liveblog

Ajax maakt geen fout • PSV comfortabeler op plek twee • Straf voor Bazoer

liveblog gesloten

Tot volgende week!

Komende dinsdag is er nog de inhaalwedstrijd tussen VVV-Venlo en Sparta Rotterdam. En volgende week staan onderstaande wedstrijden op het programma, met onder meer de topper tussen PSV en Feyenoord. Tot dan!

Bord op schoot?

Zijn de borden al gevuld met de zondagavondmaaltijd en/of heeft de magnetron al gepiept?

Dan is het nu tijd voor alle samenvattingen in Studio Sport op NPO 1 en via deze livestream. Smakelijk eten en een prettige uitzending!

De stand in het land

Alle uitslagen op een rijtje

KLAAR IN ARNHEM

Vitesse heeft de subtopper tegen AZ met 2-1 gewonnen. Ondanks een rode kaart in de slotfase voor Enzo Cornelisse sleepten de Arnhemmers de drie punten in de wacht. Het verschil tussen nummer drie AZ en nummer vier Vitesse is nu één punt.

Madrileense derby zonder winnaar, Barça op drie punten van Atlético

Koploper Atlético Madrid heeft Real Madrid in de competitie niet dichterbij laten komen. De stadsderby leverde geen winnaar op: 1-1. FC Barcelona, dat zaterdag Osasuna met 2-0 versloeg, volgt op drie punten van Atlético en een wedstrijd meer gespeeld en Real blijft op vijf punten een een duel meer gespeeld.

Thibaut Courtois (r) en Luís Suárez (l)

81' DOELPUNT AZ

Meteen na de rode kaart maakt Karlsson er 2-1 van in Arnhem. Hij scoort fraai na een mooie pass van Koopmeiners. AZ is ineens weer helemaal terug in de wedstrijd.

Vitesse-AZ 2-1

Jesper Karlsson schiet de aansluitingstreffer binnen

79' RODE KAART

De jonge Enzo Cornelisse, vervanger van Bazoer, krijgt een rode kaart van scheidsrechter Van Boekel. Cornelisse brengt de doorgebroken Boadu ten val.

Vitesse moet nog tien minuten met tien man door, maar wel met een 2-0 voorsprong op zak.

Vitesse-AZ 2-0

72' DOELPUNT VITESSE

Een vrije trap van Tannane belandt perfect op het hoofd van Rasmussen en de Deen kopt de 2-0 binnen voor Vitesse tegen AZ.

Blijft het zo, dan wipt Vitesse in de ranglijst over Feyenoord heen naar de vijfde plek. Ook voor PSV is dit goed nieuws: de voorsprong op nummer drie AZ zou oplopen tot vijf punten.

AC Milan maakt geen fout tegen Verona

AC Milan heeft in de achtervolging op koploper Internazionale geen punten gemorst. De nummer twee won met 2-0 bij Hellas Verona en staat nu op 3 punten van Inter, dat maandag Atalanta treft.

De Portugezen Rafael Leão (l) en Diogo Dalot (r) vieren de goal van laatstgenoemde

53' Kans AZ

Na een prachtige steekpass komt Stengs namens AZ in kansrijke positie. Hij maakt zelf ruimte om te schieten, maar uiteindelijk komt zijn poging tegen Rasmussen aan. Prima aanval, geen goal.

Een paar minuten later is er weer een kans voor Vitesse: een schot van Broja gaat via een Alkmaars been rakelings en onbereikbaar voor Bizot naast.

Vitesse-AZ 1-0

TWEEDE HELFT

De 25ste speeldag van de eredivisie duurt nog 45 minuten. De tweede helft van Vitesse-AZ is begonnen met dezelfde 22 spelers, het staat 1-0 voor thuisploeg.

Meteen na de aftrap is er een enorme kans voor de thuisploeg: Openda gunt de kans aan Wittek, maar de linksback komt niet tot scoren doordat Letschert goed ingrijpt.

RUST

Vitesse staat op een 1-0 voorsprong tegen AZ. De spelers gaan nu aan de thee.

40' Svensson op de lat

Bijna was daar de gelijkmaker van AZ. Een prima voorzet van Wijndal komt bij Svensson terecht, die meteen uithaalt. Maar de bal komt snoeihard op de lat.

31' DOELPUNT VITESSE

Openda breekt de ban en schiet Vitesse op een 1-0 voorsprong tegen AZ.

