NOS Nieuws Binnenland Aangepast

Duizend slachtoffers bij GGD-datalek • Duitsland zet Spoetnik V in bij goedkeuren EMA

 • Welkom in het coronablog van vrijdag 19 maart. Je vindt hier het belangrijkste coronanieuws.
 • Merkel: Duitsland gaat Spoetnik V-vaccin gebruiken bij goedkeuring EMA
 • Man (84) in Dordrecht slachtoffer van 'prikfraudeur'
 • België stelt geplande versoepelingen voor onbepaalde tijd uit
Liveblog gesloten
 • Golfresort Trump deels dicht na uitbraak

  Het verblijf van oud-president Trump in Florida is deels op slot gegaan vanwege een uitbraak van het coronavirus, melden meerdere Amerikaanse media op basis van bronnen. Het gaat om het golfresort Mar-a-Lago, waar Trump en zijn familie verblijven sinds hij twee maanden geleden aftrad als president.

  Over de ernst van de uitbraak is niets bekend. Evenmin is duidelijk welke delen van Mar-a-Lago precies gesloten zijn. Een aantal medewerkers is in quarantaine gegaan.

  Trump zelf raakte in oktober besmet met het coronavirus, net als zijn vrouw Melania en hun zoon Barron. Hij lag toen een paar dagen in een ziekenhuis. In januari werden Trump en zijn vrouw gevaccineerd.

 • OMT-lid Koopmans: voor versoepelingen nu weinig ruimte

  Op korte termijn is er nog weinig ruimte voor versoepelingen, zegt OMT-lid Marion Koopmans. Gezien de stijgende besmettingscijfers zit Nederland volgens de viroloog waarschijnlijk aan het begin van een derde golf.

  De huidige situatie doet Koopmans denken aan wat we zagen na de zomer van vorig jaar, nog voor het begin van de tweede golf. "Je ziet de toename nu wat meer onder jongeren en onder kinderen, die nu ook veel meer worden getest. Waar we bang voor zijn is dat dat toch gaat opschuiven naar die oudere groepen. We zien nu al ook toenames ontstaan in andere leeftijdsgroepen."

  Volgens Koopmans is de kans aannemelijk dat het aantal ziekenhuisopnames de komende tijd gaat stijgen, als de besmettingen overslaan van jongeren op ouderen. Of de stijging van het aantal besmettingen ook doorzet, hangt volgens Koopmans tevens af van twee andere, lastig te voorspellen factoren: de mate waarin mensen zich aan de maatregelen houden en de circulatie van de Britse en Zuid-Afrikaanse variant van het virus.

  De snelheid van de vaccinaties kan het tij keren, zegt Koopmans. "Als dat bij elkaar komt, gaan we zien dat er ruimte is voor versoepelingen."

 • Zeker duizend Nederlanders slachtoffer van datalek bij GGD

  Bij het datalek in de systemen van de GGD zijn gegevens van zeker duizend Nederlanders gestolen. De politie heeft de namen van de betrokkenen op screenshots gevonden, meldt een woordvoerder van koepelorganisatie GGD GHOR. De slachtoffers hebben vandaag een brief ontvangen, waarin de organisatie excuses aanbiedt.

  Het onderzoek naar het datalek loopt nog; de woordvoerder van GGD GHOR kan daarom niet uitsluiten dat de politie nog meer gestolen data vindt. Tot nu toe zijn zeven verdachten opgepakt, maakte de politie eerder bekend.

  Het datalek werd begin dit jaar ontdekt. De gestolen data komen uit twee gegevensbestanden van de GGD: het systeem waarin de GGD test- en vaccinatieafspraken registreert en het dossier waarin de gezondheidsdienst informatie uit bron- en contactonderzoeken vastlegt.

 • Merkel: Duitsland gaat Spoetnik V-vaccin gebruiken bij goedkeuring EMA

  Duitsland gaat het Russische Spoetnik V-vaccin gebruiken als het middel wordt goedgekeurd door het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA). Dat zei bondskanselier Merkel vandaag.

  Merkel zei verder dat Duitsland de vaccins zelf gaat aankopen als de Europese Unie dat niet wil doen. Momenteel worden alle vaccins voor EU-landen gekocht via de Europese Commissie. Sommige landen reageerden eerder kritisch op het vaccin, nadat Rusland in het goedkeuringsproces veel wetenschappelijke procedures omzeilde.

