liveblog
NOS NieuwsAangepast

Politie grijpt in bij feest in Vondelpark • 'Kappers binnenkort weer open'

liveblog gesloten

Liveblog gesloten

Dit liveblog is nu gesloten. Vanochtend is er weer een nieuw blog met het laatste nieuws rondom de coronacrisis. Goedenacht!

Politie grijpt in bij feest in Vondelpark Amsterdam

Politie grijpt in bij feest in Vondelpark Amsterdam

Klaver (GroenLinks) en Marijnissen (SP): 'Hoger onderwijs moet weer open'

Als het aan Jesse Klaver (GroenLinks) en Lilian Marijnissen (SP) ligt, gaat ook het hoger onderwijs per 1 maart weer open. Dat zeiden de lijsttrekkers in reactie op het uitgelekte nieuws dat middelbare scholen vanaf volgende week deels weer open gaan. Ze willen dat studenten van het hbo en de universiteiten ook weer fysiek onderwijs kunnen volgen.

Volgens de GroenLinks-lijsttrekker ging men er aan het begin van de coronacrisis vanuit dat de kwetsbaren alleen ouderen waren. "Maar jongeren zijn ook kwetsbaar geworden", aldus Klaver. Veel jongeren lijden onder de coronamaatregelen en dat heeft effect op hun mentale toestand.

Marijnissen wil dat dat er compensatie komt voor jongeren. "Voor mentale schade, maar ook financiële schade."

Jesse Klaver en Lilian Marijnissen over jongeren en hoger onderwijs:

Klaver (GroenLinks) en Marijnissen (SP): 'Hoger onderwijs moet weer open'

Politie grijpt in bij feest in Vondelpark

In het Vondelpark in Amsterdam zijn vanavond honderden mensen samengekomen om feest te vieren. Op beelden was te zien dat dansende en zingende aanwezigen geen anderhalve meter afstand hielden en dat ze geen mondkapjes droegen. De politie riep de deelnemers rond 19.30 uur op om het park te verlaten.

Rond 20.00 uur vertrokken de meeste feestvierders. De overgebleven mensen verlieten het park toen ze de politie zagen, schrijft AT5. Volgens de omroep waren er zeker vijfhonderd mensen in het park.

Eerder vandaag werd een demonstratie tegen het coronabeleid van het kabinet op het nabijgelegen Museumplein door de politie beëindigd. Mogelijk is een deel van die actievoerders naar het feest in het Vondelpark gegaan, zegt een politiewoordvoerder.

Dinsdag maakte de politie een einde aan een feestje van zo'n honderd jongeren in het park.

Gazastrook ontvangt duizenden Spoetnik-vaccins

In de Gazastrook zijn 20.000 doses van het Russische Spoetnik-vaccin aangekomen. De lading werd door de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) gedoneerd en geleverd door Mohammed Dahlan, een rivaal van de Palestijnse president Mahmoud Abbas. De vaccins kwamen de Gazastrook binnen via Egypte, in een truck met een groot spandoek van leiders van de VAE.

De lading is mogelijk een publiciteitsstunt van Dahlan, voormalig kopstuk van Abbas' Fatah-partij, in de aanloop naar de Palestijnse parlements- en presidentsverkiezingen later dit jaar, schrijft persbureau Reuters.

De vaccinatiecampagne voor Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever en in de Gazastrook komt nog nauwelijks van de grond. Volgens Israël is de Palestijnse Autoriteit (PA) verantwoordelijk voor de vaccinaties van de Palestijnen in die gebieden. Maar vooralsnog zijn er nauwelijks vaccins voorhanden.

Afgelopen woensdag arriveerden de eerste 2000 Spoetnik-vaccins in de Gazastrook.

'Avondklok 3 weken langer, scholen deels open'

De avondklok wordt na 2 maart voor drie weken verlengd. Dat is volgens ingewijden de uitkomst van het Catshuisberaad van vandaag. Door de avondklok te verlengen is het mogelijk om op andere gebieden versoepelingen toe te staan, zo is de redenering van het kabinet.

Zo is het de bedoeling dat de kappers op 2 maart weer open mogen, al is het onder voorwaarden, zoals alleen op afspraak en met triage om zeker te zijn dat de klant geen klachten heeft.

