NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Biden krijgt groen licht voor steunpakket • Meer jongeren met psychische problemen

 • Welkom in het coronablog van woensdag 10 maart. Je vindt hier het belangrijkste coronanieuws van vandaag.
 • Ernst Kuipers en Jaap van Dissel hebben de Tweede Kamer vanmorgen in een technische briefing bijgepraat.
 • Op Bonaire loopt het aantal besmettingen flink op
 • Nederland krijgt de komende twee weken 169.000 Pfizer-vaccins versneld geleverd.
 • Bij het RIVM zijn 5330 besmettingen gemeld, meer dan gisteren en meer dan het weekgemiddelde
Liveblog gesloten
 • Huis van Afgevaardigden opnieuw achter Bidens coronasteunpakket van 1,9 biljoen dollar

  Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft zoals verwacht opnieuw ingestemd met het coronasteunpakket van 1,9 biljoen dollar van president Biden. De stemming in het door de Democraten gedomineerde Huis verliep voor 100 procent langs partijlijnen. Alle Republikeinse afgevaardigden stemden tegen.

  Nu het Huis het pakket voor de tweede keer heeft goedgekeurd, kan de regering-Biden ermee aan de slag. Belangrijk onderdeel ervan is een eenmalige uitkering voor de meeste Amerikanen van 1400 dollar. Ook krijgen de staten bij elkaar 350 miljard dollar aan hulp. Verder gaat er meer geld naar de distributie van vaccins.

  Democraten in het Huis noemden de wet een essentieel antwoord op een pandemie waardoor al meer dan 528.000 mensen in de VS zijn bezweken en die miljoenen hun baan heeft gekost. Republikeinen daarentegen zeiden dat het steunpakket te veel geld kost en bovendien vol zit met verkwistende progressieve plannen.

  De tweede stemming in het Huis was nodig omdat de Senaat wijzigingen had aangebracht in de oorspronkelijke versie. President Biden is van plan de wet vrijdag te ondertekenen, heeft het Witte Huis laten weten.

 • Honderden studenten in Groningen protesteren tegen isolement

  In het centrum van Groningen hebben honderden studenten geprotesteerd tegen het isolement waarin ze naar eigen zeggen zijn terechtgekomen. Op de Vismarkt was de actie getiteld Student uit Isolement.

  De actievoerders willen versoepeling van de regels. ,,Ik denk dat het belangrijk is om te kijken wat een maatregel oplevert, zoals de avondklok, maar ook wat het kapot maakt. En dat is voor jongeren best wel veel", zei organisator Nikki Potze tegen het Dagblad van het Noorden.

  "Probeer maar eens te overleven op een kamertje van 12 vierkante meter terwijl je niemand mag zien."

 • Op Bonaire loopt het aantal besmettingen flink op

  Op het eiland Bonaire is het aantal coronabesmettingen in een week flink opgelopen. Met name onder de bevolking stijgt het aantal snel, het aantal besmette toeristen is op een hand te tellen. Vorige week waren er 25 besmettingen. Dat aantal is deze week geëxplodeerd naar 146. Een van de besmette mensen is een toerist.

  Vanwege de forse stijging is het risiconiveau op het eiland opgeschaald van 3 naar 5, maar de vraag is of dat veel indruk maakt. Volgens de autoriteiten zijn de bewoners van Bonaire corona-moe en houden ze zich minder goed aan de regels.

  Een groot deel van de besmettingen betreft de Britse variant van het virus. Bron- en contactonderzoek heeft aangetoond dat een feest in een horecagelegenheid vorige week een belangrijke besmettingshaard was. Op het feest werd tegen de regels onder meer gedanst en gezongen.

  Ondanks het negatieve reisadvies komen er nog steeds toeristen naar Bonaire, al zijn het er niet meer dan enkele honderden. De meeste toeristen komen om te duiken of te windsurfen en komen nauwelijks met de bevolking in contact.

  Op sociale media passeren regelmatig beelden en foto's van toeristen die in groepjes bij elkaar zitten. Volgens de autoriteiten op Bonaire wordt daarop gehandhaafd, maar "je kunt niet overal zijn", en "meestal zijn het momentopnames die worden uitvergroot".

