liveblog
NOS NieuwsAangepast

Waar kun je stemmen? • Politie: postbode wilde geen stemfraude plegen

liveblog gesloten

Liveblog gesloten

Dit liveblog is nu gesloten. Vanochtend, op de eerste dag van de Tweede Kamerverkiezingen, starten we weer een nieuw blog op. Wil je weten waar je kunt stemmen? Dat lees je hier. Goedenacht!

Lubach neemt voor Nieuwsuur afhakende lijsttrekkers op de hak

PVV-leider Wilders en Denk-lijsttrekker Azarkan kregen ervan langs bij Zondag met Lubach. De twee politici hadden afgezegd voor deelname aan Nieuwsuur en volgens presentator Lubach was dat uit angst voor een lang, kritisch interview.

In een parodievideo op de muziek van Empire State of Mind (Jay-Z & Alicia Keys) maakte het VPRO-programma een ode aan Nieuwsuur. "Ga niet naar naar Nieuwsuur! Mariëlle Tweebeeke nee toch, dat kost je tien zetels."

De volledige clip is in deze tweet te zien:

Komende drie dagen mogen ruim 13 miljoen mensen stemmen

Vanaf morgen mogen kiezers drie dagen lang stemmen voor de Tweede Kamerverkiezingen. Er zijn ruim 13 miljoen stemgerechtigden in ruim 350 gemeenten, schrijft het ANP. Vanwege de coronacrisis zijn de parlementsverkiezingen anders dan normaal.

Maandag en dinsdag zijn de extra stemdagen, bedoeld voor mensen uit risicogroepen. Er zijn zo'n 1600 plekken waar dat mogelijk is, op waarismijnstemlokaal.nl kun je zien wanneer welk stembureau open is. Op woensdag mag de rest van bevolking stemmen; dan zijn er ruim 9000 stembureaus open.

Zo'n 2,4 miljoen Nederlanders hebben de afgelopen weken al hun stem uit kunnen brengen per post. Dat is de groep 70+'ers, die daarmee de gang naar een stemlokaal kunnen vermijden als ze bang zijn dat ze daar covid-19 kunnen oplopen.

Ook de Nederlanders die in het buitenland wonen mogen briefstemmen. Zo'n 93.000 mensen hebben zich daarvoor geregistreerd. Afgelopen vrijdag hadden ruim 53.000 van hen per post hun stem uitgebracht.

Politie: geen poging tot opzettelijke verkiezingsfraude door postbode

De politie heeft vandaag een 35-jarige Rotterdammer opgepakt en weer vrijgelaten in verband met verdwenen stembiljetten. Uit onderzoek is gebleken dat de postbode zijn werk had verzuimd; volgens de politie was er geen sprake van opzet.

De gemeente Rotterdam had vrijdag aangifte gedaan nadat 195 inwoners van de wijk Bloemhof geen stempas hadden ontvangen. Burgemeester Aboutaleb had tegen de gemeenteraad gezegd dat de postbode een deel van de post niet had bezorgd.

De verdachte meldde zich vandaag op het politiebureau. Na beoordeling van het dossier heeft het Openbaar Ministerie besloten hem niet te vervolgen. De gedupeerde bewoners die geen stempas kregen, hebben inmiddels een vervangende pas gekregen.

Lijsttrekkers in het NOS Jeugdjournaal: lachen en valsspelen, maar vooral inhoud

"Ik heb een vraag aan meneer Rutte: welk dier zou u voor een dag willen zijn?" Er kwamen wat lichtere onderwerpen aan bod, er werd veel gelachen en er was een quiz waarin flink werd valsgespeeld, maar de inhoud was leidend in het NOS Jeugdjournaal-verkiezingsdebat.

Zo gingen Klaver (GroenLinks) en Wilders (PVV) in discussie over klimaatverandering. "Straks is er geen plek meer voor ons om te leven, omdat bijvoorbeeld het eten niet meer goed kan groeien", legde Klaver zijn standpunt uit aan de kinderen in de studio.

Daarop zei Wilders: "Er zijn mensen, zoals meneer Klaver, die vinden dat het slecht gaat met het klimaat. Maar er zijn ook heel veel mensen, zoals ik, die denk dat wel meevalt."

Klaver versus Wilders over het klimaat: wat vinden de lijsttrekkers?

