liveblog
NOS VoetbalAangepast

Jong Oranje speelt ook tweede EK-duel gelijk • Oranje verslaat Letland

liveblog gesloten

Vergeet de klok niet een uur vooruit te zetten

Dit was hem voor vandaag.

We zijn er dinsdag weer met een liveblog, als Nederland in de WK-kwalificatie bij Gibraltar op bezoek gaat en Jong Oranje tegen de leeftijdsgenoten van Hongarije voor zijn laatste kans vecht om de kwartfinales van het EK te halen.

Welterusten. En vergeet de klok niet een uur vooruit te zetten.

Reacties op gelijkspel Jong Oranje

Bekijk hieronder de reacties vanuit het Oranje-kamp na het gelijkspel tegen Jong Duitsland. Aan het woord zijn bondscoach Erwin van de Looi, Justin Kluivert en Teun Koopmeiners.

Ronaldo woest op Makkelie na spektakelstuk, enorme stunt Luxemburg

Een furieuze Cristiano Ronaldo heeft Belgrado verlaten met een gelijkspel (2-2). De vedette van Portugal leek in de extra tijd van de extra tijd de winnende te maken in het WK-kwalificatieduel met Servië, maar scheidsrechter Danny Makkelie kreeg geen seintje van zijn assistent dat de bal de lijn had gepasseerd.

De stunt van de dag kwam van Luxemburg, dat voor het eerst sinds 2008 een WK-kwalificatiewedstrijd won op vreemde bodem. Toen was Zwitserland de pineut, nu was door een prachtig schot van voormalig Telstar-speler Gerson Rodrigues Ierland het slachtoffer (0-1).

Uitslagen duels met aftrap 20.45 uur

Tsjechië-België 1-1
Servië-Portugal 2-2
Ierland-Luxemburg 0-1
Slowakije-Malta 2-2

Bekijk de stand van zaken in de groep van Jong Oranje

DUI-NED - Afgelopen in Székesfehérvár: 1-1

Jong Oranje heeft de groepswedstrijd op het EK tegen Jong Duitsland met 1-1 gelijkgespeeld. In het Hongaarse Székesfehérvár kwam Oranje vlak na rust op voorsprong dankzij een blunder van de Duitse keeper, maar zes minuten voor tijd maakten de Duitsers, die net als Nederland niet veel kansen wisten te creëren, toch nog de gelijkmaker.

DUI-NED 84' - Doelpunt Jong Duitsland: 1-1

Jong Duitsland komt dan toch nog naast Jong Oranje. Nmecha, spits van Anderlecht, tikt na goed voorwerk van invaller Burkardt de 1-1 binnen en dat is een tik voor Oranje. De Duitsers hadden niet zo gek veel gecreëerd, maar kunnen nu toch juichen.

Duitsland-Nederland 1-1: Duitse gelijkmaker vlak voor tijd

DUI-NED - 80' Kans voor Pieper, Scherpen redt

Een enigszins verrassende wissel aan de kant van Jong Oranje: Dilrosun vervangt Kluivert, Brobbey en Boadu blijven vooralsnog buiten de lijnen.

Nog tien minuten in Székesfehérvár. De Duiters kregen zojuist eigenlijk de eerste echt serieuze kans: Scherpen greep goed in bij een schot van Pieper. Aan de andere kant was er een goed schot van Gakpo, maar bracht Dahmen redding.

Jong Duitsland-Jong Oranje 0-1

DUI-NED - 73' Jong Oranje koestert de voorsprong

Boadu, Brobbey en Zeefuik zijn aan het warmlopen bij Jong Oranje, maar bondscoach Van de Looi lijkt vooralsnog tevreden met hoe het gaat. Nederland koestert de voorsprong, want een Duits slotoffensief is nog geen sprake. Maar er zijn nog een kleine twintig minuten te spelen.

Jong Duitsland-Jong Oranje 0-1

DUI-NED - 60' Duitsers schakelen tandje bij

De Duitsers zullen na de uiterst ongelukkige tegengoal een tandje bij moeten schakelen, en dat doet ze dan ook. Nederland komt er even niet meer uit, hoewel er nog geen direct gevaar is geweest.

