liveblog
NOS VoetbalAangepast

PEC heeft weer wat lucht na zege op Heerenveen • Robben terug op trainingsveld

liveblog gesloten

Einde blog

Bedankt voor het volgen van ons blog. Morgen zijn we weer terug met de wedstrijden FC Utrecht - FC Emmen (16.30), ADO Den Haag - RKC Waalwijk (18.45), Vitesse - VVV-Venlo (20.00) en Heracles Almelo - FC Twente (21.00).

Eerste divisie: De Graafschap verslikt zich in Jong AZ: kostbaar puntverlies voor nummer twee

Clint Leemans baalt

De Graafschap heeft voor het eerst in acht competitieduels puntverlies geleden in de Keuken Kampioen Divisie. De nummer twee van de ranglijst kwam thuis tegen Jong AZ, de nummer achttien van de ranglijst, niet verder dan 1-1.

Reactie Bram van Polen: 'Voelt lullig richting John Stegeman'

Van Polen: 'Voelt lullig richting John Stegeman'

Reacties: Jansen baalt van 'collectief falen', Echteld blij met fraai hoofdtrainersdebuut

Echteld blij met fraai hoofdtrainersdebuut, Jansen baalt van 'collectief falen'

Programma en stand eredivisie

  • NOS
    Programma eredivisie
  • NOS
    Stand eredivisie

Nu op NPO 1: Eredivisie op vrijdag

Schakel nu in op NPO 1 of NOS.nl voor Eredivisie op vrijdag. Daarin een samenvatting van PEC-Heerenveen en een vooruitblik op het eredivisieweekend.

Corona speelt Brugge weer parten, duel uitgesteld

De wedstrijd tussen AA Gent en Club Brugge in de Belgische voetbalcompetitie gaat zondag niet door. Club Brugge vroeg met succes om uitstel omdat meer dan zeven spelers besmet zijn met het coronavirus.

Brugge, waar de Nederlanders Ruud Vormer, Bas Dost, Stefano Denswil, Tahith Chong en Noa Lang voetballen, wordt al enkele weken geplaagd door het coronavirus. De Belgische koploper werd donderdag door Dinamo Kiev uitgeschakeld in de eerste knock-outronde van de Europa League.

Een nieuwe speeldatum voor Gent tegen Brugge wordt nog bekendgemaakt.

Sampaoli trainer van Marseille

Jorge Sampaoli

Jorge Sampaoli is de nieuwe trainer van Olympique Marseille. De Argentijn is de opvolger van André Villas-Boas, die begin deze maand ontslag nam uit onvrede met het technische beleid.

Sampaoli (60) is voormalig bondscoach van Argentinië dat onder zijn leiding op het WK van 2018 door Frankrijk in de achtste finales werd uitgeschakeld.

Sinds maart vorig jaar had Sampaoli het Braziliaanse Atlético Mineiro onder z'n hoede. Olympique Marseille, dat zevende staat in de Franse competitie, is na Sevilla (2016-2017) de tweede Europese club waar Sampaoli aan de slag gaat.

Wedstrijdverslag: Zonder Stegeman wint PEC Zwolle eindelijk weer: 4-1 tegen Heerenveen

PEC Zwolle viert een feestje na de 2-1 van Thomas Buitink

PEC Zwolle heeft zijn eerste wedstrijd sinds het ontslag van trainer John Stegeman gewonnen. Na drie remises en twee nederlagen was PEC thuis sc Heerenveen met 4-1 de baas.

Afgelopen!

Het ontslag van trainer John Stegeman heeft zeker voor dit duel resultaat opgeleverd voor PEC. Heerenveen wordt met 4-1 aan de kant gezet.

90+2' DOELPUNT PEC ZWOLLE!

PEC maakt er zelfs 4-1 van. Reijnders is eerder bij de bal dan keeper Mulder en kopt raak.

89' DOELPUNT PEC ZWOLLE!

In zijn 350ste competitieduel stelt aanvoerder Bram van Polen met een kopbal de zege voor PEC veilig. 3-1 tegen Heerenveen.

Weer bijna Veerman

Het is de derde keer dat Henk Veerman dicht bij een goal is met een volley. De eerste keer raakte hij de paal, de tweede ging ruim naast en zojuist schiet hij net over.

