liveblog

Tel Aviv beloont vaccinatie met shotje • Frankrijk staat festivals onder voorwaarden toe

liveblog gesloten

Biden zegt 4 miljard dollar toe voor vaccinatieprogramma armere landen

De regering van de Amerikaanse president Biden trekt vier miljard dollar uit voor COVAX, een vaccinatieprogramma van de Wereldgezondheidsorganisatie om armere landen te helpen bij het bestrijden van de pandemie. Regeringsfunctionarissen zeggen dat de president hoopt dat andere landen het Amerikaanse voorbeeld zullen volgen.

Het Witte Huis zal de donatie tijdens een bijeenkomst van de G7 morgen officieel bekendmaken. Twee miljard dollar wordt onmiddellijk vrijgegeven, de overige twee miljard volgt in de komende twee jaar.

De Franse president Macron riep rijke landen vandaag nog op om vaccins aan Afrikaanse landen te doneren.

Reconstructie: hoe Duitsland draagvlak wilde creëren

Hebben Duitse wetenschappers willens en wetens meegewerkt aan het creëren van een angstcultuur rond het coronavirus om zo strenge maatregelen van de Duitse regering tijdens de eerste lockdown te rechtvaardigen? Die vraag wierp de krant Welt am Sonntag vorige week op, na inzage in interne e-mailcommunicatie tussen het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken en vooraanstaande wetenschapsinstituten.

De publicatie bracht opvallend weinig teweeg in Duitsland, maar in Nederland werd er door media volop over bericht. De NOS heeft de bewuste e-mails inmiddels ook in handen. Daaruit blijkt dat er werd geschoven met variabelen, scenario's en sterftecijfers, vanuit het motto: "Beter erger dan te rooskleurig". Maar ook dat wetenschappers simpelweg aan het pionieren waren aan het begin van een unieke, mondiale crisis.

Skipistes gesloten, dus nemen Fransen de auto naar de top

Met de auto naar de top van de piste in Courchevel: 'We willen niet rebels doen'

Frankrijk staat zomerfestivals toe, onder voorwaarden

In Frankrijk mogen deze zomer weer kunst- en popfestivals worden georganiseerd. Dat heeft de minister van Cultuur bekendgemaakt, na overleg met de culturele sector. Er worden wel strenge eisen gesteld. Bezoekers moeten verplicht zitten, dansen is verboden en er mogen maximaal 5000 bezoekers tegelijk aanwezig zijn. "Een lager aantal is niet mogelijk: dan zijn festivals financieel niet levensvatbaar", aldus de minister.

De branchevereniging voor popmuziek is niet onverdeeld enthousiast. "We hebben enorme zin om weer van start te gaan, maar niet tegen elke prijs." Zo is nog onduidelijk of er op festivals straks gegeten en gedronken mag worden. Ook vrezen organisatoren van popfestivals dat publiek massaal weg zal blijven, als zitten verplicht is en er niet gedanst mag worden.

Tel Aviv lokt jongeren met pop-up-vaccinatielocaties in cafés

De Israëlische stad Tel Aviv is een nieuwe campagne begonnen om de vaccinatiebereidheid onder jongeren te verhogen. Onder de noemer 'get a shot, take a shot' worden pop-up-vaccinatielocaties geopend in cafés. Na het ontvangen van het vaccin (het eerste shot) krijgt de bezoeker een al dan niet alcoholisch drankje (het tweede shotje) aangeboden. Er een avondje uit van maken zit er niet in: na de twee shots moet je de bar verlaten.

De gemeente wil met de actie tevens de lokale horeca steunen. "De horecazaken zijn bijna een jaar dicht en we missen ze. Hoe eerder we gevaccineerd zijn, hoe eerder het oude leven terug is", zegt de koepel van restaurants tegen The Jerusalem Post.

Israël heeft de meest voortvarende vaccinatiecampagne ter wereld. Bijna de helft van de bevolking heeft de eerste dosis van het vaccin ontvangen en ruim 31 procent beide doses. Dat betaalt zich uit: de eerste onderzoeken tonen aan dat gevaccineerden niet of nauwelijks anderen besmetten.

  • Reuters
    Deze man komt zijn vaccin- en alcoholshot in ontvangst nemen
  • Reuters
    Daarna volgt de alcoholische versnapering

D66 wil nieuw adviesorgaan naast OMT

Regeringspartij D66 vindt dat het tijd is om een nieuw adviesorgaan op te richten: het Maatschappelijk en Economisch Team (MET). Deze adviesorganisatie moet naast het OMT opereren en kijken naar de economische en maatschappelijke effecten van de coronamaatregelen.

Tijdens de eerste coronagolf vroeg de ChristenUnie al om een Impact Management Team (IMT), maar dat is er nooit gekomen. Nu is het hard nodig, zegt D66-leider Sigrid Kaag. "Ons onderwijs, de psychische gesteldheid van jongeren en ouderen en de problemen van ondernemers verdienen meer perspectief naarmate de coronacrisis langer duurt", aldus Kaag.

