liveblog
NOS NieuwsAangepast

Geweld bij antilockdowndemo Ierland • D66 pleit voor vaccinatiebewijs

liveblog gesloten

Dode en gewonde door zuurstofexplosie corona-afdeling Oekraïne

In een ziekenhuis in Tsjernivtsi, in het westen van Oekraïne, zijn op de corona-afdeling een dode en een gewonde gevallen door een explosie. Een zuurstofleiding ontplofte, waarna er brand ontstond. Twintig mensen konden op tijd worden geëvacueerd.

Het is het tweede soortgelijke incident in korte tijd in Oekraïne. Begin deze maand overleden een dokter en drie patiënten in Zaporizja, in het zuidoosten van Oekraïne, nadat er brand was ontstaan op een IC door een zuurstoflek.

Park Breda en terras in Gelderse Laren ontruimd

Aan het begin van de avond is park Valkenberg in Breda door de politie ontruimd. Volgens de politie was dat nodig omdat de coronaregels niet werden nageleefd. De ontruiming verliep niet vlekkeloos. Vier mensen werden aangehouden omdat ze spullen naar de politie gooiden.

Eerder vandaag ging het Amsterdamse Vondelpark opnieuw dicht vanwege te grote drukte. Dat leidde voor zover bekend niet tot incidenten.

Ook in Laren in Gelderland greep de politie in. Een restaurant in de Dorpsstraat had mensen opgeroepen langs te komen in het kader van een actie genaamd 'unlock de horeca'. Daar werden kaarsjes aangestoken. Volgens Omroep Gelderland werd het te druk bij het terras en werd daarom besloten tot ontruiming. Eén man werd aangehouden vanwege belediging.

Geweld bij antilockdowndemo in Dublin

Bij een demonstratie tegen de coronamaatregelen in Dublin zijn zeker 23 mensen opgepakt. Relschoppers raakten slaags met de Ierse politie. Drie agenten raakten gewond.

De politie zegt er van tevoren al op gerekend te hebben dat het protest gewelddadig zou worden. De ongeregeldheden waren aangekondigd op sociale media. "We waren ons bewust van het protest en wat de intentie was. We hebben ons erop voorbereid en waren uiteraard van plan het in toom te houden", aldus de politiecommissaris. Volgens de politie gooiden relschoppers onder meer met vuurwerk.

Verschillende parken waren van tevoren afgesloten door de politie. Demonstranten hadden aangekondigd naar het St Stephen's Green-park te willen marcheren. Ondanks de verhoogde politie-inzet kwamen er toch nog honderden mensen naar het centrum van Dublin, zonder mondkapje. Met wapenstokken werden ze weggehouden van het park.

Veel politici reageren met afschuw op de rellen. Vicepremier Leo Varadkar schreef op Twitter: "Dit gedrag van een paar egoïsten ondermijnt de offers die miljoenen mensen de afgelopen twaalf maanden hebben gebracht."

antilockdowndemo Dublin draait uit op rellen

Deskundigen: overweeg één-prik-strategie

Prik niet twee keer, maar één keer. Die oproep doen verschillende deskundigen, omdat daarmee het vaccineren aanzienlijk versneld kan worden.

"Met één prik kan je nog flink ziek worden door corona, maar er niet meer aan doodgaan. Dat is bemoedigend, want zo kan je nadenken over het openen van de scholen, restaurants en winkels. Die nood daar is ook enorm", zegt vaccinoloog Gideon Kersten.

Ook Texel begonnen met vaccineren

Als laatste Waddeneiland is ook Texel begonnen met vaccineren. In een sporthal in Den Burg kregen 300 mensen vandaag hun eerste prik, schrijft NH Nieuws.

In deze vaccinatieronde krijgen alle Texelaars boven de 75 een prik, net als personeel in de ouderen- en gehandicaptenzorg. In totaal gaat het om zo'n 1400 mensen, die in vier dagen worden ingeënt.

Over vijf weken volgt de tweede prik voor de mensen die nu worden gevaccineerd.

Vondelpark opnieuw dicht

Het Vondelpark is vanwege te grote drukte opnieuw gesloten. Dat meldt de gemeente Amsterdam op Twitter.