Zoals verwacht gaan ook de scholen in het voortgezet onderwijs vanaf maandag 1 maart weer deels open. Leerlingen kunnen daar dan gemiddeld anderhalve dag in de week les krijgen. In het middelbaar beroepsonderwijs kunnen de scholen ongeveer een dag in de week open, zeggen ingewijden. Het hoger onderwijs blijft nog dicht.

Ook wordt er aan gedacht om winkelen op afspraak mogelijk te maken.

Foto van De Jonge zonder mondkapje in winkel duikt op

Een foto van demissionair minister De Jonge van Volksgezondheid die zonder mondkapje in een winkel staat, gaat rond op sociale media. Op het beeld is een lachende minister te zien, met schaatsen in zijn hand. De Telegraaf schrijft dat de foto vorige week werd genomen in een winkel in Rotterdam.

De eigenaar van de zaak zou de minister uitgenodigd hebben om in de werkplaats te kijken waar schaatsen werden geslepen, De Jonge zou het mondkapje alleen voor de foto even hebben afgezet, meldt de krant. "Ondanks voldoende onderlinge afstand had ik ook tijdens de foto dat mondkapje beter op kunnen houden", citeert de krant de minister.

De Jonge: miljoenste coronaprik vandaag gezet

De miljoenste coronaprik is ergens vandaag gezet, volgens demissionair minister De Jonge van Volksgezondheid. In dat cijfer zijn eerste en tweede vaccinaties bij elkaar opgeteld. Of het écht de miljoenste vaccinatie is is onzeker: het is een aanname op basis van berekeningen van betrokken instanties.

Het RIVM schat dat ruim 154.400 mensen twee keer zijn geprikt. "Hoe sneller we gaan, hoe sneller we weer terug kunnen naar 'gewoon", zegt De Jonge in een video op Twitter. "Prik voor prik komen we dichter bij het leven waar we allemaal zo naar snakken."

Na een trage start, geklungel met cijfers en meerdere wijzigingen in de vaccinatiestrategie lijkt Nederland nu in vergelijking met andere Europese landen bij de middenmoot te horen. Een maand geleden bungelde Nederland nog onderaan de Europese lijst van landen, uitgesplitst naar het aandeel ingeënte inwoners.

Inmiddels heeft volgens de Europese evenknie van het RIVM, het ECDC, 4,5 procent van de Nederlanders een eerste prik gekregen. Dat is een hoger percentage dan in onder meer België (4 procent), Duitsland (4 procent) en Spanje (3,9 procent).

Fauci: Amerikanen dragen mogelijk in 2022 nog mondkapje

In een interview met nieuwszender CNN heeft de Amerikaanse immunoloog Anthony Fauci gezegd dat Amerikanen in 2022 mogelijk nog met een mondkapje zullen rondlopen. De maatregelen in de VS om verspreiding van het virus tegen te gaan, zullen volgens hem wel soepeler worden naarmate er meer mensen zijn gevaccineerd.

Dat de VS richting de 500.000 coronadoden gaat, noemde Fauci in het gesprek "vreselijk" en "historisch". "Decennia later zullen mensen het over deze vreeslijke historische mijlpaal in de geschiedenis van ons land hebben", zei hij.

Aanhoudingen bij coronaprotest Museumplein

Bij het protest tegen het coronabeleid van het kabinet op het Museumplein zijn enkele deelnemers aangehouden. Circa duizend mensen hadden zich rond 14.00 uur op het grasveld verzameld. Tegen 15.30 uur riep de politie de aanwezigen op om minimaal anderhalve meter afstand te houden. Toen daaraan geen gehoor werd gegeven, werden de betogers door ME-busjes en politie te paard verspreid.

Dat verliep grotendeels rustig:

Enkele aanhoudingen bij coronaprotest Museumplein

Na vijf maanden voetbalclub weer aanmoedigen in stadion

Voor het eerst in bijna vijf maanden is er in Nederland een voetbalwedstrijd gespeeld met publiek. Bij de wedstrijd tussen NEC en De Graafschap waren 1200 supporters aanwezig, iets minder dan de 1500 toeschouwers die welkom waren in stadion De Goffert.

