liveblog
NOS NieuwsAangepast

Denemarken sluit deel grenzen met Duitsland • Veel meer aanvragen in nieuwe ronde loonsteun

  • Welkom in het coronablog van vrijdag 19 februari. Je vindt hier het belangrijkste coronanieuws van vandaag.
  • In de Eerste Kamer wordt gedebatteerd over de spoedwet. Kijk hier live mee.
  • De zitting in hoger beroep over de avondklok is afgelopen. Volgende week volgt de uitspraak.
  • Het aantal nieuwe besmettingen bedroeg vandaag 4761, het gemiddelde blijft stijgen.
  • Veel meer bedrijven hebben in de eerste dagen van de nieuwe ronde loonsteun een aanvraag ingediend.
liveblog gesloten

Eerste Kamer stemt in met avondklokspoedwet

Na de Tweede Kamer heeft ook de Eerste Kamer ingestemd met de spoedwet over de avondklok. De wet werd met 45 stemmen voor en 13 stemmen tegen aangenomen.

Er werd vandaag urenlang gedebatteerd in de Eerste Kamer over de wet. Tegelijkertijd loopt er nog een hoger beroep over de juridische basis waarop de avondklok in eerste instantie is ingesteld. De behandeling van dat hoger beroep was vandaag, volgende week vrijdag volgt de uitslag.

Denemarken sluit deel grenzen met Duitsland

Denemarken sluit dertien grensovergangen met Duitsland, vanwege het stijgen van coronabesmettingen in een Duitse plaats dicht bij de grens. Bij alle grensovergangen worden de controles verscherpt.

In het Duitse Flensburg is de helft van de gevallen toe te schrijven aan de besmettelijkere Britse variant. Dat baart de Denen zorgen. Duitsland voert in Flensburg een avondklok in van 21.00 uur tot 05.00 uur en verbiedt bezoek thuis.

Avondklok blijft in ruil voor 'kleine versoepelingen', overweegt kabinet

Middelbare scholieren, studenten en kappers kunnen mogelijk "hele kleine" versoepelingen tegemoetzien. In ruil daarvoor blijft de avondklok waarschijnlijk langer van kracht. Dat is de lijn waar het kabinet nu op lijkt te zitten, melden bronnen aan de NOS.

De roep om versoepelingen van de coronamaatregelen door te voeren klinkt de laatste tijd steeds luider. Het kabinet denkt er bijvoorbeeld aan om middelbare scholieren anderhalve dag per week naar school te laten gaan.

Duitse hotelketen wil alleen gevaccineerde gasten toelaten

Eigenaar Alltours van de Duitse hotelketen Allsun wil vanaf eind oktober alleen nog maar gevaccineerde gasten toelaten. Dat geldt voor de 35 hotels die de keten runt op Mallorca, de Canarische Eilanden en in Griekenland. Als gasten in een Allsun-hotel willen logeren, moeten ze bewijzen dat ze ingeënt zijn.

"We willen onze gasten de grootst mogelijke veiligheid bieden zodat ze van hun vakantie kunnen genieten", aldus Alltours in een verklaring. Op dit moment moeten hotelgasten een negatieve pcr-test kunnen overleggen.

Allsun is voor zover bekend na de Britse touroperator Saga de tweede reisaanbieder die met een vaccinatiebewijs wil gaan werken.

Honderd mensen in Amsterdam kregen onterecht positieve uitslag

In Amsterdam hebben zo'n honderd mensen waarschijnlijk ten onrechte te horen gekregen dat ze positief zijn getest op corona. Dat meldt het Parool. Door een fout in het laboratorium bij het voorbereiden van de monsters raakte het afgenomen testmateriaal verontreinigd, zegt de GGD.

Alle betrokkenen zijn vandaag gebeld om een nieuwe testafspraak te maken. "We balen er enorm van, mensen zijn al in quarantaine gegaan. Maar gelukkig is het snel ontdekt", aldus de GGD in het Parool.

37 gevangenen in Arnhem testen positief

In de Penitentiaire Inrichting in Arnhem zijn 37 gedetineerden positief getest op corona, meldt Omroep Gelderland. Vier dagen geleden testte een eerste gevangene positief waarna besloten werd alle 240 gedetineerden te testen. Van de honderd medewerkers zijn er drie besmet.

In afwachting van de uitslag van hun test zaten de gevangenen in quarantaine. Wie komende maandag of dinsdag opnieuw negatief test kan daarna weer deelnemen aan het dagprogramma.

