NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Bruls: neem risico, niet blindstaren op cijfers • Gezondheidsraad: advies AstraZeneca onveranderd

Liveblog gesloten
 • Aboutaleb: 'Ik ben niet bereid om waterkanon in te zetten'

  Burgemeester Aboutaleb van Rotterdam twijfelt of de maatregelen nog langer te handhaven zijn als het straks mooi weer is en iedereen in het Kralingse Bos gaat zitten. Hij zegt niet bereid te zijn om het waterkanon in te zetten om samenkomsten op te breken.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Aboutaleb: 'ik ben niet bereid om het waterkanon in te zetten'
 • Deskundigen: gebruik zelftest niet bij klachten

  Zeker 200.000 zelftests zijn vorige week over de toonbank gegaan bij apotheken. Deskundigen maken zich zorgen over de toenemende populariteit, want een negatieve test betekent niet dat je geen corona hebt. Een korte uitleg.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Deskundigen waarschuwen: gebruik zelftest niet bij klachten
 • Gezondheidsraad verduidelijkt: advies over AstraZeneca niet veranderd

  De Gezondheidsraad spreekt tegen dat het orgaan is terugkomen van het advies om mensen onder de 60 jaar niet met AstraZeneca te vaccineren. Donderdag bracht de raad dat advies naar buiten, maar vandaag leek de raad 60-minners zelf te willen laten kiezen of ze met AstraZeneca gevaccineerd willen worden. "Wat ons betreft kan het, maar het is aan de minister om dat te beslissen", zei een woordvoerder van de Gezondheidsraad over de keuzevrijheid.

  De raad zegt nu in een persverklaring: "Het advies van de Gezondheidsraad is om bij 60-plussers door te gaan met het AstraZeneca-vaccin, en 60-minners te vaccineren met een ander vaccin. Aan dit advies van 8 april jl. is niets veranderd. De Gezondheidsraad heeft niet geadviseerd over een keuzemodel, en zal dat ook niet doen. Als die indruk is ontstaan, dan berust dat op een misverstand."

  Aanleiding voor het advies om 60-minners een ander vaccin te geven, zijn meldingen van de zeldzame combinatie van trombose en een verlaagd aantal bloedplaatjes na het vaccineren.

  De Gezondheidsraad is een onafhankelijk wetenschappelijk orgaan dat de regering en het parlement adviseert over vraagstukken op het gebied van volksgezondheid.

 • Gevangenis Esserheem in Veenhuizen opnieuw in lockdown

  Gevangenis Esserheem in Veenhuizen is voor de derde keer in lockdown gegaan. 54 gedetineerden van verschillende afdelingen zijn in contact geweest met een besmette sportinstructeur, meldt RTV Drenthe.

  Ze moeten sinds gisteren allemaal in quarantaine op hun eigen cel blijven. De gevangenen kunnen niet meedoen aan het reguliere dagprogramma, niet luchten en ook niet naar de doucheruimtes. Meerdere medewerkers zitten in thuisquarantaine.

  De vorige lockdown in de gevangenis werd op 6 april opgeheven. Zo'n 200 gevangenen moesten daarvoor een week lang in quarantaine, vanwege besmettingen bij vier gedetineerden en drie personeelsleden. Begin februari was de eerste lockdown.

  De 54 gedetineerden die nu in quarantaine zitten, worden morgen getest. Afhankelijk van de uitslagen bepaalt de gevangenis welke vervolgstappen moeten worden genomen.

 • Ook in Luxemburg weer mensen op het terras, ondanks de kou

  Net als in het Verenigd Koninkrijk mogen ook mensen in Luxemburg sinds vandaag weer op het terras zitten. Veel mensen deden dat ook, ondanks de kou. Onze correspondent Sander van Hoorn ging kijken.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  'Het is al meer dan 4 maanden geleden. We hebben dit nodig'
 • Bruls: je moet risico nemen, niet elke dag naar cijfers kijken

  "We zullen iets van risico moeten nemen en niet wachten tot de vaccinaties vorderen ergens in juni", zei de voorzitter van het Veiligheidsberaad Bruls over het afbouwen van de coronamaatregelen, na het overleg tussen de burgemeesters en demissionair minister Grapperhaus. "Je kunt niet elke dag sturen op de cijfers", bepleitte Bruls.

  Hij wilde geen datum noemen waarop versoepelingen volgens hem mogelijk zijn. Gisteren lieten de burgemeesters van de vier grote steden nog in een gezamenlijke verklaring weten teleurgesteld te zijn over het kabinetsvoornemen om niet per 21 april te versoepelen. "We hebben niet gesproken over data. Het zou mooi zijn als we zo snel mogelijk kunnen beginnen", zei Bruls na het overleg vandaag.

  Volgens Bruls ligt het voor de hand om als eerste de publieke buitenruimten te openen. "Wij hopen dat het kabinet daarmee rekening houdt morgen. De druk is daar het grootst, want mensen willen naar buiten en het risico is er het kleinst."

