liveblog

Minder coronatests bij proef Dronten dan verwacht • Duizenden betogers in Duitsland

  • Welkom in het coronablog van zaterdag 13 maart. Je vindt hier het belangrijkste coronanieuws van vandaag.
  • 6446 nieuwe besmettingen, hoogste aantal in twee maanden.
  • Grote corona-uitbraak onder eerstejaarsstudenten van hotelschool Maastricht.
  • Nederland krijgt fors minder AstraZeneca-vaccins.
liveblog gesloten

Zeker 12 agenten gewond na protesten in Dresden

In de Oost-Duitse stad Dresden zijn zeker twaalf agenten gewond geraakt bij een protest tegen de coronamaatregelen. De betoging was niet toegestaan. Toch waren er ongeveer duizend mensen op de been.

De agenten werden belaagd toen demonstranten massaal oprukten. De betogers hielden geen afstand en vele van hen droegen geen mondkapje. Er werden 1800 agenten ingezet.

Ook elders in Duitsland werd geprotesteerd tegen de maatregelen. In onder meer München, Hannover, Düsseldorf en Berlijn gingen mensen de straat op.

Frankrijk op haar na uitgesloten van zeslandentoernooi rugby

De Engelse rugbyers hebben in het zeslandentoernooi een nipte thuiszege geboekt op Frankrijk. Dankzij een late try van Maro Itoje wonnen de Engelsen op Twickenham met 23-20. Maar vanwege een uitbraak van corona had het weinig gescheeld of de Fransen hadden niet gespeeld.

In deze video zie je hoe het virus bijna een streep door de deelname van Frankrijk aan het zeslandentoernooi zette:

Zeslandentoernooi had bijna verder gemoeten zonder Frankrijk

Klaver valt Rutte aan over sneltesten

Klaver (GroenLinks) noemde het bij het debat in Den Bosch onbegrijpelijk dat er 30 miljoen sneltesten klaarliggen, maar nog niet worden gebruikt. "Wij zijn hier nu wel bij elkaar omdat er wordt getest, terwijl die sneltesten ook gebruikt kunnen worden om bijvoorbeeld de horeca weer toegankelijk te maken."

Het kabinet heeft gezegd dat sneltesten naar verwachting vanaf april beschikbaar zijn bij supermarkten en drogisterijen. Wat Klaver betreft worden die testen gelijk beschikbaar gesteld.

Premier Rutte had geen tijd om te reageren op de woorden van Klaver. Maar hij zei even daarvoor dat de verwachting is dat "Nederland deze zomer naar een normaler normaal kan". Zijn uitleg komt erop neer dat door de stijgende vaccinatiegraad er in stapjes steeds meer mogelijk moet worden, ook mede dankzij het sneltesten.

Vaccineren kost huisartsen meer inspanning, tijd en geld dan verwacht

Huisartsen gaan in totaal zo'n 4,5 miljoen Nederlanders vaccineren, ruim een derde van het totaal. En dat is volgens henzelf een hele klus. Het kost meer inspanning, tijd en geld dan verwacht.

Huisarts Jeroen van Breemen legt uit waarom het vaccineren tegen corona zoveel werk met zich meebrengt:

'Dit gaat veel langzamer dan bij de griepprik'

Duizenden demonstranten in Duitsland tegen coronamaatregelen

In verschillende Duitse steden is gedemonstreerd tegen de coronamaatregelen. Enkele duizenden mensen verzamelden zich in München in de buurt van het Beierse staatsparlement.

De politie zei dat ze de demonstratie 's middags moesten onderbreken omdat verschillende regels niet in acht werden genomen. Niet alleen werd het aantal deelnemers overschreden. In veel gevallen droegen mensen geen mondmasker en hielden ze zich niet aan de minimumafstand.

In Düsseldorf gingen ongeveer 2000 mensen de straat op. Dat gebeurde ook in een colonne van campers. Meer dan 100 van dat soort voertuigen trokken door de stad.