PKN: stel kerk open voor onderwijs middelbare scholieren

De Protestantse Kerk Nederland (PKN) roept zijn gemeenten op hun kerkgebouwen ter beschikking te stellen voor onderwijs aan middelbare scholieren. "Wij vinden dat een mooie beweging, we willen een kerk zijn te midden van 17 miljoen Nederlanders." De individuele kerkenraden moeten zelf een beslissing hierover nemen, zegt de PKN.

In tegenstelling tot de Rooms-Katholieke Kerk heeft de PKN er geen bezwaar tegen als er ook lessen gegeven zouden worden in de kerkzaal zelf. Bij de rooms-katholieken wordt het aan de parochies zelf overgelaten of ze andere ruimtes van hun kerkgebouwen voor dit doel beschikbaar willen stellen.

Het kabinet zegt te kijken naar mogelijkheden om fysiek onderwijs aan middelbare scholieren weer mogelijk te maken. De beperkte ruimte op middelbare scholen om aan de coronamaatregelen voldoen, bemoeilijkt dat. De VO-raad wil dat er geld komt zodat scholen ruimtes kunnen huren die wel geschikt zijn om afstand te houden. Eerder gaf bioscoopketen Pathé aan daar voor open te staan.

KNVB: uitspraak OMT-lid over stadions 'prematuur en onnodig'

Secretaris-generaal Gijs de Jong van de KNVB is niet te spreken over uitspraken van OMT-lid Andreas Voss. Voss zei in het kader van experimenten met publiek bij voetbalwedstrijden dat hij niet verwacht dat de stadions nog dit jaar vol zullen zitten. Volgens De Jong is die uitspraak "prematuur, onnodig en schadelijk."

"Als hij van mening is dat we de stadions de rest van dit jaar niet kunnen vullen, waarom zouden we dan deze Fieldlabs doen?" aldus De Jong. Komende zondag is de eerste proefwedstrijd in Nijmegen. Bij NEC tegen de Graafschap worden 1000 toeschouwers toegelaten.

Flink meer aanvragen in nieuwe ronde NOW

In de eerste vijf dagen van de nieuwe steunronde via de NOW hebben tot dusver 34.000 bedrijven een aanvraag ingediend. Dat is veel meer dan bij de vorige ronde, toen er na vijf dagen 21.000 aanvragen waren ingediend. In de huidige ronde zijn 22.000 aanvragen al goedgekeurd.

Bedrijven die in drie maanden tijd minstens 20 procent minder omzet hebben gedraaid komen in aanmerking voor de regeling. De maximale tegemoetkoming in loonkosten, als een bedrijf al z'n omzet is kwijtgeraakt, is 85 procent over de maanden januari tot en maart. In de vorige ronde werd 80 procent vergoed.

"De grotere drukte is ongetwijfeld het gevolg van de lockdown die veel werkgevers, vooral in sectoren als horeca en detailhandel, hard raakt", aldus het UWV, dat de regeling uitvoert.

EU verdubbelt bijdrage aan vaccininitiatief WHO

De Europese Unie steekt nog eens 500 miljoen euro in COVAX, een initiatief van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) om met name arme landen van vaccins te voorzien. Duitsland draagt daarbovenop zelf 1,5 miljard euro bij aan COVAX en andere programma's van de WHO.

Eerder maakte de EU al 500 miljoen euro vrij voor COVAX. Voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie spreekt van "een moment van ware mondiale solidariteit". De Duitse minister Scholz van Financiën zei: "We zijn pas veilig als er immuniteit is door vaccinatie over de hele wereld". COVAX hoopt dit jaar 2 miljard doses vaccin te kunnen verdelen.

Secretaris-generaal van de Verenigde Naties Antonio Guterres bekritiseert rijke landen desalniettemin. Zij krijgen volgens hem een onevenredig aantal vaccins. 75 procent van alle vaccins is tot nu toe door tien landen gebruikt.

Gemiddeld aantal besmettingen stijgt weer

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 4761 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 167 meer dan gisteren.

Het gemiddelde aantal besmettingen van afgelopen week was per dag 3704 mensen. Inmiddels stijgt het gemiddeld aantal besmettingen alweer een paar dagen.

In de ziekenhuizen nam de bezetting toe van 1931 naar 1943 patiënten, maar het aantal ic-patiënten nam af van 523 naar 510.