  De vier genoemde burgemeesters zeiden gisteren dat de handhaving onhoudbaar wordt als onder meer terrassen niet snel opengaan. Bruls vindt dat de verkeerde discussie. "We moeten praten over naleving in plaats van handhaving. Je merkt dat het draagvlak minder wordt met het mooie weer en de langere dagen. Daarom moet je júíst activiteit buiten mogelijk maken. We hebben een ander perspectief nodig dan alleen kijken naar de cijfers."

 • Grapperhaus: zeker binnen een maand versoepelingen

  Versoepelingen zullen in ieder geval niet langer dan een maand op zich laten wachten. Die verwachting heeft demissionair minister Grapperhaus (Justitie) uitgesproken na het overleg in het Veiligheidsberaad.

  Volgens Grapperhaus kunnen de publieke buitenruimten gezien de coronacijfers nog niet open. Die wens hadden onder anderen de burgemeesters van de grote steden uitgesproken. "Ik heb in herinnering gebracht dat het probleem is dat dan niet alleen de horeca-mobiliteit toeneemt, maar de hele recreatie-mobiliteit. Meer bewegingen en meer mensen op de been."

  Gisteren besloot het kabinet dat er zeker niet vanaf 21 april zal worden versoepeld, maar mogelijk wel een week later. Grapperhaus zegt nu dat het kabinet per week gaat bekijken of versoepelingen mogelijk zijn. Morgen vergaderen de demissionaire ministers en de voorzitter van het Veiligheidsberaad opnieuw en volgt er een persconferentie.

  Grapperhaus benadrukte dat versoepeling niet mogelijk is voordat de piek van de coronacijfers is bereikt. "We zien dat we dicht in de buurt van die piek zitten. Als ik het OMT goed beluister, dan zeggen zij: houd het nog even vol want dan zal het dalen. Ik denk in ieder geval korter dan een maand."

 • Zorgautoriteit: versoepelingen nu onverstandig

  De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) roept het kabinet met klem op voorlopig af te zien van versoepeling van de coronamaatregelen. Burgemeesters van de vier grote steden, enkele ziekenhuizen en intensivist Diederik Gommers stellen dat de buitenruimten gecontroleerd open kunnen, maar de NZa is het daarmee oneens.

  "De NZa vindt het, met het oog op de toegang tot zorg, zeer onverstandig om op dit moment in deze tijd versoepelingen door te voeren. Het hoogtepunt van de derde golf is nog niet bereikt", zegt de zorgautoriteit. "Als de huidige covid-maatregelen nog enkele weken in stand blijven en het vaccinatietempo maximaal wordt opgevoerd, kunnen we voorkomen dat we in het zwartste scenario voor de Nederlandse samenleving terechtkomen. Daarom adviseren wij met klem versoepelingen met enkele weken uit te stellen."

  De zorgautoriteit wijst erop dat de druk op de zorg nog steeds stijgt: ziekenhuizen schalen op naar 1550 IC-bedden, het ziekteverzuim onder zorgpersoneel blijft hoog en de kritiek planbare zorg wordt afgeschaald om ruimte te maken voor coronapatiënten. "De minder urgente planbare zorg blijft al sinds de start van de pandemie achter bij de zorg die onder normale omstandigheden in deze tijd naar verwachting wordt geleverd. Sinds de start van de pandemie is het aantal verwijzingen van de huisarts naar ziekenhuizen 1,4 miljoen lager dan in tijden zonder covid."

 • 'BoekenVoordeel vraagt faillissement aan'

  Boekenketen BoekenVoordeel heeft faillissement aangevraagd, meldt persbureau ANP. Het bedrijf verkoopt vooral goedkopere boeken en hobbyartikelen en heeft meer dan 86 winkels in Nederland. De Belgische winkels vallen niet onder de faillissementsaanvraag.

  Volgens ANP kwam het bedrijf door de gedwongen sluiting in de coronacrisis in de problemen en was de overheidssteun, de flexibele opstelling van de leveranciers en extra investeringen van de eigenaar niet genoeg. Een poging om met Nederlandse verhuurders tot een oplossing te komen, is niet gelukt. Daarom is het volgens BoekenVoordeel niet meer verantwoord om door te gaan.

  In 2014 nam BoekenVoordeel nog onderdelen over van de Free Record Shop, onder meer het klantenbestand, de websites en het interieur van 36 winkels.

 • Meerderheid Nederlanders voor versoepelingen

  Zes op de tien Nederlanders staan geheel of grotendeels achter de versoepelingen van de coronamaatregelen. Dat dit nu voorlopig niet doorgaat is voor mensen dan ook moeilijk te slikken, concludeert I&O Research uit draagvlakonderzoek dat het bureau geregeld doet in opdracht van de NOS.

 • Britten mogen weer naar de pub: 'Het voelt hemels'

  In het Verenigd Koninkrijk zijn vandaag alle winkels, kappers, sportscholen en terrassen weer opengegaan. Daar wordt gretig gebruik van gemaakt.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Britten genieten weer van de pub: 'Dit is de beste maandag in lange tijd'
 • Morgen duidelijkheid over voortgang vaccinaties

  Morgen wordt bekend of het kabinet de vaccinatiestrategie gaat aanpassen. Demissionair minister De Jonge laat dan weten of er naar aanleiding van de laatste ontwikkelingen aanpassingen komen in het vaccinatiebeleid.

