liveblog

Utrecht klopt RKC na 'onterechte penalty' in blessuretijd • Barça nadert koppositie

Vier wedstrijden in de eredivisie:

liveblog gesloten

Tot morgen!

Hiermee besluiten we dit liveblog. Bedankt voor het volgen en graag tot morgen!

Riechedly Bazoer en Yuki Sugawara in een vrolijk onderonsje bij AZ-Vitesse (3-1) in december.

Programma

Morgen komen liefst vier van de bovenste vijf ploegen in actie. Ajax begint de dag met de lastige thuiswedstrijd tegen FC Groningen. PSV reist af naar Fortuna Sittard. Heracles ontvangt PEC Zwolle. En we sluiten af met de (sub)topper in Arnhem tussen bekerfinalist Vitesse en AZ.

Stand

De spanning stijgt in de eredivisie. En dan hebben we het niet alleen over de strijd tegen degradatie, maar ook over de strijd om de play-offs om Europees voetbal.

Opmerkelijk: arbiter Van der Eijk noemt penalty onterecht

"Ik vind het geen penalty, als ik eerlijk ben", zei scheidsrechter Sander van der Eijk na afloop van RKC Waalwijk-FC Utrecht. Van der Eijk floot in de laatste seconde van de toegevoegde tijd voor een tuimeling van Gyrano Kerk en werd niet gecorrigeerd door de VAR. Maar na het zien van de beelden kwam hij terug op zijn beslissing. "Ik baal er ook van. Ik ben eindverantwoordelijk. Maar het is zoals het is."

sc Heerenveen-Willem II: samenvatting en reacties

FC Twente-Willem II: samenvatting en reacties

Feyenoord-VVV: samenvatting en reacties

Van der Venne: 'We worden gewoon genaaid'

Misschien was de wissel van doelpuntenmaker Richard van der Venne in de blessuretijd van het eredivisieduel met FC Utrecht wel de reden dat het nog helemaal misging voor zijn ploeg. De toegevoegde tijd was namelijk minimaal drie minuten, maar in de vierde minuut van de blessuretijd wees arbiter Sander van der Eijk naar de stip.

Van der Venne kon zijn ogen niet geloven, ook niet na het zien van de beelden na afloop. "Dit is toch geen penalty", stamelde hij voor de camera van ESPN. "We worden gewoon genaaid."

Daar is vast het laatste woord nog niet over gezegd...

Juventus wint ook zonder Ronaldo en De Ligt

Juventus is in de Serie A nummer twee AC Milan tot op een punt genaderd. Mede dankzij twee doelpunten van Álvaro Morata won Juve in eigen huis met 3-1 van Lazio.

Matthijs de Ligt ontbrak bij Juventus. De oud-Ajacied haakte afgelopen dinsdagavond geblesseerd af tijdens de warming-up voor de thuiswedstrijd tegen Spezia (3-0). Een dag later maakte Juventus bekend dat de blessure van De Ligt waarschijnlijk meevalt, al meldde de club niet wat De Ligt precies mankeert.

Cristiano Ronaldo begon zaterdagavond op de bank, om energie te sparen voor het duel in de Champions League dinsdag met FC Porto, en viel na rust in. Lees het wedstrijdverslag.

  • Pro Shots
    Alvaro Morata benut een penalty en zet Juventus op 3-1.
  • NOS
    De stand bovenin de Serie A.

Barcelona wint en nadert Atléti tot op twee punten

Barcelona heeft dankzij een zege bij Osasuna het gat met Atlético Madrid verkleind tot twee punten. De koploper, die zondag stadsgenoot Real Madrid ontvangt, heeft wel twee wedstrijden minder gespeeld. Lionel Messi, die in negentien duels met Osasuna 23 keer doel trof, maar dit keer niet wist te scoren, gaf de assist bij de 0-1 (Jordi Alba) en de 0-2 (Ilaix Moriba) de assist.

Frenkie de Jong maakte bij Barcelona de negentig minuten vol, net als oud-Ajacied Sergiño Dest. Lees het wedstrijdverslag.

  • ANP
    Frenkie de Jong houdt Ruben Garcia van Osasuna van de bal af
  • NOS
    Stand La Liga

AFGELOPEN

De strafschop was meteen het laatste moment van deze wedstrijd.

FC Utrecht wint van RKC Waalwijk na een makkelijk gegeven strafschop diep in blessuretijd: 1-2. Lees het wedstrijdverslag.

RKC Waalwijk - FC Utrecht 1-2

Sander van de Streek werd diep in blessuretijd nog matchwinner voor FC Utrecht in Waalwijk.

90'+7 GOAL FC UTRECHT

Het is niet te geloven, maar in de zevende minuut van de blessuretijd komt FC Utrecht uit een strafschop toch nog op 2-1 tegen RKC Waalwijk.

Sander van de Streek schiet koeltjes binnen.

RKC Waalwijk - FC Utrecht 1-2

Ahmed Touba kan niet geloven dat arbiter Sander van der Eijk diep in blessuretijd een strafschop geeft aan FC Utrecht.

90'+4 Strafschop Utrecht

De laatste voorzet van de wedstrijd resulteert in een strafschop voor FC Utrecht. Scheidsrechter Van der Eijk ziet dat Kerk gehaakt wordt door Touba. De VAR gaat nog wel even even kijken, want het lijkt wel een heel lichte overtreding.

RKC Waalwijk - FC Utrecht 1-1

90'+2 Van der Venne naar de kant

Doelpuntenmaker Richard van der Venne is op het gras gaan zitten en strompelt daarna naar de zijlijn. Een wissel om tijd te winnen, RKC tekent voor een puntje.