Pfizer: ook houdbaar bij minder lage temperaturen

Farmaceut Pfizer zegt dat z'n vaccin in plaats van bij -70 graden ook bij -25 tot -15 bewaard kan worden. Er is bij de Amerikaanse geneesmiddelenautoriteit FDA een verzoek ingediend op die temperatuur in te vriezen. Als het wordt goedgekeurd zou dat de logistieke operatie rondom het vaccin vereenvoudigen. Voor een bewaartemperatuur van -70 graden zijn speciale vriezers nodig. Het vaccin van Moderna, dat gebruikmaakt van dezelfde techniek als Pfizer, werd al op normale vriezertemperatuur bewaard.

Pfizer zegt desgevraagd ook in Europa een verzoek in te dienen om het vaccin op hogere temperatuur te kunnen bewaren: "Wanneer weten we nog niet, maar op korte termijn."

Volgens Pfizer en het Israëlische ministerie van Volksgezondheid blijkt ook dat het Pfizer-vaccin de overdracht van het virus sterk vermindert. De studie waaruit dat blijkt is nog niet officieel gepubliceerd. Door vaccinatie zou bijna 90 procent van de besmettingen voorkomen worden en 93 procent van de ernstige gevallen. Eén van de belangrijkste vragen die nog openstaat bij elk vaccin is in hoeverre het voorkomt dat ingeënte mensen het virus nog kunnen overdragen. Deze studie is een stapje in het antwoord op die vraag bij het Pfizer-vaccin.

Volgende week uitspraak in hoger beroep avondklok

De zitting in het hoger beroep over de avondklok is afgelopen, maar er komt vandaag geen uitspraak. Komende vrijdag maakt het hof in een schriftelijk arrest bekend of de uitspraak van de voorzieningenrechter over het schrappen van de avondklok overeind blijft.

Hier kun je het liveblog over de rechtszaak teruglezen.

BENE-league handbal niet hervat

De BENE-League, de handbalcompetitie tussen Nederlandse en Belgische clubs, wordt vanwege de coronamaatregelen dit seizoen niet meer hervat. De organisatie kijkt eind maart nog wel of er een alternatief mogelijk is.

De strijd om de Nederlandse titel bij de mannen wordt wel hervat. Vijf clubs (Hurry Up, Lions, Volendam, Aalsmeer en Bevo) doen vanaf 6 maart een gooi naar het kampioenschap.

De Jonge tempert al te hoge verwachtingen over versoepelingen

Minister de Jonge van Volksgezondheid waarschuwt voor al te hoge verwachtingen over versoepeling van de coronamaatregelen. "Als er iets mogelijk is, zullen het kleine, behoedzame stappen zijn", zei hij vanmiddag na een ministerieel corona-overleg, waar bijvoorbeeld ook voorzitter Bruls van de Veiligheidsregio's bij was.

De meest verantwoordelijken komen dit weekend weer bij elkaar in het Catshuis, om te kijken hoe het gaat met de besmettingscijfers. Er ligt dan ook een nieuw advies van de corona-experts van het OMT. Dinsdag is er weer een persconferentie van De Jonge en premier Rutte. Dan wordt bijvoorbeeld duidelijk of de middelbare scholen de week daarop weer (deels) open kunnen.

De Jonge beaamt dat de cijfers dalen, maar zegt dat daaronder iets anders aan de hand is: het aandeel van de besmettelijker Britse variant wordt steeds groter. Dat er een derde golf komt, staat volgens hem buiten kijf. "Als we al te verliefd worden op de ruimte die er eigenlijk niet is, ga je te grote stappen nemen", is zijn conclusie. "De werkelijkheid is dat er nog heel weinig mogelijk is."

'Met 650.000 tests per dag kan de economie weer open'

Door massaal te gaan testen, zo'n 20 miljoen keer per maand, zou de economie volgende maand weer stap voor stap open kunnen. Dat stellen werkgeversverenigingen VNO-NCW en MKB-Nederland.

De twee grote werkgeversorganisaties lieten het onderzoeken door KPMG, en presenteerden het plan vandaag. "Besmettelijke personen die zich door het ontbreken van klachten daarvan niet bewust zijn, worden zo opgespoord", zegt KPMG.

Volgens de onderzoekers kost de lockdown nu zo'n 5 miljard euro per maand en zou het massaal testen zo'n 600 miljoen euro per maand kosten. De kosten van het testen zouden dus opwegen tegen de baten van een economie die weer meer open kan.

