NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Denemarken sluit deel grenzen met Duitsland • Veel meer aanvragen in nieuwe ronde loonsteun

 • Welkom in het coronablog van vrijdag 19 februari. Je vindt hier het belangrijkste coronanieuws van vandaag.
 • In de Eerste Kamer wordt gedebatteerd over de spoedwet. Kijk hier live mee.
 • De zitting in hoger beroep over de avondklok is afgelopen. Volgende week volgt de uitspraak.
 • Het aantal nieuwe besmettingen bedroeg vandaag 4761, het gemiddelde blijft stijgen.
 • Veel meer bedrijven hebben in de eerste dagen van de nieuwe ronde loonsteun een aanvraag ingediend.
Liveblog gesloten
 • Eerste Kamer stemt in met avondklokspoedwet

  Na de Tweede Kamer heeft ook de Eerste Kamer ingestemd met de spoedwet over de avondklok. De wet werd met 45 stemmen voor en 13 stemmen tegen aangenomen.

  Er werd vandaag urenlang gedebatteerd in de Eerste Kamer over de wet. Tegelijkertijd loopt er nog een hoger beroep over de juridische basis waarop de avondklok in eerste instantie is ingesteld. De behandeling van dat hoger beroep was vandaag, volgende week vrijdag volgt de uitslag.

 • Denemarken sluit deel grenzen met Duitsland

  Denemarken sluit dertien grensovergangen met Duitsland, vanwege het stijgen van coronabesmettingen in een Duitse plaats dicht bij de grens. Bij alle grensovergangen worden de controles verscherpt.

  In het Duitse Flensburg is de helft van de gevallen toe te schrijven aan de besmettelijkere Britse variant. Dat baart de Denen zorgen. Duitsland voert in Flensburg een avondklok in van 21.00 uur tot 05.00 uur en verbiedt bezoek thuis.

 • Avondklok blijft in ruil voor 'kleine versoepelingen', overweegt kabinet

  Middelbare scholieren, studenten en kappers kunnen mogelijk "hele kleine" versoepelingen tegemoetzien. In ruil daarvoor blijft de avondklok waarschijnlijk langer van kracht. Dat is de lijn waar het kabinet nu op lijkt te zitten, melden bronnen aan de NOS.

  De roep om versoepelingen van de coronamaatregelen door te voeren klinkt de laatste tijd steeds luider. Het kabinet denkt er bijvoorbeeld aan om middelbare scholieren anderhalve dag per week naar school te laten gaan.

 • Duitse hotelketen wil alleen gevaccineerde gasten toelaten

  Eigenaar Alltours van de Duitse hotelketen Allsun wil vanaf eind oktober alleen nog maar gevaccineerde gasten toelaten. Dat geldt voor de 35 hotels die de keten runt op Mallorca, de Canarische Eilanden en in Griekenland. Als gasten in een Allsun-hotel willen logeren, moeten ze bewijzen dat ze ingeënt zijn.

  "We willen onze gasten de grootst mogelijke veiligheid bieden zodat ze van hun vakantie kunnen genieten", aldus Alltours in een verklaring. Op dit moment moeten hotelgasten een negatieve pcr-test kunnen overleggen.

  Allsun is voor zover bekend na de Britse touroperator Saga de tweede reisaanbieder die met een vaccinatiebewijs wil gaan werken.

 • Honderd mensen in Amsterdam kregen onterecht positieve uitslag

  In Amsterdam hebben zo'n honderd mensen waarschijnlijk ten onrechte te horen gekregen dat ze positief zijn getest op corona. Dat meldt het Parool. Door een fout in het laboratorium bij het voorbereiden van de monsters raakte het afgenomen testmateriaal verontreinigd, zegt de GGD.

  Alle betrokkenen zijn vandaag gebeld om een nieuwe testafspraak te maken. "We balen er enorm van, mensen zijn al in quarantaine gegaan. Maar gelukkig is het snel ontdekt", aldus de GGD in het Parool.

 • 37 gevangenen in Arnhem testen positief

  In de Penitentiaire Inrichting in Arnhem zijn 37 gedetineerden positief getest op corona, meldt Omroep Gelderland. Vier dagen geleden testte een eerste gevangene positief waarna besloten werd alle 240 gedetineerden te testen. Van de honderd medewerkers zijn er drie besmet.

