NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Janssen-vaccin vanaf 19 april aan EU geleverd • Kuipers: Britse variant minder dodelijk dan gemeld

 • Welkom in het coronablog van maandag 29 maart. Je vindt hier het belangrijkste nieuws over de coronapandemie.
 • 6824 nieuwe coronabesmettingen, 667 minder dan gisteren.
 • De Jonge: prognose aantal vaccinaties was te hoog, realisatie te laag.
 • WHO: virus via twee diersoorten naar mens.
Liveblog gesloten
 • Canada schort AstraZeneca-vaccin voor mensen onder 55 op

  Canada heeft het gebruik van het AstraZeneca-vaccin voor mensen jonger dan 55 jaar uit voorzorg opgeschort. De nationale gezondheidscommissie raadt dat aan vanwege mogelijk gevaar op bloedstolsels. "Gezien de mogelijke risico's is er een aanzienlijke onzekerheid over de voordelen van het vaccin voor volwassenen onder de 55 jaar oud", zegt een woordvoerder van de commissie.

  Tot nu toe hebben alleen mensen van boven de 60 het vaccin toegediend gekregen in Ontario, de dichtstbevolkte provincie. "We maken ons geen zorgen over degenen die het tot dusver hebben ontvangen", zegt het hoofd van de gezondheidsdienst.

  In Europa hebben verschillende landen, waaronder Nederland, het gebruik ook tijdelijk stilgelegd. Nadat het EMA oordeelde dat het vaccin veilig was, begonnen verschillende landen, ook Nederland, weer met prikken.

 • 'Braziliaanse variant drie keer dodelijker voor twintigers'

  De Braziliaanse P1-coronavirusvariant is drie keer dodelijker voor twintigers, schrijft de Volkskrant op basis van Braziliaanse wetenschappers. Epidemiologen in dat land slaan nu alarm. Nadat die Braziliaanse variant opdook, schoot het sterftecijfers onder volwassenen onder de 60 omhoog, met dus uitschieters voor twintigers.

  Volgens de wetenschappers is dat een aanwijzing dat deze variant voor jongere leeftijdsgroepen gevaarlijker is. Bij dertigers, veertigers en vijftigers ligt de sterftekans tweemaal zo hoog als bij de klassieke variant becijferden de wetenschappers. Hoewel de kans bij twintigers driemaal zo hoog is, blijft de kans op overlijden voor die groep nog steeds gering.

  Het risico op overlijden neemt bij twintigers die ziek zijn, dus niet alleen maar positief getest zijn, toe van 1 op 2500 naar ongeveer 1 op 770. Er zijn twee Braziliaanse varianten, de P1 en P2. De P1-variant komt volgens het RIVM heel gering voor in Nederland.

 • Veiligheidsberaad rekent op concreet openingsplan over twee weken

  De 25 burgemeesters die voorzitter zijn van een veiligheidsregio rekenen erop dat er over twee weken een concreet plan is voor de heropening van de maatschappij, schrijft persbureau ANP. Dat Veiligheidsberaad wil dat er dan een routekaart komt met betrouwbare informatie over versoepelingen.

  "We hebben niks aan een routekaart die bij een tegenvaller weer aangepast moet worden. Het moet nu helder zijn", aldus Hubert Bruls, voorzitter van het beraad en burgemeester van Nijmegen. Wanneer er mogelijk beperkingen worden losgelaten, kon hij nog niet zeggen.

  Het Veiligheidsberaad had kritiek op de versoepelingsroutekaart waar het kabinet eerder deze maand mee kwam. De burgemeesters bedachten wat aanpassingen, waarbij meer rekening is gehouden met de sociale en maatschappelijke gevolgen van de maatregelen. Dat aangepaste plan wordt de komende weken met onder anderen demissionair minister van Justitie Grapperhaus en demissionair minister van Volksgezondheid De Jonge besproken.

 • Janssen-vaccin vanaf 19 april aan Europa geleverd

  De Amerikaanse farmaceut Johnson & Johnson verwacht vanaf 19 april het vaccin van dochterbedrijf Janssen aan de EU te kunnen leveren. Nederland verwacht in april zo'n 170.000 doses van dat vaccin te krijgen.

  Van dat vaccin is, in tegenstelling tot de andere vaccins, maar één prik nodig. Het vaccin kreeg op 11 maart als vierde coronavaccin groen licht van het Europees geneesmiddelenbureau EMA.

 • RIVM: niet genoeg mensen belden voor een prik

  Er waren wel genoeg vaccins, maar niet genoeg mensen die een prik wilden komen halen. Die voorlopige verklaring geeft het RIVM vandaag voor het niet halen van het weekdoel van 416.002 gezette prikken. Het werden er 280.570, ongeveer evenveel als in de afgelopen weken.

