liveblog
NOS NieuwsAangepast

Vaccinaties gezet op Aruba • OMT: stop niet met AstraZeneca vanwege Zuid-Afrikaanse variant

  • Welkom in het coronablog van woensdag 17 februari. Je vindt hier het belangrijkste coronanieuws van vandaag.
  • Spoedwet avondklok naar Tweede Kamer gestuurd
  • Kabinet bevriest huren sociale sector vanwege coronacrisis
  • Nieuwe vaccinaties in woonzorgcentrum vanwege koelkaststoring
  • Roep om versoepeling coronamaatregelen neemt toe
  • In Nederland zijn zeker 654.186 vaccinaties gezet
liveblog gesloten

OMT: niet stoppen met AstraZeneca vanwege Zuid-Afrikaanse variant

In het OMT-advies van vandaag is voor het eerst de Zuid-Afrikaanse variant van het coronavirus meegenomen. In Nederland zijn tot nu toe 54 besmettingen met deze variant aangetroffen: 26 besmettingen werden ontdekt tijdens een steekproef en 28 op basis van bron- en contactonderzoek. Omdat deze variant "nog weinig" circuleert in Nederland, adviseert het OMT om ook gewoon de AstraZeneca-vaccins - die een lagere effectiviteit zouden hebben bij de Zuid-Afrikaanse variant - te blijven gebruiken in Nederland.

"De winst die behaald kan worden door het AstraZeneca-Oxford-vaccin snel in te zetten tegen de in Nederland dominante varianten is groot en weegt momenteel op tegen de onzekere werkzaamheid van het vaccin tegen ernstige covid-19 veroorzaakt door de Zuid-Afrikaanse variant", is te lezen in het advies. Ook een gedeeltelijke bescherming tegen nieuwe varianten is van groot belang, zegt het OMT. "En met het oog op de te verwachten derde golf is uitstel van vaccinaties onverantwoord."

Er zijn 606 gevallen van de Britse variant in Nederland vastgesteld. 411 besmettingen werden eind januari van dit jaar gevonden via de zogenaamde kiemsurveillance, waarbij monsters worden onderzocht in een aselecte steekproef. 195 casussen werden vastgesteld via bron- en contactonderzoek.

Ook de Braziliaanse varianten P.1 en P.2 staan in het advies. Voor P.1 zijn 5 besmettingen vastgesteld, voor P.2 9.

OMT: geldigheid sneltest voor evenement maximaal 24 uur

Het OMT heeft vandaag ook advies gegeven over het sneltesten voor bijvoorbeeld evenementen of het bezoeken van restaurants. Houd voor eenmalige activiteiten waarbij testbewijzen worden gevraagd een geldigheid aan van maximaal 24 uur, gerekend van testafname tot aan het einde van de activiteit, is het advies.

Bij voorkeur wordt die test bij een persoon zonder klachten afgenomen op de dag van de activiteit.

Maar wat wel belangrijk is, zegt het OMT, is dat negatieve testbewijzen niet volledig het virus kunnen uitsluiten. Er kunnen bijvoorbeeld a-symptomatische gevallen zijn van personen bij wie geen corona wordt vastgesteld, maar die wel besmettelijk zijn. Dat risico moet helder gecommuniceerd worden, aldus het OMT. Ook moet er duidelijk gecommuniceerd worden hoelang de geldigheidsduur is van sneltesten. Daarnaast moeten de aanwezigen zich ook aan de algemeen geldende maatregelen houden om besmetting te voorkomen.

"Fout-negatieve testuitslagen treden met name op aan het begin en het eind van iemands infectie. Een fout-negatieve testuitslag bij een persoon die zich aan het einde van de besmettelijke periode bevindt, heeft minder gevolgen", is te lezen. "Met name de fout-negatieve testuitslagen aan het begin van de infectie kunnen leiden tot secundaire transmissie."

Lagere scholen weer open in Buenos Aires

Ruim 370.000 leerlingen hadden vandaag hun eerste schooldag in Buenos Aires. Het land hoopt in de komende weken alle docenten gevaccineerd te hebben.

Lagere scholen sinds maanden weer open in Argentinië

Nieuwe vaccinaties in woonzorgcentrum vanwege koelkaststoring

In woonzorgcentrum De Brink in Groningen moeten elf bewoners opnieuw gevaccineerd worden vanwege een koelkaststoring. De koelkast waar de gebruikte vaccins in werden bewaard, bleek door een technische storing even te zijn uitgevallen, meldt RTV Noord.

De prikken werden begin februari gegeven. Voor de vaccinatie hadden medewerkers de temperatuur gecontroleerd en die klopte, maar later bleek uit logbestanden dat de stroomvoorziening van de koelkast die nacht was onderbroken. Daardoor kan de werkzaamheid van de vaccins niet worden gegarandeerd.