In de hoofdstad Berlijn demonstreerden zo'n duizend mensen op verschillende plekken. Daarnaast lieten mensen in Dresden, Kiel, Hannover en Stuttgart van zich horen. Op sommige plekken waren opstootjes tussen betogers en de politie. Hier en daar werd pepperspray ingezet.

In enkele steden gingen ook tegendemonstranten de straat op, al waren dat kleinere aantallen.

Uitbraak Britse variant in Enter, burgemeester roept op om aan regels te houden

Burgemeester Tigchelaar van de gemeente Wierden in Overijssel maakt zich zorgen over een uitbraak van de Britse variant op een basisschool in het dorp Enter. In een videoboodschap roept ze iedereen van de ruim 7000 inwoners van Enter op zich goed aan de regels te houden.

De uitbraak in de basisschool is groter dan eerder gedacht. "Een grotere uitbraak in de zin van dat er nu al meer dan vijftig personen besmet zijn", zegt de burgemeester. Van de leerlingen die besmet zijn geraakt, is niemand ziek geworden. Na contactonderzoek is besloten dat tweehonderd personen preventief getest worden.

De burgemeester spreekt van "een grote zorg voor de gemeenschap in Enter", ook omdat het bij het merendeel van de besmettingen gaat om de Britse variant van het virus.

Veel minder coronatests bij proef in Dronten dan verwacht

In de gemeente Dronten hebben zich veel minder inwoners laten testen dan waarop vooraf was gerekend. Tot afgelopen woensdag zijn ruim 14.000 coronatests afgenomen als onderdeel van een proef waarbij iedereen, met of zonder klachten, uitgenodigd is zich te laten testen.

Demissionair minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport erkent dat dit minder is dan verwacht, zo zei hij volgens Omroep Flevoland bij een bezoek aan de testlocatie in sporthal 't Dok.

De sporthal is sinds 10 februari één van de vier grootschalige testlocaties in Nederland waar de proef wordt gehouden. Dat duurt nog tot en met 21 maart. Dat het er tot nu toe maar 14.000 mensen zijn opgekomen, is volgens minister De Jonge "lager dan de inzet was. We zullen dus na afloop goed moeten evalueren wat het effect is geweest op de infectieziektebestrijding."

Tegelijk nuanceert de minister: "Je kunt ook zeggen: er zijn wel 14.000 testen afgenomen, waarvan een groot aantal anders niet zou zijn afgenomen. Daardoor zijn er meer positieve gevallen in beeld gekomen. Die zijn eerder in quarantaine gegaan en hebben niet de gelegenheid gehad om anderen te besmetten. Dus dat het een succes is geweest, is zonder meer het geval, maar hoeveel kun je pas na afloop zeggen."

In de gemeente Dronten wonen ruim 40.000 mensen. In totaal zijn er 17.250 huishoudens uitgenodigd. Zelfs als dat eenpersoonshuishoudens zouden zijn, konden er in theorie ruim 51.000 tests worden afgenomen. Iedereen mocht drie testen laten afnemen.

Vliegveld Maastricht enige luchthaven die vorig jaar winst maakte

Maastricht Aachen Airport heeft vorig jaar een winst behaald van een miljoen euro. Het is de enige Nederlandse luchthaven die in het coronajaar zwarte cijfers boekte. Directeur Jos Roeven zegt tegen de regionale omroep 1limburg dat de winst "bijna exclusief te danken is aan vrachtvluchten".

Net als op alle andere vliegvelden daalde ook hier het aantal passagiersvluchten vanwege de pandemie. "We zijn het enige vrachtvliegveld van Nederland", zegt Roeven tegen de omroep. "Natuurlijk wordt er veel vracht via Schiphol vervoerd, maar dat is maar een heel klein percentage op het geheel. Schiphol is toch een echte passagiersluchthaven. En zoals we allemaal weten, heeft het passagiersvervoer in 2020 erg onder druk gestaan."

"Het vrachtvervoer op Maastricht is vorig jaar enorm toegenomen, met 22 procent. Als dat niet het geval was geweest, dan hadden we toch echt wel de passagiersinkomsten gemist", zegt Roeven.