  "Vaccins waren er nu genoeg", zegt vaccinatie-coördinator Jaap van Delden van het RIVM in een online bijpraatsessie over de vaccin-voorraden voor journalisten. "We hadden voldoende vaccins liggen om snel te prikken, maar de afspraken-slots kwamen gewoon niet snel genoeg vol."

 • De Jonge vraagt opnieuw advies over uitstellen tweede prik

  Demissionair minister De Jonge heeft opnieuw advies aan de Gezondheidsraad gevraagd over het uitstellen van de tweede inenting met het vaccin van BionTech/Pfizer. De Gezondheidsraad verwacht binnen twee weken een uitspraak te kunnen doen.

  Eerder deze maand adviseerde de raad om vast te blijven houden aan een tweede prik binnen de periode die daarvoor staat. Voor BionTech/Pfizer is dat zes weken, voor AstraZeneca maximaal twaalf.

  Vorige week zei de minister nog dat het uitstellen niet zou gebeuren, omdat hij wilde vasthouden aan het advies van de Gezondheidsraad. Toch vraagt hij de raad de optie opnieuw te onderzoeken, "omdat het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames blijft stijgen". De vraag is of uitstel van de tweede vaccinatie kan "bijdragen aan snellere bescherming van de samenleving en daarmee een afname van het aantal ziekenhuisopnames".

  Al langere tijd gaan er stemmen op om de vaccinatiecampagne te versnellen door de kwetsbaren alvast een prik te geven. Onlangs pleitte Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg ervoor om iedereen boven de 50 jaar een eerste prik te geven, nog voordat de 70-plussers hun tweede prik krijgen.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Kuipers: 'Geef meer mensen een eerste vaccin'
 • Kuipers: Britse variant minder dodelijk dan gemeld

  Voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg ziet nog geen reden om aan te nemen dat de Britse variant behalve besmettelijker ook dodelijker is. In het Verenigd Koninkrijk werd eerder een hoger sterftecijfer gemeld, als eerste door premier Johnson en later ook in wetenschappelijk onderzoek, maar Kuipers ziet in de ziekenhuizen geen aanwijzingen dat dit klopt.

  "Ik dacht toen al: dat heeft waarschijnlijk vooral te maken met het Britse zorginfarct", aldus Kuipers tijdens zijn wekelijkse persmoment. "De ziekenhuizen waren daar zo overbezet op een gegeven moment, dat de patiëntenzorg daar ongetwijfeld onder te lijden had."

  Dat neemt niet weg dat de bezetting in de Nederlandse ziekenhuizen gestaag stijgt. In het huidige tempo verwacht Kuipers in april net zoveel covidpatiënten in het ziekenhuis als bij de vorige piek begin januari: zo'n 2900.

  Vaccineren is daarbij volgens hem de oplossing. De ziekenhuizen zouden bij die campagne kunnen helpen als dat nodig is, herhaalde hij. Indien nodig kunnen zij 2 miljoen prikken per week zetten, of 600.000 als zij alleen in het weekend zouden vaccineren. "Daar is personeel genoeg voor, het is ook niet de ingewikkeldste handeling."

 • Nog eens twee aanhoudingen na mishandeling journalist Urk

  De politie heeft nog twee mannen aangehouden voor de mishandeling van een journalist in Urk. Het gaat om mannen van 26 en 28 jaar uit Urk, die zich vanmiddag meldden bij de politie.

  Gisteravond werd al een 35-jarige man uit Urk aangehouden.

 • Zeker 41 besmettingen in Fries azc

  In een asielzoekerscentrum in het Friese Burgum zijn zeker 41 personen besmet geraakt met het coronavirus. De besmettingen zijn grotendeels vastgesteld bij gezinnen.

  Een deel van de besmette bewoners is naar een speciale locatie in Haren gebracht, meldt Omrop Fryslân. Het COA heeft daar een locatie ingericht voor bewoners van azc's van wie de eigen woonruimte niet geschikt is om in isolatie te gaan. Het overige deel van de besmette personen is in quarantaine gegaan in het centrum in Burgum.

  Uit onderzoek van de GGD blijkt dat peuters het virus naar binnen hebben gebracht in het azc. "Rond 16 maart kregen we door dat er een paar peuters besmet waren", zegt locatiemanager Miranda Bakker tegen de omroep. Ze zegt dat het goed gaat met de besmette mensen en dat er weinig klachten zijn.

 • Ook prik voor inwoners Zuid-Limburg met buitenlandse huisarts

  De GGD Zuid Limburg gaat ook mensen inenten die in Nederland wonen maar in België of Duitsland een huisarts hebben. Omdat de GGD de adresgegevens van die mensen niet heeft, vielen ze buiten de boot.