Een voorzet van Dasa belandt bij de tweede paal voor de voeten van de Belg en die maakt geen fout. Broja stond weliswaar buitenspel, maar deed verder niet mee, dus de VAR zwijgt.

Matus Bero (l) en Loïs Openda vieren de openingstreffer van de Belg

28' In evenwicht

De wedstrijd in Arnhem is inmiddels ook op het veld in evenwicht, met nog altijd de 0-0 op het scorebord. Na een klein half uur was er weer een beste mogelijkheid voor Vitesse: Tannane knalde een vrije trap vanaf de zijkant verrassend op doel, AZ-doelman Bizot wist de bal in twee instanties te pakken.

Tannane en Bero hebben ondertussen een gele kaart gekregen en zijn daarmee geschorst voor het duel met FC Utrecht van volgende week.

Vitesse-AZ 0-0

Vrije val Liverpool houdt aan met nieuwe nederlaag

Liverpools vrije val in de Premier League houdt maar aan. De kampioen ging zondag tegen Fulham met 0-1 onderuit en leed al de zesde thuisnederlaag op rij. Woensdag tegen Chelsea was nummer vijf en dat was al een negatief clubrecord.

Mario Lemina maakt de 1-0, met Mo Salah in zijn rug

15' Kansen Vitesse

AZ deelt weliswaar de lakens uit, maar de grootste kansen waren na een kwartier voor Vitesse. Bizot brengt twee keer achter elkaar goed redding, eerst op een schot van Openda, vervolgens op de rebound van Broia.

Calvin Stengs in duel met Oussama Tannane

9' AZ heeft de bal

In de beginfase is het AZ dat de klok slaat in Arnhem. De Alkmaarders hebben veelvuldig balbezit, maar hebben nog geen grote kans gehad.

De meeste dreiging kwam na acht minuten aan de andere kant, waar Openda kon oprukken na een hoogstandje van Tannane, maar uiteindelijk zonder resultaat.

AFTRAP

Het duel tussen Vitesse en AZ is begonnen. Bij de thuisploeg ontbreekt de disciplinair geschorste Bazoer.

AZ, de nummer drie, kan een flinke tik uitdelen aan nummer vijf Vitesse. Bij een zege loopt het verschil tussen beide ploegen op tot zeven punten.

De reacties na Ajax-FC Groningen (3-1)

Ajax-trainer Erik ten Hag vond dat zijn ploeg diep moest gaan voor de zege op Groningen. "Dat heeft alles met de speelwijze van Groningen te maken. Ze roepen alles van je af, fysiek en mentaal. Ze nemen veel risico, maar als je het dan niet afmaakt dan krijg je een intense wedstrijd. En moet je tot het einde toe knokken."

KLAAR IN ALMELO

Heracles Almelo heeft het debuut van Bert Konterman als trainer van PEC Zwolle verpest. De Almeloërs wonnen met 2-1 door een goal van Luca de la Torre in blessuretijd.

Bert Konterman

KLAAR IN SITTARD

PSV heeft bij Fortuna Sittard een moeizame, maar belangrijke 3-1 overwinning geboekt in de strijd om de tweede plaats. De in vorm verkerende Eran Zahavi was met zijn achtste en negende competitiegoal weer de belangrijkste man voor de Eindhovenaren.

Roger Schmidt instrueert Mohamed Ihattaren voor diens invalbeurt tijdens Fortuna Sittard-PSV

90+2' DOELPUNT HERACLES

In de extra tijd lijkt Heracles toch nog te gaan winnen. De La Torre rondt een mooie aanval af met de verdiende 2-1.

87' DOELPUNT PSV

De beslissing in Sittard: Madueke schiet fraai de 3-1 binnen. Na anderhalve maand blessureleed luistert hij zijn rentree op met een vlammend schot in de kruising.

Fortuna Sittard-PSV 1-3

84' Spanning in Almelo

Heracles is de beste ploeg deze middag, maar daar was bijna de voorsprong voor PEC Zwolle. Invaller Ghoochannejhad is niet onzelfzuchtig en laat Van Duinen schieten, maar Pröpper redt namens Heracles op de doellijn.

83' Spanning in Sittard

De slotfase van Fortuna Sittard-PSV is spannend. De thuisploeg had nog een beste kans via Hansson, bij PSV liet Ihattaren zich even zien met een afstandsschot, dat een halve meter naast ging.

