NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Waarschuwing bij tweet Forum-leider Baudet • Horecabranche: licht aan einde van tunnel

 • Welkom in het coronablog van maandag 8 maart. Je vindt hier het belangrijkste coronanieuws van vandaag;
 • Alle coronamaatregelen worden verlengd tot en met 30 maart, ook de avondklok;
 • Mogelijk 31 maart opening terrassen en ook versoepelingen hoger onderwijs;
 • Het vlieg- en aanmeerverbod vanuit het Verenigd Koninkrijk geldt vanaf middernacht niet meer;
 • Het RIVM meldt 3924 nieuwe besmettingen en 26 sterfgevallen door corona.
Liveblog gesloten
 • Twitter bestempelt tweet van Baudet als 'misleidend'

  Twitter heeft een tweet van Forum voor Democratie-lijsttrekker Thierry Baudet bestempeld als misleidend. Het platform zette de waarschuwing bij een tweet die Baudet gisteren plaatste. In de tweet zei Baudet zich "absoluut" niet te laten vaccineren, onder meer omdat de bijwerkingen van het vaccin volgens hem heftig zijn. Twitter plaatst bij de tweet een link naar een bericht waar te lezen is waarom experts "vaccins als veilig beschouwen voor de meeste mensen".

  Het is volgens Nieuwsuur-verslaggever Rudy Bouma voor het eerst dat Twitter een tweet van een Nederlandse politicus aanmerkt als desinformatie.

 • Horecabranche: licht aan einde van tunnel

  Koninklijke Horeca Nederland zegt dat er "langzaam maar zeker een beetje licht aan het einde van de tunnel komt", nu het kabinet heeft aangekondigd dat de terrassen mogelijk open kunnen. Wel heeft de horecabranchevereniging er bij het kabinet op aangedrongen verder te kijken dan alleen het openen van de terrassen. "Dit is slechts voor een klein deel van de horecaondernemers een verbetering."

  KHN-voorzitter Robèr Willemsen: "Met de lente in aantocht is het noodzakelijk dat de terrassen op 31 maart weer open kunnen; het is een eerste stap. Wij zijn echter van mening dat het eerder kan én moet. Het ontbeert het kabinet aan vertrouwen, terwijl er zeer gedegen plannen liggen. Naast versoepelingen voor de terrassen vinden wij écht dat er een breder deel van de horeca op een veilige en verantwoorde manier open móet. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de opening van de eet- en drinkgelegenheden in hotels voor de hotelgasten en de opening van restaurants en cafés onder voorwaarden."

  Volgens de horecabrancheclub is het noodzakelijk dat ondernemers voorlopig wel "consequent en volledig" worden gecompenseerd. Na een jaar corona kun je ondernemers niet laten barsten met een gedeeltelijke vergoeding, zegt Willemsen. "KHN zet al maanden in op de verbetering van de steunpakketten. In de gesprekken van vorige week hebben we dit opnieuw aangekaart en het belang van gerichte financiële én volledige compensatie benadrukt."

  Voorzitter Rober Willemsen van Koninklijke Horeca Nederland ANP
 • Coronagevallen op verpleegafdeling LUMC

  Op een verpleegafdeling van het Leids Universitair Medisch Centrum zijn meerdere medewerkers en patiënten besmet geraakt met het coronavirus. Dat is gebeurd op de KOHG-afdeling, voor onder meer keel, neus- en oorheelkunde en gynaecologie.

  De eenheid Infectiepreventie van het ziekenhuis is een bron- en contactonderzoek gestart. Een aantal behandelingen is vanwege de coronagevallen uitgesteld, laat het Leidse ziekenhuis weten.

 • Vanaf middernacht vliegtuigen en schepen vanuit VK weer welkom

  Vliegtuigen en schepen uit het Verenigd Koninkrijk mogen vanaf middernacht weer landen en afmeren in Nederland. Volgens het demissionaire kabinet heeft het vlieg- en afmeerverbod geen toegevoegde waarde meer, omdat de Britse variant van het coronavirus zich inmiddels in Nederland heeft verspreid.

  Reizigers uit het VK blijven wel verplicht om een negatieve test over te leggen. Ook krijgen ze het dringende advies om bij aankomst in Nederland in quarantaine te gaan.

  Het vliegverbod uit andere landen, zoals Zuid-Afrika en een aantal Zuid-Amerikaanse landen, blijft wel van kracht.

 • Winkelbranchevereniging: dit was hard nodig

  Winkeliers zijn blij dat ze in bepaalde gevallen vanaf 16 maart een klant per 25 vierkante meter mogen ontvangen. Wel geldt nog steeds de regel dat mensen minimaal vier uur van tevoren een afspraak moeten maken.

