NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

58 aanhoudingen in Amsterdam • Groot concert Streamers

 • Welkom in het coronablog van zaterdag 20 maart. Je vindt hier het belangrijkste coronanieuws.
 • Bestaande AstraZeneca- en Pfizervaccins beschermen tegen Braziliaanse variant,
 • Interview met RIVM-baas Jaap van Dissel,
 • RIVM: 7668 nieuwe besmettingen, hoogste aantal sinds begin januari,
 • 58 aanhoudingen bij coronademonstratie Amsterdam,
 • Ook demonstranten in andere Europese steden de straat op tegen maatregelen
Liveblog gesloten
 • 58 aanhoudingen bij coronademonstratie Amsterdam

  De politie heeft vandaag 58 aanhoudingen verricht bij het protest tegen de coronamaatregelen in Amsterdam. Volgens de gemeente ging het om een "spontane demonstratie" op het Museumplein, waarbij demonstranten zich niet aan de maatregelen hielden. Ze hielden onvoldoende afstand en agenten werden volgens de gemeente uitgescholden.

  Nadat er een einde aan de demonstratie op het plein was gemaakt, liep een groep van ongeveer 1400 mensen richting de nabijgelegen Leidsekade. De groep werd daar door de politie ingesloten en vervolgens met bussen weggebracht. De groep werd niet aangehouden, zo benadrukt de gemeente: de betogers werden naar een andere locatie gereden.

  De gemeente zegt zeer teleurgesteld te zijn dat demonstranten ondanks waarschuwingen naar het Museumplein blijven komen. Zij wijst erop dat er elders in de stad locaties zijn aangewezen waar demonstranten veilig samen kunnen komen.

  Het Museumplein is ook morgen aangemerkt als veiligheidsrisicogebied; dat houdt in dat mensen preventief mogen worden gefouilleerd.

 • Veel werkenden tijdelijk aan de slag in andere sector: 'Ik verveelde me kapot'

  Als stewardess tijdelijk aan de slag in een callcenter of een croupier die haar dagen tijdelijk vult als vrijwilliger in een verzorgingstehuis: zo'n 800.000 Nederlanders krijgen hun loon doorbetaald dankzij de NOW, terwijl hun bedrijf of sector (deels) stilligt. Maar dat betekent niet dat zij hun dagen slijten op de bank.

  "De interesse in het in- en uitlenen van werknemers neemt toe onder werkgevers", zegt Rob Witjes, arbeidsmarktdeskundige bij het UWV. "Mensen zijn het inmiddels beu om stil te zitten. Het is dan wel rustig in de horeca, maar in andere sectoren komen ze juist handen tekort. Dan is zo'n uitleen een goed idee."

  Lees hieronder het hele artikel:

 • Online concert gelegenheidsband The Streamers begonnen, site loopt vast

  Om 19.30 uur vanavond begon vanuit het Amsterdamse Koninklijk Theater Carré een online concert van gelegenheidsband The Streamers, waarin allerlei bekende artiesten zitten. Via een livestream kunnen geïnteresseerden gratis meekijken.

  Rond 21.00 uur was de website met daarop de link naar de livestream niet bereikbaar. Degenen die het wel is gelukt vinden het mooi: op sociale media staan enthousiaste reacties en #thestreamers is trending.

  Op het programma staan optredens van onder meer Guus Meeuwis, Nick & Simon, Thomas Acda, Typhoon en Maan.

 • Rode Kruis veroordeelt misbruik logo Museumplein

  Het Rode Kruis heeft op Twitter het gebruik van hun embleem bij de demonstratie op het Museumplein veroordeeld. Op het Amsterdamse plein kwamen vandaag opnieuw demonstranten bijeen om te protesteren tegen de coronamaatregelen. Sommige demonstranten droegen om hun arm een band met het embleem (symbool) van de internationale hulporganisatie.

  Op Twitter schrijft het Rode Kruis dat het symbool niet zomaar mag worden gebruikt en dat ongeoorloofd gebruik ervan zelfs strafbaar is volgens het Wetboek van Strafrecht. Dat is zo geregeld om de neutraliteit van het symbool te beschermen, aldus de organisatie.