70' DOELPUNT PEC ZWOLLE!

PEC op voorsprong in eigen huis tegen Heerenveen. Benson Manuel met de opmars, Virgil Misidjan met de fraaie voorzet. Thomas Buitink schiet uiteindelijk net zo fraai binnen.

Thomas Buitink viert de 2-1

52' DOELPUNT PEC ZWOLLE!

Vlak na rust komt PEC op gelijke hoogte. Misidjan krijgt de bal bij de tweede paal en knalt hard binnen. 1-1 in Zwolle.

Rust in Zwolle

Heerenveen had een licht overwicht in Zwolle en gaat dan ook met een verdiende voorsprong de kleedkamer in.

27' DOELPUNT SC HEERENVEEN!

Mitchell van Bergen opent de score in Zwolle. Hij knalt een hoge voorzet van Rami Kaib onder PEC-keeper Xavier Mous door. Een heerlijke volley en nummer drie van het seizoen voor de rappe buitenspeler. Vorig seizoen was hij de enige doelpuntenmaker voor Heerenveen in het thuisduel met PEC.

Mitchell van Bergen

Robben terug op trainingsveld

Arjen Robben heeft zijn eerste stappen weer gezet op het trainingsveld van FC Groningen. De 37-jarige vleugelaanvaller, die sinds oktober aan de kant staat met kuitproblemen, is individueel op het veld aan het trainen.

"Als het nu een aantal keer is goed gegaan op het veld, gaat hij instromen bij de groep", laat trainer Danny Buijs weten aan RTV Noord.

"Hij zal straks eerst twee weken volledig met de groep moeten meetrainen om in aanmerking te komen voor wedstrijdminuutjes. Dan is de vraag of je dat gelijk bij het eerste doet of dat we ergens een oefenwedstrijd kunnen spelen en dat hij daar dan zijn eerste minuten kan maken."

Veerman op de paal

Daar had Henk Veerman bijna zijn verjaardagscadeau te pakken. Hij neemt een schitterende pass van Joey Veerman meteen op de voet en raakt daarbij de paal. Een paar minuten later krijgt Halilovic een grote kans, maar vindt hij Mous op zijn weg.

Hoe kun je die missen?

Benson Manuel wordt alleen voor de keeper gezet, maar de Zwolle-aanvaller schiet hopeloos naast. Een geweldige kans al vroeg in de wedstrijd voor de thuisploeg.

We zijn begonnen!

De bal rolt in Zwolle.

PEC-Heerenveen: wat feitjes op een rij

- PEC won in de eredivisie 4 van de 9 eerdere thuisduels met Heerenveen. Dat sloeg 3 keer toe, waaronder de laatste keer: 2 seizoenen terug werd het 2-3. De drie edities daarvoor won PEC.

- PEC won geen van zijn laatste 5 duels en vonniste na de nederlaag bij Emmen trainer John Stegeman.

- Reza Ghoochannejhad (PEC) debuteerde in 2006 bij Heerenveen in de eredivisie.

- Pelle Clement (PEC) is geschorst.

- Heerenveen-topscorer Henk Veerman (12 doelpunten) viert vandaag zijn 30ste verjaardag. Erwin Mulder (31), Lasse Schöne (34) en Siem De Jong (32) zijn andere ervaren krachten binnen de ploeg. De laatste keer dat Heerenveen met 4 dertigers aan een eredivisiewedstrijd begon was op 14 september 2002 (Hans Vonk, Gérard de Nooijer, Radoslav Samardzic en Mika Nurmela).

Echteld op de bank bij PEC

John Stegeman werd zaterdagavond, na de 3-2 nederlaag tegen FC Emmen, op non-actief gesteld door PEC Zwolle. De Epenaar wordt opgevolgd door Art Langeler, maar die is nog in onderhandeling over het afwikkelen van zijn contract bij de KNVB.

Daarom zit Lee-Roy Echteld, voormalig assistent van Stegeman, vanavond op de bank bij de Zwollenaren. De oud-voetballer van onder meer AZ, Heerenveen en RKC is vooralsnog alleen vandaag interim bij PEC.

Echteld promoveerde als speler van Heerenveen in 1993 naar de eredivisie. Hij speelde van 1992 tot en met 1997 in totaal 158 duels voor de Friezen (32 goals).