De wedstrijd maakte deel uit van een reeks Fieldlab-experimenten. De fans, van tevoren getest op corona, werden verdeeld over zes 'bubbels' met voor iedere bubbel aparte regels. Er waren vakken met en zonder mondkapjes, vakken waar wel of geen bier of kroket mocht worden gehaald en vakken waar de anderhalve meter niet in acht hoefde te worden genomen.

Zo ging dat eraan toe:

  • Pro Shots
    Een biertje, een zonnetje en publiek: ongebruikelijke taferelen bij NEC-De Graafschap
  • ANP
    Supporters staan in de rij voor een biertje
  • ANP
    Na vijf maanden konden supporters hun club weer in het stadion aanmoedigen

Politie verspreidt coronademonstranten Museumplein

De politie in Amsterdam maakt een einde aan een demonstratie tegen de coronaregels op het Museumplein. Rond 14.00 uur verzamelden zich daar enkele honderden mensen, met onder meer spandoeken en gele paraplu's. De betogers, die hun actie niet hadden aangemeld, worden door de politie en ME verspreid.

Ook in Leeuwarden wordt door enkele honderden mensen gedemonstreerd:

Betogers in Leeuwarden houden zich soms niet aan de anderhalve meter regel

Versoepeling voor vrachtwagenchauffeurs tussen VK en Frankrijk

Vrachtwagenchauffeurs die binnen 48 uur vanuit het Verenigd Koninkrijk willen terugkeren naar Frankrijk, hoeven geen negatieve coronatest meer te overleggen aan de Franse autoriteiten bij hun aankomst. Dat maakte de Britse transportminister Grant Shapps bekend. De verspoeling gaat vanavond in om 23.00 uur lokale tijd.

Bij terugkeer in Frankrijk zullen chauffeurs naar het tijdstip van hun aankomst in het Verenigd Koninkrijk worden gevraagd.

4720 nieuwe besmettingen, meer dan gemiddeld

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 4720 nieuwe coronabesmettingen gemeld, 142 meer dan gisteren. Het besmettingscijfer ligt hoger dan het gemiddelde van afgelopen week, toen er per dag gemiddeld 3935 mensen positief getest werden.

In de ziekenhuizen nam de bezetting af. Er zijn dus meer patiënten uit het ziekenhuis ontslagen of overleden dan dat er werden opgenomen. Er liggen nu 1849 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 1858), van wie 534 op de IC (gisteren: 522), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Bij het RIVM werden 17 overleden covidpatiënten gemeld (gisteren: 62). De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 58 doden per dag, tegen 59 doden per dag een week eerder.

Drukte rond Scheveningse strand

Volgens de gemeente lopen er extra boa's rond om toe te zien op naleving van de coronamaatregelen. Ook op veel andere plaatsen langs de kust, zoals Zandvoort en Castricum, zijn meer handhavers ingeschakeld.

Ondanks de lockdown gaan mensen erop uit nu de temperaturen oplopen:

Topdrukte rond strand in Scheveningen

Adviseurs en demissionaire ministers komen aan bij het Catshuis

De meest bij het coronabeleid betrokken ministers en de belangrijkste adviseurs van het demissionaire kabinet komen weer bijeen in het Catshuis. Zij bespreken de actuele situatie en kijken of die ruimte biedt voor versoepeling van de lockdown. Opheffing van de omstreden avondklok en (een gedeeltelijke) heropening van het voortgezet onderwijs zijn de eerste stappen die het kabinet zou willen zetten. Demissionair premier Mark Rutte zei afgelopen week al dat hij daar weinig ruimte voor ziet.

Demissionair premier Rutte bij het Catshuis

Nederland wacht nog op goedkeuring van vier vaccins

Naast de drie vaccins waar op dit moment mee wordt geprikt, van BioNTech/Pfizer, Moderna en AstraZeneca, en het Janssen-vaccin dat wordt beoordeeld door het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA), wacht Nederland nog op de goedkeuring van vier vaccins.

Het gaat om Novavax (VS), Curevac (Duitsland), Valneva (Frankrijk) en Sanofi-GSK (Frankrijk/VK). Hoe het staat met de ontwikkeling en wanneer ze worden verwacht lees je in dit artikel.

D66 en Christen Unie willen naast OMT ook planbureaus horen in de Kamer

Coalitiepartijen D66 en ChristenUnie vinden dat de Tweede Kamer niet alleen moet worden bijgepraat door het OMT, maar ook door de directeuren van het Centraal Planbureau (CPB), het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) en het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL). Naast medische adviseurs willen de partijen ook experts horen over de economische en sociale gevolgen van de coronacrisis.