Drentse huisartsen willen ziekenhuizen ontlasten

Huisartsen in Drenthe gaan het zuurstofgehalte van alle thuiszittende coronapatiënten monitoren. Het doel is om mensen zo snel mogelijk te behandelen met medicatie als die waarde daalt, om zo te voorkomen dat ze naar het ziekenhuis moeten.

Een daling van het zuurstofgehalte is namelijk een belangrijk signaal van een startende ontsteking. "Als we dat in de gaten houden, blijven we het virus een stap voor. Proeven hebben uitgewezen dat dit werkt", zeggen directeuren Jan Schaart en Ron Wissink tegen RTV Drenthe.

Mogelijk krijgen mensen met een laag zuurstofgehalte meteen dexamethason toegediend, iets wat normaal pas in het ziekenhuis gebeurt. Het monitorsysteem wordt de komende twee tot drie weken gestart in de gehele provincie Drenthe. Als dat een succes is, zullen meer provincies volgen.

Indonesië voert als eerste land vaccinverplichting in

In Indonesië is vaccineren tegen corona vanaf vandaag verplicht. Wie een prik weigert, loopt in de hoofdstad Jakarta kans op een boete van omgerekend 300 euro, voor de meeste inwoners meer dan een maandsalaris. Bovendien krijgen ze dan geen sociale hulp meer van de overheid, voor veel mensen essentieel nu de economie platligt. Indonesië is het eerste grote land dat zo'n verplichting invoert.

"Ze krijgen de besmettingen niet onder controle", legt correspondent Annemarie Kas de draconische stap van de regering uit in het NOS Radio 1 Journaal. "Er is een gestage stijging van de besmettingen sinds het uitbreken van de coronacrisis. Het aantal besmettingen per inwoner is veel hoger dan de rest van Zuidoost-Azië, het aantal doden ook. En het testen is nooit op grote schaal op gang gekomen."

Haven Rotterdam voelt impact crisis

De handel via de Rotterdamse haven zal dit jaar nog niet terugkomen op het niveau van voor de coronapandemie. Dat zegt het bedrijf bij de presentatie van de jaarcijfers.

Over het hele jaar daalde de overslag van goederen met 6,9 procent ten opzichte van het jaar ervoor. Dat is minder dan het bedrijf zelf aan het begin van vorig jaar had verwacht. Toen ging het nog uit van min 10 tot min 20 procent.

Financieel is het havenbedrijf het jaar ongeschonden uitgekomen. De nettowinst kwam uit op 352 miljoen euro, flink meer dan de 239 miljoen in het jaar ervoor. De stijging was vooral te danken aan extra inkomsten, zoals uit de verlenging van de contracten voor het verhuren van terrein aan bedrijven.

'Volle stadions in 2021 onwaarschijnlijk'

Andreas Voss, arts-microbioloog en prominent lid van het Outbreak Management Team, acht het vrijwel uitgesloten dat voor het einde van het jaar de poorten van de Nederlandse voetbalstadions wagenwijd open worden gezet. "Het lijkt me niet waarschijnlijk dat we in 2021 kunnen voetballen voor volgepakte tribunes."

Met een zogeheten Fieldlab-praktijktoets in het Nijmeegse voetbalstadion De Goffert wordt zondag tijdens NEC-De Graafschap onderzocht hoe een beperkt aantal toeschouwers coronaproof een wedstrijd in het betaald voetbal kan bezoeken. "Maar ook als de uitkomsten van de Fieldlabs louter positief blijken te zijn, verwacht ik niet dat het kabinet op stel en sprong toestaat dat de poorten van de voetbalstadions in 2021 weer volledig open mogen."

Brazilië bereikt 10 miljoen besmettingen

Brazilië heeft als derde land in de wereld meer dan 10 miljoen coronabesmettingen vastgesteld. Alleen de Verenigde Staten en India hebben meer coronagevallen gemeld.

Het Zuid-Amerikaanse land, waar meer dan 200 miljoen mensen wonen, is zwaar getroffen door de pandemie. Gisteren kwamen er op een dag bijna 52.000 nieuwe besmettingen bij, 1367 Brazilianen overleden door het virus.

Inmiddels kampt het land ook nog met een nieuwe variant van het virus die is ontdekt in het Braziliaanse Amazonegebied. Deze mutatie wordt gezien als besmettelijker en is al vastgesteld in meerdere Braziliaanse deelstaten.

Extra controles bij Belgisch-Franse grens

België gaat in West-Vlaanderen bij de Franse grens extra politiemensen inzetten. De extra controles zijn volgens gouverneur Carl Decaluwé nodig, omdat er in de Noord-Franse kustplaats Duinkerke een zware uitbraak van de Britse variant van het coronavirus is vastgesteld.