Lee-Roy Echteld

Opstellingen PEC-Heerenveen

  • NOS
    Opstelling PEC Zwolle
  • NOS
    Opstelling sc Heerenveen

Kuijt voor even terug bij Feyenoord

RTV Rijnmond meldt dat Dirk Kuijt voor eventjes terug zal keren bij Feyenoord. De oud-spits, die aan het begin van deze maand opstapte bij de club waar hij na zijn spelersloopbaan verschillende functies bekleedde, gaat volgende maand meelopen met Dick Advocaat.

De Katwijker zal een week lang aansluiten bij het eerste elftal in het kader van zijn praktijkexamens voor het diploma Coach Betaald Voetbal.

Dirk Kuijt

Klaassen opgenomen in EL-team van de week

Davy Klaassen is door de UEFA opgenomen in het Europa League-team van de week.

De middenvelder bereikte donderdag met Ajax ten koste van het Franse Lille de achtste finales van het clubtoernooi.

Ajacied Blind onzeker voor topper tegen PSV

Daley Blind mist zondag mogelijk de uitwedstrijd van Ajax tegen PSV. De Amsterdammer is met klachten uit het thuisduel van donderdag met Lille (2-1) in de Europa League gekomen.

"Als hij niet kan spelen, dan hebben we een selectie die dat kan opvangen", zei trainer Erik ten Hag bij Ajax TV.

Ten Hag moet Noussair Mazraoui zeker missen in Eindhoven. Achter de naam van Nicolás Tagliafico staat een groot vraagteken. "We verheugen ons enorm op de wedstrijd tegen PSV", zei Ten Hag. "Het wordt weer een ongelooflijke clash. De wedstrijden volgen elkaar snel op. Daar houden we van. We moeten laten zien dat we er klaar voor zijn."

Daley Blind

ADO zaterdag met rouwbanden

De spelers van ADO Den Haag brengen zaterdag in het thuisduel met RKC Waalwijk (aftrap 18.45 uur) een eerbetoon aan de overleden oud-topkeeper Ton Thie. Alle voetballers van ADO dragen dan een rouwband.

Thie overleed donderdag op 76-jarige leeftijd. De legendarische goalie stond 380 officiële wedstrijden onder de lat in Den Haag.

Koeman beëindigt persconferentie door bloedneus

Trainer Ronald Koeman heeft zijn persconferentie voor het uitduel van Barcelona van zaterdag met Sevilla niet kunnen afmaken. Hij kreeg een bloedneus en verliet de perszaal.

Barcelona heeft inmiddels aan Spaanse journalisten laten weten dat Koeman in orde is. De oud-bondscoach van het Nederlands elftal slikt nog bloedverdunners, na een hartoperatie.

Voordat Koeman een bloedneus kreeg, nam hij het opnieuw op voor Lionel Messi. "Hij heeft hulp van zijn ploeggenoten nodig. Ook hij kan het niet alleen", zei hij over zijn topscorer.

Tweede keer

Het is voor de tweede keer dat Koeman tijdens een persconferentie spontaan last krijgt van een bloedneus. Het overkwam de trainer eerder op een persconferentie op 2 februari.

Koeman krijgt last van bloedneus tijdens persconferentie

Nog onduidelijkheid over inzetbaarheid Stengs

Het is nog onduidelijk of Calvin Stengs zondag met AZ tegen Feyenoord kan uitkomen. De aanvaller heeft de training inmiddels weer hervat. Trainer Pascal Jansen beslist zaterdag of hij hem opneemt in zijn selectie voor het thuisduel met de club uit Rotterdam.

"Calvin had net nog een hersteltraining en we weten nog niet of hij zaterdag weer in groepsverband mee kan trainen", zegt Jansen op de website van zijn club. "We zijn in ieder geval blij dat hij gewoon weer op het veld staat, dat is sowieso positief."

Rentree Svensson

Jonas Svensson vierde zijn rentree in de selectie van AZ na drie maanden blessureleed. Vorige week keerde Dani de Wit ook al terug. Trainer Jansen krijgt steeds meer opties voor verschillende posities. "Dat is alleen maar mooi. Hoe meer spelers we tot onze beschikking hebben, hoe beter", zei hij.

