NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Minder coronatests bij proef Dronten dan verwacht • Duizenden betogers in Duitsland

 • Welkom in het coronablog van zaterdag 13 maart. Je vindt hier het belangrijkste coronanieuws van vandaag.
 • 6446 nieuwe besmettingen, hoogste aantal in twee maanden.
 • Grote corona-uitbraak onder eerstejaarsstudenten van hotelschool Maastricht.
 • Nederland krijgt fors minder AstraZeneca-vaccins.
Liveblog gesloten
 • Zeker 12 agenten gewond na protesten in Dresden

  In de Oost-Duitse stad Dresden zijn zeker twaalf agenten gewond geraakt bij een protest tegen de coronamaatregelen. De betoging was niet toegestaan. Toch waren er ongeveer duizend mensen op de been.

  De agenten werden belaagd toen demonstranten massaal oprukten. De betogers hielden geen afstand en vele van hen droegen geen mondkapje. Er werden 1800 agenten ingezet.

  Ook elders in Duitsland werd geprotesteerd tegen de maatregelen. In onder meer München, Hannover, Düsseldorf en Berlijn gingen mensen de straat op.

 • Frankrijk op haar na uitgesloten van zeslandentoernooi rugby

  De Engelse rugbyers hebben in het zeslandentoernooi een nipte thuiszege geboekt op Frankrijk. Dankzij een late try van Maro Itoje wonnen de Engelsen op Twickenham met 23-20. Maar vanwege een uitbraak van corona had het weinig gescheeld of de Fransen hadden niet gespeeld.

  In deze video zie je hoe het virus bijna een streep door de deelname van Frankrijk aan het zeslandentoernooi zette:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Zeslandentoernooi had bijna verder gemoeten zonder Frankrijk
 • Klaver valt Rutte aan over sneltesten

  Klaver (GroenLinks) noemde het bij het debat in Den Bosch onbegrijpelijk dat er 30 miljoen sneltesten klaarliggen, maar nog niet worden gebruikt. "Wij zijn hier nu wel bij elkaar omdat er wordt getest, terwijl die sneltesten ook gebruikt kunnen worden om bijvoorbeeld de horeca weer toegankelijk te maken."

  Het kabinet heeft gezegd dat sneltesten naar verwachting vanaf april beschikbaar zijn bij supermarkten en drogisterijen. Wat Klaver betreft worden die testen gelijk beschikbaar gesteld.

  Premier Rutte had geen tijd om te reageren op de woorden van Klaver. Maar hij zei even daarvoor dat de verwachting is dat "Nederland deze zomer naar een normaler normaal kan". Zijn uitleg komt erop neer dat door de stijgende vaccinatiegraad er in stapjes steeds meer mogelijk moet worden, ook mede dankzij het sneltesten.

 • Vaccineren kost huisartsen meer inspanning, tijd en geld dan verwacht

  Huisartsen gaan in totaal zo'n 4,5 miljoen Nederlanders vaccineren, ruim een derde van het totaal. En dat is volgens henzelf een hele klus. Het kost meer inspanning, tijd en geld dan verwacht.

  Huisarts Jeroen van Breemen legt uit waarom het vaccineren tegen corona zoveel werk met zich meebrengt:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  'Dit gaat veel langzamer dan bij de griepprik'
 • Duizenden demonstranten in Duitsland tegen coronamaatregelen

  In verschillende Duitse steden is gedemonstreerd tegen de coronamaatregelen. Enkele duizenden mensen verzamelden zich in München in de buurt van het Beierse staatsparlement.

  De politie zei dat ze de demonstratie 's middags moesten onderbreken omdat verschillende regels niet in acht werden genomen. Niet alleen werd het aantal deelnemers overschreden. In veel gevallen droegen mensen geen mondmasker en hielden ze zich niet aan de minimumafstand.

  In Düsseldorf gingen ongeveer 2000 mensen de straat op. Dat gebeurde ook in een colonne van campers. Meer dan 100 van dat soort voertuigen trokken door de stad.

  In de hoofdstad Berlijn demonstreerden zo'n duizend mensen op verschillende plekken. Daarnaast lieten mensen in Dresden, Kiel, Hannover en Stuttgart van zich horen. Op sommige plekken waren opstootjes tussen betogers en de politie. Hier en daar werd pepperspray ingezet.

  In enkele steden gingen ook tegendemonstranten de straat op, al waren dat kleinere aantallen.

 • Uitbraak Britse variant in Enter, burgemeester roept op om aan regels te houden

  Burgemeester Tigchelaar van de gemeente Wierden in Overijssel maakt zich zorgen over een uitbraak van de Britse variant op een basisschool in het dorp Enter. In een videoboodschap roept ze iedereen van de ruim 7000 inwoners van Enter op zich goed aan de regels te houden.