Een tijdje geleden zagen we nog een ouderwets opstootje in Székesfehérvár, dat eindigde met gele kaarten voor Teze en Jakobs.

Jong Duitsland-Jong Oranje 0-1

DUI-NED - 48' Doelpunt voor Jong Oranje!

Jong Oranje komt op 1-0 tegen Jong Duitsland dankzij een enorme blunder van de Duitse doelman.

Dahmen wil de bal wegschieten maar gaat helemaal de mist in, Kluivert kan alleen op het doel aflopen en maakt de makkelijkste goal uit zijn carrière.

Jong Duitsland-Jong Nederland 0-1: Kluivert tikt binnen na enorme blunder Duitse doelman

DUI-NED - Tweede helft begonnen

De bal rolt weer in Székesfehérvár, het is 0-0 bij Jong Duitsland-Jong Oranje. Geen wissels bij beide ploegen.

DUI-NED - Ruststand Jong Duitsland-Jong Duitsland: 0-0

Het staat 0-0 bij het EK-duel tussen Jong Oranje en Jong Duitsland. Bij Nederland viel Noa Lang geblesseerd uit en kopte Dani de Wit tegen de paal. Vlak voor rust schoot Kluivert nog huizenhoog over. Voor de rest ziet het er voor de Duitsers beter uit, maar zoals gezegd: de beste kans was voor Jong Oranje.

DUI-NED - 37' De Wit kopt op de paal

De eerste kans voor Jong Oranje is meteen een gigantische: de voorzet is van Gakpo, De Wit kopt tegen de paal! Wat een pech.

Even later is er nog meer pech: Koopmeiners krijgt een gele kaart. Het is zijn tweede van het EK en dus mist de aanvoerder de laatste groepswedstrijd tegen Hongarije.

En weer even later krijgt Kluivert het ineens op zijn heupen, maar het levert geen echte kans op.

Jong Duitsland-Jong Oranje 0-0

Dani de Wit kopt tegen de paal

DUI-NED - 30' Nog geen schot op doel gezien

Het loopt allemaal nog niet echt soepel bij Jong Oranje. De Duitsers hebben hun zaakjes beter voor elkaar, zonder zelf ook echt gevaar te stichten. We hebben nog geen kans of schot op doel gezien.

Dit gezegd hebbende gaat er een kopbal van Jong Duitsland over. Dat was dan min of meer de eerste kans.

Het is een schaakpartij waarbij beide ploegen heel lang doen over de eerste zet.

Commentator Arman Avsaroglu in Székesfehérvár

DUI-NED - 21' Geëmotioneerde Lang geblesseerd naar de kant

Dat ziet er niet best uit voor Lang. De Club Brugge-speler raakte geblesseerd aan de knie, probeerde het nog even, maar moet nu toch naar de kant. De oud-Ajacied is zichtbaar geëmotioneerd. Kadioglu (Fenerbahçe) is zijn vervanger, en niet Boadu.

Jong Duitsland-Jong Oranje 0-0

Noa Lang gaat geëmotioneerd en geblesseerd naar de kant

DUI-NED - 11' Voorzichtig begin bij Jong Duitsland-Jong Oranje

De eerste tien minuten in Székesfehérvár zijn redelijk geruisloos voorbijgegaan, al was het maar omdat er in Hongarije geen publiek zit. Beide ploegen hebben een vrije trap gehad op een gevaarlijke plek, zonder noemenswaardige gevolgen.

Jong Duitsland-Jong Oranje 0-0

Niklas Dorsch in achtervolging op Dani de Wit

AFTRAP in Székesfehérvár

Het EK-duel tussen Jong Duitsland en Jong Oranje is begonnen. Aangezien Jong Roemenië in dezelfde groep eerder op de dag met 2-1 van Hongarije won, moet Nederland winnen om alles in eigen hand te houden.