AZ is de nummer 3 van de Eredivisie, met drie punten meer dan Feyenoord. De Alkmaarders wonnen vorige maand de uitwedstrijd tegen Feyenoord met 2-3.

'Wij speelden in Rotterdam een goede partij", weet Jansen. "We waren goed aan de bal, hadden de zaken verdedigend ook voor elkaar en maakten op de juiste momenten de goals. Het zou fantastisch zijn als we dit zondag kunnen herhalen."

Calvin Stengs

Vader Brama mist derby

Wout Brama zou in aanloop naar de derby tegen Heracles Almelo de groepstraining bij FC Twente hervatten.

Dat de aanvoerder dat niet deed kwam volgens trainer Ron Jans omdat hij belangrijkere dingen te doen had. "Wout is gisteren vader geworden van een gezonde dochter, dat is toch geweldig", aldus de coach. "Wout komt er weer aan, alleen deze wedstrijd nog niet."

FC Twente werkt met dezelfde selectie als afgelopen wedstrijden toe naar het treffen met Heracles.

Jans: "We hebben de afgelopen dagen goed kunnen trainen. We hebben genoten van het zonnetje en het niveau van de trainingen. Het plezier straalde er vanaf. De sfeer is goed. Derby's zijn net als de wedstrijden tegen topclubs de extra's in een seizoen. Je moet ervan genieten, maar er ook tegenaan gaan."

Advocaat merkt weinig van interne perikelen

De perikelen bij Feyenoord omtrent het loonoffer voor de spelers heeft volgens Dick Advocaat niet zijn weerslag op de groep.

"Ik heb het zelf niet zo vanuit de groep gemerkt en ook niet vanuit de directie", zegt de trainer op de persconferentie. "Het is een zaak tussen de spelers en de directie, maar ik zie niet dat het invloed heeft."

Advocaat zegt dat in de uitwedstrijd tegen AZ (zondag om 16.45 uur) de zaken anders moeten worden aangepakt dan in de thuiswedstrijd van 24 januari. Feyenoord verloor toen thuis met 3-2.

"Toen maakten we het AZ wel heel makkelijk door zo open te spelen", vond Advocaat. "We zullen dus iets meer gesloten moeten gaan spelen."

Advocaat gaat geen ruimte weggeven tegen AZ: 'Thuis speelden we veel te open'

Het is volgens Advocaat nog onduidelijk of hij dezelfde basiself gaat opstellen als in de midweekse ontmoeting tegen FC Groningen (0-0).

"We hebben toch een aantal spelers in die het niet gewend zijn om drie wedstrijden in de week te spelen. We moeten zaterdag bekijken hoe ze ervoor staan."

Schmidt: 'Geen spijt van keuzes'

PSV lijkt in fysiek opzicht zonder grote schade het duel met Olympiakos te hebben verteerd. "Iedereen is moe, maar we hebben aan de wedstrijd geen blessuregevallen overgehouden", zei trainer Roger Schmidt.

Zondag wacht opnieuw een zwaar duel voor Schmidt en PSV als Ajax op bezoek komt.

Olivier Boscagli maakte donderdag een goede indruk op het middenveld van PSV, een positie waarop de Fransman niet vaak speelt onder Schmidt. "Hij is tegen Ajax dan zeker weer een optie voor die positie."

Geen spijt

De trainer zegt een dag na de Europa League-uitschakeling geen spijt te hebben van de keuzes die hij heeft gemaakt. Zo wachtte hij tot de slotfase met het doorvoeren van enkele wissels, terwijl veel spelers al een vermoeide indruk maakten.

"Ik zou het opnieuw zo hebben gedaan", aldus Schmidt. "We waren gewoon ongelukkig. Ik vind dat de spelers het goed hadden gedaan."

Zelfvertrouwen

"We halen veel zelfvertrouwen uit de thuiswedstrijden tegen Vitesse en Olympiakos. Het is geen schande dat we door hen zijn uitgeschakeld. We hebben het hier wel over een club die vaak in de Champions League speelt en kampioen van Griekenland wordt."

Ook het zelfvertrouwen van PSV is volgens Schmist niet aangetest. "We zijn weliswaar uitgeschakeld, maar je bouwt ook zelfvertrouwen op door de manier van voetballen."