RKC Waalwijk - FC Utrecht 1-1

87' Ter Avest gaat voor eigen succes

Wat een hectische slotfase dit! Nu is het weer Hidde ter Avest die helemaal vrij opduikt in de zestienmeter. De rechtsback ziet echter Hilterman en Van de Streek over het hoofd en besluit zelf te schieten. De knal is hard, maar Lamprou redt in de korte hoek.

Opvallend: in zijn eerste echte invalbeurt in het eerste van FC Utrecht laat Hilterman zich nadrukkelijk gelden. Vooral verbaal. Met zijn voeten lukt er nog niet zoveel.

RKC Waalwijk - FC Utrecht 1-1

85' Hoogstandje St. Jago

En nu zien we weer FC Utrecht voor het doel van RKC. Dat levert zelfs een hoogstandje op van verdediger Tommy St. Jago, die met een hakje doelman Lamprou probeert te verrassen. De inzet rolt naast. Het kan echt beide kanten op hier!

RKC Waalwijk - FC Utrecht 1-1

83' Kansen RKC

Krijgt deze wedstrijd nog een winnaar? In de enerverende en open slotfase golft het spel op en neer, al zijn de beste kansen voor RKC. Zo zagen we net Daneels met een goede schietkans, maar hij knalt de bal tegen keeper Oelschlägel.

RKC Waalwijk - FC Utrecht 1-1

77' Hake hoopt op topscorer Jong FC Utrecht

Het loopt totaal niet bij FC Utrecht, al is de storm van RKC inmiddels wat gaan liggen. En dus grijpt coach René Hake in met twee interessante wissels. Othman Boussaid komt erin voor Adam Maher. Interessanter misschien wel is het inbrengen van Jeredy Hilterman.

Dat is de veelscorende aanvoerder van Jong FC Utrecht, die dit seizoen al 15 keer het net wist te vinden in de eerste divisie. Dit seizoen deed hij welgeteld een minuut mee in het duel met AZ. Hilterman komt erin voor Mimoun Mahi.

RKC Waalwijk - FC Utrecht 1-1

65' RKC heer en meester in tweede helft

Er zijn inmiddels alweer twintig minuten gespeeld in Waalwijk en je kunt wel stellen dat de wedstrijd gekanteld is. FC Utrecht was voor rust heer en meester, maar na rust bakt de ploeg in het roze er niets meer van. Het is RKC dat nadrukkelijk op zoek is naar de voorsprong.

RKC Waalwijk - FC Utrecht 1-1

Twente-doelman Drommel houdt kaken op elkaar

Even terug naar eerder op de avond. In Enschede kon doelman Joël Drommel niet voorkomen dat Willem II in de slotfase nog de 1-1 liet aantekenen. Maar daar ging het na de wedstrijd natuurlijk niet over.

Waar het wel over ging? De toekomst van de talentvolle doelman. Eerder deze week tekende Lars Unnerstall, nu nog tweede doelman bij PSV, namelijk een contract om vanaf komend seizoen in Enschede onder de lat te staan. En dat heeft natuurlijk alles te maken met het verwachte vertrek van Drommel.

PSV en Ajax zouden voor hem in de markt zijn. Maar wat vindt Drommel er zelf van?

Twente-doelman Drommel houdt kaken op elkaar over toekomst: 'Gaan het zien'

53' GOAL RKC WAALWIJK

Na rust is RKC anders uit de kleedkamer gekomen en dat resulteert in de 1-1.

Richard van der Venne kopt raak, maar moet dat wel bekopen met een bloedende neus. Het zal hem niet veel kunnen schelen.

RKC Waalwijk - FC Utrecht 1-1

Richard van der Venne moet zijn 1-1 tegen FC Utrecht bekopen met een neusblessure.

TWEEDE HELFT

De bal rolt weer in Waalwijk bij RKC-FC Utrecht.

Mimoun Mahi is de gevierde man bij FC Utrecht na zijn 1-0 tegen RKC Waalwijk.

AFGELOPEN

Heerenveen verslaat ADO Den Haag met 3-0. Voor ADO zal dit extra pijnlijk zijn, want na de eerste twintig minuten waren de Hagenaars de betere ploeg. Na de fout van Marko Vejinovic, die de 2-0 inleidde, was het over bij de Hagenaars.

EINDSTAND: sc Heerenveen - ADO Den Haag 3-0

Nasser El Khayati baalt na de 3-0 van sc Heerenveen.

RUST

In Waalwijk is het rust bij RKC - FC Utrecht. De bezoekers leiden met 1-0.

RKC Waalwijk - FC Utrecht 0-1

89' GOAL HEERENVEEN

Het kon niet uitblijven. Heerenveen loopt al drie, vier keer zomaar door de verdediging van ADO heen. En nu is het eindelijk raak. Joey Veerman is de maker van de 3-0.

sc Heerenveen - ADO Den Haag 3-0

Joey Veerman viert de 3-0 voor Heerenveen tegen ADO Den Haag.

86' ADO geeft het op

De handdoek lijkt inderdaad geworpen door ADO, waar Schöne en Veerman naar hartelust mogen strooien met dieptepassjes op Henk Veerman. De grote en verrassend snelle spits leek zojuist alsnog op weg naar de 3-0, maar nu wist Jamal Amofa hem nog te achterhalen en de bal weg te tikken.

En even later zien we precies hetzelfde gebeuren en nu mikt Henk Veerman naast. Van ADO hebben we de laatste minuten aanvallend niets meer vernomen.

sc Heerenveen - ADO Den Haag 2-0

80' VAR voorkomt 3-0 Heerenveen

Nu is het die andere Veerman die de 3-0 mag binnenlopen. Joey Veerman stuurt Henk Veerman de diepte in en krijgt de bal vervolgens terug voor een simpele intikker. Maar....Henk Veerman blijkt een teennagel buitenspel te hebben gestaan, zo ziet de VAR.

