NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Macron: EU moet strenger zijn op export vaccins • Biden: 200 miljoen prikken in eerste 100 dagen

 • Welkom in het coronablog van donderdag 25 maart. Je vindt hier het belangrijkste coronanieuws.
 • Bij het RIVM zijn 7740 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er meer het gemiddelde van afgelopen week.
 • Demissionair minister en verkenner Ollongren positief getest op corona.
 • Biden: 200 miljoen prikken gezet na eerste honderd dagen presidentschap.
Liveblog gesloten
 • Ergernis bij EU-top om vaccineis Oostenrijk

  Samen met zes andere landen heeft Oostenrijk in een digitale EU-top aangedrongen op een andere verdeling van coronavaccins. Volgens de Oostenrijkse premier Kurz is zijn land bij de verdeling achtergesteld, samen met onder meer Letland, Kroatië en Bulgarije. De tien miljoen extra vaccins die Pfizer levert, moeten volgens Kurz daarom voornamelijk naar die landen gaan.

  Andere regeringsleiders reageerden geërgerd. Volgens Mark Rutte is het onterecht dat Oostenrijk hoog van de toren blaast. Bulgarije, Letland en Kroatië hebben volgens Rutte wel recht van spreken.

 • Macron: EU moet strenger zijn bij export vaccins

  De Franse president Macron wil dat de EU strenger wordt op het controleren van de export van vaccins. Zo moet voorkomen worden dat fabrikanten hun leveringen aan de EU niet nakomen, terwijl ze in de EU gefabriceerde vaccins naar andere landen exporteren. "Het is afgelopen met de naïviteit", aldus Macron. Mark Rutte zei vandaag na afloop van een digitale EU-top juist geen voorstander te zijn van exportrestricties.

  Afgelopen week deed de Italiaanse politie een inval bij een fabriek die vaccins van AstraZeneca bottelt. Daar werden 27 miljoen doses vaccin aangetroffen die bedoeld waren om te verschepen. De vaccins zouden geproduceerd zijn in Leiden. Pas gister heeft AstraZeneca goedkeuring gevraagd voor het fabriceren van vaccins in Leiden voor de EU. Eerder daar geproduceerde vaccins gingen naar het Verenigd Koninkrijk.

  Macron zei ook dat hij verwacht dat Europa vanaf deze zomer de grootste producent van vaccins is.

 • Kroegen en restaurants open tot 2 uur 's nachts, in Gibraltar kan het weer

  Terwijl in diverse Europese landen versoepelingen steeds verder uit zicht raken, vervalt in Gibraltar per direct de avondklok. Het overgrote deel van de bijna 34.000 inwoners is inmiddels gevaccineerd en in een week tijd werd er één nieuwe besmetting gemeld.

 • Mexico als derde land voorbij de 200.000 coronadoden

  Mexico is als derde land ter wereld de grens van de 200.000 coronadoden gepasseerd. Alleen de Verenigde Staten en Brazilië registreerden tot dusver meer sterfgevallen.

  Het land begon eind vorig jaar al met prikken, maar het vaccinatieprogramma komt langzaam van de grond. Tot dusver zijn 6 miljoen prikken gezet op een bevolking van 126 miljoen. Slechts 800.000 mensen hebben de aanbevolen twee doses van het vaccin gekregen - dat komt neer op iets meer dan een half procent van de hele bevolking.

  President López Obrador heeft gezegd het leger te zullen inschakelen om het vaccinatieproces te versnellen. Ook waarschuwde hij voor een derde golf van het virus. Op papier zijn in het land 2,2 miljoen besmettingen geregistreerd, maar het werkelijke aantal ligt waarschijnlijk veel hoger, aldus de autoriteiten. In Mexico wordt op beperkte schaal getest op het virus.

 • Biden: 200 miljoen prikken gezet na eerste honderd dagen presidentschap

  Binnen de eerste honderd dagen van Bidens presidentschap zullen de 200 miljoen gezette coronaprikken worden aangetikt. Dat heeft president Biden gezegd tijdens zijn eerste formele persconferentie. Dat is het dubbele van het aantal waar hij in december, kort nadat hij was verkozen, op voorsorteerde. De 100 miljoen doses werden eerder deze maand al bereikt, rond de zestigste dag van Bidens presidentschap.

  Per dag worden nu gemiddeld 2,5 miljoen doses per dag toegediend aan Amerikanen. Maar omdat er binnenkort meer vaccins worden geleverd dan tot nu toe het geval was, kan het aantal gezette prikken per dag worden opgehoogd. Ook worden de nu nog geldende criteria voor wie gevaccineerd mag worden verruimd. Dan kunnen alle Amerikanen een prik krijgen.

  'Een ambitieus doel, maar ik denk dat we het gaan halen', aldus de president:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  'Een ambitieus doel, maar ik denk dat we het gaan halen'
 • Inspectie Gezondheidszorg verontwaardigd over demonstranten met artsenjassen

  Een aantal demonstranten op het Museumplein in Amsterdam heeft zich afgelopen weekend ten onrechte voorgedaan als hulpverleners en zorgmedewerkers van een ziekenhuis. Daarover heerst grote verontwaardiging bij zorginstellingen en de Inspectie Gezondheidszorg, schrijft het AD.