 • Meer jongeren hebben ernstigere psychische problemen, branche wil geld

  In de coronacrisis hebben steeds meer kinderen en jongeren acute hulp nodig vanwege psychische problemen, maar kunnen ze die niet krijgen. Dat meldt brancheorganisatie de Nederlandse ggz na een nieuwe rondvraag langs jeugd-ggz-instellingen.

  De bezetting van de bedden in de crisiszorg is onverminderd hoog en stijgt, stelt de Nederlandse ggz. De klachten betreffen bijvoorbeeld suïcidaliteit, depressie en eetstoornissen. Ook worden de problemen die de kinderen hebben ernstiger.

  In december bleek al dat er in delen van het land tot wel 60 procent meer crisismeldingen zijn. Toen werd in de Randstad, West-Brabant en Oost-Nederland de sterkste toename gemeten, maar inmiddels is de druk op de jeugd-ggz in heel Nederland onacceptabel, zegt de branche. "Wachttijden lopen op en de jeugdhulp raakt nog meer verstopt. Door die langere wachttijden neemt ook het risico op een crisis toe."

  De jeugd-ggz wil de garantie dat het Rijk de noodzakelijke zorg voor de jongeren betaalt. Vorig jaar gold daarvoor de Meerkostenregeling Corona, maar die is voor dit jaar niet verlengd. "Opschalen zonder garantie brengt grote risico's met zich mee voor de continuïteit van de jeugd-ggz voor later dit jaar."

 • Deze week is online te zien wanneer wie wordt gevaccineerd

  Deze week wordt er op de website coronavaccinatie.nl een nieuwe module gelanceerd waarmee Nederlanders kunnen opzoeken op welk moment zij aan de beurt zijn om gevaccineerd te worden. Demissionair minister De Jonge van Volksgezondheid begrijpt dat daar veel vragen en onrust over zijn en daarom is het 'Wanneer ben ik aan de beurt?'-onderdeel gemaakt.

  In deze nieuwe module op de reeds bestaande website kunnen mensen hun leeftijd en hun eventuele aandoening invullen. Dan volgt er informatie over wanneer de uitnodiging te verwachten is en ook wie er prikt, de GGD of de huisarts.

  Het uitvinden van het vaccinatie-moment kan "best een hele puzzel zijn", zegt minister De Jonge. Hij houdt wel een slag om de arm, want er kan altijd iets gebeuren met de voorraad van de verschillende vaccins.

 • Coalitiepartijen wil getroffen ondernemers volledig vergoeden voor vaste lasten

  De coalitiepartijen willen dat ondernemers die getroffen zijn door de coronacrisis hun vaste lasten volledig vergoed krijgen. VVD, CDA, D66 en ChristenUnie willen dat het subsidiepercentage van steunregeling TVL in het tweede kwartaal, dus vanaf april, verhoogd wordt van 85 naar 100 procent.

  Ondernemers hebben meer steun nodig om de eindstreep te halen, vinden de partijen. Vooral kroegbazen en winkeliers hebben hun omzet bijna volledig zien wegvallen, maar moeten wel vaste lasten als huur en energie blijven betalen.

  Eerder riepen ondernemersorganisaties het kabinet al op om de vaste lasten volledig te vergoeden. Demissionair premier Rutte heeft al gezegd dat hij wil kijken naar een ruimere steunregeling.

  De coalitiepartijen willen ook meer geld voor de TONK, de steunmaatregel voor mensen die hun inkomen hebben zien wegvallen en daardoor hun rekeningen niet meer kunnen betalen. De partijen vragen om een verruiming van het budget, "zodat gemeenten voortvarend aan de slag kunnen met het toekennen van deze vorm van steun".

 • Burgemeesters verbaasd over klachten klimaatactivisten

  De burgemeesters van zeker dertig grote gemeenten hebben afwijzend gereageerd op de brief waarin een aantal organisaties, verenigd in de Klimaatcrisis Coalitie, stellen dat hun grondrecht op protest verregaand wordt ingeperkt. De organisaties, waaronder Milieudefensie en Grootouders voor het Klimaat, willen zondag in een groot aantal steden een klimaatalarm laten afgaan.

