liveblog

Tiental FC Porto stunt tegen Juventus en vergezelt Dortmund naar laatste acht

liveblog gesloten

Tot morgen!

Hiermee besluiten we het liveblog van vanavond. Woensdag zijn we weer terug voor de volgende twee achtste finales in de Champions League. En dat zijn niet de minste affiches.

Liverpool neemt het 'thuis' in Boedapest op tegen RB Leipzig. Het eerste duel (ook al in de Hongaarse hoofdstad) eindigde in 2-0 voor de Engelsen.

Barcelona gaat een poging doen voor een nieuwe 'remontada' tegen Paris Saint-Germain. De Fransen verdedigen thuis de 4-1 van Camp Nou.

Bedankt voor het volgen en graag tot woensdag!

Het programma van de returns in de Champions League

Italiaan Guida fluit Ajax-Young Boys

De Italiaan Marco Guida is donderdag scheidsrechter bij Ajax - Young Boys, een wedstrijd in het kader van de Europa League. De Amsterdamse club laat weten dat hij wordt geassisteerd door zijn landgenoten Ciro Carbone en Giorgio Peretti.

De 39-jarige arbiter floot Ajax nog niet eerder. Wel was hij de VAR bij de wedstrijd Valencia - Ajax in 2019 (0-3) in de Champions League.

De Italiaanse arbiter Marco Guida is leidsman bij Ajax-Young Boys in de Europa League.

AFGELOPEN

In de vijfde minuut van de verlenging moest Marchesin nog een keer redding brengen. Maar het blijft 3-2 en dus gaat FC Porto naar de kwartfinales! Lees het wedstrijdverslag.

Cristiano Ronaldo baalt tegen het tiental van FC Porto.

120' De Ligt wil strafschop

In de allerlaatste seconde van de verlenging smeekt Matthijs de Ligt om een strafschop bij zijn landgenoot Kuipers. Hij wordt licht geraakt, maar niet genoeg voor een penalty.

Kuipers telt trouwens drie minuten blessuretijd bij, dus we gaan nog heel even door.

Juventus-FC Porto 3-2 (verlenging, eerste duel 2-1 Porto)

116' GOAL JUVENTUS

Nee hoor, het is nog niet gedaan. Adrien Rabiot kopt een hoekschop in het Porto-doel. Het is 3-2 voor Juventus, dat nog wel een doelpunt nodig heeft voor een plek in de kwartfinales.

Een ding weten we zeker: het worden geen strafschoppen.

Juventus-FC Porto 3-2 (verlenging, eerste duel 2-1 Porto)

115' GOAL FC PORTO

Sergio Oliveira knalt een vrije trap van een meter of dertig hard en laag in het doel van Juventus. Szczesny krijgt wel zijn hand ertegen, maar kan de bal niet stoppen.

FC Porto met een been in de kwartfinales! Waar Oliveira zelf dus niet bij zal zijn, want die is geschorst.

Juventus-FC Porto 2-2 (verlenging, eerste duel 2-1 Porto)

112' Porto boos op Kuipers

De spelers van FC Porto belagen Björn Kuipers over een mogelijk handsgevalletje van Juan Cuadrado. De Colombiaan gleed uit en raakte vervolgens de bal misschien lichtjes met de hand. Maar van opzet was geen sprake, zo oordeelt Kuipers.

Het is een lastige wedstrijd voor de topscheidsrechter. Maar Kuipers heeft wel voor hetere vuren gestaan.

Juventus-FC Porto 2-1 (verlenging)

TWEEDE VERLENGING

In de eerste helft van de verlengingen is niet gescoord. Bij Juventus beginnen de krachten nu ook een beetje weg te vloeien.

Gaat dit richting strafschoppen? Eerst nog 15 minuten voetballen.

Juventus-FC Porto 2-1 (verlenging)

98' Bijna Porto!