  In afwachting van de uitslag van hun test zaten de gevangenen in quarantaine. Wie komende maandag of dinsdag opnieuw negatief test kan daarna weer deelnemen aan het dagprogramma.

 • PKN: stel kerk open voor onderwijs middelbare scholieren

  De Protestantse Kerk Nederland (PKN) roept zijn gemeenten op hun kerkgebouwen ter beschikking te stellen voor onderwijs aan middelbare scholieren. "Wij vinden dat een mooie beweging, we willen een kerk zijn te midden van 17 miljoen Nederlanders." De individuele kerkenraden moeten zelf een beslissing hierover nemen, zegt de PKN.

  In tegenstelling tot de Rooms-Katholieke Kerk heeft de PKN er geen bezwaar tegen als er ook lessen gegeven zouden worden in de kerkzaal zelf. Bij de rooms-katholieken wordt het aan de parochies zelf overgelaten of ze andere ruimtes van hun kerkgebouwen voor dit doel beschikbaar willen stellen.

  Het kabinet zegt te kijken naar mogelijkheden om fysiek onderwijs aan middelbare scholieren weer mogelijk te maken. De beperkte ruimte op middelbare scholen om aan de coronamaatregelen voldoen, bemoeilijkt dat. De VO-raad wil dat er geld komt zodat scholen ruimtes kunnen huren die wel geschikt zijn om afstand te houden. Eerder gaf bioscoopketen Pathé aan daar voor open te staan.

 • KNVB: uitspraak OMT-lid over stadions 'prematuur en onnodig'

  Secretaris-generaal Gijs de Jong van de KNVB is niet te spreken over uitspraken van OMT-lid Andreas Voss. Voss zei in het kader van experimenten met publiek bij voetbalwedstrijden dat hij niet verwacht dat de stadions nog dit jaar vol zullen zitten. Volgens De Jong is die uitspraak "prematuur, onnodig en schadelijk."

  "Als hij van mening is dat we de stadions de rest van dit jaar niet kunnen vullen, waarom zouden we dan deze Fieldlabs doen?" aldus De Jong. Komende zondag is de eerste proefwedstrijd in Nijmegen. Bij NEC tegen de Graafschap worden 1000 toeschouwers toegelaten.

 • Flink meer aanvragen in nieuwe ronde NOW

  In de eerste vijf dagen van de nieuwe steunronde via de NOW hebben tot dusver 34.000 bedrijven een aanvraag ingediend. Dat is veel meer dan bij de vorige ronde, toen er na vijf dagen 21.000 aanvragen waren ingediend. In de huidige ronde zijn 22.000 aanvragen al goedgekeurd.

  Bedrijven die in drie maanden tijd minstens 20 procent minder omzet hebben gedraaid komen in aanmerking voor de regeling. De maximale tegemoetkoming in loonkosten, als een bedrijf al z'n omzet is kwijtgeraakt, is 85 procent over de maanden januari tot en maart. In de vorige ronde werd 80 procent vergoed.

  "De grotere drukte is ongetwijfeld het gevolg van de lockdown die veel werkgevers, vooral in sectoren als horeca en detailhandel, hard raakt", aldus het UWV, dat de regeling uitvoert.

 • EU verdubbelt bijdrage aan vaccininitiatief WHO

  De Europese Unie steekt nog eens 500 miljoen euro in COVAX, een initiatief van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) om met name arme landen van vaccins te voorzien. Duitsland draagt daarbovenop zelf 1,5 miljard euro bij aan COVAX en andere programma's van de WHO.

  Eerder maakte de EU al 500 miljoen euro vrij voor COVAX. Voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie spreekt van "een moment van ware mondiale solidariteit". De Duitse minister Scholz van Financiën zei: "We zijn pas veilig als er immuniteit is door vaccinatie over de hele wereld". COVAX hoopt dit jaar 2 miljard doses vaccin te kunnen verdelen.

  Secretaris-generaal van de Verenigde Naties Antonio Guterres bekritiseert rijke landen desalniettemin. Zij krijgen volgens hem een onevenredig aantal vaccins. 75 procent van alle vaccins is tot nu toe door tien landen gebruikt.

