesproken over het invoeren van nieuwe, landelijke maatregelen in de hoop de verspreiding van het virus te remmen. Armin Laschet, deelstaatpremier van Noordrijn-Westfalen en kandidaat voor de opvolging van bondskanselier Merkel, sprak onlangs over een "bruglockdown": een korte periode met strenge maatregelen om de tijd te overbruggen tot meer mensen zijn gevaccineerd.

Vanuit verschillende deelstaten klinkt juist kritiek op het instellen van nieuwe strenge maatregelen. Onlangs schrapte Merkel een geplande lockdown rond de Paasdagen na een storm van kritiek.

Venezuela gaat Cubaans vaccin produceren

Venezuela gaat minstens twee miljoen doses van het Cubaanse coronavaccin Abdala produceren. Dat is bekendgemaakt door president Maduro, die hoopt dat het vaccin grootschalig in zijn land ingezet kan worden. Tot nu toe heeft het Zuid-Amerikaanse land alleen afspraken over levering van het Russische Spoetnik- en het Chinese Sinopharm-vaccin.

Het Abdala-vaccin is al bij 124.000 zorgmedewerkers op Cuba toegediend, hoewel het vaccin nog niet alle testfases heeft doorstaan. Het communistische land werkt daarnaast aan de ontwikkeling van drie andere coronavaccins. Havana wil vanaf juni een grootschalige vaccinatiecampagne starten.

Aboutaleb: we kunnen alleen nog met waterkanon coronaregels handhaven

De Rotterdamse burgemeester Aboutaleb staat erop dat het kabinet de terrassen en zogeheten buitenruimten in steden moet heropenen. Samen met zijn collega's uit Amsterdam, Den Haag en Utrecht heeft hij een verklaring opgesteld. In het NOS Radio 1 Journaal gaf hij een toelichting.

De coronaregels in volle stadsparken zijn bijna niet meer te handhaven, zegt Aboutaleb. "Mensen staan er dicht op elkaar. Wij kunnen alleen nog met een waterkanon handhaven, maar dat is een agressieve manier om tegen je bevolking op te treden. Handhaving is niet meer redelijkerwijs uit te voeren, zoals we dat noemen."

Hij vraagt het kabinet daarom "een gecalculeerd risico" te nemen en terrassen en parken als de Keukenhof en dierentuinen te openen. "Dat hebben we met het basisonderwijs ook gedaan. Daarvan wisten we dat opening tot besmettingen zou leiden, maar je maakt een rekensom: wat weegt het zwaarst?" Volgens de vier burgemeesters zou het openstellen van 'gereguleerde' buitenruimten als terrassen tot minder besmettingen kunnen leiden dan in 'ongereguleerde' parken.

Andere versoepelingen van de coronaregels, zoals het openen van niet-essentiële winkels, kunnen wat Aboutaleb betreft nog wel een weekje wachten. "Wij zeggen: begin met de buitenruimten!"

Nieuw-Zeeland stelt vaccinatieplicht in voor grensbewakers

De Nieuw-Zeelandse premier Adern heeft grensbewakers een ultimatum gesteld: ze moeten zich voor het einde van de maand laten vaccineren. Bij weigering dreigt een overplaatsing naar een positie waarbij ze minder met mensen in contact komen. De regel geldt ook voor medewerkers van de zogeheten quarantainehotels, waar zojuist gearriveerde reizigers verplicht moeten overnachten.

Deze de facto vaccinatieplicht is een reactie op een coronabesmetting van een medewerker van een quarantainecentrum. Deze persoon, die 'casus C' wordt genoemd, liet twee vaccinafspraken aan zich voorbij gaan. Eerder testten een schoonmaker ('casus A') en een beveiliger ('casus B') positief op het coronavirus.

Nieuw-Zeeland heeft de verspreiding van het coronavirus in een vroeg stadium zo goed als volledig de kop ingedrukt. Op vijf miljoen inwoners zijn er slechts 26 mensen overleden als gevolg van het virus. De eilandstaat houdt de grenzen strikt gesloten, maar kent verder geen vrijheidsbeperkende coronamaatregelen. Vanaf 19 april starten Nieuw-Zeeland en Australië een 'reisbubbel': Nieuw-Zeelanders kunnen vanaf die datum zonder verplichte quarantaine Australië bezoeken en vice versa.

Amy gaat mee met de eerste fieldlabvakantie: 'Waren echt toe aan vakantie'

189 mensen vliegen aan het eind van de ochtend naar Rhodos voor een 'Fieldlab-reis'. Op het Griekse eiland is een 'coronaveilige' vakantie in een all inclusive resort georganiseerd. De test moet inzicht bieden in hoe er straks weer veilig en verantwoord vakantie gevierd kan worden.

De behoefte aan een vakantie bleek groot, want ruim 25.000 geïnteresseerden meldden zich aan voor de Rhodosreis. Amy Smulders en haar zus behoren tot de gelukkigen die een plekje wisten te bemachtigen. "Wij waren echt toe aan een vakantie", zegt ze tegen het NOS Radio 1 Journaal.

De vakantievoorpret was anders dan bij een normale vakantie. "We hebben ons zaterdag laten testen en ondergaan straks een tweede test. Ook moeten we elke dag een enquête invullen en worden we door onderzoekers geanalyseerd in ons gedrag. Maar daar trek ik me niet zoveel van aan."