Van de Looi voor EK-duel met Jong Duitsland: 'Ik win liever dan dat ik niet verlies'

Erwin van de Looi, bondscoach van Jong Oranje, kijkt vooruit naar de wedstrijd tegen Jong Duitsland op het EK.

Van de Looi voor EK-duel met Jong Duitsland: 'Ik win liever dan dat ik niet verlies'

Depay baalt ondanks zege op Letland: 'Ik had vandaag moeten scoren'

Depay baalt ondanks zege: 'Ik had vandaag moeten scoren'

Bondscoach De Boer tevreden over spel van Oranje: 'Maar verzuimd meer te scoren'

Bondscoach De Boer tevreden over spel van Oranje: 'Maar verzuimd meer te scoren'

Luuk de Jong na magere zege op Letland: 'Zoveel kansen missen maak je niet vaak mee'

Luuk de Jong over magere zege op Letland: 'Zo veel kansen missen maak je niet vaak mee'

Berghuis is 'enorm trots' op eerste doelpunt voor Oranje

Berghuis 'enorm trots' op eerste goal voor Oranje

Wijnaldum na Nederland-Letland: 'Nog meer doen om bal over de lijn te krijgen'

Wijnaldum vindt dat Oranje 'gieriger' mag worden: 'Nog meer doen om bal over lijn te krijgen'

Bekijk de samenvatting van Nederland-Letland (2-0)

Bekijk hier de samenvatting van Nederland - Letland (2-0)

De opstelling van Jong Duitsland tegen Jong Oranje

De Duitse bondscoach Stefan Kuntz (zelf 25-voudig international) heeft deze elf Duitsers op het wedstrijdformulier gezet.

Jong Oranje met Gakpo en Botman tegen Jong Duitsland

Jong Oranje begint de tweede groepswedstrijd op het EK tegen Jong Duitsland met Sven Botman en Cody Gakpo in het basisteam. De verdediger van Lille en aanvaller van PSV bleven woensdag in het openingsduel met Roemenië (1-1) nog buiten het elftal omdat ze pas net terugkeerden van blessures. Gakpo deed toen wel het laatste half uur mee als invaller.

Botman neemt centraal in de verdediging de plek over van Jordan Teze. De PSV'er schuift door naar de positie van rechterverdediger. Deyovaisio Zeefuik is gepasseerd en zit op de bank. De basisplek van Gakpo gaat ten koste van Myron Boadu.

Bondscoach Erwin van de Looi heeft nog een wijziging doorgevoerd in vergelijking met het duel met de Roemenen. Controlerende middenvelder Ludovit Reis wordt vervangen door Abdou Harroui.

Om 21.00 uur: Jong Duitsland-Jong Oranje

We zijn nog niet klaar met Oranje, want over een uurtje begint in Hongarije de tweede wedstrijd van Jong Oranje op het EK. De tegenstander is Jong Duitsland.

Nederland speelde in zijn eerste wedstrijd met 1-1 gelijk tegen Roemenië, terwijl Duitsland met 3-0 won van Hongarije. Het devies is dus duidelijk: een overwinning is welkom.

De wedstrijd is live te zien op NPO 3 en via deze livestream. De uitzending begint zo'n beetje nu en we gaan eerst natuurlijk nog even terugblikken op Nederland-Letland.

Met fans in het stadion kunnen er ook weer shirtjes worden geruild

Met de aanwezigheid van vijfduizend fans in de Johan Cruijff Arena kon ook de trend weer worden hervat dat kinderen op de tribune om een shirtje van een van de spelers vragen.

De 8-jarige Boris is dolgelukkig met het bemachtigde shirtje van Frenkie de Jong

Turkije stoomt door tegen Noorwegen en is koploper in groep van Oranje

Turkije heeft de bliksemstart in de WK-kwalificatie een uitstekend vervolg gegeven. Na de 4-2 overwinning op Nederland versloeg de Turkse ploeg zaterdagavond ook Noorwegen met ruime cijfers: 0-3 werd het in Málaga.