Het is nog onbekend wanneer de bewoners de nieuwe prik krijgen.

Eerste vaccinaties gezet op Aruba

De eerste vaccinaties zijn gezet op Aruba. Een groep van twaalf personen, bestaande uit mensen uit een risicogroep en verpleegkundigen, hebben de prik ontvangen. Later vandaag worden ook de eerste groepen medewerkers van het Horacio Oduber Ziekenhuis gevaccineerd, laat correspondent Dick Drayer weten.

Premier Wever-Croes is Nederland dankbaar voor de steun in de strijd tegen corona, zegt ze. Ze zegt dat een nieuwe etappe wordt ingeluid met de vaccinaties. "Een etappe vol hoop en perspectief en opti­misme."

Gisteren ontving het eiland 12.000 Pfizer-vaccins. Over drie weken staat de volgende lading vaccins gepland.

De verwachting is dat de eerste vaccinatieronde snel is afgerond. Het ministerie van Volksgezondheid in Den Haag zei eerder dat de inwoners van alle eilanden voor het orkaanseizoen van 1 juni gevaccineerd zullen zijn, maar door de vertraging met het AstraZeneca-vaccin in Nederland, is die prognose nu bijgesteld naar het einde van het derde kwartaal dit jaar.

Aruba is begonnen met inenten

'Click & collect bij winkels loopt nog niet storm'

Het afhalen van artikelen in de winkels, ook wel click & collect genoemd, loopt nog niet storm, blijkt uit een rondgang van NU.nl. Onder meer tuincentra en non-foodwinkels zijn nog niet tevreden. Bij grotere ketens als HEMA en Blokker zijn positievere geluiden te horen.

De click & collect-optie is sinds vorige week woensdag beschikbaar.

"Verdienen doe je hier niet aan", zegt INretail, de brancheorganisatie voor non-foodretail. "Wij blijven pleiten voor een volledige heropening." Directeur Frank van der Heide van Tuinbranche Nederland denkt dat bij de tuincentra meespeelt dat planten vaak impulsaankopen zijn.

Tien bewoners verzorgingshuis Amersfoort overleden na corona-uitbraak

Na een grote corona-uitbraak in het Sint Elisabeth Verpleeg- en Gasthuis in Amersfoort zijn tien bewoners overleden, meldt RTV Utrecht. Eerder deze week werd bekend dat 70 van de 106 bewoners positief op het virus waren getest. De uitbraak vond plaats net nadat de eerste vaccinaties tegen het virus waren gegeven.

Het aantal besmettingen lijkt na maandag niet te zijn opgelopen, zegt het verzorgingshuis.

Het Sint Elisabeth Verpleeg- en Gasthuis zegt dat het onduidelijk is of de mensen door corona zijn komen te overlijden. Bewoners van het verzorgingshuis hebben namelijk vaak ook met andere medische problemen te maken.

Sportexplainer: hoe 1.500 fans zondag weer in een voetbalstadion worden toegelaten

Publiek op de tribunes, het zal even wennen zijn na een coronajaar met lege stadions. Een haast vervlogen beeld, maar toch gaat dit experiment zondag plaatsvinden bij de wedstrijd NEC-De Graafschap.

Hoe dat eruit gaat zien en waarom dat gebeurt, is te zien in onderstaande video:

Neusspray beschermt fretten tegen corona

Een neusspray met daarin een nieuw ontwikkeld antiviraal middel beschermt fretten een etmaal tegen een infectie met het coronavirus. Dat schrijven wetenschappers van onder meer het Erasmus MC in Science. Ze bereiden nu onderzoeken bij mensen voor.

Risiconiveau van IJsselland en Gelderland-Midden omlaag

In twee regio's in Nederland is per vandaag het risiconiveau omlaag gegaan. In IJsselland geldt nu niveau zorgelijk (in plaats van zeer ernstig) en in Gelderland-Midden geldt ernstig (in plaats van zeer ernstig). Het is de eerste keer dat de risiconiveaus zijn aangepast sinds 19 december.

Roep om versoepeling coronamaatregelen neemt toe

Ruim twee maanden na het begin van de huidige lockdown en bijna vier weken na de invoering van de avondklok neemt de behoefte aan versoepelingen van de coronamaatregelen toe. Het aandeel Nederlanders dat in meer of mindere mate wil versoepelen, is in drie weken tijd meer dan verdubbeld: van 21 naar 45 procent. 9 procent van de Nederlanders vindt dat de maatregelen helemaal moeten worden losgelaten.

Vooral jongeren van 18 tot 24 jaar hopen op versoepeling. Van alle leeftijdsgroepen hebben zij het meest last van de coronacrisis.

