NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Tel Aviv beloont vaccinatie met shotje • Frankrijk staat festivals onder voorwaarden toe

Liveblog gesloten
 • Biden zegt 4 miljard dollar toe voor vaccinatieprogramma armere landen

  De regering van de Amerikaanse president Biden trekt vier miljard dollar uit voor COVAX, een vaccinatieprogramma van de Wereldgezondheidsorganisatie om armere landen te helpen bij het bestrijden van de pandemie. Regeringsfunctionarissen zeggen dat de president hoopt dat andere landen het Amerikaanse voorbeeld zullen volgen.

  Het Witte Huis zal de donatie tijdens een bijeenkomst van de G7 morgen officieel bekendmaken. Twee miljard dollar wordt onmiddellijk vrijgegeven, de overige twee miljard volgt in de komende twee jaar.

  De Franse president Macron riep rijke landen vandaag nog op om vaccins aan Afrikaanse landen te doneren.

 • Reconstructie: hoe Duitsland draagvlak wilde creëren

  Hebben Duitse wetenschappers willens en wetens meegewerkt aan het creëren van een angstcultuur rond het coronavirus om zo strenge maatregelen van de Duitse regering tijdens de eerste lockdown te rechtvaardigen? Die vraag wierp de krant Welt am Sonntag vorige week op, na inzage in interne e-mailcommunicatie tussen het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken en vooraanstaande wetenschapsinstituten.

  De publicatie bracht opvallend weinig teweeg in Duitsland, maar in Nederland werd er door media volop over bericht. De NOS heeft de bewuste e-mails inmiddels ook in handen. Daaruit blijkt dat er werd geschoven met variabelen, scenario's en sterftecijfers, vanuit het motto: "Beter erger dan te rooskleurig". Maar ook dat wetenschappers simpelweg aan het pionieren waren aan het begin van een unieke, mondiale crisis.

  Lees hier de volledige reconstructie van correspondenten Judith van de Hulsbeek en Wouter Zwart.

 • Skipistes gesloten, dus nemen Fransen de auto naar de top

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Met de auto naar de top van de piste in Courchevel: 'We willen niet rebels doen'
 • Frankrijk staat zomerfestivals toe, onder voorwaarden

  In Frankrijk mogen deze zomer weer kunst- en popfestivals worden georganiseerd. Dat heeft de minister van Cultuur bekendgemaakt, na overleg met de culturele sector. Er worden wel strenge eisen gesteld. Bezoekers moeten verplicht zitten, dansen is verboden en er mogen maximaal 5000 bezoekers tegelijk aanwezig zijn. "Een lager aantal is niet mogelijk: dan zijn festivals financieel niet levensvatbaar", aldus de minister.

  De branchevereniging voor popmuziek is niet onverdeeld enthousiast. "We hebben enorme zin om weer van start te gaan, maar niet tegen elke prijs." Zo is nog onduidelijk of er op festivals straks gegeten en gedronken mag worden. Ook vrezen organisatoren van popfestivals dat publiek massaal weg zal blijven, als zitten verplicht is en er niet gedanst mag worden.

 • Tel Aviv lokt jongeren met pop-up-vaccinatielocaties in cafés

  De Israëlische stad Tel Aviv is een nieuwe campagne begonnen om de vaccinatiebereidheid onder jongeren te verhogen. Onder de noemer 'get a shot, take a shot' worden pop-up-vaccinatielocaties geopend in cafés. Na het ontvangen van het vaccin (het eerste shot) krijgt de bezoeker een al dan niet alcoholisch drankje (het tweede shotje) aangeboden. Er een avondje uit van maken zit er niet in: na de twee shots moet je de bar verlaten.

  De gemeente wil met de actie tevens de lokale horeca steunen. "De horecazaken zijn bijna een jaar dicht en we missen ze. Hoe eerder we gevaccineerd zijn, hoe eerder het oude leven terug is", zegt de koepel van restaurants tegen The Jerusalem Post.

  Israël heeft de meest voortvarende vaccinatiecampagne ter wereld. Bijna de helft van de bevolking heeft de eerste dosis van het vaccin ontvangen en ruim 31 procent beide doses. Dat betaalt zich uit: de eerste onderzoeken tonen aan dat gevaccineerden niet of nauwelijks anderen besmetten.

  1/2 Deze man komt zijn vaccin- en alcoholshot in ontvangst nemen Reuters
  2/2 Daarna volgt de alcoholische versnapering Reuters
 • D66 wil nieuw adviesorgaan naast OMT

  Regeringspartij D66 vindt dat het tijd is om een nieuw adviesorgaan op te richten: het Maatschappelijk en Economisch Team (MET). Deze adviesorganisatie moet naast het OMT opereren en kijken naar de economische en maatschappelijke effecten van de coronamaatregelen.