Onderzoek naar werking Pfizer-vaccin op zwangere vrouwen

De farmaceuten Pfizer en BioNTech gaan hun coronavaccin testen op 4000 zwangere vrouwen. Tot dusver werd het middel niet getest op hen, om een snellere goedkeuring voor het vaccin te krijgen. In veel landen mag het vaccin pas op zwangere vrouwen worden getest nadat het op zwangere dieren is getest, wat een tijdrovend proces is.

Hoewel er geen aanwijzingen zijn dat het vaccin nadelige gevolgen voor de zwangerschap heeft, raadt het RIVM zwangere vrouwen aan zich pas na de bevalling te laten vaccineren.

Voor het onderzoek worden zwangere vrouwen uit een aantal westerse, Zuid-Amerikaanse en Afrikaanse landen ingeënt, tussen de 24e en 34e week van de zwangerschap. De helft krijgt het echte vaccin, de andere helft een placebo. Die groep zal na de zwangerschap alsnog het echte vaccin krijgen.

Kappers voeren met licht actie tegen gedwongen sluiting

Kapsalons in het hele land voeren actie tegen de gedwongen sluiting als gevolg van de lockdown. De kapperszaken laten de lampen vanavond aan, "voordat het licht definitief uitgaat". De kappers hopen snel weer open te kunnen en pleiten voor meer financiële hulp. Sinds half december zijn de zaken gesloten.

Een van de deelnemende kapsalons is Mufide Hair & Spa in Enschede. "We moeten iets bedenken, want links- of rechtsom is heel Nederland inmiddels toe aan een kappersbeurt", zei eigenaar Meral Halaceli in het NPO Radio 1-programma Nieuws en Co.

De kapster heeft moeite haar hoofd boven het water te houden. "De financiële buffers zijn erdoorheen. We waren net hersteld van de sluiting in het voorjaar van 2020 en moesten toen weer dicht." Ze kan haar salon in stand houden met behulp van de studiebeurzen voor haar kinderen. Hoelang ze het volhoudt, weet ze niet. "Ik weet niet of ik over een paar maanden nog een salon heb."

De actie vindt door het hele land plaats:

  • Matthijs Holtrop / NOS
    Een kapsalon in Amersfoort
  • Jeroen de Jager / NOS
  • Reality Photo
  • M&M Kappers
    Deze kapsalon in Gieten doet ook mee
  • ANP
    Een kapsalon in Amsterdam

KU Leuven: studenten presteren niet minder door coronamaatregelen

De tentamenresultaten van de KU Leuven, de grootste universiteit van de Benelux, liggen op hetzelfde niveau als voor de coronacrisis uitbrak. De eerstejaarsstudenten doen het zelfs beter, meldt de KU Leuven. Ook heeft de universiteit geen signalen dat meer studenten afhaken. De Universiteit Antwerpen ziet dezelfde tendens, schrijft Het Nieuwsblad.

Op Belgische universiteiten vindt het onderwijs, net als in Nederland, grotendeels digitaal plaats. Toetsen worden wel veelal fysiek afgenomen. Eerder deze week opperde de Vlaamse minister voor Onderwijs dat vanaf half maart mogelijk meer contactonderwijs mogelijk kan worden gemaakt.

Mogelijk schoolklassen in de Utrechtse Jaarbeurs

De Utrechtse UniC-school kan slechts een derde van de 950 leerlingen tegelijkertijd ontvangen, vanwege de anderhalvemeterregel. Daarom overweegt de school uit te wijken naar de Jaarbeurs, die bij gebrek aan grote evenementen grotendeels leegstaat. "Een paar boeken tegen de galm en een verwarming zou fijn zijn."

Nieuwsuur nam met rector Merlijn Verstraeten een kijkje:

Is les in een evenementenhal in plaats van school de oplossing?

'Druk op kabinet voor versoepelingen neemt toe'

Het kabinet buigt zich de komende dagen over de vraag of er versoepelingen van de coronamaatregelen mogelijk zijn. Vrijdag zitten de meest betrokken ministers bij elkaar, zondag komt het weer aan de orde in het Catshuis en dinsdag staat een persconferentie van premier Rutte en minister De Jonge gepland.

Premier Rutte ziet weinig ruimte voor versoepelingen na 2 maart, zo zei hij vandaag in een debat. Volgens politiek verslaggever Ron Fresen neemt de druk op het kabinet ondertussen toe. "Naast het idee om de middelbare scholen deels open te laten gaan, ligt er ook een idee op tafel om de kappers weer open te laten gaan", zegt Fresen. Ook wordt er gewerkt aan een plan om met vooraf testen meer mogelijk te maken.

Haagse bronnen benadrukken dat hieruit nog niet geconcludeerd kan worden dat de kappers ook echt open zullen gaan. Fresen: "Dat is echt afhankelijk van de cijfers en de discussie in het kabinet."