Daar was bijna de 2-2 van Porto. Weer is het spits Marega na een schitterende actie en voorzet van oud-Twentespeler Jesus Corona, maar zijn kopbal belandt in de handen van doelman Szczesny. Als Porto in de verlenging scoort, dan moet Juventus opeens twee keer scoren. Dat is het voordeel als uitspelende ploeg.

Even voor de kans heeft Kuipers de Portugese doelpuntenmaker Sérgio Oliveira op de bon geslingerd wegens mekkeren. En die kan die kaart ook niet hebben. Hij is geschorst voor het volgende duel.

Juventus-FC Porto 2-1 (verlenging)

93' Geel Cuadrado en geschorst

Een domme actie van de Colombiaanse uitblinker. Hij vangt zijn tegenstander op en krijgt daarvoor een gele kaart. Cuadrado stond op scherp en mist dus het eerste duel van de kwartfinales. Als Juventus die haalt, tenminste.

EERSTE VERLENGING

Björn Kuipers heeft gefloten voor de eerste verlenging bij Juventus en FC Porto. Wie plaatst zich met Borussia Dortmund voor de kwartfinales?

Juventus-FC Porto 2-1

90'+6 VERLENGING

In Turijn blijft het 2-1. En dus gaan we twee keer een kwartier verlengen bij Juventus-FC Porto. Mét Matthijs de Ligt in het veld.

Juan Cuadrado, die de hele wedstrijd al strooit met schitterende voorzetten, had in blessuretijd Juventus al naar de laatste acht kunnen schieten. Zijn prachtige krul spatte echter uiteen op de lat.

Björn Kuipers sluit zich even af voor hij Tamiri zijn tweede gele kaart geeft bij Juventus-FC Porto.

AFGELOPEN

Borussia Dortmund plaatst zich voor de kwartfinales na een 2-2 remise tegen Sevilla. En dat is vooral te danken aan een bijzondere jongeman uit Noorwegen. Lees het wedstrijdverslag.

90'+4 - GOAL SEVILLA

Sevilla maakt diep in blessuretijd nog 2-2 tegen Dortmund. Ze hebben nog een goal nodig voor verlengingen. Maar daarvoor is eigenlijk geen tijd meer.

90'+1 Morata scoort, maar buitenspel?

In de eerste minuut van de blessuretijd schiet Álvaro Morata de bevrijdende 3-1 binnen. Maar de Spaanse spits deed dat duidelijk vanuit buitenspel. Daar hoeven Kuipers en VAR Van Boekel niet lang over na te denken.

Juventus-FC Porto 2-1

85' Marega, Marega....bijna

De echte spanning zit bij Juventus-Porto, waar beide ploegen met 2-1 afstevenen op een verlenging. Maar het kan ook heel anders: Porto-spits Marega had namelijk bijna de 2-2 gemaakt zojuist, maar hij schuift de bal in het zijnet.

Bij 2-2 gaat Porto uiteraard naar de kwartfinales.

Juventus-FC Porto 2-1

83' Dahoud met de beslissing...nee

Mahmoud Dahoud had Dortmund in veilige haven kunnen schieten, maar de inzet van de Syrische Duitser wordt op miraculeuze wijze gepakt door doelman Yassine Bono. En dus blijft het nog een beetje spannend. Een beetje, want Sevilla moet twee keer scoren en heeft daar nog maar vijf minuten voor.

Borussia Dortmund-Sevilla 2-1

78' Diego Carlos ontsnapt aan rood na elleboog

Erling Haaland is niet populair bij Sevilla. Zeker niet bij verdediger Diego Carlos. Die geeft hem namelijk bewust een elleboog, maar ontsnapt aan rood. Çakir geeft hem geel.

Dat is trouwens als de zesde gele kaart voor Sevilla vanavond, Dortmund heeft er al drie.

Borussia Dortmund-Sevilla 2-1

75' Daar is De Ligt!

