liveblog
NOS VoetbalAangepast

Ajax zet reuzenstap naar kwartfinales • Nederland stijgt naar zevende plaats op coëfficiëntenlijst

liveblog gesloten

Tot morgen!

Bedankt voor het volgen van ons liveblog! Ajax zette met een overtuigende 3-0 zege op Young Boys een grote stap richting de kwartfinales van de Europa League. Na afloop ging het ook over Brian Brobbey, die naar RB Leipzig dreigt te vertrekken. "Ik denk nog steeds dat hij zich bij ons het beste kan ontwikkelen", zei Ajax-trainer Erik ten Hag.

Wordt ongetwijfeld vervolgd, onder meer in ons vaste vrijdagblog richting het voetbalweekend, de Warming-up. Tot morgen!

Brian Brobbey

Londens succes in Europa League: Tottenham en Arsenal zegevieren

Harry Kane heeft maar weer eens zijn waarde bewezen voor Tottenham Hotspur. Na zijn twee goals zondag tegen Crystal Palace maakte hij ook tegen Dinamo Zagreb twee treffers: 2-0.

Daardoor ligt een ticket voor de kwartfinales van de Europa League voor het grijpen. Volgende week is de return in Kroatië.

Harry Kane

Eindstanden Europa League

Granada-Molde FK 2-0

Tottenham Hotspur-Dinamo Zagreb 2-0

Olympiakos-Arsenal 1-3

AS Roma-Sjachtar Donetsk 3-0

Gabriel (l) en Pierre-Emerick Aubameyang (r) vieren de 2-1 van Arsenal

Klaassen over Young Boys: 'Het zijn geen koekebakkers'

Klaassen over Young Boys: 'Het zijn geen koekebakkers'

Transfergoeroe weet het zeker: Brobbey naar RB Leipzig

De Italiaanse journalist Fabrizio Romano, een specialist op het gebied van transfernieuws, denkt het al te weten. Brian Brobbey, de man van de derde goal van Ajax tegen Young Boys, vertrekt na dit seizoen transfervrij naar de huidige nummer twee van de Bundesliga, RB Leipzig.

ROM-SJA 73' Prachtgoal El Shaarawy voor Roma

Invaller Stephan El Shaarawy verdubbelt de voorsprong van Roma. De aanvaller profiteert van een fout van Ismaily, soleert door de Oekraïense defensie en rondt af met een stift.

AS Roma-Sjachtar Donetsk 2-0

TOT-ZAG 69' Tweede goal Kane voor Spurs

Na slecht wegwerken van Dinamo Zagreb schiet Harry Kane Tottenham met zijn tweede goal van de avond naar een comfortabele 2-0 voorsprong.

Tottenham Hotspur-Dinamo Zagreb 2-0

Trainer Young Boys: 'We kregen geen grip op Ajax'

Trainer Gerardo Seoane van Young Boys zocht niet naar excuses na de kansloze nederlaag van zijn Young Boys bij Ajax in de achtste finales van de Europa League (3-0). "We hebben geen moment grip op Ajax kunnen krijgen", zei hij. "We hebben geen enkele kans weten te creëren. Dat is zeer teleurstellend."

"En toch is het na 80 minuten nog maar 1-0 voor Ajax", zei Seoane. "Dan moeten we zorgen dat we die tussenstand tot het laatste fluitsignaal op het scorebord houden. Ajax combineerde goed en snel, maar we mogen in de laatste 10 minuten geen twee doelpunten meer tegen krijgen. Een nederlaag van 3-0 is fors. Toch gaan we ons zo goed mogelijk voorbereiden op de return van komende donderdag in Bern. We geven het niet op. Maar het zal wel heel anders moeten."