Aanleiding is de brief die de directeuren van de planbureaus afgelopen week naar het kabinet stuurden. Daarin pleiten ze voor het snel opstellen van een herstelplan voor na de coronacrisis. Zo'n plan voor een 'doorstart van de samenleving' kan volgens de planbureaus niet wachten tot de kabinetsformatie.

Fractievoorzitter Rob Jetten van D66 wil vanaf nu net zo veel aandacht voor de sociale en economische crisis als voor de medische crisis, zo schrijft hij op Twitter. Zijn collega Segers van de ChristenUnie sluit zich daarbij aan.

Medewerker test positief na eerste grote evenement in Utrecht

Na het eerste grote congres sinds de uitbraak van de coronapandemie, is een medewerker positief getest, meldt RTV Utrecht. Het congres, dat maandag in Utrecht plaatsvond, maakt deel uit van een reeks proefevenementen georganiseerd door Fieldlab. Dat is een initiatief van de evenementenbranche in samenwerking met de overheid. De 500 bezoekers kregen alleen toegang als ze een negatieve coronatest konden laten zien. Dat was bij deze medewerker volgens de organisatie dus ook het geval.

Enkele dagen na het evenement werden de deelnemers van de proef opnieuw getest. De medewerker had toen al klachten en testte positief op het coronavirus.

Wat dit betekent voor de rest van de deelnemers aan de proef is vooralsnog onduidelijk.

Speciale 'pas' voor gevaccineerden in Israël

Israël versoepelt vandaag de coronabeperkingen. Inwoners die zijn gevaccineerd of hersteld van de ziekte krijgen toegang tot grote restaurants, sportscholen, hotels, theaters en sportevenementen. Ze moeten dan wel een vaccinatiebewijs laten zien. Het ministerie van Gezondheid lanceerde een app waarmee tot nu toe 3,2 miljoen burgers toegang hebben tot de digitale groene pas.

Winkelcentra, musea, bibliotheken en gebedshuizen zijn ook weer open voor niet-gevaccineerden. Afstand houden en het dragen van een mondmasker blijft wel verplicht. Synagogen, moskeeën en kerken mogen de helft van het normale aantal bezoekers binnen laten. Israël ligt ver voorop met vaccineren. Bijna de helft van de bevolking heeft minstens één dosis gekregen. Een op de drie Israëliërs heeft al twee prikken gehad.

De gedeeltelijke heropening van de economie komt een jaar na vaststelling van de eerste coronabesmetting in Israël.

Israël- correspondent Ties Brock schreef dit stuk over hoe de regering met de voordelen vaccinatie-twijfelaars over de streep probeert te trekken:

Catshuisberaad over coronamaatregelen

Het demissionaire kabinet komt vandaag weer bijeen in het Catshuis om te praten over de coronamaatregelen. Afgelopen week deed I&O Research onderzoek naar het draagvlak van de maatregelen.

Het aantal Nederlanders dat in meer of mindere mate de lockdown wil versoepelen is in vier weken tijd verdubbeld. Inmiddels vindt ruim een op de drie Nederlanders dat de tijd daarvoor rijp is.

Een nipte meerderheid is nog altijd voor het handhaven of zelfs verscherpen van de lockdown. Bijna een op de tien ondervraagden vindt dat alle maatregelen helemaal losgelaten mogen worden.

Of het demissionaire kabinet iets in (gedeeltelijke) versoepeling ziet, zal aanstaande dinsdag tijdens de persconferentie blijken.

Meer meldingen van geluidsoverlast in coronajaar

Het aantal meldingen van geluidsoverlast in en om het huis is vorig jaar met 50 procent gestegen ten opzichte van 2019. Er werd minder geklaagd over evenementen en horeca, maar het aantal meldingen van geluidsoverlast bij mensen thuis steeg van 312 naar 467 per dag. Dat blijkt uit cijfers van de politie waar KRO-NCRV's Pointer over bericht.

