NOS Nieuws Binnenland Aangepast

België versoepelt coronamaatregelen • Politie waarschuwt voor 'prikfraudeurs'

 • De Jonge: sneltesten mogelijk in april bij supermarkt en drogist
 • Van Engelshoven: hoger onderwijs kan weer open bij gebruik sneltests
 • Frankrijk hoopt op verbetering in komende vier tot zes weken
 • Bij het RIVM zijn tot vanochtend 4727 nieuwe coronabesmettingen gemeld, 595 meer dan gisteren.
Liveblog gesloten
 • Einde blog

  Nu de vrijdag voorbij is sluiten we dit blog. Morgenochtend zullen we al het coronanieuws weer brengen in een nieuw liveblog. Fijne nacht!

 • Noodkreet ov-sector aan kabinet: kom met meer steun

  Bedrijven in het openbaar vervoer in de regio's Amsterdam, Rotterdam en Den Haag roepen het kabinet op om nog voor de verkiezingen duidelijkheid te geven over meer financiële steun in de periode na de coronacrisis.

  Het kabinet trok vorig jaar anderhalf miljard euro uit om een groot deel van de teruggelopen inkomsten van het ov te compenseren. Voor dit jaar is er tot nu toe ruim 1,1 miljard euro toegezegd voor de periode tot en met september.

  Maar volgens de ov-sector is er nog veel langer steun nodig, en daar willen de bedrijven zekerheid over. "Als het Rijk het ov niet voor langere tijd financieel stevig tegemoetkomt, zijn pijnlijke ingrepen onontkoombaar. Het ov vervult een vitale rol in de samenleving, tijdens de crisis maar ook daarna. Koste wat het kost moeten we voorkomen dat deze vitale rol onder druk komt te staan. Daarvoor is extra staatssteun bittere noodzaak", zegt Marc Rosier van Metropoolregio Rotterdam en Den Haag.

  Ov-bedrijven hebben het moeilijk omdat er door de coronacrisis veel minder reizigers zijn. De NS leed vorig jaar een verlies van 2,6 miljard euro, het grootste verlies in de geschiedenis van het bedrijf.

 • België versoepelt vanaf maandag stapsgewijs coronaregels

  De Belgische premier De Croo heeft een aantal versoepelingen aangekondigd die de komende maanden stapsgewijs worden doorgevoerd. Volgens De Croo moet de versoepeling "de zuurstof leveren om de coronamaatregelen vol te blijven houden".

  Vanaf maandag mogen Belgen met tien personen samenkomen in de buitenlucht. Nu ligt de zogenoemde buitenbubbel op maximaal vier personen. De avondklok blijft nog wel "ruime tijd" in stand en het reisverbod wordt verlengd tot 18 april.

  Ook mogen vanaf maandag kinderen meedoen aan georganiseerde activiteiten en mogen vijftig mensen naar een begrafenis komen met maximaal één persoon per vierkante meter.

  Vanaf 1 april mogen pretparken weer open, mogen buitenevenementen doorgaan met maximaal vijftig mensen en mogen amateursporters weer samen sporten met z'n tienen.

  Op 1 mei gaan - als het kan - de cafés en restaurants weer open, maar de terrassen blijven tot die tijd nog dicht.

 • Politie waarschuwt voor 'prikfraudeurs'

  De politie waarschuwt voor oplichters die zich voordoen als GGD-medewerkers en aan de deur een coronavaccinatie aanbieden. Twee vrouwen van 90 en 83 uit Heerjansdam (Zuid-Holland) zijn hier de afgelopen twee maanden slachtoffer van geworden.

  De twee lieten de oplichters op goed vertrouwen binnen en stonden toe dat ze 'gevaccineerd' werden. Of en wat er bij de vrouwen is ingespoten weet de politie (nog) niet. Ook is niet duidelijk of ze geld vroegen voor de prik. De twee vrouwen zijn in ieder geval niet bestolen. Een van de twee werd een paar dagen na de vermeende vaccinatie nog gebeld met de vraag of het goed met haar ging.

  Familieleden waarschuwden de politie. De twee vrouwen maken het goed.

  De politie is op zoek naar getuigen en mensen die deze nep-GGD'ers ook aan de deur hebben gehad. Verder waarschuwt de politie dat vaccinaties niet aan huis worden toegediend maar dat mensen per post worden uitgenodigd om naar een priklocatie te komen.

 • WHO ziet af van tussenrapport over onderzoek oorsprong coronavirus

  Er komt geen tussentijds rapport van de onderzoekers van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) die onlangs in China op zoek gingen naar de oorsprong van het coronavirus. De onderzoekers, onder wie viroloog Marion Koopmans, waren vorige maand enkele weken in Wuhan, de stad waar eind 2019 het huidige coronavirus als eerste opdook.