Gerardo Seoane

Ten Hag hamert ondanks 3-0 zege op scherpte: 'In Europa is het nooit voorbij'

Ten Hag hamert ondanks 3-0 zege op scherpte: 'In Europa is het nooit voorbij'

Ruststanden

Granada-Molde FK 1-0

Tottenham Hotspur-Dinamo Zagreb 1-0

Olympiakos-Arsenal 0-1

AS Roma-Sjachtar Donetsk 1-0

Harry Kane viert de 1-0 van Tottenham

OLY-ARS 34' Eerste goal Ødegaard voor Arsenal

Martin Ødegaard scoort voor Arsenal. De ex-speler van sc Heerenveen en Vitesse, sinds januari 2021 door Real Madrid aan Arsenal verhuurd, maakt in Piraeus met een schitterend schot van afstand zijn eerste goal in het shirt van de Gunners.

Olympiakos-Arsenal 0-1

Klaassen: Young Boys kwam er niet aan te pas

Davy Klaassen, de maker van de 1-0 voor Ajax tegen Young Boys in de achtste finales van de Europa League, was duidelijk: "Ze zijn er niet aan te pas gekomen", zei hij bij RTL7 na de zege van 3-0 op de Zwitserse club. "Het is nog geen kat in het bakkie, maar we zijn op de goede weg. Vooraf hadden we voor 3-0 getekend."

Volgens de aanvallende middenvelder had Ajax voor rust al ruim voor kunnen staan. "Het liep wel, maar de laatste pass was telkens verkeerd. Af en toe wilden we toch te snel", meende Klaassen, die voor de zoveelste keer dit seizoen de openingstreffer maakte voor de landskampioen uit Amsterdam. "Ik heb vooral een goede klik met Dusan Tadic. We hebben een goed gevoel voor elkaar waar we staan. Deze goal viel ook weer uit een lekkere combinatie."

ROM-SJA 23' GOAL AS Roma!

Lorenzo Pellegrini zet de Italianen op voorsprong in het Stadio Olimpico. Pedro is de aangever.

AS Roma-Sjachtar Donetsk 1-0

Karsdorp in basis bij Roma

Rick Karsdorp staat in de basis bij AS Roma tegen Sjachtar Donetsk. Bij Tottenham Hotspur tegen Dinamo Zagreb zit Steven Bergwijn op de bank. Het duel in Londen wordt geleid door scheidsrechter Serdar Gözübüyük.

Programma wedstrijden van 21.00 uur

Bij de laatste vier wedstrijden in de achtste finales is afgetrapt. Het programma:

Granada-Molde FK

Tottenham Hotspur-Dinamo Zagreb

Olympiakos-Arsenal

AS Roma-Sjachtar Donetsk

Nederland stijgt op coëfficiëntenranglijst.

De overwinning van Ajax op Young Boys betekent dat Nederland Rusland voorbij gaat op de UEFA coëfficiëntenranglijst en terecht komt op de zevende plaats. De Russen zijn al uitgespeeld in Europa. De stijging van plek acht naar zeven heeft geen gevolgen voor de verdeling van de Europese tickets.

AC Milan op de valreep naast Manchester United, Villarreal op rozen

AC Milan heeft zich op de valreep een goede uitgangspositie verschaft voor het bereiken van de kwartfinales van de Europa League. Op Old Trafford werd het tegen Manchester United 1-1. In blessuretijd kopte Simon Kjær de belangrijke gelijkmaker binnen.

Bruno Fernandes verstuurt een pass

Eindstanden overige wedstrijden

Slavia Praag-Rangers FC 1-1

Manchester United-AC Milan 1-1

Dinamo Kiev-Villarreal 0-2

AJA-YB 90+4 Klaar in Amsterdam: Ajax zet grote stap naar kwartfinales

Ajax heeft zichzelf een uitstekende uitgangspositie verschaft voor het bereiken van de kwartfinales van de Europa League, door Young Boys in Amsterdam met 3-0 te kloppen. Een verdiende zege, die gezien het spelbeeld in de Johan Cruijff Arena nog veel ruimer had kunnen zijn.

