liveblog
NOS NieuwsAangepast

Campagneblog: 'Voltooid leven' voor D66 potentieel breekpunt • Kop koffie tegen 'reuring' 50Plus

  • Het is de laatste week voor de verkiezingen. In dit liveblog praten we je bij over het laatste verkiezingsnieuws.
  • Wilders laat verstek gaan bij Nieuwsuur.
  • Peilingwijzer: meer nieuwkomers maken kans.
  • 50Plus-lijsttrekker Den Haan tegen nummer 3: 'Trek je terug'.
  • Lees hier wat de NOS tot nu toe heeft gemaakt/geschreven over de verkiezingen.
liveblog gesloten

Liveblog gesloten

Dit liveblog is gesloten. Morgen zijn we terug met een nieuw blog met het laatste nieuws over de verkiezingscampagne. Fijne nacht!

Den Haan (50Plus): snel kop koffie om 'reuring' weg te nemen

Lijsttrekker Liane den Haan van 50Plus wil nog voor de verkiezingen een kop koffie drinken met Ellen Verkoelen, de nummer drie van haar partij. Dat zei ze aan tafel bij Jinek, nadat Verkoelen haar daartoe had uitgenodigd. Den Haan liet haar vanochtend nog weten dat ze zich beter kon terugtrekken als kandidaat-Kamerlid als ze zich niet wil schikken naar het partijprogramma.

De twee zijn het oneens over de AOW-leeftijd, die de partij altijd op 65 jaar heeft willen houden. Den Haan houdt nu vast aan de in het pensioenakkoord afgesproken 67 jaar als "ijkpunt". Verkoelen wil een volledige AOW-uitkering op 65 jaar.

Dat de nummer één en de nummer drie van de partij ruim een week voor de verkiezingen over elkaar heen buitelen, wijt Verkoelen aan het feit dat 50Plus "een jonge partij is", zegt ze grappend tegen Jinek-verslaggever Jaïr Ferwerda. Ze zegt voorlopig niet van plan te zijn om op te stappen en is niet te spreken over het optreden van Den Haan in het Radio 1 Journaal vanochtend. "Er is wel iets mis met je communicatie naar mij toe", zegt Verkoelen. Ze noemt het "handiger" om haar intern op de hoogte te brengen over dit soort oproepen, voordat Den Haan ermee naar de media stapt. Den Haan zegt "de reuring" niet leuk te vinden.

Hoekstra bekent: wel eens een paar joints gerookt

CDA-lijsttrekker Wopke Hoekstra heeft bij Op1 bekend dat hij wel eens softdrugs heeft gebruikt. "Toen ik een jaar of 18 was heb ik wel eens een paar joints gerookt en daar ben ik niet trots op", zei Hoekstra.

De vraag werd gesteld tijdens een debatje met GroenLinks-leider Jesse Klaver over het legaliseren van softdrugs. GroenLinks is daar voor, maar het CDA wil juist harder optreden, omdat ons land volgens Hoekstra "tekenen heeft van een narcostaat." "Dat vreet aan de rechtsstaat", vindt hij.

Klaver heeft naar eigen zeggen nooit drugs gebruikt. "Nee, eigenlijk nooit behoefte aan gehad."

Demissionair minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid reageert op Twitter op het debat. Hij is duidelijk over de associaties die hij heeft met drugs en beeldt dat uit in scrabbleletters.

'Voltooid leven'-wet voor D66 potentieel breekpunt aan formatietafel

Het wetsvoorstel 'Voltooid leven' is voor D66 aan de formatietafel een potentieel breekpunt. Dat heeft lijsttrekker Sigrid Kaag in Nieuwsuur gezegd. "Ik ga me er heel hard voor maken", stelde zij. "Het ligt in het parlement en het moet daar besproken worden." Ze wil in een formatie daar geen compromissen over sluiten.

Het wetsvoorstel, waarin is vastgelegd dat ouderen euthanasie moeten kunnen plegen als zij levensmoe zijn, stuit bij de christelijke partijen juist op veel weerstand. Bij de formatie van een nieuw kabinet zou dit een heikele kwestie kunnen worden. Bij de formatie van het huidige kabinet werd met de ChristenUnie afgesproken dat het kabinet de kwestie zou laten rusten. Overigens wilde Kaag niets kwijt over de partijen waarmee D66 nu het liefst rond de tafel gaat.

