liveblog
NOS NieuwsAangepast

Ook Zeeland wil terrassen openen • Engeland zet aangekondigde versoepelingen door

  • Welkom in het coronablog van maandag 5 april. Je vindt hier het belangrijkste nieuws over de coronapandemie.
  • Versoepelingen Engeland gaan door, inwoners Engeland krijgen twee zelftests per week.
  • Tsjechië gaat de noodtoestand die nu vanwege corona van kracht is niet verlengen.
  • Bij het RIVM zijn 5365 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 1535 minder dan gisteren.
  • Ook Zeeland steunt de oproep om de terrassen te openen.
liveblog gesloten

Situatie ziekenhuis Curaçao 'ernstig, maar beheersbaar'

De situatie in het Curaçaose ziekenhuis CMC blijft "ernstig, maar is wel beheersbaar". Dat zei medisch directeur Ingemar Merkies in een persconferentie. Merkies legde uit dat er de afgelopen dagen meer ruimte gecreëerd is in het ziekenhuis voor opvang van coronapatiënten, ook op de intensive care. Daarbij zijn ook plekken ingericht in het voormalige Sehos-ziekenhuis, dat naast het CMC ligt.

Verder zijn er Nederlandse artsen en verpleegkundigen naar het eiland gekomen en zijn er meer onderweg om te helpen bij de crisissituatie. Curaçao had daar specifiek om gevraagd. Ook zijn enkele coronapatiënten naar Aruba vervoerd. Merkies bedankte het gehele Nederlandse Koninkrijk voor de geboden hulp.

Franse jongeren komen naar Madrid om te feesten

De soepele regels voor de horeca in Madrid hebben een grote aantrekkingskracht op de jongeren, die in eigen land met een lockdown te maken hebben. De Spaanse politie heeft de handen vol aan het oprollen van illegale feestjes in vakantiehuizen.

Franse jongeren komen naar Madrid om te feesten

'Derde golf duurt korter en aantal IC-opnames wordt lager, blijkt uit nieuwe RIVM-prognose'

Het RIVM houdt er rekening mee dat derde golf korter gaat duren en dat het aantal IC-opnames op het hoogtepunt minder zal zijn dan eerder voorspeld. Dat blijkt uit de nieuwste doorrekening van het RIVM, die Nieuwsuur heeft ingezien.

Die nieuwe prognose werd afgelopen vrijdag door het RIVM besproken, en wordt komende woensdag besproken tijdens de RIVM-briefing in de Tweede Kamer.

OMT-lid Marc Bonten vertelt in Nieuwsuur blij te zijn met de prognose, maar plaatst wel kanttekeningen. Volgens hem is deze nieuwe prognose er een gevolg van dat het aantal besmettingen de afgelopen weken 'niet uit de bocht is gevlogen'.

Noorse man wil quarantaine ontlopen en skiet de Zweedse grens over

Een Noorse man heeft geprobeerd de quarantaineregels in Noorwegen te omzeilen door na een verblijf in buurland Zweden via de bergen naar Noorwegen te skiën. Door slecht weer raakte de man halverwege de tocht in de problemen. Hij moest worden gered door de Noorse hulpdiensten.

De Noorse skiër, een man van in de vijftig, werkte in Zweden aan een bouwproject. Hij stak de grens naar zijn thuisland Noorwegen over om bepaalde documenten te verkrijgen, maar wilde daar vervolgens niet tien dagen in quarantaine. Dat laatste is in Noorwegen wel verplicht.

De skitocht was ongeveer 40 kilometer, maar na 25 kilometer ging het mis. Een lokale rendierfokker schoot de skiënde Noor te hulp, waarna de hulpdiensten arriveerden. De man was tot op het bot verkleumd, liet een van de reddingswerkers aan persbureau AFP weten. Nadat de Noor hulp was verleend, werd hij overgedragen aan de Noorse politie vanwege het schenden van de quarantaineregels.

De politie heeft hem overgebracht naar een hotel, waar hij nu alsnog een quarantaine moet uitzitten.

Verpleeghuisbewoners vieren Pasen niet meer in eenzaamheid

Verpleeghuisbewoners vieren Pasen niet meer in eenzaamheid

Alle bewoners van woonzorgcentrum Hushoven in Weert zijn twee keer gevaccineerd. En dus kunnen ze, in tegenstelling tot vorig jaar, samen genieten van de paasmaaltijd.