Daar komt de ADO-verdediging goed weg, want die deed namelijk helemaal niets om de treffer te voorkomen.

sc Heerenveen - ADO Den Haag 2-0

78' GOAL HEERENVEEN

ADO was op zoek naar de gelijkmaker, maar de goal valt aan de andere kant. Marko Vejinovic lanceert Henk Veerman met een veel te korte terugspeelbal en de spits maakt het af: 2-0.

sc Heerenveen - ADO Den Haag 2-0

74' De Jong naar de kant met pijntjes

Siem de Jong verlaat met een vertrokken gezicht het veld in Heerenveen. Het lijkt erop dat de doelpuntenmaker last heeft gekregen van zijn lies. Rami Hajal wordt in allerijl opgetrommeld om De Jong te vervangen. Ook Mitchell van Bergen is naar de kant gegaan voor Benjamin Nygren.

Die verse krachten zijn nodig ook, want ADO lijkt over de fittere benen te beschikken deze tweede helft.

sc Heerenveen - ADO Den Haag 1-0

Siem de Jong heeft Heerenveen op voorsprong gezet

23' Twee keer pech voor Utrecht (of niet?)

Twee keer paal! Eerst kopt Sander van de Streek op de paal, daarna belandt de rebound weer tegen de paal. Maar wat blijkt: de treffer had toch niet geteld, want Van de Streek stond buitenspel. Is dat dan drie keer pech of juist helemaal geen pech?

RKC Waalwijk - FC Utrecht 0-1

17' GOAL FC UTRECHT

Mimoun Mahi beloont zijn terugkeer in de basis met een vroege treffer voor FC Utrecht tegen RKC Waalwijk.

De voorsprong is terecht, want Utrecht is de betere ploeg.

RKC Waalwijk - FC Utrecht 0-1

60' Adekanye toont zich en druipt af

Er is alweer een kwartier gespeeld in Heerenveen, waar de plaatselijke sc nog altijd een 1-0 voorsprong verdedigt. Zelf laat het af en toe mooie dingen zien via vooral Joey Veerman, maar ook ADO is nog altijd gevaarlijk. Zo laat de van Lazio gehuurde Bobby Adekanye vanavond mooie dingen zien, maar hij heeft nog geen geluk met zijn (vaak spectaculaire) afwerking.

Terwijl we dat zeggen gaat Adekanye trouwens naar de kant. Of er sprake is van een blessure is niet duidelijk, maar Vicente Besuijen is inmiddels voor hem in het veld gekomen.

sc Heerenveen - ADO Den Haag 1-0

Lewandowski wint prestigestrijd met Haaland: 3-2

We verlieten München eerder vanavond met een 2-2 ruststand tussen Bayern München en Borussia Dortmund. Uiteindelijk is het nog 4-2 geworden voor Bayern, dankzij twee heel late treffers van Leon Goretzka (88.) en Robert Lewandowski (90').

De Pool voegt zodoende weer een hattrick toe aan zijn toch al duizelingwekkende doelpuntentotaal. Hij staat nu op 31 competitietreffers dit seizoen, gemaakt in slechts 23 wedstrijden.

Dortmunder Erling Haaland maakte er twee in de eerste tien minuten, maar kreeg niet de kans om echt de strijd aan te gaan met zijn voorbeeld Lewandowski. De Noor werd na een uur gewisseld. Lees het wedstrijdverslag.

TWEEDE HELFT

Ook in Heerenveen rolt de bal weer voor de tweede helft. sc Heerenveen leidt met 1-0 tegen ADO Den Haag.

sc Heerenveen - ADO Den Haag 1-0

AFTRAP

De bal rolt in Waalwijk bij het laatste duel van deze eredivisieavond.

FC Utrecht is na de nederlaag tegen FC Emmen uit op eerherstel. Maar laat RKC dat gebeuren?

RKC Waalwijk - FC Utrecht 0-0

RUST

Heerenveen en ADO Den Haag gaan rusten met een 1-0 voorsprong voor de Friezen.

Na de eerste 20 minuten was het ADO dat de dienst uitmaakte. Dat belooft nog wat voor de tweede helft.

sc Heerenveen - ADO Den Haag 1-0

40' Geen strafschop voor ADO

Snel weer over naar Friesland, waar sc Heerenveen nog altijd met 1-0 leidt tegen ADO Den Haag. Het zijn echter de bezoekers uit Den Haag die het beste van het spel hebben deze eerste helft en ook de meeste kansen heeft gekregen.

En dan was er nog een gevalletje met de VAR. Milan van Ewijk zag een voorzet van dichtbij hard tegen de arm van Kaib belanden, maar schiedsrechter Björn Kuipers vond na beraad met de VAR dat de verdediger geen blaam trof.

sc Heerenveen - ADO Den Haag 1-0

AFGELOPEN

Willem II pakt een punt in Enschede tegen FC Twente (1-1) en heeft nog maar vier punten achterstand op de veilige 15de plaats. Die is nu nog in handen van VVV-Venlo. Lees het wedstrijdverslag.

EINDSTAND: FC Twente - Willem II 1-1

90'+4 Danilooooo, nee toch niet

Dat had de 2-1 van FC Twente moeten zijn. Jesse Bosch geeft een prima voorzet op het hoofd van de Braziliiaan, maar die kopt over.

FC Twente - Willem II 1-1

90' Wat een kans voor Pavlidis!