  Bij het protest stonden demonstranten in lange witte jassen. Sommigen van hen droegen op die jas het embleem van het Rode Kruis. De hulporganisatie stelde kort na het protest al dat misbruik van het logo onacceptabel en zelfs strafbaar is.

  Ook hadden sommige betogers 'pasjes' van het Amsterdam UMC van de locatie VUmc bij zich. Tegen het AD zegt het academisch ziekenhuis dat werknemers op die locatie dergelijke pasjes niet gebruiken.

  Zorgvakbond NU'91 is zeer verontwaardigd over het gebruik van de pasjes. Een woordvoerder van de bond noemt het "bespottelijk" dat de demonstranten via die weg hun "gelijk" proberen te halen, aldus de krant.

  Ook de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd is niet te spreken over de jassen en pasjes: "De inspectie vindt het verwerpelijk dat iemand zich ten onrechte voordoet als zorgverlener of medewerker van een bepaalde zorginstelling, zeker omdat veel zorgverleners de coronamaatregelen steunen", stelt een woordvoerder in de krant. De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen spreekt daarnaast van een "absurde situatie".

 • 7740 nieuwe besmettingen, meer dan gemiddeld

  Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 7740 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 137 meer dan gisteren en het zijn er ook meer dan het gemiddelde van afgelopen week, toen per dag gemiddeld 7035 mensen positief getest werden.

  In de ziekenhuizen nam de bezetting licht toe. Er liggen nu 2192 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 2187), van wie 619 op de IC (gisteren: 625), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding.

 • GGD GHOR: 10 miljoen coronatests in teststraten afgenomen

  De GGD heeft sinds het begin van de pandemie 10 miljoen tests afgenomen. In de afgelopen week alleen al zijn er verspreid over de 250 teststraten ruim 518.000 tests gedaan.

  Brancheorganisatie GGD GHOR Nederland zegt dat het voor de ruim 6000 medewerkers op testlocaties "alle hens aan dek is". "Niet alleen dáár is het aanpoten", zegt Tiemen Bloemberg, Programma Directeur Testen en Vaccineren bij GGD GHOR Nederland.

  "In de hele testketen werkt iedereen keihard om het stijgende aantal testaanvragen goed aan te kunnen: de callagents bij de landelijke coronatest afsprakenlijn, de medewerkers die de testuitslagen doorbellen, de bron- en contactonderzoekers en de laboratoriummedewerkers."

  De GGD's blijven het belang van testen benadrukken. "Het zorgt ervoor dat we nieuwe besmettingen eerder vinden."

 • Aboutaleb: opmerking avondklok ging uitsluitend over handhaving

  De Rotterdamse burgemeester Aboutaleb heeft in de gemeenteraad benadrukt dat zijn opmerkingen eerder deze week over de avondklok "uitsluitend over de handhaving daarvan" gingen. "Het ging niet over de wens dat we voor een categorie mensen een uitzondering moeten maken."

  Na afloop van het Veiligheidsberaad maandag zei de burgemeester dat "het een dingetje wordt voor moslims" omdat de avondklok samenvalt met de ramadan en het verbreken van het vasten. In de gemeenteraad zei hij vandaag dat het zijn intentie niet was om aan te dringen op een voorkeurspositie voor een groep mensen.

  "Maar er zit een kern van waarheid in je boodschap als mensen de intentie niet goed begrijpen", zei hij. "Dan heb je misschien iets onhandigs gezegd, die conclusie trek ik ook."

  Hij las daarom een transcriptie voor van het fragment waarin hij de opmerking maakte. Hij ging in op een vraag van de NOS over de handhaving van de avondklok bij ingang van de zomertijd. "Dat wordt wel een dingetje, want in april is het ramadan", las hij voor. "Het vasten duurt dan tot 21.00/21.30 uur. Dan zie je toch dat de drang bestaat om de familiebezoeken te plegen. We hebben toch een miljoen mensen die daar aan doen. Het wordt dus voor veel mensen ingewikkeld om zich daar aan te houden. Laten we dan ook hopen dat de cijfers tegen die tijd verbeterd zijn zodat een aantal versoepelingen mogelijk is."

  Dat er een uitzonderingspositie voor moslims zou moeten gelden "is ingevuld, door velen". "Ik heb dat zelf niet zo gezegd. Maar als dat kennelijk zo begrepen is en het anders is uitgelegd dan mijn intentie was dan had ik het misschien toch anders moeten zeggen."

 • Ziekenhuizen Noord-Nederland schalen reguliere zorg weer af

  De ziekenhuizen in het noorden van het land schalen de reguliere zorg weer af om meer capaciteit te krijgen om het groeiend aantal besmettingen op te vangen. Niet alleen het aantal besmette patiënten neemt toe, ook het aantal zieke ziekenhuismedewerkers, schrijft Omrop Fryslân.