6446 nieuwe besmettingen, 1875 mensen in ziekenhuis

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 6446 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 405 meer dan gisteren, toen al het hoogste aantal besmettingen in twee maanden werd gemeld. Afgelopen week werden per dag gemiddeld 5121 mensen positief getest.

In de ziekenhuizen nam de bezetting af. Er liggen nu 1875 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 1910), van wie 554 op de IC (gisteren: 576), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

'Leveringen AstraZeneca afhankelijk van goedkeuring Leidse fabriek'

AstraZeneca kan alleen voldoen aan z'n belofte om voor eind maart 30 miljoen doses vaccin aan de EU te leveren als de productielocatie in Leiden wordt goedgekeurd. Dat blijkt uit een document dat persbureau Reuters heeft ingezien. De 30 miljoen doses zijn al minder dan de helft dan AstraZeneca eigenlijk zou leveren.

De fabriek van het Leidse bedrijf Halix werd in het contract met de EU als één van de vier locaties aangewezen die vaccins voor de EU zou produceren. De andere locaties liggen in België en in het VK. Alleen de locatie in België heeft tot nu toe vaccins voor de EU geproduceerd.

Waarom het Europees Medicijnagentschap de productielocatie nog niet heeft goedgekeurd is niet helder. Volgens een anonieme bron tegenover Reuters zou dat tegen het eind van maart kunnen gebeuren. In het document dat Reuters heeft ingezien staat dat AstraZeneca ervan uitgaat dat de locatie uiterlijk 25 maart is goedgekeurd. In de daaropvolgende week zouden dan 10 miljoen vaccins geproduceerd kunnen worden.

Nog vier EU-landen klagen over verdeling vaccins

Na Oostenrijk hebben ook Slovenië, Tsjechië, Letland en Bulgarije geklaagd over de in hun ogen oneerlijke verdeling van vaccins over de EU-lidstaten. De vijf landen hebben een brief gestuurd aan Europese Commissie-voorzitter Ursula von der Leyen en voorzitter Charles Michel van de Europese Raad. Ze willen een EU-top houden over de onenigheid.

Gisteren leverde de Oostenrijkse premier Kurz als eerste kritiek. Volgens Kurz krijgt Nederland bijvoorbeeld veel meer vaccins dan Kroatië en heeft Malta meer dan drie keer zoveel vaccins per hoofd van de bevolking als Bulgarije. Daarom eiste hij volledige transparantie over de verdeelsleutel.

Volgens andere landen is er niks schimmigs aan de hand. Alle vaccins die door de EU zijn aangekocht worden naar rato verdeeld over de lidstaten. Als landen echter afzien van extra doses mogen andere lidstaten die overnemen. Dat zou het verschil in leveringen verklaren.

De hoogste ambtenaar van het Oostenrijkse ministerie van Volksgezondheid, Ines Stiling, deelt de kritiek van haar premier Kurz niet. Volgens haar is de verdeling "in balans en transparant".

Kurz zelf kreeg recent ook kritiek omdat hij op eigen houtje handelde, in plaats van in EU-verband. Samen met de Deense premier bezocht hij Israël. De drie landen spraken de intentie uit om samen productiefaciliteiten voor vaccins op te zetten.

Jordaanse minister opgestapt na zuurstofuitval ziekenhuis

In Jordanië zijn zeker zes coronapatiënten overleden doordat de zuurstoftoevoer in een ziekenhuis het begaf. 150 woedende familieleden zijn bij de poorten van het ziekenhuis tegengehouden door de politie. Minister Nathir Obeidat van Volksgezondheid is opgestapt vanwege het incident.

Het is onbekend waarom er opeens geen zuurstof meer beschikbaar was in het ziekenhuis in Salt, iets ten westen van de hoofdstad Amman. De verpleegafdeling voor coronapatiënten werd getroffen, net als de intensive care en de afdeling verloskunde.

Het aantal coronagevallen in Jordanië neemt sterk toe. Gisteren kwamen er bijna 8000 nieuwe besmettingen bij, op een bevolking van een kleine 10 miljoen mensen.

