liveblog

Emmen baalt ondanks late gelijkmaker • vrouwen Ajax verspelen punten • Cambuur verstevigt kop

liveblog gesloten

Cillessen blinkt uit bij Valencia, dat in blessuretijd Villarreal verschalkt

Als Frank de Boer vrijdagavond heeft gekeken naar Valencia-Villarreal, dan is de bondscoach van het Nederlands elftal met een goed gevoel naar bed gegaan. Bij de thuisploeg was doelman Jasper Cillessen namelijk een van de uitblinkers.

Cillessen stond voor de derde keer op rij in de basis en onderscheidde zich met enkele uitstekende reddingen. In de slotfase pakte zijn ploeg bovendien drie punten. Valencia draaide een 1-0 achterstand om in een 2-1 overwinning, door doelpunten van Carlos Soler en Gonçalo Guedes.

Valencia doet, mede dankzij Jasper Cillessen, goede zaken in La Liga

Hekkensluiter Schalke 04 schiet niets op met gelijkspel tegen concurrent Mainz

Als Schalke 04 nog wat van het seizoen had willen maken, dan had de hekkensluiter vrijdagavond eigenlijk een thuisoverwinning op degradatieconcurrent FSV Mainz moeten boeken. Het werd 0-0 in Gelsenkirchen.

Jeremiah St. Juste (in het rood) in duel met Sead Kolasinac van Schalke

Koploper Cambuur laat geen steek vallen

SC Cambuur heeft zonder veel moeite thuis van Telstar gewonnen. De koploper van de eerste divisie schoof de middenmoter met 3-1 opzij en verstevigde de leiding. De Graafschap heeft negen punten achterstand en treft zondag FC Eindhoven.

Jarchinio Antonia viert de 3-1

Lukkien baalt, maar Fraser kan leven met punt in Emmen: 'Terechte uitslag'

Lukkien baalt, maar Fraser kan leven met punt in Emmen: 'Terechte uitslag'

Emmen-goalie Verrips na blunder: 'Zuur dat ik het team benadeel'

Emmen-goalie Verrips na blunder: 'Zuur dat ik het team benadeel'

De Leeuw schiet Emmen naar punt, maar staat toch 'met dubbel gevoel'

De Leeuw schiet Emmen naar punt, maar staat toch 'met dubbel gevoel'

Nu Studio Sport Eredivisie

Jeroen Elshoff en Leonne Stentler zitten bij Henry Schut aan tafel, Jeroen Stekelenburg praat van afstand mee. Kijk de uitzending via deze stream.

Vrouwen Ajax verspelen punten

In de eredivisie voor vrouwen heeft koploper Ajax met 1-1 gelijkgespeeld tegen sc Heerenveen. PSV kan Ajax zondag bij winst bij PEC Zwolle tot één punt naderen.

Klaar in Emmen

Na een late strafschop, die werd benut door Michael de Leeuw, hebben FC Emmen en Sparta vrijdagavond gelijkgespeeld. Het duel tussen beide laagvliegers in de eredivisie eindigde in 1-1. Laros Duarte had de bezoekers vlak voor rust op voorsprong gezet.

De spelers van Emmen vieren de late gelijkmaker van Michael de Leeuw

90+6' GOAL FC Emmen!

De Leeuw benut in extremis de strafschop!

FC Emmen-Sparta Rotterdam 1-1

90+4' Strafschop Emmen

Emmen krijgt een strafschop! Auassar maakte hands. Makkelie ziet het aanvankelijk niet, maar gaat na ingrijpen van de VAR naar de beelden kijken.

FC Emmen-Sparta Rotterdam 0-1

73' Okoye redt Sparta

Weer Okoye met een prachtige redding. Hij haalt een vrije trap van Cavlan uit de kruising.

FC Emmen-Sparta Rotterdam 0-1

60' Paal!

Emmen is dicht bij de gelijkmaker. De Leeuw schiet op de paal. Even later redt Sparta-doelman Okoye op een schot van Peña.

FC Emmen-Sparta Rotterdam 0-1

Cillessen weer in de basis bij Valencia

Goed nieuws aan het Oranje-keepersfront. Jasper Cillessen staat voor de derde keer op rij in de basis bij Valencia CF. Hij start om 21.00 uur in de thuiswedstrijd tegen Villarreal CF. Hij krijgt van trainer Javier Gracia de voorkeur boven Jaume Domenech. Vanwege een spierblessure lag Cillessen er maanden uit. Daarvoor kreeg Domenech de voorkeur boven de Nederlandse international.