  Verscheidene gemeenten hebben de groepsgrootte van die protesten bij voorbaat ingeperkt: 100 deelnemers in Den Haag, 200 in Utrecht en 500 in Amsterdam. In Groningen en Arnhem mogen 1500 mensen meedoen. De organisatoren verbazen zich over die verschillende aantallen.

  De burgemeesters zeggen dat ze met stijgende verbazing de oproep hebben gelezen "om uw protest zonder begrenzing aan de groepsgrootte mogelijk te maken", en dat hen verweten wordt dat ze hun verantwoordelijkheid niet nemen als het gaat om "het verzekeren van het democratisch protest".

  Volgens de burgemeesters vergeten de organisaties dat zij uitvoering geven aan de noodwet om de coronapandemie te beteugelen. Ze wijzen er daarnaast op dat de besmettingen weer stijgen en dat er een code zwart dreigt.

  De organisatoren van het klimaatalarm zeggen in een reactie dat ze nooit om onbeperkte aantallen demonstranten hebben gevraagd. Ze vinden wel dat een aantal gemeenten onnodig veel beperkingen oplegt een het protest.

 • Pfizer trekt levering naar voren, maar levert geen extra doses

  In tegenstelling tot wat de Europese Commissie en het ministerie van VWS eerder vandaag beweerden, gaat Pfizer géén 4 miljoen extra doses leveren aan de Europese Unie. "Door verbeterde efficiëntie kunnen we sneller leveren onder de bestaande overeenkomst", zegt een woordvoerder van Pfizer tegen de NOS. "Er zijn zodoende geen 'extra' doses, ze vallen binnen de overeengekomen 500 miljoen."

  De 169.000 coronavaccins die Nederland de komende weken meer geleverd krijgt dan eerder was afgesproken, zijn dus een versnelde levering van vaccins die al eerder besteld waren. Eerder vandaag zei de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula Von der Leyen, dat de EU extra vaccins heeft uitonderhandeld. Zo staat het ook in een persbericht van de Commissie.

  Na vragen van de NOS bevestigt de Europese Commissie dat er geen extra doses worden geleverd. Een woordvoerder zegt dat Von der Leyen bedoelde "extra boven op de leveringen in het eerste kwartaal."

 • Aantal besmettingen gestegen, maar ziekenhuisbezetting afgenomen

  Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 5330 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 1021 meer dan gisteren en het aantal is ook hoger dan dan het gemiddelde van afgelopen week. Toen werden per dag gemiddeld 4600 mensen positief getest.

  In de ziekenhuizen nam de bezetting af, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding. Er liggen nu 1913 mensen met corona in het ziekenhuis, van wie 560 op de IC. Gisteren waren die aantallen 1963 en 556.

  Bij het RIVM werden 31 overleden covid-patiënten gemeld. Gisteren waren dat er nog 58. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 36 doden per dag, tegen 42 doden per dag een week eerder.

  Hoe het aantal doden zich ontwikkelt, hangt mede af van het aantal besmettingen in verpleeghuizen. Er zijn nu 310 verpleeghuizen waar de afgelopen twee weken minimaal één coronabesmetting is vastgesteld. Een week geleden waren dat er 380.

 • Rutte: avondklok ligt echt boven op de stapel

  Demissionair premier Rutte heeft in het debat over de coronacrisis gezegd dat de avondklok boven op de stapel ligt om als eerste maatregel afgeschaft te worden. "Maar gezien de stand van de epidemie is het nu niet verstandig."

  Kamerleden vragen zich af waarom er wel meer winkels open mogen en mensen weer naar de kapper mogen, terwijl de avondklok moet blijven. De belofte van het kabinet was dat die als eerste zou worden geschrapt.

  Rutte zei dat een winkelbezoeker per 25 vierkante meter in een groot warenhuis een kleine versoepeling is met nauwelijks extra risico. De avondklok afschaffen of het hoger onderwijs openen brengt volgens hem veel meer risico met zich mee. Daarbij maakt het niet uit hoe goed het hoger onderwijs dit organiseert.