Dankzij de zege gaat Turkije aan de leiding in de groep van Nederland, met zes punten uit twee wedstrijden.

Ozan Tufan viert zijn doelpunt met Umut Meras

NED-LET - Afgelopen: Nederland wint met 2-0

Het Nederlands elftal is de inhaalslag in zijn WK-kwalificatiepoule begonnen op een zege op Letland. De 2-0 was een magere afspiegeling van de krachtsverhoudingen, maar genoeg om met Noorwegen de eerste concurrent om de groepszege te passeren.

NED-LET - 85' Letten op de paal

Een kans voor invaller Van de Beek: de Manchester United-speler (hoewel daar meestal op de bank) schuift de bal in kansrijke positie voorlangs.

Even later is er de vierde wissel bij Oranje: Stengs vervangt Berghuis.

En weer even later de beste kans voor Letland: Ciganiks (oud-speler van Cambuur) knalt de bal snoeihard via Krul op de paal.

Nederland-Letland 2-0

NED-LET - 79' Drie wissels bij Oranje

Na een schietkans van Depay (recht op de keeper af) wordt er drie keer gewisseld bij Oranje. Aanvoerder Wijnaldum, Klaassen en Luuk de Jong verlaten het veld ten faveure van Van de Beek, Gravenberch en Babel.

Nederland-Letland 2-0

NED-LET - 69' DOELPUNT NEDERLAND: 2-0

Er klinkt gejuich in de Johan Cruijff Arena: Nederland komt op 2-0 tegen Letland dankzij een echte Luuk de Jong-goal: hard met het hoofd bij de eerste paal. De kopbal volgt op een corner van Depay.

Het is de zevende goal van De Jong in Oranje. Vijf daarvan maakte hij als invaller.

Nog een leuk feitje: het is het driehonderdste doelpunt van Oranje in de WK-kwalificatie. Nederland is het eerste Europese land die deze weinig opzienbarende mijlpaal bereikt.

Nederland-Letland 2-0: Luuk de Jong kopt hard raak uit corner

In de zogeheten bubbel 2 werd de goal met ouderwets enthousiasme ontvangen.

NED-LET - 64' Kansjes Oranje stapelen zich op

De kansjes stapelen zich ondertussen weer op voor Oranje. Een schot van Wijnaldum ging via een Lets been naast en een kopbal van Luuk de Jong ging rakelings over.

Aan de andere kant was er even een dreigend moment voor Letland na een uitbraak van Kamess, maar Wijndal bracht met een mooie tackle tijdig redding, waardoor Krul nog altijd niets te doen heeft gehad.

Nederland-Letland 1-0

Turkije blijft maar doorgaan tegen Noorwegen

Bij het andere duel in de groep van Oranje gaat het Turkse feestje onverdroten voort. Na een klein uur maakt Ozan Tufan er met een schitterende uithaal 3-0 van tegen Noorwegen.

NED-LET - 54' Geen goal na flipperkastsituatie

Het spelbeeld is in de tweede helft hetzelfde als in de eerste: Nederland heeft de bal en dringt aan en had zojuist een enorme mogelijkheid om te scoren. Na een kopbal van Luuk de Jong ontstond een flipperkastsituatie op de Letse doellijn, die echter geen score opleverde.

De in het zwart gestoken scheidsrechter Frappart moest kort daarvoor een klein opstootje in de kiem smoren, na een forse overtreding van invaller Karklins op Wijnaldum. De Let krijgt geel, net als Luuk de Jong die boos reageerde.

Nederland-Letland 1-0

NED-LET - Tweede helft, geen wissels bij Oranje

De bal rolt weer in de met vijfduizend toeschouwers gevulde Johan Cruijff Arena. Oranje leidt met 1-0 en is ongewijzigd aan de tweede helft begonnen.

"De jacht op 2-0 gaat onverminderd voort", aldus commentator Frank Snoeks in Amsterdam.