Ook kwam Kaag vanavond terug op een interview uit september, waarin het wetsvoorstel werd aangehaald. Daarin zei ze destijds dat de wet "nu niet top of mind" was. Dat was opvallend, omdat het wetsvoorstel uit de koker komt van Kamerlid Pia Dijkstra. "Dat was niet echt een goeie formulering van mijn kant", aldus Kaag bij Nieuwsuur. "Ik wilde het niet afdoen als secundair".

Segers: CU wil na verkiezingen geen rechtser vluchtelingenbeleid

In het debat tussen de lijsttrekkers van de christelijke partijen van het Nederlands Dagblad heeft Segers van de ChristenUnie kort stilgestaan bij het aanstaande vertrek van Kamerlid Voordewind, die zich in de Tweede Kamer lange tijd heeft hardgemaakt voor een ruimhartiger vluchtelingenbeleid. Hij zegt dat zijn partij na het vertrek van Voordewind geen stap naar rechts gaat maken op het gebied van vluchtelingen.

Volgens Segers leeft de discussie over het Nederlandse asielbeleid heel breed binnen zijn partij. Dat de ChristenUnie de coalitie niet altijd veel gedaan heeft kunnen krijgen voor de vluchtelingen in het kamp op het Griekse eiland Moria, wijt hij aan de verhoudingen in de coalitie. "Omdat er twee partijen zijn die dat minder of niet willen en twee partijen die dat wel willen", zei Segers, verwijzend naar de tegenstellingen tussen de VVD en het CDA enerzijds en D66 en zijn CU anderzijds.

Segers haalde een vriendin van hem aan die vrijwilligerswerk doet op Moria. Zij vertelde hem dat het "de hel op aarde is" in het vluchtelingenkamp en zelf zegt hij ook te zien dat de situatie voor de mensen daar "hemeltergend" is.

Uit het kabinet stappen vanwege de kwestie-Moria, was volgens hem echter geen optie. "Je hebt altijd twee opties: ik probeer een stap in de goede richting zetten, of je breekt." Als hij dat laatste zou doen, zou hij dat alleen overwegen als hij zeker zou weten dat de mensen op Moria ermee geholpen zijn. "In dit geval ben ik er zeker van dat ze slechter af zouden zijn", aldus Segers.

Volt wil effectiever Europa en uiteindelijk Europese ministers

Nieuwkomer Volt pleit voor een Europese parlementaire democratie. "Dat is onze stip aan de horizon, waarbij het eigenlijk hetzelfde georganiseerd is als Nederland, met een volledig functionerend parlement met het recht van initiatief", zei lijsttrekker Laurens Dassen in het NPO Radio 1-programma Dit is de dag. Vanuit het Europees Parlement zou een regering gekozen moeten worden, vindt Dassen, met een Europese minister van Financiën en een Europese minister van Buitenlandse Zaken.

De voorman van Volt zegt dat hij snapt dat dat niet snel te regelen is. "Op de korte termijn willen we juist zorgen dat we de Europese Unie effectiever en daadkrachtiger maken, door bijvoorbeeld af te stappen van het veto-recht. Nu hebben alle Europese 27 lidstaten nog een veto, waarmee ze effectieve en daadkrachtige besluitvorming tegen kunnen houden."

Dassen zegt dat niet alles op Europees niveau geregeld moet worden, maar hij wil wel dat zaken als veiligheid en buitenlandbeleid op Europees niveau worden aangepakt. "En om te zorgen dat we daar dus ook als Europeanen inspraak in hebben - goede inspraak, die democratisch gelegitimeerd is - dan wil je ook zorgen dat het Europees parlement een volwaardig parlement wordt", zegt Dassen in het radioprogramma. "De manier waarop het nu functioneert, is niet goed genoeg."

Lijsttrekkers christelijke partijen met elkaar in debat

Traditiegetrouw organiseert het Nederlands Dagblad in de aanloop naar de verkiezingen een debat tussen de lijsttrekkers van CDA (Hoekstra), ChristenUnie (Segers) en SGP (Van der Staaij).

Het debat is vanaf 21.00 uur te volgen via NPO Politiek.