"De situatie in Duinkerke is ernstig", zegt de gouverneur volgens de Vlaamse omroep VRT. "Mensen moeten er overgebracht worden naar andere ziekenhuizen omdat alles vol is."

Aan de andere kant van de grens controleert de Franse politie ook streng. "Met het oog op het mooie weer van de komende dagen zijn de controles echt nodig", zegt Decaluwé. "We merken wel dat nog veel mensen de grens oversteken om bijvoorbeeld sigaretten te kopen of gewoon een wandeling te maken."

Ook zal de Belgische politie extra controleren op migranten. "Als mensen zomaar de grens oversteken en hier rondlopen, vormt dat een risico. Een situatie zoals in Duinkerken willen we hier absoluut vermijden. Het kan heel snel gaan, dus we moeten echt voorzichtig zijn."

Hoekstra over schaatsfoto: 'Had ik niet moeten doen'

CDA-lijsttrekker Hoekstra heeft er spijt van dat hij in een sporthal heeft geschaatst. Hij zegt dat hij de ophef daarover goed begrijpt. "Ik had dat natuurlijk niet moeten doen. Ik heb dat niet goed gedaan. Ik had die schaatsen nooit moeten aantrekken en gewoon mijn gympies moeten aanhouden."

Hoekstra deelde gisteren op Twitter een foto waarop hij een rondje in het Thialf in Heerenveen maakt met Sven Kramer. Dat leidde tot verbaasde reacties, omdat binnen sporten vanwege corona niet mag. "Ik ben fysiek niet onderuit gegaan", zei hij vanmorgen tegen journalisten die toespelingen maakten op het gladde ijs waar hij zich op had gewaagd, "maar tegenover jullie nu wel".

'Ik had gewoon die gympen aan moeten houden'

Efteling en Natuurmonumenten slaan handen ineen

Nu de achtbanen al een tijdje stilstaan, hebben medewerkers van de Efteling de handjes vrij voor andere zaken. Sinds kort helpen zij, in hun Efteling-tenue, Natuurmomenten met het opruimen van afval in de Loonse en Drunense Duinen, schrijft Omroep Brabant.

Nu door corona veel uitjes niet kunnen doorgaan, zoeken mensen steeds vaker de buitenlucht op. Die laten behoorlijk wat afval achter, zegt boswachter Lex Querelle van Natuurmonumenten.

"We zijn ontzettend dankbaar voor deze hulptroepen. Onze eigen vrijwilligers maken wekelijks een grote ronde door de gebieden om de vuilnisbakken te legen, maar voor het zwerfvuil zijn wij afhankelijk van extra hulp."

De Efteling spreekt van "een ideale samenwerking". "Nu wij door de lockdown al maanden dicht zijn, kijken we naar andere mogelijkheden om onze expertise in te zetten." Zo sprongen medewerkers van het pretpark eerder bij in de zorg en als verkeersregelaars.

Stemmen per post blijft alleen voor 70-plussers

Het stemmen per post bij de Tweede Kamerverkiezingen hoeft niet verruimd te worden naar andere kwetsbare groepen in de samenleving. Dat bepaalde de rechter in Den Haag in een kort geding dat was aangespannen door de Partij voor de Dieren (PvdD).

Vanwege de coronapandemie mogen 70-plussers per brief hun stem uitbrengen bij de aankomende verkiezingen. Jongere mensen met een kwetsbare gezondheid mogen dat niet; de PvdD vindt dat discriminatie. Volgens de rechtbank is de maatregel voor het briefstemmen "geoorloofd zoals die nu luidt".

Hier volg je het laatste nieuws over de avondklok

De Eerste Kamer is begonnen met het debat over de Tijdelijke wet beperking vertoeven in de openlucht covid-19, ofwel de avondklok. Tegelijkertijd is in Den Haag het gerechtshof begonnen met het hoger beroep in de zaak over de avondklok.

Wil je het debat en de stemming van de Eerste Kamer volgen? Dat kan via een livestream op NOS.nl, in de NOS-app en via NPO Politiek. Het hoger beroep over het opheffen van de avondklok is te zien via deze livestream, de NOS-app en NPO Nieuws.

Volg ook ons speciale liveblog met het laatste avondklok-nieuws.

