liveblog
NOS NieuwsAangepast

Burgemeesters pleiten voor versoepelingen • 'AH dreigt leveranciers met coronaboete'

  • Welkom in het coronablog van maandag 22 februari. Je vindt hier het belangrijkste coronanieuws van vandaag;
  • RIVM: deel AstraZeneca-vaccins komt later;
  • Britse variant in UMCG, ruim 50 besmettingen en een dode;
  • SCP: De rek gaat er sociaal gezien uit;
  • Er zijn 4217 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 484 minder dan gisteren.
liveblog gesloten

Liveblog gesloten

Dit liveblog is nu gesloten. Vanochtend is er weer een nieuw blog met het laatste nieuws rondom de coronacrisis. Goedenacht!

Half miljoen coronadoden in de VS

Het gerapporteerde dodental als gevolg van een coronabesmetting in de Verenigde Staten is de half miljoen gepasseerd, blijkt uit statistieken van de Johns Hopkins University. Daarmee telt het land 20 procent van alle coronadoden wereldwijd. Ruim 28 miljoen Amerikanen zijn besmet (geraakt) met het coronavirus.

Als gevolg van de coronacrisis is de gemiddelde levensverwachting in de VS met één jaar afgenomen. Onder de zwarte bevolking gaat het om 2,7 jaar.

President Biden zal vannacht tijdens een speciale ceremonie een kaarsje aansteken om de slachtoffers te herdenken. De New York Times markeert de illustere mijlpaal met een speciale voorpagina:

Wat mogen winkels en horeca in landen om ons heen?

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) daagt de Nederlandse staat voor de rechter. Ondernemers in deze branche zijn de wanhoop nabij nu er voorlopig geen enkel zicht is op opening van restaurants en cafés. Ook winkeliers worden moedeloos dat er heel weinig perspectief wordt geboden door het kabinet.

Wat mogen winkels en horeca in landen om ons heen? Correspondenten Mustafa Marghadi (Italië), Tim de Wit (Groot-Brittannië) en Sander van Hoorn (België) vertellen het in een reportage van Nieuwsuur.

Ondernemer: 'We moeten open, ik heb geen keus'

Wel of geen toestemming van demissionair premier Mark Rutte en demissionair minister De Jonge, ondernemers dreigen volgende week "hoe dan ook open te gaan", schrijft het ANP, dat meekeek in WhatsApp-groepen met ondernemers.

"De financiële druk bij ondernemers wordt groter, waardoor de spanning stijgt en de urgentie tot opening toeneemt", zegt directeur van de Koninklijke Boekverkopersbond Anne Schroën volgens het persbureau. "Als dinsdag het perspectief wordt dat we het tot Pasen moeten volhouden, dan denk ik niet dat ondernemers dat kunnen opbrengen."

Ook ondernemer Harrie opent op 2 maart weer de deuren, ondanks dat dat in strijd is met de coronamaatregelen. "Dit heeft niets meer te maken met of je buiten de wet gaat", zegt hij tegen het radioprogramma Nieuws en Co. "Het is niet omdat we dat willen. We moeten, we hebben geen keus."

Pilots voor thuistest van start: 'Hoe vaker je test, hoe beter'

Thuis testen of je corona hebt en binnen een kwartiertje de uitslag hebben. Net als bij een zwangerschapstest. Nu in onderzoek is gebleken dat de thuistesten goed genoeg zijn, gaan op korte termijn tien grote pilots van start om te kijken of de testen in de praktijk bruikbaar zijn.

Onder andere op de HAS Hogeschool in Den Bosch:

Pilots voor thuistest van start: 'Hoe vaker je test, hoe beter'

Loonoffer leidt tot onrust bij Feyenoord

Het loonoffer dat Feyenoord aan de staf en spelersgroep heeft gevraagd, heeft tot grote beroering geleid. De spelers staan niet te juichen over een nieuwe salarisverlaging, die volgens de club nodig is vanwege de financiële problemen. Vorig jaar ging de Feyenoord-selectie al eens akkoord met een salarisverlaging. Die afspraak verliep op 31 december.

De nieuwe problemen zijn ontstaan doordat Feyenoord ervan uit was gegaan dat er vanaf januari weer in volle stadions kon worden gespeeld. Maar door de coronamaatregelen is dat nog altijd niet mogelijk. Per thuiswedstrijd lopen de Rotterdammers daardoor 900.000 euro mis en het einde van die situatie is nog niet in zicht.