D66-lijsttrekker Kaag te gast in Nieuwsuur

In de speciale reeks verkiezingsuitzendingen van Nieuwsuur is vanavond D66-lijsttrekker Sigrid Kaag te gast. Wat heeft haar partij na vier jaar regeren bereikt? En hoe kijken kiezers daar tegenaan? Sigrid Kaag gaat met ze in gesprek.

Kijk de uitzending vanaf 21.30 uur via deze link.

Wilders laat verstek gaan bij Nieuwsuur

PVV-leider Wilders heeft het interview dat hij donderdag zou hebben bij Nieuwsuur afgezegd. De PVV-leider heeft laten weten dat hij zich wil voorbereiden op het debat met VVD-lijsttrekker Rutte bij Pauw, later die avond.

Hij had maanden geleden toegezegd dat hij zou aanschuiven bij de verkiezingsserie van Nieuwsuur, maar laat de uitnodiging nu alsnog schieten. Er is hem een alternatieve datum aangeboden, maar daar had hij geen belangstelling voor.

Hoofdredacteur van Nieuwsuur Joost Oranje zegt het "ontzettend teleurstellend" te vinden dat Wilders afhaakt. "Je mag toch hopen dat politici, juist in verkiezingstijd, zich niet onttrekken aan het kritische interview", zegt Oranje. Wilders zei bij de vorige verkiezingen, in 2017, ook al een interview met Nieuwsuur af.

Partijen verdeeld over toekomst Nederlandse boer

Vandaag stemde de Eerste Kamer in met de stikstofwet. Die is nodig om stikstofgevoelige natuur in 2035 weer gezond te maken. Daarbij speelt de landbouwsector een grote rol, omdat die veel stikstof uitstoot.

Partijen als D66 en de Partij voor de Dieren willen de veestapel fors inkrimpen, terwijl de PVV het hele stikstofprobleem verzonnen vindt en de sector ongemoeid wil laten. Wij maakten een inventarisatie op basis van de verkiezingsprogramma's.

Partijen in debat over Midden-Oosten

Vanaf 18.30 uur gaan verschillende kandidaat-Kamerleden met elkaar in de debat over het Midden-Oosten. De bijeenkomst is georganiseerd door het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) en wordt live uitgezonden op NPO Politiek.

Peilingwijzer: meer nieuwkomers maken kans

Met nog een week te gaan tot de verkiezingen zijn er de Peilingwijzer weinig verschuivingen te zien. Dat blijkt uit de laatste peilingwijzer- waarin peilingen van De Peiling (Eenvandaag en Ipsos) I&O research en Kantar worden samengevoegd.

De VVD heeft in de loop van de afgelopen maand zo'n 3 zetels verloren en komt deze keer uit op 36 tot 40. Maar omdat de belangrijkste achtervolgers PVV en CDA geen winst boeken, is de partij van premier Rutte nog steeds twee keer zo groot als de concurrentie. De PVV blijft gelijk op 18 tot 20 zetels.

Het CDA verliest wat en komt uit op 16 tot 18 zetels. Volgens politicoloog Tom Louwerse, maker van de Peilingwijzer, is daarmee een deel van de winst na de start van lijsttrekker Hoekstra weer verdwenen.

Volt en JA21 zijn nu al vertegenwoordigd in de Peilingwijzer. Bij1, Code Oranje en BoerBurgerbeweging (BBB) zijn niet kansloos voor een zetel.

Als deze partijen er daadwerkelijk in zouden slagen om de kiesdeler te halen, dan zou dat betekenen dat er nog meer partijen zouden worden gekozen dan de vijftien van nu in de Peilingwijzer. Dat zou een na-oorlogs record zijn.

GroenLinks: leerlingen fors minder uren naar school

GroenLinks wil het aantal uren dat leerlingen les krijgen in het voortgezet onderwijs op termijn met 15 procent terugschroeven. Dat is ongeveer drie lesuren per week minder. Dat bevestigt een woordvoerder van de partij na een bericht van de Algemene Onderwijsbond (AOb). Het voorstel is tot nu toe onderbelicht gebleven, maar uit de doorrekening van het Centraal Planbureau (CPB) blijkt dat dat uiteindelijk een bezuiniging moet opleveren van1 miljard euro.