Dusan Tadic maakt de 2-0

AJA-YB 90+2' GOAL AJAX!

Wat een slot van Ajax. Invaller Brobbey zet de thuisploeg na een knappe aanname en dito afronding op een 3-0 voorsprong.

Ajax-Young Boys 3-0

AJA-YB 86' Brobbey op de paal!

Invaller Brobbey komt oog in oog met Faivre, schiet eerst op de doelman en dan op de paal. Lustenberger haalt een inzet van Tadic van de lijn.

Young Boys heeft het niet meer. Ajax kan het tweeluik als het een beetje meezit nu al beslissen.

Ajax-Young Boys 2-0

Brian Brobbey

AJA-YB 82' GOAL AJAX!

Daar is de tweede goal van Ajax. Tagliafico verovert de bal, zijn schot wordt nog gestuit, dan belandt de bal bij Tadic en de aanvoerder schiet overtuigend binnen.

Ajax-Young Boys 2-0

Dusan Tadic

AJA-YB 75' Prachtige tackle Álvarez

Young Boys-invaller Felix Khonde Mambimbi denkt een weg naar het Ajax-doel te hebben gevonden, maar rekent niet op Edson Álvarez. De Mexicaan herovert met een prachtige tackle de bal.

Ajax-Young Boys 1-0

AJA-YB 67' Dubbele wissel

Schuurs komt bij Ajax voor Rensch en Idrissi voor Antony. Laatstgenoemde is zichtbaar niet blij met zijn wissel.

AJA-YB 64' Aebischer mist return

Aebischer krijgt geel voor een overtreding op Klaassen. Hij mist daardoor de return op 18 maart in Bern.

AJA-YB 62' GOAL AJAX!

Een aanval door het midden eindigt met wat fortuin bij Klaassen en de middenvelder haalt met links uit. Een verdiende voor de Amsterdammers.

Ajax-Young Boys 1-0

Davy Klaassen viert zijn goal

AJA-YB 52' Knappe redding Faivre

Doelman Faivre, die eerste doelman Von Ballmoos vervangt, redt knap op een kopbal van dichtbij van Álvarez. Opnieuw een gemiste kans van Ajax. In de tegenstoot laat Young Boys na een kans te creëren. De aanname van Fassnacht is niet goed. Met een daaropvolgend schot van Antony blijft Ajax de beste en gevaarlijkste ploeg in Amsterdam.

Ajax-Young Boys 0-0

Guillaume Faivre

AJA-YB 46' Tweede helft: Sulejmani vervangen

Slaagt Ajax er na rust wel in het net te vinden? Bij Young Boys is Miralem Sulejmani vervangen door Moumi Ngamaleu.

Ajax-Young Boys 0-0

Langeler na acht jaar terug in Zwolle: 'Blij, trots en gelukkig'

"Ik ben blij, trots en gelukkig om weer trainer te worden bij deze mooie club", zo omschrijft Art Langeler zijn terugkeer bij PEC Zwolle. Na acht jaar is hij terug van weggeweest in de Hanzestad.

De 50-jarige Langeler was eerder hoofdtrainer van januari 2010 tot medio 2013. In die periode, in 2012, loodste hij de Zwollenaren vanuit de eerste divisie naar het hoogste niveau.

Langeler na acht jaar terug in Zwolle: 'Blij, trots en gelukkig'

Opvallend: twee afgekeurde goals en megamisser

Bij Manchester United-AC Milan worden twee goals van de Italianen na ingrijpen van de VAR afgekeurd en mist United-verdediger Maguire een megakans.

Ruststanden overige duels

Slavia Praag-Rangers FC 1-1

Manchester United-AC Milan 0-0

Dinamo Kiev-Villarreal 0-1

Diogo Dalot (r) van AC Milan en Aaron Wan-Bissaka (l) van United

AJA-YB RUST: kansen, geen goals

In het laatste kwartier blijven nieuwe kansen uit, omdat de eindpass veelal niet goed is. Ook houdt Young Boys de gelederen wat beter gesloten. De Zwitsers beperken zich tot verdedigen en laten aanvallend niks zien.