Jongen loopt 160 kilometer voor Ouderenfonds: 'Eenzaamheid in coronacrisis tegengaan'

Levi (12) wandelt van Vlissingen naar Vught: 'Het is nog steeds leuk'

Wereldwijd laagste aantal nieuwe besmettingen sinds half oktober

Het wereldwijde aantal nieuwe coronabesmettingen ligt op het laagste niveau sinds half oktober, meldt persbureau Reuters na een verzameling van de officiële statistieken van nationale overheden. Tussen vorige week dinsdag en afgelopen dinsdag kwamen er dagelijks gemiddeld 351.335 besmettingen bij. Dat is minder dan de helft van de piek begin januari.

Het persbureau heeft ook de nationale vaccincijfers bij elkaar opgeteld. Wereldwijd zijn inmiddels bijna 190 miljoen doses vaccins toegediend in 85 verschillende landen.

Eerder vandaag waarschuwde WHO-infectioloog Maria van Kerkhove voor te veel optimisme. "We moeten scherp blijven, want we kunnen het ons niet veroorloven om de besmettingscijfers weer te laten oplopen."

'Pfizer en BioNTech vroegen EU 54 euro per vaccin'

De farmaceuten Pfizer en BioNTech wilden hun coronavaccin aanvankelijk voor 54,08 euro per dosis verkopen, melden de Süddeutsche Zeitung en de Tagesschau op basis van ingewijden. De voorzitter van de Duitse geneesmiddelencommissie noemt die prijs "dubieus" en "ongerechtvaardigd winstbejag".

De prijs van het vaccin is tot op de dag van vandaag geheim gehouden. Een Belgische staatssecretaris deelde in december per ongeluk een prijslijst van aangekondigde vaccins, waarop stond dat het middel van Pfizer/BioNTech 12 euro kost per dosis. Er zijn er twee per persoon nodig. Volgens de Duitse media ligt de uiteindelijk onderhandelde prijs op 15,50 euro per dosis. Dat is alsnog fors meer dan bijvoorbeeld het AstraZeneca-vaccin, dat enkele euro's per stuk kost.

De aanvankelijk hoge prijs verklaart waarom sommige EU-landen terughoudend waren bij de aankoop van het Pfizer/BioNTech-vaccin, zegt Wolf Dieter Ludwig van de Duitse geneesmiddelencommissie tegen Tagesschau. "Ik denk dat het terecht was om te aarzelen." Pas in november tekende de EU een contract met de farmaceuten, nadat een forse prijsverlaging was uitonderhandeld.

De Duitse media schrijven dat de bedrijven de hoge prijs rechtvaardigden door te stellen dat de ontwikkeling van het vaccin "volledig zelf was gefinancierd". Dat is niet waar: BioNTech heeft miljoenen euro's subsidie ontvangen van de Duitse staat en de Europese Unie.

BioNTech wilde geen gesprek aangaan met de Süddeutsche Zeitung en Tagesschau, maar liet aan ze weten dat het bedrijf geen winst maakt op het vaccin en alle inkomsten direct weer investeert.

Rutte: weinig ruimte voor versoepelingen

Als de huidige lockdown op 2 maart afloopt, is het nog maar de vraag of de beperkingen worden versoepeld. "Daar zie ik op dit moment weinig ruimte voor", zei premier Rutte in het debat over de avondklok.

"Het ziet er niet hoopvol uit", zei Rutte, die verwees naar de nog steeds niet dalende besmettingscijfers en de opkomst van nieuwe virusvarianten. "Als ik heel eerlijk ben, ben ik niet optimistisch."

Volgende week wil het kabinet een beslissing nemen over de maatregelen na 2 maart, inclusief de avondklok.

Onderzoek: inwoners coronabrandhaard Ischgl nog steeds beschermd

Inwoners van het Oostenrijkse stadje Ischgl die vorig jaar als een van de eersten in Europa besmet raakten met het coronavirus, hebben in veel gevallen nog altijd antilichamen die bescherming bieden tegen het virus. Dat blijkt uit onderzoek van het AGES, het Oostenrijkse RIVM.

Het skioord Ischgl wordt gezien als de accelerator van de coronapandemie in Europa. Vermoedelijk duizenden toeristen raakten besmet, die het virus vervolgens mee naar hun eigen landen brachten. Afgelopen najaar bleek uit onderzoek dat de autoriteiten meerdere verkeerde inschattingen hebben gemaakt.

In april 2020 vonden onderzoekers bij 42 procent van de plaatselijke bevolking antilichamen tegen het virus. Bij dit vervolgonderzoek, dat in november werd uitgevoerd, bleek dat bijna 90 procent van hen nog altijd antistoffen heeft.

