NOS Nieuws Politiek Aangepast

Campagneblog: Krol en Den Haan botsen over 50Plus • Rutte, Kaag eens over 'menselijker gezicht' overheid

 • Het is de laatste week voor de verkiezingen. In dit liveblog praten we je bij over het laatste verkiezingsnieuws.
 • CDA-lijsttrekker Hoekstra erkent campagnemissers.
 • Rutte (VVD) en Kaag (D66) zijn het eens dat de overheid een 'menselijker gezicht' moet krijgen.
 • Lees hier wat de NOS tot nu toe heeft gemaakt/geschreven over de verkiezingen.
Liveblog gesloten
 • Campagneblog gesloten

  Morgen zijn we er weer met een nieuw campagneblog, met al het nieuws in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen. Goedenacht!

 • Ploumen: lijsttrekkerschap laat zien dat politiek geen mannenzaak is

  Lijsttrekker Ploumen van de PvdA was erg aangeslagen door het vertrek van Asscher, die half januari terugtrad vanwege de toeslagenaffaire. Wel zegt ze het campagnevoeren nu leuk te vinden. "Ik vind het vooral leuk voor andere vrouwen en meisjes, dat ze zien dat politiek niet alleen een zaak van mannen is", zei ze in tv-programma De Hofkar.

  Ze wilde geen zetelaantal noemen dat haar partij per se wil behalen deze verkiezingen. Wel herhaalde ze de doestelling om "dubbele cijfers" te halen, waarmee ze dus bedoelt dat ze op meer dan tien zetels hoopt. Ook aan een eventueel teleurstellend verkiezingsresultaat wil ze nu nog geen conclusies verbinden. "Joh, ik ben net vier weken begonnen", reageerde ze lachend.

  In het programma ging het verder over haar liefde voor Maastricht en Rotterdam, de stad waar ze op haar achttiende naartoe verhuisde. Kort daarna kreeg ze een zwaar verlies te verwerken, toen de man met wie ze daar samenwoonde omkwam bij een verkeersongeluk. Daardoor heeft ze nu bijvoorbeeld nog altijd moeite met mensen die te laat komen. "Daar kan ik nog steeds heel slecht tegen. Ik denk altijd dat er iets gebeurd is."

 • 50Plus-confrontatie tussen Den Haan en Krol

  Henk Krol, oud-lijsttrekker van 50Plus, vindt het niet te verkopen dat de huidige lijsttrekker Liane den Haan zich conformeert aan de in de pensioenwet vastgelegde AOW-leeftijd van 67 jaar. "Wij knokten voor die AOW", zei Krol in Op1. "En dan komt er opeens een nieuwe kapitein op het schip en die zegt: daar moet je toch in meebuigen. Dan denk ik: nee, hier hebben wij voor geknokt."

  Den Haan wierp tegen dat Krol - die met zijn eigen Lijst Henk Krol meedoet aan de Tweede Kamerverkiezingen - bij 50Plus een stuurloos schip "met een erfenis" heeft achtergelaten. "Henk, je hebt jarenlang nee gezegd. En wat heb je daarmee bereikt?", vroeg ze aan Krol.

  Den Haan botste eerder ook al met de nummer drie op de 50Plus-lijst Ellen Verkoelen. Zij pleitte voor teruggaan naar de AOW-leeftijd van 65 jaar, waarna Den Haan zei dat ze zich dan maar beter kon terugtrekken. Den Haan herhaalde dat het "ijkpunt" in het verkiezingsprogramma 67 jaar is en dat ze met Verkoelen heeft afgesproken dat het "heel belangrijk" is dat alle kandidaten zich aan het programma houden.

  Ze erkende wel dat er op de website een link in het programma naar een uitleg over het standpunt rond de AOW-leeftijd is verwijderd. "Die uitleg wekte kennelijk het idee dat het onderdeel is van het verkiezingsprogramma. Daarom is het op een ander onderdeel van de site gezet", zei Den Haan.

 • Marijnissen daagt Segers uit: kies voor kabinet zonder VVD

  SP-lijsttrekker Marijnissen werd in het Op1-debat door debatleider Jeroen Pauw bevraagd over waarom ze minder stellig is over een eventuele samenwerking in een nieuw kabinet met de VVD dan haar voorganger Roemer. "Vooral omdat ik een andere toon hoor bij de VVD", antwoordde Marijnissen. "Ze willen het minimumloon omhoog en vinden de marktwerking toch niet zo heilig meer."