Arena sinds lange tijd deels gevuld met Oranjefans: 'Heel belangrijk voor EK'

Bij de wedstrijd van het Nederlands elftal tegen Letland zitten zo'n vijfduizend toeschouwers op de tribune. Volgens Gijs de Jong, die namens de KNVB betrokken is bij het experiment, is de test heel belangrijk voor de slotfase van de eredivisie, de eerste divisie en het EK voetbal.

De KNVB hoopt dat de Johan Cruijff Arena bij het Europees kampioenschap in juni tussen de 50 en 75 procent gevuld zal zijn. "Dat zou geweldig zijn, maar we moeten nog hard werken om dat voor elkaar te krijgen", aldus De Jong.

NED-LET - Rust: Nederland leidt met 1-0

Scheidsrechter Frappart fluit voor de rust. Nederland staat op een 1-0 voorsprong tegen Letland door een goal van Steven Berghuis.

De voorsprong is mager, gezien het krachtsverschil op het veld en op de FIFA-ranglijst, maar het is in ieder geval een voorsprong.

Ook bij Noorwegen-Turkije is het rust. De stand is 0-2.

NED-LET - 41' Oranje raakt opnieuw de lat

Voor de tweede keer raakt het Nederlands elftal de lat! Luuk de Jong kopt de bal op aangeven van Berghuis snoeihard tegen de dwarslegger.

Even daarvoor deelde scheidsrechter Stéphanie Frappart haar eerste gele kaart uit: Ikaunieks was de ontvanger na een overtreding op Frenkie de Jong.

Nederland-Letland 1-0

Turkije stoomt door tegen Noorwegen: 2-0

In de andere wedstrijd in de groep van Oranje is Turkije inmiddels op 2-0 gekomen tegen Noorwegen. Çaglar Söyüncü scoorde met het hoofd.

NED-LET - 32' DOELPUNT NEDERLAND

Steven Berghuis schiet Oranje op 1-0 tegen Letland! Na een vlotte uitbraak van Nederland via Frenkie de Jong en Klaassen belandt de bal bij de Feyenoorder, die op voor hem karakteristieke wijze met links fraai in de verre hoek schiet.

Het is in zijn 23ste interland zijn eerste goal voor Oranje.

Nederland-Letland 1-0

Nederland-Letland 1-0: Berghuis scoort eerste voor Oranje

NED-LET - 27' Klaassen kopt op de lat

Daar was dan bijna de voorsprong: Klaassen, gespecialiseerd in openingsgoals, kopt de bal op aangeven van Berghuis echter hard op de lat.

Nederland heeft inmiddels al een handvol kansjes gehad om de score te openen. Even daarvoor was er nog eentje voor Klaassen.

Nederland-Letland 0-0

NED-LET - 16' Oranje dringt aan

Na een kwartier weer een aardige kans voor Nederland: Depay stoomt op en biedt Berghuis de kans om te schieten, maar de Feyenoorder krult de bal ruim naast.

Even later is er een schot van Wijnaldum dat tegen een Letse verdediger strandt. Even later is de aanvoerder weer in de buurt van een goal, maar wederom grijpt de Letse defensie in.

Nederland-Letland 0-0

Turkije snel op voorsprong bij Noorwegen

In de groep van Oranje wordt ook de wedstrijd Noorwegen-Turkije gespeeld. De Turken zijn daar na vier minuten al op voorsprong gekomen door een goal van Ozan Tufan.

NED-LET - 8' Eerste kansen voor Oranje

De eerste bescheiden kans was na vijf minuten voor de Letten (Ikanaunieks kwam niet echt tot schieten), de eerste grote kans was even later voor Oranje: Luuk de Jong kopte een voorzet van Dumfries terug op Klaassen, maar die kreeg de bal er niet in.

Even later schiet Depay nog eens op het Letse doel, maar keeper Ozols redt.

Nederland-Letland 0-0

Davy Klaassen in actie tegen Letland

AFTRAP: Nederland-Letland is begonnen

Er is afgetrapt in de Johan Cruijff Arena.