Meer wanbetalers: 7 miljard euro extra leningen

Er zijn het afgelopen jaar meer bedrijven en mensen bij gekomen die hun leningen bij banken niet kunnen afbetalen. Leningen met wanbetalingen namen met ruim 7 miljard euro toe. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van De Nederlandsche Bank die de NOS heeft opgevraagd over alle leningen bij Nederlandse banken, ook die in het buitenland.

Het gaat om het verschil tussen december en maart vorig jaar. Een klant is wanbetaler als hij of zij ten minste drie maanden achter elkaar een rekening bij de bank niet betaalt. Voor banken is de stijging nog niet zorgwekkend, de grote piek wordt na de zomer pas verwacht.

Zwaar verlies voor Schiphol door coronacrisis

Schiphol Group, het moederbedrijf van Schiphol, Rotterdam The Hague Airport, Lelystad Airport en mede-eigenaar van Eindhoven Airport, maakte vorig jaar een verlies van 563 miljoen euro. In 2019 boekte Schiphol Group nog een winst van 355 miljoen.

Het aantal passagiers op Schiphol daalde door de coronacrisis met 70,9 procent naar 20,9 miljoen, op Eindhoven met 69 procent naar 2,1 miljoen en op Rotterdam The Hague met 77 procent naar 0,5 miljoen.

Het luchthavenbedrijf heeft 112 miljoen euro aan NOW-loonsteun van de overheid gekregen. Dat is de enige steun die de Schiphol Group heeft aangevraagd.

'Aardtrillingen door corona gehalveerd'

Vanwege de coronapandemie is er minder verkeer op de wegen, op het spoor en in de lucht. De gevolgen daarvan zijn nu ook gemeten in de aarde: de hoeveelheid aardtrillingen is in 2020 gehalveerd. Er werd op sommige plekken tijdens de lockdown nog nooit eerder zo'n stilte gemeten.

"De impact van de mens op de aarde is aanzienlijk. Met het feit dat wij bewegen, in het verkeer of openbaar vervoer, sturen wij trillingen in de ondergrond", verklaart Koen van Noten, seismoloog bij de Sterrenwacht in Brussel in het NOS Radio 1 Journaal. Dat is nu dus veel minder.

Het is ook rustiger doordat er geen grote festivals of concerten worden georganiseerd of publiek bij voetbalwedstrijden wordt toegelaten. "Bij Pinkpop, of bij wedstrijden van FC Barcelona, zijn door het enthousiaste, springende publiek, ook al vaker trillingen gemeten. Al die impact van de dingen die de mens doen zien wij terugkomen op de meters."

Vorig jaar deelde de Sterrenwacht in Brussel op Twitter een oproep aan andere seismologen om data te delen van tijdens de lockdown. Toen bleek dat wereldwijd heel veel seismometers stil vielen, zegt Van Noten. "We weten al langer dat tijdens bijvoorbeeld een kerstvakantie er minder trillingen worden gemeten, maar tijdens de lockdown nam 'het gezoem van de mensen' opeens tot 50 procent af."

Dat betekent dat seismologen nu beter kunnen gaan luisteren naar kleine aardbevingen, die normaal niet worden gemeten. "Het is het begin van iets groters. Zo kunnen we meer leren over de risico's van kleine aardbevingen."

Cruciale dag voor de avondklok

Rond 10.00 uur begint bij het gerechtshof in Den Haag het hoger beroep in de avondklokzaak. Het is het vervolg op een chaotische dinsdag, waarop de voorzieningenrechter in een kort geding oordeelde dat de avondklok meteen opgeheven moest worden, maar de hogere rechter dat voorlopig opschortte.

Anderhalve kilometer verderop en nagenoeg gelijktijdig met het hoger beroep, rond 09.30 uur, buigt op het Binnenhof de Eerste Kamer zich over de avondklokspoedwet. In de ochtend krijgen senatoren spreektijd. In de middag beantwoordt minister Grapperhaus (Justitie) vragen, waarna er aan het eind van de middag wordt gestemd.

Trouw: aanbesteding coronatestlijn niet op orde

De miljoenenaanbesteding door de GGD voor de coronatestlijn en de vaccinatielijn rammelt, schrijft Trouw. De krant kwam erachter dat de klus nooit openbaar is aangeboden en dat andere bedrijven die interesse hadden geen kans hebben gekregen. Beide klussen zijn onderhands naar het Franse bedrijf Teleperformance gegaan.

Verder ontbreekt in de openbare documenten over de procedure een deel van de tekst. Volgens een hoogleraar Europees aanbestedingsrecht is de overeenkomst lastig te controleren. "Het is dus maar de vraag of de overheid hier heeft gekozen voor de partij die de samenleving het beste dient", zegt ze in Trouw.