Zo zagen de lijsttrekkers eruit als kind

'Ik deed wel dingen die mijn moeder niet altijd goed vond'

Zo'n 35.000 deelnemers aan 'klimaatalarm'-demonstraties

Op ruim veertig plekken in het land hebben bij elkaar naar schatting zo'n 35.000 mensen 'alarm geslagen' over klimaatverandering. Ook politieke partijen waren daarbij aanwezig, zoals GroenLinks, SP, PvdA, D66 en Partij voor de Dieren.

Om 15.00 uur werden kerkklokken geluid en maakten activisten herrie met onder meer pannendeksels, trommels, fluiten en toeters. Ook kwamen demonstranten op verschillende plaatsen bijeen.

Klimaatprotest: 'Ik wil over 20 jaar niet met m'n voeten onder water staan'

Verkiezingsdebat NOS Jeugdjournaal begint straks

Op NPO 3 is vanaf 19.00 uur het verkiezingsdebat van het NOS Jeugdjournaal te zien. De lijsttrekkers van VVD, PVV, CDA, GroenLinks, D66 en SP waren zaterdag te gast in de studio, vanavond wordt het debat uitgezonden. De uitzending is straks ook te volgen in deze livestream van NPO Start.

Waar kan je morgen stemmen?

Vanwege de coronapandemie kan er dit keer op drie dagen gestemd worden voor de Tweede Kamerverkiezingen. Maandag is de eerste mogelijkheid, maar die optie is bedoeld voor mensen die tot een risicogroep behoren.

Minister Ollongren (Binnenlandse Zaken) roept mensen zonder medische indicatie op alleen woensdag te gaan stemmen. Als je wel tot een risicogroep behoort, kun je op de website waarismijnstemlokaal.nl zien waar bij jou in de buurt een stemlokaal open is de komende twee dagen. Dat zijn er namelijk een stuk minder dan op woensdag.

Evenementencomplex de RAI in Amsterdam is omgebouwd tot stemokaal

Baudet (FvD): op 17 maart vindt de revolutie van de pleinen plaats

Forum voor Democratie-leider Baudet is op campagne in Tilburg. Hij bezoekt veel pleinen voor zijn campagne en spreekt over de "revolutie van de pleinen" die op 17 maart zal plaatsvinden.

Baudet: de pleinen heroveren straks het land

Klaver (GL) hoopt op 'klimaatkabinet'

GroenLinks was vandaag op campagne bij de klimaatdemonstratie in Rotterdam. Lijsttrekker Klaver pleitte daar voor een 'klimaatkabinet':

Klaver: in een volgend kabinet moet GroenLinks zitten

PvdA-lijsttrekker Ploumen bij klimaatdemonstratie

PvdA-leider Ploumen was bij de klimaatdemonstratie in Amsterdam. De toekomst van onze kinderen staat op het spel, zegt ze. Volgens haar doet de VVD te weinig om de klimaatproblemen aan te pakken:

Ploumen: toekomst van onze kinderen staat op het spel

Instagram dacht dat account cabaretier Koning nep was

NOS-techredacteur Nando Kasteleijn heeft contact gehad met Facebook (eigenaar van Instagram) over de tijdelijke verwijdering van het Instagram-account van cabaretier Martijn Koning. "De uitleg is dat het account ten onrechte is verwijderd omdat het om een namaak-account zou gaan. Dat bleek de verkeerde keuze en is vervolgens hersteld."

"Dat dit zo gebeurt is natuurlijk wel opvallend en het roept de vraag op wat de aanleiding was om te denken dat het om namaak ging. Die vraag blijft onbeantwoord. Het gebeurt overigens vaker dat een verwijderd account of bericht wordt hersteld."

Code Oranje: burger is toe aan iets nieuws

Richard de Mos is met zijn Code Oranje op campagne bij het Noordelijke Havenhoofd in Scheveningen. Volgens De Mos is de burger toe aan iets nieuws. "We gaan de komende dagen nog flyeren als een gek."

'Zorg dat we die zetels gaan halen op 17 maart'

Instagram-account Martijn Koning terug online

Het Instagram-account van Martijn Koning is weer geactiveerd. Eerder vandaag werd het account, volgens de cabaretier door Instagram zelf, verwijderd. "Geen idee waarom. Ze nemen contact op. Fijne zondag", twitterde Koning vanmiddag.

Het is onduidelijk waarom het account tijdelijk werd gedeactiveerd.

