liveblog

Boadu glimt na hattrick tegen Feyenoord • Tadic en Dumfries ruziën door na 1-1

Vier duels op deze eredivisiezondag

liveblog gesloten

Tot dinsdag!

We besluiten dit liveblog met de samenvatting van de topper van vandaag: PSV-Ajax. PSV gaf diep in blessuretijd een 1-0 voorsprong nog weg tegen Ajax (1-1) in een slotfase waar nog lang over zal worden nagepraat.

Bedankt voor het volgen en graag tot dinsdag!

Bekijk de samenvatting van PSV - Ajax

Dinsdag en woensdag: halve finales KNVB-beker

Maar eerst krijgen we nog de halve finales in het toernooi om de KNVB-beker.

Dinsdag (21.00 uur) neemt Vitesse het voor de tweede keer in drie dagen in eigen huis op tegen VVV-Venlo, maar nu staat de finale in de Kuip op het spel.

Woensdag is het de beurt aan sc Heerenveen en Ajax. Voor de echte liefhebbers, dit zijn de scheidsrechters van dienst.

Programma speelronde 25 in de eredivisie

Ook komend weekend staan er weer wat aardige affiches op de rol in de eredivisie. Denk maar aan Ajax-FC Groningen en Vitesse-AZ.

Het programma van de 25ste speelronde in de eredivisie.

Rondje langs de velden: Bundesliga

De maand februari is voor Peter Bosz een maand geworden om snel te vergeten. Zondagavond ging zijn ploeg met 1-2 onderuit tegen SC Freiburg. Daarmee heeft Leverkusen in februari slechts één van de zeven wedstrijden gewonnen, met als grootse dompers de uitschakeling in de Europa League tegen Young Boys (de volgende opponent van Ajax) en de bekeruitschakeling tegen vierdeklasser Rot-Weiss Essen.

Peter Bosz treurt na een treffer van Freiburg.

Rondje langs de velden: Serie A

Koploper Inter heeft in de Serie A zonder veel problemen zijn zeventiende zege van het seizoen geboekt. Nummer twaalf Genoa, dat zeven duels ongeslagen was, werd in Milaan met 3-0 opzij gezet.

Enkele dagen na de 1-0 nederlaag in de achtste finales van de Champions League tegen Real Madrid, heeft Atalanta in Italië goede zaken gedaan om volgend seizoen weer zeker te zijn van een plekje in de hoogste Europese bekercompetitie. De ploeg van coach Gian Piero Gasperini versloeg zondag in Genua Sampdoria met 2-0. Het was de derde zege op rij in de Serie A voor Atalanta, dat nu op een vierde plek staat.

Romelu Lukaku (r) viert zijn doelpunt met aangever Lautaro Martínez

Rondje langs de velden: Ziyech-Van de Beek onbeslist

Het is een uitstekend weekend geworden voor Manchester City. De landskampioen van 2019 zag zijn concurrenten voor de titelstrijd allemaal punten verspelen. Leicester City ging hard onderuit tegen Arsenal (1-3) en Manchester United (van bankzitter Donny van de Beek) speelde 0-0 tegen Chelsea (met Hakim Ziyech).

De voorsprong van Manchester City op nummer twee en stadgenoot United is inmiddels opgelopen tot twaalf punten. Lees de wedstrijdverslagen.

Hakim Ziyech in duel met Mason Greenwood.

Rondje langs de velden: eerste divisie

SC Cambuur heeft de topper in de Keuken Kampioen Divisie tegen Almere City FC in zijn voordeel beslist. De Leeuwarders zegevierden in Flevoland met 2-0 door goals van Jarchinio Antonia en Ragnar Oratmangoen. Ook in november was Cambuur sterker. Toen werd het liefst 7-2.

Door de overwinning heeft Cambuur nu zes punten voorsprong op achtervolger De Graafschap, dat vrijdag niet verder kwam dan een 1-1 gelijkspel tegen Jong AZ. Almere City heeft tien punten achterstand op de koploper en lijkt te zijn afgehaakt in de titelrace.

In navolging van NEC-De Graafschap vorige week werden er ook bij Almere City FC tegen Cambuur toeschouwers toegelaten, in totaal 1.351 fans. De topper maakte deel uit van de Fieldlab-experimenten.

Cambuur viert de treffer van Antonia

Sparta -Willem II (0-2): opluchting in Tilburg, code oranje in Spangen

Sparta en Willem II kende nauwelijks hoogtepunten, maar wel een winnaar: Willem II. De tilburgers hebben die punten heel hard nodig in de strijd tegen degradatie. Maar ook Sparta is nog niet veilig!

FC Groningen-Fortuna (1-0): jonge Abraham schittert, oude Velthuizen baalt

FC Groningen won dankzij een doelpunt in de 50ste (!) minuut van Paulos Abraham met 1-0 van Fortuna Sittard. Aan Limburgse kant duurde de eredivisierentree van doelman Piet Velthuizen zo'n 20 minuten. Bekijk de samenvatting en reacties.

De ruzie tussen Tadic en Dumfries in twee interviews

Het venijn zat in de staart bij PSV-Ajax (1-1) in Eindhoven. Aanvoerders Denzel Dumfries en Dusan Tadic kregen het met elkaar aan de stok en die strijd ging door tot na het laatste fluitsignaal. Teamgenoten moesten de twee kemphanen uit elkaar houden. Over het hoe en waarom hebben ze een wat andere lezing.