Trainer Ron Jans legt zich niet neer bij een punt en brengt met Gijs Smal, Thijs van Leeuwen en Luka Ilic drie verse krachten voor de slotfase. Bij Willem II komt Mats Köhlert nog voor de slotfase.

Maar de beste kans was zojuist voor Vangelis Pavlidis. Hij krijgt de voorzet van Mike Trésor, maar kan net niet goed uithalen omdat Nathangelo Markelo met een sliding voor de bal ligt.

FC Twente - Willem II 1-1

81' GOAL WILLEM II

Daar is tóch de gelijkmaker van Willem II. Vangelis Pavlidis kreeg als linksbuiten al een paar kansjes, maar nu hij weer in de punt van de aanval staat, slaat hij toe!

Hij krijgt de bal van Twente-middenvelder Roemeratoe en schiet van dichtbij binnen: 1-1.

FC Twente - Willem II 1-1

77' Zorgelijke blik bij Petrovic

We zien zorgelijke blikken op de bank bij Willem II? Een nederlaag in Enschede betekent namelijk dat Willem II op de zestiende plaats blijft staan en moet hopen dat nummer zeventien ADO Den Haag vanavond geen punten pakt.

Niet voor niets zei trainer Zeljko Petrovic deze week nog in het Brabants Dagblad: "We hebben nu de pech dat er nu ineens twee ploegen degraderen. Normaal was het er altijd maar één Ik ben net B100 van Bassie en Adriaan: ik heb altijd pech", zo knipoogde hij. "Maar goed, zo is het nu eenmaal. We moeten nu gewoon uit deze situatie zien te komen."

Willem II-trainer Zeljko Petrovic driftig coachend langs de lijn in het duel met FC Twente.

8' GOAL SC HEERENVEEN

En weer is het Siem de Jong met de treffer voor sc Heerenveen!

Hij krijgt de bal na een onbedoeld een-tweetje van een ADO-verdediger en plaats de bal knap in de verre hoek. Heerenveen leidt met 1-0 tegen ADO Den Haag.

sc Heerenveen - ADO Den Haag 1-0

Siem de Jong

64' GOAL FC TWENTE

In de tweede helft liet de thuisploeg weinig zien, maar toch komt het op 1-0 tegen Willem II. Jesse Bosch zet de aanval zelf op met een slim passje op Narsingh en knalt de teruggetrokken voorzet zelf hard tegen de touwen.

Tyronne Ebuehi raakte in de loop van de aanval trouwens geblesseerd en is inmiddels vervangen door Nathangelo Markelo.

FC Twente - Willem II 1-0

Jesse Bosch en Luciano Narsingh vieren de 1-0 van FC Twente tegen Willem II.

60' Kansen Willem II

In Enschede is intussen alweer een kwartier gespeeld in de tweede helft. Om nu te zeggen dat het spel oogstrelend is, nou nee. Maar we hebben wel een paar kansen gezien voor Willem II. Zo kwam Wriedt weer een teen tekort om een harde voorzet binnen te glijden en daarna zagen we hoe Pavlidis een sprintduel won van Ebuehi.

Die bleef echter goed naar de bal kijken en kon de inzet van de Griek blokkeren.

FC Twente - Willem II 0-0

2' Kramer haalt uit

Er zijn amper twee minuten gespeeld in Friesland en we noteren al het eerste gevaarlijke schot. En dat komt van Michiel Kramer. De spits van ADO Den Haag haalt hard uit, maar de bal zeilt over de lat. En bovendien stond Kramer buitenspel, zo constateert arbiter Björn Kuipers.

sc Heerenveen - ADO Den Haag 0-0

AFTRAP

We zien lachende gezichten aan beide kanten in Heerenveen. Blijft dat zo?

De bal rolt bij sc Heerenveen - ADO Den Haag.

sc Heerenveen - ADO Den Haag 0-0

Wist je dat...

Van de zeventien eerdere edities won Heerenveen er negen en ADO twee.

ADO's laatste zege was in 2015: 0-4. De laatste twee keer werd het een gelijkspel (2-2 en 1-1).

Heerenveen haalde een punt uit zijn laatste drie duels, maar haalde wel de halve finales van de beker, waarin het woensdag van Ajax verloor.

ADO won pas een keer in 2021 en haalde uit de laatste vijf duels vier punten.

Arbiter: Björn Kuipers

Opstelling FC Utrecht

FC Utrecht zag vorige week de knappe reeks van zes ongeslagen duels (waarvan vijf overwinningen) eindigen met een 1-0 nederlaag thuis tegen hekkensluiter FC Emmen. Trainer René Hake heeft zijn ploeg voor het duel met nummer 14 RKC op een paar plekken gewijzigd.

Achterin neemt Mark van der Maarel de plek in van Django Warmerdam. En Mimoun Mahi begint in de punt van de aanval. Dat gaat ten koste van middenvelder Othman Boussaid.

De opstelling van FC Utrecht voor het duel met RKC Waalwijk.

Opstelling RKC Waalwijk

We sluiten deze eredivisieavond om 21.00 uur af in Waalwijk, waar RKC het opneemt tegen FC Utrecht. Trainer Fred Grim ziet geen reden om te wijzigen. Dezelfde elf namen als vorige week dus.

De opstelling van RKC Waalwijk voor het duel met FC Utrecht.

TWEEDE HELFT

Serdar Gözübüyük heeft de tweede helft in Enschede op gang gefloten.

Het is nog wachten op treffers bij FC Twente-Willem.