Rutte: nog niet zeker dat spoedwet ingevoerd gaat worden

Als de Eerste en Tweede Kamer akkoord gaan met de spoedwet over de avondklok, is het nog niet zeker dat die wet ook daadwerkelijk van kracht wordt. Dat heeft premier Rutte gezegd in het debat over de spoedwet. Hij wil eerst het hoger beroep van morgen afwachten, voordat hij daar een knoop over doorhakt.

In het beroep staat de vraag centraal of de wet waarop de avondklok aanvankelijk was gebaseerd wel bruikbaar is voor dit middel. De voorzieningenrechter oordeelde eerder deze week van niet, maar de Staat ging daartegen in beroep.

Ondertussen diende het kabinet een spoedwet in, waarbij de avondklok wordt ondergebracht bij de coronawet. Diverse deskundigen, en ook de Raad van State, vinden dat een betere route. Ook is er steun in de Tweede Kamer, maar veel partijen willen dan wel dat die nieuwe wet ook gaat gelden. Maar Rutte wilde daar nog geen uitsluitsel over geven, tot verbijstering van onder meer regeringspartij D66.

Rutte zei dat hij er nog steeds van overtuigd is dat de eerder gekozen route de juiste was en is. Als het gerechtshof dat met hem eens is, zou het kunnen dat de spoedwet niet gebruikt gaat worden, al ligt het wel voor de hand. "Maar er spelen in het hoger beroep heel veel dingen", zei Rutte.

De afgelopen weken zijn duizenden mensen beboet vanwege overtreding van de avondklok. Als de nieuwe wet gaat gelden, zou dat kunnen betekenen dat al die boetes moeten worden kwijtgescholden.

Rutte: niet nu beslissen welke juridische route we kiezen voor avondklok

Levensverwachting VS met een jaar afgenomen

De levensverwachting in de Verenigde Staten is aanzienlijk gedaald, meldt het CDC, de Amerikaanse evenknie van het RIVM. In de eerste helft van 2020 lag de gemiddelde levensverwachting op 77,8 jaar, één jaar lager dan in de eerste helft van 2019. Sinds de Tweede Wereldoorlog is zo'n daling niet voorgekomen, zegt een onderzoeker van het CDC.

De afname is het grootst bij minderheidsgroepen: bij hispanics is de levensverwachting met 1,9 jaar gedaald en bij de zwarte mannelijke bevolking zelfs met drie jaar. De levensverwachting van de witte bevolking nam af met 0,8 jaar.

De verschillen leggen volgens het CDC de etnische verschillen in de Amerikaanse samenleving bloot. "Dit toont dat aan dat hispanics en de zwarte bevolking harder worden getroffen door de coronapandemie dan de rest van het land", zegt een onderzoeker tegen The Washington Post. Uit onderzoek van de universiteit van Pittsburgh bleek eerder al dat minderheden vaker besmet raken met het virus en eraan overlijden.

'60 procent van boekhandels verwacht in nood te komen'

Boekhandels moeten zo snel mogelijk weer hun deuren kunnen openen, desnoods gefaseerd. Daarvoor pleit de Koninklijke Boekverkopersbond in een brief aan premier Rutte. Volgens de branchevereniging "staat het water ze aan de lippen", omdat het bezorgen of afhalen van boeken voor te weinig inkomsten zorgt. Daardoor dreigt 60 procent van de boekwinkels binnen drie maanden in de financiële problemen te komen, zegt de vereniging.

De click en collect-regeling heeft geen zoden aan de dijk gezet, schrijft de bond. "De gemiddelde omzetstijging is nihil, terwijl de administratieve druk toeneemt."

Directeur Anne Schroën vraagt daarom het kabinet alles op alles te zetten om boekhandels open te laten gaan. Ze oppert de winkels desnoods gefaseerd te laten openen, met bijvoorbeeld variabele openingstijden en de nadruk op daluren. "Wij hebben het draaiboek gereed", aldus Schroën.

Flinke terugval in asielaanvragen EU door coronapandemie

Het aantal asielaanvragen is vorig jaar in de Europese Unie plus Noorwegen en Zwitserland met bijna een derde gedaald. Uit cijfers van het Europees Ondersteuningsbureau voor Asielaanvragen EASO blijkt dat er 461.300 aanvragen werden gedaan, tegen 671.200 een jaar eerder. Het is het laagste aantal sinds 2013.

Volgens het EASO waren de reisbeperkingen door corona de grootste oorzaak van de terugval. In april en mei, toen de zwaarste restricties golden, was de daling het grootst. Albanië, Georgië en Iran vielen over het hele jaar gezien met meer dan 60 procent minder aanvragen het meest terug,

Kamer steunt spoedwet avondklok, maar 'het mag niet nog eens zo mis gaan'

Een meerderheid van de Tweede Kamer steunt de spoedwet die het demissionaire kabinet heeft ingediend om de juridische grondslag voor de avondklok te verbeteren. "Maar het kabinet moet niet opnieuw nat gaan", waarschuwde PvdA-Kamerlid Attje Kuiken.