Koning kreeg de laatste dagen veel kritiek op sociale media op zijn 'roast' van FvD-leider Thierry Baudet in talkshow Jinek. Hij refereerde in die sketch onder meer aan de Joodse afkomst van Baudets verloofde. Baudet liep vervolgens weg tijdens de opnames. Later bood Jinek haar excuses aan aan de FvD'er en distantieerde RTL zich van de uitspraken van Koning, die de Jinek-redactie "niet van tevoren in mocht zien".

Segers en Schouten (CU) op bezoek bij zorgboerderij

Ook de ChristenUnie gebruikt het laatste weekend voor de verkiezingen om campagne te voeren. Zo waren lijsttrekker Segers en minister Schouten (Landbouw) zaterdag op bezoek bij een zorgboerderij:

Segers: goedendag, even een elleboog geven

Kaag (D66) voert campagne 'tot de laatste snik'

Sigrid Kaag voert vandaag campagne in Scheveningen, waar ze zelf ook woont. "We moeten de campagne blijven voeren, tot de laatste snik", zegt Kaag. "Zichtbaar zijn doet ertoe. Elke stem telt."

Bekijk in deze video hoe het campagne voeren van D66 tijdens de coronapandemie eruitziet:

Kaag: we kunnen helaas geen mensen spreken, maar wel flyeren

Cabaretier Martijn Koning: Instagram heeft mijn account verwijderd

Het Instagram-account van Martijn Koning is verwijderd. Volgens de cabaretier heeft Instagram dat zelf gedaan. "Geen idee waarom. Ze nemen contact op. Fijne zondag", twitterde hij vanmiddag.

Koning kwam de laatste dagen veel in het nieuws door zijn 'roast' van FvD-leider Thierry Baudet in talkshow Jinek. Hij refereerde in die sketch onder meer aan de Joodse afkomst van Baudets verloofde en het vermeende racisme en antisemitisme van hemzelf en zijn achterban. Baudet liep vervolgens weg tijdens de opnames.

Later bood Jinek haar excuses aan aan de FvD'er en distantieerde RTL zich van de uitspraken van Koning, die de Jinek-redactie "niet van tevoren in mocht zien". Koning kreeg veel kritiek over zich heen op sociale media.

Bekijk in deze video hoe Baudet wegliep tijdens de opnames van Jinek:

Baudet stapt op tijdens de bijdrage van Martijn Koning bij Jinek

Hoekstra reageert op overtreden wetten door Belastingdienst

"De portee van de brief is niet goed" en "deze feiten zijn ook heel schokkend". Met die woorden reageerde demissionair minister van Financiën en CDA-lijsttrekker Hoekstra in het tv-programma Buitenhof op een brief die zijn ministerie vrijdagavond aan de Kamer stuurde.

De brief over de Belastingdienst werd opgesteld na een motie van Hoekstra's partijgenoot Pieter Omtzigt en gaat over situaties waarin de Belastingdienst de wet heeft overtreden. In totaal worden er in de brief elf voorbeelden genoemd.

Volgens Hoekstra heeft hij weinig nieuwe inzichten opgedaan door de brief, die is opgesteld door staatssecretarissen Vijlbrief en Van Huffelen, onder wie de Belastingdienst valt. "Ik dacht wat ik ook een jaar of anderhalf jaar geleden dacht. Het schaamrood staat me op de kaken als je ziet hoe de overheid burgers in de steek heeft gelaten."

Advocaat Eva González Perez, die slachtoffers van de toeslagenaffaire bijstaat, zei dat maar één punt in de brief nieuwe informatie bevat. Als de Belastingdienst via de Basisregistratie Personen (BRP) ziet dat het huishouden van een toeslagontvanger is gewijzigd, wordt de toeslag automatisch stopgezet als de zogeheten toeslagpartner geen getekende brief terugstuurt. De rechter heeft in 2019 al besloten dat de Belastingdienst dat niet mag doen, maar het gebeurt nog steeds, staat in de brief.

Hoekstra zei dat zijn ministerie er met "man en macht" aan werkt om dit soort problemen op te lossen. "Maar je moet zo eerlijk zijn om niet te beloven dat dit helemaal tot het verleden behoort."

TikTok en Clubhouse spelen deze verkiezingscampagne ineens een rol

VVD-lijsttrekker Mark Rutte die grappend kijkt of zijn veter loszit en GroenLinks-lijsttrekker Jesse Klaver die oproept tot meer diversiteit in de Tweede Kamer. Deze video's werden honderdduizenden keren bekeken, maar niet op Instagram of YouTube. De kijkers zitten op TikTok.