Woensdag werd het park ontruimd, omdat er een feestende massa in het park aanwezig was. Daarop werd besloten vanaf donderdag de zij-ingangen te sluiten en de toestroom naar het park te controleren. Als dat niet voldoende effect zou hebben kon het park ook worden gesloten, meldde de gemeente. Dat is nu al drie dagen op rij gebeurd.

In andere gemeenten waar het woensdag te druk was, zoals Utrecht en Tilburg, lijkt de drukte vandaag mee te vallen.

D66 pleit voor vaccinatiebewijs

D66-lijsttrekker Sigrid Kaag wil mensen die gevaccineerd zijn meer toegang geven tot het openbare leven. Daarvoor moet een vaccinatiebewijs worden ingevoerd, vindt de partij. Dezelfde vrijheden als voor ingeënte mensen moeten ook gelden voor mensen die een negatieve coronatestuitslag kunnen laten zien.

"Er lijkt een taboe te liggen op het woord vaccinatiebewijs. Maar toch is dat precies wat we nodig zullen hebben", zei Kaag in een toespraak op het online partijcongres. "Uiteraard met de garantie van tijdelijkheid, privacyvoorwaarden en het liefst op Europees niveau."

D66 vindt het niet terecht dat gevaccineerde mensen moeten "wachten met leven" tot iedereen is gevaccineerd. "Laten we als Nederland een voorbeeld nemen aan Israël, waar gevaccineerde mensen weer toegang krijgen tot het maatschappelijk leven", zegt Kaag.

Tussen de Europese landen lopen al gesprekken over een vaccinatiepaspoort. Demissionair premier Rutte heeft namens Nederland gezegd op voorhand geen principiële bezwaren te hebben. Wel moet kritisch gekeken worden naar de uitvoering, zei hij. Ook Duitsland en Oostenrijk zijn voorstander.

De Gezondheidsraad heeft in Nederland geadviseerd erg terughoudend te zijn met een vaccinatiebewijs. Alleen als er echt geen andere opties zijn, zouden partijen kunnen overwegen om een bewijs van vaccinatie te vragen.

FvD'ers houden afstand in Oss, maar ondernemers voelen toch ongemak

Forum voor Democratie-leider Baudet hield vanochtend een verkiezingsbijeenkomst in Oss en haalde daar zoals vaker hard uit naar het coronabeleid van het kabinet. Waar het in Urk mis leek te gaan en Baudet en zijn aanhangers zich niet aan de coronaregels hielden, bleven de zo'n 150 aanwezigen nu op voldoende afstand van elkaar.

Ook al zijn verkiezingsmanifestaties toegestaan, burgemeester Wobine Buijs-Glaudemans van Oss houdt toch een ongemakkelijk gevoel over aan de bijeenkomst. "De uitbundigheid van de manifestatie voelt niet goed in relatie tot onze dagelijkse covid-werkelijkheid", zegt ze tegen Omroep Brabant.

"Het voelt als een dikke middelvinger naar de ondernemers", reageert Wouter Weeberg van het centrummanagement Oss. "Het is gewoon een klein evenement en als dat dan op anderhalve meter met lijnen en kruizen toch mag, waarom mogen horecazaken dan niet de terrassen buiten hebben staan op voldoende afstand?" Baudet trok al snel weer door. In de middag stond zijn verkiezingskaravaan in Den Bosch.

De verkiezingsbijeenkomst van Forum voor Democratie in Oss

Eindhoven: kom niet naar de koning op 27 april

De koning bezoekt dit jaar op zijn verjaardag Eindhoven, in het kader van Koningsdag. De gemeente roept mensen echter op niet datzelfde te doen.

"Dit jaar vieren we het grootste Oranjefeest thuis", zegt de gemeente. "Anders dan anders, maar wel live, interactief en veelzijdig. Ontdek wat Eindhoven te bieden heeft en vier het feest met ons mee!"

Eind maart wordt het volledige programma bekendgemaakt. Vorig jaar zou Koningsdag in Maastricht gevierd worden, maar dat ging vanwege de coronapandemie niet door. Ook koning Willem-Alexander bleef toen thuis.