Burgemeesters willen versoepelingen, maar 'we moeten moedig blijven'

Naast de Hilversumse burgemeester Pieter Broertjes, die pleit voor versoepelingen van de coronamaatregelen, merken ook andere burgemeesters dat 'de rek eruit is'. "Mensen zijn moe en een beetje gedeprimeerd", zegt Femke Halsema van Amsterdam tegen het ANP.

Burgemeester Jan van Zanen uit Den Haag snakt ook naar meer perspectief. "Dat wil ik al sinds maart vorig jaar", zegt hij volgens het persbureau. "De wens om versoepeling kan ik me voorstellen. Ik hoop dat er weer iets mogelijk is, maar ik durf het niet te beloven. We moeten moedig blijven."

Sharon Dijksma van Utrecht is bezorgd. Zij ontvangt geregeld brieven van inwoners bij wie het water aan de lippen staat. John Jorritsma van Eindhoven snapt de zorgen, maar is wat voorzichtiger: "Iedereen is er klaar mee, maar ik kijk ook naar de realiteit."

Emile Roemer van Alkmaar wil vooral kijken naar wat er wél veilig kan in plaats van wat er niet kan. En Wouter Kolff van Dordrecht spreekt van de "moeilijkste fase sinds het begin van de crisis". "Het draagvlak komt onder druk te staan en de druk op de medische zorg is nog steeds hoog."

De burgemeesters van het Veiligheidsberaad zijn in Utrecht bij elkaar om te praten over de minimale versoepelingen die het kabinet morgen bekendmaakt. Er wordt onder meer gesproken over het gedeeltelijk openen van de middelbare scholen en de kappers. Ook ligt de verlenging van de avondklok op tafel.

Hoe onderscheid je hooikoortsklachten van corona?

De komende dagen wordt het zonnig weer met ongewoon hoge temperaturen voor deze tijd van het jaar verwacht. Een cadeautje voor zonaanbidders, maar voor mensen die last hebben van hooikoorts kan het vervelend zijn.

Veel klachten veroorzaakt door covid-19 en hooikoorts lijken op het eerste gezicht op elkaar. Zo is een loopneus een typische klacht voor hooikoorts, maar kan het ook een van de eerste symptomen van een coronabesmetting zijn. Hetzelfde geldt voor de hooikoortsklachten niezen en hoesten.

Hoe onderscheid je hooikoortsklachten van corona? Dat lees je in dit artikel.

Schotse studie: één prik voorkomt veel ziekenhuisopnames

De voorlopige resultaten van een studie naar nagenoeg alle inwoners van Schotland suggereren dat de coronavaccins van Pfizer/BioNTech en AstraZeneca goed werken om ernstige ziekteverschijnselen te voorkomen.

Het onderzoeksteam meldt dat ingeënte 80+'ers 81 procent minder kans hebben op een aan corona gerelateerde ziekenhuisopname. Dat percentage geldt vanaf vier weken na de eerste prik en is het gemiddelde van de twee vaccins waarmee in Schotland wordt geprikt.

De voorlopige resultaten - het onderzoek is nog niet beoordeeld door vakgenoten - stemmen de onderzoekers hoopvol dat vaccineren een belangrijke bijdrage levert aan het beheersen van de pandemie.

FD: 'Albert Heijn dreigt leveranciers met coronaboete'

Albert Heijn legt leveranciers een boete op als zij door corona minder goederen leveren dan de keten besteld heeft, schrijft Het Financieele Dagblad (FD). Volgens de krant, die de nieuwe leveringsvoorwaarden heeft ingezien, heeft de supermarktketen epidemieën en pandemieën uitgesloten van overmacht. Ook zouden overheidsmaatregelen zoals een avondklok niet als excuus dienen.

AH kan al een boete opleggen als een leverancier 98 procent of minder van de bestelde hoeveelheid levert, of als 1 procent van de producten niet leverbaar is. De boete kan oplopen tot 80 procent van de waarde van de order.

