NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Geweld bij antilockdowndemo Ierland • D66 pleit voor vaccinatiebewijs

Liveblog gesloten
 • Dode en gewonde door zuurstofexplosie corona-afdeling Oekraïne

  In een ziekenhuis in Tsjernivtsi, in het westen van Oekraïne, zijn op de corona-afdeling een dode en een gewonde gevallen door een explosie. Een zuurstofleiding ontplofte, waarna er brand ontstond. Twintig mensen konden op tijd worden geëvacueerd.

  Het is het tweede soortgelijke incident in korte tijd in Oekraïne. Begin deze maand overleden een dokter en drie patiënten in Zaporizja, in het zuidoosten van Oekraïne, nadat er brand was ontstaan op een IC door een zuurstoflek.

 • Park Breda en terras in Gelderse Laren ontruimd

  Aan het begin van de avond is park Valkenberg in Breda door de politie ontruimd. Volgens de politie was dat nodig omdat de coronaregels niet werden nageleefd. De ontruiming verliep niet vlekkeloos. Vier mensen werden aangehouden omdat ze spullen naar de politie gooiden.

  Eerder vandaag ging het Amsterdamse Vondelpark opnieuw dicht vanwege te grote drukte. Dat leidde voor zover bekend niet tot incidenten.

  Ook in Laren in Gelderland greep de politie in. Een restaurant in de Dorpsstraat had mensen opgeroepen langs te komen in het kader van een actie genaamd 'unlock de horeca'. Daar werden kaarsjes aangestoken. Volgens Omroep Gelderland werd het te druk bij het terras en werd daarom besloten tot ontruiming. Eén man werd aangehouden vanwege belediging.

 • Geweld bij antilockdowndemo in Dublin

  Bij een demonstratie tegen de coronamaatregelen in Dublin zijn zeker 23 mensen opgepakt. Relschoppers raakten slaags met de Ierse politie. Drie agenten raakten gewond.

  De politie zegt er van tevoren al op gerekend te hebben dat het protest gewelddadig zou worden. De ongeregeldheden waren aangekondigd op sociale media. "We waren ons bewust van het protest en wat de intentie was. We hebben ons erop voorbereid en waren uiteraard van plan het in toom te houden", aldus de politiecommissaris. Volgens de politie gooiden relschoppers onder meer met vuurwerk.

  Verschillende parken waren van tevoren afgesloten door de politie. Demonstranten hadden aangekondigd naar het St Stephen's Green-park te willen marcheren. Ondanks de verhoogde politie-inzet kwamen er toch nog honderden mensen naar het centrum van Dublin, zonder mondkapje. Met wapenstokken werden ze weggehouden van het park.

  Veel politici reageren met afschuw op de rellen. Vicepremier Leo Varadkar schreef op Twitter: "Dit gedrag van een paar egoïsten ondermijnt de offers die miljoenen mensen de afgelopen twaalf maanden hebben gebracht."

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  antilockdowndemo Dublin draait uit op rellen
 • Deskundigen: overweeg één-prik-strategie

  Prik niet twee keer, maar één keer. Die oproep doen verschillende deskundigen, omdat daarmee het vaccineren aanzienlijk versneld kan worden.

  "Met één prik kan je nog flink ziek worden door corona, maar er niet meer aan doodgaan. Dat is bemoedigend, want zo kan je nadenken over het openen van de scholen, restaurants en winkels. Die nood daar is ook enorm", zegt vaccinoloog Gideon Kersten.

 • Ook Texel begonnen met vaccineren

  Als laatste Waddeneiland is ook Texel begonnen met vaccineren. In een sporthal in Den Burg kregen 300 mensen vandaag hun eerste prik, schrijft NH Nieuws.

  In deze vaccinatieronde krijgen alle Texelaars boven de 75 een prik, net als personeel in de ouderen- en gehandicaptenzorg. In totaal gaat het om zo'n 1400 mensen, die in vier dagen worden ingeënt.

  Over vijf weken volgt de tweede prik voor de mensen die nu worden gevaccineerd.

 • Vondelpark opnieuw dicht

  Het Vondelpark is vanwege te grote drukte opnieuw gesloten. Dat meldt de gemeente Amsterdam op Twitter.

  Woensdag werd het park ontruimd, omdat er een feestende massa in het park aanwezig was. Daarop werd besloten vanaf donderdag de zij-ingangen te sluiten en de toestroom naar het park te controleren. Als dat niet voldoende effect zou hebben kon het park ook worden gesloten, meldde de gemeente. Dat is nu al drie dagen op rij gebeurd.