Zoveel prikken zijn er nu in Nederland gezet

Volgens het coronadashboard van de Rijksoverheid zijn tot en met gisteren 654.186 prikken gemeld door de GGD's en het Landelijk Netwerk Acute Zorg. Dat zijn zowel de eerste als tweede prikken. Gisteren stond de teller op 623.539 prikken.

Dat aantal is niet compleet, meldt de Rijksoverheid, omdat de systemen van zorginstellingen en huisartsen niet gekoppeld zijn aan een registratiesysteem van het RIVM. Daarom wordt ook een rekenkundige aanname gemaakt van het aantal gezette prikken. Dat waren er tot en met gisteren 835.929, gisteren waren het er 800.905.

Spoedwet avondklok naar Tweede Kamer gestuurd

De spoedwet om de avondklok een betere juridische basis te geven, is naar de Tweede Kamer gestuurd. Dat werd al verwacht. Het is de bedoeling dat de Tweede Kamer er vandaag nog schriftelijke vragen over stelt en er dan morgen een debat over houdt. Daarvoor moeten de Kamerleden wel terugkomen van reces.

Vrijdag dient het hoger beroep van de Staat in de zaak die de stichting Viruswaarheid heeft aangespannen tegen de avondklok. Gisteren stelde de rechtbank Viruswaarheid in gelijk en bepaalde dat de maatregelen direct opgeheven moest worden, omdat er geen sprake was van een ernstige noodsituatie. De Staat spande daarop een spoedappèl in bij het gerechtshof. Dat bepaalde gisteravond dat het vonnis van de lagere rechtbank wordt opgeschort tot het hoger beroep.

Kabinet bevriest huren sociale sector vanwege coronacrisis

De huren van woningen in de sociale sector (met een huur tot 752 euro) worden dit jaar bevroren in verband met de coronacrisis. Het demissionaire kabinet komt hiermee tegemoet aan de wens van de Tweede Kamer.

India wil alle VN-vredesmachtsoldaten vaccineren

India biedt aan om wereldwijd alle soldaten van de VN-vredesmacht te vaccineren. Het gaat om 95.000 soldaten, in twaalf vredesmissies. De vredesmacht is een organisatie van de Verenigde Naties (VN), die speciaal wordt ingezet voor vredesoperaties.

"Rekening houdende met de moeilijke omstandigheden waarin deze soldaten verkeren, willen we 200.000 vaccinaties doneren", heeft minister Subrahmanyam Jaishankar vandaag tegen de VN-Veiligheidsraad gezegd.

NS verlengt dienstregeling van 2022 een extra jaar en stelt wijzigingen uit

De NS gaat de dienstregeling van 2022 ook grotendeels in 2023 rijden, omdat de levering van een deel van de benodigdheden voor snelle treinen langer duurt vanwege de impact van de coronapandemie. Dat melden de Nederlandse Spoorwegen.

In 2023 stond op de planning om vanuit Breda en Rotterdam over de hogesnelheidslijn te gaan rijden, en via Amsterdam Zuid naar Noord- en Oost-Nederland te gaan rijden. Dat wordt met minimaal één jaar uitgesteld.

PO-Raad: extra geld kabinet gebruiken voor herstel en verbetering

De PO-Raad, de sectororganisatie voor het basisonderwijs, wil het extra geld voor onderwijs van het kabinet gebruiken voor herstel en verbetering op de lange termijn. Het demissionaire kabinet maakte vandaag bekend 8,5 miljard euro extra opzij te zetten voor de komende 2,5 jaar vanwege de gevolgen van de coronacrisis.

"Met deze forse investering onderkent het kabinet dat het onderwijs meerjarig ondersteund moet worden om de gevolgen van de coronacrisis voor leerlingen te ondervangen", zegt Rinda den Besten, voorzitter van de PO-Raad tegen persbureau ANP.

De hele sector inventariseert momenteel wat er waar nodig is. Het geld moet op de korte termijn worden geïnvesteerd in de mentale gezondheid van de leerlingen en medewerkers, de voortgang van leerlingen en extra handen in de school, zegt de PO-Raad.

RIVM meldt 3416 nieuwe besmettingen, minder dan gemiddeld

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 3416 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 703 meer dan gisteren. Het is lager dan dan het gemiddelde van afgelopen week, toen er per dag gemiddeld 3628 mensen positief getest werden. Gemiddeld genomen daalt het aantal positieve tests.

In de ziekenhuizen nam de bezetting af. Er zijn dus meer patiënten uit het ziekenhuis ontslagen of overleden dan dat er werden opgenomen. Er liggen nu 1919 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 1926), van wie 520 op de IC (gisteren: 526), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Bij het RIVM werden 89 overleden covid-patiënten gemeld. Gisteren waren dat er nog 88. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 62 doden per dag, tegen 60 doden per dag een week eerder.