Tadic: 'Een 'mind-game' gaat Dumfries nu niet winnen'
Dumfries: 'M'n moeder uitschelden, daar ben ik niet van gediend'

'Ihattaren moet begrijpen dat voetbal een teamsport is'

"Wat is er aan de hand met Ihattaren?", vroeg verslaggever Joep Schreuder aan PSV-trainer Roger Schmidt na de wedstrijd tegen Ajax (1-1). "Dat is aan hem. Iedereen in de club doet zijn best om hem te helpen. Hij moet gewoon gaan begrijpen dat voetbal een teamsport is."

PSV-aanvoerder Denzel Dumfries nam het op voor zijn ploeggenoot. "Ik heb goed contact met Mo, ik probeer hem te ondersteunen waar ik kan. Het is een jongen van negentien, hij doet dingen goed, dingen niet goed. Het is een leerproces voor hem."

Deur staat nog open voor Ihattaren, 'Maar hij moet wel wat laten zien'

Uitslagen en stand

  • NOS
    De stand in de eredivisie na de 24ste speelronde.
  • NOS
    Alle uitslagen in speelronde 24 in de eredivisie.

AFGELOPEN

AZ wint dankzij een hattrick van Myron Boadu met 4-2 van Feyenoord en heeft de tweede plaats in het vizier.

EINDSTAND: AZ-Feyenoord 4-2

85' Nog even Bozenik

Feyenoord begon zo goed aan deze wedstrijd, maar in deze tweede helft is het heel matig wat de Rotterdammers laten zien. Daar gaat Robert Bozenik waarschijnlijk niet veel aan veranderen. De Slowaak lost Berghuis af, die na zijn eigen wilde tackle nu naar de kant strompelt.

AZ-Feyenoord 4-2

83' Berghuis ontsnapt aan rood

De frustraties lopen weer hoog op bij Steven Berghuis. Hij ziet dat hij niet meer bij de bal kan, maar gooit er toch nog een wilde tackle uit op de achterlijn. Slachtoffer Pantelis Hatzidiakos wordt vol geraakt op de knie. Arbiter Kuipers spaart Berghuis met een gele kaart.

Berghuis zelf komt er trouwens ook niet ongeschonden vanaf.

AZ-Feyenoord 4-2

Boadu in spoor van Kist

Myron Boadu dronk eerder dit kalenderjaar een glas chocomel met AZ-legende Keest Kist, die hem tips gaf om meer te scoren. Na zijn 2 doelpunten van vandaag staat Boadu op 7 treffers tegen clubs uit de traditionele top-3 dit Eredivisie-seizoen, een verbetering van het clubrecord van 6 treffers tegen die ploegen in 1 seizoen van... Kees Kist (1981/1982).

En laat die AZ-legende nou aanwezig zijn op de tribune.

Boadu ontmoet clubicoon AZ: 'Kees Kist heeft me de waarheid verteld'

76' GOAL AZ

Teun Koopmeiners krijgt een strafschop op zijn 23ste verjaardag en benut die kans feilloos.

De strafschop werd gegeven na een woeste tackle van Leroy Fer op Owen Wijndal. Fer krijgt ook nog geel. Het staat 4-2 in Alkmaar.

AZ-Feyenoord 4-2

74' De Wit laat 4-2 liggen

Weer bijt Justin Bijlow op zijn lip. De doelman die eindelijk weer onder de lat staat gaat opnieuw in de fout met een heel slechte inspeelpass. Nu is het Dani de Wit die alleen op Bijlow af mag, maar de invaller krijgt de bal nog naast.

AZ-Feyenoord 3-2

65' Jørgensen voor Linssen

Feyenoord-trainer Dick Advocaat reageert met het inbrengen van Nicolai Jørgensen. Hij vervangt Bryan Linssen in de spits. De Deen komt dus niet op het middenveld, zoals Advocaat vooraf zei te overwegen.

AZ-Feyenoord 3-2

2.500ste tegengoal Feyenoord

Feyenoord heeft nu 2.500 tegendoelpunten gekregen in de Eredivisie, nummers 2.498, 2.499 en 2.500 kwamen van de voet van Boadu. Op 2 september 1956 scoorde Gerrit de Wit (Willem II) voor het eerst in de Eredivisie tegen de Rotterdammers.

64' GOAL AZ

Hattrick Boadu! Feyenoord-doelman Justin Bijlow gaat in de fout met een hele zwakke pass. Midtsjø pikt op, lanceert Boadu en die schuift de bal onder Bijlow door: 3-2.

Dat was in De Kuip, toen Boadu ook twee keer scoorde, de eindstand. Het is trouwens de eerste hattrick van Boadu in de eredivisie.

AZ-Feyenoord 3-2

58' Rentree Svensson en De Wit

Een mooi moment voor AZ'ers Jonas Svensson en Dani de Wit. Na lang blessureleed maken beiden hun rentree tegen Feyenoord. Svensson vervangt Sugiwara, De Wit komt voor Karlsson.

AZ-Feyenoord 3-2

Jonas Svensson en Dani de Wit staan klaar voor een invalbeurt tegen Feyenoord.

47' Geel voor Linssen

De tweede helft begint met een onhandige gele kaart van Bryan Linssen. De aanvaller glijdt uit en landt op de enkels van Owen Wijndal. Na Yuki Sugawara in de eerste helft is hij de tweede speler die op de bon gaat dit duel.