Een woordvoerder van Albert Heijn noemt de coronaclausule 'normaal' als een soort leveringsgarantie. Een coronaboete is volgens hem ook 'normaal' als "compensatie voor als leveranciers steken laten vallen en we klanten moeten teleurstellen". Tegen het FD zegt hij dat de eisen en sancties per leverancier verschillen.

Volgens een door de krant geraadpleegde kenner van de detailhandel zijn de voorwaarden dit jaar strenger dan vorig jaar. Aan het begin van de coronapandemie zou een deel van de leveranciers afspraken niet na zijn gekomen, omdat ze elders een betere prijs konden krijgen. Daardoor ontstonden er lege schappen.

'Hoe weinig het ook is, anderhalve dag school stemt ons tevreden'

Middelbare scholen zijn blij dat ze vanaf volgende week weer deels open mogen. Gisteren lekte het nieuws over de heropening al uit, na het Catshuisoverleg van het kabinet. Ook scholieren kunnen niet wachten: "Online lessen zijn niks vergeleken bij de fysieke lessen."

Hoewel hij nog wel een "organisatorische uitdaging" ziet, vindt de rector van van het Titus Brandsmalyceum in Oss het "echt heel fijn" dat de kinderen weer naar school kunnen:

Reacties op heropening scholen: 'Het is echt heel belangrijk'

Horecabranche wil heropening afdwingen bij rechter

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) wil bij de rechter afdwingen dat de sector weer open mag. De Horecabranchevereniging noemt het onacceptabel dat cafés en restaurants gesloten moeten blijven en "opnieuw achteraan moeten sluiten" bij de versoepelingen. Ook wil KHN een schadevergoeding voor de branche.

"Horecaondernemers zijn de wanhoop nabij en accepteren de achterstelling niet langer", luidt de noodkreet van KHN. "De situatie is uitzichtloos en elke hoop op perspectief wordt horecaondernemers keer op keer ontnomen."

De branchevereniging eist ook inzage in het onderzoek waarop het kabinet baseert dat er geen versoepelingen mogelijk zijn. "Het is onduidelijk hoe de bewindspersonen tot hun beslissingen komen en vooral welke feiten daaraan ten grondslag liggen. KHN wacht niet tot een parlementaire enquête, maar neemt zelf het initiatief."

In oktober spande een groep ondernemers al een kort geding aan. De rechter wees de eis toen af.

Burgemeester Hilversum: 'Samenleving moet weer open'

"De samenleving moet weer open, de samenleving snakt naar meer openheid", pleit Pieter Broertjes volgens het ANP. De Hilversumse burgemeester sprak die woorden voorafgaand aan het Veiligheidsberaad, het overleg van de voorzitters van alle veiligheidsregio's en minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid.

Volgens Broertjes zitten de winkeliers en de horeca in zijn regio "allemaal zwaar aan de grond". "De vaccins gaan de crisis oplossen, maar het vaccineren duurt veel te lang. Dan zijn de horeca en andere ondernemers al omgevallen", zegt hij tegen het ANP. Hij pleit daarom voor meer mogelijkheden. "Buitenterrassen kunnen zonder problemen open, maar dat moeten we dan wel willen met elkaar."

Telefoon kappers staat roodgloeiend, klanten 'ontzettend blij'

Kappers zijn zielsgelukkig dat ze vanaf 2 maart waarschijnlijk weer open mogen. "We verwachten lang haar en heel erg uitgroei bij klanten", zegt voorzitter van kappersorganisatie Anko Maurice Crusio.

Ook klanten kunnen niet wachten om in de stoel plaats te nemen. "Het is echt heel hard nodig, zoals je ziet."

Kappers mogelijk weer open: 'We verwachten lang haar en uitgroei'

Kuipers voorzichtig positief: 'Beeld gunstiger dan paar weken terug'

Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg verwacht niet dat de ziekenhuiscijfers nog veel verder zullen dalen. Toch is hij tevreden over de huidige situatie in de ziekenhuizen. "Het beeld is nu veel gunstiger dan we een paar weken geleden hadden kunnen hopen. Dat is te danken aan de daling van de R-waardes van de verschillende varianten door de coronamaatregelen. Het geeft ons meer tijd."

Kuipers begrijpt de wens van de samenleving om meer te versoepelen, maar waarschuwt voor de risico's. "De scholen, de kappers, dat begrijp ik. Maar er is geen ruimte om heel veel tegelijkertijd te doen. Als de R-waarde daardoor tien procent stijgt kan het zo maar tot ver in het voorjaar ontsporen."