Fortuna Sittard-PSV 1-2

69' DOELPUNT FORTUNA SITTARD

Het wordt toch weer spannend in Sittard: Cox schiet de bal vanuit een schier onmogelijke hoek prachtig in de kruising. PSV leidt nog steeds, maar het is nog maar 2-1.

Het beste was er bij de Eindhovenaren ook wel vanaf sinds de rust. Trainer Schmidt heeft inmiddels drie wissels doorgevoerd: Ihattaren, Gutiérrez en Madueke zijn in de ploeg gekomen voor Sangaré, Vertessen en Götze.

George Cox en Emil Hansson geloven er weer in na de aansluitingstreffer

65' Zahavi op de paal

PSV leek een penalty te verdienen na een overtreding op Malen, maar de VAR wijst erop dat de overtreding net buiten het strafschopgebied was, En dus is het een vrije trap, die door Zahavi op de paal wordt geschoten.

Fortuna Sittard-PSV 0-2

63' DOELPUNT PEC ZWOLLE

Heracles was de 1-0 van Vloet nog aan het vieren en PEC Zwolle maakt vanaf de aftrap de gelijkmaker. Saymak scoort.

Heracles-PEC Zwolle 1-1

61' DOELPUNT HERACLES

De Heraclieden zijn de betere ploeg en worden na ruim een uur beloond door de 1-0 van Vloet, die hard en hoog raak schiet. Het is alweer de elfde goal van het seizoen van Vloet.

Heracles-PEC Zwolle 1-0

59' Kansen voor Fortuna

De eerste tien minuten van de tweede helft in Sittard hebben de thuisploeg al twee aardige kansen op de aansluitingstreffer opgeleverd. Een verraderlijk schot van Flemming kon door Mvogo over de lat worden getikt en Hansson schoot vanuit kansrijke positie naast. Aan PSV-zijde nog geen kansen gezien sinds de rust.

Opstellingen Vitesse-AZ (aftrap 16.45 uur)

Het is al gezegd: Bazoer ontbreekt in de selectie van Vitesse na een incident op de training. Zijn plek wordt ingenomen door Cornelisse.

De opstelling van Vitesse voor het eredivisieduel met AZ
De opstelling van AZ voor het eredivisieduel met Vitesse

Rangers voor het eerst sinds 2011 weer kampioen van Schotland

Rangers FC heeft onder leiding van Steven Gerrard de Schotse landstitel veroverd na puntenverlies van concurrent Celtic bij Dundee United (0-0). Daarmee is de wederopstanding, na het faillissement in 2012, voltooid.

De ballen rollen weer in Sittard en Almelo. Bij Fortuna Sittard-PSV staat het 0-2, bij Heracles-PEC Zwolle prijkt de brilstand nog op het scorebord.

Borussia Dortmund weken zonder Sancho

Borussia Dortmund zal het de komende weken zonder Jadon Sancho moeten doen. De 20-jarige Brit heeft dinsdag in het bekerduel met Borussia Mönchengladbach een spierblessure opgelopen.

Jadon Sancho

RUST

We gaan een kwartiertje uitblazen bij Fortuna Sittard-PSV (0-2) en Heracles-PEC Zwolle (0-0).

45+1' Afgekeurde goal Heracles

De Almeloërs leken op een (verdiende) 1-0 voorsprong te komen door een goal van dichtbij van Fadiga. Heracles juicht, maar even later grijpt de VAR in: in de aanloop naar de goal stond Azzaoui een voetje buitenspel.

Heracles-PEC Zwolle 0-0

33' Op en neer

PSV leidt met 2-0, maar het blijft oppassen voor de Eindhovenaren want achterin gaat het af en toe behoorlijk mis. Na een half uur scoorde Polter, maar zijn goal werd (terecht) afgekeurd wegens hands.

Het is al met een leuke wedstrijd voor de neutrale toeschouwer, die vanwege de coronamaatregelen helaas niet aanwezig is in Sittard.

27' DOELPUNT PSV

Het is 2-0 en opnieuw is Zahavi de gelukkige. De Israëliër had ook al een handvol kansen laten liggen. Het is alweer de 60.001ste treffer in de eredivisiegeschiedenis.

Eran Zahavi viert zijn tweede goal van de middag

25' Veel kansen in Limburg

PSV komt fel en scherp voor de dag in Limburg, waar Zahavi na zijn jubileumgoal al twee grote kansen op nog een doelpunt heeft laten liggen.