  Tijdens de eerste coronagolf vroeg de ChristenUnie al om een Impact Management Team (IMT), maar dat is er nooit gekomen. Nu is het hard nodig, zegt D66-leider Sigrid Kaag. "Ons onderwijs, de psychische gesteldheid van jongeren en ouderen en de problemen van ondernemers verdienen meer perspectief naarmate de coronacrisis langer duurt", aldus Kaag.

 • Onderzoek naar werking Pfizer-vaccin op zwangere vrouwen

  De farmaceuten Pfizer en BioNTech gaan hun coronavaccin testen op 4000 zwangere vrouwen. Tot dusver werd het middel niet getest op hen, om een snellere goedkeuring voor het vaccin te krijgen. In veel landen mag het vaccin pas op zwangere vrouwen worden getest nadat het op zwangere dieren is getest, wat een tijdrovend proces is.

  Hoewel er geen aanwijzingen zijn dat het vaccin nadelige gevolgen voor de zwangerschap heeft, raadt het RIVM zwangere vrouwen aan zich pas na de bevalling te laten vaccineren.

  Voor het onderzoek worden zwangere vrouwen uit een aantal westerse, Zuid-Amerikaanse en Afrikaanse landen ingeënt, tussen de 24e en 34e week van de zwangerschap. De helft krijgt het echte vaccin, de andere helft een placebo. Die groep zal na de zwangerschap alsnog het echte vaccin krijgen.

 • Kappers voeren met licht actie tegen gedwongen sluiting

  Kapsalons in het hele land voeren actie tegen de gedwongen sluiting als gevolg van de lockdown. De kapperszaken laten de lampen vanavond aan, "voordat het licht definitief uitgaat". De kappers hopen snel weer open te kunnen en pleiten voor meer financiële hulp. Sinds half december zijn de zaken gesloten.

  Een van de deelnemende kapsalons is Mufide Hair & Spa in Enschede. "We moeten iets bedenken, want links- of rechtsom is heel Nederland inmiddels toe aan een kappersbeurt", zei eigenaar Meral Halaceli in het NPO Radio 1-programma Nieuws en Co.

  De kapster heeft moeite haar hoofd boven het water te houden. "De financiële buffers zijn erdoorheen. We waren net hersteld van de sluiting in het voorjaar van 2020 en moesten toen weer dicht." Ze kan haar salon in stand houden met behulp van de studiebeurzen voor haar kinderen. Hoelang ze het volhoudt, weet ze niet. "Ik weet niet of ik over een paar maanden nog een salon heb."

  De actie vindt door het hele land plaats:

  1/5 Een kapsalon in Amersfoort Matthijs Holtrop / NOS
  2/5 Jeroen de Jager / NOS
  3/5 Reality Photo
  4/5 Deze kapsalon in Gieten doet ook mee M&M Kappers
  5/5 Een kapsalon in Amsterdam ANP
 • KU Leuven: studenten presteren niet minder door coronamaatregelen

  De tentamenresultaten van de KU Leuven, de grootste universiteit van de Benelux, liggen op hetzelfde niveau als voor de coronacrisis uitbrak. De eerstejaarsstudenten doen het zelfs beter, meldt de KU Leuven. Ook heeft de universiteit geen signalen dat meer studenten afhaken. De Universiteit Antwerpen ziet dezelfde tendens, schrijft Het Nieuwsblad.

  Op Belgische universiteiten vindt het onderwijs, net als in Nederland, grotendeels digitaal plaats. Toetsen worden wel veelal fysiek afgenomen. Eerder deze week opperde de Vlaamse minister voor Onderwijs dat vanaf half maart mogelijk meer contactonderwijs mogelijk kan worden gemaakt.

 • Mogelijk schoolklassen in de Utrechtse Jaarbeurs

  De Utrechtse UniC-school kan slechts een derde van de 950 leerlingen tegelijkertijd ontvangen, vanwege de anderhalvemeterregel. Daarom overweegt de school uit te wijken naar de Jaarbeurs, die bij gebrek aan grote evenementen grotendeels leegstaat. "Een paar boeken tegen de galm en een verwarming zou fijn zijn."

  Nieuwsuur nam met rector Merlijn Verstraeten een kijkje:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Is les in een evenementenhal in plaats van school de oplossing?
 • 'Druk op kabinet voor versoepelingen neemt toe'

  Het kabinet buigt zich de komende dagen over de vraag of er versoepelingen van de coronamaatregelen mogelijk zijn. Vrijdag zitten de meest betrokken ministers bij elkaar, zondag komt het weer aan de orde in het Catshuis en dinsdag staat een persconferentie van premier Rutte en minister De Jonge gepland.

