NOS Nieuws Politiek Aangepast

Campagneblog: 'Voltooid leven' voor D66 potentieel breekpunt • Kop koffie tegen 'reuring' 50Plus

 • Het is de laatste week voor de verkiezingen. In dit liveblog praten we je bij over het laatste verkiezingsnieuws.
 • Wilders laat verstek gaan bij Nieuwsuur.
 • Peilingwijzer: meer nieuwkomers maken kans.
 • 50Plus-lijsttrekker Den Haan tegen nummer 3: 'Trek je terug'.
 • Lees hier wat de NOS tot nu toe heeft gemaakt/geschreven over de verkiezingen.
Liveblog gesloten
 • Liveblog gesloten

  Dit liveblog is gesloten. Morgen zijn we terug met een nieuw blog met het laatste nieuws over de verkiezingscampagne. Fijne nacht!

 • Den Haan (50Plus): snel kop koffie om 'reuring' weg te nemen

  Lijsttrekker Liane den Haan van 50Plus wil nog voor de verkiezingen een kop koffie drinken met Ellen Verkoelen, de nummer drie van haar partij. Dat zei ze aan tafel bij Jinek, nadat Verkoelen haar daartoe had uitgenodigd. Den Haan liet haar vanochtend nog weten dat ze zich beter kon terugtrekken als kandidaat-Kamerlid als ze zich niet wil schikken naar het partijprogramma.

  De twee zijn het oneens over de AOW-leeftijd, die de partij altijd op 65 jaar heeft willen houden. Den Haan houdt nu vast aan de in het pensioenakkoord afgesproken 67 jaar als "ijkpunt". Verkoelen wil een volledige AOW-uitkering op 65 jaar.

  Dat de nummer één en de nummer drie van de partij ruim een week voor de verkiezingen over elkaar heen buitelen, wijt Verkoelen aan het feit dat 50Plus "een jonge partij is", zegt ze grappend tegen Jinek-verslaggever Jaïr Ferwerda. Ze zegt voorlopig niet van plan te zijn om op te stappen en is niet te spreken over het optreden van Den Haan in het Radio 1 Journaal vanochtend. "Er is wel iets mis met je communicatie naar mij toe", zegt Verkoelen. Ze noemt het "handiger" om haar intern op de hoogte te brengen over dit soort oproepen, voordat Den Haan ermee naar de media stapt. Den Haan zegt "de reuring" niet leuk te vinden.

 • Hoekstra bekent: wel eens een paar joints gerookt

  CDA-lijsttrekker Wopke Hoekstra heeft bij Op1 bekend dat hij wel eens softdrugs heeft gebruikt. "Toen ik een jaar of 18 was heb ik wel eens een paar joints gerookt en daar ben ik niet trots op", zei Hoekstra.

  De vraag werd gesteld tijdens een debatje met GroenLinks-leider Jesse Klaver over het legaliseren van softdrugs. GroenLinks is daar voor, maar het CDA wil juist harder optreden, omdat ons land volgens Hoekstra "tekenen heeft van een narcostaat." "Dat vreet aan de rechtsstaat", vindt hij.

  Klaver heeft naar eigen zeggen nooit drugs gebruikt. "Nee, eigenlijk nooit behoefte aan gehad."

  Demissionair minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid reageert op Twitter op het debat. Hij is duidelijk over de associaties die hij heeft met drugs en beeldt dat uit in scrabbleletters.

 • 'Voltooid leven'-wet voor D66 potentieel breekpunt aan formatietafel

  Het wetsvoorstel 'Voltooid leven' is voor D66 aan de formatietafel een potentieel breekpunt. Dat heeft lijsttrekker Sigrid Kaag in Nieuwsuur gezegd. "Ik ga me er heel hard voor maken", stelde zij. "Het ligt in het parlement en het moet daar besproken worden." Ze wil in een formatie daar geen compromissen over sluiten.

