liveblog
NOS NieuwsAangepast

Aantal besmettingen op Curaçao loopt weer op • 28 aanhoudingen bij betoging Museumplein

  • Welkom in het coronablog van zondag 7 maart. Je vindt hier het belangrijkste coronanieuws van vandaag.
  • OMT-lid: vóór open terrassen bij garantie van minder samenscholing.
  • Horeca Israël weer open.
  • Oostenrijk onderzoekt incidenten met AstraZeneca-vaccin.
  • Illegaal feest in Noord-Holland beëindigd.
liveblog gesloten

Aantal coronabesmettingen op Curaçao loopt weer op

Het aantal coronabesmettingen op Curaçao is de afgelopen dagen weer opgelopen. De regering van het eiland maakt vandaag melding van 17 nieuwe besmettingen; gisteren ging het om 21 nieuwe gevallen. Eind februari werden dagelijks minder dan tien besmettingen vastgesteld.

De teller komt nu uit op 112 actieve gevallen. Daarnaast zijn vier patiënten met het virus opgenomen in het ziekenhuis, één van hen ligt op de intensive care.

De laatste keer dat er meer dan honderd besmettingen waren, was op 23 januari. Op Curaçao werd maanden geleden een avondklok ingesteld om nieuwe besmettingen te voorkomen. Eind februari werd de avondklok wel iets versoepeld. Toen werd ook begonnen met vaccineren.

Sinds de uitbraak van de coronacrisis vorig jaar zijn er 22 mensen op het eiland overleden.

Burgemeester Halsema: teleurstellend dat regels weer zijn overtreden

Burgemeester Halsema van Amsterdam is teleurgesteld dat de coronaregels bij de demonstratie op het Museumplein in Amsterdam vandaag opnieuw niet zijn nageleefd. "Het is teleurstellend dat de demonstranten ook vandaag de regels hebben overtreden", zei Halsema vanavond in een reactie.

"Demonstreren is een grondrecht en de driehoek wil demonstranten in de gelegenheid stellen hun standpunten kenbaar te maken", stelde de burgemeester. "Ook nu er beperkingen gelden vanwege corona kan er op kleine schaal met een afgesproken aantal mensen op een veilige plek worden gedemonstreerd. Daarbij moet men zich wel aan de aanwijzingen en gemaakte afspraken houden."

Op het plein waren enkele honderden mensen samen. Veel betogers hielden onvoldoende afstand en droegen geen mondkapjes. 28 mensen werden gearresteerd omdat zij niet van het plein wilden vertrekken toen de politie ze daartoe opdracht gaf.

28 arrestaties bij demonstratie Museumplein

De politie heeft bij de ontruiming van het Amsterdamse Museumplein vanmiddag 28 arrestaties verricht. Drie mensen werden aangehouden voor openlijke geweldpleging en nog eens zeven werden gearresteerd omdat zij een bevel van de politie niet opvolgden. De overige achttien hielden zich niet aan de coronamaatregelen, zegt de politie.

Op het plein waren enkele honderden betogers bijeen; de meesten vertrokken iets na 16.00 uur na een bevel van de politie. Achtergebleven betogers werden door de ME richting het Concertgebouw gestuurd.

Aanhoudingen na demonstratie Museumplein, meeste betogers vertrokken

Op het Amsterdamse Museumplein is het weer rustig; de betogers zijn van het plein vertrokken. De politie meldt dat er aanhoudingen zijn verricht, maar kan niet nog niet zeggen hoeveel.

Rond 16.00 uur gaf de driehoek van de politie, justitie en burgemeester een noodbevel af. Niet alle aanwezigen gaven gehoor aan de oproep om te vertrekken. De ME vormde daarop een linie en stuurde de overgebleven betogers in de richting van het Concertgebouw. Het waterkanon werd daarbij niet ingezet.

Enkele honderden tegenstanders van het coronabeleid hadden zich op het plein verzameld; daarbij werd in veel gevallen geen anderhalve meter afstand gehouden.