Gisteren zei coach Pirlo nog dat Matthijs de Ligt niet fit genoeg was om te spelen, maar nu maakt hij toch echt zijn opwachting bij Juventus! Hij vervangt Bonucci.

Met deze stand zou De Ligt ook zomaar nog serieus aan de bak moeten, want 2-1 betekent verlenging.

Juventus-FC Porto 2-1

68' GOAL SEVILLA

Ook Sevilla krijgt een strafschop en die wordt snoeihard via de lat in het doel geramd door En-Nesyri: 2-1.

Luuk de Jong staat inmiddels ook in het veld bij Sevilla, dat nog twee keer moet scoren voor een verlenging.

Borussia Dortmund-Sevilla 2-1

63' GOAL JUVENTUS

Daar is de 2-1 voor Juventus en het is een heel mooie. Weer scoort Chiesa, nu met een knappe kopbal uit een afgemeten voorzet van Cuadrado. Hij had er trouwens al drie kunnen maken, maar net ging liep hij met bal en al tegen de paal. Dat klinkt gek. en dat was het eigenlijk ook wel.

Juventus-FC Porto 2-1

Federico Chiesa maakt zijn tweede in het thuisduel met FC Porto.

Geel voor Haaland na opstootje

Erling Haaland heeft trouwens een gele kaart gekregen na zijn tweede treffer. De Noor daagde doelman Bono uit, na zijn (in tweede instantie) benutte strafschop. Daarop brak een behoorlijke duw- en trekpartij uit tussen de spelers, maar inmiddels zijn de gemoederen weer gekalmeerd.

52' RODE KAART PORTO

En nu moet FC Porto ook nog met tien man verder. Taremi krijgt binnen twee minuten twee keer geel van Kuipers, de laatste voor het wegschieten van de bal. Oliedom noem je dat!

Juventus-FC Porto 1-1

49' GOAL JUVENTUS

Federico Chiesa, dé man in vorm bij Juventus, maakt de 1-1 voor Juventus tegen Porto. Hij krijgt de bal na een zwakke controle van Critiano Ronaldo en drukt af: 1-1. Chiesa was trouwens ook al de man van de 2-1 in Oporto.

Juventus-FC Porto 1-1

53' GOAL DORTMUND...nu wél!

Kan het nog gekker? Ja, het kan nog gekker! Doelman Bono is te vroeg van zijn lijn gestapt en dus mag Haaland de strafschop overnemen. En nu schiet hij wel zijn tiende van deze campagne binnen, al zit Bono er dichtbij! Nu is het wel 2-0.

Borussia Dortmund-Sevilla 2-0

Erling Haaland heeft de 2-0 gemaakt tegen Sevilla.

50' GOAL AFGEKEURD

De VAR heeft een overtreding van Julius Koundé gezien in aanloop naar de goal van Haaland. Arbiter Çakir draait die treffer terug en geeft een penalty. En die wordt door Haaland op de paal geschoten! Wat een merkwaardige fase!

Borussia Dortmund-Sevilla 1-0

48' GOAL DORTMUND

De tiende van Haaland! Op snelheid en kracht frommelt de Noor zich door de defensie van Sevilla en schiet raak vanuit een bijna onmogelijke hoek. Er staat geen maat op deze man: 2-0.

Borussia Dortmund-Sevilla 2-0

TWEEDE HELFT

De bal rolt weer in Dortmund en Turijn.

Zevenklapper vrouwen FC Twente

Een zevenklapper voor de vrouwen van FC Twente in de eredivisie voor vrouwen. Op eigen veld werd er in het inhaalduel met 7-0 gewonnen van Excelsior.

Door de zege sluit Twente aan bij Ajax en PSV, al hebben de Tukkers een wedstrijd meer gespeeld dan de twee topclubs. Twente neemt verder afstand van nummer vier ADO Den Haag, dat op bezoek bij concurrent sc Heerenveen met 3-3 gelijkspeelde. Lees verder.