Voor deze aanbestedingen is alleen bij Teleperformance een prijsopgave aangevraagd. Dat andere bedrijven geen bod konden doen, is kwalijk voor de marktwerking, zegt de hoogleraar, maar burgers zijn pas echt de dupe van een slechte aanbesteding. "Het heeft direct effect op de bestrijding van het virus. Datalekken bij de GGD, een vaccinatieprogramma dat lang duurt, het hangt allemaal samen met hoe iets georganiseerd en aanbesteed is."

Volgens de GGD is er vanwege spoed voor een onderhandse aanbesteding gekozen, omdat Teleperformance, dat toen al verantwoordelijk was voor de coronatestlijn, al ervaring had met het systeem van de GGD. De GGD zegt dat het vertraging zou opleveren als het met een partij in zee zou gaan die het systeem nog niet kende.

Amsterdam start 'corona-offensief' voor getroffen inwoners

Amsterdam begint een zogenoemd corona-offensief om inwoners te helpen die door de coronacrisis hun baan, bedrijf of huis zijn kwijtgeraakt. Het stadsbestuur trekt 11,8 miljoen euro uit armoede te bestrijden en schulden te voorkomen.

"Uitgangspunt is dat we alle Amsterdammers perspectief bieden op een betere toekomst", schrijft Marjolein Moorman, wethouder van Onderwijs, Armoede en Inburgering, in een brief aan de gemeenteraad. Het geld kan onder meer worden gebruikt voor kinderen die thuis geen internet of computer tot hun beschikking hebben. Ook kan er extra geld worden gestoken in een extra voedselplan naast de voedselbanken.

Daarnaast wil de gemeente 2200 tot 3000 'economisch daklozen' ondersteunen, zelfredzame mensen die tijdens de coronacrisis hun huis zijn kwijtgeraakt en geen nieuw onderkomen kunnen betalen.

50 organisaties roepen opnieuw op: heropen middelbare scholen

Zeker vijftig organisaties, waaronder Unicef en Jeugdzorg Nederland, doen wederom de dringende oproep aan het kabinet om de middelbare scholen per direct te heropenen. De organisaties maken zich grote zorgen over de mentale gezondheid en sociale ontwikkeling van scholieren.

"De ernst hiervan lijkt nog steeds niet tot de politiek te zijn doorgedrongen", luidt de oproep van de organisaties. "Sinds de coronacrisis zijn scholieren maandenlang verstoken van onderwijs. De prijs die zij daarvoor betalen is groot."

Op dit moment krijgen de meeste leerlingen op het voorgezet onderwijs nog altijd geen fysiek les. Het collectief herhaalt daarom een eerdere oproep dat het kabinet moet zoeken naar alternatieven, zodat scholieren minstens een dag per week naar school kunnen. "De huidige stilstand betekent letterlijk een achteruitgang van onze jongeren. Laat hen niet de onzichtbare slachtoffers worden van de coronapandemie."

Eerder werd al bekend dat bijna de helft van de jongeren van 18 tot 24 jaar zich slechter voelt dan voor de coronacrisis. Jongeren zijn sneller verdrietig of boos. Ook is er een toename in eetstoornissen, depressieve gevoelens en angst onder tieners.

Vrouwen verkleden zich om vaccinatie te krijgen

Twee vrouwen in de Amerikaanse staat Florida hebben zich verkleed als bejaarden in een poging om een tweede coronaprik te krijgen. Volgens ABC News meldden de twee zich bij een priklocatie in Orange County. Ze hadden zich vermomd met mutsen, handschoenen en een bril. "Ik weet niet hoe ze er de er eerste keer mee zijn weggekomen", zegt een medewerker.

De vrouwen zijn volgens de politie 44 en 34 jaar oud. Daardoor hebben ze volgens de regels geen voorrang bij het vaccineren. Alleen mensen van 65 jaar en ouder, zorgmedewerkers of mensen die in een zorginstelling wonen hebben daar recht op.

Het duo viel door de mand toen de vrouwen zich moesten legitimeren. Ze hadden bij het registreren voor de prik gelogen over hun leeftijd. De vrouwen hebben een waarschuwing gekregen. Volgens de medewerker vaccinatiecentrum zijn er meer gevallen geweest waarin mensen liegen over hun identiteit om een inenting te krijgen. "Het gebeurt waarschijnlijk meer dan we vermoeden."