Het fors terugbrengen van het aantal onderwijsuren staat niet met zo veel woorden in het verkiezingsprogramma van GroenLinks, maar het is wel voorgelegd aan het CPB. Volgens de woordvoerder maakt het deel uit van de plannen om de werkdruk voor docenten in het voortgezet onderwijs te verminderen. Dat moet ook de kwaliteit van het onderwijs verbeteren. Dat het ook geld oplevert, is volgens GroenLinks niet het doel van de maatregel.

Wel komt ons land zo meer in lijn met andere landen, waar nu al minder uren les wordt gegeven en de resultaten vergelijkbaar zijn, zegt de woordvoerder. Als het aan GroenLinks ligt wordt de onderwijstijd binnen zes jaar tijd in stapjes teruggebracht.

Volgens de onderwijsbond moet dat onderwijskundige consequenties hebben, ook voor het lesprogramma, maar daarover staat niets in het verkiezingsprogramma van GroenLinks. Het CPB heeft berekend dat GroenLinks, D66 en PvdA de partijen zijn die het meest willen investeren in het onderwijs. In het geval van GroenLinks gaat het om netto 8,4 miljard euro.

JA21 in 'PVV-bolwerk' Volendam: Rutte naar rechts bijsturen

Lijsttrekker Eerdmans van JA21 -de partij die eind vorig jaar ontstond uit de chaos bij Forum voor Democratie- was vandaag in Volendam. Om naar eigen zeggen de rechtse kiezers in de vissersplaats over te halen op zijn partij te stemmen. Bij de laatste verkiezingen stemde meer dan de helft van de Volendamse kiezers op de PVV of Forum voor Democratie. Daarom valt er iets te winnen, denkt Eerdmans. "Dit is een rechts bolwerk, ze stemmen rechts van de VVD." JA21 werd opgericht door kandidaten en volksvertegenwoordigers van Forum voor Democratie die onder meer de coronakritiek van Thierry Baudet niet deelden. "Wij kunnen, anders dan PVV en Forum, iets bereiken, omdat wij niet worden uitgesloten" zegt Eerdmans. In de laatste peilingwijzer- waarin peilingen van De Peiling (Eenvandaag en Ipsos) I& O research en Kantar worden samengevoegd- komt JA21 uit op nul tot twee zetels.

De NOS was erbij in Volendam, bekijk hier een filmpje:

JA21 op campagne in 'PVV-bolwerk' Volendam

Aanhoudingen bij bijeenkomst FvD in Groningen

Bij een campagnebijeenkomst van Forum voor Democratie in Groningen zijn eerder vandaag twee aanhoudingen verricht. Een man gooide met eieren naar een campagnebus van de partij en werd daarop aangehouden. Hij heeft een boete gekregen voor baldadigheid, zegt de politie. Een andere man werd gecontroleerd door de politie omdat hij zich verdacht gedroeg en zette het vervolgens op een lopen.

Honderden mensen waren op de 'rally' afgekomen, meldt Dagblad van het Noorden. Op beelden die ook zijn gedeeld door Baudet is te zien dat niet iedereen voldoende afstand hield. Dat gebeurde bij eerdere bijeenkomsten ook. FvD is tegen de anderhalvemetermaatregel en tegen de mondkapjesplicht.

Ellen Verkoelen (nummer 3 van 50Plus): 'Overvallen door uitspraken Den Haan'

De nummer 3 op de lijst van 50Plus, Ellen Verkoelen, zegt tegen de NOS dat ze zich "exact" aan het 50Plus-verkiezingsprogramma houdt, in tegenstelling tot wat haar lijsttrekker Den Haan beweert. Die zei vanochtend in het NOS Radio 1 Journaal dat Verkoelen zich moet conformeren aan het programma, of anders moet opstappen. De twee verschillen van mening over wat er moet gebeuren met de pensioenen. In het verkiezingsprogramma van 50Plus staat dat de partij een volledige AOW-uitkering op 65-jarige leeftijd wil, maar Den Haan wil vasthouden aan de in het pensioenakkoord afgesproken 67 jaar als "ijkpunt". Wel vindt ze dat er een spaarregeling moet komen voor mensen die eerder met pensioen willen.

Verkoelen noemt die zogeheten 'flexibele AOW' een vaag verhaal. "Dat is geen vastgesteld plan, terwijl het verkiezingsprogramma leidend is. Daarin staat bikkelhard dat 65-jarigen een volledige AOW-uitkering moeten krijgen. Daar is geen woord Spaans bij."