  Het onderzoek ligt internationaal politiek gevoelig. Een groep van 26 Amerikaanse, Australische en Europese wetenschappers vindt dat China niet genoeg openheid van zaken heeft gegeven en eist een nieuw onderzoek. China dringt aan op vergelijkbaar onderzoek in andere westerse landen, omdat het virus volgens Peking daar ook best vandaan kan zijn gekomen.

  Vanwege de politieke gevoeligheden willen de onderzoekers het volledige rapport halverwege deze maand in één keer uitbrengen, in plaats van in delen.

  Koopmans zegt tegen de NOS: "We doen het liever in één klap omdat het zoveel vragen opriep. Er zingt zoveel rond in de media, we worden er een beetje moe van hoeveel eigen conclusies getrokken worden. Daarom hebben we gezegd: zorg dat het rapport er gelijk helemaal ligt, dan kan iedereen het lezen. Nu is er allemaal speculatie terwijl niemand nog heeft kunnen lezen wat er gedaan is."

 • Utrechtse scholieren krijgen les in Spoorwegmuseum en stadhuis

  Leerlingen van verschillende middelbare scholen in Utrecht krijgen de komende tijd les op bijzondere locaties. Onder meer het Spoorwegmuseum en Bibliotheek Neude bieden ruimtes aan, zodat scholieren ten minste één dag per week fysiek les kunnen krijgen op anderhalve meter afstand.

  De gemeente Utrecht stelt ook haar eigen gebouwen beschikbaar, waaronder ruimtes in het stadskantoor, stadhuis, sporthallen en multifunctionele accommodaties met leegstand.

  Onderwijswethouder Anke Klein: "Hartverwarmend om te zien hoe uit alle hoeken van de stad organisaties een aanbod doen om fysiek onderwijs mogelijk te maken. Om te zorgen dat de leerlingen meer perspectief hebben, elkaar weer kunnen zien en kunnen werken aan hun leerontwikkeling. Zowel bij de gemeente als bij de scholen zijn ontzettend veel tips binnengekomen."

 • 54.000 bedrijven hebben tot nu toe in vierde periode loonsteun aangevraagd

  Het UWV heeft tot nu toe ruim 54.000 aanvragen binnengekregen voor de vierde periode van de tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW). Daarvan zijn 44.000 aanvragen goedgekeurd. Het UWV heeft als eerste voorschot 670 miljoen euro overgemaakt aan deze werkgevers, die samen zo'n 681.000 mensen in dienst hebben.

  De overige aanvragen zijn nog in behandeling. Werkgevers die nog een aanvraag willen indienen hebben daarvoor de tijd tot en met zondag 14 maart.

  In de derde periode, die liep van oktober tot en met december, kwamen er in totaal 81.000 aanvragen binnen. Dat waren er meer dan in de tweede periode, in de zomermaanden. Toen deden ruim 65.000 bedrijven een aanvraag. In de eerste periode, voorjaar vorig jaar, was het aantal aanvragen het hoogst: zo'n 149.000 bedrijven vroegen toen loonsteun aan.

 • De Jonge: corona-zelftest mogelijk in april bij supermarkt en drogist

  Het kabinet wil dat er op korte termijn corona-sneltesten op de markt komen, die niet onder medisch toezicht hoeven te worden afgenomen. Die zelftesten kunnen bijvoorbeeld worden ingezet door werkgevers, scholen en universiteiten die het werk of de opleiding veiliger willen maken.

  Het gaat om sneltesten die nu nog door professionals en onder professioneel medisch toezicht worden afgenomen. De testontwikkelaars kunnen een aanvraag indienen om van hun sneltest een zelftest te maken. Demissionair minister De Jonge kan dan binnen vijf dagen een ontheffing verlenen.

  De zelftesten moeten uiteindelijk ook in de supermarkten en bij de drogist komen te liggen. Minister De Jonge denkt dat de eerste testen in april beschikbaar kunnen zijn.

 • Gemeente Groningen verbiedt eet- en drinktochten

  De gemeente Groningen verbiedt eet- en drinktochten door de binnenstad van Groningen, meldt RTV Noord. Verschillende horecaondernemers organiseerden sinds afgelopen weekend zulke tochten, zoals de 'Culinaire 4 Mijl' en de 'Frituurloop'. Daarbij lopen deelnemers langs verschillende horecagelegenheden, waarbij ze overal een consumptie krijgen.

