NOS Nieuws Politiek Aangepast

Debat uitgesteld naar morgen, Kamer wil 'volledige transparantie'

 • Welkom in het liveblog over het Kamerdebat dat zou gaan over de onbedoeld geopenbaarde formatiememo.
 • Aanvankelijk zouden oud-verkenners Jorritsma en Ollongren na hun schriftelijke verklaring zelf uitleg aan de nieuwe Tweede Kamer.
 • Maar de Kamer praat nu al uren over het openbaar maken van allerlei formatiestukken.
 • Die stukken zijn er nog niet, dus is het debat naar morgen verschoven.
 • CDA-Kamerlid Omtzigt, over wie het zinnetje 'functie elders' gaat, vindt de memo een belediging van de kiezer.
 • Lees hier hoe het allemaal zo ver is gekomen.
Liveblog gesloten
 • Debat morgen om 11.05 uur

  Het debat over de mislukte verkenning en de uitgelekte stukken met oud-verkenners Ollongren en Jorritsma staat nu voor morgen gepland om 11.05. Voor die tijd moeten alle stukken rond de formatie alsnog openbaar worden. Een meerderheid van de Kamer drong daar op aan, en zag niets in het plan van Mark Rutte om niet alles openbaar te maken.

 • Datum debat nu definitief: naar morgen verschoven

  Een meerderheid van de Tweede Kamer wil toch dat alle verslagen van de formatiegesprekken openbaar worden. Dat gaat nu niet meer lukken en daarom wordt het debat naar morgen verschoven. Het voorstel van Rutte om alleen zijn verslagen te openbaren, haalde het niet. De meeste partijen benadrukken dat volledige transparantie het allerbelangrijkste is.

 • Hoekstra: ik wil transparantie, 'formatieproces is totaal, totaal misgegaan'

  De CDA-fractievoorzitter wil dat zijn gesprek met de verkenners openbaar wordt, omdat dan ook glashelder is dat hij niet over het CDA-Kamerlid Omtzigt is begonnen. Hij is zeer kritisch over het verloop van het proces. "Het is totaal, totaal misgegaan".

 • Oppositie ziet voorstel Rutte niet zitten

  PVV-leider Wilders zegt dat hij het voorstel van Rutte niet kan accepteren. "Wat voor trukendozen zijn er nu weer opengezet?"

  SP-leider Marijnissen vindt het ook geen goed plan. Volgens haar is het zuiver dat eerst alles naar buiten komt. Ze noemt het een "grote schande" dat de Kamer nu al uren moet wachten. Ook Denk-leider Azarkan wil dat alles naar buiten komt. "Dat is cruciaal voor het herstellen van de verhouding tussen Kamer en kabinet". Ook de PvdA, JA21, BBB en Bij1 willen alle stukken op tafel.

  D66-leider Kaag kan wel begrip opbrengen voor het voorstel van Rutte. "Mijn stuk kan openbaar. Maar misschien moeten we zaken faseren". Ook de SGP-leider zegt wel begrip te hebben voor het voorstel van Rutte.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Kamer accepteert voorstel Rutte niet, spreekt van trukendoos en schande
 • Rutte vraagt geheimhouding andere gespreksverslagen, 'maak die van mij wel openbaar'

  VVD-fractievoorzitter Rutte wil dat de gespreksverslagen van de andere politieke partijen toch geheim blijven. Hij vreest dat er opmerkingen naar buiten komen die de persoonlijke verhoudingen zullen beschadigen en de vorming van een nieuw kabinet nog moeilijker zullen maken. "Ik maak me grote zorgen over het naar buiten komen van informatie die in vertrouwelijkheid is gezegd." Hij wil wel dat zijn gesprekken openbaar worden. Verder stelt hij voor dat Kamervoorzitter de andere verslagen scant op de naam Pieter Omtzigt.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Rutte: niet alles openbaar maken, heeft grote gevolgen
 • Fractievoorzitters druppelen de Kamer weer in

  In de Tweede Kamer zitten fractievoorzitters Rutte, Hoekstra, Wilders, Marijnissen en Ploumen te wachten op duidelijkheid van Kamervoorzitter Arib. Ook ex-verkenner Jorritsma zit klaar. Wat de uitkomst is, is onduidelijk.