De voorzitter van het LNAZ hoopt dat we in de loop van het voorjaar juist in rustiger vaarwater komen, omdat dan meer mensen gevaccineerd zijn en de weersomstandigheden verbeteren. "Zeg begin mei. Dat is nog tien weken, dat zijn ook tien vermenigvuldigingscycli. Als we in staat zijn de R tot die tijd onder de 1 te houden ziet het er goed uit".

Kuipers optimistisch over ziekenhuisbezetting, maar voorzichtigheid blijft geboden

22 bewoners verzorgingshuis Amersfoort overleden na corona-uitbraak

Na een grote corona-uitbraak in het Sint Elisabeth Verpleeg- en Gasthuis in Amersfoort zijn 22 bewoners overleden, meldt RTV Utrecht. Vorige week werd bekend dat 70 van de 106 bewoners positief op het virus waren getest. De uitbraak vond plaats net nadat de eerste vaccinaties tegen het virus waren gegeven.

Het aantal besmettingen is na maandag teruggelopen naar 37, zegt het verzorgingshuis. Daarnaast zijn er 19 bewoners hersteld die eerder positief getest waren.

Het Sint Elisabeth Verpleeg- en Gasthuis zegt dat het onduidelijk is of de mensen door corona zijn komen te overlijden. Bewoners van het verzorgingshuis hebben namelijk vaak ook met andere medische problemen te maken. "We zien wel een hoger aantal overlijdens dan gebruikelijk", aldus een bestuurslid van de zorginstelling.

4217 nieuwe besmettingen, meer dan gemiddeld

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 4217 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 484 minder dan gisteren. Dat is hoger dan het gemiddelde van afgelopen week, toen er per dag gemiddeld 4124 mensen positief getest werden.

In de ziekenhuizen nam de bezetting toe. Er zijn dus meer coronapatiënten opgenomen dan dat er werden ontslagen of overleden. Er liggen nu 1908 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 1849), van wie 561 op de IC (gisteren: 534), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Bij het RIVM werden 32 overleden coronapatiënten gemeld. Gisteren waren dat er nog 17. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 59 doden per dag, tegen 60 doden per dag een week eerder.

Hoe het aantal doden zich ontwikkelt, hangt mede af van het aantal besmettingen in verpleeghuizen. Er zijn nu 461 verpleeghuizen waar de afgelopen twee weken minimaal één coronabesmetting is vastgesteld. Een week geleden waren dat er 494.

De Jonge over AstraZeneca-vertraging: heel erg balen

Demissionair minister De Jonge van Volksgezondheid noemt het "heel erg balen" dat een deel van de AstraZeneca-vaccins later komt. Het past onderhand wel "een beetje in een patroon", zei De Jonge, maar het blijft volgens hem vervelend. "Mensen rekenen op een prik en dan komt zo'n levering toch weer later", aldus De Jonge.

Volgens de demissionair minister is daar maar "beperkt wat aan te doen". Er is voorlopig een kleine buffer. Daarom denkt De Jonge dat afspraken die deze week staan gepland wel kunnen doorgaan. Ook hoopt hij dat AstraZeneca de vertraging weer inhaalt. De snelheid van vaccineren wordt door de snelheid van het leveren bepaald, benadrukt De Jonge.

Grapperhaus begrijpt versoepelingswens 'heel goed'

Demissionair minister Grapperhaus zegt "heel goed" te begrijpen dat sommige mensen steeds meer moeite krijgen met alle maatregelen en verlangen naar versoepelingen. Het kabinet denkt daarom "heel goed na" over wat er (toch) nog mogelijk is. "We trekken het ons aan dat mensen zeggen; hoelang houden we dit nog vol."

De demissionaire minister zegt te begrijpen dat het uithoudingsvermogen van mensen op de proef wordt gesteld. "Het akelige is alleen dat we niet kunnen zeggen dat het virus en alle mutanten overwonnen zijn." Grapperhaus sprak van een soort schijf van vijf: "We hebben te maken met een pandemie, alle andere zorg, de economische situatie, de sociale gevolgen en het handhavingspakket".

Volgens hem is het "echt heel lastig" om alles "precies goed te wegen".