De Limburgse stad wilde niet dit jaar alsnog Koningsdag organiseren, maar wacht liever op een jaar waarin er geen beperkingen meer gelden.

Ziekenhuisbezetting daalt met 55

De bezetting in de ziekenhuizen is de afgelopen dag afgenomen. Er lagen in totaal 1809 coronapatiënten in het ziekenhuis, van wie 518 op de IC. Gisteren waren die aantallen 1864 en 525.

In de afgelopen dag werden er ook 4993 nieuwe positieve coronagevallen gemeld bij het RIVM. Het gemiddeld aantal besmettingen per dag in de zeven voorgaande dagen stijgt daarmee van 4547 naar 4605.

Horeca-acties in Breda, Zwolle

In Breda hebben tientallen horecaondernemers een picknick georganiseerd om aandacht te vragen voor hun situatie. Het is volgens de ondernemers een ludieke actie, die begon om 12.05 uur omdat het voor velen "5 over 12" is.

Onder meer op de Grote Markt werden groene kleedjes neergelegd. Daarbij werd koffie en thee verkocht. Volgens de organisatie ging het niet om de omzet, maar om het signaal dat met de actie wordt afgegeven. Ook in Zwolle is er een actie georganiseerd. Horecagelegenheden hebben hun terrassen uitgestald, maar daarbij benadrukt dat ze niet open zijn voor gasten met teksten als "u mag hier niet zitten".

Eerder deze week riep een actiegroep van tientallen afdelingen van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) cafés en restaurants op vanaf dinsdag 2 maart de terrassen buiten te zetten. Minister Grapperhaus (Justitie) waarschuwde dat horecagelegenheden op een boete kunnen rekenen als ze daadwerkelijk de terrassen openen.

Uitvaart 'Captain Tom' begonnen

In het Verenigd Koninkrijk is de uitvaart van de Britse oorlogsveteraan Tom Moore begonnen. In een zwarte rouwauto werd de kist van Moore, die was omwikkeld met een Britse vlag, vervoerd naar de begraafplaats. Daar aangekomen werd hij opgewacht door zes militairen, die de kist uit de auto tilden en naar de kerk droegen. Vervolgens vloog er een Brits Tweede Wereldoorlogvliegtuig over de begraafplaats.

Moore overleed begin deze maand op 100-jarige leeftijd, nadat hij met een coronabesmetting was opgenomen in het ziekenhuis. Hij was niet gevaccineerd, omdat hij werd behandeld voor een longontsteking. Vanwege de medicatie die hij kreeg, kon hij niet ingeënt worden. 'Captain Tom' werd wereldberoemd, omdat hij zich inzette voor de Britse gezondheidszorg door rondjes te lopen in zijn tuin. Hij haalde miljoenen euro's op met zijn actie en werd in juli vorig jaar geridderd door koningin Elizabeth.

Groot-Brittannië brengt laatste eer aan 'Captain Tom' met saluutschoten en fly-over

Tilburg onthult kunstwerk voor 'coronahelden'

In Tilburg is een jaar na de eerste bevestigde besmetting in Nederland een kunstwerk onthuld als eerbetoon aan de 'coronahelden' die zich hebben ingezet voor hun medemens. De ceremonie werd gehouden voor het Paleis-Raadhuis in het centrum van de Brabantse stad.

Het zogeheten dankraam is geïnspireerd op een gebrandschilderd raam dat in 1951 is gemaakt nadat Tilburg als laatste stad in Nederland een ontwrichtende pokkenepidemie over zich heen had gekregen. Het werk is gemaakt door kunstenares Riëtte Sommerdijk. Zij verwerkte er elementen in van in totaal 170 inzendingen. Burgemeester Theo Weterings van Tilburg noemde het 'jubileum' van de coronapandemie "niet bepaald een datum om te vieren, wel een om even bij stil te staan".

Burgemeester Weterings bij de onthulling van het dankraam

Duizenden coronawezen in Port Elizabeth

In Zuid-Afrika is havenstad Port Elizabeth het epicentrum van de corona-uitbraak in het land. Duizenden kinderen zijn er inmiddels wees, omdat ze beide ouders hebben verloren aan het virus.
Zuid-Afrika is van alle Afrikaanse landen het zwaarst getroffen door het coronavirus. Het land telde ruim anderhalf miljoen bevestigde gevallen en bijna 50.000 doden.