Er zijn nu 489 verpleeghuizen waar de afgelopen twee weken minimaal één coronabesmetting is vastgesteld. Een week geleden waren dat er 551.

Slob en Van Engelshoven presenteren 'ongekende' onderwijsplannen

Het kabinet trekt 8,5 miljard uit voor het onderwijs, bedoeld om de achterstanden in te lopen die leerlingen en studenten hebben opgelopen door de coronacrisis. Minister Van Engelshoven voor Hoger Onderwijs zegt dat er flink wat moet gebeuren om het onderwijs weer op de rit te krijgen. Volgens minister Slob voor Basis- en Voortgezet Onderwijs is het programma "ongekend".

Een groot deel van het geld gaat rechtstreeks naar de scholen zelf, zodat de leraren zelf kunnen bepalen hoe zij dit het beste kunnen inzetten. Slob wil bij iedere leerling op basis- of middelbare school kijken wat er nodig is. "Het coronavirus mag voor niemand leiden tot minder kansen", zegt Van Engelshoven.

Slob en Van Engelshoven: niemand mag minder kansen krijgen door corona

EU wil sneller nieuwe vaccins bij mutaties

De EU wil dat farmaceuten snel nieuwe vaccins beschikbaar stellen tegen nieuwe coronavarianten. Daarvoor gaat de Europese Commissie opnieuw met farmaceuten om tafel om contracten te wijzigen of nieuwe contracten af te sluiten. Hoeveel geld dat gaat kosten is nog onbekend, maar het budget is in principe onbeperkt.

Opnieuw geen publiek bij Ronde van Vlaanderen

Bij de Ronde van Vlaanderen, op 4 april, zal opnieuw geen publiek aanwezig zijn. Vanwege het coronavirus worden fans opgeroepen om thuis te blijven, net als vorig jaar. "Aan de start en de finish zal er geen publiek zijn, net als op hellingen en kasseistroken", zei de Oost-Vlaamse gouverneur op een persconferentie.

Studentenvakbond blij met coronacompensatie

De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) reageert "verheugd" op de miljarden die worden uitgetrokken om achterstanden weg te werken die zijn opgelopen door de coronacrisis. "Studenten hebben vaak te maken met studievertraging en inkomensverlies door de coronacrisis. Bovendien staat hun brede ontwikkeling onder druk. Met deze forse miljardeninvestering wordt eindelijk gehoor gegeven aan de noodzaak voor meer steun voor jongeren," aldus LSVb-voorzitter Lyle Muns

Slowakije vraagt EU-lidstaten om medische hulp

De Slowaakse regering heeft andere EU-lidstaten opgeroepen medisch personeel naar het Centraal-Europese land te sturen om het overbelaste zorgsysteem te ontzien. Slowakije heeft op korte termijn 10 artsen en 25 verpleegkundigen nodig. Het coronadodental in het land met 5,4 miljoen inwoners meldde de afgelopen week zo'n 100 doden per dag.

Eerder deze maand kreeg het zwaargetroffen Portugal al medische ondersteuning uit Duitsland en Oostenrijk, in het kader van Europese solidariteit.

Eerste Janssen-vaccins toegediend in Zuid-Afrika

In Zuid-Afrika zijn de eerste coronavaccins uitgedeeld. Een groep zorgmedewerkers kreeg de eerste prik, later vandaag volgt president Ramaphosa. Het land maakt gebruik van het Janssen-vaccin van de farmaceut Johnson & Johnson, dat deels in Leiden is ontwikkeld.

Het middel is nog niet goedgekeurd en bevindt zich in de laatste klinische fase. Dat leidt tot veel verwarring, ziet correspondent Elles van Gelder. "Men krijgt het gevoel dat de regering aan het rommelen is. Ook is er veel kritiek dat de regering laat is begonnen met aankopen."

De Zuid-Afrikaanse autoriteiten hebben de vaccinatiestrategie moeten omgooien, nadat was gebleken dat het ingekochte AstraZeneca-vaccin minder bescherming biedt tegen de Zuid-Afrikaanse coronamutatie. Daarop werd besloten vol in te zetten op het Janssen-vaccin. De overgebleven AstraZeneca-vaccins worden aan de Afrikaanse Unie gedoneerd.

Het Janssen-vaccin bevindt zich sinds gisteren in de eindbeoordelingsfase van het Europees Medicijnagentschap. Nederland heeft 11,3 miljoen doses van het middel besteld. Er is maar één prik nodig.