  Toch daagde Marijnissen haar tegenstander in het debat, ChristenUnie-lijsttrekker Segers, uit om een coalitie zonder de VVD te vormen. "Want u bent vaak de reddingsboei voor Rutte geweest", zei ze. "Ondertussen gaan er nu alleen meer mensen naar de Voedselbank en zijn er meer miljonairs. Hoe ziet u zo'n hervormingskabinet - dat u graag wil - dan voor u met de VVD?"

  Segers noemde Marijnissens voorstel "ambitieus" gezien de ruime voorsprong van de VVD in de peilingen. Daarnaast benadrukte hij dat de ChristenUnie de afgelopen vier jaar als relatief kleine coalitiepartner het nodige voor elkaar heeft kunnen krijgen. Hij omschreef de VVD als een "mammoettanker", die met "sleepbootjes" bij te sturen is. "Wij hadden buikpijn van de afschaffing van de dividendbelasting. Maar dat is er vanaf gerold, omdat wij aan tafel zaten."

  Hij zei Marijnissen "iets meer zelfvertrouwen" te gunnen: "Want als je goede ideeën hebt en je brengt ze met kracht in, kun je ze met dat bootje echt die kant op krijgen".

 • Rutte en Kaag denken over 'menselijk gezicht' van overheid na toeslagenaffaire

  Het nieuws van NRC dat twee derde van de Nederlanders minder vertrouwen heeft gekregen in de overheid door de toeslagenaffaire was "een absolute dreun" voor Rutte. Dat zei de VVD-lijsttrekker aan tafel bij Jinek, waar hij tegenover D66-lijsttrekker Kaag zat.

  Rutte herhaalde daar dat hij wat hem betreft de geschikte persoon is om het vertrouwen in de overheid te herstellen. "Maar dat zal ik moeten bewijzen", aldus Rutte. Kaag, die nu met Rutte in de coalitie zit, zegt zijn afweging om door te gaan te respecteren. Ze zei daarbij te geloven dat de toeslagenaffaire als een zware last op Ruttes schouders rust. "Maar ik had het ook begrepen als er een andere afweging uit was gekomen."

  Als het gaat over het herstellen van vertrouwen in de overheid, vindt Kaag dat er meer geïnvesteerd moet worden in de overheid en in diens uitvoerende capaciteiten. "Daar moet je echt serieus nog een keer naar kijken", zei Kaag tegen Rutte. De VVD-lijsttrekker is het daarmee eens. Hij vindt dat er meer gedaan moet worden aan "het menselijke gezicht" van de overheid, daarmee verwijzend naar de noodzaak om iemand aan de telefoon te krijgen als je de overheid belt, en niet doorverbonden te worden naar een computersysteem.

  Maar, vindt Rutte, "niet voor elk probleem is geld de oplossing". Kaag is het daarmee eens, maar vindt dat in dit geval wel een deel van de oplossing. "We moeten niet te simpel zeggen: 'Nee het is geen geld'", aldus Kaag. Beide lijsttrekkers vinden verder dat bewindspersonen veel actiever geconfronteerd moeten worden met wat er binnen hun ministeries gebeurt en daar ook zeer kritische vragen over moeten stellen.

 • Marijnissen (SP) en Segers (ChristenUnie) botsen over bevriezen huren

  In het debat bij Op1 staan vanavond SP-lijsttrekker Marijnissen en ChristenUnie Segers tegenover elkaar. De politici botsten meteen bij het eerste onderwerp: het niet verhogen van de huren. Vorige maand werd een motie van de SP aangenomen voor het bevriezen van de huren in de sociale sector. De motie kreeg onverwacht steun van de VVD.

  Segers' ChristenUnie stemde tegen. "Want wie was daar blij mee? De VVD. Maar de corporaties waren niet blij, want die hebben een lichte huurstijging nodig om meer te kunnen bouwen en ze vrezen nu zelfs woningen te moeten verkopen", zei hij tegen Marijnissen. "U heeft de rode loper uitgelegd voor de VVD."

  Marijnissen zei dat het bevriezen van de huren "juist in deze tijd" belangrijk is voor mensen en zei tegen Segers dat er niet gebouwd mag worden "over de ruggen van huurders".