  "Dit was hard nodig", zegt de brancheorganisatie non-food INretail. "De regel van twee klanten per verdieping niet goed werkt voor veel winkels. De aangekondigde aanpassing van kopen op afspraak is goed, maar nog steeds een tussenstap. De enige echte oplossing is het weer volledig heropenen van de winkels en dat kan veilig."

  INretail heeft de Nederlandse staat gedagvaard en de rechter uitgelegd, waarom de organisatie per direct heropening van winkels eist. De brancheorganisatie voerde vandaag in de rechtszaal aan dat het kabinet onder meer de economische en maatschappelijke belangen bij het besluit tot verlenging van de winkelsluiting onvoldoende heeft meegewogen. Bovendien zouden geen volwaardige alternatieven zijn geboden die een realistische omzet mogelijk maken. De rechter doet uiterlijk vrijdag om 10.00 uur uitspraak.

 • Teleurstelling bij VNO-NCW, MKB-Nederland

  Bedrijfsorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland zeggen teleurgesteld te zijn dat winkels in de gesloten sectoren op korte termijn niet open mogen. "Langer dicht betekent dat de overheidssteun uitgebreid moet worden, omdat veel ondernemers anders de eindstreep niet halen", zeggen beide organisaties in een verklaring. Wel zijn de organisaties blij dat de terrassen mogelijk open kunnen en dat de winkels wat meer mogelijkheden krijgen voor winkelen op afspraak.

  De twee organisaties willen wel dat het kabinet het steunpakket snel moet verruimen voor onder meer (middel)grote bedrijven. "De periode van het vakantiegeld komt eraan en we zien ook de lokale lasten voor ondernemers oplopen. De vrees is dat velen dat niet meer kunnen betalen. Daarnaast moet er een herstelplan komen voor ná de lockdown, dat ondernemers helpt om over de opgebouwde schuldenberg en het verlies van eigen vermogen te komen."

 • Studenten blij met kleine versoepelingen

  Het Interstedelijk Studenten Overleg is blij dat het hoger onderwijs in de week voor het Paasweekend mogelijk weer gedeeltelijk open kan. Voorzitter Coban wijst erop dat "een kwart van de studenten al bijna een jaar voor al het onderwijs achter een beeldscherm zit". "Het is fijn dat daar snel ook een moment in de collegebanken bij gaat komen. Online onderwijs werkt eenzaamheid, somberheid en concentratieproblemen in de hand, het is goed dat het kabinet stappen gaat zetten richting meer fysiek onderwijs", zegt zij.

  Maurice Limmen van de Vereniging Hogescholen houdt nog wel een slag om de arm. "We zijn blij met het perspectief op de versoepelingen rond Pasen. Maar we moeten eerst afwachten hoe de epidemiologische situatie zich ontwikkelt. Het kan niet vaak genoeg worden benadrukt hoe hard het nodig is dat onze studenten weer meer fysiek onderwijs kunnen volgen, dus dit zou een goede eerste stap zijn. We zijn ondertussen ook met het ministerie van Onderwijs aan het kijken hoe we per september weer een zo normaal mogelijk studiejaar tegemoet kunnen gaan."

 • Museumvereniging: onzekerheid over voortbestaan groeit

  De Museumvereniging zegt dat de onzekerheid over het voortbestaan van musea groeit. De noodsteun die tot 1 juli geldt, bereikt niet alle musea. "Het geduld van publiek om weer veilig samen uit naar musea te gaan, wordt nog langer op de proef gesteld. Musea zijn in maart nog gesloten en daarna is het nog de vraag. Als brancheorganisatie horen we steeds meer smeekbedes van musea om spoedig te heropenen", zegt de vereniging.

  De vereniging benadrukt dat ook het gemis aan publiek pijn doet. Binnenkort wordt er wel gestart met proeven voor toegangstests en de 'toegangs-app'. "We zijn hoopvol dat door het gebruik ervan musea en culturele instellingen meer ruimte kunnen krijgen om bezoekers te ontvangen dan in de routekaart voorzien."

 • Persconferentie voorbij

  De persconferentie van demissionair premier Rutte en demissionair minister De Jonge is afgelopen. Kijk 'm hieronder terug en lees in dit artikel de belangrijkste thema's nog eens terug.

 • De Jonge over Janssen-vaccin: het ziet er goed uit

  De Jonge heeft goede hoop dat het vaccin van Janssen snel wordt goedgekeurd. "Het ziet er goed uit, we hebben veel contact gehad met Janssen. Wat we verwachten is dat er gewoon goedkeuring komt. De klinische onderzoeksresultaten zijn gewoon heel erg mooi", aldus De Jonge.

  In april verwacht hij nog niet heel veel, maar in mei verwacht hij al meer doses en juni verwacht hij er nog meer. "En we hebben er astronomisch veel besteld", zei De Jonge.