Schmidt geeft titelstrijd niet op: 'Natuurlijk wordt het moeilijk'

Loting achtste finales Europa League

Ajax ontmoet het Zwitserse Young Boys in de achtste finales van de Europa League. De Amsterdammers beginnen met een thuisduel.

De acht ontmoetingen in de achtste finales worden op 11 en 18 maart afgewerkt.

Europa League - achtste finales

Thuis Uit
AJAX Young Boys (Zwi)
Dinamo Kiev (Oek) Villarreal (Spa)
AS Roma (Ita) Shakhtar Donetsk (Oek)
Olympiakos (Gri) Arsenal (Eng)
Dinamo Zagreb (Kro) Tottenham Hotspur (Eng)
Manchester United (Eng) AC Milan (Ita)
Slavia Praag (Tsj) Rangers FC (Sch)
Granada (Spa) Molde FK (Noo)

Minister Van Ark nu wel bij testwedstrijd

Minister Tamara van Ark van Sport is zondag definitief aanwezig bij de wedstrijd tussen Almere City en SC Cambuur in de eerste divisie.

Het betreft het tweede duel dit jaar waarbij publiek wordt toegelaten. Dit in het kader van de zogenoemde Fieldlab-experimenten, waarbij wordt onderzocht hoe dit in tijden van corona zo veilig mogelijk kan.

Voor de ontmoeting in Almere hebben zich 1.351 toeschouwers aangemeld die aan strenge voorwaarden moeten voldoen. Afgelopen weekeinde was er al een dergelijk experiment bij NEC-De Graafschap met ruim 1.100 toeschouwers. Van Ark kon daar in verband met overleg in het Catshuis niet bij aanwezig zijn.

Cambuur is de koploper in de eerste divisie, Almere is de nummer drie.

Tamara van Ark

Ancelotti wil graag bij Everton blijven

Carlo Ancelotti staat nog tot en met medio 2024 onder contract bij Everton, maar geeft al te kennen nog langer aan de club te willen blijven verbonden.

"Ik zou hier graag nog zijn als het nieuwe stadion wordt geopend", zei de 61-jarige Italiaan. "Als ik in 2024 hier nog zit, betekent het dat ik het goed heb gedaan."

Everton kreeg onlangs van de stad Liverpool permissie voor de bouw van een nieuw stadion met een capaciteit van 52.888 toeschouwers.

Het nieuwe onderkomen moet in het seizoen 2024/2025 in gebruik gaan worden genomen.

Carlo Ancelotti

Velthuizen maakt het seizoen af bij Fortuna

Piet Velthuizen maakt het seizoen af bij Fortuna Sittard. De 34-jarige doelman kan per direct aansluiten door zijn transfervrije status.

De voormalig international is komende zondag, als de ploeg van hoofdtrainer Sjors Ultee het opneemt tegen FC Groningen, al inzetbaar.

"Ik ben blij dat ik weer op het veld sta. De afgelopen dagen heb ik meegetraind en kennis kunnen maken met mijn nieuwe teamgenoten. Ik kijk enorm uit naar deze uitdaging en ga er alles aan doen om belangrijk te zijn voor het team", aldus Velthuizen op de website van Fortuna Sittard.

Velthuizen trainde sinds woensdag mee met de selectie van Fortuna. "Hij heeft in een paar dagen aangetoond er nog steeds goed op te staan en is er op gebrand om hier een goede prestatie neer te zetten", zegt technisch manager Sjoerd Ars.

Piet Velthuizen (links) en Sjoerd Ars

Moet PSV bij Ihattaren vrezen voor het Lammers-scenario?

Wat is het plan van Mohamed Ihattaren en zijn zaakwaarnemer Mino Raiola?

PSV wil het in medio 2022 aflopende contract van het grote talent heel graag verlengen, maar tot op heden komt er geen witte rook uit het Philips Stadion.

Het geduld van John de Jong werd in 2019 beloond met de contractverlenging van Donyell Malen, maar de technisch manager had vorig jaar september een slechte ervaring met het plotselinge vertrek van Sam Lammers, die aanvankelijk zijn ja-woord aan PSV had gegeven.

Welke kant zal het de komende maanden met Ihattaren opgaan? Lees hieronder het verhaal.