Jasper Cillessen

NEC sluit met ruime recordzege in Helmond aan bij subtop eerste divisie

NEC heeft met een monsterzege op Helmond Sport aansluiting gevonden in de subtop van de eerste divisie. De club uit Nijmegen won met 7-0 in Helmond en kwam daardoor op 50 punten, net als nummer vijf Go Ahead Eagles. De ploeg uit Deventer komt later op vrijdag nog in actie. Het was voor NEC de grootste uitzege ooit (eredivisie/eerste divisie).

Helmond Sport kwam al vroeg in het duel met NEC met tien man te staan. Orhan Dzepar haalde de doorgebroken Elayis Tavsan neer en moest met rood van het veld. Rens van Eijden krulde de daaropvolgende vrije trap fraai in het doel. Rangelo Janga en Jordy Bruijn scoorden ook nog voor rust. In de tweede helft voerde NEC de score op door treffers van Edgar Barreto, Tavsan, Bart van Rooij en Thibo Baeten.

MVV Maastricht won met 1-0 bij Jong Utrecht. Joy Lance Mickels maakte het doelpunt in de eerste helft.

Edgar Barreto

Rust in Emmen

FC Emmen-Sparta Rotterdam 0-1. Door een fout van de vorige week nog zo opgehemelde Verrips staat de hekkensluiter achter.

43' GOAL SPARTA!

Laros Duarte haalt uit en door een blunder van Emmen-doelman Verrips gaat de bal in het doel.

FC Emmen-Sparta Rotterdam 0-1

Sparta viert de 0-1 van Laros Duarte

Eredivisie vrouwen: koploper Ajax heeft het moeilijk

In de eredivisie voor vrouwen speelt koploper Ajax tegen sc Heerenveen. De ruststand is 1-1. Van de Westeringh kopte Heerenveen op voorsprong, Van den Bighelaar maakte op slag van rust gelijk.

Overige ruststanden: ADO Den Haag - FC Twente 0-0, Excelsior - VV Alkmaar 0-1

Balans

De degradatiekraker levert nog geen spektakel op. Beide ploegen zijn deze avond aan elkaar gewaagd. FC Emmen heeft het meeste balbezit zonder kansen te creëren. Sparta was een keer gevaarlijk via een van richting veranderd schot van Laros Duarte.

Luka Adzic (l) en Bart Vriends (r)

Debuut Grammozis bij Schalke

Schalke 04 neemt het om 20.30 uur op tegen FSV Mainz 05. Het wordt het debuut van Dimitrios Grammozis, alweer de vijfde trainer van het seizoen bij Schalke 04. Eerder stonden David Wagner, Manuel Baum, Huub Stevens en Christian Gross voor de groep. Schalke is bezig aan een dramatisch seizoen en bezet de laatste plaats in de Bundesliga. Mainz heeft acht punten meer en staat zeventiende.

Eerste goal Barreto voor NEC

Afgelopen zomer keerde Edgar Barreto terug bij NEC. In zijn 19de competitiewedstrijd van het seizoen maakt de 36-jarige Paraguayaanse middenvelder vrijdagavond zijn eerste goal. Hij kopt op bezoek bij Helmond Sport de 0-4 binnen na een voorzet van Jordy Bruijn.

Edgar Barreto (l) en Boyd Reith (r)

Aftrap

De bal rolt in Drenthe: FC Emmen-Sparta Rotterdam is begonnen.

Matige vorm Sparta

Waar hekkensluiter FC Emmen na twee opeenvolgende zeges weer de geest heeft, draait Sparta dit kalenderjaar heel matig. Sparta haalde in 2021 de minste punten van alle eredivisieclubs: vijf. De laatste drie wedstrijden gingen verloren.

Doorgaan WK-kwalificatieduel voetbal tussen Colombia en Brazilië onzeker

Het is nog onduidelijk of de WK-kwalificatiewedstrijd tussen Colombia en Brazilië op 26 maart doorgaat. De Colombiaanse minister van Volksgezondheid ziet het in deze coronatijd niet zitten een uitzondering te maken voor een chartervlucht voor de Braziliaanse voetbalspelers. Colombia schortte eind januari de vluchten van en naar Brazilië op omdat in dat land sprake was van een sterke stijging van het aantal besmettingen en ook een nieuwe variant van het virus.