Defensief staat Fortuna niet al te best, maar in aanvallend opzicht heeft de ploeg zich wel al een paar keer laten zien. Seuntjens en Semedo (twee keer) hadden al kunnen scoren.

Fortuna Sittard-PSV 0-1

23' Heracles beter dan PEC

Bij Heracles-PEC Zwolle staat het halverwege de eerste helft nog 0-0. Maar het had net zo makkelijk al 2-0 voor Heracles kunnen staan, als aanvaller Bakis zijn vizier iets scherper had gezet. De Turk kreeg binnen een minuut twee grote kansen, maar beide malen bracht PEC-doelman Mous redding.

10' DOELPUNT PSV

Doelpunt voor PSV! Wie anders dan Zahavi zet PSV met zijn achtste goal van het seizoen op een 1-0 voorsprong bij Fortuna Sittard. De Israëlier werkt een voorzet van Dumfries binnen.

En het is meteen een jubileumdoelpunt: het is de 60.000ste goal in de geschiedenis van de eredivisie!

Op 2 september 1956 maakte Tonny van der Linden namens DOS het eerste eredivisiedoelpunt in een 2-3 thuisnederlaag tegen Sparta.

Eran Zahavi is maker van de jubileumgoal

Vrouwen PSV naderen Ajax na klinische zege in Zwolle

In de eredivisie voor vrouwen heeft PSV optimaal geprofiteerd van het puntenverlies van concurrent Ajax. Op bezoek bij PEC Zwolle gaf een goal van Romée Leuchter de doorslag: 1-0.

PSV-vrouwen winnen nipt bij PEC en profiteren van puntenverlies Ajax

AFTRAP

De eredivisieduels Heracles-PEC Zwolle en Fortuna Sittard-PSV zijn begonnen.

Bazoer disciplinair gestraft door Vitesse-coach Letsch

Riechedly Bazoer komt vandaag niet in actie voor Vitesse tegen AZ. Trainer Thomas Letsch heeft Bazoer disciplinair geschorst na een incident op de training.

De 24-jarige middenvelder zou hebben nagetrapt en vervolgens ruzie hebben gemaakt met trainer Letsch en doelman Remko Pasveer.

Het is niet voor het eerst dat Bazoer tijdens zijn carrière problemen heeft met zijn temperament.

Riechedly Bazoer

Mooie klus voor Kuipers

Scheidsrechter Björn Kuipers is door de UEFA aangewezen om het duel in de Champions League tussen Juventus en FC Porto te fluiten. De ploegen uit Italië en Portugal treffen elkaar dinsdag in Turijn voor de return in de achtste finales. In het eerste duel was Porto met 2-1 te sterk voor de ploeg van onder anderen Cristiano Ronaldo en Matthijs de Ligt.

Kuipers wordt in Italië bijgestaan door zijn vaste assistenten Sander van Roekel en Erwin Zeinstra. Pol van Boekel is de VAR van dienst.

Scheidsrechter Björn Kuipers

KLAAR IN AMSTERDAM

Ajax heeft een probleemloze 3-1 zege geboekt op FC Groningen. De koploper van de eredivisie controleerde in de Johan Cruijff Arena het duel en sloeg kort na het begin van de eerste en de tweede helft toe.

Opstellingen Fortuna Sittard-PSV

Bij de thuisclub staat Yanick van Osch weer onder de lat. De keeper vreesde aanvankelijk voor lange tijd te zijn uitgeschakeld vanwege een botkneuzing, maar is wonderbaarlijk snel hersteld. Zijn beschikbaarheid komt precies op het goede moment, aangezien de net aangetrokken Piet Velthuizen afgelopen week een hamstringblessure opliep.

Mohamed Ihattaren is bij PSV weer terug in de selectie, nadat hij door trainer Roger Schmidt vanwege een onprofessionele houding buiten de groep was gelaten voor het duel met Ajax.

Yorbe Vertessen krijgt een basisplaats bij PSV, omdat Ryan Thomas niet fit is. Net als Thomas mist ook de niet geheel fitte Pablo Rosario de wedstrijd. De vorige week geschorste Ibrahim Sangaré keert terug in de basis.

84' DOELPUNT FC GRONINGEN

El Messaoudi, terug na blessureleed, staat net in het veld en kopt fraai binnen voor FC Groningen na een lange bal van Suslov. Het staat nu 3-1 voor Ajax.