De 23-jarige Anna-Lisa moest in één klap voor vier neefjes en nichtjes zorgen:

In de Zuid-Afrikaanse stad Port Elizabeth zijn duizenden kinderen wees door corona

Tieners opgepakt voor nachtelijke beklimming van brugwachterstoren

Agenten hebben afgelopen nacht rond 01.30 uur drie tieners opgepakt in het Zeeuwse Sas van Gent, omdat ze een brugwachterstoren hadden beklommen. De politie kwam het drietal op het spoor na een melding van de brugwachter, die iemand op de noodtrap van de toren zag lopen bij het gebouw op de brug over het Kanaal Gent-Terneuzen.

Een 17-jarige jongen uit Hulst werd direct aangehouden. De twee anderen - beiden 19 jaar - werden later opgepakt in een huis in Westdorpe. Ze krijgen in ieder geval een boete voor het overtreden van de avondklok.

Jaar na het 'briefje van Bruins': de onzekerheid is er nog altijd

Met het memorabele 'briefje van Bruins' werd een jaar geleden in Nederland de eerste coronabesmetting gemeld. Daarna begon een crisis zonder precedent, die nog altijd voortduurt. In die eerste weken sprak de NOS dagelijks met zorgmedewerkers. Over hun werk tijdens de eerste golf, die sindsdien in rap tempo het land overspoelde. Hoe kijken zij met de kennis van nu naar hun uitspraken van toen?

Een Omloop het Nieuwsblad in volledig andere omstandigheden

Vandaag wordt in Vlaanderen het klassiekerseizoen in het wielrennen afgetrapt met Omloop Het Nieuwsblad. Een jaar geleden waren de renners bij de wedstrijd niet bezig met het coronavirus. Dat is nu wel anders. Tomas Van Den Spiegel, organisator van Omloop Het Nieuwsblad, roept fans op om thuis naar de koers te kijken.

Een jaar later ziet De Omloop er heel anders uit: 'Vanuit je zetel koers kijken'

Coronaregels Auckland aanzienlijk aangescherpt na positieve test

In de Nieuw-Zeelandse stad Auckland worden voor zeker zeven dagen de coronaregels aanzienlijk aangescherpt, nadat een 21-jarige student positief heeft getest op het coronavirus. Voor de stad is het risiconiveau opgehoogd naar het een na hoogste niveau 'Alert Level 3'. Evenementen worden nagenoeg verboden. Alleen bruiloften en begrafenissen zijn nog toegestaan, met maximaal tien personen. Openbare gelegenheden zoals bioscopen en musea moeten de deuren sluiten.

De rest van het land gaat naar 'Alert Level 2', waarbij er strengere regels gelden voor thuisblijven- en werken en er maximaal honderd personen nog een evenement mogen bijwonen.

Omdat niet duidelijk is hoe de 21-jarige man besmet kon raken, besloot premier Ardern tot aanscherping van de maatregelen, zei ze op een persconferentie. Zo moet verdere verspreiding van het virus voorkomen worden. Eerder deze maand moesten de bijna 2 miljoen inwoners van de grootste stad van Nieuw-Zeeland ook al in een soort mini-lockdown van drie dagen toen bleek dat een gezin besmet was geraakt met de Britse variant van het virus.

Meer dan helft inwoners Saba is gevaccineerd

Saba heeft binnen een week meer dan de helft van de bijna 2000 inwoners gevaccineerd tegen het coronavirus. Zo'n 1100 bewoners hebben een prik gekregen.

Maandag begon het kleinste eiland in het Caribische deel van het koninkrijk met vaccineren. Nederland bracht vorige week 1500 Moderna-vaccins naar Saba, dat de status heeft van een bijzondere gemeente.

Zo'n 80 procent van de bevolking heeft zich aangemeld voor een vaccinatie. Het eiland heeft als doel een vaccinatiegraad van 90 procent te bereiken. Curaçao begon woensdag als laatste eiland binnen het koninkrijk met vaccineren.