AZ-Feyenoord 2-2

TWEEDE HELFT

Wordt de tweede helft in Alkmaar net zo leuk als de eerste? Laten we het hopen! Misschien kunnen we nog iets verwachten van Teun Koopmeiners, die zich voor rust vooral defensief onderscheidde. De AZ-aanvoerder is namelijk jarig vandaag.

AZ-Feyenoord 2-2

Ruzie Tadic en Dumfries suddert nog door

Dusan Tadic en Denzel Dumfries

Het venijn zat in de staart bij PSV-Ajax (1-1) in Eindhoven. Aanvoerders Denzel Dumfries en Dusan Tadic kregen het met elkaar aan de stok en die strijd ging door tot na het laatste fluitsignaal. Teamgenoten moesten de twee kemphanen uit elkaar houden. Over het hoe en waarom hebben ze een wat andere lezing.

Ziyech mag weer eens starten

In de Premier League is de topper Chelsea-Manchester United net begonnen (17.30 uur). Met, toch wel verrassend, Hakim Ziyech in de basis. Sinds Tuchel de nieuwe trainer van Chelsea is, kreeg Ziyech nog weinig speeltijd. Maar nu mag hij het laten zien vanaf het begin. Donny van de Beek zit op de bank bij Manchester United.

En hoe verging het Quincy Promes?

Nou, niet zo goed. Promes verloor bij zijn rentree bij Spartak Moskou met 2-0 van Roebin Kazan. De ploeg van Promes en Jorrit Hendrix blijft vierde, maar voelt de hete adem van de concurrentie.

Hoe is het eigenlijk afgelopen met Mathieu van der Poel?

Mads Pedersen heeft de 73e editie van Kuurne-Brussel-Kuurne op zijn naam geschreven. De Deense sprinter was de snelste van een uitgedund peloton, dat een kopgroep met Mathieu van der Poel op anderhalve kilometer van de meet achterhaalde.

RUST

Het is rust in Alkmaar bij een heerlijke 2-2 tussen AZ en Feyenoord.

Meer van dit graag!

AZ-Feyenoord 2-2

41' GOAL AZ

Weer Boadu! En weer is de assist eigenlijk mooier dan de afronding. Owen Wijndal geeft een prachtige pass achter de verdediging, waar Boadu alleen maar tegenaan hoeft te lopen.

Het is 2-2 tussen AZ en Feyenoord in een heerlijke eerste helft.

Myron Boadu viert de 1-1 tegen Feyenoord.

40' Berghuis plichtsbewust

Dick Advocaat zei vrijdag op de persconferentie van Feyenoord dat hij minder open zou gaan spelen tegen AZ. Om nu te zeggen dat alles potdicht zit nee. Maar we zien wel dat Steven Berghuis en Owen Wijndal voortduren mooie duels uitvechten, dan weer als aanvaller, dan als verdediger.

Steven Berghuis en Owen Wijndal duelleren.

25' GOAL FEYENOORD

Wat een vreemde goal! Marco Bizot staat ver naast zijn doel om een lange bal op te vangen, maar rekent niet op de terugkopbal van Bruno Martins Indi. En dan is het voor Luis Sinisterra een koud kunstje om de bal in het lege doel te lopen.

AZ-Feyenoord 1-2

AZ-doelman Marco Bizot gaat in de fout tegen Feyenoord.

23' GOAL AZ

Myron Boadu! Hij scoorde al twee keer in de Kuip en nu ook in eigen huis tegen Feyenoord. Hij wordt prachtig diep gestuurd door Stengs met buitenkantje rechts en schiet via de hak van een verdediger raak.

AZ-Feyenoord 1-1

20' Geen grote kansen, wel leuk

Na de 1-0 van Senesi hebben we geen grote kansen meer gezien in Alkmaar. Maar dat betekent niet dat het saai is. AZ zoekt met overgave naar de gelijkmaker, maar Feyenoord heeft de boel onder controle en probeert er razendsnel uit te komen.

Het lijkt onwaarschijnlijk dat 1-0 lang op het bord zal blijven.

AZ-Feyenoord 0-1

8' GOAL FEYENOORD

Marcos Senesi kopt een wonderschone voorzet van Steven Berghuis bij de tweede paal in het doel van AZ.

AZ-Feyenoord 0-0

Marcos Senesi wordt gefeliciteerd door Jens Toornstra na de 1-0 tegen AZ.

6' Lekker begin in Alkmaar

Het is de late wedstrijd deze zondag, maar Feyenoord lijkt nog niet helemaal wakker. Of beter gezegd Botteghin is niet helemaal wakker, want hij geeft de bal zo aan AZ. Justin Bijlow is bij zijn rentree wel bij de pinken.

Overigens heeft ook Feyenoord al kansjes gehad in deze open beginfase.

AZ-Feyenoord 0-0

AFTRAP

AZ heeft afgetrapt voor het toetje van deze speelronde in de eredivisie. En wat voor een: Feyenoord is op bezoek in Alkmaar.

AZ-Feyenoord 0-0

Wist je dat...

Van de 41 eerdere edities won AZ er tien en Feyenoord zestien. De laatste twee keer werd het 1-1.

