NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Ouderenbond wil extra AstraZeneca-voorlichting • 100 miljoen prikken VS sinds aantreden Biden

 • Welkom in het coronablog van donderdag 18 maart. Je vindt hier het belangrijkste coronanieuws.
 • Nederland hervat inentingen met AstraZeneca-vaccin na oordeel EMA
 • Deel Frankrijk opnieuw in lockdown
 • RIVM: 6187 nieuwe besmettingen, meer dan gemiddeld
 • OM: inmiddels 258 arrestaties voor avondklokrellen
Liveblog gesloten
 • Ouderenbond wil extra AstraZeneca-voorlichting

  Ouderenbond ANBO vindt dat demissionair minister De Jonge (Volksgezondheid) met extra voorlichting moet komen over het AstraZeneca-vaccin voor ouderen. "Een extra voorlichtingsinspanning is op zijn plaats", zegt een woordvoerder tegen persbureau ANP, die vindt dat het imago van het vaccin een deuk heeft opgelopen.

  Wel begrijpt de ANBO dat De Jonge groen licht heeft gegeven voor nieuwe prikken met het vaccin nu toezichthouder EMA meldingen van bijwerkingen heeft onderzocht en heeft geoordeeld dat het vaccin veilig en effectief is.

  Hartpatiënten Nederland zegt in een reactie tegenover ANP "twijfels" te houden over het vaccin, maar vindt wel dat het middel voldoende is onderzocht om weer te kunnen gebruiken. "Wie zijn wij dan om ons ertegen te verzetten?", zegt een woordvoerder over de positieve adviezen van het EMA en het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG).

 • Vaccineren met AstraZeneca hervat: 'Ik hoop dat ik snel mijn tweede prik kan halen'

  'Veilig en effectief'. Zo beoordeelde toezichthouder EMA vanmiddag het AstraZeneca-vaccin. Aanleiding voor Nederland om na een pauze volgende week weer te gaan prikken met het vaccin. Hoe denken de mensen die op de lijst stonden om geprikt te worden over het stopzetten en het hervatten van de vaccinaties? We spraken met drie van hen.

 • Noorse onderzoekers: trombose mogelijk door sterke immuunreactie

  De bloedproppen die in een aantal gevallen zijn gevonden na inenting met het AstraZeneca-vaccin, zijn volgens Noorse wetenschappers mogelijk te verklaren doordat het middel een krachtige immuunreactie kan veroorzaken. Die immuunreactie zorgt voor de aanmaak van antilichamen die bloedproppen veroorzaken en bloedplaatjes activeren.

  Omdat die antilichamen zich aan de oppervlakte bevinden, worden ze uit de bloedsomloop verwijderd en krijgen patiënten te maken met een bloedplaatjestekort, verklaart onderzoeker Pål Andre Holme van het universitair ziekenhuis in Oslo. "Ik ben er vrij zeker van dat die antilichamen de oorzaak zijn."

  Afgelopen week werden in Noorwegen drie verpleegkundigen na hun vaccinatie in het ziekenhuis opgenomen met een combinatie van bloedproppen en een tekort aan bloedplaatjes. Een van hen overleed later. Door onder meer de meldingen uit Noorwegen besloot een aantal Europese landen, waaronder Nederland, om de vaccinaties met het AstraZeneca-vaccin op te schorten.

  De Europese medicijntoezichthouder oordeelde vandaag dat middel veilig is, maar kan niet uitsluiten dat er een verband is tussen het vaccin en de trombosegevallen in combinatie met een bloedplaatjestekort.

 • GGD's: opstarten AstraZeneca-vaccinaties kost tijd

  In tegenstelling tot een aantal andere EU-landen pakt Nederland niet morgen, maar volgende week de draad weer op met de vaccinaties met het middel van AstraZeneca. Dat komt omdat er tijd nodig is om het proces weer op te starten, zegt de koepelorganisatie van de GGD's.

  De GGD's moesten 43.000 afspraken afzeggen nadat minister De Jonge zondagavond bekend had gemaakt dat het prikken met AstraZeneca voor twee weken zou worden gepauzeerd. De komende dagen worden de vaccinatielocaties weer in gereedheid gebracht, zegt de koepelorganisatie. "Vanaf dit weekend worden mensen via sms stapsgewijs geïnformeerd." De GGD's verwachten woensdag 24 maart weer te gaan prikken.

  Mensen die zijn afgebeld krijgen geen brief en worden niet gebeld door de GGD's. Volgens de koepelorganisatie is dat "om privacyredenen" niet mogelijk.

  De GGD's verwachten dat de achterstand begin april is ingehaald.

 • Huisartsenvereniging: blij dat AstraZeneca-vaccin veilig is verklaard

  De Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) is blij dat er weer kan worden gevaccineerd met het middel van AstraZeneca. Vandaag oordeelde het Europees Medicijnagentschap (EMA) dat het vaccin veilig is en vanavond kondigde minister De Jonge aan dat de vaccinaties in de loop van volgende week weer worden opgestart.