Ajax-FC Groningen 3-1

77' DOELPUNT AJAX

Tadic schiet Ajax in twee instanties op 3-0 met een penalty. In eerste instantie ging zijn poging op de lat, maar volgens de VAR werd er te vroeg ingelopen door Suslov. De strafschop moest over en dit keer maakte de Ajax-aanvoerder geen fout.

De bal ging op de stip na een handsbal van Te Wierik, die het daar zelf helemaal niet mee eens was.

Fun fact: geen speler benutte deze eeuw meer strafschoppen in de eredivisie dan Dusan Tadic: 33.

Ajax-FC Groningen 3-0

Dusan Tadic pikte ook weer zijn treffer mee tegen FC Groningen

70' Kans voor Groningen

Na de 2-0 van Ajax is de angel een beetje uit de wedstrijd gehaald. Er gebeurde even niet zo gek veel, maar in de 70ste minuut moet Stekelenburg toch ineens zijn tweede redding van de middag verrichten bij een flinke kans van Suslov.

Ajax-FC Groningen 2-0

Om 14.30 uur: Heracles-PEC Zwolle

Dit zijn de opstellingen van beide elftallen.

54' DOELPUNT AJAX

Haller speelt geen geweldige wedstrijd, maar krijgt van Neres een niet te missen kans om te scoren: 2-0.

De Braziliaan had het na een fraaie steekpass van Tadic ook zelf kunnen proberen, maar is niet zelfzuchtig en besluit tot een tikje breed.

Een groepsknuffel van Ryan Gravenberch, David Neres en Sébastien Haller na de 2-0 van laatstgenoemde

De bal rolt weer in Amsterdam. Bij FC Groningen is de tamelijk onzichtbare Abraham achtergebleven in de kleedkamer, Joosten is zijn vervanger.

De eerste kans van de tweede helft volgt twee minuten later: Kudus maakt bijna het mooiste doelpunt van zijn carrière met een omhaal na een voorzet van Tadic, maarde Ghanees raakt de bal niet.

RUST

We gaan thee drinken in de Johan Cruijff Arena. Ajax leidt met 1-0 tegen FC Groningen.

Vlak voor rust moest Padt nog één keer ingrijpen: hij tikte een vrije trap vanaf de rand van het strafschopgebied van Gravenberch uit de hoek.

36' Groningen heeft het beter voor elkaar

Na een half uur is Groningen ietsje beter in de wedstrijd gekomen en lijkt Ajax wat gas terug te hebben genomen. Tot meer dan een paar speldenprikjes leidde de Groningse dadendrang aanvankelijk niet.

Maar in de 38ste minuut is er een echte serieuze kans: El Hankour krijgt de bal bij de tweede paal na een lange voorzet, maar Stekelenburg redt met een knappe reflex.

Een minuutje later staat Timber ineens alleen voor Padt, na een pass van Martínez, maar de Ajax-verdediger schrikt er zelf van en zijn schot mislukt totaal.

Ajax-FC Groningen 1-0

25' Padt redt Groningen

Het is aan Padt te danken dat het nog maar 1-0 staat in de Arena. In de 23ste minuut redt de Groningen-goalie opnieuw geweldig redding met de benen bij een kans van Klaassen, die na een pass van Tadic zomaar binnen kan schieten. Ook in de rebound slaagt Klaassen er niet in het doel te vinden.

Een paar minuten later wordt het doel van Padt opnieuw belegerd door Neres, Haller en Kudus, maar de bal gaat er opnieuw niet in.

15' Alles lukt bij Ajax

Ajax is in de openingsfase gretig, speelt in een hoog tempo en de passing is secuur. FC Groningen komt er nog helemaal niet aan te pas in de Arena.

In de tiende minuut was er de tweede grote kans voor de Amsterdammers: uit een corner van Tadic kopte Álvarez hard op doel, maar Padt had een uitstekende redding in petto. Ook een paar minuten later is de Osdorper er als de kippen als Klaassen na een pass van Tadic alleen voor hem opduikt.

5' DOELPUNT AJAX

De eerste kans is meteen raak voor de Amsterdammers. Gravenberch is het eindstation van een prima aanval en schiet Ajax op 1-0 tegen FC Groningen.