FC Twente - Willem II 0-0

Frenkie de Jong en Sergiño Dest in de basis

Barcelona plaatste zich deze week dankzij weer een miraculeuze ontsnapping tegen Sevilla voor de finale van de Copa del Rey. Vanavond om 21.00 uur nemen ze het in de competitie op in Pamplona tegen Osasuna. Zonder Gerard Piqué, die in het bekerduel opnieuw geblesseerd raakte, maar met Frenkie de Jong en Sergiño Dest.

RUST

FC Twente en Willem II gaan rusten met een tussenstand van 0-0.

Derrick Köhn houdt yronne Ebuehi van de bal.

36' Rommelige fase in Enschede

In Enschede hebben we inmiddels ruim een half uur gespeeld. Na een prettig begin is de wedstrijd nu vooral rommelig. En dat is jammer, want we hebben ook nog aardige kansen gezien voor Menig, Dumic en Nunnely.

FC Twente - Willem II 0-0

En ook Lewandowski staat op twee!

Kort voor rust schiet Robert Lewandowski uit een strafschop de 2-2 op het scorebord tegen Borussia Dortmund. Het is de 30ste competitietreffer van de Wereldvoetballer van het Jaar dit seizoen. In de Champions League en het WK clubs maakte hij er ook nog eens zes.

In het duel van vandaag met Haaland is het 2-2. En we moeten nog een helft.

Opstelling ADO Den Haag

Ook ADO-trainer Ruud Brood ziet geen brood in het wijzigen van de ploeg, die al twee duels niet verloor. Nu ging dat om remises tegen concurrenten Willem II en RKC Waalwijk en daar schiet de nummer 17 van de eredivisie eigenlijk niet veel mee op.

Een driepunter in Friesland is dus zeer gewenst.

De opstelling van ADO Den Haag voor het duel met sc Heerenveen.

Opstelling sc Heerenveen

Eerder vanavond zagen we hoe VVV-Venlo zich niet bepaald wist te herpakken van de midweekse nederlaag in de halve finales van de beker. Hoe zit dat met sc Heerenveen, dat in Ajax zijn meerdere moest erkennen (0-3)?

Trainer Johnny Jansen stuurt in ieder geval precies dezelfde elf de wei in tegen ADO Den Haag. Dat duel begint trouwens om 20.00 uur.

De opstelling van sc Heerenveen voor het duel met ADO Den Haag.

Ondertussen in München...

...heeft Erling Haaland het weer eens op zijn heupen. In de klassieker tegen Bayern München heeft de Noor binnen tien minuten al twee treffers op zijn naam.

Maar ook aan de kant van Bayern loopt een doelpuntenfenomeen. Sterker, Haaland gaf deze week nog aan dat Robert Lewandowski een van zijn grote voorbeelden is. En de Pool heeft zojuist zijn 29ste van het seizoen gemaakt: 1-2.

10' Fijn begin

Het is een lekker begin in Enschede, waar het spel heen en weer golft. Nu is het FC Twente met de kans. Jayden Oosterwolde gelooft in een te diepe pass van Zerrouki en slaagt erin de bal vanaf de achterlijn nog voor te krijgen. Via via belandt de bal bij Queensy Menig, die met een lobje doelman Muric verschalkt. Sven van Beek kan de bal echter van de lijn koppen.

Daarna is het Willem II met de mogelijkheden. De grootste is voor Ché Nunnely, die de bal vrij voor het doel hoog over peert.

FC Twente - Willem II 0-0

Queensy Menig verschalkt Arijanet Muric met een lobje, maar de bal wordt van de lijn gekopt.

Wist je dat...

Twente won 23 van de 36 eerdere duels met Willem II in Enschede en moest de punten vier keer aan de Tilburgers laten. Vorig sezioen was Willem II met 1-0 te sterk dankzij een treffer van Vrousai.

Twente wacht al sinds 31 oktober op een thuiszege. Twente haalde uit zijn laatste drie wedstrijden vijf punten.

Willem II vergaarde onder coach Petrovic zeven punten uit vijf duels, maar staat nog op vijf punten van de veilige plaats 15.

Arbiter: Serdar Gözübüyük

5' Kans Willem II

De eerste kans van de wedstrijd is voor Willem II. Vangelis Pavlidis, die weer vanaf de linkerkant acteert, kapt naar binnen en haalt hard uit richting de verre hoek. Wriedt krijgt zijn schoen net niet tegen de bal en dat is jammer voor de Tilburgers. Want nu gaat de bal rakelings langs de paal.

FC Twente - Willem II 0-0

AFTRAP

De bal rolt in Enschede bij FC Twente - Willem II!

FC Twente - Willem II 0-0

WK-kwalificatieduels uitgesteld

De Zuid-Amerikaanse bond Conmebol heeft alle WK-kwalificatiewedstrijden die voor deze maand op het programma stonden, uitgesteld.

Door de reisbeperkingen rond corona was het van veel duels onduidelijk of die konden doorgaan en of Europese clubs de spelers wel zouden willen afstaan, als die na terugkomst voor langere tijd in quarantaine zouden moeten gaan. Het is nog niet bekend wanneer de duels worden ingehaald.

Opstelling Willem II

Willem II boekte vorige week een zeer zwaarbevochten zege op Sparta. En dus stuurt trainer Zeljko Petrovic dezelfde elf spelers het veld in tegen FC Twente.

De opstelling van Willem II voor het duel met FC Twente.

Berghuis overweegt langer verblijf bij Feyenoord

Steven Berghuis heeft afgelopen week met de nieuwe trainer Arne Slot gesproken, zo gaf de aanvoerder na afloop van de 6-0 aan voor de camera van ESPN. Slot heeft aangegeven dat hij Berghuis graag ziet blijven in Rotterdam-Zuid.