De avondklok staat gepland tot 3 maart. Volgende week wil het kabinet beslissen over het al of niet verlengen ervan. De Kamer kwam terug van reces voor het debat, dat nodig was omdat de voorzieningenrechter eergisteren de avondklok onrechtmatig verklaarde. De wet die als grondslag is gebruikt, is daar niet voor bedoeld, oordeelde de rechter.

Kijk hier de verschillende reacties van Kamerleden in het debat terug:

Kamer steunt spoedwet maar 'mag niet nog eens mis gaan'

RIVM: meer besmettingen en doden dan gemiddeld

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 4618 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 1222 meer dan gisteren en hoger dan het weekgemiddelde van 3649 positief geteste mensen per dag.

Er zijn 74 overleden coronapatiënten gemeld. Dat waren er gisteren 89 en de afgelopen zeven dagen gemiddeld 62 doden per dag.

Al 5 miljoen vaccins toegediend in Turkije

Turkije heeft in één maand ruim vijf miljoen inwoners de eerste prik toegediend met het vaccin van de Chinese farmaceut Sinovac. Dat blijkt uit gegevens van het Turkse ministerie van Gezondheid. Zo'n 900.000 van hen hebben ook de tweede prik ontvangen. Het land heeft 82 miljoen inwoners.

Het vaccin van Sinovac wordt in de Europese Unie voorlopig niet gebruikt, omdat het onderzoek ernaar nog niet is afgerond. Turkije heeft desondanks het vaccin via een noodprocedure toegelaten. Eerder werd het middel al getest in Turkije. Daaruit zou blijken dat het vaccin een effectiviteit van ruim 91 procent heeft. Ook in China, Indonesië en Brazilië wordt het Sinovac-vaccin ingezet.

Kabinet stelt vaccingezant aan

Een speciale gezant gaat voor het kabinet in beeld brengen hoe Nederland de productie van coronavaccins kan versnellen. Hans Schikan, die veel ervaring heeft in de biofarmaceutische sector, moet inventariseren welke productiecapaciteit er in Nederland is. Zijn officiële titel wordt Special Envoy Vaccins.

Verder is het de bedoeling dat Schikan nagaat of bedrijven die voor Nederland vaccins leveren nog obstakels ervaren, schrijft minister De Jonge aan de Tweede Kamer.

Schikan moet ook samenwerken met andere EU-landen. De Europese Commissie wil dat farmaceuten snel nieuwe vaccins beschikbaar stellen en dat er meer wordt geproduceerd.

Kuzu (Denk) noemt Rutte dictator, Arib ontstemd

Kamerlid Kuzu van Denk noemde in het debat premier Rutte "de dictator van de Lage Landen", omdat hij de avondklok met grote spoed door de Kamer probeert te drukken. Hij haalde met die woorden de woede op de hals van Kamervoorzitter Arib. "Ik vind dat vrij heftig", zei Arib, die benadrukte dat Kuzu natuurlijk over zijn eigen woorden gaat. Ook Kamerleden van VVD en CDA sloten zich bij de Kamervoorzitter aan. "Onacceptabel en schofterig", vond VVD'er Van Wijngaarden.

Kuzu nam zijn woorden niet terug. Hij noemde de avondklok "een pestmaatregel van een paniekpremier".

Kuzu van Denk noemt Rutte dictator

Vaticaan dreigt met ontslag voor werknemers die vaccin weigeren

Werknemers in Vaticaanstad kunnen worden overgeplaatst als ze zich om gezondheidsredenen niet laten vaccineren. Dat heeft kardinaal Bertello bekendgemaakt. In het decreet dat hij naar buiten heeft gebracht staat dat mensen die zich zonder goede reden niet laten inenten, ook kunnen worden ontslagen.

In het decreet zijn ook hygiëneregels vastgelegd voor tijdens pandemieën, zoals afstand houden en het dragen van mondkapjes.

Van der Staaij (SGP): kabinet kiest nu wel de koninklijke weg

De SGP kan zich vinden in de manier waarop het kabinet probeert de juridische basis voor de avondklok te verbeteren. Partijleider Van der Staaij had aanvankelijk veel kritiek op de aanpak van het kabinet. Hij waarschuwde eerder al dat de wet waar de maatregel op gebaseerd was, ongeschikt was. De voorzieningenrechter was het met hem eens en verklaarde de avondklok eergisteren onrechtmatig.

Vandaag praat de Kamer over een spoedwet die deze fout moet herstellen. De avondklok wordt ondergebracht bij de coronawet, waar ook de andere maatregelen in staan. "Daarmee kiest het kabinet nu wel de koninklijke weg", meent Van der Staaij.

Toch blijft hij bedenkingen houden bij de avondklok. Hij vraagt zich af of die wel proportioneel is nu de besmettingscijfers niet explosief stijgen. "Zijn er niet minder vergaande mogelijkheden onbenut gebleven?"