  De GGD in Zeeland vaccineerde eerder ook al inwoners met een huisarts over de grens. Daar liepen tientallen mensen met een huisarts in België de uitnodiging voor vaccinatie mis.

  De doelgroepen die nu achterlopen zijn mobiele mensen van 63-65 jaar, thuiswonende mensen met het syndroom van Down en mensen met morbide obesitas. De mensen om wie het gaat, moeten zich wel zelf bij de GGD melden. Ze krijgen dan alsnog een oproep om zich te laten vaccineren.

 • 6824 nieuwe coronabesmettingen, 667 minder dan gisteren

  Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 6824 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 667 minder dan gisteren.

  In de ziekenhuizen nam de bezetting toe. Er zijn dus meer coronapatiënten opgenomen dan dat er werden ontslagen of overleden. Er liggen nu 2342 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 2248), van wie 675 op de IC (gisteren: 655), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

  Het bevestigde aantal doden als gevolg van het coronavirus is opgelopen met 10. Gisteren waren dat er nog 15. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 26 doden per dag, tegen 29 doden per dag een week eerder.

 • De Jonge: geweld tegen journalisten was flink over de schreef

  Demissionair minister De Jonge van Volksgezondheid heeft het geweld veroordeeld dat gisteren tegen journalisten in Urk en Krimpen aan den IJssel gebruikt werd. "Dit was flink over de schreef. Onacceptabel."

  Ook over de grote aantallen mensen bij elkaar in die kerken is De Jonge niet te spreken. "Kerkdiensten moeten voorlopig online. Kerken moeten niet de randen van de wet opzoeken."

 • De Jonge: prognose aantal vaccinaties was te hoog, realisatie te laag

  Demissionair minister De Jonge van Volksgezondheid erkent dat de prognose van het aantal te zetten vaccinaties vorige week niet helemaal klopte. "Afgelopen week had ik inderdaad liever wat meer geprikt", erkent de Jonge.

  De wil om snel te hervatten na het stoppen met het AstraZeneca-vaccin was er wel. Maar het prikken moest volgens De Jonge na de tijdelijke stop weer op gang komen en daar ging het niet helemaal zoals gehoopt. "De prognose was te hoog, de realisatie te laag", concludeert de bewindsman, die de praktijk "iets weerbarstiger" noemt dan gedacht.

  Volgens De Jonge moesten de eerder ingeroosterde prikken verzet worden en is niet makkelijk te zeggen wat precies misging. Op het coronadashboard staat dat er de afgelopen zeven dagen gemiddeld 40.712 mensen per dag zijn geprikt. Als je dat met zeven vermenigvuldigt, kom je uit op iets minder dan 285.000 prikken voor de afgelopen week. Veel minder dan De Jonge voorspeld had.

  De komende weken zullen we volgens de Jonge wel weer iedere week "de bodem van de koelkast in zicht hebben" en "zoveel mogelijk wegprikken". Komende week hoopt De Jonge dat er tussen de 400.000 tot 500.000 prikken gezet kunnen worden, want "de derde golf, daar zitten we midden in".

  De minister verwacht verder dat in de week van 12 april er voldoende sneltesten zijn zodat de plannen om in het hoger onderwijs weer deels te beginnen, door kunnen gaan.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  De Jonge: prognose vaccinaties was te hoog
 • 'VK heeft nog geen vaccins over om te delen met andere landen'

  Het Verenigd Koninkrijk heeft op dit moment geen coronavaccins over om aan andere landen te geven. "Mocht er een overschot ontstaan, dan gaan we kijken hoe we die vaccins gaan verdelen", zegt de woordvoerder van premier Johnson. Hij benadrukt dat eerst de eigen bevolking aan de beurt is om te worden beschermd, dat is het doel van de vaccinatiecampagne. De woordvoerder zei verder dat het overleg met de EU over de distributie van vaccins nog aan de gang is. Dit weekend meldde het dagblad The Times dat een akkoord ophanden was. Tussen het VK en de EU bestaan al weken spanningen, met name over de haperende levering van het Brits-Zweedse AstraZeneca-vaccin.

 • Nederlanders tevreden over hun leven, ondanks corona

  Een meerderheid van de Nederlanders is tevreden met zijn leven en sommigen voelen zich nog iets beter dan voor de coronacrisis. Dat komt naar voren uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek. In het onderzoek is gekeken naar zaken als financiën, werk, wonen, gezondheid en sociale contacten. Volgens het CBS beseffen mensen dat ze het best goed hebben, zeker als ze zich vergelijken met mensen die in de crisis hun baan zijn kwijtgeraakt.