  • Orange Pictures
    Vreugde bij de vrouwen van FC Twente
  • NOS
    De stand in de eredivisie voor vrouwen per 9 maart

Löw stopt na EK, Klopp geen opvolger

Eerder op de dag werd bekend dat bondscoach Joachim Löw na het komende EK vertrekt bij Duitsland. De bondscoach had nog een doorlopend contract tot en met het WK van 2022 in Qatar, maar heeft besloten dat het aankomende EK zijn laatste toernooi wordt. Hij werd in 2014 wereldkampioen met de Duitsers.

Liverpool-coach Jürgen Klopp heeft geen interesse om hem op te volgen. Lees verder.

Klopp: 'Of ik beschikbaar ben als bondscoach voor Duitsland? Nee'

RUST

In Dortmund en in Turijn gaan de spelers een kwartiertje rusten. Borussia Dortmund leidt tegen de verhouding in met 1-0 tegen Sevilla.

En Juventus moet ook aan de bak: het staat 1-0 achter tegen FC Porto.

Sergio Oliveira viert zijn 1-0 tegen Juventus met ploegmaat Otávio.

35' GOAL DORTMUND

Sevilla is de betere ploeg in de eerste helft, maar na een blunder in de opbouw breekt Marco Reus uit en bedient....wie anders dan Erling Haaland.

Het is al de 9de goal van de Noor in 6 CL-duels. En de heel belangrijke 1-0 voor Dortmund.

Borussia Dortmund-Sevilla 1-0

32' Auw! Pepe en Demiral botsen

Merih Demiral en Pepe knallen hard met de hoofden tegen elkaar bij een vrije trap van Juventus. De spijkerharde Portugees lijkt er het slechtst aan toe. Het lijkt erop dat de 38-jarige verdediger verder moet met een paar hechtingen in zijn wenkbrauw.

Hij komt wel weer terug in het veld.

Juventus-FC Porto 0-1

18' GOAL FC PORTO

Van Boekel steunt Kuipers in zijn beslissing en dus blijft de strafschop voor FC Porto staan.

Sérgio Oliveira benut de strafschop koeltjes. Het staat 1-0 voor Porto, dat het eerste duel ook al met 2-1 had gewonnen. Juventus moet dus zeker twee doelpunten maken voor een verlenging.

Juventus-FC Porto 0-1

17' Kuipers geeft strafschop aan Porto

Demiral maakt een lichte overtreding op Taremi. VAR Pol van Boekel gaat er nog wel even naar kijken.

13' Dortmund bijt van zich af

Daar is de eerste serieuze kans voor Dortmund, dat met drie man uitbreekt tegen twee verdedigers van Sevilla.

Hoewel, die kans had eigenlijk nog een stuk groter kunnen zijn als de pass op Marco Reus goed was geweest. Nu caramboleert de bal in de loop van Mahmoud Dahoud, maar diens uithaal zeilt naast.

Borussia Dortmund-Sevilla 0-0

10' Sevilla drukt Dortmund achteruit

In Dortmund zien we intussen eenrichtingsverkeer richting het Duitse doel. Sevilla drukt Dortmund terug in eigen strafschopgebied, al blijven echt grote kansen nog uit. Toch vraag je je af hoe lang dit goed kan blijven gaan voor de Duitsers.

Borussia Dortmund-Sevilla 0-0

5' Porto raakt de lat!

En nu is het Porto dat heel dicht bij de 1-0 is. Doelman Szczesny moet een rebound toestaan na een harde knal en vervolgens kopt de Iraniër Mehdi Taremi de bal zowaar op de lat van Juventus.

Lekker begin hoor!

Juventus-FC Porto 0-0

3' Wat een kans voor Juve!