Voor het eerst speelt die app, net als audioplatform Clubhouse, een rol in een landelijke verkiezingscampagne.

Lees meer over de apps in dit artikel:

Hoekstra (CDA) wil het liefst door met huidige coalitie

Lijsttrekker Wopke Hoekstra van het CDA wil na de verkiezingen het liefst door met de huidige coalitie van vier partijen, met de VVD, D66 en ChristenUnie. In het EO-programma Stemmen van Nederland zegt hij dat hij bij het vormen van een nieuwe regering eerst wil kijken naar de huidige vier partijen.

Het programma is eerder opgenomen, maar wordt vanavond uitgezonden. Hoekstra zegt daarin over VVD-leider Mark Rutte, ook in het programma te gast, dat er met hem en de VVD afspraken te maken zijn. "En dat is ontzettend belangrijk".

Rutte reageert instemmend. "Ook vanuit de VVD, sinds Hans Wiegel en Dries van Agt, is samenwerking met het CDA heel plezierig." GroenLinks-lijsttrekker Jesse Klaver, ook te gast, constateert grappend dat er sprake is van een "echte bromance" tussen de twee heren.

Of de huidige coalitie na de verkiezingen inderdaad door kan gaan is nog niet zeker; in de peilingen staan VVD, CDA, D66 en ChristenUnie soms wel en soms niet op gezamenlijk meer dan 75 zetels.

Haagse plannen: bureaucratiestop, geld voor verpleging en gratis relatietherapie

Over een tijdje, in de nieuwe kabinetsperiode, moet een beter betaalde verpleegkundige in het ziekenhuis meer tijd hebben voor een patiënt en niet te druk zijn met het invullen van formulieren. Iemand die veel medicijnen gebruikt, hoeft niet te vrezen voor zijn of haar eigen risico. En in het basispakket zitten mogelijk de pil en therapie om een scheiding te voorkomen.

In grote lijnen is dit het beeld van de toekomstige gezondheidszorg in Nederland, als je op de verkiezingsprogramma's afgaat. Alle zittende politieke partijen in de Tweede Kamer willen vooral dat de zorg beter wordt en betaalbaar blijft.

Rutte: Opvolger kan komen uit vrouwen top-5 VVD

VVD-leider Rutte hintte er vanochtend in gesprek met WNL op dat zijn opvolger een van de vier vrouwen zou kunnen zijn, die met hem de top-5 van de lijst vormen. Volgens Rutte zijn dit autonome, niet-traditionele VVD-vrouwen "waarvan we de komende maanden en jaren nog gaan denken 'wow, wat een energie en talent'."

De top 5:

Vanavond lijsttrekkers in het NOS Jeugdjournaal

Vanavond om 19.00 uur wordt het verkiezingsdebat van het NOS Jeugdjournaal uitgezonden op NPO 3. De uitzending is gisteren opgenomen.

Hier zijn al een paar fragmenten te bekijken:

Complimenten, samenwerken en spieken; lijsttrekkers bij het NOS Jeugdjournaal

Rutte: 'Ik laat mensen nu veel meer uitpraten'

VVD-leider Rutte zegt in een gesprek met WNL dat hij zowel mannen als vrouwen veel meer laat uitpraten, sinds hij er door vrouwelijke ministers op werd gewezen dat hij dat bij vrouwen soms niet deed. Vrouwelijke ministers spraken afgelopen vrijdag openlijk tegen de NOS over hun ervaringen in de ministerraad, waarbij ze soms voortijdig door de premier werden afgekapt.

Rutte zegt dat hij zich er niet bewust van was, en dat hij het wellicht ook bij mannen deed. Hij werd er onder meer door D66-leider Kaag op gewezen, met wie hij een "zeer gewaardeerd" gesprek had. Rutte: "Wat ik nu doe, is mannen en vrouwen veel meer uit laten praten". Nog niet altijd makkelijk, erkent Rutte, die de ministerraad graag strak wil leiden en vaak ziet dat bewindspersonen "overcompleet" in hun bijdrages zijn.

In het programma liet Rutte ook weten dat hij zelf op Tamara van Ark gaat stemmen en het CDA als meest logische coalitiepartner ziet. Ook reageerde hij op de kritiek van partijen op zijn plan om na de verkiezingen eerst snel met een herstelplan aan de slag te gaan. "Ik snap het gemopper van partijen nu wel, maar ik denk dat als de verkiezingen voorbij zijn, de meeste partijen denken: dat moesten we toch maar doen."