 • Hoekstra wil "in gesprek" over plan voor eigen bijdrage huisartsenpost

  Huisarts Kees Rovers viel in Nieuwsuur CDA-lijstrekker Hoekstra aan op het plan om een eigen bijdrage te vragen aan mensen die naar de huisartsenpost gaan. Volgens Hoekstra is dit plan noodzakelijk om de druk op huisartsenposten te verlagen, "omdat er ook mensen naar die spoedplek gaan, waar geen spoed bij is". Enkel mensen die zonder spoed naar de huisartsenpost gaan, zouden de bijdrage moeten betalen.

  Rovers vindt dit plan onverstandig, omdat het ook mensen zou kunnen ontmoedigen die in potentie ernstige klachten hebben waarbij directe behandeling nodig is. Hoekstra zei na het pleidooi van de huisarts met hem "in gesprek" te willen gaan voor eventuele aanpassingen aan het plan. "Ik ben nu acht weken lijsttrekker, met een fantastisch programma", zei hij. "Ik sta voor dat programma, maar ik vind ook dat als je dingen leert in bijvoorbeeld gesprekken, dat je als politicus daar altijd naar moet luisteren."

 • Verkoelen (50Plus): helemaal geen plooien gladgestreken

  De nummer drie van 50Plus, Ellen Verkoelen, bestrijdt dat de kou bij de partij uit de lucht is, zoals lijsttrekker Liane den Haan vanavond zei bij het tv-programma EenVandaag. Op Twitter schrijft ze dat ze inderdaad vanochtend heeft gebeld met Den Haan, maar dat Den Haan voor de verkiezingen geen tijd heeft voor de kop koffie die ze samen zouden drinken.

  Het was de bedoeling om met die koffieafspraak te overleggen over de onenigheid die Den Haan en Verkoelen hebben over de AOW-leeftijd. Verkoelen wil, in lijn met wat 50Plus altijd heeft gezegd, de AOW-leeftijd op 65 jaar houden. Den Haan verwijst nu naar de in het pensioenakkoord afgesproken 67 jaar. Volgens de lijsttrekker is vanochtend telefonisch afgesproken om het verkiezingsprogramma te volgen en is daarmee het probleem opgelost.

  Haar nummer drie lijkt dat nu anders te zien: "Aan mij ligt het niet om plooien glad te strijken", schrijft Verkoelen. "Het 50Plus-verkiezingsprogramma is immers glashelder: AOW 65 jaar."

 • Hoekstra: sommige dingen in campagne hadden anders gemoeten

  "Het is eerlijk om te zeggen dat niet alles van een leien dakje gaat", zegt CDA-lijsttrekker Hoekstra in reactie op vragen bij Nieuwsuur over hoe zijn campagne verloopt. Hij vindt wel dat de partij op de goede weg is.

  Hoekstra zegt dat verwachtingen hooggespannen waren. "En er zijn dingen die in de campagne, ook door mij, anders hadden gemoeten", geeft hij toe. In dat verband noemt hij het schaatsfilmpje, waarin te zien is dat hij in Thialf schaatst met topschaatser Sven Kramer. Die video wekte verbazing, omdat binnensporten sinds december verboden is en de ijshal sindsdien is gesloten voor recreanten. "Daarvan heb ik ook eerder gezegd: dat is niet handig, daar had ik beter over na moeten denken."

  Een ander voorbeeld van wat hij beter had willen doen, is hoe zijn plan om de WW in te korten in het nieuws is gekomen. Hij zei afgelopen donderdag in gesprek met het AD dat hij de WW-uitkering wil terugbrengen tot één jaar. Dat leidde links en rechts tot verontwaardigde reacties. Later lichtte hij toe dat hij de verkorting wilde inbedden in een breder pakket hervormingen, die in lijn zouden moeten zijn met de aanbevelingen van de commissie-Borstlap. Die bracht vorig jaar een lijvig advies uit over een toekomstbestendige arbeidsmarkt.

 • Wopke Hoekstra (CDA) te gast bij Nieuwsuur

  In de speciale reeks verkiezingsuitzendingen van Nieuwsuur is vanavond CDA-lijsttrekker Wopke Hoekstra te gast. Al langer gezien als kroonprins van de partij, maar pas sinds kort lijsttrekker. De campagne verloopt niet vlekkeloos, kan hij dat een week voor de verkiezingen keren? En wat vinden zijn kiezers?

  Kijk de uitzending vanaf 21.30 uur via deze link.