GGD Amsterdam gaat ademtest weer invoeren

De ademtest, ook wel blaastest genoemd, wordt binnenkort weer ingezet in teststraten van de GGD in Amsterdam. Volgens de GGD blijkt uit onderzoek dat de innovatieve coronatestmethode "zeer betrouwbaar" is.

Afgelopen weekend werd de innovatieve coronatestmethode tijdelijk stilgelegd nadat verschillende mensen verkeerde uitslagen hadden ontvangen. Volgens een woordvoerder van de GGD Amsterdam zaten de problemen bij het verkeerd aflezen van de uitslag en de verwerking ervan in de computersystemen.

De bedoeling is dat de ademtest uiteindelijk in vier teststraten wordt aangeboden, wanneer is nog niet bekend.

VVD: goed dat kabinet niet wacht op uitspraak Hof

Regeringspartij VVD is blij dat het kabinet niet wacht totdat het gerechtshof uitspraak heeft gedaan over de avondklok, maar een spoedwet heeft ingediend. Kamerlid Van Wijngaarden zei in het debat dat zijn partij die wet zal steunen. Als ook het hof de avondklok onrechtmatig vindt, dan kan met die wet de juridische grondslag voor de maatregel snel veranderd worden.

Van Wijngaarden beklemtoonde nog een keer dat de VVD het liefst zo snel mogelijk af wil van de avondklok en andere coronabeperkingen. "We zijn het allemaal zat, maar juist nu moeten we volhouden." Hij wees op de nieuwe varianten van het virus, die vrijwel zeker besmettelijker zijn.

Opnieuw geen Bevrijdingsdefilé op 5 mei in Wageningen

Het traditionele Bevrijdingsdefilé op 5 mei door Wageningen gaat dit jaar opnieuw niet door. In verband met de maatregelen rond het coronavirus is dat volgens het Nationaal Comité Herdenking Capitulaties 1945 niet mogelijk. Vorig jaar was er ook al geen defilé.

Volgens directeur Thera Westerhoud van het Comité is het ondenkbaar dat veteranen die de Tweede Wereldoorlog hebben meegemaakt dit jaar naar Wageningen komen, omdat zij een zeer kwetsbare groep vormen en omdat er in mei waarschijnlijk nog veel reisbeperkingen zijn. Later dit jaar wordt besloten of er in de toekomst nog wel een defilé plaats zal vinden.

Op 5 mei om middernacht wordt in Wageningen nog wel het Bevrijdingsvuur aangestoken, waarna het vervoerd wordt naar de twaalf bevrijdingsfestivals in het land, als die door kunnen gaan.

Wilders: avondklokboetes intrekken of terugbetalen

Als het gerechtshof het vonnis van de voorzieningenrechter over de avondklok in stand houdt, moeten de duizenden opgelegde boetes worden ingetrokken of terugbetaald worden. PVV-leider Wilders wil die garantie van premier Rutte. "Onrechtmatig is onrechtmatig", zei Wilders in het debat over de wet die de avondklok een betere juridische basis moet geven.

De PVV zal tegen die wet stemmen, want volgens Wilders is de maatregel buitenproportioneel. Er is volgens hem ook geen wetenschappelijke onderbouwing dat de avondklok zo'n 10 procent minder besmettingen zal opleveren, zoals het kabinet claimt. "Het is broddelwerk."

Morgen buigt het gerechtshof zich over het beroep dat de Staat heeft ingesteld tegen het vonnis van de rechter dat de avondklok onrechtmatig is, omdat die is gebaseerd op de verkeerde wet. Wilders is blij dat de rechter het kabinet "keihard teruggefloten" heeft.

Dat kwam het op het verwijt van D66 te staan dat hij rechterlijke uitspraken alleen serieus neemt als het hem uitkomt:

Wilders: kabinet heeft onrechtmatig gehandeld

Oncologie-afdeling ziekenhuis Leeuwarden morgen weer open

De verpleegafdeling oncologie van het ziekenhuis MCL in Leeuwarden gaat morgen weer open, meldt Omrop Fryslân. Die afdeling ging twee weken geleden dicht na een grote corona-uitbraak. Zeker 24 personeelsleden raakten besmet, net als een aantal patiënten.

Patiënten werden tijdelijk in andere ziekenhuizen behandeld en ook werd zorg uitgesteld. Ook werden de afgelopen tijd honderden personeelsleden getest op corona. Omdat dat volgens het MCL geen bijzonderheden opleverde, gaat de afdeling morgen weer open.

Veel minder Chinezen op pad voor Chinees Nieuwjaar

Chinezen hebben rond het Chinees Nieuwjaar ruim de helft minder gereisd dan in voorgaande jaren, meldt het Chinese ministerie van Transport. Normaal gesproken gaan Chinezen rond Nieuwjaar massaal op pad, maar dit jaar waren er ruim 58 procent minder reisbewegingen dan eerdere jaren. 97,7 miljoen mensen gingen deze maand met het vliegtuig, de trein, boot of auto naar familie of vrienden.

