liveblog
NOS NieuwsAangepast

Halsema: overheid moet terrassen heropenen • 'Matthäus online meezingen ontroert'

  • Welkom in het coronablog van vrijdag 2 april. Je vindt hier het belangrijkste nieuws over de coronapandemie
  • Reeds besmet geweest, dan alleen nog afspraak voor één prik
  • Nederlandse toeristen op Curaçao worden opgeroepen terug te keren, Corendon stopt voorlopig met vluchten naar het eiland
  • Zelftests in het hoger onderwijs roepen vragen op

Liveblog gesloten

We sluiten het coronablog af. Het coronanieuws van zaterdag brengen we weer in een nieuw liveblog. Tot morgen!

Radboudumc prikt 194 60-plussers met AstraZeneca-vaccin

In het Radboudumc zijn vandaag 194 medewerkers van zestig jaar en ouder geprikt met het AstraZeneca-vaccin. Dat deed het ziekenhuis in Nijmegen omdat het "ongelofelijk zonde" zou zijn om de doses te moeten weggooien.

De prikken waren eigenlijk bedoeld voor zorgmedewerkers, maar het inenten met AstraZeneca werd vandaag gepauzeerd voor Nederlanders jonger dan zestig jaar vanwege mogelijke bijwerkingen van het vaccin.

Om 21.30 uur werden de laatste vaccinaties gezet in het ziekenhuis. Op dat tijdstip verliep de houdbaarheid van de prikken, schrijft De Gelderlander.

Het ziekenhuis heeft niets hoeven weggooien:

Burgemeester Halsema roept op tot opening buitenruimtes

Burgemeester Halsema van Amsterdam roept de overheid op om de terrassen te heropenen vanwege drukte in de buitenruimte. "Ik zie namelijk veel liever dat mensen een beetje geordend op een terras gaan zitten, in plaats van met duizend mensen in het Vondelpark", zei ze in het tv-programma Beau.

Ook plekken als dierentuin Artis en botanische tuin Hortus moeten open kunnen, vindt Halsema. Die extra buitenruimte hebben we volgens haar nodig.

Het lijkt Halsema geen goed idee om "alles zomaar van het slot te gooien", voegde ze eraan toe. "Maar je moet wel zorgen dat de regels en het leven een beetje op elkaar aansluiten."

Online meezingen met de Matthäus Passion: 'Het ontroerde me'

Liefhebbers van Bachs Matthäus Passion konden op deze Goede Vrijdag online meezingen met professionele zangers die het stuk in de Dominicuskerk in Amsterdam uitvoerden.

En daar is thuis weken voor geoefend, onder leiding van de dirigent:

Online meezingen met de Matthäus Passion: 'Het ontroerde me'

73 en 74-jarigen kunnen nu al vaccinatieafspraak maken

Mensen die in 1947 en 1948 zijn geboren, krijgen vanaf dinsdag een uitnodiging om zich te laten vaccineren.

Als de uitnodiging binnen is kan via de site coronavaccinatie-afspraak.nl een afspraak worden gemaakt.

De ruim 390.000 mensen in deze groep kunnen op 80 locaties terecht voor een injectie met het Pfizer/BioNTech-vaccin. Voor een optimale bescherming zijn twee vaccinaties nodig.

Vakantieparken nagenoeg vol met Nederlandse gasten

Ondanks de coronacrisis zijn veel Nederlandse vakantieparken bijna volgeboekt met Pasen. De Duitsers ontbreken, maar Nederlanders vullen die plekken grotendeels op, zegt een woordvoerder van brancheorganisatie Recron.

In Zeeland wordt het wegblijven van de Duitsers en ook Belgen wel gevoeld. Ongeveer de helft van de toeristen die normaal gesproken met Pasen naar Zeeland gaan, komt uit België en Duitsland.

"Zolang die dus niet op vakantie mogen of kunnen in Nederland, is dat dus een flinke aderlating", zegt een woordvoerder van Kenniscentrum Kusttoerisme tegen Omroep Zeeland. "Ook al wordt dat deels opgevuld door Nederlanders, het wordt nooit helemaal rechtgetrokken."