  De Jonge maakte vorige week bekend dat mensen onder de 60 niet meer het coronavaccin van AstraZeneca krijgen. Vandaag noemde Ernst Kuipers van het LNAZ dat besluit "onbegrijpelijk". De Gezondheidsraad adviseerde vorige week nog om mensen onder de 60 jaar te vaccineren met een ander vaccin dan AstraZeneca, maar vandaag stelde de raad dat 60-minners zelf die keuze moeten hebben. Mogelijk doet dat De Jonge besluiten om vaccinaties met AstraZeneca onder de 60 toch toe staan.

  Daarnaast zei de Gezondheidsraad vandaag dat het uitstellen van de tweede prik door het kabinet kan worden overwogen, omdat het mogelijk leidt tot minder ziekenhuisopnames. Volgens Kuipers zou het zelfs tot aanzienlijk minder opnames leiden. Mogelijk neemt De Jonge ook dat advies over. Het is de vraag of honderdduizenden tweede prikken dan moeten worden uitgesteld.

  Ook komt er mogelijk antwoord op de vraag naar wie de Janssen-vaccins gaan. Zaterdag werd duidelijk dat de eerste helft van de lading vaccins naar het ziekenhuispersoneel gaat dat in direct contact staat met de patiënten. Voor bescherming met het Janssen-vaccin is één prik nodig.

 • Hoge Raad moet zich buigen over huurkorting horeca

  De Hoge Raad moet een besluit nemen over de vraag of uitbaters van cafés en restaurants een huurverlaging moeten krijgen vanwege de coronamaatregelen, schrijft het FD. Het besluit zal vermoedelijk grote gevolgen hebben voor horeca-ondernemers en vastgoedbezitters.

  Dat de Hoge Raad met een antwoord moet komen, komt door een uitspraak van een Limburgse kantonrechter vorige week. De rechter besloot niet zelf een besluit te nemen over een huurgeschil, maar het aan de hoogste rechter voor te leggen. Die moet nu uitleggen welke regels er gelden voor huurkorting.

  Vanwege de coronamaatregelen komen steeds meer huurconflicten voor de rechter. De uitspraken van rechters zijn tot nu toe steeds verschillend: zo besloot de Haagse rechtbank dat eigenaren van een café recht hebben op 50 procent huurkorting tijdens de lockdown, terwijl eigenaren van een hotel in Amsterdam volgens een andere rechter alleen recht hebben op een omzetafhankelijke korting.

 • Feest in India, ondanks oplopende cijfers

  Terwijl het aantal coronabesmettingen in India oploopt, hebben miljoenen hindoes zich verzameld voor een religieus feest. In de stad Haridwar duiken ze met z'n allen de rivier de Ganges in, zonder zich aan de coronamaatregelen te houden.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  'We zijn niet bang, want God is met ons en corona bestaat niet'
 • Meerdere ziekenhuizen steunen oproep heropening terrassen

  Ook vanuit meerdere ziekenhuizen klinkt nu steun om buitenruimten gereguleerd te heropenen.

  Lid van de raad van bestuur van het Amsterdam UMC Mark Kramer vindt net als de burgemeesters van de grote steden dat terrassen open kunnen. "In de grote parken zitten mensen nu dicht op elkaar", zegt hij tegen persbureau ANP. "Het is beter om de terrassen weer te openen, mits gemeenten goed letten op de handhaving van de coronamaatregelen. Ik geef de burgemeesters gelijk. Nu is de drukte niet te reguleren."

  Ook het Medisch Spectrum Twente is voor gereguleerde heropening. "De zorg is belangrijk, maar niet de enige factor waar de regering rekening mee moet houden", zegt een woordvoerder van het ziekenhuis. "Mensen hebben het nodig om elkaar te ontmoeten. Het is beter als dat op een veilige, gecontroleerde manier kan."

  Geen versoepelingen op 21 april

  Gisteren werd bekend dat het demissionaire kabinet morgen geen versoepelingen bekend zal maken per 21 april. De voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Ziekenhuizen, Ad Melkert, zei blij te zijn met het besluit, maar de burgemeesters Aboutaleb (Rotterdam), Halsema (Amsterdam), Van Zanen (Den Haag) en Dijksma (Utrecht) uitten hun teleurstelling. Zij deden een dringende oproep aan het kabinet om de terrassen te openen, omdat handhaving van de maatregelen volgens hen onhaalbaar is in dichtbevolkte gebieden.

  Vandaag twitterde bestuursvoorzitter Maurice van den Bosch van het OLVG-ziekenhuis in Amsterdam dat versoepeling niet per se in strijd hoeft te zijn met het belang van de ziekenhuizen. Diederik Gommers onderschreef die woorden, maar voegde eraan toe dat het gevaar pas geweken is als alle 60-plussers zijn gevaccineerd.