 • Soms fouten met briefstemmen door verkeerde envelop

  Bij ongeveer 2,5 procent van de mensen die al per brief heeft gestemd, is wat misgegaan. Dat zei demissionair minister Ollongren (Binnenlandse Zaken) bij tv-programma EenVandaag. Ze heeft van PostNL gehoord dat er briefstemmen in brievenbussen zijn gevonden die niet in de antwoordenvelop zijn gedaan. "Dat moet wel in een envelop waar een adres op staat, de retourenvelop die ook bij de stembescheiden zit. Want anders telt de stem niet mee", aldus Ollongren.

  "Wat mensen moeten doen, is hun stembiljet in de envelop doen waar 'stembiljet' op staat", zo legt ze uit. "Die plak je dicht, dan kan niemand weten wat je hebt gestemd. En die envelop stop je samen met je stempas in de antwoordenvelop." Dat pakket gaat vervolgens naar de gemeente. Een briefstem is dan geldig.

  "Het is heel belangrijk: lees even de uitleg voordat je gaat briefstemmen", drukt Ollongren briefstemmers op het hart. Mensen die denken dat ze een fout hebben gemaakt bij het briefstemmen roept ze op om zich te melden bij de gemeente. Die kan ze dan een nieuw stembescheiden toesturen, waarmee ze opnieuw per post een stem kunnen uitbrengen. Hun oude stempas wordt dan geblokkeerd. "Alleen de laatste stem telt", aldus Ollongren.

  "Briefstemmen kan tot 17 maart, maar dan moet je het wel op het afgiftepunt op het gemeentehuis afgeven", brengt Ollongren in herinnering. "Als je het op de bus wil doen, dan moet het voor vrijdag 17.00 uur."

  Sommige mensen brachten vandaag hun briefstem al naar het afgiftepunt:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Eerste briefstemmen ingeleverd: 'Met de post weet je nooit of het aankomt'
 • GroenLinks wil kabinet dat voor minimaal helft uit vrouwen bestaat

  Als GroenLinks gaat meeregeren, moet het nieuwe kabinet minimaal voor de helft uit vrouwen bestaan. "Wij willen het meest feministische kabinet ooit", zei GroenLinks-Kamerlid Corinne Ellemeet in radioprogramma Dit is de Dag op NPO Radio 1.

  "Ik vind dat echt passen bij deze tijd", legde ze uit. Ze benadrukte de toegevoegde waarde van vrouwen in de politiek en dat er ruimte moet zijn voor emancipatie bij het schrijven van het regeerakkoord. "Maar het begint ermee dat je dat uitspreekt en je ziet dat ook steeds meer partijen daar naar handelen".

  Ze noemde als voorbeeld de VVD-kandidatenlijst, waar na de naam van lijsttrekker Rutte de namen van vier vrouwen staan (Van Ark, Hermans, Becker en Yesilgöz). Ellemeet: "Dat vind ik een goede ontwikkeling en nu is het zaak om dat ook door te zetten. Met dus vrouwen in het kabinet, maar ook in de top van het bedrijfsleven."

 • Den Haan: kou bij 50Plus is uit de lucht

  Lijsttrekker Liane den Haan van 50Plus en de nummer drie van de partij, Ellen Verkoelen, hebben afgesproken om zich aan het verkiezingsprogramma van de partij te houden. "We hebben gebeld en de kou is uit de lucht", zei Den Haan bij tv-programma EenVandaag.

  Wat de afspraak inhoudt, is niet duidelijk. In het gesprek met EenVandaag blijkt ook dat de twee nog met een kop koffie in gesprek willen gaan over het precieze AOW-standpunt van 50Plus. "Ik ga die uitleg nog een keer geven en ook zij heeft aangegeven: ik hou mij aan het verkiezingsprogramma. Volgens mij is er dan geen probleem meer", zei Den Haan.

  De twee botsen over de AOW-leeftijd. 50Plus heeft die altijd op 65 jaar willen houden. Verkoelen wil dat ook, maar Den Haan verwijst nu naar de in het pensioenakkoord afgesproken 67 jaar. Wel wil Den Haan dat mensen die op hun 65ste met pensioen willen, dat ook kunnen.

  "Ik ben geen politicus die zegt: het is allemaal prima, wij gaan die 65-jarige leeftijd voor iedereen beloven", zei Den Haan bij EenVandaag. "Dat is hetzelfde als: je geeft de hele avond rondjes gratis bier en je krijgt de rekening en kijkt vervolgens de andere kant op." Gisteren zei Den Haan nog dat Verkoelen zich beter kon terugtrekken als kandidaat-Kamerlid als ze zich niet wil schikken aan het partijprogramma.