'Britse toezichthouder overweegt ook prikstop AstraZeneca voor jonge mensen'

De Britse medische toezichthouder MHRA overweegt ook te stoppen met het prikken van jonge Britten met AstraZeneca. Dat meldt Channel 4 News op basis van interne bronnen bij de toezichthouder. Aanleiding zijn de zeldzame, maar ernstige bloedstolsels die bij sommige gevaccineerden zijn waargenomen.

Het zou gaan om Britten jonger dan 30 jaar, meldt de Britse zender. De toezichthouder zou steeds meer argumenten zien om die doelgroep een ander vaccin te geven. De MHRA heeft nog niet formeel gereageerd.

Twee dagen geleden zei de toezichthouder dat de voordelen van het AstraZeneca-vaccin nog steeds zwaarder wegen dan de eventuele risico's, ondanks nieuwe sterfgevallen die met het vaccin in verband worden gebracht. Vrijdag werd bekend dat in het Verenigd Koninkrijk zeven mensen zijn overleden als gevolg van zeldzame bloedstolsels, nadat zij waren ingeënt met het vaccin.

Het VK is op dit moment Europese kopkoper wat betreft het vaccineren. Voor het vaccinatieprogramma zijn de Britten nu grotendeels afhankelijk van het AstraZeneca-vaccin, dat in samenwerking met de Universiteit van Oxford is gemaakt. Het VK heeft een bestelling van 100 miljoen doses lopen.

Run op Spoetnik-vaccin in vrije verkoop in Pakistan

Run op Spoetnik-vaccin in vrije verkoop in Pakistan

In Pakistan stonden vandaag lange rijen bij plekken waar het Russische Spoetnik-vaccin in de vrije verkoop ging. Duizenden Pakistani die nog niet in aanmerking kwamen voor het gratis vaccin waren bereid om zo'n 70 euro te betalen.

Curaçao schroeft dagelijks aanval vaccinaties fors op

Curaçao wil de bevolking massaal gaan vaccineren. De regering van het eiland zal het aantal vaccinaties verhogen naar 7000 tot 9000 prikken per dag. Nu worden dagelijks zo'n 1800 tot 2300 inwoners geprikt.

De bedoeling is dat aan het einde van deze maand iedereen zijn eerste vaccinatie tegen het coronavirus heeft gehad, zegt demissionair minister van Gezondheid Zita Jesus Leito.

Er wonen bijna 160.000 mensen op Curaçao. Op dit moment hebben 20.457 inwoners hun eerste Pfizer-prik gekregen. 7680 mensen hebben inmiddels ook al hun tweede vaccinatie ontvangen. Nog eens 32.240 mensen hebben een prikafspraak gemaakt.

Versoepelingen Engeland gaan door, Johnson wil niets kwijt over zomervakantie

De Britse premier Johnson heeft vanavond aangekondigd dat een reeks geplande versoepelingen voor Engeland doorgaat. Volgende week maandag mogen de terrassen, kappers, niet-essentiële winkels en sportscholen in Engeland weer open. Omdat het vaccinatieprogramma goed op schema loopt, is volgens Johnson wat ruimte ontstaan.

Portugal schroeft coronamaatregelen verder terug: 'Het was moeilijk'

Portugal schroeft coronamaatregelen verder terug: 'Het was moeilijk'

Vanaf vandaag in Portugal mogen onder meer cafés, restaurants, scholen, musea en sportscholen hun deuren weer openen. Portugal zat sinds januari in een strenge lockdown, die vanaf 15 maart in fases wordt versoepeld.

Ook Zeeland steunt oproep om terrassen te openen

Net als de burgemeesters van Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht wil ook burgemeester Jan Lonink van Terneuzen, tevens voorzitter van de Veiligheidsregio Zeeland, dat de terrassen zo snel mogelijk worden geopend. "Het is veiliger om met reservering mensen op een plek te zetten, dan dat ze samendrommen op openbare plekken", zegt Lonink daarover in het radioprogramma Nieuws en Co op NPO Radio 1.

Vorige maand pleitten de Zeeuwse overheden er in een brief aan het kabinet al voor om de terrassen in de kustprovincie te openen. Dat is volgens de partijen nodig omdat de vele toeristen in Zeeland buiten nu te vaak dicht op elkaar staan. Meer buitenmogelijkheden zou de veiligheid ten goede komen, meent Lonink. "Mensen willen toch wat eten en drinken, dat kun je wellicht in kleine stapjes reguleren."