Op het vliegveld van Johannesburg kwamen de eerste doses vaccins aan

Halvering collegegeld voor komend studiejaar

Studenten die vertraging oplopen door de coronacrisis krijgen geen gratis extra studiejaar, zoals de Tweede Kamer wil. Wel krijgen alle mbo-, hbo- en wo-studenten, dus ook degenen die niet achterop zijn geraakt, het komend studiejaar 50 procent korting op hun collegegeld.

Haagse bronnen bevestigen een bericht daarover in De Telegraaf. De maatregel is onderdeel van een steunpakket voor het onderwijs van 6 tot 8,5 miljard euro.

De Tweede Kamer nam begin februari een motie aan, waarin het kabinet wordt gevraagd om een uitzondering te maken voor studenten die kampen met een achterstand. Het kabinet komt daar dus niet helemaal aan tegemoet, maar komt met een maatregel voor alle studenten.

Europese Commissie koopt definitief extra Modernavaccins

De Europese Commissie koopt dit jaar definitief 150 miljoen extra vaccins van de Amerikaanse farmaceut Moderna. Dat zou bij elkaar een verdubbeling van de reeds bestelde 160 miljoen vaccins van Moderna betekenen. Ook ligt er een optie voor 150 miljoen doses voor 2022.

Minister De Jonge van Volksgezondheid hield in zijn vaccinatiestrategie al rekening met de extra bestelling. In totaal zal Nederland 14,2 miljoen Moderna-vaccins ontvangen, de meeste in het najaar.

Eerder vandaag werd al bekend dat de Europese Commissie 200 miljoen extra doses van het Pfizer/BioNTech-vaccin heeft besteld. Van zowel Moderna- als het Pfizervaccin zijn twee prikken nodig.

Volgens de Financial Times zal Commissievoorzitter Von der Leyen later vandaag bekendmaken dat de EU 150 miljoen euro investeert in onderzoek naar nieuwe coronamutaties en 75 miljoen euro in de ontwikkeling van coronatests.

Eerste vaccins naar de Gazastrook

De eerste coronavaccins worden door de Palestijnse autoriteit naar de Gazastrook verstuurd

Duitse minister: vaccinatie komt op stoom, zorgen over mutaties

Het tempo van het Duitse vaccinatieprogramma wordt vanaf eind volgende week verhoogd, zegt minister Spahn van Volksgezondheid. Hij verwacht dat dan 10 miljoen vaccindoses worden geleverd. Spahn roept alle Duitsers op zich te laten vaccineren.

Ondanks de versnelling van het vaccinatieprogramma kunnen de Duitse coronamaatregelen niet snel worden versoepeld, zegt Spahn. Hij maakt zich vooral zorgen over het opduiken van nieuwe coronamutaties.

Twee agenten gewond bij beëindigen illegaal feest

In Berghem, bij Oss, is vannacht een illegaal feest beëindigd. Een deel van de tien feestgangers keerden zich daarop tegen de politie, waardoor twee agenten en een van de verdachten gewond zijn geraakt, meldt Omroep Brabant. Volgens de politie waren de verdachten onder invloed van alcohol.

Britse onderzoekers gaan vrijwilligers besmetten met coronavirus

In het Verenigd Koninkrijk worden zo'n 90 gezonde vrijwilligers blootgesteld aan het coronavirus om te onderzoeken hoe het virus zich in het menselijk lichaam gedraagt. Het is volgens het VK voor het eerst dat een onderzoek naar het coronavirus met gezonde mensen wordt goedgekeurd door een ethische commissie. De regering ondersteunt het onderzoek met 33,6 miljoen pond.

De proefpersonen worden zorgvuldig geselecteerd en moeten tussen de 18 en 30 jaar zijn. In een gecontroleerde omgeving zullen zij worden besmet met het virus. Daarbij wordt gebruik gemaakt van het 'originele' coronavirus, dat voor het eerst in Wuhan werd vastgesteld. Onderzoekers zullen de vrijwilligers vervolgens 24 uur per dag monitoren.

Volgens staatssecretaris Kwasi Kwarteng (Economische Zaken) hebben onderzoekers wereldwijd al bergen werk gezet om het coronavirus te begrijpen. Deze human trial zal die kennis enorm kunnen vergroten, verwacht hij. Ook moet het helpen vaccins gemakkelijk aan te passen naar nieuwe coronamutaties.

Europese Commissie bestelt definitief 200 miljoen extra doses Pfizer-vaccins

De Europese Commissie bestelt definitief 200 miljoen extra doses van het coronavaccin van Pfizer en BioNTech. Het middel van Pfizer/BioNTech is deze weken het meest gebruikte vaccin in de Nederlandse vaccinatiestrategie.