 • Debattijd: Balkenendes dutjes en het rollenspel van Samsom

  Met de verkiezingen over een week op de kalender komt de nadruk in campagnes steeds meer op de debatten te liggen. Er staan nog twee grote debatten op het programma voor de lijsttrekkers: maandag staan zes partijen tegenover elkaar bij het één-op-één-debat bij EenVandaag. Op de avond voor de verkiezingen, op 16 maart, wacht NOS Nederland Kiest: Het Debat. Een goed (of slecht) debat kan voor een lijsttrekker een bepalend moment zijn. Dus spraken in podcast De Spindoctors van de EO oud-spindoctor Jack de Vries van het CDA en voormalig PvdA-adviseur Julia Wouters over hoe zij politici voorbereidden op dergelijke debatten.

  Volgens De Vries moest oud-premier Balkenende bijvoorbeeld niets weten van rollenspellen. "We hadden echt een ritueel", zegt De Vries. "Jan-Peter ging dan op een gegeven moment van het Torentje naar het Catshuis. Daar ging hij even een dutje doen. Ik haakte daar later bij aan en dan aten we een hapje. Vervolgens namen we het debat door." De Vries had dan op alle onderdelen mogelijke aanvallen en reacties voorbereid, want Balkenende wilde graag "doelgerichte opdrachten". De Vries: "Hij kon zich heel snel iets eigen maken. Dus wat wij doorspraken, had hij in zijn hoofd. Het voordeel was dat hij dan in het debat zijn eigen woorden gebruikte."

  Voormalig PvdA-adviseur Wouters stond Lodewijk Asscher bij toen die net was verkozen tot lijsttrekker, eind 2016. "Hij viel toen eigenlijk in het stramien van Diederik (Samsom, red.). Die deed echt rollenspellen, inclusief statafels." Dat week af van de lossere manier waarop Asscher zich in Amsterdam als wethouder prepareerde voor debatten. "Maar Lodewijk had het gevoel van: dit is een beetje hoe het in de grote mensenwereld gaat", zegt Wouters. "Ik werd er heel ongelukkig van. In het debat gaat het nooit zo en hij werd er niet beter van." Op een gegeven moment vroeg een gestreste Wouters bij zo'n oefensessie huilend aan Asscher wat hij "nou eigenlijk zelf vond". Wouters: "Want ik zag hem door mijn vingers glippen".

 • PvdA pleit voor 'Nederlands Herstelloket' voor getroffen ondernemers

  De PvdA wil dat er vanuit de overheid een Nederlands Herstelloket MKB komt voor kleine ondernemers. Bij dat loket moeten ondernemers kunnen aankloppen voor op maat gemaakte plannen om uit de crisis te komen, vindt de partij.

  Kandidaat-Kamerlid Kathmann zegt dat ondernemers die straks de deur van hun zaak weer openen eerst over een grote stapel rekeningen moeten stappen. "Die moeten allemaal betaald worden. Ook de steunbijdrage in coronatijd moet nu al terugbetaald worden en er zijn ondernemers die nog steeds wachten op geld vanuit Den Haag. Dat moet stoppen", zegt ze.

  Het loket dat de PvdA voor zich ziet, is gevestigd in gemeenten. Ondernemers kunnen er hun financiële situatie bespreken, waarna er wordt gekeken of ze in aanmerking komen voor een saneringslening van het loket. Het Nederlands Herstelloket MKB neemt dan de schuld over en betaalt die af.

  Bij het loket krijgen ondernemers een vaste contactpersoon, met wie afspraken worden gemaakt over de aflossing van de lening. "Dan heb je nog maar één schuldeiser over. Zo ontstaat er weer ruimte om te doen wat je het liefste doet: ondernemen", aldus Kathmann.

  Pauzeknop voor schulden

  De partij wil niet alleen een Herstelloket. Kathmann pleit ook voor een 'pauzeknop' voor ondernemers, vergelijkbaar met de pauzeknop voor de gedupeerden van de toeslagenaffaire. Als die knop wordt ingezet, mogen er gedurende een periode van maximaal één jaar geen schulden ingevorderd worden. Zo wil de PvdA ook ondernemers die niet in aanmerking komen voor een lening van het herstelloket lucht geven.