Vorig jaar was het Chinees Nieuwjaar kort voor het begin van de coronacrisis. Het virus kon zich toen onder meer goed verspreiden doordat zoveel mensen op reis waren. Dit jaar hadden lokale autoriteiten opgeroepen om reizen zoveel mogelijk te beperken, om nieuwe uitbraken van het virus te voorkomen. Als stimulans kregen Chinezen gratis mobiele data en online films aangeboden om zich thuis te vermaken.

Deze reizigers in Peking gingen nog wel met de trein op pad

Kamerdebat over avondklok vanaf 12.30 uur

Vanaf 12.30 uur debatteert de Tweede Kamer over de recente rechterlijke uitspraak over de avondklok en over de spoedwet waarmee het kabinet de juridische basis onder de avondklok wil verstevigen.

Het debat zou eerst beginnen om 11.00 uur, maar start dus anderhalf uur later. Dat komt doordat de Kamerleden pas net de antwoorden van het kabinet op hun schriftelijke vragen hebben binnengekregen. Omdat ze nog onvoldoende tijd hebben gehad die antwoorden te bestuderen, begint het debat later.

Het debat wordt live uitgezonden op NPO1 en NPO Politiek. Online is het debat te volgen via deze livestream. Op NPO Radio 1 zijn geregeld updates te horen.

Ouderen in Emmen kunnen stemmen tijdens 'supermarktuurtje'

In de gemeente Emmen kunnen bij de komende verkiezingen senioren stemmen tijdens een vroeg 'supermarktuurtje'. Kwetsbare ouderen krijgen dan de gelegenheid om onder rustige omstandigheden hun stem uit te brengen, schrijft RTV Drenthe.

Veel supermarkten hanteren nu al zo'n 'rustig' uurtje, bedoeld voor kwetsbare groepen om boodschappen te doen. Daarnaast kan er op meerdere dagen gestemd worden en kunnen ouderen ook per post stemmen.

Vanaf 09.45 uur technische briefing over avondklok

Vanaf 09.45 uur is er een technische briefing in de Tweede Kamer. Henny Sackers, hoogleraar bestuurlijk sanctierecht aan de Radboud Universiteit, en Wim Voermans, hoogleraar staats- en bestuursrecht aan de Universiteit Leiden, praten de Tweede Kamer bij over de juridische aspecten van de avondklok.

De briefing duurt tot ongeveer 10.30 uur en is te volgen via NPO Politiek en via deze livestream. Vanaf 11.00 uur debatteert de Tweede Kamer over de avondklok en de spoedwet die het kabinet heeft ingediend.

Eerste test-voetbalwedstrijd met publiek loopt nog niet storm

Komende zondag is er voor het eerst in maanden weer publiek welkom in een voetbalstadion. Het gaat om een testevenement, bij de wedstrijd NEC-De Graafschap.

Er mogen zondag maximaal 1500 mensen het stadion in, maar er hebben zich nog geen duizend fans aangemeld, zegt manager Supporterszaken Luc te Riele van NEC tegen RTL Nieuws: "Sommige mensen vinden de voorwaarden en maatregelen misschien toch te veel gedoe."

Zo moeten supporters een negatieve PCR-test van maximaal 48 uur oud kunnen overleggen. Ook is er bij aankomst een gezondheids- en temperatuurcheck en wordt er vijf dagen na de wedstrijd opnieuw een PCR-test afgenomen. Tijdens de wedstrijd wordt het publiek opgedeeld in zes verschillende bubbels; allemaal met verschillende voorschriften en voorzieningen.

De test wordt gedaan om te kijken of en hoe het binnenkort mogelijk is om evenementen te organiseren met publiek. Eerder deze week was er al een proefevenement in het Beatrix Theater in Utrecht. De komende tijd wordt er ook geëxperimenteerd met onder meer een cabaretvoorstelling en een dancefestival.

Apple past emoji van naald aan in verband met vaccin

Apple gaat in de nieuwste software-update de emoji van een naald aanpassen. Nu zijn daar nog een paar druppels bloed bij te zien; die zijn bij de nieuwe versie weggehaald.

Volgens de website van Emojipedia, die een catalogus van emoji's bijhoudt, wordt de emoji van de naald steeds meer gebruikt in de coronacrisis. Voorheen werd de naald nog geassocieerd met bloeddonaties. Nu wordt het vaak gebruikt in combinatie met termen als 'vaccinatie', 'covid-19', of 'Pfizer'. En daarbij zijn de bloeddruppels niet gepast. In plaats daarvan is er na de update een lege naald te zien.