In Oporto stond het binnen de minuut al 1-0 voor Porto na een dramatische terugspeelbal van Rodrigo Bentancur. De Uruguayaan is er vandaag niet bij wegens een blessure en we kunnen al constateren dat Juve die eerste minuut overleefd heeft.

Sterker, de Italiaanse ploeg had al op 1-0 kunnen staan. Álvaro Morata kon in vrije positie inkoppen, maar stuitte op een fantastische redding van doelman Marchesin.

Juventus-FC Porto 0-0

AFTRAP

Ook in Dortmund rolt de bal bij Borussia-Sevilla.

Borussia Dortmund-Sevilla 0-0

AFTRAP

Björn Kuipers heeft gefloten: de bal rolt in Turijn bij Juventus-FC Porto in de achtste finales van de Champions League.

Porto verdedigt een 2-1 voorsprong uit de heenwedstrijd.

Juventus-FC Porto 0-0

Turkse arbitrage in Dortmund

In Dortmund is de arbitrage trouwens in Turkse handen. De gerenommeerde Cüneyt Çakir fluit Borussia Dortmund-Sevilla.

Toch Nederlanders op het veld: arbiter Björn Kuipers en zijn team

Björn Kuipers heeft de spelers van Juventus en FC Porto naar buiten geleid. We gaan zo beginnen in Turijn!

Dortmund tegen hervorming Champions League

Ook in Dortmund zijn Borussia en Sevilla bezig met de opwarming. Luuk de Jong en Karim Rekik zitten op de bank bij Sevilla, dat een 3-2 nederlaag in eigen huis moet zien op te halen voor een plek in de kwartfinales van de Champions League.

Er zijn uiteraard geen fans in het stadion van Dortmund, maar ze hebben wel laten weten wat ze vinden van de hervorming van de Champions League tot een soort Superleague van de allerrijkste clubs.

Een spandoek op de tribunes van het Westfalenstadion in Dortmund voor het Champions League-duel met Sevilla.

Warming-up

Snel over naar Turijn, waar Juventus (met de verrassend teruggekeerde Matthijs de Ligt op de bank) vanaf 21.00 uur gaat proberen om de 2-1 nederlaag tegen FC Porto weg te poetsen. Beide ploegen zijn bezig met de warming-up.

Cristiano Ronaldo warmt zich op voor het Champions League-duel met FC Porto.

Gevolgen voor de stand

De stand in de eredivisie na het inhaalduel tussen VVV en Sparta.

AFGELOPEN

In een heel pover duel pover duel met VVV-Venlo pakt Sparta Rotterdam drie heel dure punten. Een eigen doelpunt van Kristopher Da Graça maakt het verschil.

Het zal Sparta niet veel kunnen schelen: het verschil met de (directe) degradatiestreep is nu 12 punten.

VVV Venlo-Sparta Rotterdam 0-1

90'+3 Dé kans op de gelijkmaker!

Daar was dan toch nog dé kans op de gelijkmaker. Hunte krijgt een voorzet tegen het scheenbeen, maar Okoye duikt de bal fenomenaal uit de hoek.

Ook Sparta kreeg zojuist een prima kans, maar Kirschbaum had hem in twee instanties.

VVV Venlo-Sparta Rotterdam 0-1

85' Fortes op de paal

De tijd begint te dringen voor VVV, dat door een eigen doelpunt met 1-0 achter staat tegen Sparta. Maar de waarheid gebiedt te zeggen dat de 2-0 er eerder zit aan te komen, dan de 1-1.

Het dichtst bij een treffer was invaller Jeffry Fortes, die met een fraaie uithaal zojuist de paal raakte.

VVV Venlo-Sparta Rotterdam 0-1

De Ligt op de bank bij Juventus

Matthijs de Ligt begint, zoals verwacht, op de bank bij Juventus in het duel met FC Porto. De Italianen moeten de 2-1 nederlaag in Oporto zien goed te maken.

De opstellingen van Juventus en FC Porto voor het duel in de Champions League.