  In andere gemeenten waar het woensdag te druk was, zoals Utrecht en Tilburg, lijkt de drukte vandaag mee te vallen.

 • D66 pleit voor vaccinatiebewijs

  D66-lijsttrekker Sigrid Kaag wil mensen die gevaccineerd zijn meer toegang geven tot het openbare leven. Daarvoor moet een vaccinatiebewijs worden ingevoerd, vindt de partij. Dezelfde vrijheden als voor ingeënte mensen moeten ook gelden voor mensen die een negatieve coronatestuitslag kunnen laten zien.

  "Er lijkt een taboe te liggen op het woord vaccinatiebewijs. Maar toch is dat precies wat we nodig zullen hebben", zei Kaag in een toespraak op het online partijcongres. "Uiteraard met de garantie van tijdelijkheid, privacyvoorwaarden en het liefst op Europees niveau."

  D66 vindt het niet terecht dat gevaccineerde mensen moeten "wachten met leven" tot iedereen is gevaccineerd. "Laten we als Nederland een voorbeeld nemen aan Israël, waar gevaccineerde mensen weer toegang krijgen tot het maatschappelijk leven", zegt Kaag.

  Tussen de Europese landen lopen al gesprekken over een vaccinatiepaspoort. Demissionair premier Rutte heeft namens Nederland gezegd op voorhand geen principiële bezwaren te hebben. Wel moet kritisch gekeken worden naar de uitvoering, zei hij. Ook Duitsland en Oostenrijk zijn voorstander.

  De Gezondheidsraad heeft in Nederland geadviseerd erg terughoudend te zijn met een vaccinatiebewijs. Alleen als er echt geen andere opties zijn, zouden partijen kunnen overwegen om een bewijs van vaccinatie te vragen.

 • FvD'ers houden afstand in Oss, maar ondernemers voelen toch ongemak

  Forum voor Democratie-leider Baudet hield vanochtend een verkiezingsbijeenkomst in Oss en haalde daar zoals vaker hard uit naar het coronabeleid van het kabinet. Waar het in Urk mis leek te gaan en Baudet en zijn aanhangers zich niet aan de coronaregels hielden, bleven de zo'n 150 aanwezigen nu op voldoende afstand van elkaar.

  Ook al zijn verkiezingsmanifestaties toegestaan, burgemeester Wobine Buijs-Glaudemans van Oss houdt toch een ongemakkelijk gevoel over aan de bijeenkomst. "De uitbundigheid van de manifestatie voelt niet goed in relatie tot onze dagelijkse covid-werkelijkheid", zegt ze tegen Omroep Brabant.

  "Het voelt als een dikke middelvinger naar de ondernemers", reageert Wouter Weeberg van het centrummanagement Oss. "Het is gewoon een klein evenement en als dat dan op anderhalve meter met lijnen en kruizen toch mag, waarom mogen horecazaken dan niet de terrassen buiten hebben staan op voldoende afstand?" Baudet trok al snel weer door. In de middag stond zijn verkiezingskaravaan in Den Bosch.

  De verkiezingsbijeenkomst van Forum voor Democratie in Oss Omroep Brabant
 • Eindhoven: kom niet naar de koning op 27 april

  De koning bezoekt dit jaar op zijn verjaardag Eindhoven, in het kader van Koningsdag. De gemeente roept mensen echter op niet datzelfde te doen.

  "Dit jaar vieren we het grootste Oranjefeest thuis", zegt de gemeente. "Anders dan anders, maar wel live, interactief en veelzijdig. Ontdek wat Eindhoven te bieden heeft en vier het feest met ons mee!"

  Eind maart wordt het volledige programma bekendgemaakt. Vorig jaar zou Koningsdag in Maastricht gevierd worden, maar dat ging vanwege de coronapandemie niet door. Ook koning Willem-Alexander bleef toen thuis.

  De Limburgse stad wilde niet dit jaar alsnog Koningsdag organiseren, maar wacht liever op een jaar waarin er geen beperkingen meer gelden.

 • Ziekenhuisbezetting daalt met 55

  De bezetting in de ziekenhuizen is de afgelopen dag afgenomen. Er lagen in totaal 1809 coronapatiënten in het ziekenhuis, van wie 518 op de IC. Gisteren waren die aantallen 1864 en 525.

  In de afgelopen dag werden er ook 4993 nieuwe positieve coronagevallen gemeld bij het RIVM. Het gemiddeld aantal besmettingen per dag in de zeven voorgaande dagen stijgt daarmee van 4547 naar 4605.