Amerikaanse Huis akkoord met coronasteunplan Biden

Het Huis van Afgevaardigden in de VS heeft goedkeuring gegeven aan het coronasteunplan van 1900 miljard dollar van de Amerikaanse president Biden. In het Huis hebben de Democraten van Biden de meerderheid. Uiteindelijk kreeg het plan 219 stemmen voor en 212 stemmen tegen in de Amerikaanse evenknie van de Tweede Kamer.

Het plan gaat nu naar de Senaat - de Eerste Kamer in de VS - waar de Democraten op papier een zetel meer bezitten dan de Republikeinen dankzij de beslissende stem van vicepresident Harris. Maar dat betekent niet dat het plan rimpelloos door de Senaat zal komen, verwachten politiek experts in de VS.

De Republikeinen vinden het plan te duur en het is volgens hen vooral opgezet om de Democratische achterban tevreden te stellen. Voor de Democraten is een federale verhoging van het minimumloon een van de belangrijkste aspecten in het plan, maar een onafhankelijke senator zei daar al niets in te zien. In de steunvoorstellen zijn daarnaast onder meer belastingverlichtingen, extra steun voor werklozen en een eenmalige uitkering van 1400 dollar voor mensen tot een bepaald inkomen opgenomen. Ook gaat er met het plan extra geld naar het vaccinatieprogramma,

Experts zijn het jaar na eerste coronageval eens: virus blijft

Het is vandaag precies een jaar geleden dat voor het eerst in Nederland een coronabesmetting werd gemeld. Om die reden heeft de NOS achttien virologen, immunologen, epidemiologen, vaccinologen en infectiologen een aantal vragen gestuurd met als doel een beeld krijgen hoe in Nederland wordt aangekeken tegen de toekomstige ontwikkelingen rond het coronavirus.

De experts zijn het eens: het virus gaat niet meer weg. "Maar de mate waarin we er last van hebben, zal anders zijn als een groot deel van de bevolking immuun is", zegt epidemioloog Alma Tostmann. "Afhankelijk van hoe lang de immuniteit aanhoudt, zullen we elk jaar of om de paar jaar mogelijk een opvlamming krijgen."

Sportscholen voeren actie met buitenlessen

Ruim driehonderd sportscholen voeren vandaag actie. De ondernemers willen dat hun panden weer open mogen. Met hun protest houden ze zich wel aan de coronaregels. Ze organiseren buitenlessen voor kleine groepjes klanten. Het gaat de ondernemers niet alleen om hun eigen omzet, maar ook om de gezondheid van hun klanten.

"We horen van klanten dat ze aankomen, stijver worden en de sociale kant van sporten missen", zegt sportschoolhouder Elise Derks. Zij zet vandaag spinfietsen, roeimachines en een airbike buiten. "We roepen klanten op om in een kwartier tijd zoveel mogelijk meters te maken."

Sportscholen willen weer open en voeren daarom actie

Gedenkdag via honderdduizenden schermpjes

Boeddhisten vierden gisteren Magha Puja, een belangrijke gedenkdag. Alleen kon dat vanwege het coronavirus niet zoals gebruikelijk. Dus werd er massaal gezoomd.

200.000 zoomschermpjes bij elkaar voor boeddhistische gedenkdag

Honderden Belgen doen mee aan proef met Chinees vaccin

Een groep van 300 tot 400 Belgen laat zich binnenkort inenten met een Chinees vaccin. Ze hebben zich opgegeven voor een test met het vaccin, schrijven Belgische media.

Clover Biopharmaceuticals uit China zou het eerste bedrijf zijn dat een aanvraag heeft ingediend om een vaccin te testen in België. Het Ethisch Comité en Federaal Geneesmiddelenagentschap moeten die aanvraag nog goedkeuren. De farmaceut hoopt in de tweede helft van maart de klinische proef te kunnen starten.

Grootschalige inenting in België met een Chinees vaccin is voorlopig niet aan de orde, omdat Europa hiervoor geen toestemming geeft.

Welkom!

In dit blog verzamelen we binnenlands en buitenlands nieuws over de coronacrisis. Hier kun je het blog van gisteren teruglezen.