75' Beugelsdijk als stervende zwaan

Tom Beugelsdijk schreeuwt om een penalty, maar verdiende hij die ook? Nee. De verdediger wordt bij een vrije trap we even aangeraakt door Gelmi, maar dat contact was veel te weinig voor een strafschop.

VVV Venlo-Sparta Rotterdam 0-1

70' GOAL SPARTA

VVV was de baas in de tweede helft, maar het is Sparta dat op 1-0 komt. Thy geeft een onschuldig ogende voorzet vanaf de achterlijn en Da Graça duwt hem zo in het eigen doel: 0-1.

Wat een pech voor de Limburgers. En wat een mazzel voor Sparta.

VVV Venlo-Sparta Rotterdam 0-1

Kristopher Da Graça baalt na zijn eigen doelpunt tegen Sparta.

Geen Nederlanders in de basis bij Sevilla tegen Borussia Dortmund

Om 21.00 uur is de aftrap van het Champions League-duel tussen Borussia Dortmund en Sevilla. De bezoekers uit Spanje moeten een 3-2 achterstand zien goed te maken. Luuk de Jong zal zijn bijdrage moeten leveren als invaller, want hij begint op de bank. Dat geldt ook voor Karim Rekik trouwens.

De opstellingen van Borussia Dortmund en Sevilla.

60' Dubbel pech voor Donis

VVV moet nu helemaal verder zonder Griekse invloeden. Christos Donis raakt geblesseerd aan zijn enkel en wordt meteen vervangen door Simon Janssen. Maar terwijl Donis nog naast het doel van Sparta verzorgd wordt, wordt hij onder vuur genomen door zijn eigen ploeggenoot Van Crooij.

Dubbel pech voor de Griek dus! En geen goal voor VVV.

VVV Venlo-Sparta Rotterdam 0-0

De geblesseerde Christos Donis wordt geraakt door ploeggenoot Vito van Crooij.

57' Alles heej is VVV

Het is alleen maar VVV dat de klok slaat na rust. We zagen al een prima schot van Joshua John, die Okoye tot een goede redding dwong. En zojuist zagen we een nog grotere kans voor Vito van Crooij, die duidelijk zijn stempel drukt sinds zijn rentree.

Weer was het Roemer, die langs Meijers glipte en het hoofd van Van Crooij vond. Opnieuw had Okoye een antwoord.

VVV Venlo-Sparta Rotterdam 0-0

50' Hoogstandje Swinkels

Wat is dat nu? Het eerste hoogstandje van deze wedstrijd is een omhaal van een man van wie je het misschien wel het minste verwacht: Arjan Swinkels. Zijn inzet zeilt echter over het doel. En even later is er de uithaal van Vito van Crooij recht op doelman Maduka Okoye.

Zou Hans de Koning een donderspeech hebben gehouden?

VVV Venlo-Sparta Rotterdam 0-0

Young Boys zonder eerste doelman tegen Ajax

Young Boys moet het donderdag in de Europa League-wedstrijd tegen Ajax definitief stellen zonder doelman David von Ballmoos. De eerste keeper van de Zwitsers herstelt van een hersenschudding en het duel met Ajax komt voor hem te vroeg, zo meldt de club.

"Von Ballmoos is aan de beterende hand na de hersenschudding die hij zaterdag opliep in de wedstrijd tegen Vaduz. De wedstrijd tegen Ajax komt echter te vroeg en daarom reist hij woensdag niet met de ploeg af naar Amsterdam", meldt Young Boys. Eerder meldde Young Boys al dat het meedoen van de eerste keeper "zeer twijfelachtig" was.

De Zwitsers reizen met drie keepers af naar Nederland: Guillaume Faivre, Joschua Neuenschwander en Leandro Zbinden. Faivre verving Von Ballmoos in het duel met Vaduz (1-1).

TWEEDE HELFT

VVV heeft afgetrapt voor de tweede helft van het duel met Sparta.