Nederland rekent op zo'n 20 miljoen doses van het Pfizer/BioNTech-vaccin, genoeg om zo'n 10 miljoen mensen mee in te enten. Aan dat getal verandert door de aankoop niets, omdat minister De Jonge van Volksgezondheid al van een extra bestelling uitging. In totaal heeft Nederland bij acht verschillende farmaceuten zo'n 85 miljoen vaccins besteld.

In totaal worden voor het einde van 2021 500 miljoen van Pfizer/BioNTech-vaccins naar EU-lidstaten verzonden. Daarnaast heeft de Commissie een optie op nog eens 100 miljoen doses. In de EU wonen bijna 450 miljoen mensen.

CEO Ugur Sahin van BioNTech zegt in een persbericht te werken aan uitbreiding van de productiecapaciteit, zodat de bestelde vaccins zo snel mogelijk kunnen worden geleverd. De farmaceut hoopt in 2021 in totaal zo'n twee miljard vaccins te produceren.

Kinderombudsvrouw sluit zich aan bij jongerenprotest: 'open de scholen'

Kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer roept het kabinet op de middelbare scholen vanaf 1 maart volledig te openen. Daarmee sluit zij zich aan bij jongerenorganisaties, die deze ochtend demonstreren in Den Haag voor de heropening van scholen. In een brief aan premier Rutte schrijft Kalverboer dat de sociaal-emotionele en mentale schade van de coronamaatregelen bij jongeren "dusdanig groot is dat het vanuit een ontwikkelingsperspectief niet verantwoord is om de middelbare scholen nog langer gesloten te houden".

De Kinderombudsvrouw waarschuwt al langer voor de nevenschade van de lockdown bij jongeren. Door onderwijs op afstand "haken jongeren af, raken gedemotiveerd, hebben faalervaringen en belanden in een neerwaartse spiraal". Het gaat daarbij niet alleen om jongeren die voor de coronapandemie al kwetsbaar waren, stelt Kalverboer vast. Ook merkt ze dat het voor docenten steeds lastiger is om jongeren te bereiken.

Op het Plein demonstreren scholieren en studenten voor de heropening van scholen:

Scholieren en studenten demonstreren voor de heropening van de scholen

Noorwegen stopt met wetgevingsproces avondklok

De Noorse regering heeft plannen om wetgeving maken voor invoering van een avondklok in de ijskast gezet. De maatregel is nog niet nodig, maar minister Mæland van Justitie wilde een eventuele toekomstige avondklok juridisch geregeld hebben. Na kritiek van de oppositie en een kleine coalitiepartij heeft de minister het proces stopgezet.

Noorwegen heeft een van de laagste coronacijfers van Europa. Dagelijks worden er enkele honderden besmettingen en enkele coronadoden gemeld. Wel zijn er een aantal vergaande maatregelen genomen, zoals de sluiting van winkelcentra in de regio Oslo. "We hebben nog geen avondklok en ik hoop dat het zo zal blijven", zegt Mæland.

Britse media: pubs open in mei, naar kantoor in juli

De Britse premier Johnson werkt aan een onomkeerbare exit-strategie om uit de lockdown te komen, melden verschillende Britse media. Volgens The Daily Mail mogen hotels vanaf april weer open, gevolgd door de pubs en restaurants in mei. Vanaf juli moet het 'oude' forens- en kantoorleven weer worden opgepakt. Premier Johnson zal de plannen naar verluidt komende maandag bekendmaken.

The Daily Telegraph schrijft dat de lockdown pas versoepeld wordt wanneer het aantal nieuwe besmettingen onder de duizend per dag is gedoken. De afgelopen dagen schommelt dat cijfer rond de 10.000. Ondanks het voortvarende vaccinatieprogramma behoort het Verenigd Koninkrijk tot de zwaarst getroffen landen van Europa. Bijna 120.000 Britten zijn overleden aan de gevolgen van het coronavirus.

Minister Raab van Buitenlandse Zaken zei vanochtend dat "vaccins, medicijnen en massatesten" de sleutels zijn om uit de coronacrisis te komen.

Politie: rustige nacht ondanks avondklokverwarring

Volgens de politie was het afgelopen nacht rustig, hoewel het gerechtshof pas vlak voor 21.00 uur bepaalde dat de avondklok toch voorlopig van kracht blijft. Er waren geen grote incidenten.

De politie zei gisteren terughoudend te zijn met het beboeten van mensen die tussen 21.00 uur en 04.30 uur toch zonder geldige reden op straat zouden zijn, totdat de rechter in hoger beroep uitspraak heeft gedaan over de geldigheid van de avondklok.

Hoeveel boetes er afgelopen nacht zijn uitgedeeld, wil de politie echter niet zeggen. "We geven nooit cijfers over het aantal boetes per dag, dus nu ook niet opeens", aldus een woordvoerder.