Nederlandse spelers met speciaal shirt: 'Football supports change'

De Nederlandse voetballers hadden een statement aangekondigd voor de mensenrechten in Qatar. Ze dragen tijdens het volkslied een speciaal shirt met de tekst 'Football supports change'.

Oranje maakt statement over mensenrechten in Qatar

Bondscoach De Boer legt keuze voor Luuk de Jong uit: 'Je wil mensen in de zestien hebben'

De Boer legt keuze voor Luuk de Jong uit: 'Je wil mensen in de zestien hebben'

Ouderwetse taferelen: voetbal kijken zonder mondkapje

De vijfduizend toeschouwers in de Johan Cruijff Arena zijn, net als bij vorige Fieldlab-experimenten, verdeeld over negen bubbels met verschillende regels. In de zogeheten bubbel 2 kunnen de fans voetbal kijken zoals dat ging toen er nog geen coronavirus was. Dus zonder mondkapje of anderhalve meter, en juichen mag ook.

De opstelling van tegenstander Letland

Bondscoach Dainis Kazakevics stuurt de volgende elf Letten straks het veld in.

Montenegro aan kop in groep G na zege op Gibraltar

Montenegro heeft ook zijn tweede wedstrijd in groep G, de poule van Oranje, gewonnen. In Podgorica werd een 4-1 zege geboekt op Gibraltar.

De eerste helft ging nog bijzonder moeizaam (2-1). Na rust scoorden Zarko Tomasevic en Stevan Jovetic nog voor Montenegro, dat nu aan de leiding gaat in de groep.

Stand in groep G

1. Montenegro 2-6 (6-2)
2. Noorwegen 1-3 (3-0)
3. Turkije 1-3 (4-2)
4. Letland 1-0 (1-2)
5. Nederland 1-0 (2-4)
6. Gibraltar 2-0 (1-7)

In groep H won Rusland met 2-1 van Slovenië, dankzij twee goals van Artem Dzoebja.

Opstelling Oranje: Luuk de Jong, Dumfries en Klaassen in de basis

Bondscoach Frank de Boer heeft drie wijzigingen doorgevoerd in vergelijking met het verloren duel met Turkije.

Luuk de Jong, Denzel Dumfries en Davy Klaassen staan in de basis, in de plaats van Donyell Malen, Kenny Tete en Marten de Roon.

'Negatieve' Oranjefans verzamelen zich rond Johan Cruijff Arena

Rond de Johan Cruijff Arena hebben zich de eerste, negatief geteste fans verzameld voor het WK-kwalificatieduel met Letland. In het stadion zijn bij wijze van experiment vijfduizend toeschouwers welkom.

Rond de Johan Cruijff Arena verzamelen de fans zich voor het duel met Letland

Denemarken volgt Oranje voor veranderingen in Qatar

De Deense voetballers sluiten aan bij de actie die het Nederlands elftal heeft opgezet om aandacht te vragen voor de situatie van arbeidsmigranten in Qatar. Denemarken komt zondag bij de thuiswedstrijd in de WK-kwalificatie in Herning tegen Moldavië met een statement.

"De beslissing om het WK in Qatar te houden is verkeerd geweest en controversieel, aangezien het land grote uitdagingen heeft op het gebied van mensenrechten voor arbeidsmigranten en de duurzaamheid van al die nieuw te bouwen stadions die na het WK mogelijk leeg komen te staan", zegt directeur Jakob Jensen van de Deense bond.

Montenegro worstelt, maar leidt bij rust tegen Gibraltar

Het is rust bij de twee WK-kwalificatiewedstrijden die om 15.00 uur zijn begonnen.

In groep G, de poule van Nederland, heeft Montenegro het thuis tegen Gibraltar niet makkelijk. De ruststand is 2-1.

In de 26ste minuut kwam Montenegro op 1-0 door een goal van Fatos Beciraj. De aanvoerder kon vanaf de doellijn simpel binnenschieten nadat de bal eerst na een kopbal tegen beide palen was gecaramboleerd.