Mensenrechtenorganisaties: boycot WK in Qatar niet wenselijk

Mensenrechtenorganisaties zien weinig in een boycot van het WK voetbal in Qatar, zoals lijsttrekkers Gert-Jan Segers (CU) en Sigrid Kaag (D66) voorstelden in het NOS op 3 verkiezingsprogramma.

"Arbeiders zijn daarmee niet geholpen", zegt Jan Kooy van Human Rights Watch. "Het is nu beter om wel naar Qatar te gaan en druk uit te oefenen op de autoriteiten voor hervormingen. Die zijn er ondanks beloften nog steeds niet, en de tijd dringt."

Bekijk via de onderstaande link het verhaal over de kwestie:

Toch is niet gehele Tweede Kamer het eens met Segers en Kaag. Als het aan de Tweede Kamer ligt, moeten Koning Willem-Alexander en de komende premier volgend jaar wegblijven bij het WK.

De Tweede Kamer wil deze boycot omdat de Golfstaat zich schuldig maakt aan ernstige uitbuiting.

In de Kamer is een motie - een verzoek aan de regering - aangenomen om "geen afvaardiging van de regering" te sturen naar het WK. Het gaat dan niet alleen om de koning en de komende premier, maar ook om de minister van Sport.

Bekijk via de onderstaande link het verhaal over de kwestie:

PSV treurt na uitschakeling: 'Verdienden het om door te gaan'

PSV likt vandaag zijn wonden na de zure uitschakeling van donderdagavond in de Europa League tegen Olympiakos.

Trainer Roger Schmidt vond dat zijn team het had verdiend om door te gaan.

"Of ik boos ben? Nee, maar wel teleurgesteld. Dit kan gebeuren in het voetbal. Het is zonde voor deze groep. Ze verdienden het om door te gaan. Ze hebben er echt alles aan gedaan."

PSV-trainer Schmidt niet boos, wel teleurgesteld: 'Zonde voor de groep'

Middenvelder Ryan Thomas legde de vinger op de zere plek. PSV heeft de uitschakeling vooral te danken aan de slechte heenwedstrijd in Athene, waar met 4-2 werd verloren.

"We zijn uiteindelijk afgestraft voor de fouten die we in de eerste wedstrijd maakten."

Balende Thomas: 'Gevoel dat we de wedstrijd onder controle hadden'

Veel tijd om te treuren heeft PSV overigens niet. Komende zondag om 14.30 uur wacht alweer de topper tegen Ajax.

Schmidt blikt om 13.30 uur vooruit op deze wedstrijd.

Loting Europa League om 13.00 uur

Om 13.00 uur is de loting voor de achstse finales van de Europa League.

De mogelijk tegenstanders van Ajax zijn: Arsenal, Tottenham Hotspur, Granada, Shakhtar Donetsk, Rangers FC, Molde FK, Villarreal, AC Milan, Dinamo Kiev, Manchester United, AS Roma, Young Boys, Dinamo Zagreb, Olympiakos of Slavia Praag.

Zondag 1.351 toeschouwers bij Almere City-Cambuur

Almere City FC ontvangt zondag 1.351 toeschouwers in het stadion voor het topduel met SC Cambuur in de Keuken Kampioen Divisie. De aanwezigheid van fans is toegestaan vanwege experimenten met de zogenoemde Field Labs, waarbij wordt onderzocht hoe evenementen op een veilige manier open kunnen voor publiek.

Het is het tweede voetbalduel dit jaar waar toeschouwers komen. De eerste was het afgelopen weekeinde. Bij NEC - De Graafschap in Nijmegen waren een kleine 1.200 mensen bij.

De maximale capaciteit van 1.500 werd ook in Almere niet helemaal gehaald.

Feyenoord raakt achterop

Nu het naar aanleiding van het tweede loonoffer weer over de financiële problemen gaat in Rotterdam-Zuid, is de vraag opnieuw actueel waarom Feyenoord er maar niet in slaagt aan te haken bij Ajax en PSV.

Bij de verdeling van de televisiegelden krijgen de Rotterdammers bijvoorbeeld niet heel veel minder dan de twee concurrenten: na vorig seizoen 2,6% minder dan Ajax en 1,3% minder dan PSV.

En toch lijkt het gat tussen Feyenoord en de andere topclubs elk jaar groter te worden. Financieel, maar als gevolg daarvan ook sportief.