 • Wachten op duidelijkheid

  De Kamerleden moeten nog even geduld hebben. Als de verkenners er niet in slagen om de informatie voor 18.30 uur te verzamelen, zal Kamervoorzitter Arib een mailtje sturen dat het debat morgen wordt.

 • Ron Fresen: openbaarheid formatie bijzonder, gevolgen onduidelijk

  Er is nog steeds veel onduidelijkheid, zegt NOS-verslaggever Ron Fresen, zowel over de aanvang van het debat als over de vraag wie nu eigenlijk heeft opgeschreven dat een 'functie elders' voor het CDA-Kamerlid Omtzigt besproken moest worden.

  "Wat we nu zien is wel heel bijzonder", benadrukt Fresen. "Nog nooit bij het begin van een kabinetsformatie is zoveel over de inzet van partijen openbaar geworden." Tot nu toe werden verslagen van besproken gesprekken geheim. Het verhaal was altijd dat het niet kon, omdat je dan niet meer vrijelijk kan onderhandelen met elkaar."
  Deze nieuwe openbaarheid is nu nodig, zegt Fresen. "Om de schade verder te beperken." Maar of dat lukt, is onduidelijk. "De grote vraag na het debat is of de partijen weer verder met elkaar kunnen of dat veel wantrouwen is blijven hangen."

 • Debat mogelijk naar morgenochtend, als stukken er niet voor 18.30 uur zijn

  De Tweede Kamer is weer bij elkaar geweest en nog is het debat niet begonnen. De hoop bestaat nog dat de verkenners Koolmees en Van Ark er voor 18.30 uur in slagen om de gevraagde informatie, zoals gespreksverslagen, sms'jes en e-mails, openbaar te maken. Dan kan het debat nog om 19.00 uur beginnen. Als het later wordt, start het debat morgenochtend. "We moeten het debat niet afraffelen", zegt SP-fractievoorzitter Marijnissen.

 • Kaag: Rutte sprak niet namens mij

  D66-leider Kaag zegt dat Mark Rutte vorige week niet namens haar sprak toen hij zei dat er geen verantwoording afgelegd zou worden. Kaag was het daar helemaal niet mee eens, en Rutte sprak dus ook niet namens haar zegt ze.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Kaag: Rutte niet 'mijn woordvoerder'
 • Kijk: De Kamer is ontevreden over de aangeleverde informatie

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Kamer vraagt om meer stukken, wil onderste steen boven
 • Arib: verkenners hebben uren nodig voor opdiepen stukken

  Kamervoorzitter Arib meldt dat het Koolmees en Van Ark niet lukt om nu de gevraagde informatie op te sporen. "Het kan uren in beslag duren". De SP vindt het een schoffering van de democratie en wil niet verder debatteren zolang de stukken er niet zijn.

 • Verschillen VVD en D66

  In de stukken zijn ook inhoudelijke standpunten van de verschillende partijen te lezen. Interessant zijn de overeenkomsten en verschillen tussen de twee partijen die het voortouw hebben genomen. D66 en VVD kunnen elkaar op het gebied van economie "helemaal vinden". Maar de twee liberale partijen liggen op andere thema's verder uit elkaar.

  Bij stikstof, klimaat en migratie staat in het overzicht onder het kopje 'VVD' "spannend onderwerp met D66". D66 noemt dat laatste onderwerp "gevoeliger". De aanpak van de klimaatverandering is voor D66 een "a-onderwerp". "Moet sowieso gebeuren", staat er verder. Bij de VVD is onder het kopje stikstof opgemerkt dat de halvering van de veestapel "geen doel" is voor die partij, "maar minder vee wel consequentie".

  D66 pleit er al langer voor de veestapel te halveren, een omstreden standpunt in de oude (huidige) coalitie.

 • Uniek inkijkje in de formatie

 • Het debat is tot 17.00 uur geschorst

  Over een uur komt de Kamer weer bij elkaar. Dan zal duidelijk moeten worden of de Tweede Kamer vindt dat er genoeg stukken openbaar zijn om het beladen debat te voeren.