Kabinet snapt wens versoepelingen maar staat voor lastig dilemma

Optimisme in Schotland over effect vaccinaties

Het vaccinatieprogramma in Schotland leidt tot een flinke afname van het aantal ziekenhuisopnames. Onderzoekers van de universiteiten van Edinburgh, Strathclyde en de Schotse gezondheidsdienst melden dat het Pfizer/BioNTech-vaccin de kans op een ziekenhuisopname met 85 procent vermindert. Bij het AstraZeneca-vaccin is dit zelfs 94 procent.

De wetenschappers baseren zich op data van 8 december tot 15 februari, toen zo'n 21 procent van de Schotse bevolking een eerste prik kreeg met een vaccin. "Deze resultaten zijn erg hoopgevend en geven ons redenen om optimistisch naar de toekomst te kijken", zegt hoogleraar Aziz Sheikh van de universiteit van Edinburgh tegen persbureau AP. "We hebben nu bewijs dat vaccinaties ziekenhuisopnames voorkomen."

Belgische gelovigen willen met meer dan 15 naar het gebedshuis

In België mogen maar 15 mensen tegelijkertijd naar gebedshuizen. In de Nationale Basiliek van het Heilig Hart in Brussel is plaats voor 3500 mensen. Kerkgangers willen dat de regels worden versoepeld. "Absurd", zegt een van hen in deze video als hij verwijst naar vollere bussen, luchthavens en vliegtuigen.

Christenen, joden en moslims voeren actie zodat meer mensen naar een kerk, synagoge of moskee mogen.

15 Mensen in een kerk met plek voor 3500 in Brussel

Praktijkexamens voor motor- en brommerrijbewijzen weer mogelijk

Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) begint vandaag weer met het afnemen van praktijkexamens voor het motor- en brommerrijbewijs. Overige theorie- en praktijkexamens gaan in ieder geval tot en met 2 maart niet door vanwege corona.

"In oktober heb ik mijn theorie al gehaald, sindsdien ben ik aan het wachten", zegt een leerling tegen RTV Utrecht. "Het is fijn dat ik nu eindelijk aan de beurt ben." Later vandaag wordt duidelijk of hij is geslaagd voor zijn brommerrijbewijs.

Het CBR neemt doorgaans zo'n 1,5 miljoen praktijkexamens per jaar af. Zonder aanvullende maatregelen om de wachttijden te verminderen zal het mogelijk nog jaren duren voor de situatie weer normaal is, schreef verkeersminister Cora van Nieuwenhuizen vorige week nog in een brief aan de Tweede Kamer.

Eerste vaccinaties in ggz-instellingen

De eerste coronaprikken voor de geestelijke gezondheidszorg (ggz) worden vandaag gezet. In een vaccinatiestraat bij ggz-instelling Reinier van Arkel in Vught krijgen de eerste cliënten en medewerkers het AstraZeneca-vaccin.

"Het biedt perspectief voor cliënten die met vaccinatie weer zicht krijgen op het doorbreken van het sociale isolement waarin velen van hen verkeren", zegt Eddy van Doorn, voorzitter raad van bestuur van de instelling.

"Het is goed dat vandaag een begin wordt gemaakt met het beschermen van onze meest kwetsbare cliënten en hun zorgprofessionals", vindt Jacobine Geel, voorzitter van branchevereniging de Nederlandse ggz. "Wel maken we ons zorgen over de aantallen beschikbare vaccins en de vertraging in de aanvoer daarvan, ook bij de ggz."

Bij onder meer de instellingen Parnassia, De Viersprong en Zuyderland start het vaccineren morgen.

Een van de eerste prikken in de ggz-instelling in Vught

Politie schrijft 6.436 avondklokboetes uit

De politie heeft afgelopen week 6436 boetes uitgeschreven voor het niet naleven van de avondklok. Ook werden 285 mensen die het verbod op groepsvorming overtraden, op de bon geslingerd.

Nog eens 383 mensen kregen een waarschuwing omdat ze de coronamaatregelen negeerden. De politie beëindigde dit weekend 96 illegale feesten.

Een week eerder schreef de politie 7838 avondklokboetes uit, 454 groepsvormingsboetes en werden 345 waarschuwingen gegeven.