Mocht er alsnog een oplossing komen, hebben bondscoaches van beide landen vermoedelijk niet de beschikking over al hun spelers. De Britse regering heeft tien Zuid-Amerikaanse landen op de lijst staan waarvoor een reisverbod geldt. Een uitzondering voor sporters is er niet. Als spelers weg zouden gaan, moeten ze bij terugkeer in het Verenigd Koninkrijk tien dagen in quarantaine. Dat zien veel clubs niet zitten.

Opstelling Sparta

Meerdere wijzigingen bij het geplaagde Sparta. Meijers vervangt de geblesseerde Pinto, Beugelsdijk speelt voor Heylen, Burger voor Mijnans, Laros Duarte voor broer Deroy en Engels voor Gravenberch.

Opstelling Sparta

Opstelling FC Emmen

Coach Dick Lukkien van FC Emmen heeft zijn 'winning team' van afgelopen weekend tegen FC Utrecht op één plek gewijzigd. Lucas Bernadou, vorige week geblesseerd, keert terug in de basis ten koste van Hilal Ben Moussa.

Opstelling FC Emmen

Programma eerste divisie

De 27ste speelronde van de eerste divisie begint om 18.45 uur met Helmond Sport-NEC en Jong FC Utrecht-MVV Maastricht. Koploper SC Cambuur komt om 21.00 uur in actie tegen Telstar.

27ste speelronde eerste divisie

Helmond Sport-NEC vrijdag 18.45 uur
Jong FC Utrecht-MVV Maastricht vrijdag 18.45 uur
SC Cambuur-Telstar vrijdag 21.00 uur
TOP Oss-Go Ahead Eagles vrijdag 21.00 uur
Almere City FC-Excelsior zaterdag 14.00 uur
FC Volendam-Roda JC Kerkrade zaterdag 16.30 uur
De Graafschap-FC Eindhoven zondag 20.00 uur
Jong Ajax-FC Den Bosch maandag 18.45 uur
Jong AZ-NAC Breda maandag 18.45 uur

Terugkeer Aké goed nieuws voor City en Oranje

De linksbenige verdediger stond twee maanden aan de kant vanwege een spierblessure, maar deed deze week met succes mee aan de groepstraining.

Zondag speelt koploper City de topper tegen Manchester United. Aké is beschikbaar om te spelen, maar of Pep Guardiola de Nederlandse international ook oproept, moet nog blijken. Aké's laatste wedstrijd was op tweede kerstdag tegen Newcastle United (2-0).

Nathan Aké

Zoet krijgt kans bij Spezia door corona bij concurrent

Jeroen Zoet verdedigt zaterdag het doel van Spezia tegen Benevento in de Serie A. De 30-jarige doelman profiteert van een coronabesmetting bij concurrent Ivan Provedel. Oud-PSV'er Zoet begon het seizoen als eerste doelman, maar raakte in de tweede competitiewedstrijd tegen Udinese al geblesseerd uit. Na zijn tergkeer moest hij genoegen nemen met een reserverol, maar nu wacht Zoet een nieuwe kans.

Jeroen Zoet

FC Groningen mist clubtopscorer Strand Larsen tegen Ajax

Jørgen Strand Larsen mist zondag de uitwedstrijd van FC Groningen tegen Ajax. De Noorse clubtopscorer heeft nog te veel last van een enkelblessure die hij zondag opliep tijdens het met 1-0 gewonnen duel met Fortuna Sittard.

Strand Larsen maakte in de rust plaats voor de 18-jarige Paulos Abraham, die het enige doelpunt maakte. Voor Gabriel Gudmundsson, Arjen Robben en Azor Matusiwa komt het duel met de koploper van de eredivisie ook nog te vroeg.

Achter de naam van Ahmed El Messaoudi staat nog een vraagteken. Hij heeft de training wel weer hervat, na blessureleed.

Het duel in de Johan Cruijff Arena begint zondag om 12.15 uur.

Jørgen Strand Larsen raakt geblesseerd aan de knie tegen Fortuna Sittard

Van Osch terug onder de lat bij Fortuna

Bij Fortuna Sittard is er na een week vol ellende over keepers toch positief nieuws te zien: doelman Yanick van Osch is sneller terug dan verwacht na zijn blessure en staat zondag normaal gesproken onder de lat tegen zijn oude club PSV. "Ik heb vandaag weer met de groep meegetraind en als ik geen terugslag morgen of zondag krijg, zal ik er bij zijn. Als ik fit blijf, dan ga ik spelen", zei de Bosschenaar tegen de NOS.