Eind januari won AZ in De Kuip met 3-2. Boadu maakte twee goals, waaronder de winnende. Feyenoord won slechts één van zijn laatste zeven uitwedstrijden (inclusief het bekerduel bij Heerenveen).

Bij AZ is Svensson na drie maanden blessureleed terug in de selectie. Stengs keert terug na zijn ziekte.

Arbiter: Björn Kuipers

AFGELOPEN

Ook in Groningen heeft het laatste fluitsignaal geklonken. Groningen wint met 1-0 dankzij de piepjonge Abraham.

EINDSTAND: FC Groningen-Fortuna Sittard 1-0

Tadic en Dumfries ruziën nog even verder

Sinds de 1-1 is het oorlog tussen beide aanvoerder Dusan Tadic en Denzel Dumfries. En die ruzie gaat ook na het laatste fluitsignaal verder. Als dat maar goed gaat.

Dusan Tadic daagt Denzell Dumfries uit na de 1-1

AFGELOPEN

Het blijft 1-1 in Eindhoven in de topper tussen PSV en Ajax.

En daar mogen de Amsterdammers de handjes mee dichtknijpen.

EINDSTAND: PSV-Ajax 1-1

90'+2 GOAL AJAX

Het is niet te geloven! In blessuretijd maakt Dusan Tadic uit een strafschop nog de 1-1 voor Ajax. De aanleiding was een handsbal van Dumfries na een scrimmage voor het doel.

Wat een klap voor PSV moet dit zijn!

PSV-Ajax 1-1

90'+2 - Strafschop Ajax

Ajax krijgt een strafschop na hands van Dumfries.

PSV-Ajax 1-0

88' Ajacied Martínez ontsnapt aan rood

We zitten al diep in de slotfase van de topper in Eindhoven en het ziet er een stuk meer naar uit dat PSV op 2-0 komt, dan dat Ajax op gelijke hoogte komt.

De Amsterdammers mogen bovendien van geluk spreken dat Martínez nog op het veld staat. Hij gaat duidelijk op de enkel staan van de liggende Zahavi, maar Makkelie laat het bij geel.

PSV-Ajax 1-0

80' VAR voorkomt tweede van Abraham

Ook in Groningen zien we de VAR ingrijpen. En dat is jammer, want ook de tweede goal van de pas 18-jarige Paulos Abraham mag er wezen. De Zweed krult de bal fraai in de verre hoek, maar het Groningse feest wordt bedorven door de VAR. Die heeft gezien er een blok werd gezet, waardoor Abraham zoveel ruimte kreeg om uit te halen.

FC Groningen-Fortuna Sittard 1-0

78' Vertessen viert 2-0, maar VAR grijpt in

Invaller Yorbe Vertessen maakt de 2-0 voor PSV! Donyell Malen zorgt voor een snelle uitbraak, speelt af op Vertessen. De jonge Belg stuit eerst nog op Stekelenburg, maar de rebound kopt hij feilloos binnen.

Of heeft de VAR iets gezien? Jazeker. Vertessen heeft hands gemaakt. En dus gaat de goal niet door.

PSV-Ajax 1-0

72' Rosario naar de kant

Pablo Rosario moest net al een tijdje verzorgd worden met op het oog een spierblessure. De middenvelder moet nu ook naar de kant en wordt vervangen door Erick Gutiérrez.

PSV-Ajax 1-0

OPSTELLING FEYENOORD

Justin Bijlow keert terug onder de lat bij Feyenoord voor de topper tegen AZ. João Teixeira is hersteld van een kuitbeenbreuk en zit voor het eerst sinds 13 december weer bij de Feyenoord-selectie.

De opstelling van Feyenoord voor het duel met AZ.

OPSTELLING AZ

Om 16.45 uur begint de tweede topper van deze zondag: AZ-Feyenoord. Dit is de opstelling van de Alkmaarders, waar Calvin Stengs en Pantelis Hatzidiakos terugkeren in de basis.

De opstelling van AZ voor het duel met Feyenoord.

60' Ajax ontsnapt!

Daar was bijna de 2-0 voor PSV! Olivier Boscagli krijgt de bal uit een corner en uit de draai schiet hij op het doel, maar de bal wordt van de lijn gehaald.

De aanleiding voor de hoekschop was trouwens curieus. Maarten Stekelenburg kon de bal gewoon wegtrappen, maar mede door het hobbelige veld raakte hij de bal helemaal verkeerd. Bijna een duur foutje dus.

PSV-Ajax 1-0

57' Dubbele wissel Ajax

Ajax-trainer Erik ten Hag grijpt in en brengt Mohammed Kudus en David Neres in de ploeg voor Edson Álvarez en Antony. Wellicht kunnen zij weer wat meer voetbal in de ploeg brengen?

PSV-Ajax 1-0

55' Grimmige fase in topper

Scheidsrechter Danny Makkelie komt even ogen tekort in de beginfase van de tweede helft bij de topper tussen PSV en Ajax. Het regent opstootjes en overtredingen. Tot nu toe kan Makkelie het af met een gele kaart, voor Boscagli vanwege vasthouden.

PSV-Ajax 1-0

50' GOAL FC GRONINGEN

Paulos Abraham maakt in de 50ste (!) minuut zijn eerste doelpunt voor FC Groningen!