Vier minuten later was het gelijk: terwijl Montenegro scoorde, floot de Oostenrijkse scheidsrechter Manuel Schüttengruber vreemd genoeg af voor een Montenegrijnse overtreding en een penalty, die door Reece Styche onberispelijk werd benut.

Vlak voor rust zorgde Marko Simic met het hoofd alsnog voor de 2-1 voorsprong voor Montenegro.

In groep H staat Rusland bij rust met 2-1 voor tegen Slovenië.

De vreugde is groot na de goal van Reece Styche, want zo vaak scoort Gibraltar niet

Vrouwen United voor het eerst op Old Trafford: fraaie assist Groenen

Voetbalster Jackie Groenen heeft haar eerste wedstrijd op Old Trafford opgeluisterd met een fraaie assist. Met een steekpass op de Amerikaanse aanvaller Christen Press leidde Groenen de 2-0 in tijdens de Engelse competitiewedstrijd tegen West Ham United.

De 26-jarige middenvelder van Oranje speelde voor het eerst met de vrouwenploeg van Manchester United in het grote stadion van de club, dat normaal gesproken plaats biedt aan 76.000 toeschouwers.

Vanwege de coronapandemie was er echter geen publiek welkom. De voetbalsters van Manchester United spelen hun thuiswedstrijden doorgaans in Leigh Sports Village, iets buiten Manchester. Voor het duel met West Ham United konden de vrouwen echter terecht op Old Trafford.

Jackie Groenen (r) in actie op Old Trafford

Thuisblijver Sierhuis ziet Jong Oranje op tv

Bondscoach Erwin van de Looi noemde het zijn allermoeilijkste keuze bij de selectie van Jong Oranje. Hij had het niet over het thuislaten van Mohamed Ihattaren (PSV) of Devyne Rensch (Ajax). Nee, hij had het over het passeren van spits Kaj Sierhuis van Stade Reims.

"Een uur voordat de selectie bekend werd gemaakt op maandagochtend kreeg ik een appje van de trainer. Dus toen ik wakker werd, zag ik het meteen. Hij schreef dat hij vervelend nieuws voor me had en dat als ik behoefte had om erover te bellen, ik hem 's middags kon bereiken."

Frank de Boer over positie Memphis: centrumspits of op de flank?

Frank de Boer over Memphis: 'Belangrijk om te luisteren naar spelers'

Stéphanie Frappart heeft de leiding

Oranje voetbalt (tegen de Letten) voor het eerst met een vrouwelijke scheidsrechter. De Franse arbiter Stéphanie Frappart fluit om 18.00 uur voor de aftrap.

Stéphanie Frappart tijdens Juventus-Dinamo Kiev in de Champions League

Oranje gaat statement maken voor situatie migranten in Qatar

Het Nederlands elftal gaat rond de wedstrijd aandacht vragen voor de situatie van arbeidsmigranten in Qatar. Die werken daar volgens mensenrechtenorganisaties onder zeer slechte omstandigheden aan onder meer de stations voor het komende WK.

"Ik kan een primeurtje geven", zei Matthijs de Ligt vrijdag na de training. "We gaan wat doen in die richting. Wat het is? Dat zien jullie morgen." "We hebben dit eerst via de groepsapp besproken, voordat we al bijeen kwamen ", zei De Ligt.

"Een mogelijkheid was om dit al rond het duel van woensdag met Turkije te doen. Maar dat hebben we niet gedaan. We doen het zaterdag in een thuiswedstrijd. Het is een gevoelig onderwerp. Noorwegen en Duitsland zijn al met een statement gekomen. We zijn niet de eerste, maar het gaat er om dat je iets doet. Het maakt niet zoveel uit wanneer. Als je maar iets doet."