  "Dit kan echt niet", zegt een woordvoerder tegen de NOS. "Het is geen vrijblijvend ding, aan het embleem zitten rechten en plichten." Het Rode Kruis benadrukt dat er vandaag geen medewerkers en geen vrijwilligers op het plein waren ingezet.

  "Demonstreren is een groot recht, maar wij zeggen wel: misbruik ons symbool daarbij niet. Dat schept een verkeerde verwachting als er hulp verleend moet worden." De woordvoerder gaat ervan uit dat de demonstranten gehoor geven aan de oproep om het embleem niet te gebruiken. Doen zij dit opnieuw, dan volgt mogelijk een aangifte.

 • Ook demonstranten in andere Europese steden de straat op tegen maatregelen

  Niet alleen in Amsterdam werd vandaag gedemonstreerd tegen de coronamaatregelen; ook in andere Europese hoofdsteden gingen mensen de straat op.

  In Duitsland raakten demonstranten slaags met de politie. Ondanks een verbod van de rechter kwamen zo'n 20.000 mensen in de Duitse stad Kassel samen. Velen van hen hielden zich niet aan de coronaregels, zoals het dragen van een mondkapje. Toen betogers door een politielinie probeerden te breken, zette de politie een waterkanon in. Hoeveel mensen zijn opgepakt, is onduidelijk.

  In Duitsland neemt het aantal besmettingen de afgelopen weken weer toe en bondskanselier Merkel heeft al gezegd dat recente versoepelingen zeer waarschijnlijk weer worden teruggedraaid.

  In Oostenrijk, Finland, Roemenië, Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk werd ook geprotesteerd. In de Zwitserse stad Liestal liepen zo'n vijfduizend betogers mee met een stille mars. De demonstranten hadden protestborden bij zich met leuzen zoals 'Vaccineren doodt!'.

  Demonstranten op de been in Kassel:

  AFP
 • Gelderland weer van start met vaccinatie met AstraZeneca

  Huisartsen in Gelderland zijn vandaag weer begonnen met het inenten met het vaccin van AstraZeneca. Dat heeft een woordvoerder van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) gezegd. Het gebruik van het Zweeds-Britse vaccin werd vorig weekeinde abrupt gestopt na internationale meldingen van bloedstolsels bij gevaccineerden. Na een positief advies van het Europese medicijnagentschap EMA besloot minister De Jonge dat het prikken hervat kon worden.

  Eerder leek het erop dat pas maandag de eerste prikken weer zouden worden gezet, maar Gelderland kon dankzij de voorraad vaccins vast beginnen. Om hoeveel huisartsen het gaat en hoeveel prikken vandaag zijn gezet, kan de woordvoerder niet zeggen. De groepen die bij de huisarts worden ingeënt zijn 63- en 64-jarigen, mensen met morbide obesitas en mensen met het syndroom van Down.

  In Utrecht en Flevoland worden weer afspraken voor een vaccinatie met AstraZeneca ingepland. Die provincies krijgen maandag of dinsdag vaccins geleverd. Daarna kunnen mensen bij de huisarts terecht voor een prik. In Zeeland, Limburg en Noord-Brabant zijn huisartsen al klaar met het inenten van de risicogroepen. De noordelijke provincies hebben nog geen vaccins geleverd gekregen en hebben ook nog geen afspraken ingepland.

  Door de prikstop met AstraZeneca zijn ongeveer 200.000 afspraken verzet of afgezegd, aldus de woordvoerder. Het is nog onbekend wanneer die allemaal weer zijn ingehaald.

 • Veteranenvereniging en ziekenhuis nemen afstand van Museumpleinprotest

  Het Veteranen Platform, een organisatie die de belangen van veteranen behartigt, heeft zich gedistantieerd van de demonstratie tegen de coronamaatregelen op het Museumplein van vandaag. Bij het protest stonden saluerende demonstranten met baretten, die zeiden veteranen te zijn. In een besloten Facebookgroep was volgens het Veteranen Platform opgeroepen om een buffer te vormen tussen de demonstranten en de politie.

  Of het ook echt om veteranen ging is onduidelijk. Desondanks verwerpt het Veteranen Platform de actie: "Door dit te doen als (vermeende) veteraan wordt er gesuggereerd dat zij dit doen namens alle veteranen. Het Veteranen Platform distantieert zich volledig van deze actie en staat schouder aan schouder met de politie tegen elke vorm van onwettelijke actie."