De aanvaller is na rust in de ploeg gekomen voor de geblesseerde Strand Larsen en dat resulteert meteen in de 1-0. Een knappe goal trouwens. Het 18-jarige talent krijgt de bal na een combinatie door het centrum en stuurt de bal hoog in de verre hoek.

FC Groningen-Fortuna Sittard 1-0

TWEEDE HELFT

De bal rolt weer in Groningen bij FC Groningen-Fortuna.

En ook in Eindhoven is afgetrapt voor de tweede helft. Daar zagen we een opmerkelijk moment met Devyne Rensch. De rechtsback kwam gewoon het veld op, maar maakte toen toch rechtsomkeert om plaats te maken voor Perr Schuurs. een blessure? We horen het vast na de wedstrijd?

PSV-Ajax 1-0

FC Groningen-Fortuna Sittard 0-0

Devyne Rensch overlegt met teammanager Jan Siemerink bij het begin van de tweede helft.

Van der Poel is ribbedebie!

Intussen is Mathieu van der Poel in de aanval gegaan in de semiklassieker Kuurne-Brussel-Kuurne. Op de Kanarieberg op 83 kilometer van de finish ging hij ervandoor met de Ecuadoriaan Jonathan Narvaez. Dat u het even weet.

Om 16.45 uur: AZ-Feyenoord

Stekelenburg: 'Als AZ wint komt tweede plaats in het vizier'

RUST

Ook in Groningen zit de eerste helft erop. Het staat 0-0.

FC Groningen-Fortuna Sittard 0-0

RUST - PSV leidt

PSV had het heel moeilijk in het begin, maar gaat met een 1-0 voorsprong rusten in Eindhoven.

Eran Zahavi benutte op prachtige wijze een vrije trap.

PSV-Ajax 1-0

Eran Zahavi wordt bejubeld na zijn openingstreffer tegen Ajax.

44' Pijn bij Strand Larsen

Bij FC Groningen zien we intussen zorgelijke gezichten, want topscorer Jorgen Strand Larsen ligt met heel pijn op de grond na een charge van Roel Janssen. Strand Larsen strompelt naar de kant met ogenschijnlijk een pittige enkelblessure.

FC Groningen-Fortuna Sittard 0-0

39' GOAL PSV

Eran Zahavi schoot tegen Olympiakos een vrije trap prachtig in de kruising. Tegen Ajax doet hij het weer, al is deze niet eens perfect. PSV komt op 1-0!

PSV-Ajax 1-0

35' Topper in evenwicht

PSV moest de eerste tien minuten alle zeilen bij zetten, maar inmiddels is de topper in Eindhoven volledig in evenwicht. Het is een schaakspel aan het worden, met weinig kansen.

Hoewel, net zagen we er weer een via Antony. De Braziliaan poeiert de bal richting de korte hoek, maar Mvogo krijgt zijn hand erachter.

PSV-Ajax 0-0

23' Wat een kans voor Dumfries!

De storm van Ajax is gaan liggen in Eindhoven en nu krijgt PSV voor het eerst een grote kans. En wat voor een!

Denzel Dumfries krijgt de bal na een inschattingsfout van Daley Blind en stoomt helemaal op door het hart van de Ajax-defensie maar weet de bal net niet langs Maarten Stekelenburg te prikken. De PSV-aanvoerder richt zijn woede vervolgens op arbiter Makkelie. Dumfries vindt dat hij gehinderd werd door Timber, maar de scheidsrechter en de VAR vinden van niet.

PSV-Ajax 0-0

Denzel Dumfries in duel met Jurriën Timber

Het waren 20 prachtige minuten...

De rentree van Piet Velthuizen heeft 20 minuten geduurd. Hij moet met hamstringklachten naar de kant en wordt vervangen door Koselev.

FC Groningen-Fortuna Sittard 0-0

Piet Velthuizen is geveld door een hamstringblessure bij zijn rentree in de eredivisie.

20' Problemen voor Piet

Piet Velthuizen heeft nog niet al te veel te doen gekregen in het doel van Fortuna. Maar toch is het maar de vraag of de oud-international het duel zal uitspelen. Na elke uittrap grijpt Velthuizen namelijk naar de hamstring.

FC Groningen-Fortuna Sittard 0-0

Piet Velthuizen bij zijn rentree in de eredivisie als doelman van Fortuna Sittard

8' Wat vindt moeder Timber hiervan?

Nu stoomt verdediger Jurriën Timber heel ver op richting het Eindhovense doel, maar als het moment daar is om af te ronden trapt hij finaal naast de bal.

Wat zou zijn moeder (en grootste criticaster) van deze actie denken?

PSV-Ajax 0-0

5' PSV ontsnapt

Ajax zet PSV meteen onder druk en dat levert in de vijfde minuut al een levensgrote kans op. Devyne Rensch wipt de bal langs doelman Yvon Mvogo richting het doel, maar Jordan Teze kan de bal nog net voor de doellijn wegglijden. De PSV-verdediger heeft geluk, want hij werkt de bal daarbij tegen de eigen paal.

PSV ontsnapt!

PSV-Ajax 0-0

3' Wat een kans voor Fortuna!

Hoe kun je 'm missen???? Fortuna krijgt na drie minuten al een enorme kans via Lisandro Semedo. De aanvaller hoeft de bal maar in het doel te lopen, maar hij weet hem toch naast het doel te schuiven.

FC Groningen-Fortuna Sittard 0-0

AFTRAP

De bal rolt in Eindhoven bij PSV-Ajax. De koploper uit Amsterdam heeft afgetrapt.