Britse variant in UMCG, ruim 50 besmettingen en een dode

Door een uitbraak van de Britse variant in het UMC Groningen zijn 28 medewerkers en 24 patiënten besmet geraakt, meldt RTV Noord. Ook is een patiënt overleden. Hij of zij raakte besmet op een afdeling voor thoraxchirurgie waar vooral hart- en longpatiënten worden verpleegd. "Het is afschuwelijk en verdrietig dat dit gebeurt", zegt een woordvoerder.

Honderden medewerkers worden extra getest. De uitbraak leidt ook tot logistieke problemen. "Elke keer als een medewerker positief wordt getest, moeten de roosters weer worden aangepast. Dat is een heel gepuzzel. We doen allemaal een stapje harder, maar daar zit een grens aan."

Geplande operaties werden vorige week uitgesteld of verplaatst. De planbare zorg komt nu weer op gang.

Politie Rotterdam toont foto's relschoppers, één verdachte meldt zich

Op verschillende plekken in Rotterdam hangen vanaf vandaag foto's van relschoppers. Verdachten van de avondklokrellen kregen tot gisteravond de tijd om zich vrijwillig te melden. Een van hen deed dat.

De politie is nog op zoek naar zeker zeven andere verdachten, meldt de regionale zender Rijnmond. Beelden van de relschoppers zijn onder meer te zien in supermarkten en op metershoge reclamezuilen langs de weg en bij trein- en metrostations.

Bij de rellen in de stad op 25 januari plunderden en vernielden mensen winkels en andere zaken. Ook werd er geweld gebruikt tegen journalisten en agenten, een deel van hen raakte daarbij gewond. Op de avond zelf arresteerde de politie een kleine zestig relschoppers.

RIVM: Deel AstraZeneca-vaccins komt later

Nederland en andere EU-lidstaten krijgen de komende twee weken (week 8 en 9) minder vaccins van AstraZeneca dan verwacht. Dat komt doordat de farmaceut het leveringsschema heeft aangepast, zegt het RIVM. Waarom is niet bekendgemaakt.

In totaal komen ruim 217.000 doses later. Het plan is om ter compensatie aan het eind van week 9 (7 maart) 211.000 doses extra te leveren. "Door de complexiteit en schaal van vaccinproductie, de testen op kwaliteit en veiligheid en het feit dat we geen voorraad hebben, zijn er kleine variaties in wekelijkse leveringen", zegt een woordvoerder.

In week 9 kunnen geen AstraZeneca-vaccins worden afgeleverd bij GGD's, huisartsen en GGZ-instellingen. Voorlopig worden er geen nieuwe vaccinatie-afspraken gepland voor de weken 8, 9 en 10. "Het RIVM zal met de GGD, huisartsen en de GGZ overleggen op welke wijze de levering van vaccins vanaf week 10 het best plaats kunnen vinden."

Vorige maand werd bekend dat de farmaceut leveringen aan de EU terugschroefde. Daarop ontstond een conflict met de Europese Commissie.

Johnson onthult vanavond routekaart

Engeland gaat "voorzichtig" versoepelen, heeft premier Boris Johnson op Twitter bekendgemaakt. Vanavond presenteert hij een routekaart met details van de versoepelingen.

Duidelijk is wel al dat het heropenen van de scholen de belangrijkste prioriteit is. Dat zal vanaf 8 maart het geval zijn. Dan mogen mensen in de buitenlucht ook weer met zijn tweeën samenkomen, vertelde minister van vaccinaties Nadhim Zahawi aan de BBC. Ook mogen vanaf 8 maart bewoners van verzorgingshuizen weer één bezoeker ontvangen en daarmee handen vasthouden.

Vanaf 29 maart volgen dan extra versoepelingen. Mensen mogen in de buitenlucht dan met zijn zessen, of twee huishoudens, bij elkaar komen. Ook mag er dan weer buiten in teamverband gesport worden.

Vervolgens is het idee dat de samenleving elke vijf weken weer iets meer opengaat. Dat hangt dan af van vier voorwaarden: het vaccinatieprogramma verloopt als gepland, de cijfers laten zien dat de vaccinaties overlijden en ziekenhuisopnames terugdringen, de besmettingscijfers zijn dusdanig dat er geen risico bestaat dat de zorg overspoeld raakt en nieuwe virusvarianten mogen geen verhoogd risico veroorzaken.