De Limburgers spelen zondag om 14.30 uur een thuiswedstrijd tegen PSV. Het leek erop dat Van Osch langer uit de roulatie zou zijn, en met het aanstaande vertrek van tweede keeper Alexei Koselev werd routinier Piet Velthuizen aangetrokken als oplossing van het keepersprobleem. Maar Velthuizen viel afgelopen weekeinde in het duel met FC Groningen al na 23 minuten uit.

Yanick van Osch, doelman van Fortuna Sittard

Infantino: 'Boycot WK in Qatar is niet de oplossing'

FIFA-voorzitter Gianni Infantino heeft geen begrip voor clubs die oproepen het WK in Qatar te boycotten. "Dat is niet de juiste oplossing", zei de Zwitser op een persconferentie.

Enkele Noorse voetbalclubs, waaronder Rosenborg, hebben hun regering en nationale voetbalbond opgeroepen niet aan het kwalificatietoernooi voor het WK deel te nemen. "Daar bereik je niets mee", zei Infantino. "Het is altijd al zo geweest dat je dingen pas kan veranderen als je een dialoog aangaat."

"Qatar heeft de laatste jaren al grote stappen gezet als het om mensenrechten gaat. Misschien heeft het voetbal en het komende WK daar wel een bijdrage aan geleverd. Ik kijk uit naar een fantastisch WK", aldus de FIFA-baas.

Volgens de Britse krant The Guardian zijn er de afgelopen tien jaar meer dan 6.500 arbeidsmigranten omgekomen. Veel buitenlandse arbeiders zijn ingezet voor de bouw van stadions voor het WK.

Infantino zei dat dergelijke cijfers voorzichtig moeten worden geïnterpreteerd: "Op bouwplaatsen die rechtstreeks verband houden met het WK zijn sinds 2014 drie doden gevallen", zei hij. "De dood van nog eens 34 andere arbeiders kon niet direct worden verklaard met het werk dat ze daar deden."

FIFA-baas Gianni Infantino tijdens een persconferentie

Petrovic: 'Ik ben net B100 van Bassie en Adriaan'

Willem II-trainer Zeljko Petrovic had in zijn voorbeschouwing op de uitwedstrijd bij FC Twente een opvallende vergelijking in petto. Hij vergeleek zichzelf met B100, een van de legendarische boeven uit de televisieserie Bassie en Adriaan.

Petrovic besprak de pech die hij heeft door de blessures van belangrijke spelers en het feit dat juist dit seizoen ook de voorlaatste ploeg rechtstreeks degradeert naar de eerste divisie. Willem II staat nu zestiende, met twee punten voorsprong op ADO Den Haag op plek zeventien.

"We hebben de pech dat er nu ineens twee ploegen degraderen. Normaal was het er altijd maar één. Ik ben net B100 van Bassie en Adriaan: ik heb altijd pech", aldus Petrovic. B100 was een boef in dienst van de Baron die voor het eerst voorkwam in de reeks 'De Geheimzinnige Opdracht'. Zijn vaste uitspraak was: "Ik heb ook altijd pech."

Tegen FC Twente moet Willem II het stellen zonder Freek Heerkens en Driess Saddiki. Bij FC Twente keren Wout Brama en Luka Ilic terug in de selectie, terwijl er een vraagteken staat achter de naam van de zieke Kik Pierie.

Zeljko Petrovic

Vraagteken achter Giakoumakis voor duel met Feyenoord

VVV-Venlo slaagde er deze week niet in om zich te plaatsen voor de bekerfinale, maar reist zondag alsnog af naar De Kuip. Maar dan voor de eredivisiewedstrijd tegen Feyenoord.

VVV-trainer Hans de Koning vreest dat hij in Rotterdam mogelijk niet over topscorer Georgios Giakoumakis kan beschikken. De Griek is niet helemaal fit. "Morgen kijken we hoe hij ervoor staat", sprak De Koning. Giakoumakis maakte dit seizoen 23 van de 37 doelpunten van VVV in de eredivisie.

Voor Zinedine Machach, Tassos Donis en Tristan Dekker komt het duel in De Kuip zeker te vroeg. Onduidelijk is nog of Vito van Crooij kan meespelen.