De Jonge kwaad op Van Rossem

Demissionair minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid is niet te spreken over een actie van historicus Maarten van Rossem. Van Rossem (77) heeft nog geen officiële uitnodiging gehad voor een coronavaccinatie, maar wist na vier telefoontjes met de GGD toch een afspraak in te plannen voor zichzelf en zijn vrouw.

De Jonge verwijt Van Rossem egoïsme. Eerder reageerde ook de GGD verbolgen.

Enkele test- en vaccinatielocaties dicht vanwege harde wind

Vanwege de harde wind zijn op verschillende plaatsen de teststraten van de GGD gesloten. Het gaat om locaties in Vlissingen, Zuidland en de meeste locaties van de GGD Haaglanden. Ook zijn vaccinatielocaties in Alkmaar en Middenmeer gesloten.

"We doen er alles aan om alle mensen die een afspraak hebben te bellen om een nieuwe afspraak in te plannen", zegt een woordvoerder van de GGD Haaglanden tegen Omroep West. De drie vaccinatielocaties van de GGD in Den Haag zijn wel open.

Veertienhonderd afspraken

Donderdag waren de vaccinatielocaties in Alkmaar en Middenmeer ook gesloten. Op beide plekken wordt geprikt in een grote tent. "De GGD betreurt het dat opnieuw tot sluiting is besloten. Temeer omdat een aantal mensen die voor vandaag staan ingepland ook al een afspraak hadden voor donderdag", zegt de GGD op de website. Op beide locaties stonden voor vandaag ruim 1400 afspraken gepland. De GGD probeert die te verplaatsen.

De teststraat op Schiphol is wel open. Daar zijn voorzorgsmaatregelen genomen, zegt een woordvoerder van de GGD Kennemerland bij NH Nieuws. "De netten zijn van het hek gehaald en alles wat los zat is vastgemaakt."

Eerste lokale coronabesmetting in Australië sinds eind februari

In Australië is voor het eerst sinds 24 februari weer een lokaal geval van corona geconstateerd. Het gaat om een dokter in Brisbane die twee coronapatiënten behandelde die naar Australië waren teruggekeerd. Ze waren besmet de Britse variant van het virus.

De arts heeft ook andere patiënten behandeld. Die worden nu via contactonderzoek opgespoord. Bezoekers worden tijdelijk niet meer toegelaten tot ziekenhuizen in Brisbane.

In totaal is bij zo'n 29.000 mensen in Australië corona vastgesteld sinds het begin van de crisis. Ruim 900 mensen overleden.

Vorig jaar honderden besmettingen in Californische Tesla-fabriek

Bij een fabriek van autofabrikant Tesla zijn vorig jaar honderden werknemers besmet geraakt met het coronavirus. Dat blijkt uit rechtbankdocumenten die The Washington Post heeft ingezien. Tesla-eigenaar Elon Musk toonde zich vanaf het begin een tegenstander van de lockdown in de Amerikaanse staat.

In mei wilde Musk de fabriek van Tesla tegen de regels van de overheid in gewoon weer openen. Daarbij zei hij dat de politie hem maar moest arresteren. Vervolgens sloot Musk een akkoord met de autoriteiten om de fabriek te heropenen. Afgesproken werd dat alle positieve gevallen zouden worden doorgegeven aan de gezondheidsdiensten.

Die weigerden data openbaar te maken over het aantal besmettingen bij Tesla, maar The Washington Post beschikt er nu toch over. Tussen mei en december raakten er 450 medewerkers besmet. Op de locatie werken in totaal zo'n 10.000 mensen.

Maarten van Rossem wacht uitnodiging niet af en maakt prikafspraak

Historicus Maarten van Rossem heeft zonder uitnodiging geregeld dat hij en zijn vrouw binnenkort gevaccineerd worden. Na een tip van een kennis belde de 77-jarige Van Rossem de afsprakenlijn van de GGD.

In eerste instantie kreeg hij te horen dat zijn leeftijdsgroep nog niet aan de beurt was, vertelt hij in zijn eigen podcast. Een paar dagen later belde hij terug en zei een medewerker hem dat hij wel een afspraak voor een prik kon maken. Omdat hij het bsn-nummer van zijn vrouw niet bij de hand had, belde hij tien minuten later terug. De GGD-medewerker die hij toen aan de lijn kreeg, moest Van Rossem echter opnieuw teleurstellen: 77-jarigen zijn nog niet aan de beurt.