Berghuis sluit die mogelijkheid niet uit. "Ik heb een aanbieding gekregen voor een langer contract. Sowieso heb ik nog een contract voor komend seizoen. Ik ga alles bekijken, maar eerst richt ik me op Feyenoord en daarna het EK."

AFGELOPEN

Op halve kracht walst Feyenoord over VVV-Venlo heen. Het wint met 6-0 en dat had nog meer kunnen zijn. Een probleemloze generale richting de topper tegen PSV van volgende week.

VVV-Venlo vuurde nul schoten af op het Rotterdamse doel en zal dinsdag het inhaalduel met Sparta uit een ander vaatje moeten tappen. Want de rode streep is helemaal niet ver weg voor De Koning en zijn mannen. Lees het wedstrijdverslag.

EINDSTAND: Feyenoord - VVV-Venlo 6-0

Best bijzonder

De laatste keer dat Feyenoord met ten minste 6 doelpunten verschil won in de eredivisie was op 7 december 2017 (0-7 bij Sparta).

85' GOAL FEYENOORD

En dat is zes! Nu is het Eric Botteghin die profiteert van een struikelpartij van verdediger Gelmi. Daardoor kan hij in alle vrijheid de corner van Berghuis tegendraads in het doel koppen. Voor VVV-Venlo is het al de 14de tegentreffer in de laatste drie eredivisieduels. Dat zijn er best veel...

Feyenoord - VVV-Venlo 6-0

77' Rentree João Teixeira

João Teixeira mag de laatste dertien minuten meedoen met Feyenoord. En dat is bijzonder, want het worden de eerste minuten van de Portugees sinds zijn kuitbeenbreuk op de training half december. In zijn laatste wedstrijd in de eredivisie gaf hij nog twee assists: VVV-uit (0-3).

Ook Nicolai Jørgensen mag nog even meedoen. Sinisterra en Kökçü gaan eruit.

Feyenoord-VVV-Venlo 5-0

João Teixeira maakt zijn rentree voor Feyenoord tegen VVV-Venlo.

73' GOAL FEYENOORD

Net was Steven Berghuis al heel dicht bij een treffer met een knap afstandsschot. Nu laat hij doelman Thorsten Kirschbaum kansloos met een zeer fraaie krul.

Feyenoord-VVV-Venlo 5-0

70' Feyenoord wisselt

Feyenoord-trainer Dick Advocaat wil niet achterblijven en brengt ook drie verse krachten in het veld. Ridgeciano Haps, Mark Diemers en Robert Bozenik mogen ook nog even meedoen. Zij komen in het veld voor Tyrell Malacia, Leroy Fer en Bryan Linssen.

Opvallend: normaal krijgen wisselspelers nog uitgebreide instructies over standaardsituaties van een van de assistenten. Diemers en Bozenik moeten het dit keer zelf uitvogelen.

Mark Diemers en Robert Bozenik bestuderen de afspraken bij standaardsituaties tegen VVV.

63' VVV wisselt

Trainer Hans de Koning heeft genoeg gezien en voert een drievoudige wissel door. Christian Kum, sinds kort medeeigenaar van het rodekaartenrecord in de eredivisie, Simon Janssen en Yahcuroo Roemer zijn in het veld gekomen. Torino Hunte, Tobias Pachonik en aanvoerder Danny Post (die vlak voor de wissel naar zijn hamstring greep) zijn eruit.

Feyenoord - VVV-Venlo 4-0

62' GOAL FEYENOORD

Het lijkt wel een kopie van de eerste helft. Na een ruim kwartier opent Jens Toornstra de score. Hij krijgt de bal na onhandig uitverdedigen van Da Graça en ramt de bal in het dak van het doel.

Feyenoord-VVV-Venlo 4-0

Opstelling FC Twente

In De Kuip is de tweede helft begonnen zoals de eerste begon: gezapig. Daarom kijken we vast even vooruit naar het duel van 18.45 uur, waarin FC Twente het thuis opneemt tegen het tobbende Willem II. Bij de Enschedeërs ontbreekt Kik Pierie, die deze week te maken kreeg met ziekte. In zijn plaats speelt de 20-jarige Casper Staring.

Voor Staring is het de eerste basisplaats in de eredivisie. Hij mocht al wel twee keer invallen.

De opstelling van FC Twente voor het duel met Willem II.

TWEEDE HELFT

Bryan Linssen heeft de tweede helft op gang gebracht. Zijn Feyenoord leidt met 3-0 tegen een tot nu toe tandenloos VVV.

Feyenoord - VVV-Venlo 3-0

Dure nederlaag Wolfsburg ondanks 15de treffer Weghorst

RB Leipzig is (even) de nieuwe koploper in de Bundesliga. De ploeg van trainer Julian Nagelsmann won met 3-0 van SC Freiburg en passeerde zo Bayern München aan kop van de ranglijst. Bayern kan de situatie vanavond alweer recht zetten met een zege in de klassieker tegen Borussia Dortmund.

Nummer drie VfL Wolfsburg verloor met 2-1 van Hoffenheim, ondanks een treffer van Wout Weghorst. Het was zijn 15de van het seizoen. Op de topscorerslijst moet hij alleen Erling Haaland (Borussia Dortmund, 17 goals), André Silva (Eintracht Frankfurt, 19 goals) en Robert Lewandowski (Bayern München, 28 goals) voor zich dulden.

Bayer Leverkusen boekte voor het eerst in zes duels (in alle competities) weer eens een zege. Dankzij een treffer van Patrik Schik een kwartier voor tijd won de ploeg van trainer Peter Bosz met 1-0 van Borussia Mönchengladbach.

Wout Weghorst viert zijn 15de treffer van dit Bundesliga-seizoen.