Politie beëindigt illegaal feest in bedrijfspand Zoetermeer

De politie heeft zondagochtend rond 2.00 uur een illegaal feest in een bedrijfspand in Zoetermeer beëindigd. In het pand waren 37 mensen bij elkaar gekomen en een dj draaide muziek. Alle aanwezigen hebben een boete gekregen, laat de politie via Twitter weten.

Demonstranten weigeren Museumplein te verlaten

Op het Museumplein in Amsterdam grijpt de Mobiele Eenheid in om demonstranten die het plein weigeren te verlaten, te verspreiden. Het waterkanon staat daarbij paraat, zegt de politie.

Een half uur geleden gaf de driehoek van de politie, justitie en burgemeester een noodbevel af; 'koffiedrinkers' werden opgeroepen te vertrekken. Niet iedereen gaf gehoor aan die oproep van de politie.

Negatief reisadvies wordt verlengd tot 15 april

Het dringende advies om niet naar het buitenland te reizen, tenzij het strikt noodzakelijk is, blijft voorlopig van kracht. Het advies gold tot 31 maart en het kabinet is van plan dat te verlengen tot 15 april. Bronnen in Den Haag bevestigen een bericht daarover van De Telegraaf. Het definitieve besluit moet nog worden genomen, maar volgens ingewijden is dat een formaliteit.

Gemeente Amsterdam gelast einde protest Museumplein

De driehoek van politie, justitie en burgemeester heeft de demonstratie op het Museumplein in Amsterdam zojuist ontbonden. Demonstranten worden opgeroepen het plein te verlaten. Enkele honderden mensen hebben zich daar verzameld om te protesteren tegen de coronamaatregelen.

Er is een noodbevel van kracht. Het is niet langer toegestaan om op het Museumplein te blijven, zegt de gemeente op Twitter.

4567 nieuwe besmettingen, iets meer dan gemiddeld

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 4567 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld, 789 minder dan gisteren. Dat is hoger dan het gemiddelde van afgelopen week, toen er per dag gemiddeld 4507 mensen positief getest werden.

In de ziekenhuizen nam de bezetting af; er liggen nu 1851 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 1863), van wie 545 op de IC (gisteren: 542), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Opnieuw 'koffiedrinkers' op Museumplein

Op het Museumplein in Amsterdam hebben zich opnieuw tegenstanders van het coronabeleid verzameld om gezamenlijk 'koffie te drinken'. Enkele honderden mensen staan op het plein met gele paraplu's waar 'liefde en vrijheid' op staat en ballonnen in de vorm van hartjes. Op het plein is ook een doodskist neergezet, waar volgens de demonstranten de 'democratie' in begraven ligt.

Vorige week werd het op het Museumplein, waar bijna elke zondag wordt geprotesteerd tegen de maatregelen, te druk. De demonstratie werd rond 15.00 uur ontbonden en er werd een noodbevel afgekondigd. Volgens de gemeente gaven de demonstranten geen gehoor aan de oproep van de politie om te vertrekken, waarop de Mobiele Eenheid werd ingezet om het veld te ontruimen.

Een deel van de demonstranten vertrok toen naar het nabijgelegen Leidseplein. Ook de demonstratie daar werd vervolgens door de driehoek van politie, justitie en burgemeester ontbonden. Op het Leidseplein werden geen aanhoudingen verricht; op het Museumplein werden 17 mensen opgepakt.

Opnieuw 'koffiedrinken' op Museumplein tegen coronamaatregelen

André Hazes geeft proefconcert: testen, temperaturen, sensoren

Vanmiddag mag André Hazes de Ziggo Dome op zijn kop zetten. Na een jaar zonder concerten zijn er 1300 fans aanwezig in de concertzaal. Het evenement is onderdeel van Fieldlab: een initiatief van de evenementenbranche in samenwerking met de overheid om te onderzoeken hoe grote evenementen coronaproof kunnen worden gehouden.