Niet ontmoedigd belde Van Rossem weer wat later een vierde keer. En toen kreeg hij weer te horen dat hij wél een afspraak kon maken. Die zou echter zes weken op zich laten wachten in zijn woonplaats Utrecht. Daar ging Van Rossem niet mee akkoord. De medewerker keek toen of er in Houten sneller plek was. Dat was niet het geval. Maar in Driebergen was over twee weken plek. Eind april volgt de tweede prik.

Volgens Van Rossem toont zijn relaas aan "wat voor waardeloze, totaal chaotische organisatie het eigenlijk is."

In een reactie tegen het AD noemt de koepelorganisatie van GGD's Van Rossems actie schandalig: "Wacht gewoon op je beurt, er is een volgorde". Tegelijkertijd wil de GGD niet erkennen dat hun telefonisten een fout hebben gemaakt: "Onze medewerkers controleren wanneer iemand belt het Burgerservicenummer. Dat koppelen ze aan de leeftijd van de persoon in kwestie. Als die leeftijdsgroep op basis van de vastgestelde volgorde aan de beurt is voor een prik, kan er een afspraak worden gemaakt."

Belangenvereniging: open kinderopvang zo snel mogelijk

De buitenschoolse opvang moet zo snel mogelijk weer volledig open. Dat zegt Gjalt Jellesma, voorzitter van Belangenvereniging van Ouders in de Kinderopvang (BOinK) in het NOS Radio 1 Journaal. De BSO's zijn nu alleen open als noodopvang voor ouders met cruciale beroepen.

BOinK doet de oproep nu omdat op de laatste persconferentie geen perspectief voor de buitenschoolse opvang is gegeven. "En dat zou je wel verwachten, gezien het feit dat heel veel mensen weer naar het werk moeten nu de contactberoepen weer aan de slag gaan", zegt Jellesma.

"Bovendien is de noodopvang zo druk bezocht, soms is meer dan de helft van de kinderen aanwezig. Dat duidt erop dat iedereen met een cruciale baan een volledig beroep doet op die opvang, en dat zegt wel wat over het belang van de BSO."

Hoewel het aantal nieuwe positieve testen oploopt, moet volgens Jellesma goed onderscheid gemaakt worden tussen de algemene cijfers en de besmettingscijfers in de kinderopvang.

Winkelen zonder afspraak met 'shoplicht' in Overijssel

In gemeente Zwartewaterland kunnen klanten toch winkelen zonder afspraak: winkeliers hebben 'shoplichten' voor de deur staan. RTV Oost schrijft dat klanten aan een groen of rood bord kunnen zien of ze welkom zijn of niet. Ondernemers willen zo de drempel verlagen om te gaan winkelen, maar wel op een veilige manier. De overheidsregel is dat een klant vier uur van tevoren een afspraak moet maken.

"We hebben het gelijk al gemerkt afgelopen week: als er geen mensen met een afspraak binnen zijn, krijg je toch nog klanten binnen", zegt winkelier Ruben Breman uit Genemuiden tegen de regionale omroep. Hij benadrukt dat alle ondernemers zich aan de coronaregels houden. "Het is echt een aanvulling op het online of telefonisch reserveren om te shoppen. Tussen een paar klantbezoeken door is de winkel anders leeg. Het scheelt ons omzet en je geeft klanten die toevallig langskomen ook een kans."

Bijna alle niet-essentiële winkels in Genemuiden hebben een shoplicht. Ook in Hasselt en Zwartsluis zijn de shoplichten te vinden. De Genemuider Ondernemersverenging zegt niet de coronamaatregelen te willen omzeilen of negeren, maar noemt het wel grijs gebied. "Het is het randje opzoeken, dat is wat we doen. Wij denken dat het zo kan en we hebben ook hierover gesproken met de gemeente."