De nummer 3 op de lijst spreekt van het "kroonjuweel" van 50Plus. "Als mevrouw Den Haan zegt dat ze een andere boodschap heeft, hebben we een groot probleem. Het moet naar de kiezer toe duidelijk zijn waar we voor staan."

Verkoelen zegt overvallen te zijn door de uitspraken van haar lijsttrekker. Volgens haar kent haar partij wel een beetje een "ruziecultuur", maar gingen de ruzies tot nu toe nooit over de inhoud: AOW en pensioenen. "De inhoud was altijd vrij duidelijk. Tot nu."

Verkoelen, die nu nog fractievoorzitter is van 50Plus in Rotterdam, verwacht wel dat het weer goedkomt. "Ik heb mevrouw Den Haan nog niet gesproken, maar ben wel van plan haar te bellen. We moeten met elkaar door, we staan samen op de lijst."

Jonge PvdA-kandidaten presenteren actieplan

Tien jonge kandidaten op de kieslijst van de PvdA hebben vandaag een zevenpuntenplan gepresenteerd waarmee ze jongeren weer perspectief willen bieden. De twintigers pleiten onder meer voor een verplichte (gratis) huurcheck voor alle studentenwoningen, waarmee studenten kunnen controleren of ze niet te veel betalen voor hun onderkomen. Ook willen ze dat het minimumloon stapsgewijs wordt verhoogd naar 14 euro per uur en dat er een stagegarantie komt voor mbo'ers en hbo'ers. Die laatste twee plannen staan ook in het PvdA-verkiezingsprogramma.

"Onze generatie loopt het risico het slechter te krijgen dan de generatie van onze ouders. Jongeren missen behalve hun vrijheid ook perspectief", stellen de jonge kandidaten van de PvdA. Lijsttrekker Ploumen vindt het goed dat zij de handen ineenslaan. "Jong en oud moeten samen opstaan tegen ongelijkheid."

Gedetineerden kunnen alleen bij volmacht stemmen

Gedetineerden kunnen in coronatijd alleen stemmen door iemand buiten de gevangenis te machtigen, meldt de Dienst Justitiële Instellingen. Normaal gesproken bieden de inrichtingen mogelijkheden om zelf te gaan stemmen. De ene instelling richt ter plekke een stemlokaal in, bij de andere komt er een mobiel stemlokaal langs.

Deze keer gaat het anders. "Er zijn nu coronamaatregelen van kracht om het contact tussen mensen te beperken en besmetting met het virus zoveel mogelijk te voorkomen." Dat betekent ook dat de meeste verloven zijn opgeschort, waardoor er minder gedetineerden naar een gewoon stemlokaal kunnen.

Gedetineerden boven de 70 kunnen, net als leeftijdsgenoten "in de vrije samenleving", per brief stemmen.

Stemlokalen in veertig treinstations

Kiesgerechtigden kunnen op woensdag 17 maart ook hun stem uitbrengen in een van de veertig treinstations waar een stembureau wordt ingericht. Onder meer op de stations Amsterdam Centraal, Breda, Groningen, Leiden en Maastricht kunnen kiezers terecht. Het eerste stemlokaal, op het station van Nijmegen, gaat al om 05.15 uur open.

Kiezers kunnen ook op maandag 15 en dinsdag 16 maart al hun stem uitbrengen in een van de volgende zes stations: Bilthoven, 's-Hertogenbosch, Hilversum, Leiden, Schiedam Centrum en Utrecht Centraal. Op die twee dagen zijn in alle gemeenten ook een aantal 'gewone' stemlokalen geopend, vooral bedoeld voor kiesgerechtigden uit een risicogroep.

Vanwege het coronavirus is veel anders dan anders. Zo werken verkiezingen in coronatijd:

Zo werken verkiezingen in coronatijd: langer stemmen en meer rode potloden

Schouten wil stembusakkoord over afkoop schuld jongeren

Demissionair minister Schouten, nummer 2 op de kandidatenlijst van de ChristenUnie, wil dat er een stembusakkoord wordt gesloten over jongeren met problematische schulden. Partijen zouden nu al met elkaar moeten afspreken dat zij straks, als zij samen in een kabinet komen, een fonds opzetten om de grootste schulden op te kopen. Als je 12.000 jongeren tussen de 18 en 27 jaar wil helpen, is daar volgens haar 30 miljoen euro voor nodig.