Bezoekers moeten bij de ingang een negatieve testuitslag tonen. Verder wordt hun temperatuur gemeten en worden er steekproefsgewijs sneltesten afgenomen. Binnen krijgen bezoekers een bewegingssensor om te volgen hoeveel contact mensen onderling hebben. Bezoekers wordt gevraagd om zich een paar dagen na het evenement opnieuw te laten testen.

Horeca Israël weer open

Nu een aanzienlijk deel van de bevolking is gevaccineerd, zijn in Israël restaurants en cafés weer opengegaan. Per zaak zijn er in totaal 100 gasten welkom. Mensen zonder 'groene pas', het vaccinatiebewijs, mogen alleen buiten zitten, schrijft de krant Haaretz.

Ook culturele en sportevenementen vinden weer plaats, voor 500 mensen binnen en 750 mensen buiten. Dezelfde aantallen gelden voor gebedshuizen. En de laatste scholieren gaan terug naar school, in regio's waar besmettingscijfers laag zijn. Gevaccineerde studenten kunnen ook weer naar de universiteit.

Bijna 40 procent van de Israëlische bevolking is volledig gevaccineerd.

Restaurants in Israël weer open: 'We zijn er bijna'

Oostenrijk onderzoekt incidenten met AstraZeneca-vaccin

In Oostenrijk wordt het vaccineren met een batch AstraZeneca-vaccins tijdelijk gestaakt na de dood van een vrouw en de ziekte van een ander. Het gaat om een voorzorgsmaatregel, zegt gezondheidsautoriteit BASG.

Een vrouw van 49 die de prik had gekregen, is overleden aan ernstige stollingsstoornissen. Een vrouw van 35 die een prik kreeg uit dezelfde batch ontwikkelde een longembolie en is herstellende. "Momenteel is er geen bewijs van een oorzakelijk verband met het vaccin", zegt BASG. Volgens lokale media gaat het om twee verpleegkundigen.

Bloedstollingen horen niet bij de bekende bijwerkingen van het vaccin, zegt de gezondheidsautoriteit. Maar om uit te sluiten dat er een mogelijke link is, wordt grondig onderzoek gedaan. De batch waar de twee vaccins uit komen, wordt niet meer gebruikt.

AstraZeneca zegt tegen persbureau APA dat het bedrijf contact heeft met de Oostenrijkse autoriteiten en het onderzoek volledig ondersteunt. De farmaceut voegt toe dat het vaccin is goedgekeurd door het EU-geneesmiddelenagentschap EMA en de WHO, gebaseerd op een wereldwijd onderzoek met 23.000 deelnemers.

Illegaal feest in Noord-Holland beëindigd

In een Noord-Hollands natuurgebied is gistermiddag een illegaal feest beëindigd. Rond 17.00 uur kreeg de politie meldingen van bestuurders die vanaf de A9 een groep mensen in een weiland een feestje zag vieren, meldt NH Nieuws.

Toen agenten op de locatie tussen Akersloot en Limmen aankwamen, maakten de ongeveer veertig feestgangers zich uit de voeten. "Ze renden door de weilanden en sommigen namen zelfs een bootje", zegt een woordvoerder.

Ze lieten onder meer fietsen en drankflessen achter. Niemand werd aangehouden of beboet.

Boswachters vrezen coronadrukte: 'Verstoor kraamkamer natuur niet'

Boswachters maken zich zorgen over de drukte in natuurgebieden. Door corona kunnen veel uitjes niet doorgaan en zoeken mensen vaker de buitenlucht op. Dat kan tijdens het broedseizoen tot problemen leiden, zeggen ze.

Duitse parlementariër weg na mondkapjesschandaal

De Duitse christendemocratische parlementariër Nikolas Löbel verlaat de Bondsdag nadat bekend was geworden dat hij via zijn onderneming 250.000 euro had overgehouden aan advies en bemiddeling bij de handel in mondkapjes.

Zijn bedrijf heeft commissie gekregen bij het sluiten van contracten tussen een leverancier van mondkapjes en afnemers. Löbel (CDU) erkent volgens Duitse media dat hij fouten heeft gemaakt en trekt zich onmiddellijk terug uit de CDU/CSU-fractie. Wel blijft hij tot september in het Duitse parlement. Hij is niet herkiesbaar in de Bondsdagverkiezingen die een maand later worden gehouden

Afgelopen vrijdag stapte CSU-politicus Georg Nüßlein al op als gevolg van de affaire, nadat weekblad Der Spiegel erover had gepubliceerd.