Middelbare schooldirecteur: 'Heropening wordt heel gepuzzel'

Middelbare scholen en het middelbaar beroepsonderwijs mogen waarschijnlijk vanaf 1 maart weer deels open, meldden ingewijden gisteren. Dat betekent dat de scholen een week de tijd hebben om zich voor te bereiden op de nieuwe coronaregels voor hun leerlingen.

Tom Brocks, directeur van het Titus Brandsmalyceum in Oss, noemt de voorbereiding in het NOS Radio 1 Journaal een "heel gepuzzel". "Als de 1,5-meterregel voor leerlingen van kracht blijft, dan moeten we de groep opdelen. Voor elke groep van 28 leerlingen heb je drie lokalen nodig, dus je hebt een groot ruimtetekort."

Theaters in Oss hebben aangeboden om ruimtes beschikbaar te stellen. "Maar het betekent sowieso dat je in roulatieschema's moet werken waardoor leerlingen echt veel minder naar school kunnen. Dus één of anderhalve dag is maximaal haalbaar", zegt Brocks.

De schooldirecteur ziet ernaar uit om de deuren weer te openen; de afgelopen weken zag hij dat leerlingen het steeds moeilijker krijgen met de lockdown. "Je moet je voorstellen dat ze al een week of tien, dag in dag uit, 's morgens wakker worden en een uur of zes achter hun laptopje zitten zonder dat ze hun vrienden zien. Nauwelijks beweging, geen pauzes waar je met elkaar optrekt en niet even lekker tussenuit om de middag de stad in gaan."

Waarschuwingsniveau Auckland omlaag na korte lockdown

In de Nieuw-Zeelandse stad Auckland gaat aan het eind van de dag het waarschuwingsniveau terug naar 1, heeft premier Jacinda Ardern bekendgemaakt. Alle Nieuw-Zeelanders wordt gevraagd om waakzaam te zijn.

In het openbaar vervoer blijven mondkapjes verplicht, schrijft de NZ Herald. Ardern wil dat die "deel van het normale leven worden". Ook verzoekt ze inwoners om de corona-app te gebruiken, omdat dat de verspreiding een uitbraak zou helpen voorkomen.

Vorige week ging de grootste stad van Nieuw-Zeeland na een klein aantal coronabesmettingen in een strenge lockdown. Volgens de autoriteiten was deze weer onder controle, waarop de stad van het slot af ging. De lockdown in Auckland was de eerste in het land in een half jaar.

In het land zijn in totaal 2357 mensen besmet geraakt met het coronavirus en stierven er 26 mensen aan covid-19.

Onderwijsonderzoekers willen kabinet adviseren

Twee onderwijsonderzoekers gaan met een groep hoogleraren het kabinet gevraagd en ongevraagd advies geven over "het gehele onderwijs: van peuterspeelzaal tot universiteit", schrijft de Volkskrant.

De adviezen moeten bijvoorbeeld gaan over hoe achterstanden het best weggewerkt kunnen worden, welke maatregelen zinloos zijn en waar eenzame studenten mee geholpen zijn. Het demissionaire kabinet trekt 8,5 miljard euro uit om corona-achterstanden in het onderwijs weg te werken, werd vorige week bekend.

"Het kabinet heeft veel geld uitgetrokken. Het is nu aan schoolleiders en leraren om daar goede dingen mee te doen. Wij denken mee", zegt Inge de Wolf, bijzonder hoogleraar onderwijssystemen aan de Universiteit Maastricht.

Haar mede-oprichter Thijs Bol, kansenongelijkheidsonderzoeker aan de Universiteit van Amsterdam: "Wij willen eens in de twee weken samenkomen en zo snel mogelijk ons eerste advies naar buiten te brengen. We worden een OMT voor het onderwijs."

SCP: De rek gaat er sociaal gezien uit

Door alle sociale nevenschade van de coronacrisis. zoals stress bij jongeren en eenzaamheid bij ouderen, gaat "de rek er sociaal gezien uit". Dat zegt directeur Kim Putters van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) in NRC. Hij maakt zich zorgen over dalend sociaal vertrouwen.