De gemeente Zwartewaterland heeft niet officieel toestemming gegeven voor de shoplichten, maar is wel op de hoogte.

  • RTV Oost
    Ruben Breman bij zijn shoplicht
  • RTV Oost
    Bij een rood licht mogen er geen klanten naar binnen

Beveiligingscamera's controleren in joodse wijk Antwerpen op overtredingen

De politie in het Belgische Antwerpen gebruikt veiligheidscamera's om in de joodse wijk te controleren of mensen zich aan de coronamaatregelen houden. Dat schrijft de Belgische krant De Standaard. De camera's werden in 2015 en 2016 geplaatst vanwege de hoge terreurdreiging richting de joodse gemeenschap.

Volgens De Standaard worden de camera's nu niet alleen gebruikt om te kijken of mensen zich op straat aan de coronaregels houden. Zo heeft de politie ingegrepen toen op camerabeelden te zien was dat meer personen dan toegestaan een synagoge binnengingen. Ook ging de politie een feestzaal in toen op camerabeelden te zien was dat grote hoeveelheden etenswaren werden aangevoerd.

In november beëindigde de Antwerpse politie tot tweemaal toe een groot feest en in december en januari werd dezelfde synagoge twee keer binnengevallen op basis van camerabeelden. De politie bekijkt de beelden als iemand ze tipt dat maatregelen mogelijk worden overtreden, maar controleert ook zelf actief op overtredingen.

De voorzitter van de geschillencommissie van de Belgische Gegevensbeschermingsauto­riteit reageert in De Standaard zeer kritisch op de inzet van de camera's voor dit doeleinde: "Discriminatie loert om de hoek."

De politie kon niet zeggen of er ook kerken en moskeeën zijn binnengevallen sinds de start van de coronapandemie. "De cameradichtheid in de joodse wijk is inderdaad groter dan in de meeste andere wijken van de stad", zegt een woordvoerder van de Antwerpse politie tegen de krant. "Als er eender waar vaststellingen zijn gedaan, is het logisch die nadien op te volgen. Dat heeft niets met het joodse karakter ervan te maken."

VS bereikt mijlpaal: 100 miljoen coronavaccins toegediend

In de VS is in de strijd tegen het coronavirus een mijlpaal bereikt: inmiddels zijn 100 miljoen vaccins toegediend. Zo'n 10 procent van de bevolking, is inmiddels volledig ingeënt. Het gaat om 35 miljoen Amerikanen. De eerste prik werd op 14 december gezet.

Biden wil in de eerste 100 dagen van zijn presidentschap 100 miljoen vaccins toedienen. Onder zijn voorganger Trump zijn 20 miljoen vaccinaties toegediend. De verwachting is dat in het huidige tempo Bidens doel waarschijnlijk tegen het einde van volgende week worden bereikt, ruimschoots binnen de termijn van 30 april.

'Kinderartsen willen minder diepe neustest voor kinderen'

Kinderartsen willen dat bij een coronaneustest voor kinderen een korter stokje wordt gebruikt. Ze zeggen in het AD dat er in het buitenland genoeg bewijs is dat een korter stokje ook prima werkt.

Volgens de artsen zijn de testen een stuk minder belastend. Ook zou de langere wattenstaaf kinderen afschrikken. De Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde adviseert daarom artsen in alle ziekenhuizen de minder belastende test te gebruiken.

Het buitenland heeft volgens de krant al ervaring met zo'n kortere versie. In Oostenrijk testen alle basisschoolleerlingen er wekelijks mee. Ook in de Verenigde Staten is een diepe neustest niet verplicht.

In Nederland wordt het kortere stokje in de meeste GGD-teststraten nog niet gebruikt. In Breda zijn ondiepe sneltesten al wel de standaard, verklaart GGD West-Brabant. In Amsterdam wordt de methode nog onderzocht.

Ook Congo stopt tijdelijk met het AstraZeneca-vaccin

Ook de Democratische Republiek Congo heeft het gebruik van het coronavaccin van AstraZeneca opgeschort vanwege zorgen over mogelijke bijwerkingen. Het Afrikaanse land heeft dat gedaan in navolging van een aantal Europese landen. Congo kreeg onlangs 1,7 miljoen doses via het Covax-programma, maar die zijn nog niet uitgedeeld.