  "Het is goed dat het ministerie nu direct heeft laten weten dat de vaccinaties weer verder kunnen gaan", aldus de huisartsenvereniging, die wel benoemt dat de prikpauze huisartsen extra werk bezorgt. Zij moesten begin deze week de vaccinatieafspraken afzeggen en moeten nu een nieuw moment prikken.

  Deze week hebben de GGD's en huisartsen naar schatting 110.000 prikken niet gezet vanwege de pauze. De vaccins zouden onder meer worden toegediend aan 60- tot en met 64-jarigen, mensen met morbide obesitas en mensen met het syndroom van Down.

 • 100 miljoen inentingen in VS sinds aantreden Biden

  In de Verenigde Staten wordt morgen de honderd miljoenste coronaprik gezet sinds het aantreden van president Biden. Al in december zei Biden dat het doel is om binnen honderd dagen na de inauguratie honderd miljoen doses toe te dienen. Dat is ruimschoots gelukt; morgen is Biden 58 dagen president.

  Volgens het Witte Huis heeft inmiddels bijna driekwart van de Amerikanen van 65 jaar en ouder minimaal een dosis van een coronavaccin gehad.

  De VS wil verder miljoenen doses van het AstraZeneca-vaccin verschepen naar Mexico en Canada. Het gaat om 2,5 miljoen doses naar Mexico en 1,5 miljoen naar Canada. Een woordvoerder van het Witte Huis sprak van een "lening". Het AstraZeneca-vaccin is nog niet goedgekeurd in de VS, maar al wel door de Wereldgezondheidsorganisatie.

 • Tientallen atleten besmet geraakt op EK

  Op de EK indooratletiek, begin maart in Polen, hebben voor zover bekend 51 atleten een coronabesmetting opgelopen. Vorige week was al bekend dat de Nederlandse ploeg bij thuiskomst te maken had met acht positieve gevallen. Italië spant de kroon met vijftien besmettingen, van de Britse ploeg zijn negen sporters positief getest.

  In totaal waren in de plaats Torun ruim 700 atleten uit 47 landen actief.

 • Hoe staat het ervoor met AstraZeneca in Europa?

  Steeds meer landen hervatten de inentingen met het AstraZeneca-vaccin, na de mededeling van de Europese medicijnautoriteit EMA dat het middel veilig is.

  Frankrijk, Italië en Duitsland gaan morgen alweer verder met de AstraZeneca-vaccinaties, Spanje, Portugal en Nederland doen dat volgende week. Spanje plaatste daar wel de kanttekening bij dat bepaalde groepen mogelijk uit voorzorg worden uitgesloten.

  Verder hebben ook Ierland, Cyprus, Litouwen, Letland en Bulgarije aangekondigd het middel weer te gaan gebruiken.

 • De Jonge: vrouwen onder de 55 jaar niet aangemerkt als risicogroep

  Ook vrouwen onder de 55 jaar kunnen het AstraZeneca-vaccin ingespoten krijgen, zegt minister De Jonge.

  De tromboseklachten na het vaccin kwamen vooral voor bij die groep, maar De Jonge wil die leeftijdscategorie niet als risicogroep aanmerken. "Er wordt helder en duidelijk gesteld door het EMA dat de kans op deze zeldzame type aandoening heel klein is", aldus de minister.

 • Nederland hervat AstraZeneca-vaccinaties na groen licht EMA

  Nederland hervat volgende week de inentingen met het coronavaccin van AstraZeneca, meldt demissionair minister De Jonge (Volksgezondheid). Op maandag zullen alweer mensen geprikt worden, de grootschalige vaccinatie met AstraZeneca begint op woensdag.

  Zondagavond werd het prikken met het AstraZeneca-vaccin door Nederland stilgelegd, na meldingen over tromboseachtige klachten. De Europese toezichthouder EMA onderzocht deze meldingen en kwam vanmiddag met het oordeel dat het vaccin veilig en effectief is.

  "Bijwerkingen zijn er altijd, bij elk vaccin, bij elk geneesmiddel", zegt minister De Jonge. "Vervolgens wil je weten hoe vaak die bijwerkingen optreden en hoe ernstig ze zijn. En ook hoe de balans uitvalt tussen werking en mogelijke bijwerkingen. De experts hebben daar nog een keer zeer gedetailleerd naar gekeken. De conclusie is helder en dus kunnen we door met prikken."

  In Nederland zijn inmiddels zo'n 300.000 doses van het AstraZeneca-vaccin toegediend.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  De Jonge: 'We hebben uit voorzorg op de pauzeknop geduwd'
 • Deel Frankrijk opnieuw in lockdown

  Een deel van Frankrijk gaat opnieuw voor vier weken op slot. Onder meer in de regio rond Parijs geldt vanaf morgennacht een 'beperkte lockdown'. Ook in vijftien andere departementen gaan strengere regels gelden.