Kleinste gemeenten zetten dit jaar niet in op snelheid bij stemmen tellen

De drie kleinste gemeenten in Nederland, Schiermonnikoog, Vlieland en Rozendaal (Gelderland), strijden gewoontegetrouw bij verkiezingen onderling over wie het snelst de uitslag door kan geven. Maar dit jaar is dat anders, zeggen woordvoerders van de gemeenten tegen persbureau ANP.

"Veiligheid en coronaproof staan dit jaar voorop", aldus Schiermonnikoog. "Leuk zo'n onderlinge strijd, maar het is dit jaar al ingewikkeld genoeg om alles op orde te krijgen", zegt Vlieland. "We gaan liever voor kwaliteit dan voor kwantiteit", zegt Rozendaal. Ook heeft die gemeente een nieuwe wijk erbij gekregen, waardoor er nu 1750 inwoners wonen.

Schiermonnikoog, met 913 inwoners, was bij de Statenverkiezingen in 2015, de Tweede Kamerverkiezingen in 2017, de gemeenteraadsverkiezingen in 2018 en de Statenverkiezingen in 2019 het eerste met de uitslag. Vlieland, met 1186 inwoners, kreeg na de Statenverkiezingen in 2011 die eer.

Meerdere partijen zetten zich in voor #Klimaatalarm

Vandaag om 14.00 uur organiseren verschillende partijen, onder de naam Klimaatcrisis Coalitie, het Klimaatalarm. In veertig steden en online wordt er aandacht gevraagd voor de klimaatcrisis. Onder meer GroenLinks, D66, PvdA en Partij voor de Dieren doen vandaag mee.

Paar partijen weer op pad voor campagne

Sommige partijen voeren vandaag weer campagne in de steden. Zo gaan Code Oranje en D66 naar het strand in Scheveningen, Denk naar Utrecht, JA21 naar Arnhem, Volt naar Amsterdam, en FvD naar Sluis en Tilburg.

Partijleiders hebben de afgelopen weken nauwelijks campagne in de steden gevoerd vanwege de coronamaatregelen.

Kanshebbers Volt en JA21 bij Nieuwsuur

Twee kleinere partijen die waarschijnlijk kunnen rekenen op enkele Kamerzetels, Volt en JA21, schoven gisteravond aan bij Nieuwsuur.

Laurens Dassen van Volt is een nieuwkomer in de Nederlandse politiek. De partij heeft een hyper-Europees, progressief programma. De partij is actief in verschillende Europese landen en die landelijke afdelingen werken samen in Volt Europa. Dassen wil dat er niet wordt ingezoomd op de verschillen, maar dat er wordt gekeken naar de overeenkomsten.

Joost Eerdmans van JA21 is geen onbekende in politiek Den Haag. Zijn rechts-conservatieve partij is een afsplitsing van Forum voor Democratie en mikt op dezelfde groep kiezers Er zijn in het verkiezingsprogramma dan ook veel overeenkomsten met die partij. Het grote verschil is de visie op corona.

Botsingen in het Debat van het Zuiden over sneltesten, veestapel en uitsluiting PVV

In het Debat van het Zuiden stonden de lijsttrekkers van de grootste politieke partijen tegenover elkaar. Ze gingen met elkaar in discussie over de toekomst van de provincie Noord-Brabant. Deelnemers waren Mark Rutte (VVD), Geert Wilders (PVV), Wopke Hoekstra (CDA), Sigrid Kaag (D66), Jesse Klaver (GroenLinks), Lilian Marijnissen (SP) en Lilianne Ploumen (PvdA).

GL-leider Klaver viel premier Rutte aan op de sneltesten. Hij vindt het onbegrijpelijk dat er 30 miljoen klaarliggen en dat ze nog niet worden gebruikt.

Ongeveer de helft van de Brabantse kiezers wil niet dat de PVV bij voorbaat wordt uitgesloten van regeringsdeelname. Geert Wilders hekelde de uitsluiting van zijn partij door alle partijen die aan het debat deelnamen.

PvdA en CDA kwamen met elkaar in aanvaring over de toekomst van de veestapel. Ook de samenwerking van het CDA en de VVD met Forum voor Democratie in de Brabantse politiek was aanleiding voor een pittige discussie.

Welkom in het campagneblog

In aanloop naar de verkiezingen van morgen, dinsdag en woensdag houden we iedere dag een campagneblog bij, met het laatste nieuws over de verkiezingscampagne. Het blog van gisteren kun je hier teruglezen.