Neres vindt Tadic, Tadic vindt Gravenberch en die schiet de vroege voorsprong tegen de touwen. Het is (pas) de 25ste tegengoal van FC Groningen, dat na Ajax de minst gepasseerde defensie van de eredivisie heeft.

Sébastien Haller (l) viert samen met de doelpuntenmaker de 1-0 van Ryan Gravenberch

AFTRAP

Het eerste eredivisieduel van deze zondag is begonnen: Ajax ontvangt FC Groningen.

FC Groningen won in de historie nog nooit in de Johan Cruijff Arena, voorheen de Amsterdam Arena. Ajax verloor zijn laatste twee duels met FC Groningen, beide uitwedstrijden.

Messi stemt op nieuwe president

De presidentsverskiezingen bij FC Barcelona zijn ondertussen in volle gang. De drie kandidaat-voorzitters hebben hun stem al uitgebracht, inmiddels heeft ook aanvoerder Lionel Messi de gang naar de stembus gemaakt.

De opstelling van FC Groningen

De pas 18-jarige Paulos Abraham maakte vorige week indruk tegen Fortuna Sittard door als invaller in de 50ste (!) minuut op fraaie wijze de enige treffer van het duel te maken. De Zweedse aanvaller is beloond met een basisplaats tegen Ajax.

FC Groningen mist wel topscorer Jørgen Strand Larsen, die vorige week juist geblesseerd plaats maakte voor Abraham.

De opstelling van FC Groningen voor het duel met Ajax.

De opstelling van Ajax

Nicolas Tagliafico keert terug in de basis bij Ajax na zijn oogblessure. Ook Mohammed Kudus en David Neres beginnen in de basis. Devyne Rensch en Antony verhuizen naar de bank. Daley Blind ontbeekt in de selectie, hij heeft nog te veel last van een lichte blessure die hij opliep in het bekerduel met sc Heerenveen.

De opstelling van Ajax voor het duel met FC Groningen.

Supporters op het viaduct

De spelers van FC Groningen zijn gisteren trouwens al naar Amsterdam gereisd voor het treffen met Ajax. Onderweg werden ze op fraaie wijze uitgezwaaid door de fans.

Doel nu nog leeg

De doelen in de Johan Cruijff Arena zijn nu nog leeg, maar zo moet Sergio Padt ooit als ballenjongen naar de wedstrijden gekeken hebben.

Het doel in de Johan Cruijff Arena is nog leeg voor Ajax-FC Groningen.

Nu we het toch over doelmannen hebben...

Sergio Padt keert vandaag, voorlopig voor het laatst, terug op de plek waar het allemaal is begonnen: de Arena in zijn geboortestad Amsterdam. Padt staat vanaf 12.15 uur onder de lat bij FC Groningen, honderd meter verderop staat Maarten Stekelenburg bij Ajax in het doel.

De nu 38-jarige Stekelenburg was ook keeper in Amsterdam toen Padt nog bij Ajax rondliep als jong keeperstalent.

Padt: 'Vroeger wilde ik als ballenjongen per se achter Stekelenburg staan'

Ook gisteravond: zeperd voor Ajax-opponent Young Boys

Normaal besteden we niet vaak aandacht aan de Zwitserse competitie. Maar dat is natuurlijk anders nu Young Boys uit Bern gekoppeld is aan Ajax in de achtste finales van de Europa League. De Zwitserse koploper kende een matige generale in aanloop naar het eerste duel met Ajax.

Trainer Gerardo Seoane spaarde namelijk zijn belangrijkste spelers in het competitieduel met hekkensluiter FC Vaduz. Dat kwam Young Boys duur te staan: pas in de slotfase sleepte Jordan Siebatcheu een punt uit het vuur tegen de club uit de hoofdstad van Liechtenstein: 1-1.

Nu is de voorsprong van koploper Young Boys op naaste achtervolger Servette nog altijd een slordige 19 (!) punten, dus veel maakt die remise niet uit. Het uitvallen van doelman David Von Ballmoos (what's in a name...) wellicht wel: de ervaren goalie viel uit met mogelijk een hersenschudding. In dat geval zal hij het duel met Ajax donderdag om 18.55 uur in Amsterdam waarschijnlijk moeten missen.

Een blessure heeft ook grote gevolgen in huize-Von Ballmoos. De doelman liet tijdens de coronabreak namelijk zien ook heel handig te zijn bij het opruimen van boodschappen.

Nu we het toch over die voorzittersverkiezing hebben...