'Mensen gaan sowieso naar buiten met mooi weer'

Lonink: "Handhaving is buiten de terrassen veel moeilijker." Volgens de Zeeuwse burgemeester is het dan ook logischer om gebruik van de terrassen gereguleerd toe te staan. "De angst dat terrassen veel publiek aantrekken hebben wij niet. Mensen gaan sowieso wel naar buiten met mooi weer".

Volgens de burgemeester is het hem niet om de economische impuls te doen, maar wil hij vooral het samendringen van mensen buiten voorkomen, zoals recent in parken in de Randstad gebeurde.

Daarnaast hoopt Lonink dat als de terrassen opengaan, er meer begrip komt voor de andere maatregelen. "Als mensen zien dat er op dit gebied iets van ruimte ontstaat, hebben ze misschien minder moeite met maatregelen op andere terreinen".

Morgen bespreekt de Zeeuwse burgemeester het voorstel met de voorzitters van de andere veiligheidsregio's tijdens het wekelijkse Veiligheidsberaad. Ook de bezoekersregeling zal worden besproken, als onderdeel van een groter 'openingsplan'.

Nederlanders in Duitsland in de rij om te tanken zonder negatieve test

Vanaf morgen moeten Nederlanders een negatieve coronatest kunnen overleggen als ze naar Duitsland gaan. Dat levert vandaag lange rijen met Nederlandse auto's op bij tankstations vlak over de grens, waar tanken goedkoper is.

Nederlanders in Duitsland in de rij om te tanken zonder negatieve test

5365 nieuwe besmettingen, minder dan gemiddeld

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 5365 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 1535 minder dan gisteren.

Gemiddeld over een week daalt het aantal positieve coronatests ook: afgelopen week werden gemiddeld 6929 positieve tests per dag geregistreerd. Dat is een daling van 6 procent vergeleken met de week ervoor.

In de ziekenhuizen nam de bezetting toe. Er liggen nu 2374 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 2317), van wie 746 op de IC (gisteren: 730), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Politie maakt einde aan feest bij Deventer

De politie heeft gisteravond laat een eind gemaakt aan een illegaal feest in Bathmen, niet ver van Deventer.

Volgens RTV Oost hadden zich zo'n vijftig bezoekers verzameld rond een vreugdevuur. De barbecue stond aan, de muziek was luid en duidelijk hoorbaar en de feestgangers hielden geen afstand van elkaar.

De ontruiming van het terrein, waarbij de politie ook honden inzette, verliep rustig. Er is een aantal boetes uitgedeeld, onder andere aan de organisatoren. De brandweer heeft het vreugdevuur geblust.

Drukte net over Duitse grens: Nederlanders in de rij om te tanken

Bij verschillende tankstations vlak over de grens in Duitsland staan rijen met Nederlandse auto's. Vanaf morgen moeten Nederlanders een negatieve coronatest kunnen overleggen als ze naar Duitsland gaan. En dus wordt er nog van de gelegenheid gebruikgemaakt om goedkoper te tanken.

In Elten, over de grens bij het Gelderse Beek, stond vanmorgen een file bij een tankstation, meldt Omroep Gelderland. De benzine is daar ongeveer 20 cent per liter goedkoper dan in Nederland. Volgens De Limburger was het ook in het Duitse Herzogenrath, over de grens bij Kerkrade, druk met Nederlanders.

Winkelafspraken bij IKEA vandaag helemaal volgeboekt

Bij IKEA is vandaag geen plek meer om te komen winkelen, zegt een woordvoerder. Alle tijdsloten van 45 minuten zijn volgeboekt. De bezoekers houden zich volgens haar goed aan de regels.

Tuincentra, meubelzaken en bouwmarkten trekken meer klanten dan andere dagen. Wel is het er natuurlijk minder druk dan tijdens de paasdagen voor de coronacrisis. Vanwege de coronamaatregelen moet er gewinkeld worden op afspraak en kunnen er minder mensen tegelijk bij een winkel naar binnen.

Bij de bouwmarkten Gamma en Karwei werden ook veel afspraken gemaakt. Daar mogen maximaal vijftig klanten naar binnen voor een half uur. Een woordvoerder raadt mensen aan van tevoren goed te bedenken wat ze willen kopen.

Verder is het bij de locaties van tuincentrum Intratuin "gezellig druk", zegt een woordvoerder. Ook daar zitten de meeste tijdsloten vol.