  Achter de demonstranten met baret stond ook een groep gekleed in witte jassen. Beweerd werd dat het om zorgpersoneel ging. Voorafgaand aan de demonstratie ging op social media een oproep rond aan zorgpersoneel om zondag te komen demonstreren. Daarbij werd een foto gebruikt uit 2019 van medewerkers van het Amstelveense Ziekenhuis Amstelland. Het ziekenhuis laat in een verklaring weten dat het gebruik van de foto onrechtmatig is: "We willen jullie laten weten dat Ziekenhuis Amstelland op geen enkele manier betrokken is bij de organisatie van de demonstratie. We vinden het erg vervelend voor betrokken collega's die op de foto staan."

 • Betogers Amsterdam door politie met bussen verplaatst

  Betogers die in het centrum van Amsterdam bijeen waren gekomen om te demonstreren tegen de coronamaatregelen, worden door de politie met bussen weggevoerd. Het gaat om ongeveer duizend demonstranten die op de Leidsekade zijn ingesloten door de mobiele eenheid. De groep wordt met stadsbussen verplaatst. Op de Leidsekade geldt een noodbevel, net als op het nabijgelegen Museumplein.

  Aan het eind van de ochtend verzamelden zich daar volgens de gemeente zo'n 500 mensen voor de onaangekondigde demonstratie. Ook daar werd geen mondkapje gedragen en geen afstand gehouden. De groep verplaatste zich nadat de politie aankondigde dat aanwezigen aangehouden zouden worden. Het is onduidelijk of er mensen zijn opgepakt.

 • RIVM: 7668 nieuwe besmettingen, hoogste aantal sinds begin januari

  Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 7668 nieuwe coronabesmettingen gemeld, 280 meer dan gisteren. Dat cijfer is hoger dan het gemiddelde van afgelopen week, toen er per dag gemiddeld 6227 mensen positief getest werden.

  Het aantal coronabesmettingen blijft daarmee doorstijgen tot recordhoogte: het is het hoogste aantal besmettingen sinds begin januari. Toch hoeft dat niet te leiden tot meer ziekenhuisopnames en doden.

  Zo stijgt het aantal tests, onder andere doordat er meer kinderen worden getest. Die hebben minder last van het virus. Ook is het effect van vaccinatie zichtbaar in de verpleeghuizen; het aantal verpleeghuizen met een recente coronabesmetting blijft afnemen.

  Lees hieronder het hele artikel:

 • 1500 feestgangers dansen op festivalterrein Biddinghuizen

  Op het festivalterrein in Biddinghuizen, waar andere jaren ook Lowlands gehouden wordt, zijn 1500 feestgangers samengekomen voor een dancefestival. Dat doen zij bij wijze van proef om te bepalen hoe een festival in coronatijd georganiseerd kan worden. Ook wordt de CoronaCheck-app getest. Morgen vindt op hetzelfde terrein een popfestival plaats.

  Dit is het zevende testevenement dat gehouden wordt. Eerder vond in de Ziggo Dome onder meer een concert plaats en in het Beatrix Theater in Utrecht trad cabaretier Guido Weijers op.

 • Japan moet 600.000 kaarten voor Spelen terugbetalen

  Nu de Olympische Spelen definitief doorgaan zonder buitenlands publiek, moet de Japanse organisatie zo'n 600.000 verkochte toegangsbewijzen gaan terugbetalen. Voor de Paralympische Spelen had Japan vooralsnog zo'n 30.000 kaarten verkocht aan buitenlanders. De autoriteiten in het Aziatische land maakten bekend dat komende zomer geen buitenlandse toeschouwers welkom zijn, uit angst voor verspreiding van het coronavirus.

  Het grootste deel van de 4,5 miljoen verkochte kaarten is naar Japanners gegaan. Vooralsnog mogen zij komende zomer wel de tribunes op. De organisatie wil volgende maand een beslissing nemen over de capaciteit van de verschillende sportlocaties.

  De buitenlanders die een kaartje hadden gekocht, krijgen het aankoopbedrag terug. Het organisatiecomité vergoedt niet de gemaakte kosten voor reizen en hotelboekingen, zei directeur Toshiro Muto.