Ondanks corona sterke daling werkloosheid

Het aantal werklozen is in lange tijd niet zo sterk gedaald als in de afgelopen drie maanden. Tussen oktober en januari daalde het aantal werklozen met gemiddeld 23.000 per maand, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dat is de sterkste daling sinds het begin van de maandelijkse metingen in 2003.

Hoewel het CBS niet nadrukkelijk de koppeling maakt met de coronacrisis, hebben de economische steunpakketten van het kabinet veel werknemers behoed voor ontslag. Met de steunmaatregelen kunnen bedrijven onder voorwaarden aanspraak maken op loonsteun en daarmee werknemers in dienst houden.

Slechtste jaar ooit voor Air France-KLM door coronacrisis

Luchtvaartmaatschappij Air France-KLM heeft het slechtste jaar in z'n geschiedenis afgesloten met een verlies van 7,1 miljard euro. De schuld van het bedrijf liep hard op en het eigen vermogen zakte diep in het rood.

Het slechtste jaar van de maatschappij tot nu toe was 2009-2010. Toen werd er 1,6 miljard euro verlies geleden, over het hele jaar.

Door de coronacrisis werd er veel minder gevlogen en de vluchten die vertrokken zaten veel minder vol. Het aantal passagiers kelderde met 67 procent. Ook het vrachtvervoer daalde, met 21 procent.

Middelbare scholen willen vanaf 1 maart weer open

Middelbare scholen willen dat leerlingen vanaf 1 maart weer minstens één keer in de week in de klas kunnen zitten. De VO-raad, de vertegenwoordiger van middelbare schoolbesturen, komt in het AD met deze oproep. De raad hoopt dat scholen met onder meer met sneltesten en gehuurde ruimtes, zoals theaterzalen of hotels, toch hun leerlingen kunnen ontvangen.

Begin deze maand riep de VO-raad ook al op om leerlingen in het voortgezet onderwijs minstens één keer per week naar school te laten gaan. De belangenorganisatie maakt zich zorgen over de mentale gezondheid van leerlingen. "Ze zitten straks al tien weken thuis, er zijn veel zorgen over het mentale welbevinden. Het kabinet kijkt nu naar wat er nog kan op school. Wij vinden dat er een andere vraag gesteld moet worden: Wat is ervoor nodig om de scholen te openen?", zegt voorzitter Paul Rosenmöller.

Scholen die niet genoeg ruimte hebben om op anderhalve meter leerlingen te ontvangen, moeten volgens de VO-raad extern zalen kunnen huren, zoals theaters, bioscopen of hotels. Het kabinet zou daar geld voor moeten vrijmaken.

Dinsdag neemt het kabinet een besluit over de eventuele heropening van de middelbare scholen op 1 maart.

Een derde Amerikaanse krijgsmacht wil geen coronavaccin

Een derde van de Amerikaanse militairen weigert vooralsnog een vaccinatie tegen het coronavirus. Dat heeft een hoge militair gezegd tijdens een hoorzitting van het Congres. Volgens een woordvoerder van het Pentagon is dat cijfer in lijn met de percentages voor de hele bevolking.

Amerikaanse militairen zijn niet verplicht zich te laten vaccineren. De inenting is vrijwillig omdat de gebruikte vaccins nog niet het volledige goedkeuringstraject in de VS hebben doorlopen. Tot nu toe zijn ruim 916.000 militairen gevaccineerd.

Winterweer vertraagt distributie vaccins in VS 

De ijzel en sneeuw in een groot deel van de Verenigde Staten leiden tot problemen bij de distributie van coronavaccins. Het winterweer bereikt ook staten in het zuiden als Georgia, Alabama en Texas. Op sommige plaatsen werden vaccinatiecentra gesloten of werden de vaccins niet tijdig geleverd.

De vertragingen en sluitingen leidden tot talloze afzeggingen van afspraken voor inentingen. In New York zei burgemeester De Blasio dat een hoeveelheid vaccins niet was geleverd waardoor nu meer dan 30.000 vaccinatieafspraken vervallen.

De vaccinatiecentra verwachten dat de problemen nog dagen zullen aanhouden.

Mexico wil dat rijke landen stoppen met het 'hamsteren' van vaccins

Mexico heeft er bij de VN-Veiligheidsraad voor gepleit dat landen stoppen vaccins te 'hamsteren'. Armere landen blijven daardoor achter in de race om hun inwoners in te enten.

Driekwart van de vaccins zijn naar burgers gegaan in de tien landen die verantwoordelijk zijn voor 60 procent van het bruto nationaal product in de wereld, rekende de Mexicaanse minister Ebrard van Buitenlandse Zaken voor. Dat terwijl er in meer dan honderd landen nog helemaal geen vaccins zijn toegediend. "Er moet met spoed iets gebeuren tegen deze onrechtvaardigheid, want de veiligheid van de hele mensheid hangt er vanaf", zei Ebrard.

Welkom in het liveblog

Welkom in het liveblog van donderdag 18 februari 2021. Het liveblog van gisteren vind je hier.