Paasdienst in de openlucht op een groot scherm: 'Dit smaakt naar meer'

Op een landgoed bij Benthuizen, in Zuid-Holland, is gisteren een paasdienst in de buitenlucht gehouden. Omroep West schrijft dat bezoekers op het landgoed via een videoscherm van vier bij ruim twee meter liederen en geloofsteksten voorgeschoteld kregen. De dienst duurt iets meer dan een half uur en werd steeds herhaald, zodat bezoekers niet onnodig lang bleven staan en er geen grote groepen ontstonden.

De reacties waren enthousiast. "De liederen hebben me wel geraakt", zegt een van de bezoekers. "Ik ga normaal niet naar de kerk, maar toch vind ik dit heel mooi."

Als het aan organisator van de openluchtdienst ligt, blijft het niet bij een eenmalig evenement. "Dit smaakt zeker naar meer. Eerlijk gezegd zou ik iedere maand wel op deze plek een samenkomst in de openlucht willen houden."

  • Omroep West
  • Omroep West

Themamaand #skipdecoronadip Rode Kruis opnieuw van start

Voor de tweede keer dit jaar lanceert het Rode Kruis een campagne om jongeren te helpen mentaal de pandemie door te komen: #skipdecoronadip. Degene die deelnemen aan de themamaand krijgen vanaf vandaag tips, oefeningen en informatie van psychologen van het Rode Kruis om beter in hun vel te zitten. Dat kan bijvoorbeeld via Instagram, maar ook via een nieuwsbrief.

"Ik zie dat veel jongeren in deze tijd last hebben van bijvoorbeeld stress, eenzaamheid of een gebrek aan motivatie", zegt psycholoog Madelon Bronner. Het Rode Kruis startte de campagne nadat uit eigen onderzoek was gebleken dat 72 procent van de jongeren van 16 tot en met 30 jaar opziet tegen de komende maanden.

Het eerste bericht van de campagne op Instagram

Bekerfinale volleyballers afgelast vanwege corona

De bekerfinale in het volleybal bij de mannen gaat maandag niet door. Bij finalist Draisma Dynamo zijn drie spelers positief getest op het coronavirus en de kans bestaat dat nog meer spelers besmet zijn. Daarom moet de hele ploeg uit Apeldoorn in quarantaine.

Komende zondag staat de finale van de play-offs om het landskampioenschap op het programma. Eind deze week wordt bekend of de eerste finalewedstrijd dan ook kan plaatsvinden.

OM in Frankrijk onderzoekt illegaal geopende restaurants in Parijs

Het Franse Openbaar Ministerie doet onderzoek naar luxe restaurants in Parijs, die ondanks de lockdown in het geheim open zouden zijn. Dat was te zien in een tv-reportage van de zender M6.

De reportage werd gefilmd met een verborgen camera. Een onherkenbaar gemaakte medewerker van het restaurant zegt dat niemand een mondmasker draagt: "Als je hier door de deuren loopt, bestaat covid niet meer".

'Derde golf mogelijk korter dan gedacht'

De derde coronagolf is mogelijk korter en minder hevig dan gevreesd. Dat zeggen bronnen rond het OMT tegen het AD. Volgens die bronnen zal de piek van de derde golf half april zijn. Eerder werd die nog een halve maand later ingeschat. Op het hoogtepunt liggen er volgens de bronnen dan ongeveer 800 patiënten op de intensive care, dat zijn er zeventig meer dan nu.

Het RIVM wil deze nieuwe prognose nog niet bevestigen. Mogelijk vertelt Jaap van Dissel er komende week over tijdens een nieuwe technische briefing in de Tweede Kamer.

Eind maart voorspelde Van Dissel dat de derde golf tot begin mei zou blijven aanzwellen, schrijft de krant. Toen werd het aantal patiënten op de IC geschat op 1300.

Drentse stichting brengt paasvuur bij inwoners thuis

Voor het tweede jaar op rij zijn er op veel plekken in het land geen paasvuren, maar in het Drentse Erica gaan de inwoners daar creatief mee om, meldt RTV Drenthe. Stichting De Mammoet, die daar elk jaar het paasvuur organiseert, heeft daar iets op bedacht: als de mensen niet naar het paasvuur mogen komen, dan brengen we het paasvuur naar de mensen toe. Dus ging de organisatie langs de deuren om kaarsjes uit te delen.

Sommige inwoners gebruikten het kaarsje om een vuurkorf in hun voortuin aan te steken. De organisatie hoopt met deze actie letterlijk 'het vuur warm te houden'. Hopelijk komen de inwoners zo volgend jaar, als de coronamaatregelen het toelaten, allemaal weer naar het grote paasvuur.