 • Horeca-acties in Breda, Zwolle

  In Breda hebben tientallen horecaondernemers een picknick georganiseerd om aandacht te vragen voor hun situatie. Het is volgens de ondernemers een ludieke actie, die begon om 12.05 uur omdat het voor velen "5 over 12" is.

  Onder meer op de Grote Markt werden groene kleedjes neergelegd. Daarbij werd koffie en thee verkocht. Volgens de organisatie ging het niet om de omzet, maar om het signaal dat met de actie wordt afgegeven. Ook in Zwolle is er een actie georganiseerd. Horecagelegenheden hebben hun terrassen uitgestald, maar daarbij benadrukt dat ze niet open zijn voor gasten met teksten als "u mag hier niet zitten".

  Eerder deze week riep een actiegroep van tientallen afdelingen van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) cafés en restaurants op vanaf dinsdag 2 maart de terrassen buiten te zetten. Minister Grapperhaus (Justitie) waarschuwde dat horecagelegenheden op een boete kunnen rekenen als ze daadwerkelijk de terrassen openen.

 • Uitvaart 'Captain Tom' begonnen

  In het Verenigd Koninkrijk is de uitvaart van de Britse oorlogsveteraan Tom Moore begonnen. In een zwarte rouwauto werd de kist van Moore, die was omwikkeld met een Britse vlag, vervoerd naar de begraafplaats. Daar aangekomen werd hij opgewacht door zes militairen, die de kist uit de auto tilden en naar de kerk droegen. Vervolgens vloog er een Brits Tweede Wereldoorlogvliegtuig over de begraafplaats.

  Moore overleed begin deze maand op 100-jarige leeftijd, nadat hij met een coronabesmetting was opgenomen in het ziekenhuis. Hij was niet gevaccineerd, omdat hij werd behandeld voor een longontsteking. Vanwege de medicatie die hij kreeg, kon hij niet ingeënt worden. 'Captain Tom' werd wereldberoemd, omdat hij zich inzette voor de Britse gezondheidszorg door rondjes te lopen in zijn tuin. Hij haalde miljoenen euro's op met zijn actie en werd in juli vorig jaar geridderd door koningin Elizabeth.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Groot-Brittannië brengt laatste eer aan 'Captain Tom' met saluutschoten en fly-over
 • Tilburg onthult kunstwerk voor 'coronahelden'

  In Tilburg is een jaar na de eerste bevestigde besmetting in Nederland een kunstwerk onthuld als eerbetoon aan de 'coronahelden' die zich hebben ingezet voor hun medemens. De ceremonie werd gehouden voor het Paleis-Raadhuis in het centrum van de Brabantse stad.

  Het zogeheten dankraam is geïnspireerd op een gebrandschilderd raam dat in 1951 is gemaakt nadat Tilburg als laatste stad in Nederland een ontwrichtende pokkenepidemie over zich heen had gekregen. Het werk is gemaakt door kunstenares Riëtte Sommerdijk. Zij verwerkte er elementen in van in totaal 170 inzendingen. Burgemeester Theo Weterings van Tilburg noemde het 'jubileum' van de coronapandemie "niet bepaald een datum om te vieren, wel een om even bij stil te staan".

  Burgemeester Weterings bij de onthulling van het dankraam ANP
 • Duizenden coronawezen in Port Elizabeth

  In Zuid-Afrika is havenstad Port Elizabeth het epicentrum van de corona-uitbraak in het land. Duizenden kinderen zijn er inmiddels wees, omdat ze beide ouders hebben verloren aan het virus.
  Zuid-Afrika is van alle Afrikaanse landen het zwaarst getroffen door het coronavirus. Het land telde ruim anderhalf miljoen bevestigde gevallen en bijna 50.000 doden.

  De 23-jarige Anna-Lisa moest in één klap voor vier neefjes en nichtjes zorgen:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  In de Zuid-Afrikaanse stad Port Elizabeth zijn duizenden kinderen wees door corona
 • Tieners opgepakt voor nachtelijke beklimming van brugwachterstoren

  Agenten hebben afgelopen nacht rond 01.30 uur drie tieners opgepakt in het Zeeuwse Sas van Gent, omdat ze een brugwachterstoren hadden beklommen. De politie kwam het drietal op het spoor na een melding van de brugwachter, die iemand op de noodtrap van de toren zag lopen bij het gebouw op de brug over het Kanaal Gent-Terneuzen.

  Een 17-jarige jongen uit Hulst werd direct aangehouden. De twee anderen - beiden 19 jaar - werden later opgepakt in een huis in Westdorpe. Ze krijgen in ieder geval een boete voor het overtreden van de avondklok.