 • Rutte: precieze effect avondklok niet te zeggen

  Het precieze effect van de avondklok, die opnieuw wordt verlengd, is volgens demissionair premier Rutte niet te zeggen, omdat de maatregel tegelijkertijd is ingegaan met het advies om maar één bezoeker per dag thuis te ontvangen.

  "Het effect van de twee maatregelen samen is zo'n tien procent. Dat is wat het OMT ons steeds laat zien", zei hij. "Dat kunnen ze niet uitsplitsen. Ze zijn tegelijkertijd ingegaan, dus dat gaat niet."

  De premier denkt dat veel mensen begrip hebben voor de maatregel. "Niemand wil die avondklok, ik ook niet", zei hij. "Maar we hebben niet de luxe om die weg te halen."

 • De Jonge: geen begrip voor mensen die geen prik halen

  Demissionair minister De Jonge heeft "nul begrip" voor mensen die zich niet laten vaccineren. Hij doelde daarmee niet op mensen die dat vanwege hun gezondheid niet kunnen, maar op degenen die een prik weigeren om andere redenen. In hoeverre er straks versoepeld kan worden, is volgens hem namelijk sterk afhankelijk van de vaccinatiebereidheid.

  De Jonge zei zich verder zorgen te maken over de vaccinatiebereidheid onder met name jongeren. "Als een deel van de jongeren zich niet laat vaccineren, hebben we echt een probleem", zei hij. Maar, zo stelde De Jonge ook: je laten vaccineren of niet moet altijd een eigen keuze blijven.

 • Kleine aanpassingen aan de maatregelen, geen versoepelingen

  Het kabinet heeft aangekondigd dat de coronamaatregelen op dit moment nog niet versoepeld kunnen worden. Wel zijn een aantal kleine aanpassingen en correcties toegezegd. Hieronder de aanpassingen op een rijtje:

  • Als bewoners van verpleeghuizen zijn ingeënt, is er ruimte voor twee bezoekers per dag. Dit geldt per direct. Gedurende de week kunnen dit ook verschillende bezoekers zijn.
  • Kinderen tot en met 12 jaar kunnen weer zwemles krijgen.
  • Bij winkelen op afspraak geldt voor winkels dat er twee klanten per verdieping binnen mogen zijn, of één klant per 25 vierkante meter. In dat laatste geval geldt wel een maximum van 50 klanten tegelijk per winkel. Zij moeten anderhalve meter afstand houden tot elkaar en minimaal vier uur van te voren een afspraak maken om te komen winkelen. De winkel moet werken met tijdvakken van minimaal tien minuten.
  • Volwassenen van 27 jaar en ouder mogen buiten op sportaccommodaties met maximaal vier mensen tegelijk sporten. Ook daarbij moeten ze anderhalve meter afstand houden. De gemeente kan nog meer mogelijkheden bieden voor sport.
  • Theorie-examens en -lessen voor het besturen van vervoersmiddelen mogen weer op locatie worden georganiseerd. Dit geldt alleen voor mensen die dit nodig hebben voor het uitoefenen van bepaalde beroepen of voor bepaalde bedrijven. Mensen die vanwege slecht rijgedrag een educatieve maatregel opgelegd hebben gekregen, kunnen ook weer theorie-examen doen.
  • Zakenreizigers, studenten, kennismigranten, langeafstandsgeliefden en professionals uit de culturele en creatieve sector mogen weer inreizen.
  • Het vlieg- en aanmeerverbod voor het Verenigd Koninkrijk wordt opgeheven. Vanaf middernacht geldt de maatregel niet meer. Testverplichtingen blijven gelden, net als een dringend quarantaineadvies.

 • Vaccinatie niet vereist voor toegangstestapp

  Gebruikers van de zogenoemde toegangstestapp kunnen met een groen vinkje in die app bewijzen dat ze niet besmet zijn. Maar hoe iemand dat vinkje heeft gekregen, hoeft niet duidelijk te zijn. Dat zei demissionair minister De Jonge in reactie op vragen over de werking van de app. Een manier om een groen vinkje te krijgen, zou een inenting kunnen zijn, al moet daarvoor wel eerst duidelijk zijn dat gevaccineerden het virus niet kunnen verspreiden. Dat is nu nog niet bekend.

  De Jonge herhaalde nog eens dat hij het erg belangrijk vindt dat mensen zich laten inenten, maar benadrukte daarbij dat het niet verplicht wordt om een prik te halen. Mensen die de app gebruiken, zullen naar verwachting ook een alternatief krijgen om een groen vinkje op hun app te kunnen presenteren. Een zo'n alternatief zou een negatieve testuitslag kunnen zijn.

 • De Jonge geeft tekst en uitleg over het openen van terrassen en winkels

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  De Jonge over het openen van terrassen en winkels