Bij de bezoekers hebben we een opvallende wissel: Deroy Duarte, net pas ingevallen voor Auassar, is er weer uit. Mijnans is zijn vervanger. Bij VVV-Venlo zien we de terugkeer van Vito van Crooij, die hersteld is van een coronabesmetting. Hij komt erin voor Meritan Shabani.

VVV Venlo-Sparta Rotterdam 0-0

RUST

Het is rust in Venlo. Vlak voor rust zagen we ook zowaar de eerste kans voor Sparta: Abdou Harroui schoot vanuit de draai in de korte hoek en dwong Thorsten Kirschbaum daarmee tot de eerste redding van de wedstrijd.

Daarmee is alles gezegd over deze eerste helft. Over een kwartiertje gaan we verder.

VVV Venlo-Sparta Rotterdam 0-0

32' Een kans! Echt waar, een kans!

Jazeker, daar is dan de eerste kans van de wedstrijd. De handige Yahcuroo Roemer glipt langs zijn tegenstander en trekt de bal goed terug op Jafar Arias. Dirk Abels gooit zich echter voor het schot en redt zo de meubelen voor Sparta.

Direct na die kans krijgt Sparta wel een flinke tegenstander te verwerken. Aanvoerder Adil Auassar moet geblesseerd van het veld. Zijn vervanger is Deroy Duarte, die nu dus naast zijn broer Laros op het middenveld komt te spelen.

VVV Venlo-Sparta Rotterdam 0-0

30' Is er al een kans geweest? Nee

Ook na een half uur hebben we voor beide doelen nog geen enkele kans kunnen noteren. Sparta heeft het meeste balbezit, maar doet daar heel weinig mee.

VVV Venlo-Sparta Rotterdam 0-0

15' Degradatievoetbal

Er is inmiddels een kwartier gespeeld in Venlo en de neutrale toeschouwer wordt nog niet bepaald verwend, zullen we maar zeggen. Het is rommelig, met veel duels en lange ballen. Kortom, echt degradatievoetbal.

Zojuist zagen we eindelijk een aardig moment, toen Wouter Burger opeens voor doelman Kirschbaum opdook, maar de dieptepass net niet onder controle kreeg. En daarna zagen we de eerst dreiging van VVV: Jafar Arias ging de lucht in, maar kon de voorzet van Roemer niet de goede richting mee geven.

VVV Venlo-Sparta Rotterdam 0-0

AFTRAP

De bal rolt in De Koel bij VVV-Venlo - Sparta Rotterdam. Voor beide ploegen een heel belangrijk duel in de strijd tegen degradatie.

VVV Venlo-Sparta Rotterdam 0-0

Giakoumakis aan de koffie

De geblesseerde Georgios Giakoumakis kijkt naar de warming-up van zijn ploeggenoten.

Sparta met zelfde elf

Sparta begint met dezelfde elf spelers als afgelopen vrijdag tegen FC Emmen.

De opstelling van Sparta Rotterdam voor het duel met VVV-Venlo.

VVV nog altijd zonder Giakoumakis

Afgelopen zondag liet VVV zich zonder topscorer Georgios Giakoumakis naar de slachtbank leiden tegen Feyenoord (6-0). Tegen die andere Rotterdamse eredivisionist is de Griekse topscorer er nog altijd niet bij. Vito van Crooij, de man met de meeste assists achter zijn naam bij de Venlonaren, zit wel weer bij de selectie. Hij begint op de bank.

De opstelling van VVV-Venlo voor het duel met Sparta Rotterdam.

Fraser waarschuwt: 'Het is code oranje'

Ook Sparta is nog lang niet veilig. Sparta-trainer Henk Fraser gaf ruim een week geleden na de nederlaag tegen Willem II (0-2) al een duidelijke waarschuwing af aan zijn spelersgroep. "Ik ga zoetjes aan aan Code Oranje denken. Dat is duidelijk."