Giorgos Giakoumakis

Regels iets aangepast: goal niet afgekeurd na onbewust hands aangever

Voetbalscheidsrechters hoeven komend seizoen niet meer te fluiten als een onbewuste handsbal indirect een doelpunt of scoringskans oplevert. Dat heeft de internationale spelregelcommissie IFAB besloten.

'Aanvallend hands' is nu altijd nog een overtreding, maar dat geldt vanaf 1 juli alleen nog als een speler na een handsbal ook zelf scoort. Davy Klaassen zag woensdag tijdens het bekerduel met sc Heerenveen zijn 0-2 afgekeurd worden, omdat Dusan Tadic even voor die treffer de bal per ongeluk op een hand had gekregen. Dat doelpunt zou komend seizoen volgens de nieuwe regelgeving wel tellen.

Het doelpunt dat Yorbe Vertessen van PSV afgelopen zondag tegen Ajax maakte, wordt ook volgend seizoen afgekeurd. De doelpuntenmaker kreeg de bal namelijk zelf op een arm voordat hij scoorde. De 2-0 voor PSV ging daarom niet door.

Het blijft aan de scheidsrechter om te beoordelen of het om een onbewuste of opzettelijke handsbal gaat.

Aan deze regel verandert niets: de handsbal van Denzel Dumfries tegen Ajax blijft gewoon hands

Mocht Pratto terug naar Argentinië? 'Daar wil ik niet over jokken'

Feyenoord-trainer Dick Advocaat stond onlangs niet onwelwillend tegenover een terugkeer van spits Lucas Pratto naar Argentinië. "Daar wil ik niet over jokken", vertelde Advocaat tijdens de persconferentie aan de vooravond van de thuiswedstrijd van Feyenoord tegen VVV-Venlo. De Argentijn bleef uiteindelijk wel in Rotterdam.

Pratto kwam tot nu toe nog geen 200 minuten in actie voor Feyenoord, verdeeld over vijf wedstrijden, en kwam nog niet tot scoren. Woensdag meldde het AD dat de op Nieuwjaarsdag gepresenteerde 'Beer' van Feyenoord terug mocht naar zijn geboorteland. "Er was iets dat hij eventueel terug zou kunnen naar een club", aldus de Feyenoord-trainer, die (nog) niet wil spreken van een mislukking.

"Dat kan je pas straks, aan het einde van de competitie zeggen. We hebben nog tien wedstrijden, misschien schopt hij er de volgende wedstrijd twee in en dan is het een wereldaankoop, voor dat geld", sprak Advocaat.

Morgen op NOS.nl en op de NOS-app een uitgebreid verhaal over Lucas Pratto: van topaankoop tot miskoop.

Om 16.00 uur: stel je vragen aan scheidsrechter Shona Shukrula

Het is niet de vraag of, maar wanneer Shona Shukrula de eerste vrouwelijke scheidsrechter in de eredivisie (voor mannen) wordt. Woensdag floot ze nog in de achtste finales van de Women's Champions League, vanmiddag zit ze klaar bij NOS Sport op Instagram om jouw vragen te beantwoorden.

Kijk vanaf 16.00 uur live en stel nu alvast je vragen via NOS Sport op Instagram.

Mogelijk één fan besmet tijdens NEC-De Graafschap

Tijdens de zogeheten Fieldlab-wedstrijd tussen NEC en De Graafschap op 21 februari is mogelijk één bezoeker besmet geraakt met het coronavirus. Dat blijkt uit een testronde die vijf dagen na de wedstrijd is gehouden. In totaal heeft 82 procent van de 1.153 NEC-supporters zich na afloop laten testen.

De fans, van tevoren getest op corona, werden verdeeld over zes bubbels met voor iedere bubbel aparte regels. De besmette persoon zat in een vak met vooraf aangewezen zitplaatsen, waar de fans de hele wedstrijd met een mondkapje moesten blijven zitten. Of de besmetting tijdens de wedstrijd is opgelopen of tijdens een werk- of privé-situatie, is niet duidelijk.

In totaal zijn drie mensen positief getest op het coronavirus. De andere twee hadden eerder al covid-19 gehad en zouden nog resten van het virus bij zich hebben gedragen.

Een biertje, een zonnetje en publiek: ongebruikelijke taferelen bij NEC-De Graafschap

Schmidt: 'Als er geen gekke dingen gebeuren, zit Ihattaren bij de selectie'

Bij de persconferentie van PSV in aanloop naar het eredivisieduel met Fortuna Sittard ging het uiteraard veel over Mohamed Ihattaren, die vorige week voor het duel met Ajax uit de selectie werd gezet vanwege onprofessioneel gedrag en woensdag weer zijn opwachting maakte op de training.