Zo werkt 'vaccin-diplomatie'

Verschillende landen kopen of krijgen vaccins van Rusland of China, terwijl de EU vaccins het liefst voor zichzelf houdt. Hoe werkt 'vaccin-diplomatie' en wat hebben landen erbij te winnen? In deze video leggen de NOS-correspondenten uit Brussel, Rusland en China het uit.

Hoe landen invloed kopen met vaccins (en de EU achterblijft)

OMT-lid: vóór open terrassen bij garantie van minder samenscholing

Als er een garantie zou zijn dat het openen van terrassen zou leiden tot minder samenscholing en er zou goed gereguleerd worden, dan is viroloog en OMT-lid Menno de Jong voorstander van open terrassen. Dat zegt hij tegen de Amsterdamse zender AT5.

Onder meer het Vondelpark werd twee weken geleden ontruimd, nadat de gemeente duizenden aanwezigen die dicht op elkaar stonden had verzocht te vertrekken. Afgelopen dinsdag zetten horeca-ondernemers uit protest hun terrassen buiten. Ze denken dat ze op een verantwoorde manier weer open kunnen gaan.

Maar of zo'n garantie met open terrassen er zou kunnen komen, betwijfelt De Jong. "Ik weet niet of de groep mensen die in het Vondelpark feesten of demonstreren op het Museumplein, zich überhaupt ergens iets van aantrekken."

Als de viroloog puur naar de cijfers van de pandemie kijkt, waaronder de besmettingscijfers van de Britse variant, is er geen ruimte voor versoepelingen. "Maar als we dan kijken naar de samenleving, dan is er natuurlijk wel reden voor meer versoepelingen. Het is natuurlijk altijd een afweging tussen de risico's en andere risico's wat er in de samenleving allemaal gebeurt met het welzijn van mensen."

Lockdown Auckland opgeheven

In Auckland, de grootste stad van Nieuw-Zeeland, is een strenge lockdown opgeheven. Die duurde een week, nadat een cluster van de Britse variant was vastgesteld. Er werden afgelopen week geen lokale besmettingen vastgesteld.

In de stad met bijna twee miljoen inwoners blijven er beperkingen op samenkomsten en mondkapjes blijven verplicht in het openbaar vervoer. Mogelijk worden de maatregelen komende vrijdag verder versoepeld.

Chinese export flink gestegen

De Chinese export zit flink in de lift. In januari en februari is 60,6 procent meer uitgevoerd dan in dezelfde maanden in 2020, het begin van de coronacrisis. Er werd voor omgerekend 394 miljard euro geëxporteerd. Vergeleken met december is het een groei van 18,1 procent.

Naar de VS is de export met 87,3 procent gestegen naar omgerekend 68 miljard euro en naar de EU met 62,6 procent naar 62 miljard euro. Marktvoorspellers zeggen dat de exportstijging zal afnemen als de vraag naar mondkapjes en andere medische hulpmiddelen minder wordt.

Ruim 2,5 miljoen besmettingen in Duitsland

In Duitsland is de 2,5 miljoenste coronabesmetting vastgesteld, blijkt uit cijfers van het Robert Koch Instituut (RKI), de Duitse evenknie van het RIVM. Wel zijn de afgelopen 24 uur opnieuw minder nieuwe besmettingen met het coronavirus vastgesteld dan de dag ervoor: 8103 vergeleken met 9557 nieuwe gevallen.

Het afgelopen etmaal overleden in Duitsland 96 personen aan de gevolgen van het virus. Dat waren er 204 minder dan een dag eerder. In ons buurland heeft covid-19 tot nu toe aan zeker aan 72.000 mensen het leven gekost.

Welkom

Welkom in het blog van zondag 7 maart. Het blog van gisteren kun je hier teruglezen.