De remise tegen FC Emmen (1-1) van afgelopen week zal dat gevoel zeker niet hebben weggenomen.

Nunnely blij met belangrijke treffer, Fraser geeft "code oranje" af voor Sparta

Het degradatiespook waart rond in Venlo

Sparta is de slechtste eredivisieploeg van 2021. Het elftal van Henk Fraser won slecht één van de 10 duels die het dit jaar speelde. Op de ranglijst van 2021 staat Sparta laatste met zes punten, één minder dan Emmen en ADO.

VVV staat 10de op ranglijst van dit jaar, maar verloor zijn laatste vijf wedstrijden. En, belangrijker, de Venlonaren hebben twee punten minder dan tegenstander Sparta. En maar vier punten meer dan nummer 16 Willem II.

PSG moet opnieuw Neymar missen tegen Barcelona

Ronald Koeman en FC Barcelona hoeven morgen in ieder geval niet op Neymar te letten. De Braziliaan is nog niet fit genoeg voor het Champions League-duel in Parijs.

Neymar liep begin februari in de bekerwedstrijd tegen Caen een liesblessure op. Daardoor miste hij onder meer het heenduel met zijn oude Spaanse werkgever.

Neymar raakt geblesseerd in het bekerduel met Caen

Koeman gelooft in stunt tegen PSG

Ronald Koeman heeft er vertrouwen in dat het woensdag nog niet de mogelijk laatste Europese wedstrijd van Lionel Messi wordt in het shirt van Barcelona. De trainer geeft zich na de grote thuisnederlaag tegen Paris Saint-Germain nog niet gewonnen.

"We zijn een team dat altijd kansen creëert. Het hangt af van onze effectiviteit", klinkt Koeman strijdbaar tijdens de persconferentie, waarbij hij nadrukkelijk hoopt dat Messi zijn beste vorm aan de dag legt. "Als Leo in staat is om een van de beste wedstrijden te spelen, is alles mogelijk."

FC Barcelona verloor drie weken geleden in eigen huis met 4-1 van Paris Saint-Germain. Lees verder.

Koeman en De Jong optimistisch over comeback: 'Hopelijk kan Messi zijn beste wedstrijd spelen'

De Ligt toch in selectie Juventus

Juventus-trainer Andrea Pirlo kan vanavond tóch beschikken over Matthijs de Ligt. Pirlo zei maandag na de afsluitende training nog dat de Oranje-international niet fit genoeg is om te spelen, maar de verdediger zit toch bij de selectie. De 21-jarige De Ligt raakte vorige week vlak voor de competitiewedstrijd tegen Spezia geblesseerd en hij ontbrak ook zaterdag tegen Lazio.

Voor Pirlo is zijn terugkeer goed nieuws. Afgelopen weekend tegen Lazio moest hij bij afwezigheid van De Ligt, Giorgio Chiellini en Leonardo Bonucci namelijk flink improviseren in zijn achterste linie. Zo speelde linksback Alex Sandro opeens centraal in de defensie en werd middenvelder Federico Bernardeschi opeens linksback.

Vanavond zijn De Ligt, Chiellini en Bonucci alle drie beschikbaar.

Heenduel

Drie weken geleden won FC Porto in het eigen Estádio do Dragão met 2-1 van Juventus. Borussia Dortmund verdedigt vanavond in eigen huis een 3-2 voorsprong tegen Sevilla.

Matthijs de Ligt in het met 2-1 verloren heenduel met FC Porto.

Welkom!

Een mooi avondje voetbal. Om 21.00 uur staan de eerste returns in de achtste finale van de Champions League op het programma met Juventus-FC Porto en Borussia Dortmund-Sevilla.

Maar om 18.45 uur is er eerst eredivisievoetbal met de wedstrijd VVV-Sparta. Welkom bij het liveblog!

Het programma van de returns in de Champions League