Waar hebben de Rotterdammers de slag gemist?

Klaassen: 'We kunnen en willen tegen PSV een enorme slag slaan'

Met een ticket voor de achtste finales van de Europa League op zak staat Ajax zondag in de uitwedstrijd tegen PSV voor een nieuwe uitdaging.

"We kunnen de competitie daar nog niet winnen en ik juich pas als het echt beslist is. Maar we kunnen en willen daar een enorme slag slaan", zei Davy Klaassen donderdagavond.

Ajax verdedigt een voorsprong van 6 punten op PSV en heeft ook nog eens wedstrijd minder gespeeld en een veel beter doelsaldo dan de grootste concurrent voor de landstitel.

De koploper uit de hoofdstad komt met een zege in Eindhoven wel heel dichtbij een 35e landstitel. "Daar gaan we ook voor, dat is wel de bedoeling", stelt de 28-jarige middenvelder van Ajax.

Davy Klaassen en Brian Brobbey richting het trainingsveld

Van de Beek weer fit bij United voor Chelsea

Manchester United verwacht dat Donny van de Beek komende zondag voor de wedstrijd tegen Chelsea in de Premier League weer beschikbaar is. Volgens trainer Ole Gunnar Solskjaer is de oud-Ajacied vrijwel hersteld van een blessure, die hem de laatste weken aan de kant hield.

Manchester United staat tweede in de Engelse competitie, achter Manchester City.

Ten Hag hoopt op Tagliafico zondag

Trainer Erik ten Hag hoopt dat Nicolás Tagliafico zondag met Ajax de uitwedstrijd tegen PSV kan spelen. "Er bestaat een kans dat hij het redt", zei hij vlak na de zege op Lille (2-1).

Tagliafico was donderdag niet voldoende fit om tegen de koploper van Frankrijk te spelen. Hij sloeg zondag ook de thuiswedstrijd tegen Sparta over. Trainer Ten Hag wilde niet reageren op een gerucht dat de Argentijn besmet zou zijn met het coronavirus. "Ik hoop dat hij er zondag weer bij is."

Sébastien Haller keert terug in de selectie van Ajax. De recordaankoop ontbrak tegen Lille omdat Ajax heeft verzuimd hem in de schrijven voor de Europa League. Voor de geblesseerde Noussair Mazraoui komt de topper in Eindhoven waarschijnlijk te vroeg. Maarten Stekelenburg zal weer het doel van Ajax verdedigen omdat André Onana een dopingschorsing moet uitzitten.

Bekijk hieronder de reactie van Erik ten Hag na de winst op Lille van donderdagavond:

Ten Hag over Lille: 'Had je verwacht dat ze de rode loper zouden uitleggen?'

Botman baalt in de Arena

Nog even terug naar donderdagavond, waarop Ajax ten koste van Lille de achtste finales van de Europa League haalde (2-1).

Verdediger Sven Botman van de Franse club vindt dat hij over twee wedstrijden te weinig heeft gekregen tegen zijn voormalig werkgever. "Vorige week kreeg Ajax een discutabele strafschop", zei hij na afloop. "En nu komen ze weer zo op 1-0. Het is een beetje de kant van Ajax opgevallen."

Botman gleed uit voordat Davy Klaassen zijn Ajax op 1-0 kopte, ook omdat Daley Blind hem blokkeerde. "Ik vind dat genoeg om te fluiten voor een overtreding", zei hij. "Als ik de herhaling zie, dan denk ik dat Blind dit bewust doet. Voor mij is dit echt een overtreding."

"Ik vond dat we recht hadden op meer, maar we hebben het vorige week weggegeven. We weten dat Ajax voetballend goed is. Dat lieten we vorige week teveel toe. We deden het nu beter hier. Maar helaas staan we met lege handen. Mijn conclusie is dat we het vooral vorige week hebben laten liggen."

Sven Botman en Ryan Gravenberch in de Arena

Welkom!

Goedemorgen!

Het is weer tijd om uitgebreid vooruit te blikken op het nationale en internationale voetbalweekend.

En het belooft in de eredivisie een heerlijk weekend te worden met onder meer PSV-Ajax, AZ-Feyernoord en de Twentse derby tussen Heracles Almelo en FC Twente.