  De uitbraak in de basisschool is groter dan eerder gedacht. "Een grotere uitbraak in de zin van dat er nu al meer dan vijftig personen besmet zijn", zegt de burgemeester. Van de leerlingen die besmet zijn geraakt, is niemand ziek geworden. Na contactonderzoek is besloten dat tweehonderd personen preventief getest worden.

  De burgemeester spreekt van "een grote zorg voor de gemeenschap in Enter", ook omdat het bij het merendeel van de besmettingen gaat om de Britse variant van het virus.

 • Veel minder coronatests bij proef in Dronten dan verwacht

  In de gemeente Dronten hebben zich veel minder inwoners laten testen dan waarop vooraf was gerekend. Tot afgelopen woensdag zijn ruim 14.000 coronatests afgenomen als onderdeel van een proef waarbij iedereen, met of zonder klachten, uitgenodigd is zich te laten testen.

  Demissionair minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport erkent dat dit minder is dan verwacht, zo zei hij volgens Omroep Flevoland bij een bezoek aan de testlocatie in sporthal 't Dok.

  De sporthal is sinds 10 februari één van de vier grootschalige testlocaties in Nederland waar de proef wordt gehouden. Dat duurt nog tot en met 21 maart. Dat het er tot nu toe maar 14.000 mensen zijn opgekomen, is volgens minister De Jonge "lager dan de inzet was. We zullen dus na afloop goed moeten evalueren wat het effect is geweest op de infectieziektebestrijding."

  Tegelijk nuanceert de minister: "Je kunt ook zeggen: er zijn wel 14.000 testen afgenomen, waarvan een groot aantal anders niet zou zijn afgenomen. Daardoor zijn er meer positieve gevallen in beeld gekomen. Die zijn eerder in quarantaine gegaan en hebben niet de gelegenheid gehad om anderen te besmetten. Dus dat het een succes is geweest, is zonder meer het geval, maar hoeveel kun je pas na afloop zeggen."

  In de gemeente Dronten wonen ruim 40.000 mensen. In totaal zijn er 17.250 huishoudens uitgenodigd. Zelfs als dat eenpersoonshuishoudens zouden zijn, konden er in theorie ruim 51.000 tests worden afgenomen. Iedereen mocht drie testen laten afnemen.

 • Vliegveld Maastricht enige luchthaven die vorig jaar winst maakte

  Maastricht Aachen Airport heeft vorig jaar een winst behaald van een miljoen euro. Het is de enige Nederlandse luchthaven die in het coronajaar zwarte cijfers boekte. Directeur Jos Roeven zegt tegen de regionale omroep 1limburg dat de winst "bijna exclusief te danken is aan vrachtvluchten".

  Net als op alle andere vliegvelden daalde ook hier het aantal passagiersvluchten vanwege de pandemie. "We zijn het enige vrachtvliegveld van Nederland", zegt Roeven tegen de omroep. "Natuurlijk wordt er veel vracht via Schiphol vervoerd, maar dat is maar een heel klein percentage op het geheel. Schiphol is toch een echte passagiersluchthaven. En zoals we allemaal weten, heeft het passagiersvervoer in 2020 erg onder druk gestaan."

  "Het vrachtvervoer op Maastricht is vorig jaar enorm toegenomen, met 22 procent. Als dat niet het geval was geweest, dan hadden we toch echt wel de passagiersinkomsten gemist", zegt Roeven.

 • 6446 nieuwe besmettingen, 1875 mensen in ziekenhuis

  Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 6446 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 405 meer dan gisteren, toen al het hoogste aantal besmettingen in twee maanden werd gemeld. Afgelopen week werden per dag gemiddeld 5121 mensen positief getest.

  In de ziekenhuizen nam de bezetting af. Er liggen nu 1875 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 1910), van wie 554 op de IC (gisteren: 576), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

 • 'Leveringen AstraZeneca afhankelijk van goedkeuring Leidse fabriek'

  AstraZeneca kan alleen voldoen aan z'n belofte om voor eind maart 30 miljoen doses vaccin aan de EU te leveren als de productielocatie in Leiden wordt goedgekeurd. Dat blijkt uit een document dat persbureau Reuters heeft ingezien. De 30 miljoen doses zijn al minder dan de helft dan AstraZeneca eigenlijk zou leveren.

  De fabriek van het Leidse bedrijf Halix werd in het contract met de EU als één van de vier locaties aangewezen die vaccins voor de EU zou produceren. De andere locaties liggen in België en in het VK. Alleen de locatie in België heeft tot nu toe vaccins voor de EU geproduceerd.

  Waarom het Europees Medicijnagentschap de productielocatie nog niet heeft goedgekeurd is niet helder. Volgens een anonieme bron tegenover Reuters zou dat tegen het eind van maart kunnen gebeuren. In het document dat Reuters heeft ingezien staat dat AstraZeneca ervan uitgaat dat de locatie uiterlijk 25 maart is goedgekeurd. In de daaropvolgende week zouden dan 10 miljoen vaccins geproduceerd kunnen worden.