Engeland breidt lijst uit met 'gevaarlijke' landen waaruit reizigers niet welkom zijn

Reizigers uit de Filipijnen, Pakistan, Kenia en Bangladesh zijn vanaf 9 april niet langer welkom in Engeland. Deze landen zijn toegevoegd aan de lijst met landen waar nieuwe coronavarianten rondgaan. Ook reizigers die in de tien dagen voor 9 april in deze landen zijn geweest, komen Engeland niet meer in.

Uitgezonderd zijn mensen met een Brits of Iers paspoort en mensen die in Verenigd Koninkrijk wonen. Deze reizigers moeten wel tien dagen op eigen kosten naar een quarantaine-hotel voordat ze naar huis kunnen.

Veruit de meeste landen op de "red list" liggen in Afrika en Zuid-Amerika. Uit gegevens waar de Britse regering over beschikt, blijkt dat de Zuid-Afrikaanse variant van het coronavirus vooral door reizigers van buiten Europa naar Engeland is gebracht.

Voorlopig geen AstraZeneca voor mensen onder de 60

Nederlanders onder de 60 jaar worden de komende dagen niet ingeënt met het vaccin van AstraZeneca. Aanleiding voor het besluit zijn de bloedstollingsproblemen die het vaccin mogelijk kan opleveren.

Bijwerkingencentrum Lareb melde eerder vandaag dat na het zetten van zo'n 400.000 AstraZeneca-vaccins tot nu toe vijf meldingen zijn binnengekomen van vrouwen tussen de 25 en 65 jaar die kampten met trombose in combinatie met een verlaagd aantal bloedplaatjes. Een van hen is overleden. Ze ontwikkelde binnen tien dagen na de inenting een uitgebreide longembolie.

Het Europees Medicijnagentschap EMA oordeelde eerder dat het vaccin veilig en effectief is, al werd een verband met bloedstollingsproblemen niet uitgesloten.

Gemengde reacties van terugkeerders uit Curaçao op situatie daar

Het ministerie van Binnenlandse Zaken riep Nederlandse vakantiegangers en stagiairs op Curaçao te verlaten als hun verblijf niet strikt noodzakelijk is. Het aantal besmettingen op het eiland neemt snel toe: gisteren werden er 431 mensen positief getest. In het enige ziekenhuis dat coronapatiënten behandelt, ligt de intensive care vol. In totaal liggen er 103 mensen in het ziekenhuis, van wie 34 op de IC.

Sommige terugkeerders omschrijven de situatie als gespannen, anderen hebben er niets van gemerkt:

Reizigers op Schiphol over Curaçao: 'Blij dat ik terug ben'

7296 nieuwe besmettingen, IC-bezetting hoogste sinds 9 januari

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 7296 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 562 minder dan gisteren. Gemiddeld stijgt het aantal positieve coronatests nog altijd, maar dat gebeurt steeds minder snel. Afgelopen week werden gemiddeld 7393 positieve tests per dag geregistreerd. Dat is een stijging van 5 procent vergeleken met de zeven dagen ervoor.

In de strijd tegen het coronavirus zijn naar schatting van het ministerie van Volksgezondheid inmiddels 2,6 miljoen prikken gegeven. Het gaat daarbij om het aantal gezette prikken, niet het aantal gevaccineerden. Het aantal gevaccineerden loopt achter op de planning. Gisteren werd de verwachting voor deze week naar beneden bijgesteld: van 514.000 naar 433.000. Maar het tempo gaat wel duidelijk omhoog. Gisteren werden er volgens de laatste gegevens op het coronadashboard van de rijksoverheid naar schatting ruim 86.000 prikken gezet. Dat was een nieuw record, wat ook al gold voor de 72.000 van woensdag.

In de ziekenhuizen nam de bezetting toe. Er werden het afgelopen etmaal dus meer coronapatiënten opgenomen dan dat er werden ontslagen of overleden. Er liggen nu 2330 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 2327), van wie 705 op de IC (gisteren: 688), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). De IC-bezetting is de hoogste sinds 9 januari.

Bij het RIVM werden 17 overleden covid-patiënten gemeld. Gisteren waren dat er nog 22. Het aantal officiële overlijdens loopt gestaag terug: de afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 23 doden per dag, tegen 25 doden per dag een week eerder. Bekend is dat het werkelijke aantal overledenen hoger is; niet iedereen wordt getest.