  De maatregelen zijn volgens premier Castex onvermijdelijk, vanwege de opmars van de Britse coronavariant. "Dit begint steeds meer op een derde golf te lijken", zei Castex op een persconferentie.

  Niet-essentiële winkels, behalve boekhandels, gaan dicht en mensen moeten binnen 10 kilometer van hun huis blijven. Reizen naar andere regio's is niet toegestaan. Wel gaat de avondklok vanaf zaterdag een uur later in, om 19.00 uur. In de regio's rond Nice en rond Duinkerken geldt sinds enkele weken al een lockdown in het weekend.

  Frankrijk registreerde de afgelopen weken dagelijks ongeveer 20.000 nieuwe besmettingen, maar afgelopen week nam het aantal nieuwe besmettingen flink toe. Vandaag werden 38.000 nieuwe coronagevallen gemeld, het hoogste aantal in vier maanden.

  Castex maakte ook bekend dat Frankrijk de inentingen met het AstraZeneca-vaccin weer opstart. Hij voegde eraan toe dat hij morgenmiddag zelf ook het vaccin krijgt toegediend, "om te laten zien dat we er het volste vertrouwen in hebben".

 • CBG: klachten na prik AstraZeneca vooral bij vrouwen onder de 55

  Er zijn tot nu toe 25 gevallen bekend van zeldzame vormen van trombose in combinatie met een verlaagd aantal bloedplaatjes na een prik met het AstraZeneca-vaccin. Dat zegt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG), in een toelichting op het oordeel van de Europese toezichthouder EMA dat het middel van AstraZeneca veilig en effectief is.

  Wel zei het EMA dat een verband tussen de klachten en het vaccin nog niet is uit te sluiten. De klachten kwamen volgens het CBG vooral voor bij vrouwen onder de 55 jaar en traden meestal een tot twee weken na de injectie op.

  Nederland heeft de inentingen met het AstraZeneca-vaccin vanwege de trombosemeldingen opgeschort, vooralsnog tot en met 28 maart.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  'De risico's blijven heel klein'
 • Aantal EU-landen gaat weer prikken met AstraZeneca

  Meerdere EU-landen hervatten vanaf morgen de inentingen met het coronavaccin van AstraZeneca. Ze hebben dat besluit genomen naar aanleiding van het oordeel van de Europese medicijntoezichthouder, het EMA. Dat concludeerde vanmiddag dat het middel "veilig en effectief" is.

  Onder meer Italië, Letland, Litouwen en Cyprus starten de inentingen met het AstraZeneca-vaccin weer op.

  De landen hadden, net als Nederland, de vaccinaties met het AstraZeneca-vaccin stilgelegd na meldingen over mogelijke bijwerkingen. Het ging om trombose in combinatie met een lager aantal bloedplaatjes.

 • Johnson: ik word morgen gevaccineerd

  De Britse premier Johnson heeft aangekondigd dat hij morgen wordt ingeënt tegen het coronavirus. Hij krijgt de eerste dosis van het AstraZeneca-vaccin toegediend, dat samen met de universiteit van Oxford is ontwikkeld. "Let's get the jab done", grapte Johnson, die benadrukte dat het AstraZeneca-vaccin veilig is.

  Johnson werd bijna een jaar geleden ernstig ziek door het coronavirus. De Britse premier lag een paar dagen op de intensive care met ademhalingsproblemen.

 • Overleg in België over strengere coronamaatregelen

  In België wordt morgen overlegd over strengere coronamaatregelen, melden Belgische media. De regeringen in België waren van plan om pas volgende week vrijdag te vergaderen over de virusbestrijding, maar omdat het aantal besmettingen oploopt is het overleg een week vervroegd.

  "Ik ga niet vooruitlopen op welke maatregelen het moeten zijn. Dit kan zo niet verder", zegt minister Vandenbroucke van Volksgezondheid. Volgens de omroep VRT ligt morgen 'Plan B' op tafel, het scenario dat is opgesteld voor het geval de coronacijfers in België in korte tijd flink toenemen.

  In het plan suggereren experts zes maatregelen, waaronder het vervroegen van de avondklok. Ook wordt geadviseerd om te kijken naar de sluiting van niet-essentiële winkels op plaatsen waar veel mensen bij elkaar komen.

  België presenteerde onlangs een tijdschema met versoepelingen, maar het is maar de vraag of die doorgaan. "Als we erin willen slagen om na de paasvakantie de scholen helemaal te heropenen en de horeca te heropenen op 1 mei, dan moeten we nu echt maatregelen nemen om het virus achteruit te duwen", zegt minister Vandenbroucke.