Ajax-Young Boys 0-0

AJA-YB 30' Wissel bij Young Boys

Cédric Zesiger vervangt de geblesseerde Ali Camara bij Young Boys.

AJA-YB 30' Zaakjes op orde

Van verschillende kanten werd vooraf gewaarschuwd voor de kracht van Young Boys, maar Ajax heeft zijn zaakjes vooralsnog goed op orde. De bezoekers hebben nog niks in te brengen.

Ajax-Young Boys 0-0

Davy Klaassen en Michel Aebischer

AJA-YB 17' Neres in zijnet

Ajax blijft de betere ploeg in de Arena. Na een flitsende combinatie met Tadic haalt Neres uit met links. De bal eindigt in het zijnet.

Ajax-Young Boys 0-0

David Neres

AJA-YB 10' Antony weer gevaarlijk

Ajax blijft voor drieging zorgen. Antony komt van links naar binnen, maar besluit tot een steekpass die wordt onderschept. Even later is Antony opnieuw de man het middelpunt van een mogelijkheid. Hij kopt naast.

Tussenstand: Ajax-Young Boys 0-0

Ajacied Antony in duel met Fabian Lustenberger

AJA-YB 5' Kans Ajax

Antony kan vogelvrij inschieten, maar doelman Faivre redt met zijn voet. Ajax heeft een overwicht in de openingsfase.

Ajax-Young Boys 0-0

AJA-YB 1' Aftrap in Johan Cruijff Arena

De bal rolt bij Ajax-Young Boys. Zet Ajax een stap richting de kwartfinales van de Europa League?

Sterspeler: Nsame

Kameroener Jean-Pierre Nsame is de sterspeler van Young Boys. Met 12 goals staat hij momenteel tweede op de topscorerslijst van de hoogste Zwitserse divisie en vorig jaar werd hij met 32 doelpunten topscorer. Nsame maakte in 2018 het doelpunt dat Young Boys de eerste landstitel in 32 jaar opleverde. Daarmee kwam een einde aan de jarenlange hegemonie van FC Basel. In de daaropvolgende twee seizoenen was de club, onder de huidige trainer Gerardo Seoane, opnieuw de beste van Zwitserland en ook nu staat Young Boys een straatlengte voor op de concurrentie.

Jean-Pierre Nsame (r) viert zijn goal tegen Cluj in december 2020

Ex-Ajacied waarschuwt Ten Hag: 'PSV-achtig Young Boys heeft op elke positie kwaliteit'

Erik ten Hag heeft hem niet gebeld, maar Léon Bergsma had de oefenmeester van Ajax - en tevens zijn oud-trainer - zeker van de nodige tips kunnen voorzien om Young Boys de komende twee donderdagen in de achtste finales van de Europa League aan te pakken.

De 24-jarige verdediger oefende in januari met FC Aarau tegen de nummer één van Zwitserland. Het werd in het Wankdorf-stadion van Bern een nipte 3-2 zege voor de thuisploeg.

"Er zit een duidelijke lijn in hun spel", vertelt Bergsma vanuit zijn appartement in Oberentfelden, vlak bij de Noord-Zwitserse stad Aarau en zo'n tachtig kilometer van Bern. "Ze spelen een beetje PSV-achtig."

Léon Bergsma en Erik ten Hag tijdens een trainingskamp van Ajax in 2018

Doelman Von Ballmoos absent

Young Boys moet het donderdag tegen Ajax stellen zonder doelman David von Ballmoos. De eerste keeper herstelt van een hersenschudding die hij zaterdag opliep in het competitieduel met FC Vaduz. Guillaume Faivre is zijn vervanger.