  De gemeente is niet te spreken over de tochten. "Daarbij zagen we dat op bepaalde punten de coronamaatregelen niet meer in acht werden genomen", zegt een woordvoerder. "Het trekt bovendien mensen naar de binnenstad. En hoe mooi we dat ook vinden, het kan gewoon niet. "

 • 75-plussers ontvangen vanaf morgen uitnodigingen vaccinatie

  Vanaf morgen ontvangen de eerste mensen uit de leeftijdsgroep van 75 tot en met 79 een uitnodiging voor een coronavaccinatie. Dat meldt het RIVM op de website. Het gaat om mensen die geboren zijn in de jaren 1941 tot en met 1946. Zij kunnen na ontvangst van de brief zelf een prikafspraak maken bij de GGD en krijgen het vaccin van BioNTech/Pfizer.

  In totaal gaat het om ongeveer 812.000 mensen. De uitnodigingen worden in de komende twee weken verstuurd, in de volgorde van oud naar jong. De GGD heeft inmiddels ruim zestig locaties geopend waar mensen terechtkunnen voor een vaccinatie.

 • RIVM: 4727 nieuwe besmettingen, meer dan gemiddeld

  Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 4727 nieuwe coronabesmettingen gemeld, dat zijn er 595 meer dan gisteren. Het cijfer is hoger dan het gemiddelde van afgelopen week, toen er per dag gemiddeld 4470 mensen positief getest werden.

  Er liggen nu 1911 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 1923), van wie 541 op de IC (gisteren: 539), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

 • Milanezen balen van nieuwe beperkingen

  In de Italiaanse regio Lombardije loopt het aantal besmettingen snel op. Daarom worden nieuwe beperkingen van kracht die in elk geval tot en met volgend weekend gelden: alle scholen gaan weer dicht, niemand mag thuis bezoek ontvangen en sporten in de openbare ruimte is verboden.

  Er golden al maatregelen voor de horeca: cafés en restaurants mogen alleen open voor afhalen en mensen mogen hun woonplaats alleen in noodgevallen verlaten.

  Lombardije is een van de gebieden in Italië die het zwaarst zijn getroffen.

  Inwoners van de belangrijkste stad Milaan zien op tegen weer nieuwe restricties:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  'Als de vaccins niet snel komen, komt het nooit meer goed'
 • Operatiecapaciteit ziekenhuizen neemt toe, aantal verwijzingen ggz blijft gelijk

  Ziekenhuizen melden opnieuw een toename in de operatiecapaciteit. Deze week (de meting is altijd op maandag) was 77 procent van de operatiekamers in gebruik, in vergelijking met de 'normale' situatie zonder coronapandemie. Vorige week was dat 72 procent. Het aantal verwijzingen naar medisch specialisten lag deze week op 86 procent van wat te verwachten zou zijn zonder coronapandemie, blijkt uit cijfers van bemiddelingsorganisatie ZorgDomein.

  7 procent van de ziekenhuizen zegt alle planbare zorg te kunnen leveren, ruim 80 procent heeft daarvoor een deel van de capaciteit beschikbaar. Voor behandelingen die binnen zes weken moeten plaatsvinden kunnen patiënten in 74 procent van de ziekenhuizen terecht. Dat is vergelijkbaar met vorige week.

  Het aantal verwijzingen naar de geestelijke gezondheidszorg blijft ongeveer gelijk, dat ligt net als de afgelopen weken rond het aantal dat valt te verwachten zonder pandemie.

 • Van Engelshoven wil sneltests op alle universiteiten

  Als er sneltests worden gebruikt kunnen alle universiteiten en hogescholen dit voorjaar weer open, in elk geval gedeeltelijk, denkt minister Van Engelshoven van Onderwijs. Ze wil zich niet vastleggen op data, want een besluit hierover hangt af van de besmettingscijfers. Trouw meldde vanochtend dat er 26 miljoen sneltests in voorraad zijn en dat dat aantal snel oploopt.

  Sinds januari lopen er al proeven met sneltests op universiteiten. Van Engelshoven wil ze ook inzetten in bijvoorbeeld musea. "We zijn hard bezig om dat te regelen".

 • 'Adviseurs gouverneur New York gaven te weinig verpleeghuisdoden op'

  Adviseurs van de gouverneur van de Amerikaanse staat New York hebben in een rapport geknoeid met het aantal verpleeghuisbewoners dat is overleden aan een coronabesmetting. Daardoor zijn er minder doden gemeld dan er werkelijk waren, blijkt uit onderzoek van The Wall Street Journal en The New York Times.

  In het rapport van de New Yorkse zorgautoriteiten, dat in juli openbaar werd gemaakt, werden 6432 doden gemeld. Maar volgens de twee kranten waren er meer dan 9000 doden onder verpleeghuisbewoners in de staat.