Concertkaartjes blijven 26 maanden geldig

Tickets voor uitgestelde concerten, festivals en voorstellingen blijven langer geldig. De regeling 'Bewaar je ticket, geniet later' wordt verlengd van 13 naar 26 maanden. Door de regeling kunnen kopers hun bestaande ticket bewaren, omzetten in een voucher of het geld terugvragen. De ministeries van Cultuur en Economische Zaken ondersteunen de regeling.

Volgens de Taskforce Cultuur, een coalitie van cultuurbrancheorganisaties, behoudt 80 procent van de mensen z'n ticket wanneer een evenement wordt uitgesteld. Zo'n 14 procent vraagt het geld terug, 2 procent wil een voucher en 2 procent doneert het betaalde geld rechtstreeks aan de organisator. Bij een afgelasting vraagt 63 procent het geld terug, wil 24 procent een voucher en doet 11 procent een donatie.

Aswoensdag aangepast: geen kruisje maar as strooien

Na een carnavalsweekend dat amper gevierd kon worden verloopt ook aswoensdag anders dan normaal. Op deze dag begint de vastentijd voor rooms-katholieken met een dienst, waarin een askruisje wordt gegeven aan de gelovigen. "Dat kruisje is een belangrijk symbool", zegt Anite Haverkamp van Museum Catharijneconvent tegen RTV Utrecht. "De palmtakjes van de paasviering van vorig jaar worden verbrand en met de as zet de voorganger een kruis op het voorhoofd van de gelovige. Het is echt een belangrijk ijkpunt."

Door de coronamaatregelen kan het kruisje dit jaar niet worden gegeven. "Maar we laten ons niet uit het veld slaan", zegt diaken Jouke Schat strijdbaar. "In plaats van een kruis te merken, strooien we losse as over het hoofd van de gelovige. Dat gebeurt al in Zuid-Europese landen en ook in Afrika."

Uiteraard desinfecteert de voorganger na iedere beurt de handen: "Met net zo'n pompje als in de supermarkt."

Coronajaar 2020 bezorgt Albert Heijn en Bol.com recordomzet

Ahold Delhaize, het moederbedrijf van Albert Heijn, Etos en Bol.com, heeft nog nooit zoveel omzet behaald als afgelopen jaar. De omzet kwam uit op 74,7 miljard, bijna 13 procent meer dan een jaar eerder. Het bedrijf profiteert van de lockdowns die het afgelopen jaar in verschillende landen zijn ingevoerd. Webwinkel Bol.com zag de online verkoop in het laatste jaar met 70 procent stijgen.

Jongerenprotest in Den Haag voor heropening scholen

Een groep studenten en scholieren gaat om 10.00 uur in het centrum van Den Haag demonstreren voor de heropening van middelbare scholen en hoger onderwijs. De actie van het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) en Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) moet worden gezien als een "noodkreet", omdat jongeren kampen met mentale problemen. "Er staan genoeg visies en hartekreten op papier, maar de tijd van sussende woorden is voorbij", zegt ISO-voorzitter Dahran Çoban.

Volgens LAKS-voorzitter Nienke Luijckx is de rek eruit bij jongeren en blijft het perspectief op andere tijden uit. "Het kabinet kwam met een routekaart om uit deze coronacrisis te komen, maar in de hele exitstrategie ontbrak het onderwijs en werd met geen woord gerept over waar jongeren de komende maanden naar uit kunnen kijken."

De jongerenorganisaties vragen het kabinet om een routekaart voor de heropening van scholen. Volgens het ISO zou fysiek onderwijs de mentale gesteldheid van studenten direct kunnen verbeteren. "Desnoods begin je met één dag per week fysiek onderwijs, als er maar stappen worden gezet."

WHO: Britse variant in 94 landen opgedoken

De mutatie van het coronavirus die voor het eerst in het Verenigd Koninkrijk is vastgesteld, is inmiddels in 94 landen opgedoken. Dat meldt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), die zich grote zorgen maakt over de besmettelijkere virusvariant. De Zuid-Afrikaanse variant is inmiddels in 46 landen aangetroffen, de Braziliaanse mutatie in 21 landen.

De wereldwijde verspreiding van het coronavirus neemt de afgelopen weken in snelheid af. Vorige week werden volgens de WHO zo'n 2,7 miljoen besmettingen vastgesteld, een half miljoen minder dan de week ervoor. Het aantal vastgestelde coronadoden is met tien procent gedaald tot 81.000 overledenen in één week. De WHO ziet, vanwege de verspreiding van de nieuwe coronamutaties, geen reden tot optimisme.

Korte lockdown Auckland beëindigd

Nieuw-Zeelands grootste stad, Auckland, gaat van het slot af. Na een klein aantal coronabesmettingen werd zondag een strenge lockdown afgekondigd, maar die uitbraak is volgens de autoriteiten weer onder controle.