Ook in Groningen is het duel tussen de plaatselijke FC en Fortuna Sittard begonnen.

Ten Hag blikt vooruit

Ten Hag: 'Tadic is voorbeeld met winnaarsmentaliteit, al is hij niet de enige leider'

Jarige job Milik scoorde in laatste Ajax-zege in Eindhoven

De laatste keer dat Ajax een eredivisieduel won in Eindhoven was in 2016 (0-2). Doelpuntenmakers toen waren Arek Milik en Anwar El Ghazi scoorden.

Laat de Poolse spits nu uitgerekend vandaag jarig zijn. Milik blaast 27 kaarsjes uit.

De topper in Eindhoven, wist je dat...

Van de 64 eerdere edities won PSV er precies de helft (doelsaldo 127-88). Ajax boekte 16 zeges in Eindhoven.

Het is al de derde confrontatie in korte tijd. In januari kwam PSV in Amsterdam via Zahavi op 0-2. Ajax maakte via Promes en Antony gelijk. Ajax stootte PSV eerder deze maand uit de beker: 2-1
(Haller 2x en eigen doelpunt Timber)

Vorig seizoen werd het in Eindhoven 1-1 (Promes en Malen troffen doel).

Arbiter: Danny Makkelie

AFGELOPEN

De eerste uitzege van Willem II is een feit! Het wint met 2-0 van Sparta. Een heel belangrijke zege, al had het wel een helpend handje van Sparta nodig.

Sparta-Willem II 0-2

Wist je dat...

FC Groningen won 13 van de 17 thuisduels met Fortuna ,dat twee uitzeges boekte.

Fortuna's laatste zege was in 1987; Jurrie Koolhof opende in het Oosterpark de score, maar verdediger Henk Duut en cultspits John Lindford waren vervolgens trefzeker voor Fortuna.

Fortuna is dit seizoen al zes uitduels ongeslagen (vijf zeges en een gelijkspel).

Arbiter: Jannick van der Laan

Opstelling Fortuna Sittard: Velthuizen in de basis

Bij Fortuna Sittard zien we een verrassende naam: Piet Velthuizen! De clubloze Velthuizen kreeg deze week een contract in Sittard en staat meteen in de basis. Eerste doelman Yanick van Osch is geblesseerd en Aleksej Koselev zou met zijn hoofd bij een transfer zitten en zit op de bank.

Velthuizen stond op 9 november 2014 voor het laatst onder de lat in een eredivisieduel, in dienst van Feyenoord speelde hij die dag gelijk bij zijn grote liefde Vitesse (0-0).

De opstelling van Fortuna Sittard voor het duel met FC Groningen.

Opstelling FC Groningen

Ook om 14.30 uur het duel tussen twee ploegen-in-vorm: FC Groningen-Fortuna Sittard. Bij de Groningers keert Sam Schreck terug in de basis. Ramon Lundqvist, tegen Feyenoord (0-0) nog in de basis, begint nu op de bank.

De opstelling van FC Groningen voor het duel met Fortuna Sittard.

85' Toch nog spanning in Spangen?

Willem II lijkt op rozen te zitten met een 2-0 voorsprong en een man meer op het veld. Maar toch slaat de stress toe bij de Tilburgers. Het tiental van Sparta drukt Willem II achteruit, maar of dat nog iets oplevert...?

Sparta-Willem II 0-2

76' GOAL WILLEM II

Mike Trésor schiet raak van elf meter. Weer is Jeffry Fortes de gebeten hond. Hij liet zich al verrassen bij de 1-0 en nu houdt hij Pavlidis vast bij een voorzet.

De straf is zwaar: strafschop én - na ingrijpen van de VAR - een rode kaart voor Fortes.

Sparta-Willem II 0-2

Verklaring PSV: 'Ihattaren niet als prof gedragen'

Op de clubwebsite heeft PSV een korte verklaring gegeven voor het ontbreken van Mo Ihattaren in de wedstrijdselectie. "Mohamed Ihattaren maakt zondag geen deel uit van de selectie van PSV. Die beslissing heeft de club eerder dit weekend genomen. De voltallige staf, spelersgroep en directie heeft er de afgelopen periode alles aan gedaan om Ihattaren te ondersteunen en van waarde te laten zijn voor PSV. Die mogelijkheid heeft hij niet aangegrepen. PSV heeft daarom besloten dat de 19-jarige middenvelder dit weekend geen deel uitmaakt van de A-selectie", zo is te lezen op de site.

PSV-trainer Roger Schmidt over Mo Ihattaren

65' GOAL WILLEM II

Het is vermoedelijk de eerste inzet binnen de palen van Sparta en die gaat er meteen in. Mike Trésor geeft goed voor en Ché Nunnely kruipt voor invaller Jeffry Fortes en kopt fraai binnen.

Het staat 1-0 voor Willem II, zowaar.

Sparta-Willem II 0-1

65' Gravenberch mag uitpuffen

Inmiddels is ruim een uur gespeeld in Rotterdam en er is in de tweede helft zo mogelijk nog minder te beleven dan voor rust. Misschien dat Mario Engels en Jeffry Fortes voor wat leven in de brouwerij kunnen zorgen. Dirk Abels en Danzell Gravenberch mogen uitpuffen.