  Het EMA onderzoekt sinds 4 maart met een versnelde procedure het Spoetnik V-vaccin.

  Daarnaast zei Merkel vandaag dat ze met het AstraZeneca-vaccin geprikt wordt, als ze aan de beurt is. Duitsland stopte met de inentingen van het vaccin na zorgen over mogelijke bijwerkingen, maar heeft de inentingen inmiddels hervat.

 • WHO verwacht rapport over oorsprong corona volgende week

  De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) verwacht het rapport over het ontstaan van het coronavirus volgende week te publiceren. Aanvankelijk zou het rapport deze week openbaar worden gemaakt, maar de publicatie werd uitgesteld.

  Het rapport komt van het team van deskundigen dat begin dit jaar de Chinese stad Wuhan bezocht om de herkomst van het virus te onderzoeken. Ook de Nederlandse viroloog Marion Koopmans maakt deel uit van het team. Aan het eind van het veldonderzoek werd al een persconferentie gehouden; daar werd gezegd dat het voor de hand ligt dat vleermuizen de bron vormen, maar dat het virus ook via andere dieren op vleermuizen kan zijn overgegaan.

 • Britse premier Johnson geprikt met AstraZeneca-vaccin

  De Britse premier Johnson heeft vandaag zijn eerste prik met het AstraZeneca-vaccin gekregen. Hij kreeg de inenting in hetzelfde ziekenhuis waar hij bijna een jaar geleden ook behandeld werd vanwege zijn coronabesmetting.

  "Het was heel goed, heel snel", zei de 56-jarige premier na afloop. "Ga de prik halen. Dat is het beste voor jou, je gezin en voor alle andere mensen."

  In Groot-Brittannië heeft bijna de helft van alle volwassenen zijn of haar eerste inenting gekregen. Het land heeft daarmee een van de snelste vaccinatieprogramma's ter wereld.

  ANP
 • Staat betaalt aanvullende steun voor ondernemers sneller uit

  Ondernemers kunnen toch sneller de aanvulling op de tegemoetkoming in de vaste lasten uitbetaald krijgen, ondanks de tegenslag die Koninklijke Horeca Nederland (KHN) eerder vandaag bij de rechter te verwerken kreeg. Het gaat in totaal om 78.000 ondernemers in allerlei branches die wachten op een aanvulling in de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL).

  Eerder vandaag is de Koninklijke Horeca Nederland niet-ontvankelijk verklaard in de zaak tegen de Staat. Volgens de rechter zijn ze bij de kortgedingrechter aan het verkeerde adres. "Ze moeten bij de bestuursrechter zijn.

  Nu zegt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) te verwachten voor donderdag 25 maart 90 procent van alle ondernemers een vaststellingsverzoek hebben gestuurd, In zo'n vaststellingsverzoek staat wat een ondernemer na een eerder voorschot van de TVL nog tegoed heeft.

 • België stelt geplande versoepelingen voor onbepaalde tijd uit

  België heeft de geplande versoepeling van coronamaatregelen voor onbepaalde tijd uitgesteld, maakte premier De Croo op een persconferentie bekend. Het land wilde aanvankelijk vanaf 1 april pretparken openen en buitenactiviteiten met iets meer personen toestaan.

  Ook kondigde De Croo aan dat de horeca, inclusief terrassen, in elk geval tot 1 mei gesloten blijft.

  De premier zegt dat de cijfers "er niet naar zijn" om nu te versoepelen. In de week van 9 tot en met 15 maart steeg het aantal besmettingen in het land met 34 procent; dagelijks werden 3266 nieuwe besmettingen gemeld. Vanwege de zorgen over de snelle stijging riep de premier het Overlegcomité een week eerder bijeen dan gepland.

  Volgens De Croo is het nog steeds de bedoeling dat alle scholen op 19 april de deuren weer openen. De onderwijsminister is gevraagd om een plan te maken waarmee de veiligheidsrisico's op de scholen zo veel mogelijk worden geminimaliseerd.

 • Ierland hervat vaccinaties met AstraZeneca

  Ook Ierland gaat mensen weer inenten met het AstraZeneca-vaccin. Het land schortte het vaccin zondag op uit angst voor mogelijke bijwerkingen.