Gezamenlijke oproep Rutte en Duitse deelstaatpremier: blijf thuis

Premier Rutte en zijn collega Laschet van de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen roepen hun landgenoten op om met Pasen niet de grens over te gaan, als dat niet noodzakelijk is. "Wat u in het buurland moet regelen, mag u doen. Maar voor de rest willen wij u met klem verzoeken: blijf thuis. Ga niet op vakantie en ga er ook niet op uit in het buurland."

De beide premiers zeggen in de gezamenlijke verklaring dat de de actuele situatie een uitdaging is in een grensregio waar de maatschappelijke en economische verbondenheid zo groot is. "Laten we met begrip voor elkaar en met verantwoordelijk gedrag ervoor zorgen dat dit jaar het begin van het einde van de pandemie wordt ingeluid."

Oostenrijk schenkt Tsjechië vaccins, omdat de EU het niet doet

Oostenrijk stelt 30.000 doses coronavaccin beschikbaar aan Tsjechië. Volgens de Oostenrijkse bondskanselier Kurz doet de EU te weinig om zijn buurland te helpen.

De EU besloot donderdag voor Bulgarije, Kroatië, Estland, Letland en Slowakije samen 10 miljoen doses extra van het Pfizer-vaccin beschikbaar te stellen. De Oostenrijkse regering vindt het onbegrijpelijk dat Tsjechië niets extra kreeg.

Tsjechië is hard getroffen door het virus. Het land heeft bijna 11 miljoen inwoners. Bijna 27.000 Tsjechen zijn aan de gevolgen van een besmetting overleden. In Nederland zijn dat er bijna 17.000 op een bevolking van bijna 17,5 miljoen. De oppositie in Tsjechië verwijt premier Babis dat hij in Brussel slecht heeft onderhandeld.

Twee Feyenoordspelers positief getest, drie anderen in quarantaine

Vijf spelers van Feyenoord ontbreken komende zondag in de thuiswedstrijd tegen Fortuna Sittard wegens corona. Twee van hen zijn positief getest. De drie anderen zijn preventief in quarantaine gegaan omdat ze langer dan een kwartier dicht in de buurt van een van de besmette spelers zijn geweest. Hun namen zijn niet bekendgemaakt. Nog eens twee spelers zijn geblesseerd en kunnen ook niet spelen. In totaal zijn zeven spelers afwezig.

De rest van de selectie en de staf is in de aanloop van de wedstrijd zoals gebruikelijk getest. Uiterlijk morgen komen de testuitslagen binnen.

Het is volgens Feyenoord de eerste keer sinds begin oktober dat spelers van de Rotterdamse club positief testen op corona.

Coach Dick Advocaat zei toen hij over het eerste positieve geval had gehoord dat de positieve test er behoorlijk inhakte bij zijn selectie en dat hij niet wist hoe de speler het virus heeft opgelopen. "Dat vind ik het moeilijke aan deze pandemie, hoe krijg je zoiets? Je probeert het zoveel mogelijk te voorkomen, maar het is niet te voorkomen, want je ziet het niet", zei hij tegen persbureau ANP.

Nederlandse vrouw overleden na een prik met AstraZeneca

In Nederland is een vrouw overleden nadat ze was gevaccineerd met het vaccin van AstraZeneca, meldt het Nederlandse bijwerkingencentrum Lareb. Een verband tussen het vaccin van AstraZeneca en de klachten is niet aangetoond, maar wordt nog onderzocht.

In totaal kreeg het centrum vijf meldingen van trombose in combinatie met een verlaagd aantal bloedplaatjes na inenting met het AstraZeneca-vaccin. Het gaat om vrouwen tussen de 25 en de 65 jaar.

In de periode waarin de klachten optraden, zijn zo'n 400.000 AstraZeneca-prikken gezet. "Het gaat om mogelijke bijwerkingen van het AstraZeneca-vaccin", benadrukt NOS-gezondheidsredacteur Rinke van den Brink. "Als het echt om bijwerkingen gaat, zijn het er dus vijf op 400.000. Dat is een klein risico."

Corendon stopt met reizen naar Curaçao

Vanwege het toenemende aantal besmettingen op Curaçao stopt reisorganisatie Corendon met alle reizen naar het eiland. Zo'n zestig mensen hadden voor de komende weken een reis via de reisorganisatie geboekt. Dat is dus geannuleerd. Corendon vloog niet zelf op Curaçao, maar kocht stoelen in bij KLM.