RUST

Arbiter Edwin van de Graaf verlost VVV uit het lijden. In de komende 15 minuten zullen de Venlonaars in ieder geval geen goals tegen krijgen. Maar dat er heel wat te repareren valt aan Limburgse zijde is duidelijk.

Feyenoord - VVV-Venlo 3-0

40' VVV vraagt om afstraffing...

Het duel in De Kuip wordt gespeeld in het tempo van een zomeravondwedstrijd, maar toch staat Feyenoord al op 3-0 tegen VVV. En die score had makkelijk ook nog hoger kunnen zijn. Zo zagen we Luis Sinisterra al een keer volledig vrij naast koppen en zojuist kreeg hij de bal - ondanks een fraaie acrobatische actie - van dichtbij niet tussen de palen. En daarna mag Leroy Fer een corner vrij inkoppen, maar de bal gaat rakelings over.

Tot nu toe kan Feyenoord het af op halve kracht, maar VVV moet vrezen dat de Rotterdammers op zoek gaan naar de monsterscore. En daar hebben de mannen van trainer Hans de Koning natuurlijk ervaring mee. Eerder dit seizoen verloor het met 0-13 van Ajax, een nieuw eredivisierecord.

Feyenoord - VVV-Venlo 3-0

31' GOAL FEYENOORD

En dat is drie! Orkun Kökçu stuurt Bryan Linssen alleen op het Venlose doel af en die mag ongehinderd de 3-0 aantekenen. Voor de oud-VVV'er is het al zijn zesde treffer in de laatste acht duels, waarin hij in de basis begon. Dan lijkt het logisch dat hij de andere spitsen op de bank houdt.

Het gaat allemaal wel heel makkelijk vanmiddag, want VVV-Venlo legt de Rotterdammers werkelijk geen strobreed in de weg. Waar gaat dit eindigen?

Feyenoord - VVV-Venlo 3-0

Venlonaar Bryan Linssen schuift de 3-0 van Feyenoord in het doel van zijn oude club VVV.

Hoog bezoek

Leo Beenhakker, de trainer uit Rotterdam-Charlois die in 1999 Feyenoord naar de landstitel leidde, zit op de tribune in De Kuip.

Leo Beenhakker op de tribune bij Feyenoord-VVV-Venlo.

19' GOAL FEYENOORD

Lutsharel Geertruida kopt uit een corner de 2-0 binnen voor Feyenoord. Dat is al de vijfde goal van de verdediger dit seizoen. Het gaat wel heel snel nu.

Feyenoord - VVV-Venlo 2-0

Lutsharel Geertruida viert zijn treffer tegen VVV-Venlo.

14' GOAL FEYENOORD

Jens Toornstra bekroont zijn 250ste duel voor Feyenoord met een goal. Hij schuift de bal uit de eerste de beste kan (na geklungel van VVV-verdediger Pachonik) in de hoek van het doel.

Feyenoord - VVV-Venlo 1-0

  • ANP
    Jens Toornstra heeft de openingstreffer gemaakt bij Feyenoord-VVV.
  • ANP
    Voor het duel met VVV-Venlo werd Jens Toornstra gehuldigd voor zijn 250ste optreden in Feyenoord-shirt.

Het gemis van Giakoumakis

VVV mist vandaag Eredivisie-topscorer Georgios Giakoumakis. Giakoumakis (23 goals) maakte dit seizoen 23 van de 37 eredivisiegoals van de Limburgers, goed voor 62 procent. En dat is niet het enige probleem: ook Zinédine Machach en Vito van Crooij worden node gemist. Zij zijn met respectievelijk vijf en zes assists de beste aangevers van de Venlonaren.

Steven Berghuis, die in 2012 op huurbasis 16 Eredivisie-duels (2 goals) voor VVV, is derde op de topscorerslijst met 13 treffers.

Steven Berghuis heeft er zin voorafgaand aan het eredivisieduel met VVV.

Wist je dat...

Van de 22 eerdere edities wonnen de Rotterdammers er 'slechts' dertien. VVV zegevierde drie keer in De Kuip, de laatste keer in maart 1988 (0-2). Stan Valckx (nu technisch manager bij VVV) was toen een van de doelpuntenmakers

VVV werd dinsdag uitgeschakeld in de halve finales van de beker.

Feyenoord haalde uit de laatste drie duels, alle uit, twee punten.

VVV haalde geen enkel punt uit zijn laatste vier wedstrijden.

Arbiter: Edwin van de Graaf

AFTRAP

De bal rolt bij Feyenoord-VVV!

Feyenoord - VVV-Venlo 0-0

Ondertussen in Siena: Mathieu van der Poel wint Strade Bianche!

Van tevoren was het de vraag of Strade Bianche niet te zwaar zou zijn voor Mathieu van der Poel. Hij twijfelde er zelf ook aan; het was meer iets voor de echte klimmers. Maar in de straten van Siena maakte de Nederlandse kampioen duidelijk dat de twijfels ongegrond waren.

Van der Poel liet op de laatste helling in Siena wereldkampioen Julian Alaphilippe en Tourwinnaar Egan Bernal achter zich. Lees verder.

Mathieu van der Poel

De Ligt ontbreekt ook bij Juve tegen Lazio

Juventus treedt zaterdagavond in de thuiswedstrijd tegen Lazio aan zonder verdediger Matthijs de Ligt. De Nederlandse international is nog niet fit.

De oud-Ajacied haakte dinsdagavond tijdens de warming-up af voor de thuiswedstrijd tegen Spezia (3-0). Een dag later maakte Juventus bekend dat de blessure van De Ligt waarschijnlijk meevalt, al maakte de clubniet bekend wat De Ligt precies mankeert.