"Als er geen hele gekke dingen gebeuren, zit hij zondag bij de selectie", zei trainer Roger Schmidt, die met frisse tegenzin alle vragen over het PSV-talent beantwoordde. Deze week heeft hij niet meer met Ihattaren gesproken: "Volgens mij was alles al besproken. Het gaat in de media al het hele seizoen over de ontwikkeling van Mo. Er zijn goede en slechte tijden geweest en nu was het een lastige situatie, waarbij ik een beslissing heb genomen. Nu gaan we weer verder."

Schmidt zegt niet boos te zijn op Ihattaren. "Ik ben zijn trainer en probeer hem zodanig te begeleiden dat hij zo goed mogelijk wordt. Als ik iedere dag tegen hem zeg dat hij zo'n groot talent is, helpt hem dat ook niet verder." Volgens Schmidt moet Ihattaren tonen dat hij in topvorm is, omdat Ryan Thomas en Mario Götze het ook goed doen op zijn positie.

PSV-trainer Schmidt: 'Ik ben niet boos op Ihattaren'

De oorverdovende stilte rond Sandler: 'Nul procent spijt van keuze'

Bij PEC Zwolle maakte Philippe Sandler indruk met zijn voetballende vermogen als centrale verdediger. De clubs, waaronder AZ en PSV, stonden voor hem in de rij maar hij koos verrassend voor Manchester City. Mede door blessures heeft het na 2,5 jaar nog niet tot een doorbraak geleid.

"Ik heb nul procent spijt van de keuze die ik heb gemaakt en zou het niet anders gedaan hebben. Als je weet wat ik allemaal heb geleerd, zeker in het tweede halfjaar van het eerste seizoen. Dat had ik ergens anders nooit mee kunnen maken", aldus Sandler.

Philippe Sandler

PSV rekent dit seizoen niet meer op geblesseerde Mauro Júnior

PSV rekent de rest van het seizoen niet meer op Mauro Júnior. De 21-jarige Braziliaan heeft op de training een zware knieblessure opgelopen en is zeker acht tot tien weken uitgeschakeld. "Dus het is onwaarschijnlijk dat hij dit seizoen nog in actie komt", zei trainer Roger Schmidt tijdens de persconferentie voor het duel met Fortuna Sittard van zondagmiddag.

"Aanvankelijk bestond de vrees dat hij zijn knieband had gescheurd, maar dat bleek gelukkig niet het geval", zei Schmidt. De middenvelder, die ook als aanvaller en verdediger inzetbaar is, kwam dit seizoen in 19 van de 24 eredivisieduels van PSV in actie en scoorde twee keer.

Mauro Júnior, eerder dit seizoen tijdens een training van PSV

Teleurgestelde Martínez ziet af van Struijk

De Belgische bondscoach Roberto Martínez heeft het plan laten vallen om Leeds United-verdediger Pascal Struijk op te roepen voor de komende WK-kwalificatieduels van de Rode Duivels. Het lijkt erop dat Struijk toch de voorkeur geeft aan het Nederlands elftal, blijkt uit een interview met Martínez in de Belgische krant La Dernière Heure.

De 21-jarige Struijk is geboren in België, als zoon van Nederlandse ouders. Toen hij drie jaar oud was, verhuisde het gezin naar Nederland, waar hij in de jeugd bij ADO Den Haag en Ajax speelde. Martínez nam een tijdje geleden contact op met Struijk, die het momenteel goed doet bij Leeds United, waarna de verdediger zich ging oriënteren op het verkrijgen van een Belgisch paspoort.

"Maar in de tussentijd lijkt het erop dat zijn hart toch bij Nederland ligt", zegt de bondscoach nu. "Dat moeten we respecteren, hoe interessant zijn profiel ook voor ons is. Ik wil niet dat er een conflict ontstaat tussen de voetbalbonden van Nederland en België. Het dossier-Struijk is gesloten."

Pascal Struijk in het shirt van Leeds United

Madueke terug op trainingsveld en denkt aan Oranje

Er was deze week goed nieuws voor PSV-aanvaller Noni Madueke. De 18-jarige Engelsman maakte gisteren op de Herdgang zijn rentree op het trainingsveld na ruim een maand afwezig te zijn geweest met een spierblessure.