  Het wetsvoorstel, waarin is vastgelegd dat ouderen euthanasie moeten kunnen plegen als zij levensmoe zijn, stuit bij de christelijke partijen juist op veel weerstand. Bij de formatie van een nieuw kabinet zou dit een heikele kwestie kunnen worden. Bij de formatie van het huidige kabinet werd met de ChristenUnie afgesproken dat het kabinet de kwestie zou laten rusten. Overigens wilde Kaag niets kwijt over de partijen waarmee D66 nu het liefst rond de tafel gaat.

  Ook kwam Kaag vanavond terug op een interview uit september, waarin het wetsvoorstel werd aangehaald. Daarin zei ze destijds dat de wet "nu niet top of mind" was. Dat was opvallend, omdat het wetsvoorstel uit de koker komt van Kamerlid Pia Dijkstra. "Dat was niet echt een goeie formulering van mijn kant", aldus Kaag bij Nieuwsuur. "Ik wilde het niet afdoen als secundair".

 • Segers: CU wil na verkiezingen geen rechtser vluchtelingenbeleid

  In het debat tussen de lijsttrekkers van de christelijke partijen van het Nederlands Dagblad heeft Segers van de ChristenUnie kort stilgestaan bij het aanstaande vertrek van Kamerlid Voordewind, die zich in de Tweede Kamer lange tijd heeft hardgemaakt voor een ruimhartiger vluchtelingenbeleid. Hij zegt dat zijn partij na het vertrek van Voordewind geen stap naar rechts gaat maken op het gebied van vluchtelingen.

  Volgens Segers leeft de discussie over het Nederlandse asielbeleid heel breed binnen zijn partij. Dat de ChristenUnie de coalitie niet altijd veel gedaan heeft kunnen krijgen voor de vluchtelingen in het kamp op het Griekse eiland Moria, wijt hij aan de verhoudingen in de coalitie. "Omdat er twee partijen zijn die dat minder of niet willen en twee partijen die dat wel willen", zei Segers, verwijzend naar de tegenstellingen tussen de VVD en het CDA enerzijds en D66 en zijn CU anderzijds.

  Segers haalde een vriendin van hem aan die vrijwilligerswerk doet op Moria. Zij vertelde hem dat het "de hel op aarde is" in het vluchtelingenkamp en zelf zegt hij ook te zien dat de situatie voor de mensen daar "hemeltergend" is.

  Uit het kabinet stappen vanwege de kwestie-Moria, was volgens hem echter geen optie. "Je hebt altijd twee opties: ik probeer een stap in de goede richting zetten, of je breekt." Als hij dat laatste zou doen, zou hij dat alleen overwegen als hij zeker zou weten dat de mensen op Moria ermee geholpen zijn. "In dit geval ben ik er zeker van dat ze slechter af zouden zijn", aldus Segers.

 • Volt wil effectiever Europa en uiteindelijk Europese ministers

  Nieuwkomer Volt pleit voor een Europese parlementaire democratie. "Dat is onze stip aan de horizon, waarbij het eigenlijk hetzelfde georganiseerd is als Nederland, met een volledig functionerend parlement met het recht van initiatief", zei lijsttrekker Laurens Dassen in het NPO Radio 1-programma Dit is de dag. Vanuit het Europees Parlement zou een regering gekozen moeten worden, vindt Dassen, met een Europese minister van Financiën en een Europese minister van Buitenlandse Zaken.

  De voorman van Volt zegt dat hij snapt dat dat niet snel te regelen is. "Op de korte termijn willen we juist zorgen dat we de Europese Unie effectiever en daadkrachtiger maken, door bijvoorbeeld af te stappen van het veto-recht. Nu hebben alle Europese 27 lidstaten nog een veto, waarmee ze effectieve en daadkrachtige besluitvorming tegen kunnen houden."

  Dassen zegt dat niet alles op Europees niveau geregeld moet worden, maar hij wil wel dat zaken als veiligheid en buitenlandbeleid op Europees niveau worden aangepakt. "En om te zorgen dat we daar dus ook als Europeanen inspraak in hebben - goede inspraak, die democratisch gelegitimeerd is - dan wil je ook zorgen dat het Europees parlement een volwaardig parlement wordt", zegt Dassen in het radioprogramma. "De manier waarop het nu functioneert, is niet goed genoeg."