Eergisteren maakte Denemarken bekend dat bij enkele mensen bloedproppen gevonden na een prik met het AstraZeneca-vaccin. Een van deze mensen is overleden, maar of dat sterfgeval verband is met het vaccin moet worden uitgezocht. Niet alleen Denemarken, maar ook onder meer Noorwegen stopte vervolgens uit voorzorg voorlopig met de vaccinaties. Thailand volgde vandaag, als eerste land buiten Europa.

De WHO benadrukte vandaag dat er geen reden is om te stoppen met het vaccineren met het AstraZeneca-vaccin. Het Europese Geneesmiddelenagentschap EMA zei iets soortgelijks.

Grote corona-uitbraak onder eerstejaarsstudenten van hotelschool Maastricht

Er is een forse corona-uitbraak onder eerstejaarsstudenten die op de campus van de Hotel Management School in Maastricht verblijven. 103 studenten zijn positief getest op corona.

Christian Hoebe van de regionale GGD zegt tegen persbureau ANP dat de besmettingen waarschijnlijk hebben plaatsgevonden op een feestje tijdens de introductieweek vorige maand. Op 14 februari haalde de school de GGD erbij, na de eerste meldingen over coronabesmettingen. Sindsdien heeft de GGD 166 eerstejaars getest, van wie er dus 103 corona bleken te hebben. Dat is 62 procent van de geteste studenten. Veertien studenten werden om verschillende redenen niet getest.

De school is tijdelijk met het praktijkonderwijs gestopt en geeft alle lessen online. Hoebe benadrukt wel dat de besmettingen niet zijn uitgebroken bij het onderwijs, waar de coronamaatregelen volgens hem goed zijn gehandhaafd.

Hoebe zegt dat campusbeheerder Holland2Stay en de school zoveel mogelijk maatregelen treffen om besmettingen te voorkomen. "Maar het is ontegenzeggelijk dat de jongeren de coronamaatregelen niet goed naleefden. Bovendien zijn er op de campus gedeelde keukens en de jongeren droegen vaak geen mondkapjes." De positief geteste studenten zijn in isolatie gegaan.

Inmiddels lijken de maatregelen effect te hebben, en neemt het aantal besmettingen af. Hotelschooldirecteur Ad Smits laat in een reactie aan het ANP weten dat van de 103 positief geteste studenten de meeste weer klachtenvrij zijn. "Iedere besmetting is er een te veel, maar ik ben blij dat de afgelopen week nog maar zes besmettingen zijn vastgesteld", zegt Smits. "Gelet op de ontwikkelingen heb ik er vertrouwen in dat we op niet al te lange termijn weer praktijkonderwijs kunnen aanbieden."

Hotelschool Maastricht

Nederland krijgt fors minder AstraZeneca-vaccins, onduidelijk wat dit voor de planning betekent

De komende zeven weken levert AstraZeneca aan Nederland 450.000 doses minder van zijn coronavaccin, zegt het ministerie van Volksgezondheid. In plaats van de verwachte 1,7 miljoen zijn het er 1,25 miljoen. Ook later in het tweede kwartaal kan AstraZeneca minder leveren: in totaal zouden er in de eerste helft van het jaar 5,5 miljoen doses komen, dat worden er nu 4 miljoen.

Het ministerie laat het RIVM nog onderzoeken wat dat voor de vaccinatieplanning betekent. De duizenden afspraken op korte termijn lijken geen gevaar te lopen: het RIVM heeft een kleine "veiligheidsvoorraad" aangehouden die nu volledig wordt ingezet.

De Zweeds-Britse farmaceut AstraZeneca levert al vanaf het begin minder dan beloofd. Het bedrijf zegt te kampen met productieproblemen. De Europese Commissie heeft het bedrijf herhaaldelijk om opheldering gevraagd.

Welkom

Welkom in het coronablog van zaterdag 13 maart. Het liveblog van gisteren teruglezen? Dat kan hier.