De toeristen zullen weinig van Rhodos te zien krijgen, want direct na aankomst worden ze naar het hotel gebracht. Vervolgens mogen ze niet het resort verlaten, ook niet om het naastgelegen strand te bezoeken. Het buitenzwembad en de sportfaciliteiten zijn wel toegankelijk. En niet onbelangrijk: de komende dagen ligt de temperatuur op Rhodos tussen de 18 en 20 graden.

Scholen op Bonaire weer open

Het onderwijs en de kinderopvang op Bonaire gaan weer volledig open. Hoewel er op dit moment nog 109 'actieve' coronagevallen op het eiland bekend zijn, vindt gezaghebber Edison Rijna het belangrijk dat kinderen weer naar school kunnen. Bovendien zijn alle docenten inmiddels gevaccineerd. Het eiland met zo'n 20.000 inwoners prikt gemiddeld 600 mensen per dag.

De bijzondere gemeente van Nederland stelde op 18 maart een lockdown in vanwege een snelle toename van het aantal coronabesmettingen. Er liggen op dit moment 10 personen in het ziekenhuis van Bonaire, van wie vier op de intensive care. Ook zijn er twee Bonairianen opgenomen op Aruba en vijf in ziekenhuizen in Colombia.

Samenleving in Verenigd Koninkrijk grotendeels open

In het Verenigd Koninkrijk gaan vandaag alle winkels, kappers, sportscholen en terrassen weer open. De Britse premier Johnson spreekt van "een enorme stap" naar verlossing van coronabeperkingen.

Omdat het vaccinatieprogramma in het Verenigd Koninkrijk goed op schema ligt, kunnen de geplande versoepelingen vandaag worden doorgevoerd. Engeland werkt sinds februari met een routekaart; volgens die planning volgt er een nieuwe reeks van versoepelingen op 17 mei. Dan mogen onder meer de pubs weer open.

Premier Johnson roept iedereen op zich "verantwoordelijk" te gedragen, omdat twee op vijf volwassenen nog niet is ingeënt met het coronavaccin. Daarnaast moet een overgrote meerderheid nog de tweede prik ontvangen. Johnson heeft aangekondigd zijn eerste bezoek aan een pub garden nog even uit te stellen, uit respect voor de vrijdag overleden prins Philip.

De Britse branchevereniging voor pubs is blij met de heropening van de terrassen, maar nog niet tevreden. Naar schatting 40 procent van de Britse horeca heeft een terras of de mogelijkheid om buiten drankjes uit te serveren. Daarnaast mogen bezoekers niet aan de bar bestellen maar ze moeten op hun plek blijven zitten. "Dat is fijn voor de klant, maar voor ons lastig, want we zijn niet gewend aan bediening aan tafel", zegt een pubuitbater tegen Sky News.

Om middernacht werd het eerste schuimloze bier al uitgeserveerd:

Terrassen om middernacht geopend in Verenigd Koninkrijk: 'Goed om weer buiten te zijn'

Run op zelftests in apotheek

Er zijn al zeker 200.000 coronazelftests verkocht sinds ze verkrijgbaar zijn bij de apotheek. Dat zegt apothekersorganisatie KNMP in het AD. De apotheken spreken van een run op de zelftest en zien dat sommige mensen er gelijk meerdere aanschaffen voor het hele gezin.

Deskundigen maken zich zorgen over de zelftests, omdat ze minder nauwkeurig zijn en mensen zich mogelijk niet meer aan de coronaregels houden als de uitslag negatief is.

Ziekenhuizen opgelucht door besluit kabinet

Ziekenhuizen reageren opgelucht op het nieuws dat het demissionaire kabinet de coronamaatregelen niet per 21 april wil versoepelen. Afgelopen week waren ze nog verbijsterd, toen uitlekte dat het kabinet versoepelingen overwoog.

"Dit is zuur voor heel veel mensen die op versoepelingen hadden gerekend of gehoopt", zegt Ad Melkert, bestuursvoorzitter van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen. "Maar het is ook hartstikke nodig, want het is alle hens aan dek in de ziekenhuizen."

Ad Melkert: 'Eerst de druk op ziekenhuizen omlaag, dan pas versoepelen'

Burgemeesters verzoeken kabinet 'dringend' tot heropenen terassen

De burgemeesters van Den Haag, Rotterdam, Amsterdam en Utrecht doen een "dringend" verzoek aan het kabinet om de buitenruimten, inclusief de terrassen, te heropenen. "In de dichtbevolkte gebieden hebben inwoners de buitenruimte hard nodig", stellen ze in een gezamenlijke verklaring.

De burgemeesters vrezen dat handhaving onhaalbaar wordt en dat "het lokale gezag ongewild tegenover zijn eigen inwoners" komt te staan. Juist om besmettingen te voorkomen moet de buitenruimte op een beheerste manier worden heropend, vinden ze. Dat zou ook goed zijn voor de geloofwaardigheid van het coronabeleid.

Eerder liet een woordvoerder van het demissionaire kabinet weten dat er komende dinsdag geen versoepelingen van de coronamaatregelen worden aangekondigd per 21 april. Afgelopen week werd gesproken over het schrappen van de avondklok en het openen van terrassen en winkels.

Goedemorgen

Welkom in het liveblog met nieuws over het coronavirus in binnen- en buitenland van maandag 12 april. Het liveblog van gisteren kun je hier teruglezen.