Sparta-Willem II 0-0

Opstelling Ajax

Bij Ajax keert Sébastien Haller natuurlijk terug in de punt van de aanval. Dat gaat ten koste van David Neres. Verder zijn het dezelfde elf namen als midweeks tegen Lille OSC.

De opstelling van Ajax voor de topper tegen PSV.

PSV bevestigt: Ihattaren ontbreekt in selectie

Mo Ihattaren ontbreekt inderdaad in de selectie van PSV. Trainer Roger Schmidt kiest voor dezelfde elf spelers die het afgelopen donderdag opnamen tegen Olympiakos. Dat betekent dus opnieuw een rol voor Olivier Boscagli als vervanger van Ibrahim Sangaré op het middenveld.

De opstelling van PSV voor de topper tegen Ajax.

TWEEDE HELFT

De bal rolt weer in Spangen bij Sparta - Willem II. Bryan Smeets is bij Sparta in de ploeg gekomen voor Deroy Duarte.

Laten we hopen dat de tweede helft iets beter is dan de eerste. Het staat nog 0-0.

Sparta-Willem II 0-0

RUST

Nou, in de extra tijd van de eerste helft was daar dan toch nog het eerste gevaarlijke moment van Willem II. Mike Trésor haalt uit, maar zijn schot verdwijnt net naast de paal. We gaan rusten.

Sparta-Willem II 0-0

44' Iets over schoenen

Kort geleden kwam Matthijs de Ligt in het nieuws, omdat hij nog altijd op dezelfde voetbalschoenen zou spelen als in het seizoen waarin Ajax de finale van de Europa League haalde.

Ook Vangelis Pavlidis is gehecht aan zijn voetbalschoenen. Zo speelde hij een flink deel van de eerste helft met wit tape om zijn rode kicksen, maar zojuist heeft hij ze toch gewisseld voor een paar in felle regenboogkleuren. Zijn eerste actie op de nieuwe schoenen, mag er zijn. Hij dolt Abels, maar opnieuw doet hij dat rond de middenlijn en aan de zijlijn.

Je begrijpt: er gebeurt niets noemenswaardig op Het Kasteel.

Sparta-Willem II 0-0

28' Hamstringblessure Pinto

Ai. Mica Pinto, de Luxemburgse linksback van Sparta grijpt naar zijn hamstring en gaat zitten op de grond. Hij gaat meteen naar de kant. Aaron Meijers is zijn vervanger.

Sparta-Willem II 0-0

20' Niet best

Na het goede begin van Sparta gaat er nu vooral veel fout op in Rotterdam. Sparta had de score kunnen openen via Harroui, die een verraderlijk schot afvuurde op het doel van Arijanet Muric, maar die redde bekwaam. Vlak daarna kopte Lennart Thy net naast het doel.

Van Willem II hebben nog bijzonder weinig gezien. Wel zagen we een paar fijne acties van Pavlidis aan de zijlijn. Maar vanaf die plek kun je moeilijk scoren.

Sparta-Willem II 0-0

Blessurezorgen voor Koeman

FC Barcelona-trainer Ronald Koeman heeft er opnieuw een blessuregeval bij in zijn selectie. Aanvallende middenvelder Pedri viel zaterdag in het gewonnen duel met Sevilla (0-2) uit met een blessure. Uit onderzoek is gebleken dat hij een spierscheuring in het linkeronderbeen heeft opgelopen, meldde de club zondag.

De 18-jarige middenvelder voegt zich bij een reeks geblesseerde spelers onder wie Philippe Coutinho, Ansu Fati en Sergi Roberto. Ook Ronald Araújo, zaterdag terug na een blessure, moest zich tegen Sevilla laten vervangen.

Barcelona maakte zaterdag indruk tegen Sevilla. Woensdag treffen beide ploegen elkaar opnieuw. Dan in Camp Nou in het tweede duel uit de halve finales van de Copa del Rey. Barcelona verloor de eerste wedstrijd in Sevilla met 2-0.

5' Sparta heeft er zin in

De openingsfase op Het Kasteel is duidelijk voor Sparta. Met name Abdou Harroui is zeer actief bij de thuisclub en daardoor wordt Willem II meteen in het defensief gedrongen. Echt grote kansen heeft het nog niet opgeleverd.

Sparta-Willem II 0-0

AFTRAP

De bal rolt bij Sparta -Willem II. Vooral voor de Tilburgers is dit een cruciale wedstrijd in de strijd tegen degradatie.

Sparta-Willem II 0-0

Willem II-trainer Zeljko Petrovic voor het duel met Sparta.

Vriends van Baudet naar Pavlidis

Bart Vriends staat vandaag in de basis bij Sparta. Eerder deze week ging hij het duel aan met niemand minder dan Thierry Baudet in de Cor Potcast, de podcast die hij maakt met collega-voetballers Thomas Verhaar en Maarten de Fockert.

Volgens de statistieken had Vriends een lastige middag. Maar dat zegt natuurlijk niets over de uitslag.

Quincy Promes is terug bij Spartak

Zeggen dat Quincy Promes met open armen is ontvangen bij Spartak Moskou is een understatement. En de van Ajax overgekomen Promes begint meteen in de basis bij de nummer vier van Rusland in het thuisduel met Roebin Kazan. Jorrit Hendrix ook, trouwens!

Wist je dat...