 • Lijsttrekkers christelijke partijen met elkaar in debat

  Traditiegetrouw organiseert het Nederlands Dagblad in de aanloop naar de verkiezingen een debat tussen de lijsttrekkers van CDA (Hoekstra), ChristenUnie (Segers) en SGP (Van der Staaij).

  Het debat is vanaf 21.00 uur te volgen via NPO Politiek.

 • D66-lijsttrekker Kaag te gast in Nieuwsuur

  In de speciale reeks verkiezingsuitzendingen van Nieuwsuur is vanavond D66-lijsttrekker Sigrid Kaag te gast. Wat heeft haar partij na vier jaar regeren bereikt? En hoe kijken kiezers daar tegenaan? Sigrid Kaag gaat met ze in gesprek.

  Kijk de uitzending vanaf 21.30 uur via deze link.

 • Wilders laat verstek gaan bij Nieuwsuur

  PVV-leider Wilders heeft het interview dat hij donderdag zou hebben bij Nieuwsuur afgezegd. De PVV-leider heeft laten weten dat hij zich wil voorbereiden op het debat met VVD-lijsttrekker Rutte bij Pauw, later die avond.

  Hij had maanden geleden toegezegd dat hij zou aanschuiven bij de verkiezingsserie van Nieuwsuur, maar laat de uitnodiging nu alsnog schieten. Er is hem een alternatieve datum aangeboden, maar daar had hij geen belangstelling voor.

  Hoofdredacteur van Nieuwsuur Joost Oranje zegt het "ontzettend teleurstellend" te vinden dat Wilders afhaakt. "Je mag toch hopen dat politici, juist in verkiezingstijd, zich niet onttrekken aan het kritische interview", zegt Oranje. Wilders zei bij de vorige verkiezingen, in 2017, ook al een interview met Nieuwsuur af.

 • Partijen verdeeld over toekomst Nederlandse boer

  Vandaag stemde de Eerste Kamer in met de stikstofwet. Die is nodig om stikstofgevoelige natuur in 2035 weer gezond te maken. Daarbij speelt de landbouwsector een grote rol, omdat die veel stikstof uitstoot.

  Partijen als D66 en de Partij voor de Dieren willen de veestapel fors inkrimpen, terwijl de PVV het hele stikstofprobleem verzonnen vindt en de sector ongemoeid wil laten. Wij maakten een inventarisatie op basis van de verkiezingsprogramma's.

 • Partijen in debat over Midden-Oosten

  Vanaf 18.30 uur gaan verschillende kandidaat-Kamerleden met elkaar in de debat over het Midden-Oosten. De bijeenkomst is georganiseerd door het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) en wordt live uitgezonden op NPO Politiek.

 • Peilingwijzer: meer nieuwkomers maken kans

  Met nog een week te gaan tot de verkiezingen zijn er de Peilingwijzer weinig verschuivingen te zien. Dat blijkt uit de laatste peilingwijzer- waarin peilingen van De Peiling (Eenvandaag en Ipsos) I&O research en Kantar worden samengevoegd.

  De VVD heeft in de loop van de afgelopen maand zo'n 3 zetels verloren en komt deze keer uit op 36 tot 40. Maar omdat de belangrijkste achtervolgers PVV en CDA geen winst boeken, is de partij van premier Rutte nog steeds twee keer zo groot als de concurrentie. De PVV blijft gelijk op 18 tot 20 zetels.

  Het CDA verliest wat en komt uit op 16 tot 18 zetels. Volgens politicoloog Tom Louwerse, maker van de Peilingwijzer, is daarmee een deel van de winst na de start van lijsttrekker Hoekstra weer verdwenen.

  Volt en JA21 zijn nu al vertegenwoordigd in de Peilingwijzer. Bij1, Code Oranje en BoerBurgerbeweging (BBB) zijn niet kansloos voor een zetel.