  Daardoor blijft de druk op de zorg in Noord-Nederland hoog, meldt het Regionaal Overleg Acute Zorgketen (ROAZ) aan de omroep. "Ondanks de afschaling van planbare zorg, die zonder risico op gezondheidsschade uitgesteld kan worden, blijft de druk in de ziekenhuizen in Noord-Nederland hoog", zegt het ROAZ. "Er wordt nog steeds alles aan gedaan om de kritieke, niet-uitstelbare zorg door te laten gaan; daar waar het knelt wordt onderling in de regio naar oplossingen gezocht."

  De noordelijke tak van het ROAZ is bezig met een plan voor een 'zwart scenario'. Dat gaat in als de druk op de zorg zo hoog wordt dat die zonder aanpassingen niet meer gegeven kan worden. "De hoop is uiteraard dat de piek van de derde golf lager en later zal optreden, zodat dit zwarte scenario vermeden kan worden. Hiervoor is het heel belangrijk dat we ons houden aan de voorzorgsmaatregelen en dat er een spurt in het vaccinatieprogramma plaatsvindt."

 • Denemarken verlengt opschorten AstraZeneca-vaccinaties met drie weken

  Denemarken heeft het opschorten van de AstraZeneca-vaccinaties met drie weken verlengd. Op 11 maart stopte het land uit voorzorg met het inenten met het vaccin nadat een 60-jarige vrouw stierf aan bloedstolsels in verschillende delen van haar lichaam.

  De vrouw stierf een week na een prik met het AstraZeneca-vaccin. Kort daarna overleed een tweede persoon. De gezondheidsdiensten zeiden geen bewijs te hebben dat de twee stierven aan de gevolgen van het vaccineren.

  Verschillende landen, waaronder Nederland, stopten tijdelijk met het AstraZeneca-vaccin. Een aantal van die landen, ook Nederland, hebben het vaccineren weer opgepakt nadat het Europees Geneesmiddelenbureau EMA zei dat het middel veilig was.

  Het hoofd van de Deense gezondheidsautoriteiten zegt dat het EMA de zorgen over het vaccin niet heeft kunnen wegnemen. Daarom wordt de uitslag afgewacht van aanvullend onderzoek. Dat hoeft volgens hem geen drie weken te duren. Hij sloot niet uit dat sneller een besluit kan worden genomen over het gebruik van het coronavaccin.

 • Ministerraad voorlopig alleen digitaal vanwege coronabesmettingen

  Vergaderingen van het kabinet zijn voorlopig digitaal. Dat heeft premier Rutte besloten omdat er de afgelopen dagen coronabesmettingen zijn geconstateerd bij staatssecretaris Keijzer en minister Ollongren.

  "Uit voorzorg is besloten om vergaderingen van de ministerraad voorlopig via communicatietechnologie te laten plaatsvinden."

 • Coronavaccinatie voorafgaand aan operatie kan veel sterfgevallen voorkomen

  Door patiënten voorafgaand aan een operatie in te enten tegen het coronavirus kunnen veel levens gered worden. Tot die conclusie komen wetenschappers in een internationale studie waar ook het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) aan meewerkte.

  Vaccinatie voor een planbare operatie "kan wereldwijd mogelijk duizenden sterfgevallen na operaties als gevolg van het virus voorkomen", meldt het UMCG. Patiënten die na een operatie besmet raken met corona, hebben een verhoogd risico op overlijden aan het virus.

  Patiënten van 70 jaar en ouder die een kankeroperatie ondergaan, hebben gewoonlijk een sterftecijfer van 2,8 procent. Dit bleek te stijgen tot 18,6 procent na een corona-infectie.

  De onderzoekers schatten dat als er voorafgaand gevaccineerd wordt er ongeveer 58.000 coronagerelateerde sterfgevallen voorkomen kunnen worden.

 • 'Duitsland wil verplichte negatieve test voor alle inkomende vliegtuigpassagiers'

  Duitsland wil dat alle reizigers die per vliegtuig het land binnenkomen voor vertrek een negatieve test laten zien, schrijft Bild op basis van bronnen bij de overheid.

  Tot nu toe zijn alleen reizigers uit landen of regio's met een verhoogd risico op besmetting daartoe verplicht. Vanwege groeiende bezorgdheid over de toename van het aantal vliegreizen in de komende paasvakantie wordt de maatregel uitgebreid. Duitse vakantiegangers mogen naar het Spaanse eiland Mallorca, zij moeten bij terugkomst straks een negatieve test laten zien.

 • Duitse deelstaat Saarland stopt na Pasen met lockdown

  De Duitse deelstaat Saarland, die grenst aan Frankrijk en Luxemburg, stopt na Pasen met de lockdown. Dat melden verschillende Duitse media.

  Het stoppen van de lockdown betekent onder meer dat bioscopen, sportcentra en horeca weer opengaan. Deelstaatpremier Tobias Hans benadrukt wel dat bezoekers een negatieve uitslag van een snelle test moeten laten zien.

  Het is de eerste Duitse deelstaat die onder voorwaarden de lockdown opheft. Het gaat op 6 april in.