Van de 35 eerdere edities won Sparta er 23. Willem II was slechts zes keer succesvol op Het Kasteel, de laatste keer in 2009 (0-1). Doelpuntenmaker in dat duel was de Syrische Zweed George Mourad, die van 2007 en 2010 in totaal vier treffers produceerde in dienst van de Tilburgers.

Eerder dit seizoen was Sparta met 3-1 te sterk voor Willem II in Tilburg.

Sparta won slechts één keer dit jaar en verloor vier van zijn laatste zes wedstrijden. De Tilburgers verloren de laatste twee duels onder Petrovic.

Scheidsrechter op Het Kasteel is vandaag Kevin Blom.

George Mourad was in 2009 matchwinnaar voor Willem II tegen Sparta.

Opstelling Sparta

Na zijn twee doelpunten als invaller tegen Ajax (met zijn broertje Ryan) in de Johan Cruijff Arena mag Danzell Gravenberch vandaag in de basis beginnen bij Sparta. Tom Beugelsdijk maakt achterin plaats voor Bart Vriends. Sven Mijnans neemt de plaats op het middenveld in van Bryan Smeets.

Opstelling Willem II

We beginnen om 12.15 uur in Spangen met Sparta - Willem II. Vooral voor de Tilburgers is dit een cruciaal duel. De directe concurrenten in de degradatiestrijd, ADO Den Haag en FC Emmen, pakten eerder dit weekend namelijk punten.

Aanvoerder Jordens Peters is geschorst na zijn rode kaart tegen ADO Den Haag en wordt vervangen door Sven van Beek. Ook Mike Trésor mag weer eens in de basis beginnen.

'Trammelant rond Ihattaren voor topper tegen Ajax'

Volgens het Eindhovens Dagblad is er afgelopen week opnieuw een confrontatie geweest tussen PSV-trainer Roger Schmidt en Mohamed Ihattaren. Diverse bronnen melden dat Schmidt niet tevreden is over de focus van het PSV-talent op zijn eigen sportieve ontwikkeling en het team, meldt de krant. Dat zou hebben geleid tot een nieuwe aanvaring.

De samenwerking tussen Schmidt en Ihattaren verliep eerder dit seizoen ook al niet soepel. Vorige week ontbrak de 19-jarige middenvelder bij de duels met Olympiakos en Vitesse vanwege ziekte, meldde PSV. Afgelopen week zat Ihattaren bij de return tegen de Grieken in de Europa League de hele wedstrijd op de bank. De vraag is nu of Ihattaren vandaag bij de selectie zit voor de topper tegen Ajax.

Medio 2022 loopt het contract van Ihattaren bij PSV af. Nog een grote vraag: gaat hij de route van Malen of van Lammers bewandelen?

PSV-trainer Roger Schmidt en Mohamed Ihattaren tijdens een training, vorige maand

'Zwalkend Schalke 04 ontslaat trainer Gross en nog eens drie medewerkers'

De chaos bij Schalke 04 is compleet. De hekkensluiter van de Bundesliga heeft volgens Duitse media trainer Christian Gross ontslagen. Daarnaast moeten ook technisch directeur Jochen Schneider, teammanager Sascha Riether en conditie- en fysiektrainer Werner Leuthardt per direct vertrekken.

De positie van Gross stond al voor het met 5-1 verloren duel van Schalke 04 bij VfB Stuttgart van zaterdag onder druk. De Zwitser, pas sinds eind december aan het roer, werd door een groot deel van de spelersgroep niet meer gepruimd.

Christian Gross

Hiddink en Van Hanegem niet blij met spel PSV en Feyenoord: 'Het doet pijn'

Guus Hiddink en Willem van Hanegem brachten samen met verslaggever Joep Schreuder een dag door op de golfbaan in het Noord-Hollandse Spaarnwoude en namen de recente prestaties van hun favoriete clubs onder de loep.

Daar werden de kwieke zeventigers niet vrolijk van. Ook zaken als corona, golf, krentenbrood en vaccineren kwamen ter sprake.

Ajax-jongeling Timber leert vooral van zijn moeder: 'Ze heeft er kijk op'

De 19-jarige Jurriën Timber heeft zich geruisloos in het basiselftal van Ajax gespeeld. De verdediger heeft baat bij de tips van Winston Bogarde en de analyses van zijn moeder.

Lees meer over Jurriën Timber, die het om 14.30 uur met Ajax opneemt tegen PSV.

Ajax-jongeling Timber leert vooral van zijn moeder: 'Ze heeft er kijk op'

De stand in het land

Zo staat het er nu voor in de eredivisie.

De samenvattingen van eerder dit weekeinde

Benieuwd wat er eerder al is gebeurd op de 24ste speeldag? Bekijk alle samenvattingen van het eredivisieweekeinde tot nu toe.

Zoals bijvoorbeeld de wedstrijd tussen Vitesse en VVV-Venlo, waarbij de Arnhemmers een eerste tik uitdeelden voor de halve finales van het KNVB-bekertoernooi.

Bekijk de samenvatting van Vitesse - VVV-Venlo

Welkom bij de eredivisiezondag!

De eredivisiezondag gaat om 12.15 uur van start met het duel tussen Sparta Rotterdam en Willem II en telt twee heuse toppers: PSV-Ajax en AZ-Feyenoord. Met dit liveblog blijf je de hele dag op de hoogte van de ontwikkelingen op de velden.