Venezuela start vaccinaties met Spoetnik-vaccin

Venezuela is begonnen met het inenten van zorgpersoneel met het Russische coronavaccin Spoetnik V. Tegen het eind van dit jaar wil de regering zeventig procent van de bevolking hebben ingeënt, zegt de minister van Volksgezondheid.

Naast medisch personeel moeten ook agenten, soldaten, parlementariërs en andere ambtenaren voorrang krijgen bij het vaccineren. Volgens president Maduro gaat in april op grote schaal gevaccineerd worden en zullen ook ouderen snel aan bod komen. Venezuela heeft een overeenkomst gesloten voor 10 miljoen doses van het Spoetnik-vaccin. Eerder werkte het land ook al mee aan testen met het Russische coronamiddel.

Voor het eerst sinds september 'normaal' aantal sterfgevallen

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) was er vorige week voor het eerst sinds eind september geen sprake meer van oversterfte. Er overleden naar schatting 3400 mensen, ongeveer net zoveel als wanneer er geen corona zou zijn geweest. Onder 80-plussers waren er zelfs minder sterfgevallen dan gebruikelijk in deze periode. Het CBS benadrukt dat het normale aantal sterfgevallen niet betekent dat er niemand is overleden aan het coronavirus.

Ook vorig jaar was er een aantal weken sprake van lagere sterftecijfers na een periode van oversterfte. Dat kwam doordat kwetsbaren door de coronacrisis eerder waren overleden dan ze anders hadden gedaan.

Verbazing over schaatsende Hoekstra in Thialf

Een tweet met een foto van minister Hoekstra die in Thialf aan het schaatsen is, zorgt voor verbaasde reacties op het sociale mediaplatform. Binnen sporten is sinds december verboden en de ijshal is gesloten voor recreanten.

Volgens de directeur van Thialf ging het om een bedrijfsbezoek van de CDA-leider. Wopke Hoekstra had de ijzers ondergebonden om een kwartier lang met Sven kramer een paar rondjes te schaatsen. "De ontvangst van de minister moet worden gezien als een toegestaan bedrijfsbezoek, waarbij hem in plaats van een rondleiding een paar ronden schaatsen is aangeboden'', zegt de directeur in de Heerenveense Courant.

Curaçao begint 24 februari met inenten

Curaçao wil woensdag 24 februari beginnen met het vaccineren van de bevolking. Dat heeft de regering bekendgemaakt. Tegelijkertijd zijn de autoriteiten bezorgd over het aantal mensen dat de prik niet wil.

Amparo dos Santos, leider van oppositiepartij Kòrsou di Nos Tur ('Curaçao is van ons allemaal') raadde de bevolking deze week aan om zich niet te laten vaccineren. Volgens de partijleider is het beter om water met citroen te drinken en aspirine te slikken. De partij van Dos Santos heeft twee van de 21 zetels in het parlement van Curaçao.

Minister van Gezondheid Zita Jesus-Leito noemt de oproep "erg onverantwoord". De regering wil juist een zo groot mogelijk aantal burgers laten vaccineren. Er wordt begonnen met 60-plussers en mensen die werkzaam zijn in de zorgsector.

Op het eiland heerst volgens de minister veel angst voor de vaccinatie. Met meer voorlichting wil de minister die vrees wegnemen.

VK wil dat vaccins sneller ontwikkeld worden

Het Verenigd Koninkrijk gaat andere landen van de G7 vragen om er samen voor te zorgen dat bij toekomstige pandemieën sneller vaccins worden ontwikkeld. De leiders van de G7 hebben vandaag een virtuele ontmoeting. De G7, een groep van zeven rijke industrielanden, staan dit jaar onder Brits voorzitterschap. Premier Johnson wil gezondheid, klimaatverandering en een eerlijker verdeling van economische welvaart hoog op de agenda zette, liet hij in een verklaring voorafgaand aan het overleg weten.

Johnson gaat ook toezeggen dat vaccins die overblijven in het VK naar ontwikkelingslanden gaan. De Amerikaanse president Biden gaat tijdens de G7-ontmoeting bekendmaken dat de Verenigde Staten 4 miljard uittrekken voor hulp aan armere landen bij de bestrijding van de pandemie. Dat geld gaat gefaseerd naar COVAX, het vaccinatieprogramma van de Wereldgezondheidsorganisatie.

Welkom in het liveblog

Welkom in het liveblog van donderdag 19 februari 2021. Het liveblog van gisteren vind je hier.