Er zitten nu nog zestien Corendonklanten op het eiland. Zij komen vervroegd terug. Corendon bood al een tijd geen nieuwe reizen meer aan, omdat voor Curaçao code oranje geldt. Maar van klanten die al eerder geboekt hadden, ging de reis tot nu toe nog wel door. Corendon heeft het eiland tot 15 mei geschrapt als reisbestemming.

Opnieuw corona-uitbraak in gevangenis in Drenthe

De gevangenis Esserheem in Veenhuizen is sinds woensdag in quarantaine vanwege een uitbraak van het coronavirus, meldt RTV Drenthe. Op dit moment zijn vier personeelsleden en drie gedetineerden positief getest.

Om ervoor te zorgen dat het virus zich niet verder kan verspreiden, mogen de 200 gevangenen hun cel voorlopig niet verlaten. Dat betekent ook dat ze niet mogen douchen of luchten. Daarnaast zijn het dagprogramma en de bezoekuren geschrapt. De quarantaineperiode duurt tot zeker volgende week vrijdag.

Het is de tweede keer dat er in deze gevangenis een uitbraak is.

Hersteld van het coronavirus? Dan hoef je nog maar één prik te halen

Mensen die het afgelopen half jaar positief getest zijn op het coronavirus, hoeven vanaf vandaag nog maar één prik te halen. Dat meldt het RIVM, dat hiermee het advies van de Gezondheidsraad overneemt. Uit onderzoek van de Gezondheidsraad bleek al dat de immuniteit die besmette mensen hebben opgebouwd ten minste een half jaar aanhoudt en dat ze daarom voorlopig genoeg hebben aan één dosis.

Het RIVM vraagt mensen die al een vaccinatieafspraak hebben en het afgelopen half jaar positief zijn getest, de afspraak voor de tweede vaccinatie zo snel mogelijk zelf af te zeggen. Beschikbare vaccins kunnen dan voor andere mensen worden ingezet.

Het afzeggen van de afspraak kan via de GGD, huisarts of het ziekenhuis, waar de afspraak gemaakt is. Bij het afzeggen hoeven mensen op dit moment geen bewijs van een positieve test te laten zien, maar daar kan later alsnog naar worden gevraagd.

Mensen die toch liever een tweede vaccinatie willen hoewel ze al besmet zijn geweest, hoeven niets te doen. Dit geldt ook voor mensen die medische tot een hoogrisicogroep horen.

Het advies van de Gezondheidsraad geldt voor alle drie de vaccins die in Nederland worden gebruikt: van AstraZeneca, Pfizer/BioNTech en Moderna.

Britse oppositie verzet zich tegen mogelijk vaccinatiepaspoort

In Groot-Brittanië verzet de oppositie zich tegen de mogelijke invoering van een vaccinatiepaspoort. De regering onderzoekt hoe een bewijs van immuniteit kan helpen om mensen weer toegang te geven tot drukke plaatsen zoals de horeca, sportevenementen of festivals. Premier Johnson kondigde eerder al aan dat een coronapaspoort waarschijnlijk ook verplicht wordt om buiten Groot-Brittannië te reizen.

Volgens de Daily Telegraph wordt zo'n covid-paspoort over een paar weken al als proef ingezet tijdens een groot sportevenement en bij de uitreiking van een muziekprijs.

Maar binnen de oppositie, burgerrechtengroepen en ook Johnsons eigen Conservatieve Partij klinkt kritiek. Ze zijn bezorgd dat de invoering van het vaccinatiepaspoort leidt tot verdeeldheid en discriminatie, en dat niet-gevaccineerden straks geen toegang meer krijgen tot bepaalde bedrijven of dat ze bij sollicitaties worden afgewezen. Meer dan 31 miljoen Britten hebben tot nu toe de eerste dosis van een vaccin gehad.

Johnson zegt de ethische kwesties rond een vaccinatiepaspoort te onderzoeken. De resultaten van dit onderzoek worden over een paar weken verwacht.

Verplichte zelftest voor basisscholieren in Duitsland

In de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen moeten basisschoolleerlingen zich na de paasvakantie twee keer per week thuistesten. Tot nu toe was het doen van een zelftest voor scholieren nog op vrijwillige basis, maar uit onderzoek bleek dat een op de vijf leerlingen dat weigerde.