"Dat lijkt een groot bedrag", zegt zij in de Ongelooflijke Podcast van de EO, "maar als je het afzet tegen alle problemen waar deze jongeren later tegen oplopen en de kosten die daarmee gepaard gaan, dan is het een investering in hun toekomst." Zij wijst erop dat jongeren in het ergste geval dak- en thuisloos kunnen worden. "Ik vind het een kwestie van barmhartigheid om te kijken hoe je hen weer perspectief kunt bieden."

Schouten speelde zelf een belangrijke rol in de formatie van het huidige kabinet. Zij schreef de schuldenparagraaf van het regeerakkoord, maar zegt dat er nog steeds veel nodig om het probleem goed aan te pakken.

50Plus-lijsttrekker Den Haan tegen nummer 3: 'Trek je terug'

Nog altijd is een eerlijk pensioen voor iedereen het belangrijkste doel van 50Plus, zegt lijsttrekker Den Haan in het NOS Radio 1 Journaal. "Maar we vinden dat mensen zelf moeten kunnen uitmaken wanneer ze met pensioen gaan of niet." De ouderenpartij, waarvan Den Haan sinds vorig jaar lijsttrekker is, heeft zich onder leiding van haar voorganger Henk Krol altijd hard gemaakt voor een AOW-leeftijd van 65 jaar. Den Haan zei eerder al in Nieuwsuur dat ze vast wil houden aan de in het pensioenakkoord afgesproken 67 jaar als "ijkpunt", maar dat er een spaarregeling moet komen voor mensen die eerder met pensioen willen.

Zulke uitspraken over de pensioenregeling kwamen Den Haan op kritiek te staan van partijgenoten, onder meer van Ellen Verkoelen, nummer 3 op de lijst. In het NOS Radio 1 Journaal doet Den Haan een beroep op haar.

"Als de nummer 3 moeite heeft met het verkiezingsprogramma en de lijsttrekker, trek je dan terug", aldus Den Haan:

Volgens Den Haan kraakt het huidige pensioenstelsel in zijn voegen. "Vroeger ging je werken op je 15e, dan werkte je tot je 65e en dan kon je nog 10 à 15 jaar van je pensioen genieten. De kinderen van nu worden misschien wel 100. Je kunt niet 40 jaar werken en 40 jaar van je pensioen genieten, dat is onhoudbaar."

Den Haan zegt verder dat ze vier jaar geleden "absoluut niet" op 50Plus heeft gestemd. "Men was toen voor behoud van het pensioenstelsel, waar ik dus denk dat dat gewoon niet gaat. Men was toen voor een nationaal zorgfonds waar ik niet voor was. En de partij was maar met één issue bezig, alleen maar voor gepensioneerden, terwijl die ook zorgen hebben over hun kinderen en kleinkinderen."

Ook in een live NOS-uitzending op Facebook en YouTube ging Den Haan in op de pensioenkwestie en haar akkefietje met Ellen Verkoelen:

'Dan vraag ik me af, waarom trek je je niet terug?'

Ploumen: minumumloon moet meer dan paar dubbeltjes omhoog

In het tv-programma Goedemorgen Nederland is PvdA-lijsttrekker Lilianne Ploumen vandaag medepresentator. Zij praat onder meer over een verhoging van het minimumloon. Veel partijen willen dat, maar Ploumen zegt dat zij op dit punt alleen wil praten met partijen die "een forse stap" willen zetten.

Het minimumloon is nu 10,80 euro per uur (voor 21-plussers die 36 uur werken). "Als ze zeggen 'we maken er 11,10 euro van', dan zeg ik: veel succes ermee. Het gaat niet om een verhoging van een paar dubbeltjes.", zegt Ploumen. Zij wil in elk geval naar 13 euro.

Verder heeft zij het over de inkomensongelijkheid tussen mannen en vrouwen. De PvdA wil dat de bewijslast voor de loonkloof bij werkgevers komt te liggen en niet bij de vrouwen die minder verdienen dan mannelijke collega's met soortgelijke functies. Totdat dit geregeld is, heeft ze een tip voor vrouwelijke sollicitanten. "Als een werkgever vraagt om je laatste loonstrook te laten zien, niet doen. Je moet gewoon worden ingeschaald voor je nieuwe functie."