 • Gemiddeld aantal besmettingen stijgt weer

  Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 4761 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 167 meer dan gisteren.

  Het gemiddelde aantal besmettingen van afgelopen week was per dag 3704 mensen. Inmiddels stijgt het gemiddeld aantal besmettingen alweer een paar dagen.

  In de ziekenhuizen nam de bezetting toe van 1931 naar 1943 patiënten, maar het aantal ic-patiënten nam af van 523 naar 510.

 • Pfizer: ook houdbaar bij minder lage temperaturen

  Farmaceut Pfizer zegt dat z'n vaccin in plaats van bij -70 graden ook bij -25 tot -15 bewaard kan worden. Er is bij de Amerikaanse geneesmiddelenautoriteit FDA een verzoek ingediend op die temperatuur in te vriezen. Als het wordt goedgekeurd zou dat de logistieke operatie rondom het vaccin vereenvoudigen. Voor een bewaartemperatuur van -70 graden zijn speciale vriezers nodig. Het vaccin van Moderna, dat gebruikmaakt van dezelfde techniek als Pfizer, werd al op normale vriezertemperatuur bewaard.

  Pfizer zegt desgevraagd ook in Europa een verzoek in te dienen om het vaccin op hogere temperatuur te kunnen bewaren: "Wanneer weten we nog niet, maar op korte termijn."

  Volgens Pfizer en het Israëlische ministerie van Volksgezondheid blijkt ook dat het Pfizer-vaccin de overdracht van het virus sterk vermindert. De studie waaruit dat blijkt is nog niet officieel gepubliceerd. Door vaccinatie zou bijna 90 procent van de besmettingen voorkomen worden en 93 procent van de ernstige gevallen. Eén van de belangrijkste vragen die nog openstaat bij elk vaccin is in hoeverre het voorkomt dat ingeënte mensen het virus nog kunnen overdragen. Deze studie is een stapje in het antwoord op die vraag bij het Pfizer-vaccin.

 • Volgende week uitspraak in hoger beroep avondklok

  De zitting in het hoger beroep over de avondklok is afgelopen, maar er komt vandaag geen uitspraak. Komende vrijdag maakt het hof in een schriftelijk arrest bekend of de uitspraak van de voorzieningenrechter over het schrappen van de avondklok overeind blijft.

  Hier kun je het liveblog over de rechtszaak teruglezen.

 • BENE-league handbal niet hervat

  De BENE-League, de handbalcompetitie tussen Nederlandse en Belgische clubs, wordt vanwege de coronamaatregelen dit seizoen niet meer hervat. De organisatie kijkt eind maart nog wel of er een alternatief mogelijk is.

  De strijd om de Nederlandse titel bij de mannen wordt wel hervat. Vijf clubs (Hurry Up, Lions, Volendam, Aalsmeer en Bevo) doen vanaf 6 maart een gooi naar het kampioenschap.

 • De Jonge tempert al te hoge verwachtingen over versoepelingen

  Minister de Jonge van Volksgezondheid waarschuwt voor al te hoge verwachtingen over versoepeling van de coronamaatregelen. "Als er iets mogelijk is, zullen het kleine, behoedzame stappen zijn", zei hij vanmiddag na een ministerieel corona-overleg, waar bijvoorbeeld ook voorzitter Bruls van de Veiligheidsregio's bij was.

  De meest verantwoordelijken komen dit weekend weer bij elkaar in het Catshuis, om te kijken hoe het gaat met de besmettingscijfers. Er ligt dan ook een nieuw advies van de corona-experts van het OMT. Dinsdag is er weer een persconferentie van De Jonge en premier Rutte. Dan wordt bijvoorbeeld duidelijk of de middelbare scholen de week daarop weer (deels) open kunnen.

  De Jonge beaamt dat de cijfers dalen, maar zegt dat daaronder iets anders aan de hand is: het aandeel van de besmettelijker Britse variant wordt steeds groter. Dat er een derde golf komt, staat volgens hem buiten kijf. "Als we al te verliefd worden op de ruimte die er eigenlijk niet is, ga je te grote stappen nemen", is zijn conclusie. "De werkelijkheid is dat er nog heel weinig mogelijk is."