Volgens onderwijsminister Yvonne Gebauer van de deelstaat is een verplichting daarom noodzakelijk. "Tests zorgen ervoor dat infectieketens worden doorbroken of zelfs voorkomen. Ze zorgen ervoor dat de schoolactiviteiten veiliger zijn."

Er wordt nog besproken hoe de verplichting vorm zal krijgen.

Scholieren in Bonn krijgen les over zelftests

4000 Spanjaarden trappen in vaccinatiegrap

Duizenden Spanjaarden zijn gisteren in een vaccinatiegrap getrapt. Een groep had zogenaamd uit naam van de gezondheidsautoriteit een oproep verstuurd via WhatsApp waarin 80-plussers werden uitgenodigd om een vaccinatie te halen in Sevilla. Ze hoefden hiervoor geen afspraak te maken.

Volgens de Spaanse krant El Pais verzamelde zich een rij van ongeveer 4000 ouderen en hun familieleden bij het vaccinatiecentrum in Sevilla. In plaats van de mensen weg te sturen riepen de lokale gezondheidsautoriteiten extra medewerkers op en regelden extra doses met coronavaccins, zodat de ouderen alsnog ingeënt konden worden.

De autoriteiten benadrukten dat ze een uitzondering hebben gemaakt en dat het nog steeds de bedoeling is dat mensen uitsluitend op uitnodiging naar de locatie komen. Ook is aangifte gedaan vanwege het verspreiden van een valse oproep, waardoor de geplande vaccinatiecampagne werd ontregeld en zich voor het gebouw een gevaarlijk grote menigte vormde.

Hoger onderwijs heeft vragen over zelftests voor studenten

Hogescholen en universiteiten weten nog niet hoe ze moeten omgaan met de zelftests voor studenten. Die mogen over drie weken weer een dag per week fysiek naar college, mits ze een negatieve sneltest kunnen laten zien. Maar daarover is nog veel onduidelijk, schrijft Trouw. De onderwijsinstellingen vragen zich af hoe de tests bij de studenten terechtkomen en wie de resultaten controleert.

Vandaag komt het ministerie van Onderwijs met een brief die daar meer duidelijkheid over moet geven.

'Minder IC-bedden door vermoeid personeel'

Doordat ziekenhuispersoneel oververmoeid thuiszit, zijn er minder IC-bedden beschikbaar voor coronapatiënten, meldt Nu.nl na een rondgang langs zorgregio's. Op sommige plekken is het ziekteverzuim onder personeel verdubbeld. Zo zit in Groningen, Drenthe en Friesland 14 procent van het personeel thuis, tegen 6 tot 8 procent normaal gesproken. Door de tekorten zijn de noordelijke provincies niet in staat bij te dragen aan de opschaling van de ziekenhuiscapaciteit die nodig is om coronapatiënten over het land te spreiden.

Oproep: toeristen en stagiairs terug van Curaçao

Toeristen en stagiairs worden door de Nederlandse overheid opgeroepen Curaçao te verlaten, omdat het aantal coronapatiënten op het eiland sterk toeneemt. De ziekenhuiszorg dreigt er grotendeels door uit te vallen nu er dagelijks honderden gevallen bij komen. Reizigers wordt aangeraden contact op te nemen met hun reisorganisatie of luchtvaartmaatschappij om een eerdere vlucht terug te nemen. Daarbij is het wel noodzakelijk een negatieve coronatest te laten zien en bij thuiskomst in quarantaine te gaan.

Gewonden bij uit de hand gelopen 1-aprilgrap

In Brussel zijn bij een uit de hand gelopen 1-aprilgrap tientallen mensen gewond geraakt, onder wie 26 politieagenten en zeven politiepaarden. In het Ter Kamerenbos was een festival aangekondigd, maar dat bleek een grap te zijn. De zeker 2000 jongeren die erop af waren gekomen wilden niet zomaar weg, daarom zette de Brusselse politie paarden, honden en een waterkanon in.

Duizenden bij 'fictief festival' België, politie grijpt in

Nieuw liveblog

Welkom in dit nieuwe liveblog. Het nieuws van gisteren kun je hier teruglezen.