  Als deze partijen er daadwerkelijk in zouden slagen om de kiesdeler te halen, dan zou dat betekenen dat er nog meer partijen zouden worden gekozen dan de vijftien van nu in de Peilingwijzer. Dat zou een na-oorlogs record zijn.

 • GroenLinks: leerlingen fors minder uren naar school

  GroenLinks wil het aantal uren dat leerlingen les krijgen in het voortgezet onderwijs op termijn met 15 procent terugschroeven. Dat is ongeveer drie lesuren per week minder. Dat bevestigt een woordvoerder van de partij na een bericht van de Algemene Onderwijsbond (AOb). Het voorstel is tot nu toe onderbelicht gebleven, maar uit de doorrekening van het Centraal Planbureau (CPB) blijkt dat dat uiteindelijk een bezuiniging moet opleveren van1 miljard euro.

  Het fors terugbrengen van het aantal onderwijsuren staat niet met zo veel woorden in het verkiezingsprogramma van GroenLinks, maar het is wel voorgelegd aan het CPB. Volgens de woordvoerder maakt het deel uit van de plannen om de werkdruk voor docenten in het voortgezet onderwijs te verminderen. Dat moet ook de kwaliteit van het onderwijs verbeteren. Dat het ook geld oplevert, is volgens GroenLinks niet het doel van de maatregel.

  Wel komt ons land zo meer in lijn met andere landen, waar nu al minder uren les wordt gegeven en de resultaten vergelijkbaar zijn, zegt de woordvoerder. Als het aan GroenLinks ligt wordt de onderwijstijd binnen zes jaar tijd in stapjes teruggebracht.

  Volgens de onderwijsbond moet dat onderwijskundige consequenties hebben, ook voor het lesprogramma, maar daarover staat niets in het verkiezingsprogramma van GroenLinks. Het CPB heeft berekend dat GroenLinks, D66 en PvdA de partijen zijn die het meest willen investeren in het onderwijs. In het geval van GroenLinks gaat het om netto 8,4 miljard euro.

 • JA21 in 'PVV-bolwerk' Volendam: Rutte naar rechts bijsturen

  Lijsttrekker Eerdmans van JA21 -de partij die eind vorig jaar ontstond uit de chaos bij Forum voor Democratie- was vandaag in Volendam. Om naar eigen zeggen de rechtse kiezers in de vissersplaats over te halen op zijn partij te stemmen. Bij de laatste verkiezingen stemde meer dan de helft van de Volendamse kiezers op de PVV of Forum voor Democratie. Daarom valt er iets te winnen, denkt Eerdmans. "Dit is een rechts bolwerk, ze stemmen rechts van de VVD." JA21 werd opgericht door kandidaten en volksvertegenwoordigers van Forum voor Democratie die onder meer de coronakritiek van Thierry Baudet niet deelden. "Wij kunnen, anders dan PVV en Forum, iets bereiken, omdat wij niet worden uitgesloten" zegt Eerdmans. In de laatste peilingwijzer- waarin peilingen van De Peiling (Eenvandaag en Ipsos) I& O research en Kantar worden samengevoegd- komt JA21 uit op nul tot twee zetels.

  De NOS was erbij in Volendam, bekijk hier een filmpje:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  JA21 op campagne in 'PVV-bolwerk' Volendam
 • Aanhoudingen bij bijeenkomst FvD in Groningen

  Bij een campagnebijeenkomst van Forum voor Democratie in Groningen zijn eerder vandaag twee aanhoudingen verricht. Een man gooide met eieren naar een campagnebus van de partij en werd daarop aangehouden. Hij heeft een boete gekregen voor baldadigheid, zegt de politie. Een andere man werd gecontroleerd door de politie omdat hij zich verdacht gedroeg en zette het vervolgens op een lopen.

  Honderden mensen waren op de 'rally' afgekomen, meldt Dagblad van het Noorden. Op beelden die ook zijn gedeeld door Baudet is te zien dat niet iedereen voldoende afstand hield. Dat gebeurde bij eerdere bijeenkomsten ook. FvD is tegen de anderhalvemetermaatregel en tegen de mondkapjesplicht.