"Mensen zien ánderen die zich niet aan de regels houden en vinden dat dat ten koste gaat van henzelf. Als de sociale cohesie afneemt kunnen groepen elkaar steeds meer kwalijk gaan nemen."

SCP stuurde vorige week samen met het Centraal Planbureau (CPB) en het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) een brief aan het demissionaire kabinet. Dat moet volgens hen heel snel met een 'herstelplan' komen voor Nederland na de crisis. "De regering bestrijdt geen virus, de regering regeert. De politiek moet weer terug naar normaal", zegt Putters.

Naar aanleiding van de brief willen coalitiepartijen D66 en ChristenUnie dat de Tweede Kamer niet alleen moet worden bijgepraat door het OMT, maar ook door de drie planbureaus.

Belgische besmettingen lopen weer op

In België raakten afgelopen week dagelijks gemiddeld 2006 mensen besmet met het coronavirus. Dat blijkt uit cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano over de week van 13 tot en met 19 februari. Het is 5 procent meer dan de week ervoor, terwijl er juist 16 procent minder tests werden gedaan. Het is de eerste stijging sinds 11 februari, schrijft omroep VRT.

In het buurland liggen 1617 coronapatiënten in het ziekenhuis, van wie 329 op de intensive care. Gemiddeld overleden afgelopen week dagelijks 37 mensen aan het de gevolgen van het virus, 10 procent minder dan de week ervoor.

Onbegrip bij winkelbrancheorganisatie over uitgelekte maatregelen

Winkelbrancheorganisatie INretail is niet tevreden met het uitgelekte nieuws dat winkelen op afspraak wellicht mogelijk wordt. Volgens directeur Udo Delfgou kunnen de winkels prima open op 3 maart.

"We vinden nog steeds niet duidelijk waarom winkels niet open zouden kunnen", zei hij in het programma NOS Met het Oog op Morgen. "Met ons vindt overigens bijna heel Europa dat, in Frankrijk, België zijn de winkels gewoon open."

Mocht het winkelen op afspraak toch de enige optie worden, dan wil Delfgou dat het "zo ruim mogelijk" wordt. "Zodat je alle ondernemers iets biedt. En niet alleen een op een, maar ook voor winkels die groter zijn mogelijkheden biedt dit in te zetten. Maar het is een second best, we vinden primair dat de winkels op 3 maart open moeten kunnen."

Biden en Harris herdenken half miljoen Amerikaanse coronadoden

De Amerikaanse president Biden en vicepresident Harris herdenken vanavond (Nederlandse tijd) de Amerikanen die door het coronavirus zijn overleden. Volgens het Witte Huis zullen Biden, Harris en hun echtgenoten bij zonsondergang een minuut stilte houden. Ook steken ze kaarsen aan ter nagedachtenis aan de slachtoffers, aldus het Witte Huis. Voorafgaand geeft Biden een korte toespraak.

Naar verwachting komt het dodental als gevolg van het coronavirus in de VS vandaag op een half miljoen uit. Een jaar geleden werd het eerste dodelijke slachtoffer als gevolg van het coronavirus in de VS vastgesteld.

Klaver (GroenLinks) en Marijnissen (SP): 'Hoger onderwijs moet weer open'

Als het aan Jesse Klaver (GroenLinks) en Lilian Marijnissen (SP) ligt, gaat ook het hoger onderwijs per 1 maart weer open. Dat zeiden de lijsttrekkers in reactie op het uitgelekte nieuws dat middelbare scholen vanaf volgende week deels weer open gaan. Ze willen dat studenten van het hbo en de universiteiten ook weer fysiek onderwijs kunnen volgen.

Volgens de GroenLinks-lijsttrekker ging men er aan het begin van de coronacrisis vanuit dat de kwetsbaren alleen ouderen waren. "Maar jongeren zijn ook kwetsbaar geworden", aldus Klaver. Veel jongeren lijden onder de coronamaatregelen en dat heeft effect op hun mentale toestand.

Marijnissen wil dat dat er compensatie komt voor jongeren. "Voor mentale schade, maar ook financiële schade."

Klaver (GroenLinks) en Marijnissen (SP): 'Hoger onderwijs moet weer open'

Welkom in het coronablog

Goedemorgen en meer dan welkom in het corona-liveblog van maandag 22 februari. Wil je het blog van gisteren teruglezen? Dat kan hier.