De voorzittersverkiezingen brengen bij FC Barcelona traditioneel veel onrust met zich mee. Maar zo enerverend als dit jaar, zo zout hebben de socio's het zelden gegeten.

Een financiële puinhoop, heisa rond superster Lionel Messi, sportieve malaise - ondanks het bereiken van de finale van de Copa del Rey - en daar kwamen afgelopen week nog de arrestatie van de pas vertrokken voorzitter Josep Maria Bartomeu bij en de uitspraak van een EU-Hof dat de club onrechtmatige staatssteun moet terugbetalen.

Vandaag zijn de verkiezingen voor een nieuwe president. Drie mannen zijn kandidaat om de puinhopen van zes jaar Bartomeu op te ruimen. Maar is dat eigenlijk wel te doen?

"De situatie is catastrofaal. Wie de nieuwe president ook wordt, de top is voor Barcelona de komende jaren heel ver weg", meent journalist Simon Kuper.

Barcelona wint op vooravond veelbesproken voorzittersverkiezing

Barcelona heeft dankzij een 2-0 zege bij Osasuna het gat met Atlético Madrid verkleind tot twee punten. De koploper, die zondag stadsgenoot Real Madrid ontvangt, heeft wel twee wedstrijden minder gespeeld. Een welkome zege, want vandaag staat de Catalaanse hoofdstad in het teken van de verkiezingen van een nieuwe voorzitter.

Lewandowski op weg naar Der Bomber

Al bijna een halve eeuw staat het doelpuntenrecord van Gerd Müller in de geschiedenisboeken van de Bundesliga. De kans is reëel dat het dit seizoen verbroken gaat worden, want na Bayern München - Borussia Dortmund (4-2), is Bayern-spits Robert Lewandowski de legendarische Müller tot op negen treffers genaderd.

In het seizoen 1971/'72 scoorde Müller, de spits die Nederland in de WK-finale van 1974 de das omdeed, veertig competitietreffers voor Bayern München. Niet voor niets verkreeg hij vanwege zijn ongeëvenaarde neus voor de goal de bijnaam 'Der Bomber'. Sindsdien kwamen alleen Lewandowski (vorig seizoen) en Dieter Müller (FC Köln, 1976/'77) met 34 treffers enigszins in de buurt van het record.

Het heeft er alle schijn van dat Lewandowski dit keer wel de ban zal breken. Zaterdagavond scoorde de wereldvoetballer van het jaar drie keer, waarmee zijn totaal op 31 is gekomen. En dat met nog tien duels te gaan. Als Lewandowski zijn huidige gemiddelde weet vast te houden, komt de Pool uit op 42 treffers.

Het moment van de zaterdag: Utrecht profiteert van discutabele strafschop

In Waalwijk zullen veel mensen vanochtend met een kater zijn opgestaan. En dat heeft alles te maken met de turbulente slotfase van het duel van RKC met FC Utrecht.

De wedstrijd met twee gezichten leek uit te draaien op een gelijkspel tot Gyrano Kerk in de allerlaatste seconde naar de grond ging in het strafschopgebied. Tot verbijstering van 'dader' Ahmed Touba wees scheidsrechter Sander van der Eijk naar de stip. De VAR steunde hem in die beslissing en Sander van de Streek schonk de Utrechters zo alsnog de overwinning.

Na afloop erkende de arbiter echter ruiterlijk dat hij het fout gezien had. Maar daar hebben ze in Waalwijk natuurlijk niets meer aan.

Stand

Alle samenvattingen op een rijtje

Alle samenvattingen van de tot nu toe gespeelde wedstrijden terugkijken? Dat kan natuurlijk in ons overzichtsartikel.

Bekijk de samenvatting van Feyenoord-VVV

Programma

Welkom!

Gisteren won Feyenoord fluitend met 6-0 van VVV-Venlo en dus zullen ze in Rotterdam-Zuid rustig achterover leunen en kijken hoe het de concurrentie om de bovenste plekken vandaag vergaat. Koploper Ajax bijt om 12.15 uur het spits af in de Johan Cruijff Arena tegen nummer zes FC Groningen.

PSV reist af naar Sittard voor het duel met Fortuna (14.30 uur). Op hetzelfde tijdstip begint in Almelo het duel tussen Heracles en PEC Zwolle. De eredivisiezondag wordt afgesloten met de (sub)topper in Arnhem tussen Vitesse en AZ.