Segers: 'Hoekstra maakt andere keuzes dan De Jonge deed'

De koers van het CDA onder leiding van Wopke Hoekstra baart ChristenUnie-lijsttrekker Segers zorgen, zegt hij in de podcast Betrouwbare Bronnen van politiek commentator Jaap Jansen. "Ik respecteer hem als persoon heel erg, maar maak me wel zorgen over de accentverschillen en keuzes die hij heeft gemaakt bij het vaststellen van het verkiezingsprogramma. Hij maakt andere keuzes dan Hugo de Jonge deed."

Zo noemt Segers Hoekstra's plan om de duur van een WW-uitkering te verkorten van twee naar een jaar "buitengewoon onverstandig". Op dat voorstel van de CDA-lijsttrekker kwam vorige week van meerdere kanten kritiek, die Hoekstra maar "selectief" vond. Volgens hem is de verkorting van de WW onderdeel van een groter plan, waarbij onder meer de uitkering wordt verhoogd.

Liever met Hoekstra dan met Rutte

Segers heeft ook kritiek op het CDA-plan om alleen medisch specialisten in loondienst te brengen - wat hem betreft moet dat ook gelden voor bijvoorbeeld IC-verpleegkundigen - en op het schrappen van het verbod op prostitutie uit het verkiezingsprogramma. "Ik vond het geen verbetering", concludeert de ChristenUnie-voorman. "Ik heb goed samengewerkt met het CDA en zie veel overeenkomsten, maar nu zie ik dat op een paar belangrijke punten de kloof groter wordt. Dat vind ik geen winst."

Overigens zei Segers vanmorgen tegen RTL Nieuws dat hij, als hij echt moet kiezen, in een volgend kabinet liever met "zijn confessionele vriend" Hoekstra regeert dan met Rutte. Aanvankelijk zei hij dat het hem "om het even" was, "maar het is ook te flauw om dan niet te kiezen".

'Had het zelf gedaan'

Ook op andere partijen is Segers kritisch. Zo vraagt hij zich af of GroenLinks durft mee te regeren. "Als het spannend wordt, zie ik bij GroenLinks de neiging om weg te lopen. Het is een partij die verantwoordelijkheid wil dragen, maar ik merk dat ze het moeilijk vinden. En als wij dan compromissen sluiten, is het voor mij wel eens lastig om in de Kamer naar Jesse Klavers bijtende kritiek te luisteren. Op hoge toon enorme kritiek. Dan denk ik: ja gast, had het zelf gedaan!"

Liane den Haan (50Plus) te gast bij de NOS

50-Plus-lijsttrekker Den Haan is vanochtend te gast bij de NOS. Vanaf 08.30 uur zit zij een half uur in de studio van het NOS Radio 1 Journaal. Daarna, vanaf 09.15 uur kun je haar vragen stellen in een live uitzending op Facebook en YouTube, die ook te zien is op een livestream op NOS.nl.

Kaag en Ploumen zochten eerst overeenkomsten, daarna verschillen

Gisteravond trapte het speciale tv-programma Pauw's Verkiezingsdebatten af met een reeks een-op-een-debatten tussen lijsttrekkers. D66-lijsttrekker Kaag en Ploumen van de PvdA waren als eerst aan de beurt. Zij waren het op veel punten met elkaar eens, hoewel Kaag wel kritiek had op het PvdA-plan om de lasten voor het bedrijfsleven met tientallen miljarden te verhogen. Ploumen op haar beurt verweet D66 400 miljoen euro te bezuinigen op de zorg.

Ook NOS-verslaggever Xander van der Wulp viel op dat de twee lijsttrekkers eerst vooral de onderlinge overeenkomsten zochten en daarna de verschillen. "De VVD en het CDA kregen er harder van langs dan dat ze elkaar ervan langs gaven", zei hij in Op1:

Welkom in het campagneblog

In aanloop naar de verkiezingen op 15, 16 en 17 maart houden we iedere dag een campagneblog bij, met het laatste nieuws over de verkiezingscampagne. Het blog van gisteren kun je hier teruglezen.