  Dat geldt ook voor de horeca. Rutte heeft er alle vertrouwen in dat de sector in de nabije toekomst verantwoord open kan. Maar nu kan het niet vanwege de "optelsom" waardoor het aantal besmettingen kan stijgen.

  Pas op 23 maart verwacht Rutte het schrappen of bijstellen van maatregelen te kunnen aankondigen, wat dan op 31 maart ingaat.

 • Scholieren maken toets tussen historische treinen

 • Dieptepunt in aantal Spaanse geboortes

  De lockdown in het voorjaar van vorig jaar heeft gezorgd voor een dieptepunt in het Spaanse geboortecijfer. In december 2020 werden 23.000 baby's geboren, het laagste aantal sinds de cijfers in 1941 worden bijgehouden.

  Vergeleken met dezelfde periode in 2019 lag het geboortecijfer ruim 20 procent lager. "Het aantal geboortes loopt al jaren terug. Maar de afname was het sterkst te zien negen maanden na het ingaan van de lockdown", zegt het Spaanse statistiekbureau INE.

  Ook in andere landen ging het geboortecijfer door de lockdown flink achteruit, in Italië bijvoorbeeld met 21 procent. In Frankrijk werden de minste baby's geboren sinds de Tweede Wereldoorlog. In de Verenigde Staten werden vorig jaar 100.000 kinderen minder geboren dan in 2019, terwijl dat jaar al het laagste geboortecijfer had in 35 jaar.

 • Ook Tweede Kamer steeds ongeduldiger over avondklok en gesloten terrassen

  De partijen in de Tweede Kamer laten in het debat over de coronacrisis hun ongeduld blijken over de beslissing van het kabinet om de maatregelen nog niet te versoepelen. De meeste partijen steunen dit nog wel, maar willen dat het kabinet actiever zoekt naar mogelijkheden om te versoepelen.

  Het CDA vraagt zich af of 'terrassen op afspraak' niet veiliger zijn dan volle parken met mensen zittend op muurtjes. De PVV en Denk willen de terrassen gewoon open. D66 wil snel een vaccinatiebewijs of testbewijs dat toegang geeft tot meer 'vrijheden'. Dat vinden PVV en Denk juist weer geen goed idee. GroenLinks wil dat nog deze week het hoger onderwijs open gaat, omdat het slecht zou gaan met de mentale gezondheid van jongeren.

  Over het verlengen van de avondklok zijn alle partijen kritisch. De SP vindt de avondklok steeds moeilijker uit te leggen nu mensen wel met vijftig man een winkel in mogen en naar de kapper mogen, maar niet na negenen één vriend of familielid mogen ontvangen. Ook de ChristenUnie vraagt zich af of het kabinet het niet zo ver laat komen, dat de avondklok uiteindelijk als laatste maatregel wordt afgeschaft.

  Premier Rutte en minister De Jonge komen later vanmiddag aan het woord.

 • Teststraat Vlissingen vanwege code geel morgen dicht

  De teststraat in Vlissingen is morgen uit voorzorg dicht in verband met het verwachte stormachtige weer. Het KNMI heeft dan voor tussen 07.00 uur en 18.00 uur code geel afgekondigd vanwege de harde wind.

  De teststraat zit op een parkeerplaats bij het ziekenhuis en wordt overdekt met witte tenten. "Bij die harde wind moet je er niet aan denken dat er tenten wegwaaien of dat er onderdelen op personeel of mensen die komen testen terecht zouden komen. Dus houden we de teststraat uit voorzorg dicht", zegt Joy Engelbrecht van de GGD Zeeland tegen Omroep Zeeland.

 • Ziekenhuis in Emmen weer coronavrij

  Het Scheper Ziekenhuis in Emmen is weer coronavrij. Vorige week was er op twee afdelingen een uitbraak van het virus. Negentien patiënten en elf medewerkers raakten besmet.

  Volgens RTV Drenthe zijn enkele besmette patiënten overleden. Het is moeilijk vast te stellen wat de rol van het virus daarbij is geweest. Die patiënten waren al met andere klachten opgenomen.

  De uitbraak is waarschijnlijk ontstaan doordat een patiënt die bij opname in het ziekenhuis negatief testte, toch besmet bleek te zijn.