 • Nog vier EU-landen klagen over verdeling vaccins

  Na Oostenrijk hebben ook Slovenië, Tsjechië, Letland en Bulgarije geklaagd over de in hun ogen oneerlijke verdeling van vaccins over de EU-lidstaten. De vijf landen hebben een brief gestuurd aan Europese Commissie-voorzitter Ursula von der Leyen en voorzitter Charles Michel van de Europese Raad. Ze willen een EU-top houden over de onenigheid.

  Gisteren leverde de Oostenrijkse premier Kurz als eerste kritiek. Volgens Kurz krijgt Nederland bijvoorbeeld veel meer vaccins dan Kroatië en heeft Malta meer dan drie keer zoveel vaccins per hoofd van de bevolking als Bulgarije. Daarom eiste hij volledige transparantie over de verdeelsleutel.

  Volgens andere landen is er niks schimmigs aan de hand. Alle vaccins die door de EU zijn aangekocht worden naar rato verdeeld over de lidstaten. Als landen echter afzien van extra doses mogen andere lidstaten die overnemen. Dat zou het verschil in leveringen verklaren.

  De hoogste ambtenaar van het Oostenrijkse ministerie van Volksgezondheid, Ines Stiling, deelt de kritiek van haar premier Kurz niet. Volgens haar is de verdeling "in balans en transparant".

  Kurz zelf kreeg recent ook kritiek omdat hij op eigen houtje handelde, in plaats van in EU-verband. Samen met de Deense premier bezocht hij Israël. De drie landen spraken de intentie uit om samen productiefaciliteiten voor vaccins op te zetten.

 • Jordaanse minister opgestapt na zuurstofuitval ziekenhuis

  In Jordanië zijn zeker zes coronapatiënten overleden doordat de zuurstoftoevoer in een ziekenhuis het begaf. 150 woedende familieleden zijn bij de poorten van het ziekenhuis tegengehouden door de politie. Minister Nathir Obeidat van Volksgezondheid is opgestapt vanwege het incident.

  Het is onbekend waarom er opeens geen zuurstof meer beschikbaar was in het ziekenhuis in Salt, iets ten westen van de hoofdstad Amman. De verpleegafdeling voor coronapatiënten werd getroffen, net als de intensive care en de afdeling verloskunde.

  Het aantal coronagevallen in Jordanië neemt sterk toe. Gisteren kwamen er bijna 8000 nieuwe besmettingen bij, op een bevolking van een kleine 10 miljoen mensen.

 • De Jonge kwaad op Van Rossem

  Demissionair minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid is niet te spreken over een actie van historicus Maarten van Rossem. Van Rossem (77) heeft nog geen officiële uitnodiging gehad voor een coronavaccinatie, maar wist na vier telefoontjes met de GGD toch een afspraak in te plannen voor zichzelf en zijn vrouw.

  De Jonge verwijt Van Rossem egoïsme. Eerder reageerde ook de GGD verbolgen.

 • Enkele test- en vaccinatielocaties dicht vanwege harde wind

  Vanwege de harde wind zijn op verschillende plaatsen de teststraten van de GGD gesloten. Het gaat om locaties in Vlissingen, Zuidland en de meeste locaties van de GGD Haaglanden. Ook zijn vaccinatielocaties in Alkmaar en Middenmeer gesloten.

  "We doen er alles aan om alle mensen die een afspraak hebben te bellen om een nieuwe afspraak in te plannen", zegt een woordvoerder van de GGD Haaglanden tegen Omroep West. De drie vaccinatielocaties van de GGD in Den Haag zijn wel open.

  Veertienhonderd afspraken

  Donderdag waren de vaccinatielocaties in Alkmaar en Middenmeer ook gesloten. Op beide plekken wordt geprikt in een grote tent. "De GGD betreurt het dat opnieuw tot sluiting is besloten. Temeer omdat een aantal mensen die voor vandaag staan ingepland ook al een afspraak hadden voor donderdag", zegt de GGD op de website. Op beide locaties stonden voor vandaag ruim 1400 afspraken gepland. De GGD probeert die te verplaatsen.

  De teststraat op Schiphol is wel open. Daar zijn voorzorgsmaatregelen genomen, zegt een woordvoerder van de GGD Kennemerland bij NH Nieuws. "De netten zijn van het hek gehaald en alles wat los zat is vastgemaakt."

 • Eerste lokale coronabesmetting in Australië sinds eind februari

  In Australië is voor het eerst sinds 24 februari weer een lokaal geval van corona geconstateerd. Het gaat om een dokter in Brisbane die twee coronapatiënten behandelde die naar Australië waren teruggekeerd. Ze waren besmet de Britse variant van het virus.

  De arts heeft ook andere patiënten behandeld. Die worden nu via contactonderzoek opgespoord. Bezoekers worden tijdelijk niet meer toegelaten tot ziekenhuizen in Brisbane.

  In totaal is bij zo'n 29.000 mensen in Australië corona vastgesteld sinds het begin van de crisis. Ruim 900 mensen overleden.