Madueke baarde onlangs opzien door in een interview met De PSV Supporter, het officiële magazine van de supportersvereniging, aan te geven zich best tot Nederlander te willen laten naturaliseren. "Dat zou een hele toffe optie zijn. Ik heb echt heel veel bewondering voor het Nederlandse voetbal, dat natuurlijk ook op veel grote toernooien heel ver is gekomen, met ook nu weer een heel talentvolle lichting die eraan zit te komen."

"Ik voel me hier echt volledig thuis, dus wie weet hoe het gaat lopen in de toekomst. Mocht het een optie zijn, sluit ik het zeker niet uit."

Madueke heeft sinds zijn veertiende de Engelse jeugdselecties doorlopen. Zijn ouders zijn van Nigeriaanse komaf, waardoor Madueke ook nog voor het Afrikaanse land kan kiezen. Hij zou in theorie over 2,5 jaar de Nederlandse nationaliteit kunnen aanvragen.

Athletic maakt zich op voor twee bekerfinales in een maand

Athletic Club mag zich gaan opmaken voor twee bekerfinales in de maand april. De Basken uit Bilbao zegevierden gisteravond in de halve finale van de Copa del Rey bij Levante na verlenging met 2-1. De eerste wedstrijd was in 1-1 geëindigd. In de eindstrijd wacht op 17 april een treffen met FC Barcelona.

Eerder die maand, op 3 april, treft Athletic Club rivaal Real Sociedad in de uitgestelde editie van 2020. In januari troffen Athletic en Barcelona elkaar ook al in de finale van de Spaanse Supercup. Athletic won toen met 3-2 na verlenging.

"Deze spelers kunnen nu al zeggen dat ze geschiedenis hebben geschreven voor Athletic", jubelde trainer Marcelino García gisteravond. "Zoiets gebeurt je maar één keer je leven."

Athletic Club naar de finale van de Copa del Rey

Salah's zaakwaarnemer maakt punt na historische nederlaag Liverpool

Liverpool heeft voor het eerst in de clubgeschiedenis vijf thuisduels op rij verloren. Na Burnley, Brighton, Manchester City en Everton was gisteravond ook Chelsea op Anfield te sterk voor de kampioen. Door een doelpunt van oud-Vitesse-speler Mason Mount klom Chelsea naar de vierde plek op de ranglijst. Liverpool, eind december nog koploper in Engeland, zakte naar de zevende plek.

Liverpool kwam er nauwelijks aan te pas tegen Chelsea en kreeg na afloop ook nog te maken met enige heisa rond Mohamed Salah. De Egyptische ster werd na ruim een uur gewisseld en oogde teleurgesteld. Zijn zaakwaarnemer, de Colombiaan Ramy Abbas Issa, stuurde tegelijkertijd via Twitter een enigszins cryptisch bericht dat voor velerlei uitleg vatbaar is.

Almere City neemt per direct afscheid van trainer Tobiasen

Verrassend nieuws was er gisteravond uit Almere: Ole Tobiasen is daar de laan uitgestuurd als trainer van Almere City FC.

De huidige nummer vier in de Keuken Kampioen Divisie heeft geen vertrouwen meer in de 45-jarige Deen, die sinds 2019 aan het roer stond. "Na diverse gesprekken tussen spelers, staf en clubleiding is geconstateerd dat het draagvlak voor een verdere samenwerking ontbreekt", zo laat de club weten in een korte verklaring.

Het ambitieuze Almere City verloor vier van de laatste vijf wedstrijden en zakte daardoor enigszins weg op de ranglijst. Voor de winterstop werd slechts één keer verloren.

Ole Tobiasen

De stand in het land

Een blik op de ranglijst leert ons dat Ajax nog altijd de koploper is, met negen verliespunten minder dan PSV. FC Emmen is nog altijd hekkensluiter, maar heeft zijn vorige twee wedstrijden wel gewonnen.

De stand in de eredivisie na de 24ste speelronde.

Welkom bij de Warming-up

Het is vrijdag, dus we gaan weer beginnen aan de Warming-up. In dit liveblog blikken we de hele dag vooruit op het nationale en internationale voetbalweekeinde.

Met uiteraard extra veel aandacht voor de eredivisie, waar de 25ste speelronde vanavond om 20.00 uur wordt afgetrapt met FC Emmen-Sparta.

Het programma van de 25ste speelronde in de eredivisie.