  Iedereen die een accreditatie voor de Spelen heeft aangevraagd, zoals behalve de sporters en hun trainers ook officials en journalisten, zijn vooralsnog wel welkom. Volgens Muto overweegt de organisatie om het aantal medewerkers tijdens de Spelen in te krimpen.

  De voorzitter van het Japanse Olympisch Comité Seiko Hashimoto tijdens de persconferentie EPA
 • Von der Leyen: 'EU kan AstraZeneca een exportverbod opleggen'

  Voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, voert de druk op farmaceutische bedrijven op om hun vaccinleveringen aan Europese landen te versnellen nu het aantal besmettingen weer toeneemt. De Europese Commissie zei dat met name het Zweedse AstraZeneca een exportverbod naar landen buiten de EU kan krijgen als het niet snel de beloofde hoeveelheid vaccins levert.

  "Dit is een boodschap aan AstraZeneca: U komt met uw deel van de deal naar Europa toe na voordat u aan andere landen gaat leveren", zei Von der Leyen in een interview met de Duitse mediagroep Funke. Ze zei dat de Commissie AstraZeneca een "formele aanmaning" had gestuurd met betrekking tot deze kwestie.

  Het coronavirusvaccin van AstraZeneca is een van de drie vaccins die in de EU zijn goedgekeurd. Het gebruik ervan is echter overschaduwd door verschillende problemen, waaronder een trage start, terugkerende leveringsproblemen en een tijdelijk verbod van enkele dagen eerder deze week in veel van de lidstaten van het blok na meldingen van bloedstolsels bij sommige ontvangers van het vaccin.

 • Honderden mensen aanwezig bij demonstratie Musuemplein; politie grijpt in

  Op het Museumplein in Amsterdam zijn naar schatting enkele honderden mensen aanwezig bij een demonstratie. Omdat de actie niet was aangekondigd, worden deelnemers nu gevraagd te vertrekken.

  Afgelopen maanden liep het enkele keren uit de hand op het Museumplein bij verboden acties tegen de coronamaatregelen en het kabinetsbeleid. Daarbij werden vele tientallen mensen gearresteerd.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Verboden protest op Museumplein, politie grijpt in
 • Premier Pakistan besmet met coronavirus

  De Pakistaanse premier Imran Khan is besmet geraakt met het coronavirus. Twee dagen voor zijn positieve test had hij zijn eerste prik van een coronavaccin gekregen. Khan zit thuis in isolatie, maakte de Pakistaanse minister van Volksgezondheid bekend.

  De premier van Pakistan is de laatste in een lijst staatshoofden en regeringsleiders die het virus dat ze met hun beleid moeten bestrijden ook zelf hebben opgelopen. Onder anderen de voormalige Amerikaanse president Donald Trump, de Braziliaanse president Jaïr Bolsonaro, de Britse premier Boris Johnson en de Franse president Emmanuel Macron gingen hem voor.

  De meeste coronavaccins die op de markt zijn, werken pas goed na twee prikken. Dat geldt ook voor het vaccin dat de Pakistaanse premier heeft gekregen, dat is gemaakt door de Chinese farmaceut Sinopharm. Na de laatste prik duurt het bovendien nog enkele weken voordat het vaccin maximaal effectief is.

 • Deense ziekenhuismedewerkers opgenomen in het ziekenhuis na AstraZeneca-vaccin

  In Denemarken zijn twee ziekenhuismedewerkers opgenomen in het ziekenhuis met bloedstolsels en hersenbloedingen, veertien dagen nadat ze gevaccineerd waren met het AstraZeneca-vaccin. Deense media melden dat een van hen aan de symptomen is overleden.

  Het Deense geneesmiddelenbureau bevestigde dat het twee "ernstige meldingen" had ontvangen, zonder verdere details te geven over de eventuele relatie tussen de melding en het vaccin van AstraZeneca.

  Volgens veiligheidscomité PRAC van het EMA zijn er op dit moment geen aanwijzingen dat de vaccins de bloedstolsels veroorzaken. Het aantal trombosegevallen in de gevaccineerde groep is niet hoger dan in de totale bevolking, stelt het EMA.