"Het gaat om een breed scala aan klachten", zegt een politiewoordvoerder tegen Pointer. "Denk aan een stereo-installatie die veel te hard staat, maar ook aan een buurman die met meubels schuift of iemand die stampvoetend door het huis loopt. Het gaat dus niet altijd om zaken waarbij de politie moet worden ingeschakeld."

Voor de Nederlandse Stichting Geluidshinder (NSG) was het coronajaar drukker dan voorgaande jaren. De stichting zag een toename van 25 procent in vragen over geluid, met name op het gebied van woon- en leefgeluiden en omgevingslawaai.

De stijging komt volgens directeur Erik Roelofsen doordat mensen meer thuis zijn en er meer geklust wordt in en om het huis. Het wegvallen van verkeer en ander lawaai zorgt er bovendien voor dat geluiden meer opvallen.

Eerste coronaproof-voetbalwedstrijd niet uitverkocht

In Nijmegen kunnen voetbalsupporters na bijna vijf maanden weer genieten van een potje voetbal. De wedstrijd tussen NEC en de Graafschap is onderdeel van een serie Fieldlab-experimenten, waar wordt gekeken hoe evenementen coronaproof kunnen doorgaan. In Nijmegen hadden maximaal 1500 seizoenkaarthouders van NEC naar binnen gemogen, maar er werden maar 1300 kaarten verkocht.

Niet alle fans bleken het er dus voor over te hebben om zich zowel voor als na de wedstrijd op corona te laten testen. De supporters die wel naar het stadion komen, worden bij het naar binnengaan verdeeld in zes groepen. Voor deze groepen gelden eigen regels. Zo draagt een deel wel een mondkapje en hoeft een ander deel geen anderhalve meter afstand te houden. De deelnemers die meedoen aan de proef dragen registratieapparatuur, om achteraf te kunnen vaststellen hoe de proef in het stadion is verlopen.

Dimitri Bonthuis van Fieldlab legt uit waarom het enthousiasme bij de voetbalwedstrijd minder was dan aanvankelijk werd gedacht:

1.300 NEC-fans bij testevent: 'Je moet best veel doen om deze wedstrijd te bezoeken'

Australië begonnen met vaccineren

In Australië is de eerste vaccinatie gezet. Dat gebeurde bij premier Morrison in een verzorgingstehuis in Sydney. "Dit is het begin van een grote game change", zei de premier nadat hij de prik had gekregen. "Vanaf nu zal elke dag iets normaler worden."

Behalve Morrison werden ook de bewoners en medewerkers van het tehuis ingeënt. Ze kregen het vaccin van Pfizer/BioNTech, waarvan deze week de eerste doses aankwamen op de luchthaven van Sydney.

Het is de bedoeling dat eind maart zo'n 4 miljoen van de ongeveer 25 miljoen Australiërs zijn gevaccineerd, te beginnen met onder anderen zorgpersoneel en bewoners van verpleeghuizen.

Australië heeft de coronapandemie vooralsnog beter doorstaan dan veel westerse landen. Sinds de uitbraak zijn een kleine 29.000 besmettingen vastgesteld. Het officiële dodental staat op 909.

Johnson zet vaart achter vaccinatieprogramma

De Britse regering wil al eind juli een eerste coronavaccinatie hebben toegediend aan alle volwassenen die dat willen. Het vorige doel was september, maar premier Johnson zegt dat hij extra vaart wil zetten achter het vaccinatieprogramma.

"Dit zal ons helpen om de kwetsbaarste mensen sneller te beschermen en sneller tot versoepelingen van de maatregelen te komen", zegt Johnson in een verklaring. De uitweg uit de lockdown moet volgens hem wel voorzichtig gebeuren.

Maandag maakt Johnson details over versoepelingen bekend, maar bekend is al dat de scholen waarschijnlijk op korte termijn weer opengaan. Ook mogen bewoners van verpleeghuizen weer bezoek ontvangen.

Codogno een jaar na de eerste coronapatiënt: 'De angst zal nog lang blijven'

In de stad Codogno in Noord-Italië werd precies een jaar geleden de eerste Europese patiënt met het coronavirus ontdekt. Inwoners blikken terug op de dag dat hun leven ingrijpend veranderde.

Codogno een jaar na de eerste coronapatiënt: 'De angst zal nog lang blijven'

Welkom

Dit is het liveblog met coronanieuws van zondag 21 februari 2021. Het blog van gisteren is hier te vinden.