Zorgen om 'zwabberbeleid' rond AstraZeneca; trombose-experts begrijpen prikstop niet

Trombose-experts begrijpen niets van het besluit om tijdelijk te stoppen met het inenten van Nederlanders onder 60 jaar met het AstraZeneca-vaccin. Afgelopen vrijdag werd die tijdelijke prikstop ingesteld, vanwege bloedstollingsproblemen bij enkele gevaccineerden. De stop geldt in ieder geval tot en met aanstaande woensdag.

De experts wijzen erop dat het stopzetten van de prik tot onrust leidt. Stoppen, zo vinden zij, levert bovendien een groter risico voor de volksgezondheid op dan doorprikken - ondanks de bekende bloedstollingsproblemen. "Alle trombose-collega's zijn verbijsterd", zegt internist en trombose-expert Saskia Middeldorp van het Radboudumc in Nijmegen.

Ook expert Frank Leebeek van het Erasmus MC snapt de beslissing niet, zei hij vanochtend in het NOS Radio 1 Journaal:

Zangeres Mariah Carey zingt kenmerkende hoge noot tijdens inenting

De Amerikaanse zangeres Mariah Carey heeft haar eerste vaccinatie gehad tegen het coronavirus. Ze deelde een video van haar inenting op sociale media. Terwijl ze de prik kreeg, zong ze een van de hoge noten waar ze bekend om staat. "Bijwerking van het vaccin: G6", schrijft de zangeres bij de video op Twitter.

Carey, die veel mensen zullen kennen van de kersthit All I Want for Christmas Is You, moedigt iedereen aan om zich te laten vaccineren. "We moeten het samen doen."

Twee zelftests per week voor inwoners van Engeland

Inwoners van Engeland kunnen binnenkort twee keer per week gratis een zelftest voor corona krijgen. De Britse regering noemt het de volgende stap om het normale leven te kunnen hervatten.

Met de zelftest is het resultaat binnen een half uur duidelijk. Wie positief test moet samen met zijn gezin in quarantaine en een pcr-test doen om de diagnose te bevestigen.

De tests zijn vanaf komende vrijdag te krijgen bij onder andere apotheken, testcentra en via de post.

Run op Spoetnik-vaccin in vrije verkoop in Pakistan

In Pakistan stonden er vandaag lange rijen voor plekken waar het Russische Spoetnik-vaccin in de vrije verkoop ging. Duizenden Pakistani die nog niet in aanmerking kwamen voor het gratis vaccinatieprogramma in het land waren bereid om de omgerekend zo'n 70 euro neer te leggen voor de twee prikken met het vaccin. In de zuidelijke stad Karachi was de voorraad vandaag op veel prikposten al op. Mensen stonden tot drie uur in de rij.

Momenteel krijgen Pakistani die ouder zijn dan 50 jaar of werken in de gezondheidszorg een gratis prik van de overheid. Maar omdat het vaccineren traag verloopt, besloot het land commerciële partijen toestemming te geven voor het importeren van doses.

"Ik ben er erg blij mee, omdat een vaccinatie nu nodig is voor reizen", zei de 34-jarige Saad Ahmed tegen persbureau Reuters, nadat hij zijn eerste prik had gekregen in een privéziekenhuis in Karachi. De overheid ligt nog wel met de farmaceutische importeurs overhoop over de vaststelling van een maximumprijs.

Noodtoestand eindigt op 11 april in Tsjechië

Tsjechië gaat de noodtoestand die nu vanwege corona van kracht is niet verlengen. In een interview met een Tsjechische nieuwssite bevestigt premier Babis dat de noodtoestand ophoudt op 11 april, over een week.

Dat houdt onder meer in dat er weer tussen verschillende regio's gereisd mag worden. Ook het uitgaansverbod in de nacht wordt opgeheven. De regering wilde de noodtoestand eigenlijk verlengen tot 27 april, maar het parlement was het daar niet mee eens.

Afgelopen maand werden er bijna 5800 coronasterfgevallen geregistreerd in Tsjechië. Dat was meer dan in andere maanden. Tsjechië, met 10,7 miljoen inwoners, is een van de zwaarst getroffen landen van Europa.

Het aantal nieuwe besmettingen is nu wel dalende. Vorige week kwamen er per dag zo'n 5500 nieuwe gevallen bij. In februari en maart lagen die aantallen soms wel drie keer zo hoog.

Welkom in het coronaliveblog!

Goedemorgen! Je vindt hier het belangrijkste coronanieuws van vandaag uit binnen- en buitenland. Het blog van gisteren lees je hier terug.