  Premier Rutte ziet weinig ruimte voor versoepelingen na 2 maart, zo zei hij vandaag in een debat. Volgens politiek verslaggever Ron Fresen neemt de druk op het kabinet ondertussen toe. "Naast het idee om de middelbare scholen deels open te laten gaan, ligt er ook een idee op tafel om de kappers weer open te laten gaan", zegt Fresen. Ook wordt er gewerkt aan een plan om met vooraf testen meer mogelijk te maken.

  Haagse bronnen benadrukken dat hieruit nog niet geconcludeerd kan worden dat de kappers ook echt open zullen gaan. Fresen: "Dat is echt afhankelijk van de cijfers en de discussie in het kabinet."

 • Jongen loopt 160 kilometer voor Ouderenfonds: 'Eenzaamheid in coronacrisis tegengaan'

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Levi (12) wandelt van Vlissingen naar Vught: 'Het is nog steeds leuk'
 • Wereldwijd laagste aantal nieuwe besmettingen sinds half oktober

  Het wereldwijde aantal nieuwe coronabesmettingen ligt op het laagste niveau sinds half oktober, meldt persbureau Reuters na een verzameling van de officiële statistieken van nationale overheden. Tussen vorige week dinsdag en afgelopen dinsdag kwamen er dagelijks gemiddeld 351.335 besmettingen bij. Dat is minder dan de helft van de piek begin januari.

  Het persbureau heeft ook de nationale vaccincijfers bij elkaar opgeteld. Wereldwijd zijn inmiddels bijna 190 miljoen doses vaccins toegediend in 85 verschillende landen.

  Eerder vandaag waarschuwde WHO-infectioloog Maria van Kerkhove voor te veel optimisme. "We moeten scherp blijven, want we kunnen het ons niet veroorloven om de besmettingscijfers weer te laten oplopen."

 • 'Pfizer en BioNTech vroegen EU 54 euro per vaccin'

  De farmaceuten Pfizer en BioNTech wilden hun coronavaccin aanvankelijk voor 54,08 euro per dosis verkopen, melden de Süddeutsche Zeitung en de Tagesschau op basis van ingewijden. De voorzitter van de Duitse geneesmiddelencommissie noemt die prijs "dubieus" en "ongerechtvaardigd winstbejag".

  De prijs van het vaccin is tot op de dag van vandaag geheim gehouden. Een Belgische staatssecretaris deelde in december per ongeluk een prijslijst van aangekondigde vaccins, waarop stond dat het middel van Pfizer/BioNTech 12 euro kost per dosis. Er zijn er twee per persoon nodig. Volgens de Duitse media ligt de uiteindelijk onderhandelde prijs op 15,50 euro per dosis. Dat is alsnog fors meer dan bijvoorbeeld het AstraZeneca-vaccin, dat enkele euro's per stuk kost.

  De aanvankelijk hoge prijs verklaart waarom sommige EU-landen terughoudend waren bij de aankoop van het Pfizer/BioNTech-vaccin, zegt Wolf Dieter Ludwig van de Duitse geneesmiddelencommissie tegen Tagesschau. "Ik denk dat het terecht was om te aarzelen." Pas in november tekende de EU een contract met de farmaceuten, nadat een forse prijsverlaging was uitonderhandeld.

  De Duitse media schrijven dat de bedrijven de hoge prijs rechtvaardigden door te stellen dat de ontwikkeling van het vaccin "volledig zelf was gefinancierd". Dat is niet waar: BioNTech heeft miljoenen euro's subsidie ontvangen van de Duitse staat en de Europese Unie.

  BioNTech wilde geen gesprek aangaan met de Süddeutsche Zeitung en Tagesschau, maar liet aan ze weten dat het bedrijf geen winst maakt op het vaccin en alle inkomsten direct weer investeert.

 • Rutte: weinig ruimte voor versoepelingen

  Als de huidige lockdown op 2 maart afloopt, is het nog maar de vraag of de beperkingen worden versoepeld. "Daar zie ik op dit moment weinig ruimte voor", zei premier Rutte in het debat over de avondklok.

  "Het ziet er niet hoopvol uit", zei Rutte, die verwees naar de nog steeds niet dalende besmettingscijfers en de opkomst van nieuwe virusvarianten. "Als ik heel eerlijk ben, ben ik niet optimistisch."

  Volgende week wil het kabinet een beslissing nemen over de maatregelen na 2 maart, inclusief de avondklok.