Weerzien met oud-Ajacied Sulejmani: 'Zin om weer in de Arena te spelen'

Weerzien met oud-Ajacied Sulejmani: 'Zin om weer in de Arena te spelen'

'Sulejmani leunde bij Ajax erg op zijn talent, arbeid kwam op de derde plaats'

We gingen op bezoek bij David Endt om meer te weten te komen over de periode van Miralem Sulejmani bij Ajax. Lees hier meer.

"Dit is een typerende passage over de positie die Miralem innam bij Ajax en hoe die was veranderd. Hij kwam binnen als prins, maar was inmiddels een beetje voetknecht geworden."

David Endt zit achterover in zijn fauteuil. In zijn handen zijn agenda uit 2010, die tevens fungeerde als dagboek. Alles wat hij dat jaar beleefde als teammanager van Ajax schreef hij op. Zo ook dit verhaal, over Miralem Sulejmani. "3 februari 2010. Het heet 'Stropdas'."

Benieuwd naar deze passage en waarom die typerend was? Kijk en luister hieronder naar David Endt.

Voormalig Ajax-teammanager Endt leest voor uit dagboek: Stropdas

Opstelling Young Boys: oud-Ajacied Sulejmani start

Opstelling Young Boys

Opstelling Ajax: Ten Hag kiest voor Rensch

Ajax-trainer Erik ten Hag vangt het gemis van de geblesseerde Daley Blind op met Jurriën Timber in het centrum van de verdediging en Devyne Rensch als rechtsback. Edson Álvarez begint gewoon op het middenveld en Mohammed Kudus, die tegen FC Groningen startte, op de bank. Bij afwezigheid van Sébastien Haller, niet speelgerechtigd in de Europa League, staat Dusan Tadic in de spits en Antony en Neres op de vleugels.

Opstelling Ajax

Training in Amsterdam Oost

Young Boys werkte vanmiddag een lichte training af in Amsterdam Oost. Amateurclub DVVA op Sportpark Drieburg meldde verheugd de komst van de Zwitserse grootmacht, dat de geelzwarte clubkleuren deelt met DVVA.

Young Boys in Europa League

Ajax versloeg in de vorige speelronde het Franse Lille OSC. Young Boys stuntte bij de laatste 32 met een 4-3 en 2-0 zege op het Bayer Leverkusen van Peter Bosz.

Young Boys sneuvelde eerder dit seizoen in de derde kwalificatieronde van de Champions League tegen het Deense FC Midtjylland (3-0 verlies). In de groepsfase van de Europa League werden de Zwitsers na onder meer twee nederlagen tegen AS Roma tweede in de groep met verder Cluj en CSKA Sofia.

Ten Hag: 'Tuurlijk hebben we contact gehad met Bosz'

Ajax, opnieuw zonder Blind, beducht voor overvaltactiek van Young Boys

De knieblessure van Daley Blind is niet erger dan gedacht, maar de wedstrijd tegen Young Boys v komt voor de verdediger van Ajax, die de kwetsuur een week geleden tegen sc Heerenveen opliep, toch nog net te vroeg. En dus is de kans groot dat Erik ten Hag een beroep zal doen op Lisandro Martínez voor de vacature in het hart van de verdediging.

Ten Hag: 'Er zit veel snelheid in de ploeg bij Young Boys'

Volledig programma

18.55 uur:

Ajax-Young Boys

Slavia Praag-Rangers FC

Manchester United-AC Milan

Dinamo Kiev-Villarreal

21.00 uur:

Granada-Molde FK

Tottenham Hotspur-Dinamo Zagreb

Olympiakos-Arsenal

AS Roma-Sjachtar Donetsk

Rafael Leão (l) en Diogo Dalot (r)

Vervolg Europees avontuur Ajax

Welkom bij ons liveblog! Ajax neemt het in de achtste finales van de Europa League op tegen de Zwitserse kampioen Young Boys. In dit liveblog brengen we alle wetenswaardigheden op de Europese voetbalavond.

David Neres maakt de 2-1 tegen Lille