Ook middenvelder Rodrigo Bentancur ontbreekt in de wedstrijdselectie van Juventus. De international van Uruguay is positief bevonden op het coronavirus. Hij is thuis zonder ziekteverschijnselen in isolatie gegaan.

Dinsdag speelt Juventus de return tegen FC Porto in de achtste finales van de Champions League. De Italiaanse club moet op eigen veld een achterstand van 2-1 goedmaken.

Matthijs de Ligt valt uit in de warming-up van het Serie A-duel met Spezia.

Almere City wint eerste duel na ontslag Tobiasen

Almere City FC heeft het eerste duel na het ontslag van trainer Ole Tobiasen eenvoudig gewonnen. De Deen werd weggestuurd nadat Almere vier van de laatste vijf duels verloren had. Met Jeroen Rijsdijk, de assistent van Tobiasen, op de bank werd Excelsior op eigen veld met 4-1 verslagen.

Faris Hammouti nam in de eerste helft de 1-0 en 2-0 voor zijn rekening en de Belg Xian Emmers maakte er 10 minuten voor tijd 3-0 van. Ahmad Mendes Moreira deed vlak voor tijd iets terug namens Excelsior, maar John Yeboah bracht de marge toch nog op drie doelpunten door de eindstand in de laatste minuut op 4-1 te bepalen. Spits Thomas Verheydt miste na een half uur, bij een tussenstand van 0-0, een penalty namens de thuisploeg.

Door de zege passeerde Almere - dat nu derde staat - NAC Breda. De achterstand van Almere City FC op koploper SC Cambuur bedraagt 10 punten.

John Yeboah viert zijn treffer namens Almere City.

Van Dijk weer een stapje dichter bij rentree

Virgil van Dijk heeft weer van zich laten horen. Via twitter heeft hij een video gedeeld, waarin hij aan zijn concitie werkt op de trainingsvelden van Liverpool.

Van Dijk liep op 17 oktober tegen stadgenoot Everton een zware knieblessure op.

Opstelling VVV-Venlo: Giakoumakis ontbreekt voor het eerst

Bij VVV-Venlo ontbreekt topscorer Georgios Giakoumakis in De Kuip met een blessure. De spits, die al 23 doelpunten maakte in de eredivisie en 3 in het bekertoernooi, stond dit seizoen elk competitieduel in de basis bij de Venlonaren. Alleen in het bekertoernooi kreeg hij tegen Almere City en Go Ahead Eagles rust. Jafar Arias is zijn vervanger in de punt van de aanval.

Ook Zinédine Machach, die tegen Vitesse geblesseerd uitviel met een enkelblessure, en Vito van Crooij zijn er niet bij. En laten dat nu de twee spelers zijn, die de meeste assists gaven dit seizoen.

De opstelling van VVV-Venlo voor het duel met Feyenoord.

Ansichtkaart van VVV

Afgelopen dinsdag kregen de spelers van VVV-Venlo een enorme teleurstelling te verwerken met de uitschakeling in de halve finales van het toernooi om de KNVB-beker tegen Vitesse (2-0). Na afloop hield trainer Hans de Koning de moed erin met een kwinkslag. "In ieder geval zijn wij eerder in de Kuip dan Vitesse."

Nou, daar is geen woord aan gelogen.

Opstelling Feyenoord: geen Bijlow onder de lat

Feyenoord begint om 16.30 uur in De Kuip tegen VVV-Venlo opnieuw zonder doelman Justin Bijlow. De doelman, die het grootste deel van het seizoen al miste vanwege een voetblessure, was net weer terug onder de lat. Vandaag moet hij toch weer verstek laten gaan wegens blessureleed.

De opstelling van Feyenoord voor het eredivisieduel met VVV-Venlo.

Zoet terug na bijna halfjaar

Jeroen Zoet is terug in de Serie A. De voormalig keeper van PSV speelde voor het laatst op 30 september 2020 voor zijn club La Spezia. In zijn tweede duel voor zijn Italiaanse club liep hij een liesblessure op. Vandaag staat hij in de basis tegen Benevento.

Jeroen Zoet

Stand eredivisie

Stand eredivisie

Bekijk de samenvatting van Emmen-Sparta

Bekijk de samenvatting van FC Emmen-Sparta

Uitslag en programma

Programma speelronde 25 eredivisie

Zlatan dan nu toch echt terug bij Zweeds elftal?

Zlatan Ibrahimovic lijkt zich na vijf jaar op te gaan maken voor een rentree bij de Zweedse nationale ploeg. Dat schrijven Zweedse media dit weekend. Zlatan (39) speelde op het EK van 2016 zijn laatste interlands voor Zweden.

Geregeld staken geruchten over een rentree de kop op, ook de spits van AC Milan zelf hintte weleens op sociale media op een terugkeer, maar concreet werd het nooit. Afgelopen najaar bracht bondscoach Janne Andersson een bezoek aan Ibrahimovic in Milaan om te praten over een mogelijke terugkeer.

Zweden speelt komende zomer op het Europees kampioenschap en zit in de poule met Spanje, Polen en Slowakije. Ibrahimovic maakte in 2001 zijn debuut voor Zweden tegen de Faeröer. In vijftien jaar kwam de spits in 116 interlands tot 62 goals.

Op 16 maart wordt de Zweedse selectie bekendgemaakt.

2016: Zlatan Ibrahimovic in het nationale efltal van Zweden

Welkom!

Vier wedstrijden vandaag in de eredivisie: Feyenoord-VVV (16.30 uur), Twente-Willem II (18.45 uur), Heerenveen-ADO Den Haag (20.00 uur) en RKC-Utrecht (21.00 uur).