  Het land volgt daarmee het oordeel van het Europese Geneesmiddelenbureau (EMA); de toezichthouder bestempelde het vaccin gisteren als "veilig en effectief".

  De Ierse gezondheidsautoriteiten zeggen dat het vaccin veilig is voor iedereen van achttien jaar of ouder. "Het beste vaccin dat men kan krijgen, is het eerste vaccin dat ze kunnen krijgen."

 • Man (84) in Dordrecht slachtoffer van 'prikfraudeur'

  Een 84-jarige man uit Dordrecht is deze week slachtoffer geworden van een 'prikfraudeur'. Een onbekende vrouw belde bij hem thuis aan en vertelde dat ze voor 'de prik' kwam. Het is niet bekend met welke stof de man is geïnjecteerd. Volgens de politie maakt de man het goed.

  Het motief van de vrouw is onbekend; er werd niets ontvreemd uit de woning en de man hoefde niet te betalen voor zijn 'vaccin'.

  Eerder dit jaar werden twee oudere vrouwen uit Heerjansdam slachtoffer van 'prikfraudeurs'. Ook zij zijn niet bestolen.

  Het Openbaar Ministerie en de politie doen onderzoek en zeggen de zaak hoog op te nemen. De politie waarschuwt nogmaals voor de fraudeurs en benadrukt dat de GGD niet aan huis prikt. "Laat ze niet binnen, wat ze ook verzinnen."

 • Parijzenaars ontvluchten stad door strenge lockdown

  Veel Parijzenaars ontvluchten de stad; een nieuwe lockdown die de Franse premier Castex eerder aankondigde gaat vandaag in. Vooral studenten zoeken hun toevlucht elders.

  "Ik ga liever naar het huis van m'n ouders in Bretagne, zodat ik wat meer vrijheid heb":

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Parijzenaars ontvluchten de stad vanwege nieuwe lockdown
 • WHO: voordelen AstraZeneca-vaccin wegen op tegen nadelen

  Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) wegen de voordelen van het AstraZeneca-vaccin op tegen de mogelijke nadelen; bovendien laten de bij het WHO bekende gegevens niet zien dat er een verhoogd gevaar is op trombose of een lager aantal bloedplaatjes.

  "Het middel heeft een geweldig potentieel om infecties en doden over de hele wereld te voorkomen", staat in een verklaring van de WHO. Deskundigen van de gezondheidsorganisatie bestudeerden de afgelopen twee dagen nieuwe data over het vaccin.

 • Franse premier krijgt AstraZeneca-vaccin

  De Franse premier Jean Castex heeft vanmiddag zijn eerste prik met het AstraZeneca-vaccin gekregen. Het toedienen van het vaccin in een militair ziekenhuis in Parijs gebeurde live op televisie; de 55-jarige Castex hoopt zo het vertrouwen in het vaccin te vergroten.

  Vandaag hervatte Frankrijk na een korte opschorting het inenten met AstraZeneca, maar alleen bij mensen van 55 jaar en ouder. Meldingen over tromboseklachten, waarvan niet vaststaat of ze verband houden met de prik, kwamen vooral voor bij mensen jonger dan 55 jaar.

  ANP
 • Noorse politie onderzoekt verjaardagsfeest van premier

  De politie in Noorwegen start een onderzoek naar het verjaardagsfeest van premier Erna Solberg. Bij de viering van haar zestigste verjaardag, eind februari, waren meer mensen samengekomen dan destijds was toegestaan, melden Noorse media. In een restaurant in de stad Geilo zouden meer dan tien mensen met elkaar aan tafel hebben gezeten, en in een gehuurd appartement zouden veertien mensen samen sushi hebben gegeten.

  De premier bood gisteravond op televisie haar excuses aan. Ze zei dat ze beter op de hoogte had moeten zijn van de regels.

  Na het onderzoek van de politie bepaalt een aanklager of er verdere stappen worden genomen.

 • Finland schort gebruik vaccin AstraZeneca alsnog op

  Finland schort het toedienen van het AstraZeneca-vaccin toch nog op. Het land wil eerst twee gevallen onderzoeken waarbij complicaties met bloedpropjes zijn ontstaan, meldt de nationale gezondheidsdienst.

  Het vaccin werd gisteren als 'veilig en effectief' beoordeeld door toezichthouder EMA; Nederland besloot daarop om na een korte pauze volgende week weer te gaan prikken met het vaccin.