Matthijs de Ligt op persconferentie

Feyenoord bestrijdt aanbod kapitaalinjectie van 50 miljoen te hebben afgeslagen

Feyenoord bestrijdt dat het een aanbod voor een kapitaalinjectie van 50 miljoen euro heeft afgeslagen. De Rotterdamse club meldt dat als reactie op berichten dat het consortium De Moderne Kuip (DMK) 50 miljoen euro in de club wil stoppen als Feyenoord in het huidige stadion blijft voetballen. "De clubleiding van Feyenoord is verrast over de berichtgeving en voelt er weinig voor andermaal een spelletje welles-nietes te doen met de mensen achter DMK", aldus een woordvoerder.

Feyenoord heeft vorig jaar een aantal gesprekken gevoerd met het consortium, waarin onder meer architecten, projectontwikkelaars en supporters van de club zitten. In die gesprekken kwamen onder meer de renovatie-ideeën van DMK voor De Kuip ter sprake.

Het consortium hoopt dat Feyenoord afziet van het plan om een nieuw stadion te bouwen en zou geld willen investeren om De Kuip te moderniseren en uit te breiden. Volgens de Rotterdamse club ontbreekt echter de (financiële) onderbouwing van die plannen. Het verzoek om daar meer inzicht in te krijgen, is volgens Feyenoord onbeantwoord gebleven.

Stadion De Kuip

EK 2004: Nederland-Letland 3-0

Oranje boekte in 2004 een zakelijke én cruciale 3-0 overwinning op Letland

Tsjechië mist vier voetballers tegen België vanwege Duitse regels

De Tsjechische voetbalploeg kan in de WK-kwalificatiewedstrijd tegen België niet beschikken over vier spelers die in de Duitse competitie voetballen. Aanvoerder Vladimir Darida (Hertha BSC), doelman Jiri Pavlenka (Werder Bremen), verdediger Pavel Kaderabek (Hoffenheim) en spits Patrik Schick (Bayer Leverkusen) hebben van hun clubs geen toestemming gekregen om zaterdagavond in Praag in actie te komen, aangezien ze anders bij terugkeer in Duitsland in quarantaine zouden moeten.

De Duitse autoriteiten besloten weliswaar vrijdag om de restricties voor reizigers uit Tsjechië met ingang van zondag te versoepelen, maar dat komt te laat voor de vier voetballers

Arena verandert in proeftuin bij wedstrijd Oranje

De Johan Cruijff Arena verandert vanavond in een proeftuin bij de WK-kwalificatiewedstrijd van het Nederlands elftal tegen Letland. Langs het veld worden diverse onderzoeken gedaan in het kader van de Fieldlab-experimenten. Zo hangen in de toiletten achter de hoofdtribune UV-C-lampen, die ervoor zorgen dat de ruimte na ieder bezoek wordt gedesinfecteerd. Groene en rode lichten boven de ingang van de toiletten geven aan of de ruimte toegankelijk is.

Het kwalificatieduel van Oranje is het negende evenement uit de Fieldlab-experimenten, waarin wordt onderzocht hoe evenementen veilig en verantwoord met publiek kunnen worden gehouden in de coronatijd.

Met 5.000 bezoekers, iets minder dan 10 procent van de capaciteit van de Arena, wordt dit het grootste onderzoek tot nu toe.

De beschikbare kaarten waren binnen 1,5 uur verkocht. Een van de gelukkigen was de 70-jarige Jan Baart uit Goes, normaal gesproken een vaste klant bij Oranje.

Nog even terug naar woensdagavond....

Bekijk hier de samenvatting van Turkije - Nederland (4-2)

Welkom!

Het Nederlands voetbalelftal speelt om 18.00 uur in Amsterdam de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Letland. De voorbeschouwing, met analisten Pierre van Hooijdonk en Rafael van der Vaart, en aansluitend de aftrap van dit duel is vanaf 17.20 uur live te volgen op NPO 1, NOS.nl in de NOS-app.

Jong Oranje speelt vanavond zijn tweede groepsduel. De wedstrijd tegen Jong Duitsland begint om 21.00 uur en is live te volgen op NPO 3, NOS.nl en NPO Radio 1. De bovenste twee ploegen in de groep van vier van Oranje, met verder Roemenië en Hongarije, plaatsen zich voor de knock-outfase van eind mei.