Meer dan 17.000 coronatesten hebben uitgewezen dat er niet meer besmettingen zijn. De lockdown in Auckland was de eerste in het land in een half jaar.

Frankrijk stelt regionale verkiezingen drie maanden uit

De departementale en regionale verkiezingen in Frankrijk worden definitief drie maanden uitgesteld in verband met het coronavirus. Beide Kamers van het parlement hebben ingestemd met een voorstel van de regering. De verkiezingen hadden in maart moeten plaatsvinden, maar staan nu gepland op 13 en 20 juni.

Reden voor het uitstel zijn zorgen over de mogelijke verspreiding van het virus in de stembureaus. Vorig jaar werd in Frankrijk de tweede ronde van de lokale verkiezingen al eens uitgesteld in verband met vergelijkbare zorgen.

Het was voor Franse politici een heel logische stap om voor uitstel te stemmen, zegt correspondent Frank Renout in het NOS Radio 1 Journaal. "Bij de eerste ronde van de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2020 raakten politici die campagne voerden besmet en overleden aan het coronavirus. Bij de tweede ronde kwam vervolgens slechts veertig procent opdagen, uit angst voor het virus."

Daarom was de keuze snel gemaakt, aldus Renout. "In beide Kamers is er een heel brede overeenstemming bereikt."

Twee nieuwe lokale gevallen in Nieuw-Zeeland

In Nieuw-Zeeland zijn opnieuw twee lokaal verspreide besmettingen met het coronavirus ontdekt. Dat melden de autoriteiten twee dagen nadat het virus werd ontdekt bij een gezin, twee volwassenen en een kind, in Auckland. De twee nieuwe gevallen zijn twee kinderen die op school zaten met het kind dat al eerder besmet bleek.

In reactie op het besmette gezin werd in Auckland een driedaagse lockdown ingesteld, de eerste lockdown in het land in een half jaar.

Zeker twee van de drie besmettingen binnen het gezin in Auckland zijn met de Britse variant van het coronavirus. Welke variant de twee scholieren onder de leden hebben, is nog niet bekend.

Melbourne kan weer uit lockdown

In de Australische stad Melbourne wordt de lockdown die vijf dagen geleden werd ingesteld, weer versoepeld. De maatregel gold in de hele deelstaat Victoria nadat er na een corona-uitbraak in een quarantainehotel in Melbourne ook buiten de hotelmuren besmettingen waren opgedoken. Inmiddels, negentien gevallen later, is de uitbraak volgens de autoriteiten onder controle.

Scholen en winkels gaan weer open. Wel moeten mensen nog steeds mondkapjes dragen en is het tot 26 februari niet toegestaan om meer dan vijf mensen thuis te ontvangen.

Wat de versoepeling betekent voor het tennistoernooi Australian Open, is nog niet bekend. Er mogen weer toeschouwers naar de wedstrijden komen kijken, maar hoeveel er zijn toegestaan wordt pas later bekendgemaakt. Sinds de lockdown worden wedstrijden op het toernooi zonder publiek gespeeld.

Spoedwet avondklok kan vandaag naar Kamer

De spoedwet over de avondklok kan vandaag al naar de Tweede Kamer. De wet is gisteravond ondertekend door de koning en naar de Raad van State gestuurd. Een woordvoerder van het ministerie van Justitie en Veiligheid zegt tegen persbureau ANP dat de hoogste adviseur van de regering met een spoedadvies komt, waarna de wet meteen naar de Kamer kan.

Vervolgens is het aan de Tweede Kamer om te bepalen wanneer de wet wordt behandeld. De Kamer zou daarvoor moeten terugkomen van reces. Later moet ook de Eerste Kamer zich nog over de spoedwet buigen. Dat zou morgen al kunnen.

Gisteren maakte demissionair minister Grapperhaus al bekend dat er aan een spoedwet wordt gewerkt, omdat de rechter in Den Haag de juridische grondslag voor de avondklok onvoldoende vindt. In een zaak die door actiegroep Viruswaarheid was aangespannen, oordeelde de rechtbank dat de maatregel van tafel moest.

Het kabinet ging in hoger beroep en kondigde de spoedwet aan. Tegelijk werd het gerechtshof verzocht om het besluit van de rechter op te schorten totdat in hoger beroep een uitspraak is gedaan. Het hof stemde in, waardoor de avondklok in ieder geval tot vrijdag overeind blijft.

Grapperhaus: 'Spoedwet in de maak voor avondklok'

Nieuw liveblog

Welkom in het liveblog van woensdag 17 februari 2021. Het liveblog van gisteren vind je hier.